Archive for februarie, 2014

Nu e uşor să fii liberal în ziua de azi

joi, februarie 27th, 2014

 

A fi liberal nu este o meserie, este o vocaţie. De aceea, orice impuls de moment, orice înlocuire a principiilor cu nume de persoane, orice concesie şi orice punte a cărei trecere presupune înfrăţirea cu dracul trebuie evitate. (more…)

Vox populi…

luni, februarie 24th, 2014

Ziua de duminica mi-a prilejuit o seama de intalniri cu locuitorii colegiului meu din judetul Iasi. Am avut discutii cu membri ai organhizatiilor PNL, dar si cu membri PSD, cu oameni care nu sunt membri niciunui partid, de profesii diferite, de la politisti si oameni de afaceri pana la profesori si preoti. Temele de dezbatere, cum va imaginati,au fost legate de situatia politica. Eu am fost rugat sa explic inexplicabilul. Nu a existat nici macar un participant la aceste intalniri care sa fi sustinut ca ruperea USL e o solutie buna. Membrii PNL au fost unanimi in solicitarea de a se gasi o cale de intelegere cu PSD. Asadar, cand ne vom lamuri, saptamana asta,cu ceea ce e de facut, va trebui sa tinem seama de faptul ca romanii doresc sa oprim disputele si sa ne respectam promisiunile facute impreuna.

Discurs la Zilele Eminescu, Botoşani, 15 ianuarie 2014

vineri, februarie 21st, 2014

În miezul acestor dezbateri politice aprinse, trebuie să ne amintim că, totuşi, o societate se legitimează nu atât prin oamenii ei politici, cât prin oamenii ei de cultură. Ceea ce rămâne în istoria lumii nu e legat de numărul de voturi obţinut în campaniile electorale, cât de numărul şi valoarea cărţilor apărute, de patrimoniului cultural şi ştiinţific creat şi de evoluţia, în aceeaşi măsură, a mentalităţilor. Iată ce aflăm, în această privinţă, dintr-o ştire publicată de revista România literară şi care reia date oficiale ale Ministerului Culturii şi Ministerului Economiei de pe malurile Senei. În Franţa, statul cheltuie pentru cultură, anual, 13 miliarde de euro, ceea ce e de … o sută de ori mai mult decât în România. Ce să mai spunem decât, vorba francezului, à bon entendeur, salut!

Şi acum, iată discursul: (more…)

Jocul de căluşei

miercuri, februarie 19th, 2014

Ştiu că în astfel de împrejurări în care este pusă la grea încercare coaliţia de guvernare ceea ce, adesea, este uitată, e guvernarea însăşi. Dar eu mă încumet să vă plictisesc chiar cu tema aceasta, a coerenţei guvernării. De la bun început doresc să atrag atenţia că acest comentariu nu este un pamflet şi nici, aşa cum le place unor televiziuni să spună, un atac dur la adresa Guvernului. Căci situaţia asta nu e de azi de ieri, a fost moştenită de cei de acum şi riscă să devină, la rândul ei, moştenire pentru cei care vor veni, băgând, realmente, în vrie administraţia publică. (more…)

Lansarea “Jocului celor o suta de frunze” va avea loc, la locul si ora programate.

marți, februarie 18th, 2014

Nu s-a pus problema ieşirii PNL de la guvernare şi a demisiei miniştrilor noştri

luni, februarie 17th, 2014

Aseară, în timp ce, împreună cu numeroşi lideri ai filialelor judeţene, dezbăteam situaţia politică actuală, canalele de ştiri anunţau în avalanşă că PNL discută despre ieşirea de la guvernare, ieşire pe care o socoteau iminentă.

Aş vrea să fac o mică rectificare. Noi nu ne-am întâlnit ca să hotărâm în privinţa ieşirii de la guvernare. Nu cred că până acum vreunul dintre liderii centrali ai PNL a vorbit despre o asemenea ipoteză. Că au existat necorelări între partidele participante la alianţa de guvernare, e adevărat. Aşa cum la fel de adevărat este că PNL şi PSD nu s-au armonizat întotdeauna în privinţa iniţiativelor pe care le-a anunţat primul ministru. Dar PNL nu a declarat niciodată că ar putea să ceară miniştrilor săi să demisioneze din Guvern. (more…)

“Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri” va fi lansat marti, 18 februarie, orele 17,30, la Muzeul National al Taranului Roman

vineri, februarie 14th, 2014

Marţi, 18 februarie, la ora 17.30, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, Studioul „Horia Bernea”, va avea loc lansarea volumului Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri, de Varujan Vosganian, apărut de curînd în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală.

Participă, alături de autor: Gabriel Dimisianu, Ştefan Agopian, Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache
Moderator: Răzvan Voncu

Mai multe detalii despre noul volum de proza semnat de Varujan Vosganian puteti gasi pe site-ul www.joculcelorosutadefrunze.ro .

 

(more…)

Pentru dreapta românească, nu cota unică este definitorie, ci relaxarea fiscală

joi, februarie 13th, 2014

Am fost întotdeauna promotor al unei fiscalităţi simple şi stimulative. Consider că o administraţie trebuie să fie dedicată nu atât culegătorilor de impozite, ci producătorilor de impozite. De fiecare dată când am avut prilejul să decid în privinţa fiscalităţii, fie la conducerea comisiei de buget-finanţe, fie la conducerea ministerelor economice, am aplicat acest principiu. Puţini îşi amintesc, astăzi, de propunerea legislativă pe care am semnat-o în 1998, în Senat, împreună cu Viorel Cataramă, pentru reducerea impozitului pe profit şi scutirea profitului reinvestit, propunere care a fost aprobată de Parlament dar anulată, prin ordonanţă de urgenţă, de Guvernul Radu Vasile. În anul 2004, am fost printre cei care au fundamentat cea mai spectaculoasă reducere de impozite de până acum: reducerea impozitului pe profit de la 25% la 16%, reducerea impozitului pe salarii de la o medie de 24,7 % (cote diferenţiate de la 18 la 40¤%) la acelaşi nivel de 16% şi reducerea CAS de la 49,5% la 39,5%. În cei patru ani de mandat al Guvernului condus de Călin Tăriceanu, din care jumătate am condus Ministerul Finanţelor, au fost operate toate aceste reduceri. Rezulatele asupra economiei au fost imediate şi deosebit de benefice.  PIB a crescut în patru ani de la 60 milliarde de euro la 135 miliarde de euro, iar datoria publică s-a redus, procentual, de la 18,5% la 13,5% în PIB .  De la această opţiuni doresc să pornesc în evaluarea unei posibile măsuri de reducere a cotei unice. (more…)

Cartea şoaptelor, nominalizată printre cele mai bune cinci traduceri din spaţiul german în anul 2013

luni, februarie 10th, 2014

Comunicat al Editurii Polirom: Romanul Cartea soaptelor (Polirom, 2009, 2012), semnat de Varujan Vosganian, a fost nominalizat la unul dintre cele mai importante premii literare din spatiul german, Premiul Tirgului de Carte de la Leipzig.

Cartea soaptelor (Buch des Flusterns) a aparut in 2013 in limba germana, in traducerea lui Ernest Wichner, la prestigioasa editura Zsolnay Verlag.

Premiul Tirgului de Carte de la Leipzig este oferit pentru sectiunile beletristica, nonfiction / eseu si carte straina – traducere, pentru fiecare sectiune fiind nominalizate, de către un juriu de specialitate, cite cinci titluri. Volumele cistigatoare vor fi desemnate la jumatatea lunii martie si, potrivit traditiei, decernarea va avea loc in cadrul Tirgului de Carte de la Leipzig. (more…)

Nu sunt în Ucraina şi nu mi s-a furat portofelul. Nu vă rog cu lacrimi în ochi (!?!) să-mi trimiteţi bani.

vineri, februarie 7th, 2014

Iată ce apel disperat primesc, de câteva minute, persoanele cu care am comunicare prin e-mail, utilizându-se adresa mea pe care, probabil, cineva a “spart-o”:

I’m writing this with tears in my eyes,  my family and I came down here to Ukraine, for a short vacation and got mugged at the park of the hotel we lodged, all our cash, credit card and Cell Phone were stolen off us at GUN POINT, but luckily for us we still have our passports with us but don’t have enough money to sort the bills so we can get out of here. We’ve been to the embassy and the police here but they’re not helping issues at all and our flight leaves soon, but we’re having problems settling the hotel bills,the hotel manager won’t let us leave until we settle the bills.
Really I’m freaked out at the moment. Wondering if you could help us with a quick loan,I promise I’ll refund it once we get home.Please write me so i can send you the info on how you can get the money to us.
Varujan.
Nu sunt în Ucraina. Şi, fireşte, nu vă rog, cu lacrimi în ochi, să-mi trimiteţi bani.  Rămâne, totuşi, tema de fond, a vulnerabilităţii comunicării pe internet.