Archive for septembrie, 2015

Omagiu adus literaturii romane – Autorul “Cartii soaptelor” a fost desemnat presedintele Consiliului International al Festivalului de Literatura « Arca literara » din Erevan

vineri, septembrie 25th, 2015


 Comunicat Polirom:
Festivalul International de Literatura « Arca literara », aflat la cea de-a saptea editie, are loc, in perioada 21- 28 septembrie, la Erevan, capitala Armeniei. Odata cu aceasta noua editie, Ministerul Culturii, care este organizatorul evenimentului, a decis infiintarea unui consiliu international, format din scriitori ai Diasporei armene, care sa ofere pretigiu festivalului si sa-i asigure reprezentarea internationala. Presedinte al acestui consiliu a fost desemnat scriitorul roman de origine armeana Varujan Vosganian, autorul romanului « Cartea soaptelor ».

(more…)

Cuvantul cheie al tranzitiei este responsabilitatea

miercuri, septembrie 23rd, 2015

Atitudinile bloggerilor nostri arata ca reactiile lor sunt dictate adesea de animozitati fata de anumiti lideri politici, de nemultimiri de natura personala ori de frustrari care ii fac sa aiba o reactie de respingere fata de clasa politica in ansamblul ei.  Sentimentul precumpanitor este cel al unei Motochiade, Motoc (in forma multiplicata) fiind cauza tuturor relelor si capul lui Motoc aruncat multimii fiind solutia. Am tot mai putin impresia ca suntem preocupati de sensul transformarilor care se petrec sub ochii nostri si ca intelegem de unde venim, cine suntem si incotro ne ducem. Pare ca ne invartim in cerc si acesta nu e un cerc virtuos, ci unul vicios, mai precis un fel de spirala care, ca un burghiu, ne duce tot mai jos. (more…)

Volumul de poezii “Cartea poemelor mele nescrise” se găseşte în librării începand cu 15 septembrie 2015

duminică, septembrie 20th, 2015

Editura Polirom anunţă pe site-ul său apariţia volumului de poezii “Cartea poemelor mele nescrise” de Varujan Vosganian, pe lista titlurilor sale pentru toamna anului 2015. (more…)

Decizia nu mai aparţine clasei politice

vineri, septembrie 18th, 2015

Ne uităm la arena politică aşa cum te uiţi la un meci de fotbal. Fluierăm la faulturile din teren sau, altădată, nu fluierăm, de teamă să nu fim certaţi. Cerem lovitură de la unşpe metri când e fault în careul lor şi băgăm capul între umeri când e fault în careul nostru. Arbitrul arată cartonaşele galbene şi roşii după cum doreşte, chiar şi când eşti departe de minge, dar presupunând că ai putea să marchezi gol la un moment dat. Căpitanii celor două echipe nu poartă laţul în jurul braţului, ci în jurul gâtului. Nu contează dacă se dă gol sau nu, contează doar ca meciul să fie cât mai plin de faulturi şi cei cu targa să vină cât mai des pe teren. La un moment dat nici nu mai ştii care sunt jucătorii echipei tale şi care ai echipei adverse pentru că jucătorii îşi schimbă una-două tricourile. Din când în când nişte tipi cu ochelari negri şi gulere ridicate mai aruncă pe teren câte-o minge sau, dimpotrivă, o iau pe cea din teren din faţa atacantului care a scăpat singur cu portarul. E un meci halucinant care se desfăşoară sub ochii noştri isterizaţi şi în zgomotul neîntrerupt al vuvuzelelor. (more…)

Editura Büchergilde Gutemberg din Germania lansează o nouă ediţie a Cărţii şoaptelor

marți, septembrie 15th, 2015

Romanul Cartea soaptelor, in limba germana, intr-o editie bibliofila

Romanul Cartea şoaptelor (Polirom, 2009, 2012), unul dintre cele mai apreciate și premiate volume semnate de Varujan Vosganian, a apărut zilele acestea într-o ediţie bibliofilă la prestigioasa editură germană Büchergilde Gutenberg.

(more…)

Pentru prima oară, Corneliu Vadim Tudor tace

marți, septembrie 15th, 2015

Pare de necrezut că, de acum, Corneliu Vadim Tudor va tăcea pentru totdeauna. Vocea lui năvalnică, râsul care se bucura nestingherit chiar şi de glumele pe care singur le făcea, gesturile sale autocratice nu vor mai umple ecranul televizorului. (more…)

Mircea Cărtărescu, Norman Manea şi Varujan Vosganian reprezintă literatura română la Festivalul Internaţional de Literatură de la Berlin

joi, septembrie 10th, 2015

In zilele de 9-19 septembrie 2015 la Berlin are loc unul dintre cele mai importante evenimente internaţionale dedicate autorilor de literatură. Festivalul de la Berlin reuneşte peste o sută de scriitori din toată lumea. Printre invitaţi se numără scriitori de prestigiu precum Salman Rushdie, Wole Soyinka, Elie Shafak sau Michael Cunningham. România este reprezentată, potrivit opţiunii organizatorilor, de Mircea Cărtărescu, Norman Manea şi Varujan Vosganian. (more…)

O poveste cu emigranţi

miercuri, septembrie 9th, 2015

Atitudinea mea in ce priveşte soarta emigranţilor, în general, nu poate fi decât aceea de compasiune. Acum aproape o sută de ani bunicii şi străbunicii mei erau, la rândul lor, apatrizi căutând un stat care să-i primească. De aceea, doresc să vă povestesc cum s-a întâmplat că bunicii mei au ajuns în România şi au rămas aici. (more…)

De ce am aderat la Grupul Parlamentar ALDE din Senat

vineri, septembrie 4th, 2015

1. Pentru că de Călin Popescu Tăriceanu mă leagă o lungă şi trainic prietenie. Am făcut multe lucruri bune împreună şi am putea să mai facem. (more…)