Am fost în Piața Universității, am văzut transportoarele armatei trecând printre manifestanți, am văzut oameni murind, am auzit, în tăcerea care s-a lăsat, puștile mitralieră cum se încarcă, am trecut prin camera de tortură din sediul Securității din Strada Eforie, am stat în catacombele închisorii de la Jilava, în beznă și cu apa lipăind sub tălpi, am văzut sângele rănilor deschise de baionete, am văzut aproape orbit, a doua zi, la ieșirea din pușcărie, soarele puternic pe care îl credeam anunțând o lume nouă.
Aș putea să povestesc îndelung despre toate astea. Mi-e teamă, însă, că societatea românească nu e pregătită să asculte, cu răbdare, povestea mea și altele asemănătoare. Și , mai ales, nu are destulă cumpătare să le înțeleagă.
Archive for decembrie, 2019
Am fost unul dintre martorii celor douăzeci și patru de ore care au început în amiaza zilei de 21 decembrie 1989 și s-au încheiat, a doua zi, în amiaza zilei de 22 decembrie.
sâmbătă, decembrie 21st, 2019Cât tupeu poți să ai?
vineri, decembrie 20th, 2019Rareș Bogdan tună și fulgeră împotriva indemnizațiilor de limită de vărstă (pe care le numește pensii speciale) din Statutul deputaților și senatorilor. Ele trebuie tăiate fără milă, răcnește în stilul caracteristic europarlamentarul PNL! Când e vorba, însă, de propria indemnizație pentru limită de vârstă din Parlamentul European (mult mai consistentă), tace mâlc. Corect ar fi ca Rareș Bogdan, Dacian Cioloș și ceilalți reprezentanți ai PNL și USR-Plus, atât de vocali în România pe tema pensiilor speciale, să depună și în Parlamentul European o solicitare similară. La urma urmei, indemnizațiile acelea, ca și celelalte drepturi și sporuri, muuuuult mai mari decât cele ale parlamentarilor români, se plătesc tot din banii noștri. Altminteri e cum se zicea în vechea Romă: Qud licet Iovi, non licet bovi
https://www.capital.ro/rares-bogdan-avertisment-pentru-guvernul-orban-fara-mila-fara-pensii-speciale-si-sporuri.html
Luni, 16 decembrie 2019, la Palatul Parlamentului, armenii din România, împreună cu prietenii lor, au sărbătorit centenarul Uniunii Armenilor din România!
miercuri, decembrie 18th, 2019Senatul american a adoptat ÎN UNANIMITATE o rezoluție privind recunoașterea genocidului armean. Cred că a venit, în sfârșit, și rândul Parlamentului României!
vineri, decembrie 13th, 2019https://www.theguardian.com/us-news/2019/dec/12/senate-armenian-genocide-vote-trump-turkey
Am auzit adesea, în ultima vreme, parlamentari care își justifică votul prin faptul că așa vrea poporul.
joi, decembrie 5th, 2019Mie mi se pare că acest tip de argumentație, mai degrabă, slăbiciune și lipsă de voință politică. Poporul – dacă e să ne limităm la aceeași terminologie – ne votează ca să-l conducem, nu ca să-l urmăm. Opțiunile cetățenilor sunt un reper, firește, dar alături de altele, ce țin de armonizarea tuturor opțiunilor în societate, de orizontul pe termen lung, de corelațiile legislative, de costurile respectivelor măsuri, de evaluările comparative cu experiențele altor state etc. Dacă ce vrea poporul, în majoritatea sa – mergând pe ideea că ar fi obiectiv și pe deplin informat – ar fi un reper absolut, atunci n-ar mai fi nevoie de Parlament, un Institut de Sondare a Opiniei Publice ar fi mai mult decât suficient.