Discurs la Legea bugetului

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule Varujan Vosganian, aveţi zece minute la dispoziţie.

Domnul Varujan Vosganian:

(Venind spre microfon spune: Domnul Boc este sau nu se vede?!)

Stimaţi colegi,

Aş vrea să încep această prelegere de zece minute, vă mulţumesc, cu o rememorare.

Suntem în anul 2009, luna februarie,la dezbaterea bugetului pe acelasi an. Primul ministru Emil Boc: „Acest buget care este asumat de către Guvern este un buget care nu vinde iluzii. Nu este un buget inovativ. Noi nu inventăm venituri care n-au sursă de susţinere şi nu se bazează pe creşterea economică”.

Iata si dezbaterea bugetului pe 2010, acelasi Emil Boc: „Nu suntem aici să vindem iluzii românilor! Anul 2010 este anul ieşirii din criză şi al pregătirii creşterii economice, dar şi un buget al îmbunătăţirii vieţii pentru fiecare român.”

Iata-l acum pe Emil Boc, la dezbaterea bugetului pe anul 2011: „Noi nu vindem iluzii românilor! Este un buget al ieşirii din criză şi al pregătirii relansării economice a ţării!” (Aplauze din partea PNL-ului).

Prefigurez anul 2012, în vestiare: „Noi nu vindem iluzii românilor!”. Iata, peste decenii, primprejurul Palatului Parlamentului, pe Emil Boc, un batranel singuratic, precum Lefter Popescu al lui Caragiale, soptind intruna, cu ochii rataciti: „Noi nu vindem iluzii!”.

Domnule iluzionist Emil Boc, din două una: ori dumneavoastră aveţi un copywriter, acelaşi, şi ar trebui să scăpaţi de el, ori dumneavoastră vă scrieţi singur discursurile şi ar trebui să scăpaţi de dumneavoastră. (Râsete în partea PNL-ului). Pentru că, domnule prim-ministru, nu este posibil, când ai o ţară cu 22 de milioane de români sa te porti in felul acesta! Dacă aţi avea atatea boabe de grâu şi aţi număra în fiecare secundă câte un bob, aţi număra 22 de milioane pe an. Acesta este poporul român! Dacă spui numele fiecărui român, daca strigi catalogul poporului roman îţi trebuie un an, ca să rosteşti numele fiecaruia. Aveţi, vă rog, percepţia demnităţii funcţiei dumneavoastră.

Ei, bine, nu se poate în 2009 să spui că nu vinzi iluzii şi să vii cu un buget cu un deficit de 2 şi ceva şi cu creştere economică şi să ajungi la sfârşitul anului cu deficit şi scădere economica, ambele, de peste 7%. Nu este posibil ca în 2010 să promiţi creştere economică şi îmbunătăţirea vieţii românilor şi să ajungi la cădere economică şi retezarea abruptă a veniturilor românilor!

Nu se poate sa spuneti ca nu vendeti iluzii romanilor si, totusi,să veniţi cu un buget în 2010 cu deficit de 5,9% şi, dupa numai doua luni, să ne spuneţi că dacă nu tăiaţi salarii şi pensii o să ajungă deficitul la 10%! Si nu vindeţi iluzii românilor ?! Dacă asta se cheamă pentru dumneavoastră să te situezi în realitate şi adevăr, dumneavoastră sunteţi într-o cu totul altă realitate decât noi, pentru că realitatea, domnule Boc, este că bilanţul guvernării dumneavoastră este de-a dreptul ruşinos.

În doi ani de zile aţi scăzut produsul intern brut în termeni reali cu 10 procente. Aţi urcat inflaţia cumulată la 12 procente! Aţi degradat cursul mediu leu/euro, cu care vă lăudaţi atâta, cu 15 procente. Aţi făcut un deficit bugetar cumulat, de peste 70 de miliarde de lei, adică 17 miliarde de euro. Datoria publică a crescut ameţitor!

Domnule Boc, v-am lăsat cea mai mică datorie publică din Uniunea Europeană, potrivit EUROSTAT, 13% din p.i.b. Numai Estonia avea mai puţin decât noi!

Am coborât datoria publică de la 19% la 13% în patru ani, urcând p.i.b.-ul de la 60 de miliarde la 137 de miliarde de euro. Dintr-un elementar bun simţ politic, ar fi trebuit să fiţi recunoscător pentru acest lucru. Dumneavoastră aţi zis că e mult. Probabil că pentru dumneavoastră, domnule Boc şi epsilon dacă vă lăsam ca datorie publica, tot mult era,  epsilon fiind, cum bine stim, doar ceva mai mare decât zero.

Apoi, aţi deteriorat nivelul de trai, care a urcat de la 2.600 de euro pe locuitor în 2004, la 6.400 de euro în 2008 şi numai într-un singur an, in 2009,  a căzut cu aproape 1.000 de euro pe locuitor.

Aţi crescut impozitele, aţi făcut să se piardă jumătate de milion de locuri de muncă, aţi scăzut investiţiile străine directe de la 9,5 miliarde la 3 miliarde de euro în numai doi ani.

Cheltuielile de capital s-au prăbuşit în termeni reali la jumătate între 2008 şi 2010.

Aş vrea să vă întreb dacă un astfel de bilanţ nu cumva ar trebui să vă facă să cereţi scuze românilor şi nu să vă lăudaţi pompos că ieşim din criză. George Bernard Shaw spunea că cel mai uşor lucru este să te laşi de fumat. El s-a lăsat de 1.000 de ori! Noi am ieşit până acum de şapte ori din criza economică! Eu vă rog ceva: nu ne mai scoateţi din criza economică, ca să ne daţi o şansă! (Aplauze din partea PNL-ului).

Aţi minţit în legătură cu indicatorii economici, cu realităţile româneşti. Ne-aţi spus că avem mulţi bugetari. Ne-a răspuns Comisia economică zilele trecute că avem cei mai puţini bugetari în Uniunea Europeană, raportaţi la populaţie.

Ne-aţi spus că bugetarii au salarii mari şi sunteţi Guvernul care în istoria românilor, după comunism a avut cel mai mare atac la adresa profesorilor, la adresa medicilor, la adresa oamenilor din structurile de ordine.

Nu e adevărat, domnule Boc şi stimaţi colegi, că bugetarii au salarii mai mari decât mediul privat! În domeniul bugetar cei cu studii universitare sunt peste 50%. Nu poţi să compari un liceu, unde numai personalul auxiliar nu are studii superioare, cu o secţie de la fabrică de confecţii, unde numai inginerul are studii superioare!

Comparaţi educatorul de la grădiniţa de stat cu educatorul de la grădiniţa privată.

Comparaţi medicul de la spitalul de stat cu medicul de la clinica privată.

Şi atunci o să aveţi o imagine reală şi o să-i respectaţi, poate, şi dumneavoastră pe cei care v-au educat, pe cei care v-au îngrijit sănătatea, se pare că nu destul, şi pe politistii care vă păzesc, e drept ca între două greve.

Aţi spus că măriţi salariile cu 15%. Hai, să facem o simplă  socoteală! Faţă de 2008, cu cât scad salariile? 25% – nominal, 12% – pe inflaţie, deja suntem cumulat la 38%; 6,5% – al 13-lea salariu, suntem deja la 45%; 7,5% pentru că aţi tăiat primele de vacanţă, tichetele de masă şi alte drepturi, suntem deja la 52%; încă 5% inflaţia pe 2011 – suntem la aproape 60%, domnule Boc! Unde aţi văzut dumneavoastră, într-o ţară normală, ca în trei ani de zile, să reduci abrupt salariile reale cu 60%? Aa, se aduce 15% înapoi. V-am băgat toată cireada în casă să  scot acuma o capră sfrijita de coarne. Bucuraţi-vă!

Nu aşa se conduce o ţară de 22 de milioane de oameni, domnule Emil Boc!

Am o nedumerire. În 2008, anul în care dumneavoastră spuneţi că noi am risipit  banii publici – dar, atenţie, v-am lăsat cea mai mică datorie publică din Uniunea Europeană – am cheltuit la bugetul de stat 80 de miliarde de lei. Cu 80 de miliarde de lei – am mărit salarii, am transferat la bugetul de pensii, am făcut cheltuieli de capital de 24 de miliarde de lei şi aşa mai departe. Lumea era mulţumită.

În 2011, dumneavoastră ne propuneţi cheltuieli de 108 miliarde de lei. Deci, cu 35% mai mari în nominal, deci, în termeni reali, cu 18% mai mult.

Păi, domnule Boc, dacă cheltuiţi cu 28  de miliarde de lei mai mult, cum de nu aveţi bani să plătiţi salariile măcar la nivelul la care am plătit noi în 2008?

Cum de în 2008 lumea era mulţumită cu 80 de miliarde, iar în 2011, cu 108 miliarde este nemulţumită? Unde sunt banii, domnule Boc?

În România, din păcate, se fură astăzi într-un mod în care nu ni-l închipuiam – la nivelul comisioanelor, la nivelul licitaţiilor. Şi Guvernul acum, pe fundalul acesta, al unei corupţii fără precedent, ne propune un program de 4 miliarde de euro, cu banii oamenilor de afaceri. Imaginaţi-vă! Oameni de afaceri îmbrăcaţi în sutane, ca Maica Tereza, aducând fiecare obolul său, în talgerul guvernamental şi  spunându-i domnului Boc: pe cuvântul dumitale de onoare, că în 2013, dacă câştigi alegerile, mi-i dai înapoi? Domnule, parca il vad pe Boc raspunzand, noi nu vindem  iluzii! Vă mulţumesc, domnule Boc! Luaţi banii mei, o sa va mai aduc si altii!

Nu! Acest program eu îl demasc acum, aici! Este bine pentru Guvern să organizeze licitaţiile, să ia ciubucurile inerente pe licitaţii, astfel încât să creeze o legătură cu oamenii de afaceri care au câştigat licitaţii şi care să-i susţină pe pedisti ca, ulterior, să continue tot cu ei după 2013.

Aşa o înşelătorie în plan naţional, nu s-a mai întâmplat niciodată. Şi eu fac apel la Parlament să stopeze, legislativ, aşa ceva.

În legătură, acum, cu aceste cheltuieli.

Aşadar, pe bugetul de stat avem creşteri de 35%. În acelaşi timp, cultura scade la 700 de milioane de lei. Unde este UDMR, cu viitorul său preşedinte, care să protesteze pentru această ofensă adusă culturii româneşti?

Scad cheltuielile pentru Sănătate, ca procent în p.i.b., scad cheltuielile pentru  Educaţie, ca procent în p.i.b. Mă întreb, pentru cine este acest buget? Ştiţi cum cresc cheltuielile pentru investiţii, stimaţi domni? Cu ipotetice creşteri ale fondurile europene. majoritatea creşterii veniturilor se bazează pe ipoteza că vom primi bani de la Uniunea Europeană. Pentru că cheltuielile de capital la 10 luni sunt la jumătate faţă de 2008. Şi  aceasta este realitatea.

Doamna Roberta Alma Anastase:

Domnule senator, am să vă rog să vă apropiaţi de încheiere.

Domnul Varujan Vosganian:

Am să închei.

Domnule Emil Boc, sunteţi autorul unui record. După Nicolae Ceauşescu, sunteţi cel mai mare erou de bancuri din România.

Şi am să vă spun acum unul dintre ele, care este tot în seria lui Martin Luther, pedepsitor al indulgentelor si iluziilor. Zice  că Sfântu Petru îl întreabă pe Dumnezeu, ce-i cu atâtea ceasuri pe-aici? Şi Dumnezeu îi spune că fiecare ceas reflectă sufletul unui om.  Cum spui o minciună, cum mai trece o oră şi îţi scurtează viaţa pe pământ. Şi Sfântu Petru spune: am primit o solicitare şi vreau să te întreb: care e ceasul lui Emil Boc? Raspunde Dumnezeu: te referi la ventilatorul de colo? (Râsete)

 Acest banc, în ce priveşte ventilatorul, reflecta corect prestatia Guvernului Boc. Aş  vrea să văd dacă este adevărat şi  în ceea ce priveşte  scurtimea Guvernului Boc, pentru că eu cred că  trebuie să încheiem cu vremea iluziilor. Cu T.V.A., sau fără.

Vă mulţumesc.  (Aplauze)  

………………………………………………………………………………………

Doamna Roberta Alma Anastase:

Şi eu vă mulţumesc.

Drept la replică, domnul Varujan Vosganian. Aveţi, conform regulamentului, două minute la dispoziţie.

Domnul Varujan Vosganian:

Aş vrea, foarte pe scurt, domnule Boc, să vă spun următoarele lucruri: în primul rând, în legătură cu  deficitul pe 2008, v-am mai spus o dată, o să repet până o să înţelegeţi – că bilanţul unei guvernări se vede în datoria sa publică, acolo se reflectă deficitele. Or, datoria publică a fost cea mai mică din Uniunea Europeană, din istoria, şi am coborât-o cu 6%. Deficitul, în mare parte, a fost contabil. Colegii dumneavoastră care vă şoptesc la ureche să vă spună că din deficitul acela de 24 de miliarde, 4 miliarde au fost  titluri la Fondul Proprietatea, deci fără niciun ban, 4 miliarde au fost excedentele primăriei din anii trecuţi, deci fără cheltuială şi, dacă le scazi, ajungi exact la 3%.

Al doilea lucru pe care vreau să vi-l spun e să nu mai repetaţi chestia asta cu “să cheltuieşti cât ţi-e plapuma”, câtă vreme veniţi cu deficite de 7%, cu 5% din start.

Dacă plapuma dumneavoastră este aşa de mică, faţă de dumneavoastră, ceea ce nu cred, nu trebuie să vă lăudaţi pe acesta.

Şi, domnule Boc, nu-mi daţi mie lecţii de populism. Că în sală  aici eram, când răcneaţi la noi: dacă nu daţi bani la profesori, să plecaţi!  Daţi prea puţin! Şi acum ne spuneţi că dădeam prea mult. Aţi câştigat alegerile, v-aţi încărcat coşurile cu voturi şi acum uitaţi şi ne daţi nouă lecţii de populism, care explicam oamenilor ca nu se poate şi trimiteau scrisori la preşedintele Băsescu să nu promulge această lege.

Şi am o rugăminte, domnule Boc: lăsaţi frustrările deoparte şi nu vă mai luaţi de pianişti şi de poeţi şi de    alte astfel de categorii. Ar trebui să învăţaţi câte  ceva de la cultura care învinge fără să lase  în urmă învinşi.

Şi, acum, între noi doi: dacă eu am făcut aşa de rău şi dumneavoastră aşa de bine, n-aţi vrea să ne plimbăm noi doi într-o piaţă ceva mai aglomerată, mâine la prânz, prin Bucureşti? (Râsete; aplauze)

70 Responses to “Discurs la Legea bugetului”

 1. Bogdan Brătianu spune:

  nu m’am mai simţit de mult aşa vesel după ce am citit transcrierea discursului dumneavoastră din parlament. umor negru, umor sec, realităţi sumbre. cred că resursa de umor este cea mai importantă avuţie a acestei naţii. ce păcat că nu se reflectă în p.i.b.

 2. @VV
  Superb! Inteleg din ce in ce mai bine de ce am ales PNL. :-)

 3. VIRGIL MADGEARU spune:

  consructia unui buget se realizeaza in functie de ;filozofia bugetara[liberala?],apartenenta la anumite sisteme economice,obligatii contractuale internationale, situatia economica internationala,politici structurale multianuale ,indicatorii macroecomici ai exercitiului anterior,tintele de politici fiscale si monetare , etc.IN CE MASURA ACEST BUGET TINE CONT DE ACESTI FACTORI SAU ESTE VORBA DOAR DE O REACTIE POMPIERISTICA LA PRESIUNILE INTERNE SI INTERNATIONALE.

 4. sorin gyorgyfalvi spune:

  Mie mi-a placut si reportajul de la realitatea. Vedem un VV din ce in ce mai incisiv si asta imi place. Chiar daca nu ii convingeti pe ei cu nimic, pentru ca nu aveti cum, dar macar poate le mai luminati mintea celor 15% care ar mai vota azi pedeleul. Sper din toata inima ca la alegeri sa vad partidul asta sub pragul de intrare in Parlament.

  Am tot spus, dar mai repet odata: pedeleul a facut totusi si un lucru bun, a adunat in el toata mizeria politicii romanesti asa cum aduni gunoiul pe faras cind dai cu matura, si pentru ca munca sa fie completa ce ramine de facut ? Simplu: de golit farasul la lada de gunoi !

 5. @sorin
  Acelasi lucru l-am perceput si eu de mult in ceea ce priveste ,,rolul” pd-ului in politica romaneasca. Poate a fost nevoie de acest purgatoriu pentru ca politica romaneasca sa se aseze pe baze mai sanatoase.

 6. alexis spune:

  Excelent discurs, ca intotdeauna. Chestia de la sfarsit, cu plimbarea in piata e de manual.

 7. PAPASTRATOS spune:

  Domnule SENATOR,
  Super discursul dvs. !
  Dar mai super a fost finalul de la emisiunea “ORA DE FOC” din data de 21 decembrie 2010 cand omul Varujan Vosganian s-a adresat Senatorului Varujan Vosganian:
  “Domnule Vosganian in loc sa critici mai bine sufleca-ti manecile, gaseste o constructie politica care sa inlature acest Guvern. Da, aceasta ar fi solutia ca, pana la primavera sa scapam de acest Guvern sis a configuram o noua majoritate parlamentara , dar pentru asta trebuie sa asteptam: Congresul UDMR, Congresul PD, Bilantul acordului cu FMI si mai multa determinare din partea partidelor de opozitie in a oferi o varianta conturata de Guvern”

  Domnule Senator daca ar fi sa consideram ca cei aprox. 22 milioane de romani ar reprezenta tot atatea CREDITE DE INCREDERE, va asigur sub puterea cuvantului de onoare ca, din partea mea aveti 4 CREDITE DE INCREDERE (unul de la mine, unul din partea sotiei si doua din partea copiilor mei)

 8. tiberiu spune:

  @VV
  Un discurs percutant.Este nevoie insa de actiuni politice percutante
  care sa demonstreze ca exista o opoziie coerenta care propune un program coerent.

 9. [...] multe aici : Discurs la Legea bugetului « Varujan Vosganian Adauga la [...]

 10. cris spune:

  E un discurs splendid. Domnul boc este dovada minuscula dar solida ca Bonaparte avea dreptate cu sarcasmul sau “stupiditatea in politica nu este un handicap, dimpotriva….”

 11. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  Televiziunile de stiri au fost mai zgarcite cu relatarile din Parlament. Poate ne dati si replica lui bok. (sa radem mai tare!).

 12. cris spune:

  @ Un liberal optimist

  Nu e nevoie de replica lui boc: nu i s-a stricat inca patefonul, e tot aia de acum un an.

 13. @liberal optimist
  Noi nu vindem iluzii… :-) Crezi ca a mai fost altceva? Ma rog, ceva care ar trebui citat.

 14. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  Am aflat de la TV ca la votarea bugetului 207 au fost pentru si doar 147 impotriva. Eu stiam ca Opozitita are 215 parlamentari. Ce se intampla de fapt in Parlamentul Romaniei?

 15. Shadow spune:

  Nu pot spune decat “chapeau bas” dle senator. Excelent discurs, inteles doar de populatie si nicidecum de catre impotentul guvern boc al taspelea. Un curand Academia Romana o sa mai adauge un sinonim la “incompetenta”. Acesta este “bokul” si este “limita superioara” nu etalon.

 16. Sfarma -Piatra spune:

  Discurs de Take Ionescu,si cu asta am spus tot !!!

 17. cris spune:

  @ Corina

  descrierea unui poet “in mod obisnuit era smintit, in rarele sale momente de luciditate era de-a dreptul prost” – ii apartine lui Heine. Stiu eu, poate de asta are asemenea ciuda bocul pe poeti, se simtea vizat la discursul din parlament, o fi fost intr-unul din rarele sale momente de…. luciditate.

 18. Cristina spune:

  VV
  Excelent! Si Boc ce facea in timpul asta? :)

 19. Carmen spune:

  ” Domnul Boc este sau nu se vede?!”
  Foarte bună.

  Într-o şcoală din România, la ora de muzică, copiii cântă în cor:
  Cioca-Boc, Cioca-Boc, Cel mai mare dobitoc. Nu e banc, e pe bune, profesorul cu pricina e furios că Boc nu le-a dat banii promişi ci le-a tăiat din venituri.

 20. Uite:

  http://www.guvernarea.ro/financiar-imobiliar/forum/viewtopic.php?p=12301#12301

  Dau aici link-ul la articlul din Le Figaro al ministrului de externe francez si comentez putin pentru nonfrancofoni.

 21. lorduljohn spune:

  @VV

  Asta e tara lui Basescu: au ajuns oamenii la disperare si se sinucid in fata lor, iar lor nu le pasa.

 22. lorduljohn spune:

  @VV, all

  In acest timp, Comisia Europeana au ales sa nu legifereze condamnarea negarii crimelor comunismului pe modelul Holocaustului. Intreb si eu retoric: de ce oare?

  http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-12059475

 23. Filip G spune:

  Ca simpatizant al PNL va propun sa deschideti un cont pentru electricianul TVR,
  acest om a facut un gest care valoreaza cat 10 motiuni.Copilul sau trebuie sa nu sufere sa fie mandru ca are un asa tata.
  Polemicile nu-si au rostul
  Sarbatori fericite!
  Cu respect FILIP G

 24. Un liberal optimist spune:

  Sustin propunerea lui @Filip G!

 25. PAPASTRATOS spune:

  Gestul fara precedent al angajatului TVR ar trebui sa mobilizeze poporul si opozitia in lupta impotriva actualei guvernari exercitata de indivizi care nu se pot numi oameni ci, MOLUSTE.

 26. tudor spune:

  de acord, cred ca pnl ar trebui sa deschida un cont.
  voi dona imediat , si cred ca vor fi destui.

 27. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Papastratos

  Chiar cu ceva zile in urma ziceam ca disperarea e mare, chiar daca nu se simte acolo in Parlament, si mai ziceam ca nu va dura mult pina sa apara cineva care sa dea o scinteie de la care se va declansa explozia mamaligii. Maestrul Vosganian m-a contrazis atunci, si iata ca n-a trecut mult pina azi.

  Veti vedea ca de azi, gestul electricianului va face ca rezonanta oamenilor la abuzurile puterii sa treaca intr-un alt registru, mai grav. As zice chiar ca actiunea de azi a electricianului poate fi asemanata cu “Scrisoarea celor sase” din 1988. Iata ce zicea Silviu Brucan, unu din autorii acelei scrisori: „Un tiran nu se dă jos prin moţiuni de neîncredere, ci prin acţiune. Iar eu am acţionat”.

  Opozitia n-ar trebui sa interpreteze acest gest ca fiind unul in sprijinul ei, caci NU E ! Dimpotriva, ar trebui sa o puna pe ginduri profunde, pentru ca daca omul acela a ajuns la acel gest este din cauza ca OPOZITIA i-a taiat sperantele cum ca prin actiunile ei coerente ar putea schimba ceva.

 28. Sibilla spune:

  CÂŢI VOR MAI URMA , CÂŢI ŞI PÂNĂ CÂND , DOAMNE, PÂNĂ CÂND…..
  Un angajat al TVR s-a aruncat de la balconul Parlamentului: “Aţi luat mâncarea de la copii!”
  S-a aruncat in gol din disperarea de a nu-si putea ajuta fiul autist
  CÂŢI VOR MAI URMA , CÂŢI ŞI PÂNĂ CÂND , DOAMNE, PÂNĂ CÂND…..
  Ipocrita, panarama blondă din dotarea mârlanului de la Cotroceni, e interesată de cum dă pesticlă, de * politizare *, nicidecum de gradul de disperare , de insuportabilitate al românilor,al celor mulţi !
  Teatrul ieftin al duduii Udrea în faţa camerelor nu face decât să ne sporească scârba faţă de ipocrizia acestei impostoare! Atentă la gesturi, buchetul de flori şi poşeta pe care bag seama că nu le-a scăpat din mână din pricina * afectării *, Nutzi-emblema guvernării Băsescu, care să NU uităm a abandonat cu luni în urmă dosarul unui copilaş autist pe băncuţa unui parc , şi-a continuat de ale sale * îndeletniciri *, să dea telefoane.
  * AŢI LUAT MÂNCAREA DE LA COPII ! *
  * NE-AŢI UCIS VIITORUL *
  * LIBERTATE ! *
  PRESA INTERNAŢIONALĂ RELATEAZĂ, TVR-SLUGA băsescului şi a jagardelei sale ipocrite… ei bine TVR a apelat la calupuri de publicitate, apoi la scuze şi explicaţii, nimic demn, nimic în favoarea angajatului lor !
  De ipocrizie dă dovadă şi duduia Crişu :
  Pentru un părinte care află că are un copil cu autism este foarte important să depăşească şocul. Însă domnul Sobaru nu a reuşit să facă acest lucru, era foarte afectat. L-am cunoscut acum câţiva ani şi atunci mi-a părut labil psihic, un om care putea uşor să cadă într-o extremă”, spune, pentru romanialibera.ro, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism (ANCAA), Georgeta Crişu.
  Dovada de * profesionalism * al duduii Crişu arată limpede că în România NU se acordănicio atenţie unui aspect extrem de important, cel mai important, anume: părintele unui copil autist depăşeşte şocul DACĂ e consiliat, ajutat, deoarece nu doar copilul autist trebuie să beneficieze de terapie ci ŞI părintele trebuie acompaniat cu maximă atenţie şi profesionalism ca să reuşească în demersurile ce decurg după stabilirea diagnosticului!!
  Duduia * terapeut * ar fi nimerita sa se ocupe de GUVERNUL BĂSESCU AUTIST ! PUNCT.
  BLESTEMAŢI FIE : BĂSESCU, NUTZI UDREA ,BOC !!!
  Potrivit colegilor din TVR, Sobaru are doi copii, iar unul dintre ei suferă de autism şi face terapie la un cabinet psihologic de patru ori pe săptămână, informeaza realitatea.net. Până de curând, spun colegii, tratamentul ar fi fost plătit din ajutorul primit de la stat pentru îngrijirea persoanelor cu handicap, însă prin intrarea în vigoare a noilor reglementări legislative Sobaru ar fi fost exclus de la aceste drepturi. Suma pe care Sobaru ar trebui să o plătească pentru tratamentul copilului său ar fi de 800 de lei pe săptămână, spun colegii.
  Colegii mai spun că Adrian Sobaru avea de plătit rate bancare şi că banii pe care îi câştigă nu sunt suficienţi şi pentru tratamentul copilului său.
  CNA, altă slugă a ticălosului dictator Băsescu, e chitit pe televiziunile care au difuzat imaginile incidentului, chipurile ca să protejeze minorii care minori oare nu trebuie să ştie cine sunt cei care i-au condamnat la sărăcie, le-au ciuruit părinţii şi le ucid bunicii, oare nu trebuie să ştie că mafia PDL le-a amanetat viitorul, că neruşinata blondă din dotarea Satanei de la Cotroceni a fost întotdeauna pusă deasupra intereselor copiilor românilor, oare nu trebuie să ştie că pentru copii guvernul premierului Băsescu NU are bani pentru copii în schimb are mereu pentru impertinenta Nutzi … ???
  TREZEŞTE-TE NAŢIE ROMÂNĂ!!!
  CÂŢI VOR MAI URMA , CÂŢI ŞI PÂNĂ CÂND , DOAMNE, PÂNĂ CÂND….
  RUŞINE NESIMŢIŢILOR INDIFERENŢI PROSTOCALII * PARLAMENTARI * !!!SĂ NU ÎI IERTE DUMNEZEU !! JAVRE ORDINARE LA ORDINUL JAVREI ORDINARE DE LA COTROCENI !!
  Basescu & Udrea , PDL, UDMR, Minoritatile Nationale si scursorile de la UNPR, va vom judeca si condamna, pentru : GENOCID , Subminarea premeditata a economiei si nu in ultmul rand pentru INALTA TRADARE !
  “Cum nu vii tu Tepes, Doamne/ Ca punand mana pe ei/ Sa-i imparti in doua cete/ In nebuni si in misei?….”
  ADRIAN SOBARU… NU este suferind psihic cum afirmă slugile Cotroceniului, NU ESTE ADEVĂRAT !!! E doar unul din părinţii, unul din românii disperaţi sătui de ticăloşiile gubernului Băsescu-Udrea-Boc! În situaţii asemănătoare acestui ROMÂN CARE A STRIGAT * LIBERTATE ! * ŞI PENTRU NOI mai sunt alte milioane!!
  DEŞTEAPTĂ-TE ROMÂNE !!!

 29. Exista animale care au sa se hlizeasca sau care au sa incerce sa demonstreze ca a fost “platit de moguli”.

 30. lorduljohn spune:

  @VV
  @all

  Sigur, deschiderea unui cont pentru cineva care a actionat si in locul nostru este un gest profund uman, insa misiunea si, in fapt obligatia PNL nu este asta, ci sa ne ofere un proiect in care asemenea gesturi sa nu mai aiba loc. Vindecarea societatii romanesti este misiunea liberalilor care trebuie sa inteleaga (si am pretentia ca pot intelege, spre deosebire de PD care capata accente naziste) ca asa (cum se intampla de 21 de ani) nu se mai poate! Si dau mai jos un extras dintr-un raspuns polemic, mai mult sau mai putin cordiala, dar plin de semnificatii dat de scriitorul si istoricul Mircea Platon (OH, USA) celor care prefera forma, fondului:

  “Desigur că “România profundă” poate fi înţeleasă de oricine cum vrea. Dar e important de precizat de ce, de exemplu, România profundă e mai degrabă un nuc decât o floare: pentru că nu poţi umbla cu nucul la butonieră. Pentru că e mai greu de instrumentalizat structurile de rezistenţă şi adevărurile masive ale unui neam. Sunt lucruri pe care nu le poţi asuma fără să le trăieşti, realităţi care nu se lasă confiscate, manipulate, mimate, preambalate. România profundă nu e România decorativă. România profundă nu e o floare pentru că Ortodoxia nu e o “mireasmă”, ci cruce. Din lemn de nuc. Florile se vând la colţ de stradă, crucile nu. Deşi crucile, troiţele însemnează răspântiile, marchează despicarea drumului, vestesc necesitatea alegerii, a discernământului. Şi apropierea Învierii. În contextul în care am scris cartea, aceasta era miza: de a ne îndrepta către temeliile care nu mai pot fi falsificate, care se cer asumate nemercantil. “România profundă SRL” nu a intrat niciodată în planurile mele. Nu am pus România profundă pe tricouri. Nu am vrut să fac nici “cursul scurt”. Am vrut să o scot din categoria de “suvenir”.
  6. Spui că nu mă pot manifesta în spaţiul public fără să nu recurg la “demonstraţii-scatoalcă”. Am publicat eseuri, studii, traduceri, poezii şi articole care nu au nimic de a face cu polemicile zilei. Dar, într-adevăr, nu am intrat în publicistică pentru a tranzacţiona, baleta, poza sau negocia, ci pentru că, la începutul anilor ’90, am simţit că mă sufoc din cauza mârşăviilor feseniste. Şi dacă nu pot practica evazionismul privat, nu văd de ce aş practica evazionismul public. Dacă gunoaiele azvârlite asupra românilor de succesivele guvernări feseniste (sub diverse etichete mai mult sau mai puţin istorice, de stânga, dreapta, centru) otrăvesc mirosul oricărui buchet, ce rost are să apar în public mirosind flori? Atât timp cât guvernanţii/elitele politico-instituţionale ale României nu înţeleg să asigure românilor un mod de viaţă normal, care să îi îngăduie românului să-şi vadă de treabă, implicarea în viaţa publică va trebui să ia formă “agonică”, de luptă, de încleştare. Atât timp cât guvernanţii României nu vor reuşi să ne motiveze, să ne conducă, să ne inspire şi să se jertfească împreună cu noi pentru a plămădi o ţară în care un om onest să poată trăi normal dintr-un salariu de profesor de gimnaziu sau din veniturile aduse de mica lui afacere, implicarea în politică se va face, în ceea ce mă priveşte, din perspectiva luptei pentru supravieţuirea României. Nu sunt un politician, nu sunt membru al niciunui partid, şi aş fi bucuros să ştiu că pot să mă ocup de ale mele pentru că altcineva se ocupă onest şi competent de administrarea ţării. Până atunci, voi fi silit să mă implic în discursul public cu sapa: pentru a dezgropa adevăruri şi a răsturna minciuni.”

 31. Dorin spune:

  “Noi nu vindem iluzii romanilor”.

  Asa este, domnule Boc, dumneavoastra nu vindeti iluzii. Dumneavoastra le vindeti romanilor disperare prin toate mijloacele, asa cum s-a dovedit azi prin gestul omului care s-a aruncat de la balconul Parlamentului.

  Daca cititi comentariile demente postate de cititori pe mai toate siturile ziarelor online, constatati ca majoritatea covarsitoare a romanilor considera politicienii romani ca fiind o personificare a raului, principala cauza pentru turnura negativa a ceea ce se intampla in tara azi.

  Desigur, e contraproductiv sa “iei pulsul natiunii” judecand dupa comentariile postate de unii si altii pe net sub obladuirea anonimatului. E ca si cum ai judeca starea de spirit a unei natiuni in functie de graffiti-uri, sau, si mai elocvent, dupa desenele intalnite prin toalete publice. Mai ales cand stim bine ca exista postaci platiti sa scrie laturi si sa cante osanale puterii inclusiv pe aceste canale.

  Totusi, e dincolo de orice indoiala ca politicienii sunt la originea gestului disperat facut de Adrian Sobaru azi in Parlament. Si in mod cert nu ai opozitiei, ci in mod specific ai puterii. Ati vazut ce scria pe tricoul purtat de acesta? Era un text care incepea cu “Ne-ati ciuruit”. Orice asemanare cu exclamatia unui inalt politician al Romaniei de azi desigur ca nu este intamplatoare!

  Astept cu interes demonstratia cum ca in spatele gestului disperat al omului se afla Sorin Ovidiu Vantu, (en route intre puscarie si spital), Dinu Patriciu, cel care a cauzat criza economica prin faptul ca nu si-a platit darile la Rompetrol, sau poate Voiculescu, cel care in momentul de fata “anexeaza” PNL-ul la intentiile sale rauvoitor-diabolice.

 32. cris spune:

  @ alex, @ dorin

  Au inceput deja, cum postacii platiti de la ziare.com sunt un barometru prompt pentru atitudinea pedeului si a lui basescu (or fi si ei teleghidati cu smsul), va dau o mostra de comentariu “Ce, nu stie dumnealui ca este criza ? Ba stie, dar a ales s se lase intoxicat, isterizat de televiziunule mogulilor . Asa ca … mogulii mai au pe costiinta pe inca unul . Rusine , Dinu Patriciu ! ” Prostia nu are limite (boc vorbeste despre luciditate, cred ca am avut ceva intuitie cind l-am citat pe Heine), dar nici cinismul criminal al astora. Au mentalitate si reactie de criminali in serie, de sociopati, locul lor nu e in parlament, la guvern sau la presedintie, ci dupa gratii si nici macar la casa de nebuni, ci la o gradina zoologica special amenajata, sa nu cumva sa sperie si sa jigneasca animalele prin prezenta.

 33. ttiberiu spune:

  @VV
  http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Politica/205432/VIDEO-Tragedie-in-Parlament-Un-barbat-s-a-aruncat-de-la-balcon.html

  Sper ca veti intelege mesajul acestui gest de sacrificiu pentru a inceta jocul de-a opozitia,jocurile si calculele politicianiste care au permis catararea la putere a acestor criminali.Trebuie sa inceteze tragerea de timp la nesfarsit cu asa zise tratative de coalitie care nu se concretizeza cu nimic. Oamenii asteapta de un an fara rezultat sa se coaguleze un bloc parlamentar care sa fie capabil sa reprezinte o optiune politica reala.
  Dovediti responsabilitate,dovediti ca aveti capacitate de decizie politica,trebuie sa dovediti o viziune de renastere nationala traspartinica.
  Trebuie sa inceteze vorbaria, lumea vrea fapte !
  Aceste imagini dramatice trebuie sa faca inconjorul lumii !
  Toate democratiile responsabile trebuie sa dea o mana de ajutor sa lichideze acest regim barbar !

 34. tiberiu spune:

  http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Politica/205432/VIDEO-Tragedie-in-Parlament-Un-barbat-s-a-aruncat-de-la-balcon.html
  Sper ca veti receptiona mesajul acestui gest de sacrificiu suprem si veti inceta jocurile si calculele politicianiste care numai ele au permis catararea la putere a acestui clan criminal.
  Lumea asteapta de peste un an coagularea unei coalitii parlamentare care sa reprezinte o alternativa reala pentru tara.
  Incetati aceasta bataie de joc cu tragerea de timp la nesfarsit a unor asa zise tratative de coalitie care nu se concretizeaza cu nimic. Lumea s-a saturat de vorbarie si asteapta actiuni concrete care sa anime speranta intr-un vioitor mai bun.
  Aceste imagini dramatice trebuie sa faca imediat inconjorul lumii si sa sensibilizeze opinia publica mondiala pentru politica de genocid dusa de regimul Basescu. Faceti apel la toate statele democratice sa sprijine schimbarea acestui regim barbar.
  Dar in primul rand faceti-va datoria si organizati o coalitie cu un program politic coerent.

 35. Tiberiu spune:

  D-lui Vosganian !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  S.O.S din partea populatiei:Terminati vorbaria si actionati !
  http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Politica/205432/VIDEO-Tragedie-in-Parlament-Un-barbat-s-a-aruncat-de-la-balcon.html
  Sper ca veti receptiona mesajul acestui gest de sacrificiu suprem si veti inceta jocurile si calculele politicianiste care numai ele au permis catararea la putere a acestui clan criminal.
  Lumea asteapta de peste un an coagularea unei coalitii parlamentare care sa reprezinte o alternativa reala pentru tara.
  Incetati aceasta bataie de joc cu tragerea de timp la nesfarsit a unor asa zise tratative de coalitie care nu se concretizeaza cu nimic. Lumea s-a saturat de vorbarie si asteapta actiuni concrete care sa anime speranta intr-un vioitor mai bun.
  Aceste imagini dramatice trebuie sa faca imediat inconjorul lumii si sa sensibilizeze opinia publica mondiala pentru politica de genocid dusa de regimul Basescu. Faceti apel la toate statele democratice sa sprijine schimbarea acestui regim barbar.
  Dar in primul rand faceti-va datoria si organizati o coalitie cu un program politic coerent.

 36. tiberiu spune:

  P.S
  D-le Vosganian va rog sa transmiteti imediat mesajul meu si d-lui Crin Antonescu.
  Va rog sa transmiteti mesajul meu catorva membri marcanti ai UDMR.
  Acelasi mesaj l-am transmis si d-lui Ponta.

 37. Filip G spune:

  Am si eu o nedumerire;
  Ce vor spune parlamentarii in ajunul craciunului cand vor fi intrebati de copii ori nepoti?
  Dece sa aruncat omul acela de la balcon?
  Daca acest caz nu-i unul interesant,credeti ca unul camicaze cu dubla victima ar fi unul interesant?
  Cand omul nu mai are ce pierde,gesturile lui vor fi extreme.
  Cred ar fi cazul la un moment de reflexie.

 38. Cristina spune:

  VV
  Este incredibil ce s-a intamplat azi in Parlament. Ma uitam la tv si nu-mi venea sa cred. Intr-o tara civilizata, Guvernul isi dadea demisia in secunda doi. Foarte trist.

 39. Kronstadt an der Graft spune:

  Deschid sesiunea de pariuri.
  1. Pe cine va da vina Băsescu pentru incidentul din Parlament?
  2. Va rezista Boc presiunii psihice cauzată de incident sau va claca?

 40. Kronstadt an der Graft spune:

  Domnule senator, nu vă invidiez. Dificilă postura de politician în România de astăzi!

 41. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Kronstadt an der Graft

  1 – basescu nu va zice nimic pina dupa anu nou pe tema asta, iar dupa anu nou va zice la b1tv ceva de genu: nu asa se protesteaza, asta nu e solutie, etc..

  2 – boc deja a si uitat ce s-a intimplat azi, la el in creier problemele incap numai cite una, si deja basescu i-a transferat alta.

 42. antimarinari spune:

  @VV
  perimteti-mi sa dau discursul dvs pe email la ce am si eu prin lista, asa , ca o “felicitare ” ce se citeste la cafeaua de dimineata .
  MENITA SA TREZEASCA !
  multumim .
  si daca boc se incumeta la traseul de care vorbeati , dati-mi ruta .

  Ma mai gandesc daca am sa fiu cu o coasa in mana ( ca sa tai procentual ) , sau sa fiu cu ancora lu “tac’su “, sa-l leg de ea si sa-l arunc acolo unde s-a “aruncat si flota .

 43. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  Maestre, sa lasam putin politica in ajunul sarbatorilor crestine, sa reflectam ce am pierdut in ultimii doi ani si sa ne propunem ca in anul viitor sa fim mult mai concentrati pe actiunile viitoare. Oricum, Doamna Anghel si Domnul Soba au demonstrat ca se poate! Sa deschidem cate un cont pe numele lor si sa le multumim ca au facut gestul suprem. Cand o sa avem un presedinte de-al nostru sa le conferim cel mai inalt ordin al statului roman.

 44. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  Respectati-ii! Dar ati observat ca basescu l-a decorat pe Ilie Botos? Personal, n-am nimic cu acest personaj. Dar nu vi se pare suspect ca un sef de stat sa arunce cu ordinele de merit ale Statului roman pe toate gastile pe care vrea sa le sacrifice pentru interesul personal? Ma mir ca inca nu l-a decorat pe bok!

 45. Un liberal optimist spune:

  @VV,
  Chiar ar face deliciul prietenilor acestui blog discursul bok-ului! Poate dupa Sarbatori i-l lansati aici!
  Sa ne radem si noi!

 46. Paul Snaider spune:

  In timp ce opozitia se joaca dea alianta, Puterea lucreaza. Lucreaza la pastrarea pozitiei sale .Astfel :
  1) Conducerea democrat-liberalilor bucureşteni a discutat, vineri, proiectul de reorganizare administrativă a Capitalei, cunoscut sub denumirea de “Legea Capitalei”.
  2) Se lucreaza la o noua lege electorala astfel ca primarii sa fie alesi din primul tur.
  3) Se lucreaza la o noua impartire administrativa a tarii.
  Ce inseamna asta ?
  a) PSD mizeaza pe Sorin Oprescu dar, in curind vor apare dosare penale.
  b) Primarii PDL au primit si vor primi in continuare sume mari de bani pentru a investi edilitar (banii sunt deja pregatiti )
  c) Comune (ne-portocalii) vor fi desfiintate pe motiv de economii si buna administrare-chestie care prinde la tugulani, unele orasele isi vor pierde statutul devenind comune- si asta prinde la prostime, majoritatea fiind infiintate pe vremea PSD si , Atentie !!! urmeaza o campanie infernala cu tema ; iata ce a facut vechea guvernare. Vor demonstra ce economii se pot face si astfel vor atrage electoratul de partea lor. ATENTIE !!! Opozitie . Sunt diabolici. Taurul nu este inca rapus. Mai terminati cu aliantele, ve-ti pierde si oamenii vostri.
  Alooooooooooo! Ponta , Crin, Dan…desteptarea !

 47. Cezar spune:

  Ma tot gandesc de ce acest popor este atat de orb incat alege numai tembeli ca cei din PDL sau hoti ca cei din PSD. Politica liberala este singura care ne poate aduce mai aproape de Europa civilizata. Asa a fost si in perioada interbelica asa afost si in 2004-2008. Si totusi….