Archive for noiembrie, 2014

Spovedanie către mine însumi

duminică, noiembrie 30th, 2014

Am dat, azi-dimineaţă, căutând prin bibliotecă, peste culegerea mea de articole de la începutul anilor 90, publicată în volumul cu titlul “Jurnal de front”. Interesantă lectură, după un sfert de veac. Mărturisesc că am avut un sentiment de duioşie văzând elanul şi îndărătnicia cu care tânărul de atunci credea în virtuţile capitalismului, ale proprietăţii private şi ale economiei de piaţă, luptând din toate puterile împotriva restauraţiei pe care o reprezenta Frontul Salvării Naţionale. Mă uit acum peste peisajul politic românesc şi vă mărturisesc că am simţit, dincolo de înduioşarea faţă de cel care eram acum peste două decenii, ca faţă de un fiu, şi un sentiment de stânjeneală. (more…)

Despre căluşei şi guverne

vineri, noiembrie 28th, 2014

Zilele acestea am avut o seamă de satisfacţii personale, care au venit ca o recunoaştere din partea mediului de afaceri pentru ideile mele economice, aplicate – din motive “binecuvântate” – doar în parte. Unele dintre aceste semne de preţuire le-am primit, însă, tocmai din acest motiv, cu o anumită tristeţe.

Iată un exemplu. În timpul Galei anuale a Ziarului Financiar, unul dintre conducătii firmelor aflate în Top 5, mi-a mulţumit public pentru întâlnirile pe care le-am avut anul trecut, ca ministru al economiei, cu reprezentanţi companiilor româneşti precum şi pentru promovarea conceptului de reindustrializare. “Din păcate, a adăugat, respectivul om de afaceri, de când a plecat domnul ministru, la minister nu s-a mai întâmplat nimic”. (more…)

“Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri” va fi tradus în limba germană

marți, noiembrie 25th, 2014

Prestigioasa editură vieneză Zsolnay a achiziţionat drepturile de publicare a volumului “Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri” în limba germană. Traducătorul volumului va fi Ernest Wichner (foto), director al Literaturhaus Berlin. (more…)

Avancronica proiectului Legii bugetului pe anul 2015

duminică, noiembrie 23rd, 2014

 

Potrivit lui Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, Guvernul va avea de acoperit în anul viitor un gol de venituri de 15-17 miliarde de euro, ceea ce înseamnă cca 10% din PIB. Iar dacă ne raportăm doar la veniturile bugetare, asta înseamnă de trei ori mai mult. În situaţia în care estimarea prezentată de preşedintele Consiliului Fiscal este corectă, cel puţin ca ordin de mărime, asta înseamnă că anul viitor vom avea o gravă problemă în ce priveşte respectarea ţintelor/echilibrelor bugetare. (more…)

Eu nu mă ascund după lege, eu respect legea!

joi, noiembrie 20th, 2014

Am avut o viaţă palpitantă, care a meritat trăită. Ca orice biografie palpitantă, nici a mea nu a fost ferită de momente-limită.

Am fost arestat şi am trecut prin torturile Securităţii în decembrie 1989. Şi, totuşi, când am fost propus comisar european, cei care nu voiau acest lucru m-au acuzat că am fost spion în perioada comunistă. O acuză aiuritoare, care a făcut să vuiască trei zile televiziunile şi pe care după aceea nu  mai crezut-o nimeni. Dar care şi-a făcut treaba, căci, pentru a nu expune România unei controverse penibile, mi-am retras candidatura. (more…)

“Cartea şoaptelor” îşi continuă drumul prin lume

miercuri, noiembrie 19th, 2014

“Cartea şoaptelor” va apărea anul viitor în Norvegia. Editura care a cumpărat drepturile de editare a romanului în limba norvegiană este Bokvennen Forlag, iar traducătorul este Steinar Lone, un prestigios prieten al literaturii române, laureat al Premiului Criticii Norvegiene în anul 2008, cu traducerea Orbitorului lui Mircea Cărtărescu.

“Cartea şoaptelor”, apărută la Editura “Polirom” în anul 2009, a fost publicată, de asemenea, în limbile spaniolă, italiană, franceză, germană, suedeză, bulgară, maghiară, armeană (al doilea original) şi ebraică, urmând să mai apară, anul viitor, în cehă, poloneză şi olandeză. Romanul este, de asemenea, integral sau parţial, tradus în limbile engleză, rusă, arabă şi persană, acordarea drepturile de publicare fiind în curs de negociere.

 

Astazi, 18 noiembrie a.c., la orele 21.00, ne vedem la Romania TV, impreuna cu Victor Ciutacu, la emisiunea “Editia de seara”

marți, noiembrie 18th, 2014

Câteva comentarii la cald

duminică, noiembrie 16th, 2014

1. Aceste alegeri arată o mai puternică responsabilizare a societăţii civile.

2. Societatea românească are o mare problemă de omogenizare în ce priveşte raportul Ardeal – Vechiul Regat, mediu urban – mediu rural. Centenarul Marii Uniri nu trebuie să fie doar prilej de sărbătoare. (more…)

Lecţia acestor alegeri

sâmbătă, noiembrie 15th, 2014

A fost o campanie electorală care a lăsat un gust amar. Plină de trădări, de manevre oculte, de suspiciuni privind implicarea serviciilor de informaţii, de o febrilitate neobişnuită a Parchetului în a soluţia dosare mai noi şi mai vechi, de o contaminare cronică a presei de racilele unei clase politice pe care ar fi trebuit, de altminteri, să o monitorizeze. O campanie electorală în care Guvernul şi-a folosit toate instrumentele ce-i stăteau la îndemână – legislative, instituţionale şi bugetare – pentru a-i crea un avantaj candidatului susţinut de partidul de guvernământ. Din acest ultim punct de vedere se poate spune că alegerile vor fi libere, dar incorecte. Free but unfair. (more…)

Şi, din păcate, această “alianţă” împotriva mea nu e la prima abatere…

joi, noiembrie 13th, 2014

Desi nu e in obiceiul blogului sa reia pe headline comentariile membrilor clubului, vă rog să-mi permiteţi să-l reproduc pe acesta, al lui Radu Alexandru Vasilescu, căruia îi mulţumesc, deşi, cel mai adesea, nu împărtăşim aceleaşi opinii:

“Citind printre randuri apropo de referirea la persoana politica Vosganian, referire facuta de numitul Ponta Victor, as vrea sa spun un lucru: nu cred ca e intamplatoare. (more…)