Archive for noiembrie, 2015

Iluzia partidului prezidențial

luni, noiembrie 30th, 2015

De la bun început vă asigur că, în opinia mea, ideea de partid prezidențial este contrară democrației pentru care am stat cu pistolul la ceafă în decembrie 1989 și că simpla sa invocare, zilele acestea, arată că suntem, la nivelul mentalităților, la fel de departe de dictatura comunistă pe cât e scoarța copacului de trunchi. (more…)

Există progres moral?

joi, noiembrie 26th, 2015

Această întrebare mă frământă de multă vreme. Că există progres științific, nu încape nicio îndoială. Generația mea, care a fost contemporană cu primul om în cosmos, cu primul zbor pe lună, cu internetul și cu telefonia mobilă, toate în timpul unei singure vieți de om, poate depune mărturie. Există, însă, progres moral?

Suntem noi mai buni decât eram în anii 50? Dar decât eram în timpul comunismului? Privim entuziasmul din fotografiile lui decembrie 1989. Suntem noi, astăzi, după un sfert de veac, mai buni, hrăniți cu rația de libertate pe care ne-am luat-o atunci?

 

Din lumea arabă nu vin numai refugiați

duminică, noiembrie 22nd, 2015

De câteva ore s-a încheiat un furtunos derby hispanic, între F.C. Barcelona și Real Madrid, derby privit la televizor de zeci și zeci de milioane de telespectatori. Ce credeți că au citit aceștia întruna pe tricourile jucătorilor? Pe pieptul catalanilor era scris Qatar Airways. Iar pe al madrilenilor Fly to Emirates.  Fără alte comentarii…

De comentat

luni, noiembrie 16th, 2015

Apel pentru apărarea democraţiei

 Ne aflăm în faţa unei situaţii politice fără precedent în România ultimilor 26 de ani. Schimbarea de paradigmă dorită şi anunţată de preşedintele Klaus Iohannis riscă să se manifeste sub forma unei schimbări de regim. (more…)

Compania “Rampa” și Cartea șoaptelor vă invită luni, 16.11.2015, orele 19,00 la Teatrul Mic din București

vineri, noiembrie 13th, 2015

Compania “Rampa” va prezenta luni, 16 noiembrie 2015, orele 19,00, la Teatrul Mic din București, o dramatizare a romanului Cartea șoaptelor, sub titlul generic Staipelochian. Dramatizarea cuprinde dialoguri și monologuri transpuse pentru scenă de Armine Vosganian și Mihai Alexandru Ion. . Vor evolua actrițele Andreea Alexandrescu, Adela Bengescu, Cătălina Bălălău, Teodora Filip, Ana Turcu, Armine Vosganian. Regizor: Mihai Alexandru Ion.

Intrarea este liberă.

Mișcările de stradă: cuvântul care nu s-a rostit a fost “democrație”

miercuri, noiembrie 11th, 2015

Am căutat să demonstrez în comentariul trecut că între cei care au protestat în stradă și cei împotriva cărora protestau nu exista un conflict profund, care să sugereze o răsturnare de natură revoluționară. (more…)

Mișcările de stradă – să încercăm să înțelegem (I)

duminică, noiembrie 8th, 2015

Se tot vorbește, în aceste zile, de vocea străzii care schimbă România. De faptul că strada trebuie introdusă în dialogul politic (a și fost, de altfel) și că trebuie să ținem seama de ce dorește ea. Dar, dincolo de reluarea unora dintre sloganurile afișate ori scandate în timpul manifestațiilor, nu s-a vorbit mai nimic despre ce dorește strada cu adevărat și care ar putea fi, de fapt, explicația acestor manifestații. (more…)

Demisiile trec, problemele rămân

miercuri, noiembrie 4th, 2015

Când scriu aceste rânduri, Guvernul tocmai a demisionat. Vom avea prilejul să vorbim despre consecințele acestui gest al lui Victor Ponta. Acum ma adresez celor care sunt convinși că o demisie poate rezolva lucrurile și că cerând întruna demisii o să ajungem la liman. (more…)

Vlad Țelea, chitaristul trupei Goodbye to Gravity, va fi înmormântat în Cimitirul Armenesc

luni, noiembrie 2nd, 2015

 Vlad Țelea, chitaristul trupei Goodbye to Gravity, decedat în urma tragediei din data de 30 octombrie 2015 din clubul  Colectiv, era descendent, după mamă, dintr-o familie armenească. Cei care doresc să fie alături de familia îndurerată pot participa la slujba de înmormântare care va avea loc marți, 3 noiembrie a.c., orele 14:30, la Cimitirul armenesc situat pe Bulevardul Pantelimon nr. 90. .

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Vlad Țelea s-a născut pe 17 mai 1978, a copilărit în cartierul Obor din București, a studiat la Colegiul Național Dimitrie Cantemir, secția matematică-fizică, și a absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism din București. De doi ani devenise tatăl unei fetiţe.