Archive for septembrie, 2014

Interviu pentru ziarul Bursa:“Traian Băsescu nu trebuie lăsat să se reinsereze, prin intermediul PMP, în dreapta politică”

luni, septembrie 29th, 2014

 

Şapou

Senatorul PNL, Varujan Vosganian, susţine, într-un interviu acordat ziarului BURSA, că valorificarea resurselor minerale ale ţării noastre ar putea oferi o alternativă la situaţia economică actuală şi ar putea genera o creştere substanţială a Produsului Intern Brut. Întrebat care sunt problemele economiei româneşti, domnia sa a adus în discuţie risipa uriaşă de bani din sectorul public, evaziunea fiscala care înfloreşte în jurul  TVA, dar şi lipsa de voinţă politică pentru articularea unei strategii viabile de privatizare.

……………. * “Tranziţia post-decembristă este, în primul rând, culturală, nu doar una politică sau economică” (more…)

Eseu despre încredere

duminică, septembrie 28th, 2014

Acum mai bine de un an, în vremea referendumului, starea de spirit de pe blogul nostru era diferită de cea de acum. Opiniile exprimate erau împărtăşite de o largă majoritate a participanţilor, probabil şi pentru că temele în discuţie creau o mai largă unitate de vederi. Între timp, lucrurile s-au complicat. Dezamăgirea pe care au încercat-o mulţi români în ultimii doi ani se vede şi în reacţiile voastre. Sentimentul că, deşi scena este luminată şi actorii se străduiesc să fie convingători, adevărata piesă se joacă în culise este tot mai puternic. Suspiciunile sunt tot mai mari şi opiniile tot mai divergente. Locul solidarităţii îl ia fărâmiţarea. (more…)

Introspecţie

sâmbătă, septembrie 27th, 2014

Şi acum, ţinând seama de tonul dialogurilor noastre de pe blog din ultima vreme şi de apropierea campaniei electorale, încă o întrebare, ca să vedem cum stăm unii cu alţii:

- Cine sunt “acoperiţii” de pe blogul nostru?

Câteva mici întrebări, la întâmplare…

joi, septembrie 25th, 2014

a) Cum se explică simultaneitatea dintre “dezvăluirile” lui Traian Băsescu privind ofiţerul acoperit şi “spovedania” lui Robert Turcescu?

b) Cine s-a ocupat, de fapt, pe tăcute, de strîngerea de semnături pentru candidatura la prezidenţiale a lui Teodor Meleşcanu?

c) Ce părere are Andrei Pleşu despre “Manifestul pentru Monica Macovei” al lui Gabriel Liiceanu, prin comparaţie cu discursul înregistrat al lui Radu Beligan în susţinerea lui Voctor Ponta?

d) Într-o perioadă în care se vorbeşte atât de mult despre reforma în justiţie, mai ştie cineva cum îl cheamă pe ministrul justiţiei?

PSNews – Ştire bombă (!!!): Lider marcant PNL (ăsta eram eu!) anunță că ar putea să nu îl sprijine pe Iohannis.

miercuri, septembrie 24th, 2014

 

Iată ştirea apărută pe site-ul respectivei agenţii:

Unul din cei mai importanți lideri ai PNL a anunțat marți că nu îl va susține pe Klaus Iohannis în alegerile prezidențiale în cazul în care se adeverește faptul că FDGR este o organizație urmașa de drept a Grupului Etnicilor Germani din Romania – organizatie catalogata nazistă. (more…)

Ne vedem impreuna cu Andreea Cretulescu la Romania Tv, azi, 23 septembrie, 2014, orele 21,00

marți, septembrie 23rd, 2014

Eveniment cultural romanesc de anvergura la Viena

duminică, septembrie 21st, 2014

Artistul vizual Daniel Djamo si scriitorul Varujan Vosganian sunt invitatii organizatiei Kulturkontakt Austria pentru un eveniment dedicat marcarii a 100 de ani de la genocidul asupra armenilor in Imperiul Otoman. Evenimentul are loc la Institutul Cultural Armean, inaugurat cu acest prilej si este sustinut de Societatea Austro-Romana AUSTROM, Camera de Comert a Austriei, Ambasada Armeniei la Viena si editura Paul Zsolnay. (more…)

Încă o lovitură dată ştirilor pe surse

sâmbătă, septembrie 20th, 2014

În ciuda tuturor Cassandrelor care vesteau ca Johannis se va retrage sau va fi retras înainte de a deveni candidat oficial la preşedinţia României, iată ca el şi-a depus astăzi candidatura, susţinut de peste două milioane de semnături. Aşadar, nu va trebui să susţinem tot felul de candidaţi surpriză,de la Elena Udrea şi până la Cătălin Predoiu. Şi când te gândeşti câtă energie a fost irosită pentru a construi tot felul de scenarii…

Erată la comentariul “Eseu asupra migraţiei”

miercuri, septembrie 17th, 2014

Trebuie să revin asupra a două dintre prezumţiile mele din respectiva evaluare:

“4. Destinaţia migratorilor de la PDL este preponderent PSD, iar a celor de la PNL este precumpănitor PLR. Chiar dacă şi alte destinaţii (UNPR) nu sunt excluse. (…)

8. PSD nu este “pretenţios”, socoteşte că obiectivul este îndeplinit şi dacă primarii PNL trec la PLR şi nu de-a dreptul la PSD (ştie el ce ştie).”

Am greşit. Destinaţia migratorilor, indiferent că sunt din PNL ori din PDL, este, cu rare excepţii,  PSD. Iar PSD, dacă socotim presiunile care se fac asupra primarilor, însoţite de tot felul de ispite, este cât se poate de “pretenţios”. Astfel încât primarii migraţionişti PNL, făcând un salt istoric, în timp şi spaţiu, se duc direct la PSD.

Biografia mea “romanţată”: 7 ani cu Gheorghiu Dej, 24 de ani cu Ceauşescu, 10 ani cu Iliescu şi 10 ani cu Băsescu

marți, septembrie 16th, 2014

Au fost şi patru ani care puteau să ducă spre normalitate, cei în care preşedinte a fost Emil Constantinescu, dar, din păcate, ei au fost acoperiţi repede de naivitatea unora şi de revigorarea altora.

Aşadar, cam acesta este destinul generaţiei noastre, al copiilor născuţi după război. Într-un anumit fel, cea mai norocoasă generaţie din istorie, căci suntem singura, în întreaga istorie a omenirii, care a a avut prilejul de a trece pragul dintre două secole, dintre două milenii şi două sisteme economico-sociale diferite. Dumnezeu ne-a dat o mare şansă de a înţelege şi de a schimba lumea. O şansă pe care se pare, totuşi, că generaţia mea a ratat-o. Cel puţin la nivelul destinului colectiv, căci la nivel individual, unii şi alţii s-au mai descurcat, acasă ori aiurea. (more…)