Archive for aprilie, 2016

Ce ați făcut pentru județul Iași, domnule Vosganian? Episodul 39

sâmbătă, aprilie 30th, 2016

39. Investiții pentru Spitalul Municipal Pașcani

Spitalului Municipal Pașcani i-au fost alocate 2,6 milioane RON.

Totuși, ce e de făcut? O evaluare care arată că cei de la Bruxelles nu dau două parale pe noi

vineri, aprilie 29th, 2016

În scurtul meu mandat de ministru al economiei ( opt luni în 2013) am fost unul dintre promotorii a ceea ce numeam La renaissance industrielle. Am lansat acest concept într-o conferință de presă la Bruxelles, împreună cu Jose Manuel Barosso, președintele Comisiei Europene, și cu Antoni Tajani, comisarul pentru industrie. Am susținut conferința și am răspuns jurnaliștilor în patru limbi europene (franceză, engleză, italiană și spaniolă).  Împreună cu Arnaud Montbourg, ministrul francez pentru dezvoltare industrială, cu cel polonez ( nu-mi mai amintesc numele lui) și cu Antoni Tajani, pregăteam pentru februare 2014 documentul european privind renașterea industrială. Stabilisem cu comisarul Tajani să vină în noiembrie 2013 în România, pentru a lansa programul de redresare privind siderurgia. Am reușit să includ România în grupul CARS 2020, clubul de elită al producătorilor de automobile din Europa, alături de Germania, Franța, Italia, Spania și Cehia. Am participat la conferințele miniștrilor economiei al grupului de la Vișegrad (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia) cu statut de invitat permanent. La conferința din Dubai a miniștrilor economiei ( au participat câteva zeci) am fost ales de CNN să prezint rezultatele conferinței, într-un interviu care a și fost postat pe blog. Am efectuat vizite în numeroase țări care prezentau interes economic pentru România ( de pildă, în Mexic a fost prima vizită a unui ministru român în secolul XXI – !?!). Am conferențiat în universități și institute diplomatice din mai multe țări ale lumii. Și altele pe care nu mi le mai amintesc acum, toate doar în câteva luni, după care am fost atacat cum bine știți.. S-a dovedit că felul ăsta de a face diplomație economică nu e bun pentru România. Bine pentru România e ceea ce arată acest studiu, care ne poziționează, în mod rușinos, la coada Europei, chiar în urma unor state de zece ori mai mici ca noi.

 

http://www.politico.eu/interactive/power-matrix-charting-the-eu-players-by-country-european-council-national-capitals-leaders-ambassadors/

Ce ați făcut pentru județul Iași, domnule Vosganian? Episoadele 37-38

miercuri, aprilie 27th, 2016

37-38.  Comuna Mădârjac, investiții la Școala cu clasele I-IV, sat Frumușica, reabilitarea Școlii cu clasele I-VIII din sat Mădârjac.

Total sue locate 260 000 RON.

Câteva scurte comentarii privind întâlnirea de la Iași a premierului cu parlamentarii din Moldova – 25 aprilie 2016

luni, aprilie 25th, 2016

 

-       Cel mai important lucru privind această întâlnire este aceea că ea a avut loc și că a dus la o asumare clară a executivului privind necesitatea unui Program pentru Dezvoltarea Moldovei;

-       Organizarea acestei întâlniri a prilejuit prezentarea stării de fapt, a punctului de plecare, ceea ce, pe de o parte, argumentează urgența unui proiect pentru Moldova, pe de altă parte ne arată clar dimensiunea decalajelor față de celelalte regiuni ale țării;

-       S-a stabilit că Programul pentru Dezvoltarea Moldovei va fi finalizat în cursul lunii septembrie a.c. Consider că este important să realizăm acest program anul acesta căci, având un Guvern (oarecum) apolitic, toate grupurile parlamentare se pot implica în realizarea și susținerea publică a Programului;

-       Am propus și s-a acceptat ca dialogul dintre Guvern și reprezentanții  Moldovei să se instituționalizeze prin crearea unei structuri de monitorizare, alcătuite din reprezentanți ai grupurilor parlamentare, ai mediului economic și academic și ai administrației locale din Moldova; (more…)

Iașul poate fi Capitala Mondială a Cărții în 2018. Să nu mai greșim a doua oară!

duminică, aprilie 24th, 2016

Zilele trecute  Ministerul Culturii a invitat orașele din România să candideze pentru titlul de “Capitala mondială a cărții’ din anul 2018, în cadrul competiției UNESCO — World Book Capital.Dosarele de aplicare trebuie depuse până la data de 31 mai 2016 în engleză sau franceză, evaluarea urmând să aibă loc pe 30 iunie, iar rezultatele să fie anunțate pe 15 iulie.

În această privință, orașul Iași are o seamă de avantaje care trebuie evidențiate: (more…)

ALDE Iași – Conferință de presă 22 aprilie 2016, transcript

duminică, aprilie 24th, 2016

Susținută de:

  • Varujan Vosganian, Teme: Paradoxurile politicii românești;
  • Comentarii privind întâlnirea cu premierul Dacian Cioloș la Iași – Explicații privind cauzele modificării datei întâlnirii dintre parlamentari și primul ministru

 

  • Radu Botez, Teme: Anunț despre două corturi ALDE furate;
  • Soluții în problema parcărilor și decongestionare a traficului din Iași

  (more…)

Ce ați făcut pentru Iași, domnule Vosganian? Episodul 36

sâmbătă, aprilie 23rd, 2016

36. Susținerea rețelei școlare din Municipiul Hărlău

Alocarea a 500 000 RON pentru investiții și racordarea la utilități a Școlii Pârcovaci.

Reuters: Chancellor Angela Merkel’s spokesman Steffen Seibert said the government would support a resolution in parliament on Friday declaring it an example of genocide. Pe când și Romania?

vineri, aprilie 22nd, 2016

BERLIN (Reuters)—The German government backed away on Monday from a steadfast refusal to use the term “genocide” to describe the massacre of up to 1.5 million Armenians by Ottoman Turkish forces 100 years ago after rebellious members of parliament forced its hand.
In a major reversal in Turkey’s top trading partner in the European Union and home to millions of Turks, Germany joins other nations and institutions including France, the European parliament and Pope Francis in using the term condemned by Turkish President Tayyip Erdogan.

Chancellor Angela Merkel’s spokesman Steffen Seibert said the government would support a resolution in parliament on Friday declaring it an example of genocide. (more…)

Sâmbătă, 23 aprilie, la București, o noua montare a spectcolului Staipelochian. După spectacol, în Piața Revoluției, vor fi omagiați cei un milion și jumătate de sfinți martiri ai Geonocidului armean

joi, aprilie 21st, 2016

Compania de teatru “Rampa” vă asteaptă sambata, 23 aprilie, la orele 17,00,  la Casa de Cultura a Studentilor din București, Calea Plevnei, nr 61 la o noua varianta a spectacolului Staipelochian.

După spectacol, vom merge împreună în Piața Revoluției pentru a depune o lumânare pentru sufletele celor un milion si jumatate de Sfinți Martiri ai Genocidului Armean. (more…)

Mesaj de pe noul munte al fericirilor: Ferice de cei care nu fac, a lor va fi împărăția cerurilor!

miercuri, aprilie 20th, 2016

Așadar, în urma unei inițiative pe care am inițiat-o în preajma zilei de 24 ianuarie, printr-o scrisoare deschisă adresată Guvernului si care a fost urmată de o solicitare semnată de un număr de 78 de parlamentari, primul ministru, împreună cu un viceprim-ministru și câțiva miniștri, vin la Iași pentru a prezenta situația proiectelor pentru regiunea Moldovei.  În mod normal, această inițiativă ar trebui salutată și susținută, ca o oportunitate pentru conturarea unui program de dezvoltare a regiunii.

Iată, însă, ce fel de reacții primim: (more…)