Tema zilei – 26 noiembrie 2010: ” Uniunea Europeana ofera dovada ca mostenirea cea dezastruoasa a guvernarii pediste nu e de natura liberala, ci de natura genetica.”

Faptul ca ideile lansate pe acest blog sunt reluate rapid in dezbaterea publica este, pentru noi, participantii clubului acestuia, un semn de bucurie. Nu mergem pana intr-acolo incat sa credem ca tocmai lectura comentariilor noastre inspira gesturile sau cuvintele altora, dar faptul ca atitudinile noastre sunt confirmate in acest fel ne da imboldul de a continua.

Acum cateva zile vorbeam, din nou, despre necesitatea informatizarii sistemului fiscal drept principala sursa a cresterii veniturilor bugetare si a ameliorarii comunicarii dintre stat si contribuabil. Nu mai devreme decat ieri, la Palatul Cotroceni a avut loc o intalnire intre presedinte, prim-ministru si ministrii sectoarelor economice pe tema sistemelor informatice. Iata ce spunea presedintele, cu acest prilej: “Avem funcţionari care au sabotat de ani de zile implementarea sistemelor informatice, pentru că ei cred că numai cu hârtia şi creionul pus după ureche şi cu o faţă acră pot sta şi ei trebuie să stea la contactul cu cetăţeanul. Informatizarea şi deschiderea informatizării către public, către firme, accesul la informaţie al cetăţeanului şi al firmelor este fundamental în modernizarea statului“. De ce, insa, Guvernul a stopat programul de informatizare a sistemului fiscal pe care l-am demarat in 2008, asta nu ne spun nici presedintele si nici primul-ministru. E mai comod sa dai vina pe functionarii cu fata acra, care, probabil, pe deasupra, au si salarii nesimtite, vor avea pensii nesimtite si iau stimulente nesimtite.

Al doilea comentariu se refera la indemnul meu de a ne intoarce cu fata catre mediul de afaceri, de a stimula capacitatea de absorbtie a pietei si productia privata. Iata ce spune, in aceasta privinta, Mircea Cartarescu, azi de dimineata, in Evenimentul zilei:

“Ne-am scufundat din nou în sărăcie, ne-am întors în anii ’90, după ce câţiva ani am crezut că va fi mai bine. Nu ştiu ce s-a făcut bine şi ce s-a făcut rău în guvernarea Tăriceanu, dacă a crescut economia sau doar s-au mâncat economiile statului. Nu mai sunt sigur de nimic. Dar ştiu că aproape fiecare dintre noi am respirat puţin mai uşor cam între 2007 şi 2009, după care speranţele noastre s-au ruinat iarăşi. Naiba ştie, poate că guvernul Boc face ce trebuie făcut, pe când guvernul Tăriceanu a făcut prostii. Dar omul de rând (şi, când e vorba de buzunar, toţi suntem oameni de rând) vede că sub Tăriceanu a trăit mai bine şi sub Boc trăieşte prost şi din ce în ce mai prost. 
Ce am câştigat, deci, într-o parte, prin economii, pierdem prin frânare economică. Suntem asemenea lui Hagi Tudose, care-şi tăia din fundul anteriului ca să-şi peticească pieptul şi mânecile. 

Aici liberalii au dreptate, aş vrea s-o recunoască şi Boc, şi preşedintele Băsescu. Sigur, poate soluţia urgentă a fost limitarea cheltuielilor bugetare, dar foarte rapid politica bugetară trebuie să basculeze către încurajarea economiei, căci austeritatea pe termen lung ucide. 
”

Faptul ca Mircea Cartarescu isi schimba, odata cu trecerea timpului, pozitia atat fata de guvernarea liberala cat si fata de cea pedista, este salutar. As vrea sa raspund, totusi, la aceasta indoiala a lui Cartarescu privind felul in care au fost “mancate” in timpul guvernarii liberale economiile statului.

Iata cum stateau, in 2009, tarile Uniunii Europene, in ce priveste datoria publica (% PIB):  Marea Britanie – 68,2%; Irlanda – 65,5%; Portugalia – 76,1%; Spania 53,2%; Franta -78,1%; Belgia 96,2%; Olanda – 60,8%; Germania – 73,4%; Italia – 116%; Grecia – 115,1%; Suedia 41,4%; Finlanda – 43,8%; Polonia – 50,9%; Austria – 67,5%; Ungaria – 78,4%. Media Uniunii Europene era de 55%.

Sa vedem acum ce mostenire a lasat Guvernul liberal aliantei PD – PSD in 2009. Ne vom raporta la metodologia UE, aceeasi in baza carora au fost calculate si datoriile publice ale celorlalte state. Ei bine, in anul 2008, datoria publica a Romaniei era de – tineti-va bine – 13,3% din PIB! Datoria publica externa era de sub 6% din PIB!

Datoria publica totala a coborat de la 18,8% din PIB,  cat era in 2004, cu 5,5%, asta aviz socialistilor care acuza guvernarile de dreapta. In 2008 eram cam la egalitate cu Luxemburg si Bulgaria, numai Estonia avea o datorie publica mai mica.

Ceea ce a urmat stiti si dumneavoastra. Potrivit metodologiei europene, datoria publica a urcat cu aproape 10% in 2009, la 24% si ea va depasi, probabil, 30% in 2010.

Asadar, domnule Cartarescu si dragi romani, aceasta este dovada de netagaduit ca Guvernarea liberala nu a lasat dezastru si nu a risipit banii prin cazinouri. Faptul ca in perioada 2005 – 2008 datoria publica a avut o medie de 13,5% (deci anul 2008 nu a “explodat”, ci a fost usor sub media celor patru ani) fata  de 23,2% in timpul guvernului PSD si 22,7% din PIB in timpul mandatului de un an al lui Isarescu, este elocvent.

Se dovedeste, astfel, ca am avut dreptate si in legatura cu deficitul din 2008. El este in mare masura un deficit contabil, nu rezultat al cheltuielilor peste posibilitati ( reamintesc, 1 miliard de euro au fost actiunile la Fondul Proprietatea si 1 miliard de euro excedentele primariilor din anii precedenti, utilizati in 2008 la investitii). Daca am fi cheltuit, peste posibilitati, 5,2% din PIB, acest lucru s-ar fi reflectat in datoria publica si, precum vedeti, nu este asa. In timp ce guvernarea PD a adaugat numai in 2009 peste 10% din PIB, adica vreo 12 miliarde de euro!

Nu stiu daca Mircea Cartarescu va citi aceste randuri Dar dumneavoastra, care o faceti, vorba conspiratorilor de pretutindeni, cititi si dati mai departe!

89 Responses to “Tema zilei – 26 noiembrie 2010: ” Uniunea Europeana ofera dovada ca mostenirea cea dezastruoasa a guvernarii pediste nu e de natura liberala, ci de natura genetica.””

  1. HOREA spune:

    Donule Varujan Vosganian , am citit cu placere cele scrise de dumneavoastra mai sus, va felicit si va multumesc pentru modul in care ati gestionat finantele Romaniei. Cred ca aceste date trebuiesc mereu popularizate atat de dumneavoastra cat si de noi pentru a combate flasnetele portocalii.

  2. [...] Natiunii, Mirela Pete, ROXANA,  Pro Atitudine,  Victor Ponta, Corina Cretu,  Dan Voiculescu, Varujan Vosganian, Simion Cristian, Andi Bob, Carmen Negoiţă Ragnar,  [...]

  3. PAPASTRATOS spune:

    Domnule V V,
    Este remarcabil faptu ca, blog-ul dvs. a devenit sursa de inspiratie pentru actualii “gamditori” ai neamului dar, este trist ca nu sunt preluate toate informatiile si prezentate poporului prin prisma realitatii; dupa cum bine vedem ele sunt prezentate profund distorsionate si, mai mult, sunt prezentate ca o cauza prncipala a esecului guvernarii de astazi.

    Ma alaturi si eu celor care va spun tot timpul ca aceste informatii trebuie sa ajunga la cei multi si pe intelesul acestora.
    Stiu ca va este greu, mai ales din pozitia nu prea favorabila in care va aflati la ora actuala in partid. Dar, pentru a va incuraja, iata suntem multi alaturi de dvs. si acestia va sunt adevaratii sustinatori si prieteni, nu cei care misuna in jurul dvs. doar atunci cand detineti bagheta magica.

  4. lorduljohn spune:

    @VV

    Faptul ca Mircea Cartarescu recunoaste, dupa doi ani de minciuni adresate guvernarii liberale (cu plusurile si minusurile sale), ca a fost o guvernare realmente de dreapta (cu unele exceptii) e o consolare palida. Faptul ca dl. Liiceanu sau dl. Plesu se declara dezamagiti de dl. Basescu, nu ma intereseaza. Faptul ca dl. Stoica se straduieste din rasputeri, dupa ce a incercat sa apropie PNL-ul de PSD, in timpul presedintiei sale liberale, sa ii invete in van pe PD-isti ce trebuie sa faca un neoliberal sau un neocon nu mai mira pe nimeni. Marea lor majoritate habar n-au pe ce lume traiesc si cu greu deosebesc stanga de dreapta cand e vorba de maini. Au ajuns sa spuna ca: “Trebuie sa scadem cota unica la 10% pentru ca asta e o masura de dreapta!” Am momente cand mi-e mila de ei.
    Ma asteptam la toti cei enumerati mai sus si la liberali sa reaminteasca setul de ordonante de urgenta continand masuri de contracarare a crizei, emise de Guvernul in noiembrie/decembrie 2008 (care printre altele contineau si reducerea cheltuielilor bugetare si diminuarea contributiilor pentru angajatori, etc) si care daca ar fi fost luate ne-ar fi scutit de prea multa stupiditate si de de exageratul amatorism al guvernarilor Boc.

    In sfarsit Crin a rostit, timid, dorinta depolitizarii administratiei pana la nivelul secretarilor de stat.
    La nivelul comisiilor trebuie sa propunem reorganizarea ministerelor si sa stabilim structurile care vor functiona, inclusiv numarul de posturi pentru administratie. La ora actuala, la o institutie de stat jumatate din functionari sunt cei din judete, jumatate sunt la nivelul central al institutiei. Prea multe posturi la Bucuresti!!!!

  5. tiberiu spune:

    @VV
    Mircea Cartarescu a dovedit demult ca este un Mare B_U !
    Putintimea intelegerii lui in ale naturii umane( cel putin in asta ar trebui sa exceleze-zice ca e scriitor ?????) s-a dovedit prin optiunea lui de a sustine un politician escroc si grobian ,de mahala, care s-a folosit in propriul interes de democratie si de institutiile ei ca de hartie higienica si a dus Romania acolo unde este astazi-in coada Europei !
    Multumim din inima Partidului PDL si lui Cartarescu pentru “reusita”!
    Cat despre apecierile lui de Gaga in ale economiei…

  6. Cristina spune:

    Offf… mereu la fel, mereu spunem ca aia au facut sau n-au facut. Hai totusi sa fim mai constructivi sa sa facem ceva. Sa analizam mai bine ce trebuie facut si sa inaintam, ca in ritmul asta trec anii si noi tot ne scufundam.

    • @Cristina

      Pai am scris o suta de pagini cu ce-i de facut. Daca ar fi sa sapam santuri, ar fi simplu, am lua harletul se gata. Dar e democratie, avem nevoie si de majoritate parlamentara.

  7. lorduljohn spune:

    @cristina

    Ce?

  8. gabriela spune:

    Sunt de acord cu tine Cristina.Ar trebui sa incercam sa fim mai constructivi. E bine sa ne intoarcem din cand in cand privirea spre trecut dar mai important este sa privim spre viitor. Noi toti suntem constienti ca ne-a fost mult mai bine in timpul guvernarii Tariceanu,dar azi avem nevoie de solutii pt viitor.

  9. cris spune:

    @ VV, @ all

    Nu mi-e drag domnul Ponta, dar zau m-am saturat de corul de gogomani care cinta pe sapte voci dupa cum dirijeaza cotroceniul. Am citi declaratia UNPR si altele ca bietul domn Ponta, si implicit psd, e acum de vina ca nu intre Romania in Schengen. In curind va fi si “greaua mostenire liberala”, iar, dupa obiceiul presedintelui, in curind romanii. Asa incit pun mai jos raportul despre cum si-au indeplinit autoritatile romane obligatiile, lista de sarcini. Concluzie: din 31 de masuri numai 29% au fost complet indeplinite.

    Monitorizarea priveste strict guvernarea boc-basescu:

    “Centrul Român de Politici Europene (CRPE) a monitorizat timp de 6 luni (aprilie-septembrie 2010) activitatea autorităților române cu privire la pregătirea aderării României la Spațiul Schengen în luna martie 2011. ” Si se refera si la evaluari care merg pina in martie 2009 ( deci tot guvernarea bocasescu). Monitorizarea si evaluarea procesului nu au nimic de a face nici cu Ponta nici cu altceva ci doar cu actuala guvernare.

    Foarte interesanta introducere:

    “În literatura de specialitate se remarcă trei situații în care instituțiile publice aleg să nu comunice: (1) o putere politică mare – neglijează astfel demersurile societății civile atunci când vine vorba de transparență și răspundere (accountability); (2) neîndeplinirea la timp a obligațiilor asumate față de proprii cetățeni – ascund informații sau tergiversează comunicarea dacă lucrurile nu merg bine și (3) informațiile cu care lucrează sunt clasificate. În demersul nostru ne-am lovit de toate cele trei bariere de comunicare, mai ales acolo unde măsurile și acțiunile nu se plasau în graficul prevăzut de documentele de planificare. ”

    Din problemele mari amintite: proasta cheltuire a banilor: “… pentru a motiva cheltuirea nejudicioasă a banilor publici, a fost folosit și procesul de aderare la Schengen. Institutul pentru Politici Publice (IPP) a solicitat Ministerului Administrației și Internelor să retragă proiectul de Ordonanță a Guvernului privind introducerea cărții electronice de identitate, afacere care presupune o cheltuiala “inutilă” de cel puțin 30 de milioane de euro. MAI a iterat condiționarea accesului la Spațiul Schengen de adoptarea acestor noi carduri (în nota justificativă), fără ca vreun document oficial să impună acest lucru.”

    Lectura placuta, analiza este bine construita si usor de citit. Ceea ce nu se analizeaza in acest raport dar apare clar in declaratiile UE este hotarirea domnului basescu de a acorda vize cetatenilor moldoveni: cum adica dumneata basescu faci din Romania cel mai important filtru de la granita UE daca tocmai dumneata faci cetateni ai UE pe cei care nu sunt in UE? Daca in loc sa fii un aparator responsabil te ocupi cu strecuratul unor “noi cetateni UE” pe sub tejgheasi te mai si bati cu pumnii in piept ca sunt cel putin 800.000? Cea mai importanta cauza, cred, pentru respingerea din partea UE pe care trebuie sa o sufere acum Romania, este hotarirea domnului basescu de a sacrifica viitorul acestei tari numai pentru a mai aduna o mina de voturi ca sa ramina presedinte.
    Deci, cine e de vina?????

    http://www.crpe.ro/library/files/studiu_-_pregatiti_pentru_schengen.pdf

  10. cris spune:

    @ cristina, @ gabriela

    dupa cum vedeti, acesta este prezentul – ratarea de exemplu a intrarii in spatiul Schengen. Iar acest raport este un model de cum se construieste si se urmareste un plan si anumite obiective, landmarks.

    In genere vorbind, nici un viitor nu se construieste din nimic, undeva in aer, ci pe baza trecutului pe de o parte, si prin continua modelare a unui prezent pe de alta. Solutiile pentru viitor trebuie sa adreseze prezentul si trecutul, altfel nu sunt solutii, nu vin in urma unei analize logice riguroase, nu au nimic de a face cu luciditatea ci rationalul, ci sunt vise, himere.(vorba unor mari maestri ai sahului – expresia e atribuita lui Chigorin si lui Capablanca-, e mai bine sa ai un plan prost decit sa nu ai nici unul).

    As spune mai degraba ca trebuie sa iesim si din trecut si din viitor ca centru de greutate, dar tinind seama de acestea pentru ca nici o analiza lucida, nici un plan viabil nu poate fi facut prin ignorarea lor, si sa ne mutam acest centru de greutate in prezent, pentru ca este cel mai important complex de evenimente pe care il putem modifica.

  11. Kronstadt an der Graft spune:

    Dom’le, una şi cu una fac două. S-o luăm ciobăneşte, sau mai bine zis prentru logica maneşiştilor. Ciobanul are oi care dau lapte, miei şi lână, adică oi productive, şi oi care dau numa lână, adică sterpe. Dacă-l întrebi pe cioban care-s oile care îl interesează îţi spune fără să clipească că cele productive. Orice turmă are o proporţie precisă de oi sterpe, peste care ciobanu nu trece.
    Acum să facem o similitudine: oile productive sunt oamenii care lucrează în firme şi produc şi plusvaloare, dau şi impozite, iar oile sterpe sunt bugetarii, care dau doar impozite. Boc vorbeşte de doi ani numa de oile sterpe, iar pe cele productive nici că le bagă în seamă. No, fain îi?

  12. cris spune:

    Erata : a acorda cetatenie romana, si deci europeana, (nu viza) cetatenilor moldoveni. Ha? Predoiu zicea mai adineaori ca aderarea la Schengen inseamna includerea Romaniei in “clubul european”. Clubul implica o notiune de exclusivitate. Excursia lacrimogena a lui basescu cu “idependenta si suveranitatea” ca sa mai fure ceva voturi, este atunci similara cu a individului care sta la coada si e puricat si de ce lapte a supt de la mama, ca sa fie admis intr-un club select ca persoana, dar isi aduce 800.000 de neinvitati, “his buddies”, sa-i bage nici macar pe usa din dos a clubului ci direct pe gitul “portarilor”. Nu e nici macar lipsa de abilitate politica ci imbecilitate crunta.

  13. cris spune:

    @ Kronnstadt

    Da, numai ca oile sterpe nu se ocupa nici de educatia, nici de sanatatea nici de justitia, nici de apararea oilor productive. In timp ce “bugetarii” asta fac. Exista acolo tocmai pentru ca “productivii” sa aiba anume beneficii – sanatate, buna administratie, rezolvare a conflictelor legale, aparare. Bugetarii nu sunt oile sterpe ci tocmai oierii si ciinii de paza angajati de insasi turma spre binele ei.

  14. Kronstadt an der Graft spune:

    @cris
    Ideea este că oile sterpe sunt şi ele necesare, dau şi ele ceva (lână, carne), dar pe cioban îl interesează în primul şi în primul rând cele productive. Suntem totuşi în ţara Mioriţei.

  15. cris spune:

    Scuze de multele greseli din graba. Sunt oaie stearpa (Herzlichen Dank, Herr Kronstadt! – ich meine es nicht im Ernst, nur keine Bange, adica nu te supara, m-ai facut sa rid cu oile, asa incit ti-o spun de la “oaie” la “oaie”, prieteneste), trebuie sa ma duc la spital sa am grija de oi productive.

  16. Un liberal optimist spune:

    Bravo @cris!

  17. cris spune:

    @ Kronstadt

    pai asta zic si eu, mioriticule, ciobanii suntem tot noi. Boc nu e ciobanul, el e omul cu coasa….
    …iar basescu nici macar marinar nu mai e, de cind cu timpenia cu “domnisoarele rujate”, e deja condamnat, si-a semnat sentinta, o sa sfirseasca penibil cu pantofi, pudriere, pampersi, tigai si rujuri aruncate in cap – PS oare a uitat ca udrea cea nerujata a facut cadou pantofi de antilopa cu toc cui sinistratilor din Moldova?

  18. cris spune:

    Asa, de la oaie la oaie: Un’ te duci tu mielule…
    http://www.youtube.com/watch?v=YM-Bk8zk9zc&feature=related

  19. tiberiu spune:

    @VV
    Asta seara la Realitatea tv la emisiunea d-nei Cretulescu a fost semnala o situatie extrem de bizara legata de fondul cheltuielilor cu personalul bugetar . Astfel a fost semnalata o cifra de 3,25 miliarde cheltuieli in sept 2009 fata de 3,15 miliarde3 in sept 2010 cu alte cuvinte desi s-au facut taieri de peste 25% la salariile bugetarilor bugetul a ramas apropape intact (se observa o mica scadere datorata poate concedierilor)!
    La interpelarea telefonica d-l Gerghina secretar de stat la finante a sustinut ca totul e in regula conform legislatiei in vigoare si ca cei care se mira de asa ceva nu se pricep contabilitate !!!!!!!!!
    Ati urmarit emisiunea ? Cum explicati o asemenea “inginerie” financiara : tai cheltuielile cu salariile si cheltuielile raman intacte !!!!!
    Este o situatie deprimanta, cei de la televiziune trancanesc verzi si uscate dar regimul face ce vrea pentru ca opozitia se dovedeste incapabila sa-si asume decizii politice majore si sa se constituie intr-o adevarata alternativa.

  20. lorduljohn spune:

    @VV

    Daca la finante e asa, inseamna ca in etapa asta nu e nevoie de restructurare. La alte agentii e exact asa dupa cum am spus (ex. Agentia Domeniilor Statului, Agentia de Mediu, Agentia de Pescuit si Acvacultura). Probabil in ministerul de finante restructurarea se va face dupa informatizare.

  21. lorduljohn spune:

    @Kronstadt

    Fortata si incorecta comparatia bugetarilor cu oile sterpe. Daca te-ai fi referit la guvernul boc, mai intelegeam. Dar altfel, ntz!

  22. Kronstadt an der Graft spune:

    Bun, hai să o luăm altfel. Am auzit un bugetar cu un salariu aiuritor, nu spun cine, care la apelul unui ziarist ce îi reproşa aroganţa în faţa celor care îi plăteau salariul a replicat: şi eu plătesc impozit. Ei bine da, dar el plătea impozit din impozit. Şi nu mă leg de doctori, pompieri sau alte categorii, ci mă leg de cei care sunt plătiţi să ne servească şi nu o fac. Par egzample SRI-ul. Punct.

  23. Barosanul spune:

    Din Ciclul “Am fost un dobitoc, dar mai sunt oare?”
    1.”Există aici, în această sală, tineri care au murit în revoluţia din decembrie 1989″ Viorel Cataramă senator român în legislatura 1996-2000 ales în judeţul Bacău ca parlamentar PNL
    2.”Lumea are voie să aibă două conturi: unul în lei, unul în valută şi încă unul pentru economii. Mai mult nu” Florin Georgescu ministru PSD al finanţelor 1992-1996
    3.”A garanta proprietatea înseamnă a limita dreptul omului asupra proprietăţii lui” Ion Iliescu
    4.”Băncile sunt conduse de bancheri în toată lumea în afară de Cişmigiu şi Herăstrău” Bogdan Balthazar
    5.”Becali e un brand. Eu, la Avicola Iasi, pot sa fac pui Gigi Becali, daca vreau” , “M-am certat cu Mitică Dragomir, dar fără jigniri. El m-a făcut oligofren, eu l-am facut zdreanţă, dar nu ne-am insultat. În schimb Marian Iancu e obraznic şi umblă cu tot felul de jargoane care nu e bine să le dai la presă” George Becali Euro Parlamentar PRM
    6.”Omar Hayssam aparţine ţării, este un bun al intregului popor” Adrian Nastase fost Prim Ministru PSD
    7.”Omul este o persoană umană” Gheorghe Hagi
    8.”In politică cel mai bun adevăr este minciuna, cu condiţia să nu fie dovedită.” Doru Viorel Ursu (fost ministru de interne, in prezent avocat)

    Temeţi-vă tare!
    Mama tâmpiţilor
    E MEREU GRAVIDĂ!

  24. cris spune:

    @ LordulJohn

    in mod cert Kronstadt la ei se referea. Numai ca guvernul boc nu sunt oi sterpe ci lupi in blana de oaie. M-am lamurit: de asta nu fac ai lui boc nici o brinza.

  25. Adrian S spune:

    FEREASCA-NE DUMNEZEU, DE MAI RAU! Ei bine, dragi prieteni liberali, tema de fata, este inca o dovada – oare a cata- ca liberalii, atunci cand sunt la guvernare, stiu sa tina haturile tarii, ale economiei, in asa fel, incat majoritatea romanilor sa fie tot mai putin ingrijorata pentru ziua de maine. Iar cea mai buna dovada in acest sens, este recenta guvernare liberala condusa de premierul Calin Popescu Tariceanu.
    Patru ani in care, asa cum recunoaste si scriitorul agreat la curtea lui Basescu – Mircea cartarescu, romanii aveau mai multi bani in buzunar, mult mai putina datorie publica…Nu ca in succesivele guvernari B-B, care i-au adus pe romani in pragul disperarii!!! Iar Romania- tara noastra, nu a lor, au indatorat-o camatarilor lumii, pentru cateva generatii. Putem spune, ca pentru romani, viata a devenit nu doar un calvar, ci si o provocare cotidiana.
    Chiar daca M. Cartaresu, va citi sau nu, expunerea elocventa a senatorului liberal Varujan Vosganian(care zi de zi, cu expertiza si discursul sau, ne tine in priza directa, cu teme arzatoare), romanii de bine, trebuie sa afle aceste adevauri triste si elocvente.
    Fereasca-ne Dumnezeu, de mai rau!

  26. PAPASTRATOS spune:

    Domnule V V,
    Sitatia in care va aflati dvs. este putin delicata. Delicatetea este data de faptul ca in perioada 2009-2010 asistam la o ofensiva fara precedent a unor politicieni “prosti” impotriva unor politicieni buni; se incearca inocularea in mentalitatea opinie publice a ideii ca tot ceea ce afost bun in Guvernarea Tariceanu este de fapt cauza generatoare a dezastrului in care ne aflam astazi.
    Sunteti totusi un tip destul de curios; nu demult, intr-un comentariu anterior va semnalam faptul ca atunci cand dai prea multe explicatii se poate interpreta ca vrei sa te justifici dar, atunci nu mi-ati dat dreptate. Totusi, personal, va sustin in demersul dvs. de a aduce la cunostinta opiniei publice aceste realitati si tot cea ce prezentati dvs. incerc sa diseminez pe intelesul tuturor.
    Cu stima

  27. [...] vor onora cu prezenta liberali de toate varstele, printre care Dinu Zamfirescu, Varujan Vosganian sau Florin Alexe. Vom vorbi despre scopul reintregirii nationale, rolul lui Ionel Bratianu si al [...]

  28. Barosanul spune:

    @ Itzic Baseanu
    ”ca sa convingi zi-ne si cine-i ta-su lu copii lu “Mama tampitilor”?…”
    Iti spun bre cum sa nu. Mama tâmpiţilor E zmecheri ca tine, plini de tupeie si mishtoace ce au succesuri intrinsece ca sunt unici in lume că au flituito pe mamă si au supt la tată si regreturi că nu vorbeste oamenii cu ei.

    Dar pthiu matale oi fi vreo emineţă cenusie Sorici? Do you read me?

  29. cris spune:

    @ Barosanul

    In primul rind bine ca te mai vede omul din cind in cind.
    Iar la intrebarea din ciclul “Am fost un dobitoc dar mai sunt oare?” pdul e in mod cert la datorie:

    Sebastian Vlădescu: „Există o viziune foarte clară a acestui guvern. Viziunea spune aşa: România este în impas.“
    Iulian Fota: „Puteţi să vă faceţi cruce, deşi nu cred că-i chiar un lucru creştinesc.“
    Traian Băsescu: „Nu am nimic cu pensionarii. Dimpotrivă.”
    Emil Boc: „Momentul adevărului nu e departe de începerea ședinței.“
    Gelu Vişan: „Cinci judecători din patru s-au pronunţat.“
    Radu Berceanu: „Eu sînt din ce în ce mai uimit de felul în care lucrează Curtea Constituţională, dar este o uimire de inginer, care are, ca orice român, dreptul la uimire.“
    Ioan Petru Călian: „Președintele este în si­nea lui instituție – instituția prezidențială.“

  30. cris spune:

    Si-au ratat probabil vocatia de fotbalisti blonzi si atunci s-au gindit sa conduca o tara:
    Nicolae Mitea (fotbalist blond): „Maşina care mi-am luat-o, m-am sfătuit cu mine însuţi.“

  31. sorin gyorgyfalvi spune:

    Domnule Vosganian,

    Niciodata nu mi-au placut oamenii gen Cartarescu, si o sa va spun de ce…

    Eu am un alt gen de analiza a oamenilor, si am pretentia ca ma pricep destuld e bine la a “citi” caracterul uman. A fost un domeniu care m-a pasionat cindva, si asta m-a scutit in viata de multe neplaceri. Referitor la Cartarescu pot spune ca are un mental apropiat de al lui basescu, plesu si altii, un mental prin care acest gen de oameni incearca sa para ceea ce nu sunt. Pe plan mental aceasta stradanie e ceva foarte greu, pentru ca cei care au un intelect mai putin dezvoltat se dau la un momentat de gol, si sfirsesc in uitare… Cei care au un intelect ridicat gasesc tot felu de mecanisme de ocolit zonele periculoase, si prin urmare rezista mai mult in atentie. De aceea, cei care se aseamana la acest aspect au un oarecare respect fata de cei asemeni lor care se mentin in atentie prin metode mai ingenioase decit ale lor. Eu cind am vazut primele aparitii ale lui Cartarescu, la fel ca ale lui Plesu sau altii, le-am pus stampila imediat ce am vazut ca incearca prin exprimare bombastica sa complice niste lucruri relativ simple, tocmai in ideea de a parea mai elevati decit sunt. Faptul ca azi Cartarescu recunoaste ca nu mai stie ce sa creada este tot un tertip de scuza pentru actiunile lui din trecut, si arata faptul ca doreste sa nu se identifice cu cei a caror barca se cam scufunda. As fi preferat ca aceasta senzatie sa o aiba parlamentarii PD la motiunea de cenzura, caci sunt convins ca de frica faptului ca motiune poate trece multi ar fi votat favorabil, numai ca din pacate acel moment psihologic a fost foarte bine gestionat de basescu, si… foarte prost gestionat de opozitie.

    Referitor la cifra datoriei publice externe preluata si predata de catre guvernarea PNL, revin cu obstinatie la faptul ca aceste date sunt foarte putin conoscute in rindul electoratului PD-ist, iar daca azi PD-ul mai are in jur de 15% intentie de vot se datoreaza extrem de proastei comunicari din partea PNL catre electorat.

    Daca faceti o mica analiza, scaderea PD-ului in sondaje se datoreaza pierderii electoratului DE STINGA, cel de dreapta consider ca e treaba PNL-ului sa-l atraga. Atita timp cit multi vor fi convinsi ca PNL a fost guvernul de hoti “dovediti” cu cartabosi, si cu toate aberatiile pe care basescu are grija sa le plaseze pe TVR sau B1 in timpul weekend-urilor, sau cu toate ocaziile pe care le prinde… el reuseste sa mentina cel putin acea parte de electorat.

    Cred ca PNL ar trebui sa-si mareasca eforturile pentru cistigarea acelui electorat, pentru ca veti vedea ca acele procente vor conta foarte mult la un moment dat.

  32. Sfarma -Piatra spune:

    Domnule ministru,Cartarescu face parte din acea specie nenorocita de intelectualii,care asteapta dupa cum bate vintul,ca sa-si ofere serviciile de slugi ! El zice bine ce zice,dar peste 6 luni sau 1 an,cine stie ? Cu astia dom’le ministru,nu se ajunge la nici un rezultat………
    Poate dupa epoca asta nefasta a lu’ Basescu,o sa fie un vajnic PNL-ist ! Cu astia nu stii niciodata………….

  33. Un liberal optimist spune:

    De acord cu @sorin! In doi ani de proasta guvernare n-am atras decat 5%, asta dupa o guvernare de succes. Cauza? Comunicarea anemica. PSD are comunicatori mai buni desi mincinosi. Dar la disperare omul se duce acolo unde gaseste o cat de mica speranta de mai bine. In plus unele declaratii ambigue ale liderilor liberali confuzioneaza chiar electoratul fidel liberal. Ex. :zvonistica in legatura cu refacerea Aliantei DA.

  34. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Un liberal optimist
    Exact. Faptul ca Faptul ca nu apare un liberal sa infirme F I E C A R E zvon privind refacerea aliantei DA, ma face inclusiv pe mine citeodata sa ma intreb daca nu cumva unii liberali nu vor sa foloseasca aceasta optiune ca un fel de santaj la PSD, chiar daca SUNT CONVINS ca azi PNL e format exclusiv din oameni anti PD.

    PNL s-a curatat prin plecarea a 2 rinduri de tradatori, si azi desi e un partid curat, cel mai curat de dupa revolutie, daaaar… nu pot sa uit ca a fost posibil de atitea ori sa se infiltreze pioni otraviti in PNL. De exemplu Stolojan, a fost un pion infiltrat CLAR. Chiar daca si-a jucat foarte bine rolul de spion a lui basescu, miscarea aceea patetica cu retragerea a dat in vileag toata smecheria.

    Revin la faza cu incercarea de manipulare de refacere a aliantei DA. Unii zic : “in politica NEVER say NEVER”… iar asta e un lucru extrem de daunator care trebuie schimbat. Daca am trai vremuri normale, acea expresie ar parea ca are o oarecare relevanta. Dar azi NU traim vremuri normale. Imi amintesc politica lui Never say Never din perioada razboiului, si stim la ce a dus ! Eu cred ca trebuie sa existe in perioade ca aceasta oameni hotariti care sa spuna NEVER e NEVER !

  35. Barosanul spune:

    @ Cris

    Merci pt gindurile bune, dar din motive foarte obiective nu mai pot intra des pe net. Ti-am scris o data ca mi-as fi dorit sa vorbesc cu tine niste chestii profesionale, care nu as fi vrut a fi publice.

  36. Sfarma -Piatra spune:

    Ba ITZICE,ce scrii asa de alambicat si stufos ? Ce ai ? Esti pilit ? Ai tras pe nas ? Etnobotanice ceva ?
    Fii dom’le mai explicit si coerent,ce dracu’ !!!

  37. cris spune:

    Articolul din Suedwest Zeitung (acopera zona Stuttgart – Ulm), publicat in iunie 2010, mentionat in emisiunea lui Gidea: Pe urmele lui Putin. Subtitlul: “Regulile politice nu il preocupa pe presedintele roman Basescu. Desi are numai un rol reprezentativ, in practica se straduie sa preia intreaga putere politica. Un Putin romanesc, critica observatorii.”

    Fragmente, poate ma ajuta Kronstadt sa-l traducem complet, caci de una singura nu am rabdare. “Este o situatie similara cu cea din Germania anilor 1933, spune Pirvulescu, politolog la Universitatea Bucuresti. Dar in loc de a veni pe aripile unei miscari de agresiune, preluarea puterii se face pe furis….Emil Boc, fostul primar al Clujului spune ceea ce spune presedintele, doar o zi mai tirziu…Cind este vorba de reasezari ale guvernului acestea sunt anuntate tot de basescu ….Basescu este familiar si cu probarea puterii politice: in primul mandat in 2007 a fost demis de catre Curtea Constitutionala si votat din nou la Cotroceni prin referendum. Intre timp insa si-a asigurat si majoritatea in Curtea Constitutionala…. Faptul ca PDL nu are majoritatea in parlament nu il mai deranjeaza pe basescu: Regimul sau este sustinut, in afara de minoritatea ungara, care merge mereu cu puterea politica, si de unii renegati social democrati cu un nou partid….Scena ingusta a luptatorilor pentru drepturile cetatenesti si politologilor este unanima asupra directiei de miscare catre un regim prezidential autoritar….Frustrarea populatiei se manifesta mai ales in fata coruptiei, pe care basescu sustine ca o combate. Dar insusi presedintele si-a construit in jur o structura de putere politica aproape complet scapata de sub control. Omul de incredere al presedintelui elena udrea controleaza ca ministru al dezvoltarii un sfert din fondurile grase europene destinate tarii. Daca ministerul sau se va uni cu cel al transporturilor asa cum este prevazut, va avea chiar majoritatea fondurilor….Lupta pentru putere a lui basescu nu s-a terminat. Criticii conteaza pe faptul ca in curind el va eliminia senatul ca a doua camera parlamentara pe baza referendumului. Mesajul fiind, dupa Renate Weber: ” pentru ce aveti voi nevoie de mai multe partide si de un parlament, cind ma aveti pe mine?”
    http://www.swp.de/ulm/nachrichten/politik/In-Putins-Fussstapfen;art4306,531517

    Nu este un ziar la fel de percutant ca Die Welt ori Frankfurter Allgemeine. Dar daca un ziar german mai modest publica asa ceva, o analiza scurta in care pas cu pas se arata cum basescu fura si se substituie celor trei puteri ale statului si pune friiele economice in miinile acolitilor sai, ma intreb care este parerea in cercurile politice germane, adica la un nivel de informare si analiza cu mult superior nivelului jurnalistic…. Pardon, si presa germana o fi vulnerabilitate nationala a Romaniei.

  38. cris spune:

    Si mai dragut, acelasi autor – Mappes Niedieck -jurnalist pentru Europa de est si autor de carti, publica un articol similar in Frankfurter Rundschau (si acesta chiar e ziar de larga circulatie), numit “Presedintele Putinescu”. Ha, ha ha, basescu e vestit si in Baden Wuerttemberg si in Bayern ca un magar, pardon, cal, cal am vrut sa zic, breaz.
    http://www.fr-online.de/politik/meinung/praesident-putinescu/-/1472602/4483570/-/index.html

    Domnule ce moguli rai astia din sudul Germaniei! Oare de ce nu se rasteste si la ei traian ungureanu, ca uite ca nu numai CTP-ul e un mincinos, ci si presa germana. Mda, e fenomenal cit de departe pot sa duca lacheii campania asta de gaslighting, (in fine, deja nu mai e gaslighting ci de-a dreptul gazare – tocmai am vazut bugetul pentru sanatate) de a-i convinge pe romani ca li se pare ca sufera si vai ce bun e basescu, udrea e soarele romanilor si boc e un ciurciuliu (banuiesc ca la asta s-a referit berceanu cind l-a asemuit pe boc cu Churchill). Au!

  39. Un liberal optimist spune:

    @cris,
    “Ciurciuliu”? Hai ca buna!

  40. @liberal optimist Ce te miri? E din seria ,,ridichiul,, :-)

  41. alexis spune:

    Cartarescu spune acum ca nu stie ce s-a facut bine si ce s-a facut rau, cine a gresit mai mult Tariceanu sau Boc. Si este problema lui Liiceanu, Plesu si a celorlalti. Nu stiu, dar vorbesc. Mai ales au vorbit, criticand guvernarea liberala si ridicandu-i in slavi pe Boc si pe ai lui. Ma intreb ce au de spus acesti oameni de scarboasa demonstratie de pupincurism de pura sorginte ceausista de la alegerea, cu 98% a noii Lenute a Romaniei.

  42. Un liberal optimist spune:

    @corina chiriac,
    In timpurile acestei guvernari reapar bancurile ,iar politologia se imbogateste cu o terminologie revolutionara in domeniu. Sa fim “mandri” ca suntem contemporanii acestor timpuri!

  43. tudor spune:

    @Un liberal optimist
    @sorin gyorgyfalvi

    aveti dreptate, o crestere in sondaje a pnl de doar 5% este absolut insuficienta . daca am avea in vedere doar trei elemente :
    -4 ani de guvernare liberala de succes-cea mai buna perioada din istoria contemporana romaneasca
    - dezastroasa guvernare basescuboc
    - atacurile grave si permanente la adresa statului de drept si a drepturilor cetatenesti)

    care sunt cauzele?
    nu i mare lucru, se poate rezolva din mers.
    nu stiu insa daca actuala conducere este dispusa sa si asume

    pe scurt, lipsa unei strategii de comunicare si a unor vectori puternici de mesaj – exista si exceptii, din pacate putine (antonescu, VV, Dna Campeanu, renate weber si inca cativa, putini)

    daca mai amintim si ca dl Mihai Voicu – Mutu este purtatorul de cuvant al pnl, parca incepem a intelegem ca n avem de ce sa ne facem cinestiece sperante…

  44. Un liberal optimist spune:

    @tudor,
    Uite, mi-ar place un vector de imagine gen Olguta Vasilescu, aia venita de la PRM. Sigur n-are nimic in cap, dar are verb. Intr-o seara a facut-o varza pe escroaca aia de Voss. Si Crin are verb, dar e prea sofisticat in exprimare si liberalii fara carte nu-i prea inteleg subtilitatile. Maestrul e toba de macroeconomie , are si multa experienta in domeniu, dar nu-i pe placul jurnalistilor. Probabil cand era ministru trebuia sa-i umple de publicitate. Acum i-ar fi ridicat osanale. Uite la ramolitul de Lis (fostul primar al Capitalei). A dat apartamente la tot cartierul si inca e vedeta de televiziune dupa 10 ani. Si nici n-a facut ceva nelegal: atunci jurnalistii erau tineri, saraci, deci se incadrau in norme!

  45. tudor spune:

    culmea este ca , bine gestionata situatia, liberalii ar putea castiga viitoarele alegeri legislative

  46. tudor spune:

    @Un liberal optimist

    nu cred ca VV nu este pe placul jurnalistilor , si nici nu cred ca ar fi important. problema dlui vosganian este ca are prea mult bun simt si reuseste sa si cenzureze replici ce i stau pe limba

    un vector de imagine mult peste olguta vasilescu este renate weber. am vazut o o singura data in ultimele lun si a fost devastatoare fata de basescu si pdl

    revin: de ce nu ne explica dl vosganian si noua, oamenii de rand, care au fost ratiunile pentru care misu voicu mutu este purtator de cuvant al pnl

  47. tudor spune:

    mai e o chestiune , pe care vad ca n o evidentiza nimeni. dl basesscu a anuntat public ca sprijina guvernul sa treaca legea educatiei prin asumarea raspunderii. ca sa traduc pentru ‘vectorii de imagine ” ai pnl: presedintele sprijina guvernul sa si asume raspunderea pe o procedura dclarata neconstitutionala. asta in conditiile art. 80 din Constitutie:
    2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

  48. Un liberal optimist spune:

    @tudor,
    Ierahiile in partid sunt ca la armata! Ai spus ceva ce nu convine establishmentului, ori esti marginalizat, ori zbori. Unde? De duci la adversari sa te decredebilizezi? Ti-ai construit o platforma doctrinara, stai si inghiti toate mizeriile pana trece vaju!Noua ,astora neinregimentati ne e usor sa emitem opinii! In orice cariera trebuie sa inghiti multe broaste raioase pana avansezi in ierarhie. Ia citeste cariera lui “Ciurciulica” (termen inventat de @cris) si sa vezi cate broaste de astea a inghitit pana a ajuns PM!

  49. Un liberal optimist spune:

    @tudor,
    Uite ca Geoana a fost mai rapid si a facut el declaratia asta acum jumatate de ora!

  50. tudor spune:

    @un liberal optimist
    nu l banuiesc pe dl boc ca ar avea principii
    el trece cu seninatate de la utc la orice si de la stanga la dreapta