Tema zilei – 22 noiembrie 2010: Solutia echilibrarii bugetului este, mai ales, cresterea veniturilor si nu reducerea cheltuielilor

 

Nu sunt de acord cu aceasta preocupare excesiva a Guvernului si a Fondului Monetar International pentru echilibrarea bugetara prin taierea cheltuielilor. Aceasta optiune este rezultatul fie al neintelegerii realitatilor romanesti, fie al lipsei de viziune si utilizarea, in consecinta, a unor retete traditionale, improprii pentru Romania,  si cu impact pe termen scurt.

De ce cred eu ca reducerea cheltuielilor nu este cea mai buna solutie? Pentru ca Romania, la nivelul cheltuielilor bugetare, ca procent in produsul intern brut este, oricum, pe unul din ultimele locuri in Europa. Nu doar in ce priveste cheltuielile pe ansamblu, dar si in ce priveste cheltuielile pe domenii: protectie sociala, educatie, sanatate, cultura etc.etc. Pana si in ce priveste mult blamatul nivel al cheltuielilor cu salariile bugetarilor suntem la coada Uniunii Europene.

In fapt, atunci cand dorim sa reducem cheltuielile nu prea avem de unde, decat cu riscul sa afectam grav derularea politicilor publice, sa trebuiasca, asa cum s-a intamplat in 2010, sa inchidem teatre si institutii muzicale, sa lasam spitalele fara finantare, sa oprim repararea scolilor si sa dam elevilor manuale terfelite, s.a.

In ce priveste cheltuielile, problema de fond nu este aceea a reducerii, ci a redimensionarii lor. Dar despre asta vom vorbi intr-o postare ulterioara.

Solutia rezida, mai ales, in cresterea veniturilor.  La nivelul actual al impozitelor, statul pierde, prin necolectare, cam cinci miliarde de euro. La ele se mai adauga vreo doua miliarde de euro, care ar veni dinspre agricultura, daca s-ar grabi procesul de fiscalizare a acesteia.

Cum ar putea creste veniturile? Nu prin inasprirea controalelor, caci ele nu duc la altceva decat la intimidarea mediului de afaceri, la cresterea coruptiei si la ostilizarea intreprinzatorilor. Solutia este informatizarea fluxurilor financiare.

Romania este o tara necunoscuta pentru romani. Datele sunt trunchiate, contradictorii si, adesea, nerelevante.  Primul pas este cunoasterea in timp real a realitatilor economice. Asta se poate face prin sistematizare informatiei si a suportului pe baza caruia informatia este culeasa, analizata si utilizata.

De pilda, toate tranzactiile notariale trebuie inregistrate in timp real intr-un server central. Toate tranzactiile companiilor trebuie realizate pe support informatic, astfel incat in orice clipa administratia fiscala sa le poata accesa. Si atunci nu se va ai pierde timp cu controlalele pentru returnarea de TVA: in prezent 70% din personalul administratiilor fiscale lucreaza pentru asta. Achizitionarile de bunuri peste o anumita suma trebuie platite, obligatoriu, cu carduri, astfel incat cheltuielile fiecarei persoane sa poata fi urmarite prin comparatie cu veniturile. Avand o oglinda a situaiei financiare, Administratia fiscala nu mai face controale de rutina, doar pentru colectarea tributului, ci face controale tematice in zonele evidentiate ca fiind de risc.

Am pornit in anul 2008 un astfel de program, prin parteneriat cu Agentia fiscala spaniola. Informatizarea sistemului fiscal ar fi costat cam 300 milioane de euro, dar ar fi meritat. Proiectul a fost intrerupt, nu stiu din ce motiv. El trebuie reluat rapid. Este singura sansa de crestere a veniturilor bugetare, singura solutie care poate duce la echilibrarea bugetului fara compromiterea politicilor publice.

 

42 Responses to “Tema zilei – 22 noiembrie 2010: Solutia echilibrarii bugetului este, mai ales, cresterea veniturilor si nu reducerea cheltuielilor”

  1. Kronstadt an der Graft spune:

    Domnule senator mă derutaţi. Deci, vorba manelistului, din toate datele colectate din jur, din presă, de la televiziuni, reiese că portocaliştii ăştia ai lu băsescu menţin harababura în România la toate nivelurile, cu mare grijă, pentru a-şi face mendrele ei şi clientela lor politică, iar dumneavoastră vorbiţi lelea despre control şi despre evidenţă a activităţii economice. Să nu se supere prietenii ei, intelectualii?
    Eu ştiu că pentru liberali corectitudinea şi respectarea legii cu orice preţ ar fi tema fundamentală a politicii lor, dar nu în faţa lu băse.

  2. Kronstadt an der Graft spune:

    Ghicitoare:
    Vaca dă lăptic,
    Oiţa dă lână,
    Porcul dă şoric,
    Lenuţa .. lumină
    Ghiciţi de unde mi-a venit ideea.

  3. transildania spune:

    Foarte corecta argumentatia Dvs. si as mai adauga un aspect pentru care veniturile bugetare trebuie sa creasca (desigur din incasari curente, nu imprumuturi, dar incasari care sa nu afecteze negativ mediul economic, din contra): necesitatea investitiilor in infrastructura.
    Infrastructura este intr-un stadiu care se afla cu 50 pana la 100 de ani in urma infrastructurii europene. Fara o infrastructura moderna va fi imposibila atragerea de investitii straine sau asigurarea competitivitatii productiei autohtone pe pietele straine.

  4. Un liberal optimist spune:

    Aveti perfecta dreptate. Numai ca de vre-un an si ceva evaziunea fiscala a devenit sport national. Inainte, te mai intrebau daca ai nevoie de factura, acum nimic. Daca ceri se uita mirat la tine. Daca insisti, ti se da. Ori institutiile abilitate nu isi mai indeplinesc atributiile de frica, ori chiar ele coordoneaza totul. Dupa cum se observa din recentul scandal politienesc, clanurile actioneaza nestingherite sub inalta protectie a intitutiilor statului.
    Am stat de vorba cu o batrana pensionara care mi-a marturisit ca ea nu cumpara decat din magazinele care elibereaza bon fiscal, constienta ca asa isi va primi pensia la timp. Am incercat sa-i explic mecanismul fraudelor de stat, in zadar!

  5. dragospas spune:

    Domnule senator,

    Sigur ca exista o evidenta clara in subiectul abordat de dumneavoastra si anume ca politica de reducere a cheltuielilor in general nu va avea un rezultat favorabil pentru economie daca nu va fi acompaniata de masuri de relansare si de incurajare. Trebuie sa fiti de acord ca unele actiuni de reducere a cheltuielilor bugetare erau necesare in anumite domenii ca o reducere a risipei financiare (pe care o puteati si dumneavoastra realiza in mandatul dumneavoastra) si nu ca o reforma asa cum pompos este intitulata de gornistii portocalii.

    Ideea de a avea o situatie centralizata in timp real cu toate tranczatiile financiare nu este rea si cred ca orice om de buna credinta poate fi de acord cu ea,dar sa nu cadem in cealalalta extrema pe care dumneavoastra o sugerati si care pare o propunere otravita . De ce sa fac tranczatia cu cardul ? Ca sa umflu comisioanele unor banci ? Cu alte cuvinte la circuitul financiar sa implic si o banca pentru a dijmui suma care se tranczationeaza ,banca ce alaturi de stat mi-ar mari comisionul perceput din total suma tranczationata ?Daca in cazul unor societati comerciale inteleg acest lucru in cazul persoanelor fizice ,sincer,nu sunt de acord. Gasiti o alta forma de urmarire in timp real fara sa treziti suspiciunea ca in spatele dumneavoastra ar sta interesele unor grupuri financiar-bancare.

  6. dragospas spune:

    Erata : a se citi tranzatie in loc de tranczatie…imi cer scuze !

  7. lorduljohn spune:

    @Dragospas

    Erata la erata! Oricum ai scrie, noi tot tranzactie citim.
    In general tranzactiile cu cardul nu sunt comisionate.

  8. lorduljohn spune:

    @VV

    Dl. Basescu declara, prin intermediul acestui Petre (lipsit de) I(n)spirescu al Cotroceniului, ca nu va numi nici un premier care promite ca va mari pensii si salarii. O logica de om sanatos ne spune ca asta ar insemna ca se pregateste sa demita guvernul B(ond)oc, care tocmai anunta cresteri salariale.
    In alta dezordine de idei, de doi ani de zile s-a abrogat programul de masuri anticriza lasat de Guvernul Tariceanu si se iau masuri pompieristice in stilul sec. XIV (domnul Boc fiind mereu trimis sa umple galeata).

  9. dragospas spune:

    @lorduljohn …multumesc pentru intelegere.

    Referitor la comisionarea cardurilor …te asigur ca nu exista o banca pe lumea asta care sa nu comisioneze un transfer financiar.Pana la urma asta este unul din obiectele lor de activitate aducator de profituri substantiale.
    Daca vei face plata cu cardul in general utilizatorului nu i se va percepe comision ,in schimb comerciantul care accepta cardul la plata va plati un comision intre 1,5%-2,5 %.

    Eu am o mica afacere in comertul cu amanuntul ,unde datorita concurentei, incerc sa practic adaosuri comerciale cat mai mici.De aceea am refuzat pana acum montarea de POS in magazinele mele,pentru ca asta mi-ar reduce si din profit si mi-ar conferi atat o munca in plus cat si o mica incertitudine in efectuarea tranzatiei.

  10. lorduljohn spune:

    @dragos

    Ok, am inteles.

  11. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    O stire pe blogul lui Buble: senatorii au votat cota unica de 10%. Acolo erau insiruiti doar senatori pd. Credeti ca doar aceasta cota va scoate la suprafata economia nefiscalizata, fara masuri complementare?

  12. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    Problema e ca se oboseste inutil sa mai gaseasca magazine care elibereaza bon fiscal!

  13. dragospas spune:

    @ vv

    Ok ,este logic ce spuneti,adica in situatia in care tot mai multi cetateni apeleaza la aceasta forma de plata iar sumele tranzactionate vor fi mai mari,comisionul perceput de banca ar trebui sa scada…Cum suntem insa in Romania,va rog sa-mi dati voie sa am anumite rezerve ,si oricum pana se va ajunge la acest lucru,cei impozitati de aceast comision nu vor vedea cu ochi buni acea impunere la care dumneavoastra faceati referire in articolul de fond…

    • @dragospas

      Nu e vorba de nici o impunere. Eu tot nu cred ca banca percepe 2,5% cand comerciantul isi retrage banii de la banca. Lasa-ma sa verific. Sunt in strainatate saptamana asta, am sa verific sapt. viitoare.

  14. dragospas spune:

    pentru ca domnule senator si fost ministru de finante,desi sunt un liberal convins (galben nu portocaliu :) ),nu-mi aduc aminte de prea multe masuri liberale in sprijinul oamenilor de afaceri (motorul oricarei economii) in guvernarea Tariceanu…si o spun cu tristete si parere de rau

    • @dragospas

      Dragul meu Dragos, masurile luate in timpul guvernarii Tariceanu in favoarea oamenilor de afaceri ar umple pagini intregi. Iata numai cateva: reducerea impozitului pe profit de la 25% la 16%, reducerea impozitului pe venit de la o medie de 24,7% la 16%, reducerea contributiilor sociale de la 49,5% la 39,5%. Ti-ajunge?

  15. Un liberal optimist spune:

    Fac plati, de fiecare data cand e posibil ,cu cardul si, adevarat, nu mi se retine comision!

  16. dragospas spune:

    @ Un liberal optimist
    Asa este,dar din pozitia mea de comerciant am explicat cui i se percepe comisionul pentru tranzactia pe care dumneavoastra o efectuati prin simpla trecere a cardului printr-un aparat POS. Nu mai spun ca pentru folosirea acestui aparat banca percepe o chirie lunara…

  17. dragospas spune:

    @VV

    Stimate domnule senator,sigur ca nu-mi ajunge si cand ma uit la climatul economic din jurul nostru consider ca este prea putin…Dati-mi voie la un contra exemplu. Cresterea impozitului pe dividende de la 5 la 16% datorita introducerii cotei unice ?

  18. dragospas spune:

    Oare Antonescu ar putea veni într-o zi şi cu un discurs liberal autentic, spunând ceva de genul acesta:

    Domilor, lupta politică ne-a luat minţile. Am luptat unii contra altora, fără să ne pese de victimele colaterale.
    Noi, partidul naţional liberal, ne-am săturat să fim o parte a războiului de tranşee. Am decis să ieşim la atac şi să renunţăm la războiul poziţional.
    Putem să murim dpdv politic, sau să câştigăm. Dacă vom muri, măcar vom muri încercând, dar dacă vom câştiga, vom schimba statul din temelii.
    Ştiu că în alegeri nu este bine să pomeneşti despre schimbare, pentru că aceasta sperie. Totuşi, eu vreau să vă vorbesc despre schimbare. O schimbare de substanţă, nu de lideri.
    Domnilor, ce ne doare cel mai mult şi cel mai mult, în acest moment ?
    Sărăcia.
    Aceasta este problema numărul 1, de departe cea mai importantă problemă.
    Dacă vrem să fie mai bine, trebuie să facem ceva pentru a reduce oamenilor săraci.

    Cum ieşim din sărăcie ?

    Ca să ai ce să împarţi, trebuie să produci.
    Costurile redistribuţiei trebuie să fie cât mai mici.
    Ai deci două soluţii: să împarţi forţat cât mai puţin şi să laşi să funcţioneze distribuţia naturală. Cheltuieşti mai puţin şi investeşti mai mult. Şi mai important e să-i faci pe alţii să investească. Impozitezi cât mai puţin, pentru a atrage capital. Capitalul îl convingi să se pună la treabă în propriul teritoriu, dar şi să treacă prin tine pentru a fi investit în alte părţi. Totodată, stimulezi creşterea şi accepţi deficitele temporare. Nu te aşezi în patul lui Procust, impus de convingerile altora, ci încerci să-ţi descoperi propriul drum.

    Pentru asta trebuie eliminate fixaţiile intelectuale ce păreau de necombătut în epoca industrială.
    Nu există domenii strategice.
    Nu există interes naţional, altul decât suma intereselor individuale.
    Nu există vreo necesitate ca statul să dezvolte politici sectoriale.
    El trebuie doar să-şi lase cetăţenii liberi.
    Nu există bun al poporului.
    Trebuie desfiinţată orice formă de proprietate publică.
    Doar aşa resursele vor fi bine folosite şi eliminată atât haiducia statului predispus întotdeanua să-şi exploateze cetăţenii, cât şi corupţia administrativă.
    Statul se preface că stimulează solidaritatea socială. Ea se naşte doar atunci când cetăţenii, în grupuri mai mari sau mai mici, îşi găsesc numitorul comun al intereselor personale.

    Statul nu slăbeşte, ci devine minimal şi puternic totodată. Devine un instrument în sprijinul prosperităţii ce se distribuie echitabil în mod natural.
    Devine eficient în a sprijini dezvoltarea serviciilor sociale: educaţia, sănătatea, asistenţa pentru cei dezavantajaţi.

    Bolşevicii au impus ideea că politicienii ar conduce ceva.
    Asta se întâmpla doar în societatea ?utopiei frauduloase”, cum o numea George Orwell.
    În democraţie, ei servesc, nu conduc. Iau decizii în temeiul unor reguli şi al unui mandat pe care l-au cerut.
    Dacă se ridică la statutul de lider, conving.
    Printr-o viziune influenţează istoria. Altfel, chiar dacă au forţă, nu reuşesc decât să dezbine şi, în cele din urmă, mint din lipsă de rezultate.
    Noi am ajuns astăzi în fundătura luptei de clasă.
    Personificăm duşmanul în oligarhi, capitaliştii sunt hoţi, teoria conspiraţiei este arma luptei sterile pentru putere şi, între timp, casa arde, zidurile se prăbuşesc.
    Ne urâm din ce în ce mai tare unii pe alţii. Suntem victimele fraudei comise prin simplificare ce devine minciună.
    Privim sideraţi şi muţi circul care ne înconjoară.

    Domnilor, ce a fost a fost. Noi, ca liberali, vă propunem un alt tip de societate. Principiile le-am enunţat în mare, mai înainte.
    Vrem să liberalizăm modul de viaţă, cetăţeanul să înveţe că nu mai trebuie să ceară voie statului ca să facă ceva anume. Vrem să lichidăm instituţia adeverinţei, aprobării, cererii.
    Vrem să schimbăm stilul de comportament al statului, acesta devenind interesat să rezolve problemele cetăţenilor, nu să le facă probleme.

    Sunteţi cu noi ?
    Vreţi să veniţi alături de noi, oricare aţi fi voi ? Vreţi să schimbaţi acest stat ?
    Noi vrem.
    Voi ce faceţi ? Staţi pe margine sau vă bateţi alături de noi ?

    Ce spuneti domnule senator ?
    Avem vreo şansă să auzim un astfel de discurs rostit de Antonescu ?

    P.S. este un colaj al unor ganduri impartasite in media de Dinu Patriciu…

  19. Un liberal optimist spune:

    @dragospas,
    Asa este, dar numai marile lanturi de magazine permit aceasta forma de plata si, asa cum spunea Maestrul, se utilizeaza doar pentru plati mai consistente. Ar fi ridicol sa cumperi o paine utilizand acest instrument de plata.

    • @un liberal optimist

      Exact, plata pe card trebuie generalizata pentru plati mai mari. Ori, daca nu facem asta, macar sa existe o inregistrare informatica a certificatelor de garantie, a obiectelor de folosinta medie si atunci, oricum, cheltuielile se inregistreaza la fisc. Certificatul de garantie trebuie sa cuprinda “numarul fiscal” al cumparatorului.

  20. dragospas spune:

    @ Un liberal optimist

    Pai Maestrul (caruia ii port un respect deosebit) tocmai asta doreste sa atinga si anume reducerea evaziunii fiscale prin controlul platilor …ei bine prin exemplul dat cu painea ,ai atins un teritoriu aproape virgin din punct de vedere fiscal…pentru ca in acest sector se practica o evaziune salbatica prin facturarea zilnica a unei lazi de paine (sa zicem ) si vanzarea sub umbrela acelei facturi a zeci de lazi de paine…

  21. Un liberal optimist spune:

    @dragospas,
    Acum vreo 20 de ani, fiind cu treaba prin SUA, am ramas interzis vazand ca cel mai insignifiant butic, avea un PC care iti afisa pretul net, taxa de stat si taxa federala. Sigur, pentru achizitii mici, pana in 100$ puteai face plati cash. Instalatia si conectarea la retea erau foarte scumpe in acele vremuri ,dar erau multe facilitati de achizitie si oricum, erau obligatorii. Nu prea am vazut evaziune fiscala. Poate la droguri, dar n-am incercat!

  22. dragospas spune:

    @Un liberal optimist
    Pai si la noi a fost o trecere fortata de guvern la casele de marcat fiscale…case fiscalizate care au un numar unic de inregistrare la finante…Ei bine cu toate ca sunt case fiscalizate,in care s-a investit la vremea aceea o gramada de bani la nivel de tara,crezi ca aceste case mai sunt bune de ceva in afara de faptul de a nu lua amenda de la comisarii garzii financiare ca nu se elibereaza bon? In mod normal,bonul emis de acea casa de marcat ar trebui sa constituie document la decontare ,dar din pacate pana si casele de marcat de la statiile de benzina nu mai sunt luate in calcul…Acum si la benzinarie pe langa bonul fiscal trebuie sa astepti si emiterea unei facturi ,asteptare care poate ajunge chiar pana la 10-15 minute atunci cand serverul central are probleme. O spun din proprie experienta si nu cred ca este ceva normal…

  23. Un liberal optimist spune:

    @dragospas,
    A propos de paine. Intr-un sat din Teleorman, unde am mostenit o frumoasa proprietate ( de fapt mai multe) nu poti sa cumperi paine, desi sunt o multime de magazine ( mai mult carciumi). I-am intrebat pe proprietari ( membri PNL) care-i cauza?! Mi-au spus ca nici-o brutarie nu accepta retururi. Pentru localnici s-a instituit un sistem original: faci un contract cu o brutarie, aduni graul de la localnici (care-l primesc de la arendas), il predai brutariei si eliberezi bonuri zilnice de paine. Sistemul functioneaza astfel: la 100 kg de grau se elibereaza 70 de bonuri de paine mare sau 110 bonuri de paine mica. Rezidentii se instaleaza de la ora 07.00 in fata magazinului in asteptarea masinii de paine ( parca e o strada in Bucuresti cu aceasta denumire!). Dai bonurile si iei cate paini doresti. Initial m-am resemnat si ,fie mergeam cu masina 3 km in satul cu brutarie, fie imi exersam talentul de brutar facandu-mi painea la propriul cuptor (electric!). Dupa mai multe discutii pe teme liberale proprietarii s-au angajat sa-mi furnizeze cate paini doresc.Prin ce metoda? Deoarece betivii beau pe datorie se accepta si bonuri de paine! Dar sa stii ca nu se compara cu painea evazionista de la Bucuresti. Rezista si o saptamana! Despre gust, ce sa mai vorbim…Toti brutarii angajati sunt teleormanence, specialiste in facerea painii la”tzest”!

  24. dragospas spune:

    @ Un liberal optimist
    Nimic nou sub soare…ceea ce-mi relatezi despre relatia dintre consumator si brutarie imi aduce aminte de copilaria mea dintr-o comuna de pe langa Dragasani,la finele anilor 70 si inceputul anilor 80 in plina era comunista…

  25. Un liberal optimist spune:

    @dragospas,
    Pur simplu am uitat sa mentionez aceasta trista realitate in sec 21, ca stat membru al UE!

  26. [...] Tema zilei – 22 noiembrie 2010: Solutia echilibrarii bugetului este, mai ales, cresterea venit… [...]

  27. [...] Tema zilei – 22 noiembrie 2010: Solutia echilibrarii bugetului este, mai ales, cresterea venit… [...]

  28. [...] Tema zilei – 22 noiembrie 2010: Solutia echilibrarii bugetului este, mai ales, cresterea venit… [...]