Activitatea comisiilor economica si de buget-finante ale PNL se reia astazi intr-o formula reunita

Astazi, 7 decembrie 2010 ora 17.00, la sala de grup PNL de la Camera Deputatilor, in cadrul sedintei comisiilor reunite economica si de buget-finante ale PNL voi prezenta doua materiale ce vizeaza pe de o parte o diagnoza a economiei romanesti la finele anului 2010 si pe de alta parte viziunea noastra pentru asumarea unui proiect de dezvoltare la nivel national. Cele doua materiale le puteti lectura atasat.

65 Responses to “Activitatea comisiilor economica si de buget-finante ale PNL se reia astazi intr-o formula reunita”

  1. PAPASTRATOS spune:

    Regret ca ati afisat aceasta informatie prea tarziu. Mi-ar fi placut sa particip. Mi-ar fi placut sa va aud interpretarea datelor luate de la INS.

  2. sorin gyorgyfalvi spune:

    super super super tare…

    Asteptam demult asa ceva, si sper sa afle cit mai multi romani adevarurile astea.

    In primul rind, sper sa inteleaga odata tot romanu ca indiferent cit incearca demagogii din pd sa pacaleasca populatia facind comparatii cu economia Germaniei, Frantei, Marii Britanii sau Spaniei. in realitate e ca si cum ai face o comparatie intre banii de buzunar ai unui copil de clasa-a a doua si banii parintilor. Intre aceste 2 feluri de comparatii exista diferente structurale majore.

    Mi-a atras atentia de exemplu tabelul cu riscul social. Ponderea foarte mare a pensiilor in buget se datoreaza dupa parerea mea faptului ca procentul total alocat asistentei sociale este prea mic, si din acel putin se aloca extreeem de putin toturor celorlalte feluri de asistenta sociala. Deci nu e nicidecum asa cum zicea basescu ca se acorda 13 milioane de asistente sociale care impovareaza bugetul, pentru ca daca iei totalul acestor asistente la care se refera basescu e ca o picatura intr-un ocean pe linga sumele acordate in alte state mai normale.

    In orice caz, comparatia trebuie facuta cu tari cu PIB apropiat, deoarece daca PIB-ul Germaniei este de 25 de ori mai mare decit cel al Romaniei nu nu inseamna ca un asistat roman trebuie sa primeasca o suma de 25 de ori mai mica doar pentru a se respecta proportiile din bugetul Germaniei. E la mintea cocosului ca tarile dezvoltate pot sa-si permita sa aloce asistentei sociale un procent mai mic, deoarece in termeni nominali cosul minim al germanului nu este de 25 de ori mai mare decit al romanului.

    Sper sa nu fiu catalogat drept un stingist prin ce am afirmat mai sus, pentru ca nu sunt adeptul statului social, dar… din graficele prezentate de dvs. reiese ca in ultima perioada s-au produs mari dezechilibre bugetare, ori eu nu cred ca se poate face o economie capitalista cu oameni prigoniti. PD-ul daca tot a apucat pe calea asta a filozofiei nazist-comuniste ar fi trebuit sa stie ca Hitler a decretat ca niciunui german sa nu-i lipseasca untul si laptele de pe masa.

    Foarte expresiv este si graficul cu datoria publica interna si externa pe ultimii 10 ani, in care se vede clar ca PNL a preluat in 2005 o datorie totala de 15.7% din PIB, care datorita cresterii PIB-ului a scazut la predarea catre PD din 2008 la 13.3% iar PD-ul prin masurile economicedezastruoase au reusit un lucru aproape imposibil: intr-un singur an s-a comprimat pib-ul ducind la cresterea datoriei, dar in acelasi timp prin creditele adaugate nu numai ca n-au reusit sa stopeze comprimarea din 2010 a PIB-ului dar au epuizat si banii care au dus la cresterea datoriei pina la 23.7% din PIB la finele lui 2009..

    Am scris intr-un comentariu cu ceva luni in urma ca statul trebuia sa sustina mediul privat inclusiv cu garantii de stat pentru creditare, si n-ati fost de acord cu mine. Intr-adevar, recunosc faptul ca era o masura nemaivazuta, si ca intr-o economie liberala se prefera ca totul sa fie autoreglat natural, dar totusi daca va uitati un pic in urma veti vedea ca firme care aveau baze solide in trecut au falimentat din cauza lipsei totale de creditare. Statul ce a cistigat din urma faptului ca eu de exemplu am falimentat ? In guvernarea liberala am platit taxe de zeci de miliarde iar acum nu mai platesc nimic. Si am platit acele taxe in confitiile in care planul meu de afaceri era structurat pe o crestere bazata pe reinvestirea totala a profitului realizat. Cine credeti ca mai face gresala aia in ziua de azi ? Sau citi ani credeti ca vor trece pina se va mai ajunge la acel nivel de incredere in economie ?

    Ar mai fi multe de zis, dar o sa mai aprofundez un pic acele grafice si revin cu completari.

    • @Sorin

      PNL a preluat o datorie de 18,8% din PIB, 15,7% a fost in 2005. Faptul ca am incheiat cu 13,3% este exemplul clar ca am lasat o mostenire buna PD. Numai ca orice le lasam lor, chiar si O,1%, tot era mult pentru ei, la putinul pe care il pot face.

  3. Un liberal optimist spune:

    @sorin,
    Nu esti stangist. Esti prea pesimist. Dar analizele tale sunt corecte. La urma urmelor cifrele nu arata rau, dar ultimii 2 de guvernare execrabila au contorsionat nepermis economia. O tara cazuta pe mana unor incompetenti, complexati si lacomi nu are cum sa se indrepte intr-o directie rationala. Teroarea impusa , practic tuturor categoriilor populatiei nu are cum sa determine economia sa-si urmeze cursul rational. Toata lumea este in garda pentru nenorocirile pe care o sa le mai aduca aceasta putere de rahat. Drept pentru care nimeni nu mai investeste. Nici romanii, nici strainii. De ce ar mai investi intr-o tara care nu mai consuma ci supravietuieste. Auzeam cateva saptamani in urma un oficial BNR care se bucura ca au scazut economiile populatiei cu vre-un miliard si ceva de lei. Morala era:ehehe, deocamdata se descurca da’ cand or termina economiile sa vezi ce-o sa pateasca!
    Cu siguranta Maestrul o sa ma tamponeze dar eu cred ca raul a inceput de la Isarescu. Pentru ca Isarescu este demult desprins de Romania, el joaca in alta liga. E usor sa manipuleze niste incompetenti , corupti si lacomi ca reprezentantii actualei Puteri!

  4. PAPASTRATOS spune:

    @Itzic Baseanu
    Mosule, imi fac datoria si te avertizez pentru ultima oara:
    Nu mai bea GAZ si nu mai consuma ETNOBOTANICE ! Iar pentru a-ti mentine sanatatea iti recomand sa faci cel putin 30 minute miscare a capului de la stanga la dreapta, pe zi, prin parcurgerea cu ajutorul aparatelor de ochire (ochii-ca sa intelegi mai bine) a randurilor unei carti.

  5. sorin gyorgyfalvi spune:

    Punctul 2 de pe ultima pagina a primului document m-a cam dezamagit. Sa inteleg ca va comvine politica de taieri a actualului guvern ?

    Undeva exista o ruptura de logica, cel putin in modul de prezentare.

    Adica, cititorul poate sa inteleaga ca previziunile din ultima pagina se vor indeplini indiferent cine si cum conduce tara ?

  6. Sorin Muncaciu spune:

    Domnule Vosganian, citesc documentul pe care il veti prezenta comisiilor reunite si nu imi vine sa cred, parca nu am trai pe aceiasi planeta !! Dumneavoastra vorbiti in document de integrarea Romaniei in uniunea monetara in 2015. Domnule Vosganian, noi nu stim in acest moment daca uniunea monetara va exista inca in 2011. Dupa cum stiti, daca Irlanda nu accepta 5,8% rata de interes la o datorie nationala de 130% din PIB , cea ce ar condamnao la recesiune perpetua, atunci singura alternativa a Irlandei va fi, la fel ca Germania dupa primul razboi mondial, sa ridice garantiile bancilor comerciale si sa produca default la datorie iesind astfel din ” uniunea monetara. Guvernul irlandez care unrmeaza sa fie format nu are nici un interes sa puna populatia le austeritate cu 10% din PIB ca sa sadisfaca boundholderi germani ,francezi si englezi. Astfel singura iesire din situatie va fi o noua uniune cu un bound market unic si conducere financiara unica. Politic vorbind, este i9mposibil ca aseasta uniune sa fie probabila, amintitiva cum s-a prabusit constitutia de la Lisabona. Probabil aceasta va sparge “uniunea monetara”. Cea ce va fi un lucru bun pentru [popoare, visul corporatiilor si bancherilor de a sugruma libertatea si democratia in Europa se va prabusi. Dar, chiar presupunind ca euro rezista
    sta, nu am invatat nimic din criza domnule Vosganian ?? Grecii care nu au putut devaloriza, moneda lor fiind euro, li s-a impus impus un deal care ii va condamna la recesiune perpetua. Pe cita vreme Polonia care a devalorizat moneda proprie a iesit din criza. Ce interes avem noi sa adoptam euro ca sa ne dicteze ECB cit mincam si cit bem ??
    In alta ordine de idei, parteneriatul cu statul la cele 100 de miliarde pentru infrastructura mi-se pare profund impotriva doctrinei liberale !! Ma mir ca intr-n organism al PNL asemenea ipoteze sint luate in discutie in mod serios
    rios. In concluzie, sint socat sa vad in decembrie 2010 asemenea documente PNL total rupte de realitate, domnule Vosganian !! By the
    way, cum se face ca intr-o economie care s-a contractat 10% moneda nationala se mentine artificial de catre domnul Isarescu si, economistii
    PNL nu iau o atitudine publica impotriva acestui abuz al domnului Isarescu,
    dictat, in opinia mea , de aceiasi bancheri de la Basel ???

    • @Sorin Muncaciu

      Aderarea la euro presupune un proces de stabilizare pe care trebuie sa-l facem fie daca intram in zona euro, fie daca ea se destrama. Este, mai degraba , un obiectiv simbolic. Cat despre devalorizarea monedei pentru a iesi din criza, sa fim atenti. Oricum noi ne-am devalorizat moneda in doi ani de la 3,7 lei/euro la 4,3 lei/euro si am avut o inflatie cumulata de 12%. E riscant sa mergem la mai mult. Imi pare rau ca iti par rupt de realitate. Mi s-ar parea , insa, caraghios, sa respingem obiectivul intrarii in zona euro, cata vreme ea inca exista. Nu iti dai seama ce riscuri are mediul de afaceri roman din oscilatia leu/euro. Intrarea intr-o zona de stabilitate e un pariu pentru economia romaneasca. Putem sa-l refuzam dar nu cred sa avem norocul POloniei careia i-au fost sterse datorii de miliarde si miliarde de dolari.

  7. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Sorin Muncaciu

    perfect de acord, pare un document facut in colaborare cu PD, si abuzurile BNR au inceput cu ordinul 12 din decembrie 2008 dat de BNR.

    Am impresia ca acei care au facut documentele astea vor sa profite de toate abuzurile PD-ului din ultimii 2 ani, si ne cer sa bem un pahar de apa rece si sa o luam cu seninatate de la zero.

    Daca e pe-asa se schimba radical foaia…

    • @sorin

      Acesta nu e un document de partid, e o diagnoza economica. Iar paginile privind bilantul acordului cu FMI sunt suficient de dure pentru a arata ca nu e un document facut cu PD. Dar, ma rog…Cat despre BNR, nu e momentul sa ne razboim public.

  8. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Un liberal optimist

    Pesimismul meu provine din faptul ca nu mai vad nici macar luminita de la capatul tunelului. Referitor la Isarescu sunt de acord ca joaca in alta liga, si eu am observat asta din decembrie 2008, si nu numai ca am observat dar am si adus nenumarate critici.

    Mie personal mi-a produs pagube grele ordinul BNR 12 / 2008, ordin prin care BNR si-a arogat dreptul sa utilizeze fara drept toti banii care circula in sistem timp de 3 zile (la fiecare trecere prin sistem).

    Cu aia a inceput practic sirul de incalcari a Constitutiei care dureaza pina azi, si pentru care domnul Vosganian ne spune ca e bine sa consideram ca punct zero punctul in care guvernul boc reuseste sa ne ia TOT.

  9. Domnul Vosganian a declarat ca nu intelege ce am avea de castigat din devalorizarea monedei. Eu am declarat si declar ca ma mir de ce nu intelege.

    • @alex.dumitrascu

      Daca se devalorizeaza moneda, se incurajeaza exporturile si se scumpesc importurile. Creste dobanda bancara si se scumpeste creditul. Apar presiuni pe inflatie si, desi veniturile bugetare cresc in nominal, veniturile reale ale salariatilor scad. Relansarea economica nu se poate baza pe devalorizarea monedei. Avem deja o inflatie de 12% cumulata in doi ani si o devalorizare a leului fata de euro cu 15%. E deja riscant sa mergem la mai mult.

  10. tiberiu spune:

    @VV
    1) Prezentati un tabel emanatie a m.finante cu cheltuieleile si veniturile bugetare pe perioada 2008-2013.Estimarile emanate de aceasta sursa guvernamentala pentru anii 2011-2013 au in opinia mea Zero-Credibilitate tinand cont de previziunile economice festivist-aiuristice facute pana acum de reprezentantii puterii.
    Deocamdata dupa ce v-au acuzat ne nenumarate ori de marele deficit bugetar pe 2008 (cca 5%),deficitele pe 2009,2010 au crescut masiv.(7.4% pe 2009,pe 2010 se estimeaza 6.8%????) Planu si-l face si tiganu dar ce-o iesi din el…
    Ar trebui colorata partea de tabela cu estimarile si puse cateva semne mari de inrebare in dreptul cifrelor prognozate.
    2)Cred ca nu era momentul de a publica proiectele grandioase ale viitoarei guvernari liberale din moment ce PNL nu se afla acum la guvernare ,nu se stie cand va accesa la guvernare si in orice caz sansele sa guverneze singur si sa-si impuna proiectele proprii par la ora asta indoielnice.Traim o epoca de maxima incertitudine a viitorului asa ca asa ca strategiile trebuie sa fie bine gandite si foarte bine aplicate pe termen scurt, cele pe termen lung au sanse minime .
    Nu am nici o indoiala ca PNL la guvernare va performa incomparabil mai mult ca actuala putere dar problema este nu cum sa faceti planuri de guvernare ci sa planuiti o strategie de a accede la guvernare.

    • @tiberiu

      Cata vreme nu exista surse de informatie credibile din zona neguvernamentala nu putem contesta cifrele oferite de Statistica, de MFin si de BNR. Daca cvom contesta cifrele oficiale fara a pune nimic in loc, va fi un dialog al surzilor.

  11. hermann spune:

    Ma bucur, ca macar asa timid si putin parsiv cineva ne da impresia ca revine la sentimente si strategii mai bune in partid. Din pacate este pentru a ne da noua impresia de democratizare. Tare as vrea sa va trimit sau poate deja ati citit profilurile psihologice ale celor doi candidati perdanti ai nostri la presedentia Romaniei! (Mircea al lor si floricica noastra), pai va cutremurati si daca stati si analizati reactiile lor atat din campanie cat si pana in prezent o sa vedeti ca ne putem cutremura, ei sunt foarte egocentristi si in multe privinte in metehnele si principiile pro-comuniste il depasesc pe Traian. Avand in vedere ca toate astea se stiau inainte de campanie, nici varianta Crin-Iohannis nu trecea de Base, el avea planuri facute pentru a combate marsav orice varianta si o facea bine pentru ca nu o facea singur, era ajutat de cei care decid astfel, iar ei stiau ce pot haimanalele astea doua: Mircica si al nostru daca vor ajunge in varful gunoiului! Asa ca sondajele, cu ceea ce va fi in rezultatele finale nu au nimic de a face cu realitatea, trebuie sa fim foarte atenti si sa schimbam macazul spre cel castigator, caci iara ne irosim resursele si de cele mai multe ori pe cele persoanel care si asa sunt putine…
    Cat despre guvernare imi permit sa va contrazic in continuare, sper sa nu fie prea tarziu: in 2011 PNL va intra la guvernare! Planul este facut numai ca se asteapta momentul sa fie pus in aplicare. Si asa ca picanterie “prietenii” dvs., verzii, nu vor fi in schema, de fapt mai mult asta este miza pentru cei care vor sa puna in aplicare acest plan!
    Cat despre Comisii ma bucur tare mult ca ati reluat dvs. treaba, mi-ar fi placut sa pot participa si eu mai ales ca in ultima vreme sunt tot prin Bucuresti, insa din pacate solicitarea mea de a ma alatura si de a muncii in comisii, inca dupa atata vreme nu si-a gasit solutionarea! Oare de ce?
    Si asa pentru necunoascatori, pentru studiu: vedeti cine ii face chiar zilele astea lucrari la noua casa a d-nei presedinte si din ce surse. Adresa va las sa o descoperiti singuri! (indicii: Romania, Bucuresti) haideti este usor!

  12. Buddha spune:

    VV
    Cate pierd, de cand nu mai intru asa des pe blogul dvs!
    in primul rand, felicitari pt reluarea activitatilor comisiilor. Presupun ca e de bine. Nu stiu eu exact ce se intampla acolo la dvs in partid, dar impresia mea este ca nu sunteti folosit la justa dvs valoare. Mare prostie…sa ai un om atat de valoros si tu sa nu-l folosesti. Dar ma rog, nu mor caii cad vor cainii. Vorba lui fi-meu, caii sunt blanzi, dar au copite tari. :)
    Altfel, felicitari pt traducerea carti dvs in limba spaniola! Cand va fi gata? Apropo, sa stiti ca am mai gasit niste “perlute” in limba engleza acolo pe la cateva articole. Poate le corectati.
    A, si ce spuneti dvs despre toata tarasenia asta cu Tokes si zIUA NATIONALA? Noi, aici, in Arad (cel putin in cercul meu de cunostinte) suntem revoltati ca nimeni nu ia atitudine. E revoltator. Sa faci o asemenea declaratie si nimeni sa nu te traga de urechi…normal ca ti se urca la cap.

    • @Buddha

      Perlutele te rog sa mi le semnalezi. Despre Tokes au existat reactii politice. Nu e, totusi, ceva nou la unguri ca nu se bucura de 1 Decembrie…Pe Tokes l-au votat ungurii , nu romanii. Nu stiu cum am putea sa-i impiedcam s-o fca daca o doresc…

  13. sorin gyorgyfalvi spune:

    Domnule Vosganian,

    In primul document prezentat de dvs. in acest articol, pe ultima pagina, la capitolul Previziuni, punctul 2 scrie asa:

    - In 2013 Romania va ajunge la potentialul economic din 2008, dar pe baze mai sustenabile.

    O sa incerc sa fiu cit se poate de explicit: azi in Romania guverneaza basescu si camarila, si bokemon e purtatorul lor de cuvint. Acu citeva zile basescu a fost inregistrat pe cind le garanta astora ca vor guverna pina in 2012, respectiv toata perioada la care se refera documentul mai sus amintit.

    In acest context, practic documentul recunoaste ca actuala politica dusa de basescu este cea corecta. E ca si cum va bucurati ca basescu scoate castanele din foc, dupa care in 2013 se considera punctul zero al relansarii economice fara a se lua in considerare nimic din toate pagubele produse de guvernarea basescu.

    Stiti de ce spun asta cu glas tare ? Simplu, nicaieri nu exista in cifre puse pe hirtie sumele pentru despagubiri pe care statul va trebui sa le plateasca celor abuzati, sume care vor insuma miliarde de euro in urma proceselor care se vor solutiona pina in 2013, si sume la care se vor adauga abuzurile pe care guvernul basescu le va face si in 2011.

    Ziceati intr-unu din raspunsurile care mi-i le-ati dat, ca dvs. nu ati spus ca e bine ca boc sa ne ia tot. Pentru conformitate, mie direct nu are cum sa-mi ia nimic. El ne ia noua romanilor… prin faptul ca ca a taiat abuziv sume enorme din drepturile oamenilor, indirect a promovat distrugerea mediului privat, deoarece in momentul in care cetateanul de rind nu are decit bani de supravietuire el da acesti bani exclusiv pe alimente, energie, taxe si eventual tigari. Va rog sa analizati un pic tabelul cu Evolutia PIB-ului real, si veti vedea ca in afara de exportul care a ajuns la nivelul din 2008 si care nu ma incalzeste cu nimic deoarece reprezinta domenii de monopol in mare parte, restul indicatorilor sunt pe scadere si in 2009 si in 2010: constructii, servicii, consum de orice fel, formarea de capital fix, adica EXACT ACELE DOMENII IN CARE ACTIVA MEDIUL PRIVAT NEMONOPOLIZAT SI NELEGAT DE AFACERI CU STATUL, acel mediu privat care a dus la cresterea economica sustinuta din perioada guvernarii liberale. Cred ca sunteti de acord ca acel mediu privat azi e praf si pulbere, iar prin continuarea actualei politici basiste in 2013 vom avea un stat aproape comunist, un stat in care toata lumea va fi egala…. cu Z E R O

  14. sorin gyorgyfalvi spune:

    Pentru alegerile din 2008 PSD si PD organizasera guverne din umbra, in ideea ca vor cistiga alegerile si vor intra direct in piine. Nimeni nu a cistgat singur alegerile, dar s-au aliat imediat PSD cu PD si au intrat la guvernare. Daca va aduceti aminte primele 100 de zile ale primului guvern bokemon au fost un haos total, si explicatiile neverosimile ale domnului Adrian Nastase de atunci au fost halucinante: “nu cunosteam adevarata situatie economica”. Chiar eu l-am intrebat atunci pe dl. Adrian Nastase, U N D E sunt acele guverne ? Ce au facut ele ?

    http://nastase.wordpress.com/2009/01/09/despre-cumul-si-programul-de-guvernare/#comment-45756

    Azi, cica are si PNL un guvern din umbra, dar asemenea celor amintite mai sus nu vedem nicio miscare. Eu unul, as vrea sa vad ca acest guvern PNL din umbra este pe faza, si PRINDE din zbor toate smecheriile care le fac actualii guvernanti. Ca sa fiu mai explicit, azi se discuta bugetul. Institutiile isi trimit bugetele lor, care sunt centralizate la guvern, si din cite am observat eu se musamalizeaza la greu cifre care vor face parte din Bugetul votat de Parlament. De exemplu ieri, presa a descoperit ca cifrele trimise de CAS la guvern s-au modificat in forma trimisa la Parlament, si eu cred ca acei bani au fost pusi la acele capitole ca sa treaca nevazuti la votare, pentru ca mai apoi sa fie “recuperati” prin rectificari bugetare, sau … pur si simplu prin deturnre de fonduri cu care ministerele tuturor guvernelor basiste sunt deja obisnuite.

    Eu ca simplu cetatean nu dispun de suficiente informatii ca sa pot sa ma apuc sa cercetez pe cont propriu aceste nereguli, dar… ma asteptam ca un guvern din umbra al PNL sa fie pe faza si sa faca asta pentru noi cetatenii de rind.

  15. Tiberiu spune:

    @VV
    Sorin Gyorgyfalvi remarca just o concluzie extrem de ciudata a materialului postat de dv.
    “In 2013 Romania va ajunge la potentialul economic din 2008, dar pe baze mai sustenabile”?????????????????????????????????????
    Adica ar rezulta de aici ca PNL sustine barbarismul economic si social al actualei puteri, prevazand rezultate pozitive ale acestei politici???????
    Evident ca este vorba de o Gresala ca asa cum v-am semnalat si eu. Au fost se pare extrase previziuni economice postate pe site-ul M.Finante fara a o face in mod critic. Toate aceste afirmatii trebuiau cel putin puse sub un mare semn de intrebare tinand seama de lipsa de credibilitate totala pe care au dovedit-o permanent in previziunile lor economice.
    Asa cum am subliniat anterior economistii puterii afiseaza predictii “roze” in viitorii ani, precum prelatii care vor sa incante cu frumusetile “vietii de apoi”, pentru dezmostenitii soartei victime ale politicii de genocid economic si social pe care au adus-o asupra acestei tari de oameni blanzi si creduli.

    • @Tiberiu

      Materialul meu nu e un pamflet, ci e un text tehnic, care e situat in realitate. Cand ai un potential economic cu un deficit extern de 12% si acelasi potential cu un deficit extern de 7% se cheama ca al doilea e mai sustenabil. Ori cand ai un procent al salariilor bugetare mai mic in PIB ori numarul de salariati bugetari. Ca totul e facut alandala e adevarat. Faptul ca ne costa cinci ani sa ne reintoarcem unde am fost nu e un lucru de laudat. Dar suntem mai intelepti si in 2013 populismul sper sa nu mai fie ideologia dominanta cum era in 2007-2008 (80% din Parlament era populist) ceea ce inseamna ca vom avea conditii mai bune. Si, ca sa inchei comentariul, eu nu exprimam o realitate ci o nazuinta, asa ca pastreaza-ti semnele de intrebare pentru alta data.

  16. Kronstadt an der Graft spune:

    Toate bune şi frumoase domnule senator, aşa puse pe hârtie, dar încerc să vă mai amintesc odată: segmentul de populaţie din România format din oameni cu educaţie, cu respect şi cu frică de Dumnezeu, este isterizat la ora asta de corupţia patologică şi generalizată din ţară. Ca partid al cetăţenilor cu iniţiativă consider că aveţi obligaţia în primul şi în primul rând să vă folosiţi toate energiile în scopul reducerii acestei corupţii blestemate de care ne lovim permanent, şi care seacă viaţa socio-economică a ţării de fonduri. Eu aşa văd lucrurile. Aici este o mare rezervă economică nefolosită.

  17. Sorin Muncaciu spune:

    Domnule Vosganian, nu a fost intentia mea sa va jignesc in vreun fel,
    ma mira faptul ca in comisiile PNL in 2010 nu se spun lucrurilor pe nume si
    si inca ” formule propagandiste ” sint luate drept realitati. Aici, ma refer
    la intrarea in uniunea monetara. Argumentele mele impotriva acestei hotariri sint urmatoarele :
    1. Inca de la intrarea in UE am fost dati pe mina bancherilor de la Basel
    fara drept de apel. Romaniei este restrictionata sa contracteze imprumuturi numai de la IMF sau banci comerciale( adica controlate de bancheri). Ne este interzisa piata internationala de capital !!
    2. Banca Nationala , desi, a fost infiintata cu functia de a monetiza datoria statului roman si a fi sursa principala de credit, sub domnul Isarescu nu-si
    indeplineste nici una dintre functiile mai sus mentionate. Isarescu mentine artificial cursul desi, economia s-a contractat, si respecta interdictia bancherilor de a nu genera credit. De ce oare ?? Pentru ca bancherii bancilor comerciale sa fie singurii generatori de credit si deci , singurii
    profitori de dobinzi pe piata bancara romaneasca.
    3. Dependenta domnului Isarescu de bancherii de la Basel frizeaza independenta Romaniei, guvernului roman fiindu-i interzis controlul salariilor functionarilor bancii care, desi bugetari, nu au suferit taierea cu 25% ca ceilalti salariati ai statului.
    4. Exemplul tarilor care au intrat in uniunea monetara, de exemplu
    Grecia. Bancherii au generat credit in mod iresponsabil pe piata Greciei.
    Desi, primul ministru turc s-a dus la Atena si a propus guvernului grec o reducere a bugetelor militare ale celor doua tari cu 25%, bancherii si corporatiile straine au fortat guvernul grec la inarmare, rezultatul a fost
    o datorie de 400 miliarde. Apoi, bancherii si-au recuperat banii de la UE
    si acum poporul grec va plati cu multi ani de austeritate si recesiune.
    5. Cazul Irlandei, bancherii au fortat creditul pe piata si rezultatul a fost
    o piata hiperinflationata a caselor si terenurilor, bancile irlandeze s-au amestecat in speculatiile cu actiunile derivative etc.etc. Criza economica a
    a spulberat toate aceste investitii iresponsabile. Bancherii insa, nu pot sa piarda si au bagat pe git conditii grele de imprumut pentru guvernul irlandez. Conform acestui “acord”, 10% din PIB va fi sacrificat prntru sadifacerea boundholderilor care au investit iresponsabil in boundurile emise de bancile irlandeze. Economia Irlandei nu va putea creste cu 10
    % pe an pentru plata dobinzilor !! Cea ce inseamna cu irlandezii vor fi in austeritate pentru cel putin 20 de ani de acum incolo.
    6. Conditiile impuse de IMF economiei romanesti reflecta aceiasi “filozofie
    economica” de transformare a tarii intr-o “tollbooth economy” de unde surplusul creat in economie sa fie instrainat imediat sub forma de dobinda,
    chirie, taxe, etc. aceste venituri nu pot fi nici macar taxate de guvernul roman, tot datorita interdictiei impuse de bancheri Romaniei.
    7. Prin aderarea la uniunea monetara, Romania pierde definitiv controlul asupra politicii monetare, cu alte cuvinte, bancherii ECB vor decide
    veniturile tuturor romanilor si guvenului roman fara ca no0i sa avem
    nici o pirghie de a influenta hotarirea lor !!
    In aceste conditii , cu cartile pe fata, cunoscind “practicile” pradatoare ale
    bancherilor de la Basel, nu ar fi mai cu cap sa aminam pentru o perioada
    “integrarea in uniunea monetara?? Mai mult, dat fiind reforma sistemului monetar international eminenta pe care o forteaza tarile BRIC, nu ar fi mai inteligent si in interesul poporului roman sa intoarcem foaia si sa denuntam conditiile IMF. In opinia mea, nu era de loc nevoie de austeritate, de pauperizarea cetatenilor romani prin taiera salariilor si pensiilor, nu este deloc nevoie de respectarea unui deficit minim. toate aceste gogorite au fost impuse de IMF pentru asigurarea profitului lor,
    garantiiei ca isi vor scoate dobinda pe spinarea populatiei romanest.
    Daca am fi avut un guvern cu interesul cetateanului roman in cap, am fi sfidat restrictiile UE si am fi gasit imprumuturi pe piata internationala cu precadere tarile BRIC.
    In concluzie, domnule Vosganian, caracterul predator al bancherilor de la Basel ar trebui sa fie un argumet suficien ca sa nu facem din poporul roman un sclav al acestor bancheri !!

    • @Sorin Muncaciu

      Nu comentez observatiile tale, mi se par excesive. Poate ca Basel exagereaza un pic, dar regulile sun impuse de realitati, de necesitatea unei mai bune supravegheri. Cu exceptia Marii Britanii si a Irlandei, tarile UE nu au avut probleme cu bancile in criza, si asta spune ceva. Cat despre zona euro, nu ne obliga nimeni sa intram, dar nici nu putem sa ne comportam de parca disciplinarea monetara nu ne intereseaza. Devalorizarea nu merge cand deja ai devalorizat moneda cu 15% in doi ani. Cat ai vrea? Sa sara importurile in aer?

  18. Un liberal optimist spune:

    @Sorin Muncaciu,
    Desi sunt de acord cu ideile tale, nu cred ca @VV iti va putea da un raspuns transant. Cred ca ai observat ca si eu am criticat pozitiile BNR, dar Maestrul ne-a atentionat ca nu se cade sa provocam conflicte cu banca centrala romana. Pe guvern putem sa punem toate tunurile chiar daca este extrem de suspecta pozitia lui Isarescu (dar si a subordonatilor sai).Sa speram ca va veni o zi in care @VV o sa fie foarte suparat si o sa ne spuna o sumedenie de nespuse. Pana atunci sa ne descurcam cum putem!

  19. cris spune:

    Basescu: “Anul viitor se începe procesul de închidere a spitalelor neperformante care nu pot asigura asistenţă medicală corespunzătoare. Medicii sunt transferaţi către spitalele mari. Se închid robinetele risipei. Se vor mai achiziţiona elicoptere care vor fi folosite în acest scop. Armata dispune de elicoptere pe care le va transforma în elicoptere sanitare în aşa fel încât să facă un lucru util în timp de pace.” Si va ateriza elicopterul pe casa omului pe grajd, sau pe ulita? In loc de salvare vine elicopterul. Haida De! Ce bazmeste acolo? In orice tara cu un sistem medical coerent exista spitale oriunde, pacientul e adus pe salvare la camera de urgenta – oricit de mica ar fi-, ca sa fie stabilizat, si acestea au zone de aterizare/ decolare a elicopterelor, nu aterizeaza elicopterul nici pe casa omului nici pe cocina porcului nici in in cotetul de gaini. basescu spune de fapt ca lasa oamenii fara spitale, fara asistenta medicala practic, pentru “selectie naturala”. Ce oroare!

  20. cris spune:

    Decit sa faca acele carduri medicale cu “cip” – vorba ceea nici in SUA nu exista carduri medicale cu cip – pentru un sistem electronic care nu exista, mai bine s-ar ocupa de dotarea si plata spitalelor! Ia bani de la spitale sa-i dea pe carduri tichie de margaritar si pe helicoptere care nici macar nu vor exista si nici n-au unde sa aterizeze!… Dar ce, “daca nu au piine, nu pot sa manince cozonac”? – asta pe ce lume traieste?

  21. Sorin Muncaciu spune:

    @ Itzic Baseanu

    “Bancherii de la Basel” este un termen generic pentru bancherii euro-americani care au la Basel o comisie permanenta insarcinata cu salvarea sistemului monetar international, fraudulos, bazat pe FIAT MONEY intr-un sistem de DIRTY FLOATING, survenit dupa prabusirea acordului de la Brennton Woods din 1945, prin actiunea unilaterala a administratiei Nixon care, la 16 august 1971 a abolit convertibilitatea in aur monedei internationale de rezerva , dollarul !!! Rezultatul este ca orice banca centrala poate tiparii bani din nimic fara nici un control, generind inflatie monetara in tara respectiva. Inflatia monetara, este mijlocul prin care guvernele baga mina in buzunarul cetatenilor fara ca acestia sa poata reactiona prin mijloace politice.

  22. Un liberal optimist spune:

    @cris,
    Nu te mai lua de basescu! Omul (???!!!) e dus rau cu pluta. Parca nici ceausescu nu ajunsese in halul asta. Nici chiar Hitler. Ce ma ingrijoreaza este Opozitia care pastreaza , asa un fel de condescendenta fata de el( ii zic cam asa :domnul basescu, domnul presedinte). Cineva de pe niste bloguri zice ca ar suferi de sindromul Korsakov (daca exista asa ceva sau o fi vre-un mishto, sau o noua descoperire medicala??!!).

  23. sorin gyorgyfalvi spune:

    13.5% era raspunsul domnule Vosganian, adica mai putin de jumatate din cit cheltuie prima tara din UE, respectiv Danemarca.

    Eu nu inteleg de ce nu mergeti cu graficele la dumneavoastra, sa le aratati sa vada o tara intreaga pina se satura PD-istii de ele…

    • @sorin

      Nu pot merge cu graficele la mine pentru ca toti realizatorii se incapataneaza sa cheme cate patru participanti si nu ai niciodata timp sa vorbesti cumsecade. Mi-am amintit ca, intr-adevar,era 13,5 si nu 10,5, impotrant este ca suntem pe unul din ultimele locuri.

  24. sorin gyorgyfalvi spune:

    Multumesc pentru raspunsuri domnule Vosganian.

    Acum, vin si eu cu o idee, sau mai binezis reped o idee mai veche: nu e oare posibila o schimbare de strategie mediatica prin modificarea aparitiilor la tv in sensul nemaiparticiparii la emisiuni cu PD-isti ?

    Stiu ca unii ar putea zice initial ca e vorba de o oarecare lasitate, dar cred ca poate fi explicat ca de fapt e o pierdere de vreme, si a dumneavoastra dar si a auditorilor… caci PD-istii astia au chip-urile incarcate cu acceeasi poezie.

    Va rog sa va ginditi un pic la varianta asta…

    • @sorin

      A ajuns sa-mi ajunga si mie de alde Spanu, Visan, Popoviciu si Toader. Pe de alta parte, daca nu mergem la televizor, lumea va spune: liberalii nu se mai vad…Greu de iesit din situatia asta. Sa stii ca eu refuz mult din emisiunile la care sunt invitat.

  25. sorin gyorgyfalvi spune:

    Sau… daca nu se poate ce am scris mai sus, macar sa vorbiti pe limba lor, adica… la fiecare minciuna sau divagatie de la subiect a pd-istilor sa le dati cite un exemplu de furaciune pedista.

    Ar fi cam asa:

    Gelu Visan: lasa domnule Vosganian ca stiti foarte bine cum a lucrat guvernul liberal…

    DVS: Da stiu, Mantog a intrat cu 220 de km / h intr-o ambulanta, a omorit un om si n-a patit nimic !

  26. cris spune:

    @ un liberal optimist

    Sindromul Korsakov este dementa cauzata de alcoolism. Caracteristic, omul cu pricina nu numai ca uita dar confabuleaza puternic si isi creaza practic perpetuu un trecut care nu a existat vreodata decit in inchipuirea sa.

  27. Un liberal optimist spune:

    @cris,
    Iata ca avem toate explicatiile…

  28. Sorin Muncaciu spune:

    Domnule Vosganian , Cum adica numai Marea Britanie si Irlanda au avut probleme cu bancile ??? Pai, nu au facut aia de la ECB un fond de 1 trilion de euro, fond pentru criza, ca sa scoata din rahat bancile germane, franceze si britanice care ar fi dat faliment dupa investitiile in PIGS ?? Islanda este un alt exemplu de colaps financiar bancar. De ce credeti ca au sarit ca arsi nemtii cind au aflat ca ECB a tiparit din nimic 1 trilion de euro?? Numai Grecia a inghitit pina acm 400 de miliarde !!
    La mine in cartea de economie scrie ca daca o moneda se devalorizeaza exporturile explodeaza nu importurile. De acea chinezii refuza sa creasca valoarea monedei lor deoarece nu vor sa piarda exporturile.

    • @Sorin MUncaciu

      Grecia a avut probleme cu deficitul bugetar si cu datoria publica. Irlanda nu a avut o problema de exercitiu bugetar, ci de stabilitate a sistemului bancar. Nu te grabi.

  29. Un liberal optimist spune:

    @Sorin MUncaciu,
    Islanda s-a scos! Oricum, e o natiune mica si n-au ce sa le ia. Eventual ghetarii si gheizerile! Si noua ne-ar place sa avem teritoriul pe care il avem cu vreo 5 milioane de populatie superperfomanta.Poate ne mai rareste basescu si bok! Evident, sunt cinic.

  30. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    Azi pe la pranz am trecut pe la mecanic sa-mi verifice sistemul de franare. Avea televizorul deschis si ce-mi vazura ochii? Videanu in gros plan undeva pe la Targu Jiu vorbind cu niste pensionari revoltati. Nu atat pe idiotenia aia cu 5,5% ci pe chestia mamelor si bebelusilor. Videanu, europian zice:” Domle..vedeti, in lumea civilizata..”. La care pensionarul zice:’Pai voi sunteti civilizati ca aveti bani, noi astilalti nu suntem”.

  31. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    Vorbeam de Islanda. In Irlanda e groasa rau! Am clienti irlandezi si toata ziua se plang la telefon sau pe mail.Si asta demult; cam de prin 2008. Ce va urma ,va fi masacru.

  32. Cristina spune:

    VV
    Un liberal optimist
    Apropo de Irlanda, am inteles ca vor sa impoziteze cu 90% bonusurile angajatilor din sistemul bancar! Ma sperie numai gandul. Ca impact psihologic acolo, cred ca e destul de grav.

  33. Un liberal optimist spune:

    @Cristina,
    Ce spui tu e un fleac. Urmeaza sa-si piarda bunurile, pensiile salariile si beneficiile sociale. Iar Irlanda nu prea are ce sa vanda! Daca au noroc se apuca de cultivat cartofi, acum ca s-a gasit insecticidul potrivit la gandacul de Colorado!

    • @un liberal optimist

      Irlanda are noroc ca bancile straine au o expunere de 750 miliarde de euro, mai ales tari precum Germania, MBritanie, SUA, FRanta. Aceste tari trebuie sa-si salveze bancile.

  34. Cristina spune:

    Un liberal optimist
    N-am stiut ca situatia e atat de grava pana n-am vazut stirea asta. Si ai dreptate, nu prea produc nimic. Pot s-o dea pe lichior Bailey’s, ca alta solutie…

  35. Un liberal optimist spune:

    @Cristina,
    Mai au ceva rezerve de gaze oceanice si o puternica industrie electronica si IT! Sa vedem daca o sa le fie de folos…

  36. Sorin Muncaciu spune:

    @ VV

    Domnule Vosganian, imi pare rau ca , din nou , trebuie sa va contrazic !! Ce importanta are ca Grecia ( si ceilalti PIGS) au avut guverne iresponsabile care au ridicat artificial nivelul de trai al populatiilor lor generind astfel, deficit bugetar si o mare datorie publica , fata de Irlanda care, in 30 septembrie 2008 a “socializat” (a facut publica datoria bancilor)datoria de 50 de miliarde a bancilor Irlandeze si a garantat sistemul bancar cu 32,5 % din PIB pe 2010. Nu are nici o importanta cum s-a ajuns ca guvernele Greciei si Irlandei sa plateasca investitiile iresponsabile ale bancherilor germani,francezi, englezi , irlandezi etc. etc. Faptul ca Germania, madam Merkel, a amenintat retragerea garantiilor bancare dupa 2013, a fortat piata bondurilor guvernelor din uniunea monetara ( crescind yieldul) asupra bondurilor Portugaliei care, dincauza investitiilor bancilor spaniole au crescut rata de imprumut si a Spaniei. Daca guvernul irlandez accepta conditiile de imprumut( total inacceptabile pentru populatie) atunci presiunea asupra bondurilor Portugaliei si Spaniei s-ar putea sa scada si criza datoriei publice a guvernelor PIIGS sa fie stopata. Daca guvernul irlandez, de la anu, nu accepta imprumutul criza se raspindeste si euro se va prabusi. Nu se va putea salva “uniunea” decit printr-o reforma radicala care ar insemna de fapt un Stat European( piata a bondurilor unica si conducere financiara unica) caruia toate guvernele s-i cedeze independenta economica si politica, cea ce este greu de conceput!!
    Caracterul prdator al bancherilor s-a exemplificat “superb” in saga Irlandei, in perioada de boom profiturile enorme facute de banci au fost cu destinatie privata, cind au dat de dracu in criza financiara, au fortat guvernul irlandez sa faca datoria bancilor publica, adica va fi platita de populatia Irlandei intr-un viitor de austeritate perpetua. Iar dumneavoastra sinteti avocatul politicii de bagare cu capul in gard” in uniunea monetara, in numele “necesitatii de supraveghere, disciplina financiara ” etc. etc. Eu personal, nu stiu cum vor reactiona romanii la ” jocurile de artificii ” care se anunta in “uniunea monetara” anul care vine, dar, s-ar putea sa ramineti in minoritate domnule Vosganian !!

    • @Sorin Muncaciu

      Nu ma contrazici deloc. Irlandezii si-au pierdut cumpatul, au garantat depozitele bancare si creditul a luat-o razna. Cand oamenii de afaceri nu au mai putut sa vanda constructiile imobiliare si sa recupereze investitiile, creditul a intrat in criza.

  37. Cristina spune:

    Un liberal optimist
    Da, sa speram ca le vor fi de folos, pt ca sunt un popor simpatic…

  38. Un liberal optimist spune:

    Eu nu vreau raul nimanui. Mai ales clientilor mei!

  39. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    Sa vedem ce noroc are. UK si Germania fac presiuni mari pe guvern, pentru a-si recupera pierderile!