Discurs privind omagierea rezistentei anticomuniste

In ziua de 8 decembrie 2010, in Senat a fost dezbatuta o initiativa legislativa a senatorului PNL Puiu Hasotti privind instituirea unei Zile pentru omagierea detinutilor anticomunisti. Cum Senatul, prin avizul negativ al Comisiei Juridice, insotit de cel negativ al Guvernului, era tentat sa respinga propunerea legislativa, am cerut cuvantul. In urma celor prezentate mai jos, Senatul a decis sa sustina propunerea respectiva.

Domnul Varujan Vosganian:
Domnule preşedinte,
Stimaţi colegi,
Eu cred că ceea ce parcurge societatea românească astăzi nu este atât o criză politică sau economică, ci este o criză de sens. Este vorba de sensul societăţii româneşti şi sensul se judecă socotind locul de unde vii şi proiectul pe care îl ai. Nu vreau să insist asupra proiectului, vom discuta altădată.
În schimb, dacă ar fi să discutăm despre istoria recentă a românilor, veţi vedea că noi nu avem curajul să privim în ochi pe morţii noştri cei noi, adică cei care au murit în locul nostru pentru ca noi să putem trăi în locul lor. Din acest motiv, neasumându-ne istoria recentă şi neîmpăcându-ne cu morţii cei noi, sufletul românesc este bântuit de tot felul de nelinişti.
Eu aş vrea să întreb această sală, aş vrea să întreb poporul român, câţi dintre noi ştim numele vreunui tânăr mort în Revoluţia din 1989? Câţi dintre noi, închizând ochii, pot vizualiza pe Tudor Vladimirescu, pe Gheorghe Doja pe tronul acela de fier încins, pe Decebal tăindu-şi beregata înconjurat de soldaţii romani? Probabil ca foarte multi. Dar câţi dintre noi vizualizează chipul vreunui tânăr mort în Revoluţie? Câţi dintre români ştiu care este ultimul român care a murit cu arma în mână împotriva Securităţii? Era un ţăran, îl chema Ion Banda, şi a murit prin 1962 în Munţii Banatului. Nu era nici intelectual, nu era nici ofiţer, ci era un ţăran. A murit iată, cu arma in mana, la 17 ani după terminarea războiului.
Câţi copii învaţă la şcoală despre faptul că România a avut cea mai sângeroasă şi cea mai dârză luptă împotriva comunismului? Câţi ştiu de căpitanul Timaru, de fraţii Paragină, care au aparat in Muntii Vrancei Hrisovul lui Stefan cel Mare? De atâţia alţi eroi… Elisabetei Rizea nu am reuşit să-i facem un monument în Bucureşti nici măcar până astăzi. Câţi ştiu că Mircea Vulcănescu dormea, in inchisoare, pe pardoseala de beton de beton pentru ca Iuliu Maniu să doarmă pe el ca pe o saltea, omenească, şi să-şi mai lungească puţin zilele?
Câţi cunosc numele generalilor români care au fost udaţi cu apă rece şi lăsaţi să îngheţe în frig? Câţi cunosc, de pildă, faptul că am avut o Ana a lui Manole în zilele noastre? Noi învăţăm la şcoală că Ana a lui Manole a murit din iubire necondiţionată ducând mâncare iubitului ei care era seful constructorilor catedralei de la Curtea de Arges.
Câţi au auzit de Ioana Sălăgean, elevă în clasa a XII-a la Liceul „Iulia Haşdeu”, care a murit împuşcată ducând mâncare iubitului ei care era soldat? De ce copiii nu învaţă la şcoală şi de Ioana Sălăgean? Pentru că la Ana lui Manole putem explica sacrificiul prin faptul că prin moartea ei s-a construit o catedrală. Poate că nu ştim ce să explicăm prin moartea Ioanei Sălăgean, pentru că prin jertfa ei nu ştim exact ce am reuşit să construim.
Câţi cunosc numele lui Liviu Babeş care şi-a dat foc pe pârtia de la Poiana Braşov? Există doar un mic monument în curtea capelei de la Poiana Braşov care sa aminteasca de sacrificiul lui.
În schimb, lui Jan Palach, cehii i-au făcut un monument în centrul Pragăi, ba, chiar, au dat şi numele unui asteroid, pentru ca toată omenirea să ştie cine a fost eroul care şi-a dat foc atunci când ruşii au invadat Cehoslovacia.
De aceea, opinia mea este că acest proiect, chiar dacă dumneavoastră socotiţi astăzi să-l respingeţi, urmând avizul guvernamental, nu trebuie totuşi dat de o parte cu atâta uşurinţă.
Câtă vreme noi nu ne asumăm morţii cei noi, câtă vreme jertfa lor nu face parte din educaţia copiilor noştri, câtă vreme nu avem şi noi Jean Monnet-ul nostru, ca şi francezii, care au făcut din el un erou naţional şi îl sărbătoresc în fiecare an, iar noi nu avem niciun erou al rezistenţei anticomuniste, pe care să-l sărbătorim, vom fi neliniştişi în sufletul nostru şi vom avea impresia că asta e din cauza votului uninominal sau din cauza Acordului cu Fondul Monetar Internaţional, când este, de fapt, din cauză că noi nu ne asumăm istoria noastră, aşa cum este ea. Neştiind exact de unde venim, cine a murit în locul nostru, pentru ca noi să trăim în locul lor şi să avem datoria să facem lumea pentru care ei au murit, n-o să ştim nici încotro ne îndreptăm.
Mulţ

umesc.

143 Responses to “Discurs privind omagierea rezistentei anticomuniste”

 1. Barosanul spune:

  @ Cris si Dl Vosganian

  spuneam ca :Asa educatie asa Natiune.

  Daca facem o revizuire a celor 100 de MARI Romani alesi de catre Conationalii Nostri gasim: pe locul 13. pe GIGI BECALI care-i mai tare decit14. HENRI COANDĂ 15. GHEORGHE HAGI 16. ION LUCA CARAGIALE 17. NICOLAE IORGA si 18. CONSTANTIN BRÂNCOVEANU care a murit pentru cruce la Stambul, decapitat laolaltă cu cei patru fii ai săi, devenind sfântul voievod martir al bisericii române, intrând în legenda. Sau 19. GEORGE ENESCU

  Sau raminem putin !!!!! surprinsi sa-l vedem pe 20 pe GREGORIAN BIVOLARU, Personaj controversat, care a creat MISA si mai paminteanul 21. MIREL RĂDOI care sunt mai ‘bine apreciati decit’ :
  24. FERDINAND I “Întregitorul”, primul rege al tuturor românilor care a luat decizia de a intra în război împotriva ţării sale natale, în 1916; 25. MIHAI I 26. DECEBAL.

  Dar macar aici au aratat umor aratat ca Jiji si finu Radoi sunt mai tare-n scoarta decit 27 TRAIAN BĂSESCU ; 29. ION I. C. BRĂTIANU.
  D-apai daca D-l NICOLAE PAULESCU care a descoperit insulina (pancreina) a venit in topul Romanilor numai pe 31. iar Aurel Vlaicu 40 sau 43. Ion Creanga macar au aratat ca se pricep la fotbal, (ca deh la fotbal si la Politica se pricep toti) si l-au pus pe Adi Mutu pe 50 haha! Care-i mai tare ca 53. Dimitrie Cantemir.

  Totusi ELISABETA RIZEA
  De care amintea mai sus Dl Vosganian, femeia simplă, de la ţară, care, torturată cu sălbăticie în temniţele comuniste, nu i-a trădat pe luptătorii din munţi (grupul Arsenescu- Arnăuţoiu). Simbol al rezistenţei anti-comuniste, a vrut să trăiască şi să moară ca un om liber. N-a renunţat la credinţa ei nici măcăr când a fost atârnată cu părul de un cârlig şi bătută până la pierderea cunoştinţei a fost clasata pe locul 58.

  Pe cind
  VICTOR BABEŞ care a scris primul tratat de bacteriologie din lume e pe 68; 77. ION ŢIRIAC; 69. NICOLAE BĂLCESCU .

  Totusi au clasa in apreciere sa-l pui pe 80. Banel Nicolita iar pe 82. GRIGORE MOISIL Tatăl informaticii teoretice din România care incă din 1953 spunea că «foarte curând, oamenii se vor împărţi în două categorii: oameni bătrâni şi oameni care ştiu să lucreze pe calculator». 95. CIPRIAN PORUMBESCU sau 99 Constantin Noica si 100 Badea Cartan

 2. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,
  Apropos, de Miscarea de Rezistenta a anilor 46-60. Cu toata stima si piosenia pentru efortul maret al DUMNEALOR, dar au facut-o tot Romaneste, adica asa fiecare cu particica lui… Un hitru ar spune fiecare cu ……

  Altfel cum se explica ca din cele peste 1200 de organizatii de rezistenta cu peste 20.000 de PATRIOTI nu au dus nici-o actiune concertata?

  Peste 2000 au fost executati de comunisti si rezultatul? Sa nu uitam ca au luat parte de la Preoti ‘Grupul preotilor uniti’ la oameni simpli sau chiar Generali (Carlaont si Dumitrascu in Craiova). Unde mai pui ca Organizatia Vlad Tepes avea ramuri in Covasna, Brasov si Vrancea!

  Dar din pacate, atunci ca si acum Romanii nu sunt in stare sa actioneze Unitar si Concertat. Ponta asteapta sa se erodeze PDL-ul, PC-ul e catelusul de serviciu si face sluj, iar Crin cel Mare se ofileste facind joc de glezna.

  In tot acest timp Romania e batjocorita si terfelita de o sleatcha de securisti.

 3. cris spune:

  @ Barosanul

  Nu stiu daca felul in care ne alegem ori ne respectam modelele este principala cauza. Pentru ca ai ridicat aceasta problema m-am gindit bine si, daca e sa-i iei pe americani, probabil Michael Jordan si Jay Leno ar fi pe primele locuri. Explicatia este altundeva, la fel si pentru germani, si, poti sa ma corectezi, si pentru britanici. Stiu eu, poate vor fi invatat ceva din acea epistola a pastorului Niemoeller – cind au venit dupa catolici nu am vorbit, nu ma interesa, nu eram catolic, cind au venit dupa evrei nu eram evreu, nu m-am ridicat…cind au venit dupa mine si biserica protestanta am strigat, dar nu mai era nimeni care sa ma auda. Poate au inteles ca aproapele nu este deloc o notiune abstracta, ca ceea ce se intimpla intr-o societate nu e deloc un spectacol, ci ca privitorul este un actor, sau, daca vrei, o deloc indepartata victima. Indemnul crestin, iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti, are o varianta extrem de acuta in societatea moderna: vrem sau nu vrem, traim atit de inghesuiti si de fragili unul linga altul incit daca cei de linga noi, chiar nestiuti, se prabusesc, in final toti ne prabusim.

  Am spus-o ceva mai demult, in Romania se vorbeste de profesorii, medicii, functionarii, un “-ii” fara chip, fara nume, fara identitate; se cultiva cu tot dinadinsul minutele de ura furibunda in care omul sa urle impotriva unui inamic/obiect, vag conturat, ” – ii”. Un soi de conditionare pavloviana menita sa trezeasca ura chiar si fara clopotelul stimul. Mda, ei, basescu, udrea, boc, au devenit si mai grotesti, acum se lupta cu televizoarele: e de-a dreptul psihotic sa spui ca un televizor te ameninta, ca e un inamic cu care te lupti, nu crezi? Acum sforaie despre tara pe care o salveaza; pina si poporul a disparut, oamenii chiar ii deranjeaza in viziunea lor mareata populata numai de poduri, sosele, brand-uri, sali de sport, borduri. (Obiecte…. imi aduce aminte de constitutia germana in care demnitatea umana este pusa pe primul loc, semn ca ei au invatat ce oroare rezulta din tratarea oamenilor ca obiecte.) Acesti ” conducatori” traiesc intr-o lume halucinanta, dar intre timp, in aceasta coborire vertiginoasa spre in-umanitate, sau o lume a obiectelor daca vrei, au conditionat un popor sa le gindeasca asemenea, in “-ii”uri.

  Nevoia de a da nume, chip, viata unor oameni deja legendari cred ca este de fapt nevoia noastra, a fiecaruia, de identitate. Nevoia de a ne exprima respectul fata de ei este nevoia noastra de a fi respectati, este repulsia viscerala fata de “-ii”uri, refuzul de a trai intr-o lume fantasmagorica populata de marionete. Trebuie doar sa facem un pas mai departe: sa refuzam ca si aproapele nostru nefaimos, dar nu mai putin unic si important, sa fie numit “-ii”. In fond, dreptul de a numi, de a contura o identitate, este un dat divin – Geneza 2.19.

 4. Kronstadt an der Graft spune:

  @ Barosanul
  Mă încumet să încerc o părere la tema cu rezistenţa românească de după 44..
  Cei care au intrat în mişcarea de rezistenţă au fost motivaţi diferit. Unii erau ofiţeri proscrişi care luptaseră în Rusia şi făcuseră abuzuri, alţii însă erau oameni cu principii. Astăzi ne sună străin ideea de principii dar pe vremea aceea oamenii aveau aşa ceva şi pentru principiile şi onoarea lor erau în stare de orice. Cei mai mulţi au fost cei care aveau o mică avere şi ştiau că urmau să o piardă, şi doreau să nu se facă de râs în faţa cunoştinţelor şi a copiilor lor, deci încercau să facă ceva, orice. Toţi aşteptau să vină americanii, dar aşteptarea asta era extrem de vagă.
  În acelaşi timp să nu uităm că ocupantul rus a ţinut trupe în România până târziu în 58 şi Securitatea era supravegheată de comisarii sovietici. Din cauza asta lupta celor care se opuneau regimului a fost insularizată. Ei nu au putut face mare lucru pentru că aproape de la început au luptat mai mult pentru supravieţuire. În acele momente ar fi fost foarte binevenit ajutorul regelui Mihai. Dacă el ar fi pornit o campanie de conştientizare a activităţii acestor eroi în occident poate altul ar fi fost finalul. Din păcate…

 5. dragospas spune:

  inca un caz calan,dar mai putin mediatizat…actiunea se petrece la Turceni : http://www.pandurul.ro/Politica/2010-12-13/Garjoaba%2C+trei+autodenunturi+in+doua+zile

 6. [...] Discurs privind omagierea rezistentei anticomuniste « Varujan Vosganian [...]

 7. Kronstadt an der Graft spune:

  Domnule senator, tot dând astăzi din bumbii de la telecomandă am nimerit peste Băsescu explicând celor de la şedinţa de la Cotroceni că de ce i-a chemat. Şi zi-sa el că “…cei de stânga, din opoziţie, n-au venit, poate am norocul să vină la ora 17…”. Când îl mai prindeţi la vre-o chermeză, ceva, explicaţi-i cum stă treaba cu stânga şi cu dreapta în politică. Că el crede că pedeii sunt de drepta şi PNL-ul de stânga. Dacă vedeţi că nu pricepe, luaţi-l cu babordul şi tribordul că poate aşa i s-o lumina şi lui. Ca să ştiţi, când pricepe ceva îi sclipeşte ochiul ăla mai aşa.

 8. Chiar dacă discursul a fost în 2006, articolul de aici în 2010, iar comentariul de aici în 2011, nu-i nimic. Sunt încrezător că adevărul se va afla (deja s-au aflat f. multe) și poate chiar va deveni notoriu.
  Micul meu efort, de a scrie un blog despre rezistență, se alătură celui al dvs.
  http://despredemnitate.wordpress.com