Archive for ianuarie, 2016

Iluzia tehnocrată a actualei guvernări. Ce s-ar întâmpla dacă Dacian Cioloș ar conduce PNL. Interviu acordat (și nepublicat) unei jurnaliste de la ziarul Evenimentul din Iași

duminică, ianuarie 31st, 2016

 

Întrebare despre Guvernul României: În ce măsură este cel de acum un guvern tehnocrat?

V.V. : Să punem, mai întâi o altă chestiune: care este unitatea de măsură a tehnocraţiei? De ce un Guvern este technocrat şI altul nu este technocrat? Sau de ce unul este mai technocrat decât altul? (more…)

Transcript conferință de presă Iași 29 ianuarie 2016

sâmbătă, ianuarie 30th, 2016

Teme abordate:

  1. Solicitarea privind demararea cercetării penale în cazul senatorului Gabriel Oprea
  2. Scurt comentariu privind utilizarea MCV ca instrument politic
  3. Responsabilitatea în cazul eșecului candidaturii ieșene pentru statutul de capitală europeană
  4. Programul de dezvoltare a Moldovei
  5. Întrebare privind alegerea primarilor
  6. Întrebare privind situația drumurilor din județ

(more…)

Câteva considerații privind Ziua Unirii de la Iași

duminică, ianuarie 24th, 2016

1. Președintele României a fost primit cu o totală indiferență. Atunci când crainicul a anunțat că președintele va lua cuvântul, nu a aplaudat nimeni. Apoi, președintele s-a apropiat de microfon și a spus: “Bună ziua, Iași!”. Aceeași tăcere absolută. Nici măcar liderii PNL nu au aplaudat. Așa ceva nu s-a întâmplat niciodată, în douăzeci de ani de când particip la evenimentele de 24 ianuarie. La sfârșit s-au auzit câteva aplauze anemice, din partea ofițerilor înghesuiți pe treptele hotelului Traian. (more…)

Scrisoare adresată premierului Dacian Cioloș de către filialele ALDE din Moldova, prin intermediul Instituției Prefectului din cele opt județe ale Moldovei

sâmbătă, ianuarie 23rd, 2016

Domnule Prefect,

 

Ziua de 24 ianuarie, dedicată Unirii Principatelor, este întâmpinată, în cele opt județe ale Moldovei, cu evenimente omagiale și cu discursuri solemne. Dincolo de atmosfera festivă, nu putem, totuși, să nu ne amintim faptul că Moldova este cea mai săracă regiune a Uniunii Europene și  că semnele unei ameliorări a decalajelor pe care le resimțim nu se întrevăd. (more…)

Guvernul Cioloș se mândrește cu … Guvernul Ponta

miercuri, ianuarie 20th, 2016

Acum ceva vreme, când protestele din stradă cereau cu vehemență demisia primului ministru, înțelegeam că avem o situație dezastruoasă căreia trebuie să i se pună capăt printr-o solușie radicală. Soluția radicală a fost luată: primul ministru a demisionat, președintele a oferit o propunere inedită, un Guvern de nicăieri, acceptat fără crâcnire de majoritatea partidelor parlamentare. Perioada critică a fost depășită, am răsuflat ușurați. (more…)

Alegerea primarilor și meandrele concretului

marți, ianuarie 19th, 2016

Conducerea PNL, inclusiv dl Vasile Blaga, cere alegerea primarilor din două tururi de scrutin. Plină de meandre ale concretului e politica românească, vorba unui fost președinte. Pentru că cei care doresc acum alegerile din două tururi de scrutin sunt aceiași care acum patru ani au decis ca alegerile primarilor să se desfășoare într-un singur tur de scrutin. Anexez, spre dovadă, discursul meu din Senat, din 8 aprilie 2011. ALDE este de acord cu alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Unii au interpretat asta ca o apropiere de PNL. Discursul meu din 2011 este, cred, grăitor în această privință. Noi am susținut și atunci alegerea primarilor în două tururi. Opținea de acum nu trebuie interpretată ca o apropiere de PNL ci ca o nouă îndepărtare de PDL-ul din PNL. (more…)

Transcript Conferință de presă Iași, 14 ianuarie 2016: Programul de dezvoltare economică a Moldovei

vineri, ianuarie 15th, 2016

Aș vrea să vă vorbesc despre ziua de 24 ianuarie. Eu particip la sărbătoarea Unirii de la Iași, neîntrerupt, de 20 de ani. Cred că, fără să greșesc pot să vă spun de pe acum ce o să se întâmple. Ce fel de discursuri or să se țină, ce o să se spună in discursurile astea, cum o să fie îmbrăcat acel domn simpatic în costumul lui Moș Ion Roată,  cum o sa fie defilarea garzii de onoare etc. Eu, ca om care m-am nascut sufleteste si am copilarit in Moldova, vă spun răspicat, în numele celor ca mine: pentru noi 24 ianuarie nu este o zi festivă. Noi moldovenii, dincolo de evocarea Marii Uniri, nu avem ce sărbători in 24 ianuarie. (more…)

Comunicat de presă – Varujan Vosganian deschide Gala Culturii Nemțene

marți, ianuarie 12th, 2016

 

Varujan Vosganian, prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România va deschide Gala Culturii Nemțene, prilejuită de Ziua Culturii Naționale, cu prelegerea “Cultura națională și destinul ei european”. Evenimentul va avea loc în ziua de 13 ianuarie 2016, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, începând cu orele 13,30.

(more…)

De ce incendiul de la Colectiv naște teorii conspiraționiste

duminică, ianuarie 10th, 2016

Acest comentariu nu-și propune să susțină vreuna din teoriile conspiraționiste privind cauzele incendiului de la Colectiv și nici nu adaugă o teorie nouă celor existente. El își propune doar să explice condițiile care au făcut ca apariția unor astfel de suspiciuni să fie explicabilă. (more…)

“Cartea poemelor mele nescrise”, singurul volum de poezie care se găsește în topul celor mai vândute cărți ale anului 2015

vineri, ianuarie 8th, 2016

Deși apărută spre sfârșitul anului 2015 , “Cartea poemelor mele nescrise” se numără printre titlurile cele mai vândute în anul trecut. Apărută în luna octombrie a anului trecut la Editura “Cartea Românească”, “Cartea poemelor mele nescrise” este, din păcate, singura carte de poezie inclusă în aceste clasamente. Tranziția noastră face, ca și monsieur Jourdain al lui Moliere, mai ales proză.

http://www.mediafax.ro/cultura-media/topul-celor-mai-vandute-carti-in-2015-foto-14943347