Fără un astfel de Pact niciun altul, fie pe sănătate sau pe educație,nu se poate realiza. Nu BNR trebuie să dicteze termenii unui astfel de Pact, ci partidele politice parlamentare care votează bugetul.
Pentru anul 2020, salariile și cheltuielile sociale vor ajunge la cel puțin 270 mld lei, în condițiile în care veniturile fiscale vor fi de cca 280 mld lei. Dacă anul viitor, în 2021, se vor aplica toate creșterile salariale, de pensii și de alocații pentru copii prevăzute de lege, lucrurile vor sta cam așa: Veniturile fiscale vor fi de cca 310 – 320 mld lei (la o creștere optimistă a PIB de 4% și la o inflație de 2%) , iar cheltuielile cu salariile și asigurările sociale de cca 330 mld lei. Cu alte cuvinte, spațiul fiscal pentru restul va fi negativ. Așadar, pentru a asigura bunurile și serviciile (cel puțin 50 mld lei), dobânzile la datoria publică (18 mld lei), investițiile publice de la buget (30 mld lei), transferurile către administrația publică, programele culturale și de sănătate etc. etc, ar trebui finanțare prin deficit, ceea ce înseamnă un deficit de cel puțin 8% din PIB, dacă nu mai mult. Cu efecte dezastruoase asupra ratingului de țară, asupra datoriei publice și asupra costurllor acesteia.
Soluția nu poate fi nici populistă, nici electorală, cifrele nu au carnet de partid și nu votează. Ar trebui ca experții partidelor, firește, dacă îi au, să se întâlnească și să găsească o formulă care să fie acceptată de toate grupurile parlamentare. Altminteri, o să trebuiască să ajungem la măsuri pe care să le regretăm cu toții