Tema reindustrializării României intrase în dezbaterea publică în prima jumătate a anului trecut. La ministerul Economiei avuseseră loc consultări cu peste cinci sute de firme din România şi concluziile acelor întâlniri fuseseră postate pe site-ul ministerului. România se afla în avangarda europeană în ce priveşte definirea conceptului de “Ranaştere industrială”. Participaserăm activ la elaborarea “Planului de acţiune pentru oţel” la nivel european şi în luna noiembrie urmam să preţentăm Planul de acţiune în variantă românească, în prezenţa comisarului pentru industrie, Antonio Tajani. În luna iunie, împreună cu Jose Manuel Barosso, preşedintele Comisiei Europene, şi cu Antonio Tajani, comisarul pentru indtsurie, însoţiţi de liderii celor mai mari asociaţii patronale europene, am avut o prelegere la Bruxelles despre strategia de reindustrialiyare la nivel european. Între timp reuşisem să introduc România în grului CARS 2020, grupul de elită al ţărilor producătoare de automobile. Programul de reindustrializare era deosebit de ambiţios, susţinut de patronate şi de presa de specialitate. (more…)
Archive for aprilie, 2014
O temă uitată: Reindustrializarea României
sâmbătă, aprilie 26th, 2014Sfintele sărbători ale Învierii Domnului să fie prilejul de a înţelege că există mereu ceva în noi care poate să reînceapă, să se reînnoiască sau să renască
sâmbătă, aprilie 19th, 2014De ce nu au semnat liberalii plângerea penală împotriva preşedintelui: Parlamentul nu se plânge, Parlamentul decide
joi, aprilie 17th, 2014De la bun început trebuie precizate două lucruri. Cel dintâi: nu cred să existe vreun parlamentar liberal care să nu fi dezavuat declaraţia inacceptabilă a preşedintelui României, o agresiune nu doar verbală la adresa doamnei senator Gabriela Firea. Faptul că această agresiune se face împotriva unui membru al Parlamentului însărcinat cu anchetarea unui caz în care este implicată fiica preşedintelui, nu face decât să adauge circumstanţe agravante acestei fapte.
În al doilea rând, trebuie să pornim de la premisa că ruperea USL nu a fost provocată de sau nu a avut ca efect schimbarea de atitudine a vreunuia dintre partidele componente în ce priveşte persoana preşedintelui. A spune că PNL a ieşit de la guvernare de dragul preşedintelui este un neadevăr. Iar faptul că liberalii nu au semnat respectiva plângere nu trebuie cu niciun chip interpretată ca un gest de îngăduinţă la adresa preşedintelui. (more…)
Editura Polirom – “Cartea şoaptelor”, pe locul întâi la vânzările de carte românească!
miercuri, aprilie 16th, 2014Romanul “Cartea soaptelor” se afla pe locul întâi în clasamentul celor mai bine vândute cărţi de ficţiune aparţinând literaturii române, potrivit site-ului Editurii Polirom. În clasamentul general se află pe locul al patrulea, fiind precedata de “Bătrânul si marea”, de Ernest Hemingway, “Razbunarea se îmbracă la Prada”, de Lauren Weisberger şi “Numele trandafirului”, de Umberto Eco. In ce priveste editiile e-Book, Cartea soaptelor se afla pe locul 3 la carte românească, după “Viaţa nu e un calapod”, de Aurora Liiceanu şi “Sunt o babă comunistă!” de Dan Lungu, fiind pe locul 7 în clasamentul general.
Invitatie pentru bloggerii de pretutindeni
luni, aprilie 14th, 2014Ne intalnim marti, 15 aprilie 2014, orele 18.30, impreuna cu membrii Clubului Bloggerilor Liberali, pentru a dialoga despre subiectele la zi din societatea romaneasca. Evenimentul se va desfasura la Yellow Bar, str. Edgar Quinet, nr. 10.
Investitori străini, pe-aici vă e drumul!
duminică, aprilie 13th, 2014Observam cum, după plecarea liberalilor, despre Guvern se vorbeşte foarte puţin. Nu interesa, aşadar, atât ce face Guvernul, ci cum se ceartă Guvernul. Acum dezbaterea publică îi îgnoră aproape complet pe membrii cabinetului. Ştim puţine lucruri despre ce fac miniştrii actuali iar site-urile ministeriale sunt laconice. Şi mai puin ştim despre cum merge economia, despre cifrele macroeconomice ale primului trimestru. (more…)
Cazul Mircea Diaconu şi învăţămintele sale
joi, aprilie 10th, 2014De fiecare dată când se întâmplă ceva asemănător cazului Mircea Diaconu, dezbaterea publică urmăreşte doar dimensiunea anecdotică, informaţia, adică ceea ce este de aflat şi nu ceea ce este de învăţat. Astfel de cazuri vin şi trec, de fiecare dată ele se uită şi, tocmai pentru că uitarea înseamnă indiferenţă şi neînţelegere, astfel de cazuri se repetă. (more…)