Tema zilei – 23 noiembrie 2010: “Preocuparea clasei politice in vreme de criza: cine ia folosul, cine ramane cu ponosul?”

Stirile din Parlament sunt tot mai alarmante pentru Guvern. Strategia pe termen scurt este haotica, atat din perspectiva guvernamentala , cat si din cea parlamentara. Iar cel mai periculos lucru, cu consecinte dramatice pentru eforturile de echilibrare a tarii,  este decuplarea dintre executiv si legislativ.

In sesiunea parlamentara de toamna, Guvernul nu a reusit sa mai treaca in Senat nici o lege organica fara sprijinul Opozitiei. Legile care cuprind masuri impopulare nu au putut trece de Camera Deputatilor decat prin frauda. Camerele Parlamentului, fie in plen, fie in Comisiile de specialitate, voteaza dupa cum le cade la indemana: resping modificarile guvernamentale ale Codului fiscal, introduc cota unica de 10% ori punctul de pensie de 45%, resping intelegerile cu Fondul Monetar International etc.etc.

Guvernul rezista pentru ca motiunile de cenzura nu au succes, adica nu se aduna destule voturi impotriva sa. Dar Guvernul nici nu poate sa functioneze, pentru ca nu reuseste sa impuna o motiune de incredere, adica nu aduna destule voturi in favoarea sa. In fapt, in Parlament nu exista nici o majoritate reala, nici pentru, nici impotriva. Chestiunile cu adevarat importante nu se transeaza prin votul parlamentarilor, ci prin votul judecatorilor Curtii Constitutionale.

Cum e posibil sa nu existe majoritate nici pentru, nici impotriva? Iata ca este, iar explicatia consta in faptul ca nimeni nu mai are un proiect real pentru Romania, pana la alegerile viitoare. Nu exista o viziune de iesire organizata, cu costuri cat mai mici, din criza economica. Vasul economiei are mai multi carmaci, unul la babord, unul la tribord, altul caznindu-se la vasle, ori altii cuibarindu-se in barcile de salvare.

In 1999, presedintii partidelor parlamentare de atunci am semnat cu totii un document care prevedea aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. A fost singurul proiect comun al clasei politice romanesti. Iesirea din criza economica si relansarea economica nu este, din pacate, un astfel de proiect.  Fiecare pandeste sa capete prisosul, lasand altora ponosul. Inutil sa va mai spun, intre folos si ponos, de care parte sunt asezati contribuabilii.

21 Responses to “Tema zilei – 23 noiembrie 2010: “Preocuparea clasei politice in vreme de criza: cine ia folosul, cine ramane cu ponosul?””

 1. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  De altfel Cezar Preda a si explicat declaratia sa de la Buzau cum ca 50 de parlamentari pd nu vor vota legea bugetului: cheltuielile nu se fac echilibrat si rational ca un proiect unitar. Si sa nu ziceti ca Cezar Preda o fi vre-un disident! Imaginati-va ce va fi pe capul noului guvern peste 2-3 ani cand toti bugetarii si pensionarii isi vor castiga drepturile in instante! DVoastra ati mai patit-o in 2008.

 2. Kronstadt an der Graft spune:

  Vedeţi domnule senator, unii susţin că românii au conducătorii pe care îi merită, sau că românii sunt blazaţi şi nu reacţionează la realităţile politicoeconomice. Păi eu asta şi fac, şi ca mine câţi?! Dar nu suntem auziţi. Iarăşi vă amintesc conceptul de mulţime tăcută pe care l-a promovat Nixon odată. Ce trebuie să fac ca să fiu auzit? Să mă sui pe o macara şi să spun că mă sinucid dacă nu vine madam Pora să discute cu mine? Ei bine încerc să iau legătura cu cineva din opoziţie, pe care o consider ca partea cea mai îndreptăţită a vieţii politice să apere ţara de derapajele puterii, în deplină cunoştinţă de cauză şi având interesul să preia puterea pentru a-şi pune în practică propriile idei privind bunul mers al societăţii româneşti. Sper că gândesc bine?

 3. PAPASTRATOS spune:

  Chiar nici PNL-ul nu are un proiect real pentru Romania ?

 4. lorduljohn spune:

  @VV

  Dl. Basescu nu poate fi liantul care sa coaguleze fortele politice pentru un interes national pentru ca nu are capacitatea psihica de a identifica acest interes.
  PSD-ul a facut cateva miscari de imagine (nici ei nu cred ceea ce spun, dar au spus-o)care au scapat vigilentei liberale:
  1. au afirmat cu subiect si predicat ca vor ca numirile politice sa se opreasca la nivelul secretarului de stat;
  2. Au venit cu un raport al Academiei Romane care desfiinteaza Legea Invatamantului propusa de Guvern;

  Nu discut aici componenta Academiei Romane, dar totusi recursul al o autoritate este un pas pe care trebuia sa-l faca mai intai PNL-ul. Ca aceasta autoritate este Academia Romana sau Asociatii profesionale, Asociatii ale oamenilor de afaceri trebuie provocate dezbateri si consultari ale acestora care sa fie mediatizate.
  De asemenea depolitizarea administratiei este o cerinta mai veche a oamenilor de afaceri.

  Aceste mesaje trebuiau date de catre liberali.

 5. hermann spune:

  Nu stiu, nu stiu de ce pierdem o sansa istorica acum, aceea ca PNL sa redevina partidul reformator si cel care modernizeaza Romania. Si nimeni, da nimeni nu vrea sa inceapa sa reformeze in primul rand partidul din structuriile sale cele mai de jos si pana la varf. Ar fi momentul si nimeni nu ar sesiza asta, pentru ca oricum este haos si mai rau de atat nu poate fi.
  Din moment ce “liderul” nostru vorbeste tot la persoana I singular despre tot ceea ce face si ce nu face, iar toti noi acestia din partid tacem de parca nu ne-ar interesa, nu putem pretinde ca suntem diferiti de ceilalti. Chiar zilele trecute stateam de vorba cu un ilustru si vechi liberal care a indurat multe in temnitele comuniste si zicea ca ii pare tare rau ca acest copil (asa l-a cunoscut in ’92) a ajuns sa conduca partidul si poate tara pe principii egocentriste si narcisiste specifice comunistilor si uneori mai rau, ca aia aveau comitet de partid, iar asta nu are nimic!
  Da, din pacate multe, multe s-ar putea face si toate sunt prea simple, cu impact mare asupra partidului si a tarii, insa nici noi nu avem in prezent puterea sa luam haturile in mana si sa incepem sa aducem tara si mai ales partidul acolo unde le este locul si asta din cauza unei maini de oameni asa cum s-a intamplat in toata istoria noastra asta blestemata!
  Multi, tare multi ajung sa stiti ajung la vorbele lui Basescu, pentru ca sunt simple si din popor, iar concurenta nu este cu nimic mai buna ca ei si atunci lumea incepe sa citeze din ei: daca Dinu isi platea datoriile pensiile erau mai mult decat duble, i-a dus la sediile de partid si le-au facut oamenilor calcule si pe hartie iasa sa stiti! Ca e mai bine sa emigram toti, ca aici si asa orice ar veni la putere toti ‘is o apa s’un pamant si din pacate nu prea ai cu ce sa ii contrazici pe oameni. Si cate si mai cate…
  Mai nou, de cand au aflat PSD-istii ca se trece la planul guvernarii PD-L – PNL din aprilie incolo, au inceput si ei baietii sa il promoveze pe al nostru presedinte, pa sa te apuce tot rasul, dar mai ales plansul, vai de mama si de toate ale lor, pai acum s-au gandit ei combinatorii sa mai spele din pacatele ireversibile, cel putin de fatada ca in interior ne-ar manca de vii, ca doar povestea cu capra vecinului este de-a noastra!
  Da, important este ca solutiile sunt la oameni, insa din pacate cei mai multi stam si asteptam sa treaca timpul atat de pretios, in loc sa punem mana sa actionam si sa dam cu ei de pamant si nu pe altceva ci pe coeficienti de performanta si cine greseste sa plateasca sau sta o tura ca peste tot in organizatiile performante, asa este tot ce ne trebuie, nu sa ne trezim ca perpetuam cutume din istorie si privim senini cum leprele si jigodiile ajung sa ne…
  Ce parlament? Ce clasa politica? Ce lideri? Hm…

 6. HAIDUCUL spune:

  Nu am in cotro dar trebuie sa recunosc faptul ca cel mai serios si licid guvern pe care la avut Romania in ultimii 20 de ani a fost cel condus de Tariceanu. In acest timp Basescu sa facut ca e presedinte, Tariceanu chiar a fos Prim-ministru. Din pacate modul de actiune a lui Crin este mai putin acceptat chiar de pnl_isti pur singe. Baiatul este inca crud (sic) dar sper sa-si revina. Colac peste pupaza pnl-istii au si multi adepti cu apucaturi dictatoriale amestecate cu comportamente de tate. Asa este spre exemplu situl-PE SURSE- care posteaza obositor si ostentatic postere de campanie cu Antonescu ,iar daca cineva impotriva ii sterge comentariul sau respnge intrarea pe ” comentarii”. Pacat . Uite asa se pierd adepti. Ce sa-i faci, asta-i democratia accepta volens-nolens si prosti ( da multi )

 7. HAIDUCUL spune:

  erata; lucid, ostentativ, este impotriva,

 8. HAIDUCUL spune:

  Adio stat de drept. La noi in tara nu mai este nici o speranta de scapare. Democratia este aruncata la gunoi. Boc emite zeci de ordonante, hotariri si legi ne-constitutionale, ignora si comenteaza , el profesor de drept si prim-ministru, sentinte ale tribunalelor, amenintind si santajind directorii deconcentratelor daca vor incerca sa accepte solitiile instantelor. Partidele politice din Romania mai putin cele de la putere, toate, repet TOATE si cele neparlamentare, trebuie sa se adreseze tuturor Guvernelor, tuturor Parlamentelor , tuturor ambasadelor spre a explica starea de fapt din tara noastra. Reamintiti intrgii lumi ca Ceausescu a fost ucis pentru conducere dictatoriala si incalcarea drepturilor omului.Asa nu se mai poate. De foame mai rabdam dar…, sa ne ia si bruma de libertate ce o mai aveam e prea de tot. Ajunge !

 9. cris spune:

  @ Papastratos

  Are si creste: http://comisii.pnl.ro/ Am citit cu atentie, pe domeniul meu, si proiectul pe sanatate care este inca pe site-ul ministerului respectiv, si dincolo de mici scapari este un proiect foarte bun.
  Din pacate, parerea mea, a venit aceasta disjunctie: peste cei care lucreaza la proiecte au venit niste “…., who?” care sa fie ministri din umbra. O decizie nefericita din partea mea, si pentru interiorul PNL, si pentru coerenta sa ca proiect, si pentru imaginea sa. Si, iar parerea mea, este admirabil felul in care VV de pilda isi continua lucrul in comisia sa indiferent de acest, hai sa-i spunem sughit, de la conducere. Foarte putini oameni sunt capabili sa considere proiectul la care lucreaza cu mult mai important decit orgoliul. Reflecta o convingere, o optiune personala, o perspectiva (o largime a mintii, spre deosebire de punctul de vedere) pe care o respect.

  PS: am o rugaminte – nici un comentariu la aprecierea mea fata de gazda noastra. Nu m-am inghesuit niciodata sa spun ca vreun discurs al gazdei noastre este exceptional, sau la felicitari. Nu mi-e felul, dupa principiul ca oamenii care se apreciaza cu adevarat unul pe altul nu se privesc fata in fata si nu se admira reciproc la nesfirsire, ci privesc si merg impreuna in aceeasi directie. Nu suntem in aceeasi barca pentru a ne privi unii pe altii, ci pentru a trage de visle in aceeasi directie, altfel, stam frumusel intr-o mare de vorbe dar nu vom ajunge niciodata la capatul celalalt sa punem piciorul iar pe pamint – e un principiu de viata, nu are nimic de a face special cu politica.

 10. PAPASTRATOS spune:

  @cris
  A fost o intrebare retorica deoarece, PNL-ul are proiectul “Statul Liberal”

 11. PAPASTRATOS spune:

  @Itzic Baseanu

  Stimate Domn,
  Ai mila de mina caci, in nemernicia mea, am uitat ca acest blog este accesat si de indivizi a caror capacitate de intelegere o depaseste mult pe a noastra care se dovedeste a fi umila, fapt dovedit si de ultima teorie conform careai tot ceea ce este produs al scolii romanesti, intra in categoria tampiteniei.
  Onorabile, profunzimea gandirii tale mi-a produs lacrimi de emotie fiind in postura de a utiliza un intreg pachet de servetele de unica folosinta. Fie-ti mila de mine si lasa-ma in durerea mea, durere produsa de actuala gandire care a generat o mica si nevoiase criza (de rinichi, de ficat etc.)

 12. HAIDUCUL spune:

  O INTREBARE DESCHISA CE SE ADRESEAZA TUTUROR PARLAMENTARILOR CU PRECADERE CELOR DIN OPOZITIE: IN ULTIMUL TIMP SAU PETRECUT NENUMARATE INCALCARI ALE LEGII INCEPIND CU CEA MAI MICA LOCALITATE , IN CADRUL TUTUROR INSTITUTIILOR STATULUI CULMININD CU FURTUL DIN PARLAMENT DAR, NU AM AUZIT DE NICI O ACTIUNE CATRE, SI IN INTERIORUL COMISIEI DE ABUZURI A CAMEREI DEPUTATILOR. APROPO, CINE-I PRESEDINTE ? CUTUMA SPUNE CA PRESEDENTIA ACESTEI COMISII ESTE A OPOZITIEI. CE FAC DOMNII PARLAMENTARI. PE VREMURI ERA RADU CIUCEANU CARE CARE NU AVEA ASTIMPAR INREZOLVARE MULTOR ABUZURI.

 13. PAPASTRATOS spune:

  @Itzic Baseanu

  ATENTIE URMEAZA UN MESAJ IMPORTANT !

  PSIHOLOGI DIN TOATE TARILE UNITI-VA ! si salvati-l pe acest Itzic Baseanu

 14. adrian spune:

  Domnule senator, probabil ca @hermann are destula dreptate in mesajul sau. Un partid care se identifica printr-un om nu e ceva sanatos, oricata charisma ar avea si oricat de bine ar pune punctul pe i acel om. Retragerea dvs de la coordonarea comisiilor si modul de constituire al guvernului umbrit nu-mi pare ca indica lucruri bune pentru viitor (constatare externa). Nu stiu cum se duce viata politica interna a PNL dar am sentimentul ca fie nu prea exista fie este formala.
  Poate ca ar trebui sa faceti mai mult pentru decizia colectiva si poate ca ar trebui chiar sa candidati in viitor la conducerea partidului.