Archive for decembrie, 2015

De ziua Republicii, dor de Monarhie

miercuri, decembrie 30th, 2015

Am avut prilejul să-i cunosc îndeaproape pe toți cei trei foști președinți, de după 1990, ai României. Nu am fost, în îndeplinirea atribuțiilor lor prezidențiale, colaborator al niciunuia. (more…)

Lecția amară a tehnocrației

duminică, decembrie 27th, 2015

Pentru unii, utilizarea unui Guvern de tehnocrați a însemnat o șansă pentru România. Eu cred că existența acestui Guvern creează o seamă de vulnerabilități de care trebuie să ținem seama.

(more…)

Duminică, 27 decembrie 2015, orele 9,00, de ziua Sfântului Ștefan, vom vorbi timp de 15 minute despre mucenicie la TvR 1, emisiunea “Universul credinței”, împreună cu Cornel Matache

sâmbătă, decembrie 26th, 2015

Romanul Cartea șoaptelor – tradus în limba persană

miercuri, decembrie 23rd, 2015

Romanul Cartea şoaptelor (Polirom, 2009, 2012), unul dintre cele mai apreciate și premiate volume semnate de Varujan Vosganian, a fost publicat recent în limba persană, la Editura „Ketabe Miamak”, în traducerea lui Garoon Sarksyan. (more…)

Dreptul la legendă – discurs în fața Camerelor reunite ale Parlamentului, în cadrul ședinței omagiale dedicate Revoluției Române

luni, decembrie 21st, 2015

După mai bine de un sfert de veac de la momentul Decembrie 1989, tranziţia încă nu s-a încheiat. Într-un anumit fel, tranziţia unei societăţi nu se încheie niciodată. Noi vorbim însă de ACEASTĂ tranziţie, de la autocraţie la democraţie, de la economie de comandă, la economie de piaţă şi de la societate închisă, la societate deschisă. (more…)

TvR 2 prezinta, în ziua de 21 decembrie 2015, orele 14,30, scurt-metrajul “Legătura de leuștean”

luni, decembrie 21st, 2015

Luni, 21 decembrie 2015, orele 14,30, TvR 2 prezint[ scurt-metrajul artistic “Legătura de leuştean”, un film despre mineriada din 13-14 iunie 1990, văzut cu ochii generaţiei tinere de astăzi. Regia şi scenariul: Armine Vosganian.  Filmul “Legătura de leuştean” este o ecranizare după nuvela cu acelaşi nume, inclusă în volumul “Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri” de Varujan Vosganian. Protagonistii  peliculei sunt Lamia Beligan şi Constantin Florescu.

Vă invit la ALDE Iași!

sâmbătă, decembrie 19th, 2015

Potrivit prototcolului ALDE, dintre cele două pardide componente, în județele unde există un parlamentar, el devine președintele filialei respective. Nu m-am grăbit să preiau această funcție la ALDE Iași, pentru că am considerat că asta ar putea fi considerat un reproș la adresa celor doi co-președinți de până acum ai ALDE, ceea ce nu ar fi fost adevărat. Motivul care m-a determinat să vin la Iași ieri și să anunț ăntr-o conferință de presă faptul că preiau conducerea acestei filiale a fost eșecul înregistrat de orașul Iași în competiția privind capitala culturală europeană. (more…)

Dezbateri la Legea bugetului de stat pe 2016: Extras din stenograma şedinţei comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor din 14 decembrie 2015

miercuri, decembrie 16th, 2015

 

 

 

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu:

Urmează domnul senator Varujan Vosganian, din partea Grupului ALDE.

Domnul Varujan Vosganian:

Domnilor preşedinţi, Domnule prim-ministru, Doamnelor şi domnilor miniştri, Stimaţi colegi, (more…)

Miercuri, 16 decembrie 2015, de la ora 18.00, spectacolul “Staipelochian” și Compania Rampa vă așteaptă la Teatrul REPLIKA

miercuri, decembrie 16th, 2015

Miercuri, 16 decembrie 2015, de la ora 18.00, la Teatrul REPLIKA (Str. Lânăriei 93, București), în cadrul seriei Diagonale, va avea loc o reprezentație cu spectacolul Staipelochian, susținută de compania de teatru Rampa. Bazat pe romanul Cartea Șoaptelor de Varujan Vosganian, scenariul spectacolului este semnat de Armine Vosganian și Mihai Alexandru Ion. Montarea scenică îi aparține lui Mihai Alexandru Ion.

http://companiareplika.tumblr.com/

Vă invit luni, 14 decembrie 2015, orele 18,00, în Aula Palatului Cantacuzino din București, la lansarea-spectacol a volumului meu de versuri “Cartea poemelor mele nescrise”

sâmbătă, decembrie 12th, 2015

Luni, 14 decembrie 2015, orele 18,00, în Aula Palatului Cantacuzino (Calea Victoriei 141. București) va avea loc lansarea-spectacol a volumului Cartea poemelor mele nescrise. Vor vorbi scriitorii Marian Drăghici, Alex Ștefănescu și Răzvan Voncu. Vor interpreta lieduri pe versuri din creația autorului Maria Chifu (voce) și Mădălina Dănilă (pian). Muzica: Mihaela Vosganian. Actori  ai Companiei de teatru Rampa (Andreea Alexandrescu, Adela Bengescu, Armine Vosganian, Gabriel Chirilă) vor recita versuri din volum. Regia Mihai Alexandru Ion.