Archive for august, 2020

Cum pot fi alegerile libere și corecte în condițiile restrângerii drepturilor omului?

marți, august 11th, 2020

Guvernul dorește să prelungească starea de alertă cu încă treizeci de zile. Aceasta înseamnă că toată perioada de precampanie și cea mai mare parte a campaniei electorale vor avea loc în timpul stării de alertă.
Alegerile reprezintă un exercițiu plenar al drepturilor omului. Starea de alertă presupune o restrângere a exercițiului acestor drepturi. O campanie electorală în condițiile restrângerii drepturilor omului, în primul rând a dreptului la întrunire, este nefirească și pune sub semnul întrebării condițiile libere, corecte sub care se desfășoară aceasta.
Guvernul PNL a finanțat cu sute de milioane de lei presa. Demnitarii PNL, sub pretextul pandemiei pot susține declarații publice, pot cutreiera nestingheriți țara în vizite de lucru. Comerțul cu materialele de protecție împotriva pandemiei oferă, cum s-a văzut deja, posibilități sporite de a atrage fonduri. Deja, toată țara e împânzită de panouri publicitare cu candidații PNL.
Suntem îndemnați să facem campanie pe internet. Dar noi știm deja în ce mod poate fi utilizat internetul pentru a deforma ori cenzura realitatea. Toate acestea pun sub auspicii extrem de nefavorabile exercitarea liberă și corectă a drepturilor electorale.

Când te gândești că de cinci luni în România nu s-a mai dansat, ba chiar, într-un fel, a-ți invita iubita la dans a fost interzis prin lege…

sâmbătă, august 8th, 2020