Pentru anul 2011, o urare de-a lui Tudor Arghezi de acum mai bine de cincizeci de ani: “Urez romanilor ca, la anul, sa gandeasca bine la ceea ce gandesc!”

Cu alte cuvinte, ca sa ajungi sa traiesti bine, trebuie, mai intai, sa gandesti bine!

160 Responses to “Pentru anul 2011, o urare de-a lui Tudor Arghezi de acum mai bine de cincizeci de ani: “Urez romanilor ca, la anul, sa gandeasca bine la ceea ce gandesc!””

 1. cris spune:

  @ VV

  Tare imi e ca pierderea de locuri de munca pe 2009 – 2010 trece mult de 500.000. Mi-e greu sa gasesc date – nu prea putem vorbi de transparenta in ce priveste datele oficiale si nici macar de consistenta ( pina si numarul de bugetari variaza cu zeci de mii, la aceeasi data, in functie de cine vorbeste, boc, vass, etc). Dar am gasit un raport al UGIR pe 2009:
  “Economia romaneasca a pierdut de la inceputul crizei 550.000 de locuri de munca, mai exact peste 16% din efectivul initial de salariati, dintre care circa 220.000 din industria prelucatoare, potrivit unui raport al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, UGIR-1903. Cele mai afectate sectoare au fost industria usoara, industria chimica, industria metalurgica, materiale de constructii, constructii de masini si fabricarea mobilei.”
  Cite alte zeci de mii de locuri de munca s-au pierdut in 2010? cum putem afla? Boc spunea ca sunt 1387000 de bugetari, iar acum se mindreste oficial ca sunt 1270000 de bugetari – inseamna 117.000 minus. (daca adunam numai acest numar la cei 550.000 pe 2009 UGIR sunt 667.000). In orice caz, sa vina un ixulescu sa spuna cu mindrie ca s-au creat 507 locuri de munca in Bucuresti cind vorbesti de sute de mii de locuri de munca disparute mi se pare cel putin ridicol si cinic.

 2. cris spune:

  @ VV

  Cum tot incerc sa compar ca sa-mi dau seama de ordinele de marime: In timpul presedintiei lui Obama, in 2 ani, s-au pierdut cca 200.000 locuri de munca pentru o populatie echivalenta cu cea a Romaniei (iar pe cifrele lor te poti baza). Dar vorbim totusi de o tara cit jumatate de continent, cu o dinamica si a locurilor de munca si a populatiei extraordinara, ca sa nu vorbim de numarul mare de oameni self employed si de cei din agricultura, cu mentalitatea si mai ales posibilitatea sociala, economica si personala sa spui ok, nu-mi gasasc de lucru in Florida, ma mut in mai putin de doua saptamini in Arizona sau la New York. In Romania in aceeasi perioada de timp s-au pierdut de cel putin trei ori mai multe locuri de munca, in conditiile in care populatia nu are puterea fizica si economica sa se mute de colo colo in no time, nu ai nici un fel de suport, in conditiile in care nu poti sa-ti faci o reorientare profesionala rapida, agricultura nu are nici un fel de suport cit despre rata de succes a unei afaceri pe care sa o pornesti singur nu mai vorbim. Comparatia este de-a dreptul tragica.
  Si mai tragic este ca in asemenea conditii americanii sanctioneaza fara echivoc asemenea politica, prin reversarea majoritatii in congres, in timp ce romanii merg ca oaia la taiere si-l mai aleg pe basescu o data…mda, in doi ani la 22 milioane americani s-au pierdut 200.000 locuri munca, la noi intr-un an 550.000 si tot basescu iese ba isi mai gaseste si itici sa-l ridice in slavi si sa astepte redresare economica. Pai chiar ca ne trebuie un Desteapta-te romane, adica sa fii destept la minte, nu doar treaz.

 3. Kronstadt an der Graft spune:

  @cris
  Dacă încercăm să ne luăm după spusele micului Buratino de la palatul Victoria riscăm să ajungem să privim situaţia la fel ca Băsescu. Şi la proriu şi la figurat. Felicitări pentru ingeniozitate, asemenea paralele pot fi folosite foarte bine de liberali pentru a deschide ochii portocaliştilor.

 4. virgil madgearu spune:

  @v.v. Sint de aord ,eu chiar cred in tridimensionalitatea economiei si consider ca una din componentele care vor creste in importanta va fi cea necorporala .

  • @Talida

   Eu ma abtin de la comentarii privind alianta cu PC pentru simplul motiv ca nu am participat la sedinta din 5 ianuarie (nu eram in tara) si nimeni nu m-a prevenit ca se va discuta asa ceva.

 5. cris spune:

  VV, ca sa pot face o comparatie am “impartit” America virtual in zone de 22milioane. Nu pot sa iau o singura zona sa fac o comparatie – sa zicem NY care se apropie ca populatie de Romania, numarul de locuri de munca si puterea economia a statelor e diferita. In total, din pacate, s-au pierdut cam 3 milioane de joburi, dar inca o data vorbim de jumatate de continent, sunt 3 milioane la cam 300 milioane populatie nu la 22 mil. Nici nu am o comparatie mai buna insa, totusi americanii fac aceste statistici si evaluari ale eficientei politicii economice a presedintilor dupa numarul de locuri de munca create din 1939.

 6. cris spune:

  Ca procent este o scadere a numarului locurilor de munca de 1.1% pentru SUA. Desigur ar fi mai professional sa facem o comparatie in procente. Dar n-avem cum, datele pentru piata muncii in Romania este asa cum ati spus o harababura, n-am cum sa scot procente de comparat daca nu avem nici macar niste numere clare.

 7. cris spune:

  na ca m-am prostit: datele sunt. Aveam in minte “statistica este”.

 8. Un liberal optimist spune:

  @cris,
  Eu ti-am inteles logica. SUA este un continent, nu o tara. SUA pe care o cunoaste lumea e cea federala, nu statala sau districtuala.

 9. Sorin Muncaciu spune:

  @alex.dumitrascu
  Cauzele marii depresii din 1929-39 sint multiple, si monetare, evolutia de 10 ani spune ca solutiile adoptate la acea vreme nu prea au avut efect. In cea ce priveste sistemul bancar american si criza economica mondiala, nu aveti deloc dreptate !! Initial a fost o criza financiara in sistemul bancar american care s-a raspindit la sistemul bancar european si, criza creditului care a rezultat( din insolvabilitatea bancilor) a generat actuala criza economica mondiala. Acordul Basel 3 incearca sa previna o noua criza financiara cu repercusiuni catastrofale pentru economia mondiala.
  @ Varujan Vosganian
  Aveti dreptate, ghilimelele pot fi interpretate ca bascalie, totusi , in intentia mea a fost sa subliniez termenul, in contextul functiei pe care ati detinut-o in guvern.

  • @Sorin Muncaciu

   Atunci masurile de stimulare a consumului, a investitiilor publice a avut efect. Un rol important l-a avut statul, bugetul public. Acum bugetele nationale au deja deficite uriase.

 10. antimarinari spune:

  despre alianta de centru -dreapta

  vad ca deja avem carcotasi care ne indruma pe diverse cai “sa nu fim de acord” sau ca in toate cazurile ni se traduce ceea ce baselu pronunta in ultimul timp , ” cum ca voiculescu si-a anexat pnl-ul ” . Ne spuneti ca aceasta alianta e un joc diabolic al lui voiculescu , cum ca prin astfel de jocuri el isi asigura supravietuirea cu pc-ul lui, etc .

  nu stiu ce aveti unii dintre dvs cu voiculescu & patriciu & vantu & etc altii ca ei , probabil e manifestarea anticiocoismului din gena romaneasca , dar eu unul as prefera sa avem vreo 10.000 de alde d’astia prin aceasta tara. ii scoateti pe acestia in fata pentru ca ei au o alta pozitie fata de marinar si nu sunt de acord cu dictatura lui .
  dar eu vad ca sunt si alti moguli care il tot pupa in dos pe marinar si de ei nu se spune nimic , ba mai mult le merg contractele pe banda ( amintiti-va cum a sarit in apararea lui popoviciu spre ex , si chiar daca nu stiu mare lucru despre acesta, pe mine m-a nedumerit de ce tocmai presedintele a sarit asa ars )

  alianta cu pc-ul?
  va amintiti congresul pc de anul trecut ? am auzit atunci din gura liderilor pc ca partidul acesta e de centru -dreapta . pana atunci nu auzisem asa ceva niciodata ( poate n-am fost eu atent ) , stiu doar ca ei erau de centru si atat.

  am intrebat atunci : nu credeti ca aceasta pozitionare a pc-ului va duce la o fuziune intre cele doua partide ?
  carcotasilor eu le spun ca da, aici se va ajunge , pnl va absorbi pc-ul si sper la mai mult de 35% in alegerile locale si generale pentru viitoarele alegeri .
  carcotasilor nu va temeti caci incet ,incet voi veti veti ajunge langa aurelian pavelescu sa-i tineti de urat .
  iar despre voiculescu & co , daca erau asa de rai si de otraviti prin ceea ce au facut , cat au fost pe la putere, cu siguranta mi incatusati si acuzati de mult , insa cum de voi numai gura si barfa , asemeni conducatorului vostru , … ramaneti cu batutul …ului , potrivit zicalei .