Archive for martie, 2014

Liberalii şi pălăria lui Spirache

duminică, martie 30th, 2014

Ne-am obişnuit cu acest tip de campanie: tot ce face PNL e rău. Se aliază cu PSD? E rău, dăm mâna cu comuniştii. Ieşim de la guvernare şi rămânem singuri? Iarăşi e rău, PNL se izolează, pierde resurse şi scor electoral. Ne aliem cu PDL? Vai de mine, tocmai cu ăia de care am vrut să scăpăm?

Alianţele liberalilor sunt precum pălăria lui Spirache. Oricum o dai, nu iese bine. (more…)

Incepem sesiunea de primavara

marți, martie 25th, 2014

Singura consolare a absentei mele de o saptamana a fost doborarea recordului la comentarii.

Cel mai periculos loc de muncă în România: portofoliul de ministru liberal

duminică, martie 16th, 2014

Dragi români, ceea ce scriu acum poate fi ignorat, poate fi răstălmacit sau poate fi luat în serios. Eu cred, însă, că, dincolo de nişte posibile coincidenţe, e vorba de un aspect grav al tranziţiei noastre, care sugerează faptul că democraţia noastră este, încă, fragilă şi că graniţa dintre puterile statului poate fi trecută cu largheţe dintr-o parte într-alta, mai ales de către cei care cunosc şi cărările mai neumblate.

În cele ce urmează, am să vă prezint o listă – e posibil ca ea să fie mai mare – a miniştrilor liberali care, în ultimii ani, au facut obiectul unor acţiuni de natură penală: (more…)

Scenă si culise

vineri, martie 14th, 2014

Nu am mai scris de cateva zile, am si o scuza, n-o sa credeti! Intamplarea a facut ca unul din cainii mei, un ciobanesc de Bucovina, alb ca zapada si purtator a cca 75 kg si 1,90 ridicat pe labele din spate, a ros cablul de la internet si cei de la Romtelecom nu au dat, inca, de capat firelor. Iata, mi/am zis, o revolta a naturii impotriva progresului. La urma urmei, nu e el de vina – il cheama Spiddy – ca intre timp s-a inventat internetul, viata lui de caine ciobanesc e aceeasi ca a bunicului lui.

Cat despre ce se intampla, cel mai interesant e ca toata lumea are impresia ca dincolo de ceea ce se vede mai e ceva. Imaginati-va un teatru in care publicul se uita la actorii – bietii de ei! – de pe scena, dar aplauda cu gandul la ceea ce se petrece in culise. Poate ca in culise e un papusar abil, un ventriloc care stapaneste vocile actorilor. Dar s-ar putea ca in culise sa nu fie decat paznicul ce face curat dupa ce spectacolul se sfarseste. Eu cred ca, desi au manipulat uneori istoria, culisele nu pot face istoria. Pentru a face istorie e nevoie de convingeri. Ori in culise se pun doar farduri.

Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face

luni, martie 10th, 2014

Imi amintesc, cu nostalgie, fireşte, cum, pe vremea când eram membru al Guvernului, colegii noştri din PSD militau neabătut pentru separarea atribuţiilor dintre miniştri şi miniştri delegaţi.

(more…)

Să iubim şi să admirăm femeile – şi nu numai astăzi – pentru că ele ne învaţă cum se poate să cucereşti, fără să învingi

sâmbătă, martie 8th, 2014

Breaking news

sâmbătă, martie 8th, 2014

Modul în care o mare parte a acţiunilor în justiţie pornesc mai ales din interceptări şi, mai ales, modul în care stenogramele convorbirilor interceptate sunt vânturate pe sub privirile opiniei publice încă din faza cercetărilor, ca breaking news, arată cât de departe suntem de înţelegerea corectă a actului de justiţie. (more…)

Un Guvern de tranzit?

joi, martie 6th, 2014

Acest nou Guvern are câteva particularităţi care îndreptăţesc întrebarea de mai sus. Nu mă refer, fireşte, la vârsta noilor intraţi. E foarte bine că sunt oameni tineri, era mai bine ca unii dintre ei să aibă şi oarecare experienţă în a conduce şi a decide, dar, în sfârşit, tinereţea, în lumea noastră plină de anacronisme,  prejudecăţi. resentimente şi clişee, e un avantaj. Nu putem să nu evocăm şi remarca preşedintelui (a cărui gură uneori, vorba românului,  adevăr grăieşte) care a mărturisit că şi el a încercat cu tinerii în Guvern şi că nu i-a reuşit întotdeauna. Te întrebi, însă, când a avut domnia sa dreptul constituţional de a face experimente guvernamentale, dar întrebarea asta, ca multe altele, rămâne urmaşilor noştri spre dezlegare. (more…)

PNL are, acum, noi adversari politici, ceea ce nu înseamnă că are şi noi aliaţi

luni, martie 3rd, 2014

Opţiunile pe care le-a inclus PNL în programul de guvernare rămân valabile pentru noi, în noul context al opoziţiei. Vom susţine, în continuare, măsuri de relaxare fiscală şi de creştere a ocupării. Măsuri de consolidare a statului de drept şi intervenţii rapide în situaţii de risc. Îmbuntăţirea parteneriatului cu societatea civilă. Ş.a.m.d., ş.a.m.d. Ne manifestăm îndoiala că USD, preluând opţiunile liberale din programul de guvernare le va îndeplini, de aceea grupurile parlamentare PNL au decis astăzi să nu susţină Guvernul, în noua sa structură politică.

La fel de fermă este opţiunea privind poziţionarea noastră în spectrul politic. Faptul că unii  aliaţi politici s-au preschimbat, între timp, în adversari politici nu are, drept consecinţă, şi transformarea unor adversari politici în aliaţi. Propagande tenace şi centrată împotriva PNL, străduindu-se a sugera că gestul nostru de a ieşi de la guvernare este rezultatul unor înţelegeri politice secrete şi a reconfigurării sistemului de alianţe al PNL nu are absolut nicio bază reală.

“Ţară, ţară, vrem ostaş!”

sâmbătă, martie 1st, 2014

Ceea ce e cel mai trist e faptul că in astfel de situaţii, cum este o posibilă schimbare a majorităţii parlamentare, se reia, la o altă scară, “Ţară, ţară, vrem ostaş!”, jocul pe care, acum cincizeci de ani îl jucam noi, copiii, şi pe care acum îl joacă, tot mai des, clasa politică. Nu ştiu dacă aveţi idee de jocul acesta. Unii strigă, ţinându-se de mână, ca un zid viu  “Ţară, ţară, vrem ostaş”!.  Ceilalţi, din echipa cealaltă, strigă: “Pe cine?” “Pe cutare!”, răcnesc, iarăşi, primii. Cel dorit sau silit îşi face vânt şi aleargă spre preopinenţii ce se ţin de mână. Dacă sparge zidul viu, se reîntoarce către ai lui, dacă nu, rămâne să lungească şirul echipei celor mai puternici. (more…)