Tema zile – 29 ianuarie 2011: Fondul Proprietatea, mai verde ca frunza verde?

Va propun spre dezbatere un subiect delicat si care a starnit atitudini contradictorii: Fondul Proprietatea.

Tema repararii abuzurilor comise in timpul regimului comunist a fost abordata diferentiat de clasa politica romaneasca. Cu multa parcimonie in anii ’90, atunci cand drepturile chiriasilor ori ale statului prevalau in fata drepturilor fostilor proprietari. Cu mai multa deschidere in anii 2000, atunci cand pentru o seama de abuzuri impotriva persoanelor ori a proprietatii au fost legiferate diferite forme de reparatie materiala. Astfel, proprietarii deposedati abuziv, deportatii din Basarabia, stramutatii din Cadrilater, depunatorii la CEC pentru automobile Dacia etc. au fost partial sau integral despagubiti pentru pagubele pe care istoria, in diversele ei intruchipari, le-a pricinuit.

In ce priveste despagubirea fostilor proprietari ale caror bunuri imobile – case si terenuri – nu mai puteau fi , din motive obiective, retrocedate in natura, s-a decis, in anul 2005, crearea unui fond de investitii, Fondul Proprietatea, ale carui active initiale sa fie formate din cedarea de catre stat a unora dintre participatiile sale, cu deosebire la companiile din domeniul energetic. S-a estimat, la vremea aceea, ca pentru onorarea tuturor cererilor de despagubire un fond cu o capitalizare de cca 4 miliarde de euro ar putea fi suficient. Fondul urma sa fie cotat la bursa, astfel incat persoanele detinatoare de actiuni puteau , oricand, sa-si vanda actiunile, daca o doreau.

Dupa infiintarea sa, Fondul a trecut, prin 2005 -2006, printr-o perioada dificila. In timpul ministeriatului meu el a fost, practic, readus la viata, activele sale au fost completate si s-a decis selectarea unui consultant, in vederea listarii. In plus, am hotarat ca cei care doresc, pana in cuantumul de 500 000 de RON, sa primeasca bani si nu actiuni, sa poata opta in acest sens.

In anii 2007 – 2008 activitatea de acordarea de actiuni la Fondul Proprietatea s-a intetit, ceea ce a dus si la majorarea deficitului bugetar, in cei doi ani, cu peste 1,3% din PIB, potrivit metodologiei europene. Guvernele care au urmat nu au facut niciodata aceasta precizare, potrivit careia, daca scadem compensarile acordate fostilor proprietari, deficitul bugetului consolidat al anului 2008 ar fi de trei si ceva la suta. Atat Consiliul Fiscal cat si diversi analisti si institutii internationale au introdus, in mod eronat, alocarile de actiuni la Fondul Proprietate – care nu insemnau cheltuiala de bani si nu produceau datorie publica – in analiza deficitului structural.

Dupa taraganari nepermise in perioada 2009 -  2010 si ignorarea drepturilor fostilor proprietari care nu primisera inca despagubirile in actiuni si asteptau zadarnic, Fondul a fost listat zilele trecute. Pretul de tranzactie al actiunilor cu valoarea nominala de un leu este de cca 0,62 – 0,63 lei. Daca socotim insa ca, in perioada in care nimeni nu credea ca Fondul va fi listat vreodata, unii detinatori de actiuni le-au vandut, prin diverse forme notariale, chiar si la 0,15 lei actiunea iar in preziua listarii, actiunile se vindeau cu cca 0,50 lei, putem socoti ca listarea a fost un succes, nu doar prin cresterea valorii actiunilor, fata de valoarea de tranzactie din afara pietei, dar si prin volumul de tranzactii.

Parerile sunt, totusi, impartite. Unii spun ca oameni politici abili au castigat milioane de euro , cumparand din afara pietei actiuni, inaintea listarii. Altii caineaza pe fostii proprietari care, fata de valoarea la care erau estimate bunurile lor, primesc acum, efectiv, doar 60% din valoare, daca vor sa-si vanda actiunile.

Eu cred ca Fondul Proprietatea este mai degraba un succes. In primul rand, de ordin moral. Chiar daca valoarea de piata a actiunilor e mai mica decat valoarea nominala – nimeni nu le impiedica sa creasca in viitor – totusi, ele au adus despagubiri importante fostilor proprietari care, altminteri, nu s-ar fi ales cu nimic, ducand astfel la vindecarea unora dintre ranile produse de comunism.

In al doilea rand, Fondul contribuie la capitalizarea si la cresterea volumului de tranzactii de pe Bursa. Fondul este, de departe, cel mai puternic fond de investitii de pe bursa, mai puternic decat toate cele cinci SIF-uri uate la un loc, cu sanse de a fi listat si pe burse din strainatate.

In al treilea rand, Fondul poate deveni, prin marimea si structura actionariatului sau, un brand al economiei romanesti.

E nevoie , insa, de o atitudine precauta din partea autoritatilor care nu trebuie sa mai repete barbarii de genul celor care au dus la confiscarea, sub forma de “donatii” a profiturilor unor companii la care Fondul era actionar.

Exista si cateva teme nerezolvate. Potrivit datelor oficiale, statul mai detine 38% din actiunile Fondului, ceea ce , la valoare nominala, inseamna cca 1,4 mld euro, iar la valoare de piata, ianuarie 2011, ceva mai putin de un milliard. Aceasta inseamna ca , daca Gvernul se hotaraste sa continue acordarea de actiuni in ritmul anului 2008, va aarea un deficit bugetar suplimentar de cca 0,8% din PIB, fata de socotelile FMI. Nu cred ca Guvernul va dori sa preia aceasta sarcina suplimentara. Personal , cred ca ar trebui ceruta o dispensa de la Comisia Europeana, astfel incat procedurile de alocare de actiuni sa continue fara sa fie parte a deficitului bugetar structural asa cum, de fapt, o arata realitatea economica.

A doua tema este legata de amploarea despagubirilor. Din 2005 si pana azi au fost despagubiti cam sase mii de fosti proprietari. Cei care sunt pe listele de asteptare sunt, ca numar, de doua ori se ceva mai multi E drept ca cei mai importanti actionari potentiali au primit deja actiuni, dar, totusi, e limpede ca actiunile ramase in proprietatea statului nu vor putea onora toate cererile care asteapta. Daca nu Guvernul PD nu va mai tergiversa lucrurile si se va hotara sa duca pana la capat actiunea de despagubire,  va trebui sa gaseasca noi resurse.

Vom urmari cu mult interes evolutia Fondului Proprietatea pe bursa. Fondul poate fi un barometru al prestigiului de care se va bucura sau, din contra, pe care il va mai pierde economia romaneasca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

48 Responses to “Tema zile – 29 ianuarie 2011: Fondul Proprietatea, mai verde ca frunza verde?”

  1. Si totusi scopul infiintarii fondului a fost despagubirea fostilor proprietari.
    Isi atinge scopul?
    Eu cred ca nu.
    Mai sunt inca aproximativ 40.000 cereri nerezolvate care umplu beciurile primariilor si lle ANRP.
    Daca primariilor nu prea are ce sa le faca guvernul are ce sa-i faca ANRP-ului. Institutia asta e ‘dopul sticlei”, are dreptul de a tergiversa la infinit sau de a respinge orice cerere trecuta(inutil) prin filtrul primariilor si al prefecturilor.
    Si guvernul foloseste parghia asta din plin. Pe langa faptul ca a sistat cu de la sine putere platile in numerar, a mai si redus practic la zero emiterea titlurilor de despagubire.
    Asta datorita unor prevederi ambigue ale legislatiei, care nu fixeaza explicit termene de rezolvare nici pentru primarii nici pentru anrp.
    Ori tocmai tergiversarea asta impinsa la absurd a determinat speculatiile de pe piata gri, si a facut-o in mod deliberat.
    Cine credeti ca sunt cei care au cumparat la 0.15 ron si care isi marcheaza profitulrile acum?
    Si de unde credeti ca au informatii asupra dosarelor pentru a-i contacta direct pe fostii proprietari?
    Nu demult a fost la noi un “cetatean european” care ne-a aratat un extras de cont di care rezulta un sold de 10 milioane euro si ne-a rugat sa-i inlesnim cumpararea de actiuni sau de dosare nefinalizate. L-am trimes la talcioc.
    Intelegeti acum care e mecanismul?
    Si cum cheltuie mult saracitul popor roman inca o buna parte din resursele sale pentru bunastarea astora?
    La ce serveste fondul proprietatea domnule Vosganian?
    Cine-i apara pe romani in afara de Dumnezeu?

    • @alex. dumitrascu

      In urma infiintarii fondului proprietatea am alocat despagubiri cash de 2 miliarde de lei (450 milioane de euro) si inca 2 miliarde de euro in actiuni (cca 1,3 miliarde de euro la valoarea de piata). Poate ca tie ti se pare putin E oricum mai mult decat nimic.

  2. Nu vi se pare stupid si ticalos sa listezi fondul sau sa faci conversii in actiuni inainte de rezolvarea integrala a dosarelor?
    Si chiar nu vi se pare caraghios ca guvernele n-au “fost in stare” sa le rezolve in 10 ani???
    Da se angajeaza sa “recalculeze pensiile” in mai putin de un an.
    A fost listarea FP un succes? Pentru cine?

    • @alex.dumitrascu

      Trebuie sa fii nebun sa astepti rezolvarea integrala a dosarelor, ca sa listezi fondul, Unele sunt in justitie, altele nu au actele integrale, la altele primariile au interese oneroase etc. Sa pui pe cei cu cererile rezolvate si evaluate sa astepte cu anii e incorect.

  3. dragospas spune:

    Este adevarat ca ati silit RAAN -ul sa plateasca o parte din datorii prin sumele virate de la buget.Ce nu stiti este ca banii au ajuns la SNLO in cuantum muuult mai mic decat ati fi dorit…sub jumatate.

    Cat priveste carbunele sarbesc,el nu avea ce sa caute acolo .Personal am asistat la descarcarea barjelor la Severin si chiar am luat mostra din acel carbune lemnos (necarbonizat) de o calitate inferioara celui romanesc. Si va asigur ca nu a fost chiar asa de mica acea cantitate… repet acel carbune nu avea ce sa caute in relatia dintre doua unitati ale statului.

    Asadar,ori ati tolerat acel “tunulet” or subordonatii dumneavoastra nu va spuneau chiar totul…si daca ma gandesc ca ati avut un secretar de stat ce se ocupa de minerit chiar din Severin (actual deputat) poate ca lucrurile se mai lamuresc. In fine am facut si noi greseli la guvernare,am adus oameni la conducerea marilor unitati dupa niste criterii de neinteles (niciunul nu a fost liberal,niciunul nu a ajutat fatis PNL,niciunul nu mai are legatura cu organizatiile liberale in prezent…Ciurel de la Rovinari este vicepresedinte PSD,Davidoiu de la SNLO (simpatia dumneavoastra) este pe la Senat,Cristea a cam dat cu subsemnatul si nu are situatia clarificata.Se putea profita de acea perioada a guvernarii pentru a ne intarii pozitia cu oameni loiali in cadrul acelor unitati,dar din pacate interesele personale de la centru au fost mai mari…si sunt convins ca stiti asta chiar daca nu o recunoasteti.

    • @dragospas

      Eu nu am silit pe nimeni sa faca cea ilegal. Am cerut normalizarea relatiilor. Nu am tolerat nici un tunulet, poate ca se faceau si lucruri pe “sest”. Eu nu am dat nici un mandat consiliului de administratie de la RAAN sa cumpere carbune sarbesc.

  4. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,

    Peste 2.2 milioane de pensii au fost taiate ILEGAL. Alianta PC-PNL-PSD intreprinde ceva? Cum putem ajuta niste sarmani de pensionari sa-si recapete UEGENT drepturile?

    Pe mine ma stiti ca fiind radical, asa ca sper sa nu va surprinda faptul ca daca ar fi dupa mine BASESCU, BOC, UDREA, BERCEANU si VIDEANU ar trebuie EXECUTATI asemenea lui Ceausecu pentru GENOCID, iar ADRIAN NASTASE, VLADESCU, MUGUR ISARESCU inchisi pe viata pt SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE.

  5. cris spune:

    Off topic, dar legat de stirile zilei: acum politistii trebuie redusi ca numar, ca n-are nimeni nevoie de ei, si din acestia avem prea multi. Alti bugetari grasi!

    Datele Eurostat: Romania are aproape cel mai mic numar de politisti (eurostatul include si politia de granita si jandarmeria in statistici) 210.5 la 100.000 locuitori fata de 352.3 media UE in 2007
    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php?title=File:Police_officers.png&filetimestamp=20101210170812
    In 2007 – 2008 numarul total a crescut la cam 50.000, (acesta a fost numarul de politisti in 1997 dupa care a scazut la un 45000) deci cu vreo 5000, am calculat pentru 2008: 232 de politisti la 100.000 (tot pe ultimele locuri). Pe ultimele locuri ca numar de ofiteri de politie in Europa sunt tarile scandinave, adica tarile cu cea mai mica criminalitate in timp ce criminalitatea din Romania are cea mai importanta si abrupta crestere din Europa, tot pe datele eurostat pentru 2008 (39%) – n-am date dar am toate motivele sa cred ca trend-ul se mentine pe 2009-2010.
    Daca punem alaturi si cit de subfinantata este politia – in curind vor merge pe bicicleta si vor trage cu prastia in criminali – avem tabloul complet.

    Aaa, by the way, cum se impaca scazutul numarului de oameni din politie, si asa cu mult mai mic decit ar trebui sa fie, cu pretentiile lui basescu ca Romania si-a indeplinit conditiile tehnice de combatere a coruptiei si criminalitatii si aparare a granitelor? Sau cu orice efort de a lucra in continuare la aderarea la Schengen? Pardon, am uitat, avem ANI, care a dat o mare lovitura coruptiei la nivel inalt: acuza un doctor si un actor de incompatibilitate pentru ca indraznesc sa continue sa munceasca in meseria lor.

    • @cris

      Suntem pe unul din ultimele locuri ca numar de bugetari in general, ca numar de medici la mia de locuitori, la numar de profesori universitari la mia de locuitori, de pompieri, de politisti etc. Chestia cu numarul mare de bugetari e o tampenie, o demagogie.

  6. Un liberal optimist spune:

    @cris,
    Basescu nu uita si nu iarta! A gasit un papagal la politie sa spuna ca politistii sunt betivi si nemernici. Pun pariu ca cei disponibilizati vor fi dintre cei care au facut istorie cu:” Iesi afara, javra ordinara”. Acum o saptamana s-a napustit pe colonei si generali care au strigat acelasi lucru pe 24 ianuarie antrenand cu ei mii de civili nemultumiti. I-a laudat pe subofiteri dar nu ezita sa le ia inapoi din pensiile recalculate. Pentru ca subofiterii sunt cei 70% cu care se lauda guvernantii ca le-au crescut pensia. Si stii de ce? Oamenii astia au avut soldele sub salariul mediu pe economie. Baieti destepti, n-au facut cereri si li s-a calculat dupa salariul mediu. Idiotii abia acum s-au prins. In consecinta o sa le ia pensiile inapoi!

  7. antimarinari spune:

    @dragospas says:
    “…am adus oameni la conducerea marilor unitati dupa niste criterii de neinteles (niciunul nu a fost liberal,niciunul nu a ajutat fatis PNL,niciunul nu mai are legatura cu organizatiile liberale in prezent…Ciurel de la Rovinari este vicepresedinte PSD,Davidoiu de la SNLO (simpatia dumneavoastra) este pe la Senat,Cristea a cam dat cu subsemnatul si nu are situatia clarificata.Se putea profita de acea perioada a guvernarii pentru a ne intarii pozitia cu oameni loiali in cadrul acelor unitati,dar din pacate interesele personale de la centru au fost mai mari…”

    @VV

    tare mi-e ca in goana dupa procente , iata ca ceea ce se povesteste mai sus , se repeta si azi si maine .
    daca ne vom asimila toti oportunistii care la fiecare ciclu electoral fug care cum pot musai spre putere , vom fi pusi inclusiv noi maine sau poimaine in situatia PD-ului .
    ii vom face primari sau deputati si ne trezim ca vor zbura in alta barca la prima comanda sau santaj tip securisto-DNA-ist .
    Mai exista un pericol care iata la nivel local eu deja il vad .
    Sunt dintr-o localitate unde in 2008 un oponent al edilului a primit 50.000 ( altii spun 200.000 )Euro ca sa se retraga din cursa electorala .
    Acum acest individ vine si se infiltreaza in PC si incearca sa infiinteze o organizatie acolo unde nici nu exista de fapt .
    CE facem noi liberalii , acceptam sa facem un tandem cu un astfel de ipocrit ?
    Va semnalez acest aspect si va rugam sa ridicati mingea la fileu acolo in discutiile dvs la varf .
    De principiu , imi doresc sa asimilam PC-ul ( asa cum am facut si cu PPR-ul lui Melescanu , si care a fost de bun augur) , dar sa luam cee e bun de acolo , nu sa inghitim si toate scursurile ce se lipesc acum de acest partid , simtind oportunitatea la orizont .

    • @antimarinari

      Bazinul Olteniei, cu termocentralele, era in coordonarea AVAS. Singur Davidoiu a fost numit de catre Minister. Or fi fost interese personale, dar nu ale mele. Dar chestia cu oamenii pusi in administratie care sa intareasca pozitia unor partide e aiurea, indiferent de care partid vorbim. Pricolul exista si in ce priveste o posibila noua guvernare PNL, caci selectia prin intermediul comisiilor de specialitate a fost blocata.

  8. @vv

    Trebuie sa fii nebun sa nu explicitezi un termen pentru rezolvarea administrativa a cererilor. La fel de nebun trebuie sa fii sa nu le rezolvi in 10 ani.

    • @alex.dumitrascu

      Ma rog, in nebunia asta intra primarii marilor orase, mai ales Bucuresti si Constanta, faptul ca nu sunt destui evaluatori, faptul ca PD nu doreste sa incarce bugetul cu un deficit suplimentar. Cred ca suntem nebuni cu totii.

  9. Un liberal optimist spune:

    @VV,
    Ce parere va dati la propunerea lui Kelemen Hunor privind pragul de 3%?. E adevarat, propunerea e doar pentru locale. Dar de ce nu s-ar extinde si la parlamentare?. Deci dupa ce Coalitia asta de 2 lei pune tara pe butuci, mai vrea si ea o data. Poate intra in Parlament si UNPR, poate si Partidul Soricel, Poate si Gigi Becali, poate si PRM, si.. cu voia DVoastra si PDL, astfel incat sa puna baietii de o alta Monstruoasa Coalitie. Va propun sa stati cu ochii pe ei!

  10. cris spune:

    @ un liberal optimist

    Asa e, si se vede din ce in ce mai bine. Nu sunt coincidente. Cu atit mai mult si cei din politie ar trebui sa fie uniti, desi, cred ca le e frica – sa nu-si piarda locul de munca oricit de mizer e platit. Au fost si sunt pusi oricum in situatia in care au fost pusi si medicii de exemplu, si altii, neplatiti cum trebuie sa fie coruptibili. Imi amintesc numai de acea politista care traieste intr-o boxa.
    Drept care se uita cit de importanti sunt pentru o societate si cit de grea si periculoasa le poate fi munca. Si poate de multe ori amara – noi vedem la televizor, citim in presa cum unul pe care il baga in puscarie pe drept e lasat imediat afara ca e al nu stiu cui, dar ei traiesc cu ciuda si “in direct” zadarnicia muncii lor.

    Acesti oameni trebuie platiti pe masura importantei si periculozitatii muncii lor, asa cum si medicii trebuie platiti, si altii si altii. Altfel, sa spui ca ai grija de coruptie doar dind cu barda in oameni care muncesc din greu si sunt tratati ca paria societatii, dar avind pretentia sa fie un soi de ingerasi eterici care nu maninca, nu se imbraca, n-au familii si traiesc cu aer, nu va rezolva niciodata nimic.

  11. cris spune:

    @ un liberal optimist

    Si stii ce-ar mai trebui sa se intimple? O descentralizare si la nivelul politiei, fiecare oras sau regiune sa-si aiba politia locala si sa ajute la sustinerea ei. In State seriful e ales, nu numit, e ales direct de acea comunitate din care face parte si care stie mai bine decit oricine ce om e, ce a facut si poate face pentru acea comunitate, care ii e istoria si tinuta morala. La fel si judecatorii, sunt oameni cunoscuti, respectati, alesi din si de acea comunitate, nici vorba sa fie numiti prin decret de presedinte ( stii ca basescu a eliberat din functie numai pe 2009-2010 aproape 800 de procurori si judecatori?)

  12. Un liberal optimist spune:

    @cris,
    Ghici unde a lovit basescul anul trecut. Evident ,in politia comunitara. Ce este politia comunitara? Politia subordonata edililor locali. De ce i-a redus basescul? Pentru ca nu erau in subordinea lui.Edilii i-au dotat cu mijloace moderne- peste nivelul politiei nationale. Ce-a facut basescul? I-a invrajbit pe politistii nationali impotriva celor comunitari. Ulterior a prologat legea privind dotarea cu arme de foc a politiei locale. Intre timp bok a restrictionat bugetele pentru dotari. Acum politia comunitara utilizeaza armament imprumutat( de fapt inchiriat- iti vine sa crezi cum s-a privatizat statul romanesc?) de pe la diverse structuri de aparare in raport de 1/10. Adica un pistol la 10 politisti comunitari.
    De altfel si politia nationala de pe la comune si orase traieste tot din mila primarului. Ce vrea sa faca basescul ?Sa distruga politia actuala si s-o inlocuiasca cu lipitori de afise portocalii fideli lui. Asa se explica acest atac murdar al proaspatului sef al politiei romane ( un neprofesionist avansat peste noapte) la adresa politistitilor. Acum, e drept mai intalnesti cate un prost care iti mai da cate o amenda pe drept, desi tie nu-ti convine. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa tii cont si de sutele de politisti care te-au ajutat sa iesi din o sumedenie de situatii dificile pe parcursul vietii. Ia de la basescu!

  13. Un liberal optimist spune:

    @cris, Stii ce-am aflat din “surse”? 70% din membrii sindicatului militarilor provin din MAI si servicii. Inseamna ca sunt ai naibii de uniti. Stai sa vezi dupa disponibilizari ce armata se strange in acest sindicat. Basescu, ia de la politisti!

  14. cris spune:

    @ un liberal optimist

    Multumesc de explicatii. Si: AU! Schimba structura si a politiei si judecatoreasca de mai mult timp evident, si in scopul unui control centralizat si politizat din ce in ce mai acerb. (nu mai stiu cine a zis ieri la RTV ca de cind e in functie basescu a schimbat prin decret 2900 de judecatori si procurori fata de mai putin de 200 constantinescu si iliescu – cum nu cred pe altul am cautat datele, si asa e). Acum vad ca au si boala centralizarii administrative cu crearea de regiuni in loc de judete si disparitia primariilor de sector in Bucuresti ceea ce inseamna consilieri unicolor numiti pe criterii de partid. Asa cum au avut-o si cu legislativul unicameral.

    Vorba ta: ia de la basescu, ia statul autoritar si falimentar, bagat pe git cu de-a sila. Imi amintesc de campania de demolare a Bucurestiului pornita in 72, a avut aceeasi logica, baga oamenii in blocuri, o singura intrare si iesire, turnatorul de bloc (“eficientizare”: e mult mai usor sa ai un singur turnator la oameni care nu se cunosc unii pe altii, adunati cu japca si pusi intr-o singura locatie decit sa controlezi o strada cu oameni care se cunosc de generatii), control total pe apa, lumina, incalzire.

    PS: I-au “convins” pe parintii si bunicii mei sa “doneze” casa – adica in miezul iernii ne-au intrat cu buldozerul in casa, ca tot vorbiti de fondul proprietatea. Sa fim seriosi, nu exista nici un fel de posibilitate de a compensa miinile si sufletul frinte ale unor oameni care si-au vazut munca de o viata facute tarina cu buldozerul prin nici un fel de suma de bani ori actiuni. Singura compensare ar fi indreptarea unei intregi societati si punerea in practica a unor mecanisme care sa faca un asemenea abuz imposibil. Iar acest lucru nu se intimpla, dimpotriva: oamenii sunt obligati sa-si doneze dreptul la o comunitate aparata, la libertatea de a-si alege reprezentantii locali, la justitie, la sanatate, la…si la… Se trece din nou cu buldozerul peste ei.

  15. Un liberal optimist spune:

    @cris,
    Stiu ce spui! Si noua ne-au demolat casa din Iasi, aia facuta cu mainile noastre, sa faca un cartier de blocuri pentru raposatul CUG. Noroc de fortele de dreapta care mi-au inlesnit retrocedarea altor proprietati pe langa care doar treceam si oftam. Acum cred ca le-am adus la starea din ’49. Poate s-au mai strecurat ceva kicthuri din motive de lipsa de materiale traditionale si de mesteri adevarati.
    Cat priveste judecatorii cred ca ai aflat ca CCR a invalidat niste membri CSM. Stii care-i shpilul? Pai base vrea sa schimbe componenta CSM ca sa treaca niste procurori de casa in organigrama ICCJ pe niste posturi libere ramase dupa pensionari. Cred ca era ultima institutie care-l mai incurca. Acum, sper ca Opozitia sa se mobilizeze sa tina linia dreapta. Nu sa i se faca somn ca atunci cand a pierdut un loc importat in CCR.

  16. cris spune:

    @ all

    Eminescu mai actual ca niciodata. Din pacate, caci imi vine in minte zisa ca cel care nu invata din istorie….

    “Cestiunea economică la noi nu e numai o cestiune a miscării bunurilor; ea e mai adâncă, e socială si morală. Fără muncă si fără capitalizarea ei, adică fără economie, nu există libertate. Celui care n-are nimic si nu stie să se apuce de nici un mestesug dă-i toate libertăţile posibile, tot rob e, robul nevoilor lui, robul celui dintâi care ţine o bucată de pâine în mână. Nu există alt izvor de avuţie decât sau munca, fie actuală, fie capitalizată, sau sustragerea, furtul. Când vedem milionari făcând avere fără muncă si fără capital nu mai e îndoială că ceea ce au ei a pierdut cineva.

    Mita e-n stare să pătrunză orisiunde în ţara aceasta, pentru mită capetele cele mai de sus ale administraţiei vând sângele si averea unei generaţii… Oameni care au comis crime grave se plimbă pe strade, ocupă funcţiuni înalte, în loc de a-si petrece viaţa la puscărie…

    Funcţiunile publice sunt, adesea, în mâinile unor oameni stricaţi, loviţi de sentinţe judecătoresti. Acei ce compun grosul acestei armate de flibustieri politici sunt bugetofagii, gheseftarii de toată mâna, care, în schimbul foloaselor lor individuale, dau conducătorilor lor o supunere mai mult decât oarbă. Elemente economice nesănătoase, jucători la bursă si întreprinzători sarlatani, se urcă, cu repejune, în clasele superioare ale societăţii omenesti… Justiţia, subordonată politicii, a devenit o ficţiune. …..

    Cauza acestei organizări stricte e interesul bănesc, nu comunitatea de idei, organizare egală cu aceea a partidei ilustre Mafia si Camorra, care miroase de departe a puscărie.”

    “Dacă în timpul când ni se promitea domnia virtuţii, cineva ar fi prezis ceea ce are să se întâmple peste câţiva ani, desigur ar fi fost declarat proroc mincinos. Să fi zis cineva că cei ce promiteau economii vor spori bugetul cheltuielilor cu 40%; că cei ce combat funcţionarismul vor spori numărul posturilor cu sutele; că cei ce sunt pentru independenţa alegătorilor vor face pe funcţionar să atârne atât de mult de autorităţile supreme încât aceste mii de oameni să voteze conform comandei din Bucuresti; că se va specula averea statului la bursă; că se vor da 17 milioane pe drumul de fier Cernavodă-Chiustenge (Constanţa n.r.), care nu face nici cinci, si că patru milioane din preţul de cumpărătură se va împărţi între membrii Adunărilor; că se va constata cumcă o seamă de judecători si de administratori în România sunt tovarăsi de câstig ca bandiţii de codru. Daca cineva ar fi prezis toate acestea lumea ar fi râs de dânsul si totusi nu numai acestea, ci multe altele s-au întâmplat si se întâmplă zilnic, fără ca opiniunea publică să se mai poată irita măcar.”

  17. cris spune:

    Acelasi Eminescu:

    ”Sistemul demagogic, care din politică face o speculă, din sufragiul claselor amăgite o scară de înaintare în economia, nu politică, ci privată, a membrilor societăţii de exploataţie”, “mănâncă venitul ţării, mănâncă pe datorie pâinea a trei generaţiuni viitoare, căci tot luxul ce-l face azi, mâine va fi mizerie. Deficit lângă deficit, împrumut lângă împrumut, datorie lângă datorie, până ce finanţele României nu vor fi, curând, decât, o gaură mare”.

    “Iar poporul, mânat la alegeri de baioneta civico-electorală, suportă plebea aceasta, fără a pricepe. Încurcat în paragrafi şi articoli traduşi din franţuzeşte, nemaiştiind a distinge alb de negru şi adevăr de minciună, cu mintea uimită de fraze fără cuprins, de un întreg lexicon de termeni care n-au nici o realitate îndărătul lor, e pe punctul de a-şi pierde până şi limba şi bunul simţ, vestit odinioară”.

    “Mulţimea asta de oameni fără învăţătură, care şi-a făcut din politică o speculă, poate ea să trateze negoţul ei cu fraze, altfel decât oricare precupeţ?” ” Demagogia la noi însemnează ura înrădăcinată a veneticului fără tradiţii, fără patrie, fără trecut, în contra celor ce au o tradiţie hotărâtă, un trecut hotărât”

    “Mizeria materială şi morală a populaţiei, destrăbălarea administraţiei, risipa banului public, cumulul, corupţia electorală, toate acestea n-au a face, la drept vorbind, cu cutări sau cutări principii de guvernământ. Oricare ar fi guvernul şi oricare vederile sale supreme, corupţia şi malonestitatea trebuie să lipsească din viaţa publică; oricare ar fi, pe de altă parte, religia politică a unui guvern, ea nu-i dă drept de-a se servi de nulitaţi venale, de oameni de nimic, pentru a guverna”.

    “Avem nevoie, mai întâi de toate, de-a urâ neadevărul, ignoranţa lustruită, cupiditatea demagogilor, suficienţa nulitaţilor”…, căci “e clar că un stat care cheltuieşte pentru pretinse necesităţi politice mai mult decât poate suporta producţia poporului va ajunge, pas cu pas, la sărăcie, pospăită cu vorbe, dar din ce în ce mai simţitoare prin trebuinţele miilor de indivizi pe care un sistem fals i-a ridicat, prefăcându-i în exploatatori ai averii publice”; precum şi că ”sărăcia e un izvor de rele fizice şi morale, care, la rândul lor, sunt cauze ale decadenţei economice”

    “Administraţiunea unei ţări formează un tot nedivizibil; diferitele ei ramure fac parte din aceeaşi sistemă şi sunt neaparăte una alteia, tocmai după cum o bucată a unei maşine este neapărată fiecăreia dintre celelate şi mecanismului întreg. Când o bucată a mecanismului merge rău, toată sistema din care face parte suferă”…“A administra înseamnă a privi bunăstarea populaţiunii ca pe un lucru încredinţat înţelepciunii şi vegherii tale. Să gândeşti pentru cel ce nu gândeşte, să pui în cumpănă dările, să le deschizi oamenilor ochii”

  18. @cris
    Aceleasi citate, aproximativ, le-am pus si eu aici cu cateva luni in urma. Ceea ce m-a socat si m-a intristat peste masura a fost faptul ca sunt al naibii de actuale. Desi nu sunt o pesimista de felul meu, citind ce a scris Eminescu acum aproape 150 ani despre societatea romaneasca m-a facut sa cred ca suntem cam in acelasi punct, ceea ce e de-a dreptul inspaimantator!

  19. @
    vv

    Nebunia e din vointa polittica. Nu exista interes, cine a fost porc si-a rezolvat pe “scurtatura” si de restul nu-i pasa.
    Proprietatea, institutie edificata in prezent pe legitimarea furtului.

  20. @all

    Ce listare de succes e aia cand inca din primele zile se marcheaza profituri la 60% din valoarea nominala si cursul se inscrie temeinic pe trend descendent?
    E o catastrofa pentru fond si intradevar o afacere pentru bursa si brokeri care mai incaseaza niste comisioane asta e tot.
    Pentru fond listarea e catastrofala.

    • @alex.dumitrascu

      Sa fim seriosi, valoarea nominala a fost decretatata in 2005, adica acum aproape sase ani. Intre timp realitatile economice u evoluat/involuat. Fondul a fost supus la tot felul de critici/stagnari/tergiversari, iar bursa a involuat. Romania nu avea 4 miliarde de euro sa plateasca pe fostii proprietari. Cunosti alta solutie? E posibil ca intr-o buna zi valoarea reala sa ajunga la valoarea nominala.

  21. E uite ca incepe sa scada si volumul.
    Tranzactionabile erau cam 1.9 miliarde euro. Da nu se stie cat si la ce cotatii va tine cererea.
    Daca volumul incepe sa scada sistematic, s-a cam terminat. Lumanari.

  22. @vv

    Nu-i bucuria mea. E doliul fostilor proprietari cae au fost despagubiti la valoarea nominala. Aia decretata in 2005.
    Singura solutie ar fi fost finalizarea retrocedarilor intr-un interval de timp rezonabil. Si termenul asta sa fie stabilit explicit prin lege.
    Acum e tardiv, dar cel putin nu-i mai ziceti succes ca nu e.

    • @alex.dumitrascu

      Cand eu am accelerat procesul nu mi-a sarit nimeni in ajutor sa spuna ca peste un miliard de euro din deficitul pe 2008 e imaginar, fiind de fapt, actiuni la Fondul Proprietatea si despagubiri.

  23. Ce-i drept fostii proprietari nu aduceau mai multe voturi.
    Mai multe aduceau chiriasii si beneficiarii legii 112.
    Iar tergiversarea procesului de restituire a adus si o enorma cantitate de spaga.

  24. cris spune:

    @ all

    iar off topic, dar ma infurie atit de tare ca medic, iar pe de alta parte este atit de tipic pentru pedelisti incit nu ma pot opri:

    Nu ajunge porcaria cu acel doctor pedelist si “lipotimia” lui imbecila, acum vine si ziare.com sa-si dea cu parerea despre medicina in cazul Nicolescu:

    “In acest conditii, pacatul meu sa fie, dar am mari indoieli in privinta autenticitatii diagnosticului pus de doctorul Serban Bradistean, fost senator PSD, el insusi acuzat de fapte grave de coruptie, pentru care nu este judecat din cauza unei decizii a Curtii Constitutionale. E oarecum ciudat, din nou imi asum pacatul, cum s-a trecut de la infract, la accident vascular ischemic, la operatie de urgenta fix in ajunul judecarii recursului.

    Daca era atat de bolnav incat vasele de sange din zona inimii erau blocate in proportie de 90%, cum de omul a putut sa munceasca cu mult spor pana in ziua deciziei de arestare. De altfel, apropiatii au fost uimiti de criza suferita de el in sala de tribunal si au spus, fara sa-si dea seama ce gafa comit, ca era sanatos tun si ca probleme de sanatate avea doar doamna Nicolescu. Dar cine sa bage in arest un om proaspat operat, nu-i asa?”

    E odios! In primul rind ca investigatiile respective se pastreaza, si coronarografia care iti arata gradul de stenoza si arterele afectate, si CTscanul care iti arata un accident vascular cerebral. Acestea se arhiveaza. In al doilea rind asemenea operatie presupune ca unui om i se crapa sternul, i se ingheata inima – toata circulatia merge extracorporeal, pe o pompa (iar la un om care a facut si atac cerebral pericolul major este ca in aceasta situatie zona respectiva din creier poate singera). Care om, indiferent ca e vorba de arestare si-ar pune de buna voie viata in primejdie, ar trece printr-o operatie de asemena anvergura degeaba? Care echipa de medici ar pune un om in operatie 8 ore “sa’l salveze de o arestare”? In al treilea rind, da e foarte posibil sa nu fi avut nici un semn inainte, putea sa moara pe loc: moartea subita este inca una din principalele prime manifestari ale bolii coronariene.

    Este absolut odios, revoltator, exprima atitudinea oranj fata de intreaga populatie: nu e adevarat ca va merge rau, vi se pare. Aaa, muriti? Nu e adevarat, mintiti, va vaicariti degeaba. Eventual si dupa ce moare omul dau cu picioarele in el si cu biciul sa se ridice ca i se pare ca a murit.
    Sa nu existe nici o indoiala, arata a atitudine de pazitori de lagar de concentrare ori de inchisoare stalinista. Sunt de un cinism si o ferocitate absolut bestiale.

  25. cris spune:

    @ Corina

    Acum citeva zile mi-a venit in minte paralela cu experimentul Pitesti, ceea ce se intimpla acum imi pare un experiment Pitesti national, diluat, modernizat, reformat, in-manusat, pedelizat, portocalizat, in care fiecare sa fie victima si calau in acelasi timp, o cultivare desantata a urii, disperarii si pierderii identitatii. Din pacate de la Eminescu incoace s-au adaugat cruzimea, experienta unor practici stalinisto-ceausiste de genocid al sufletelor si o societate mult, mult slabita si farimitata. Ei nu-si ignora deloc “stiinta” acumulata si nici noi nu avem dreptul sa ignoram istoria apropiata pentru a nu o repeta.

  26. cris spune:

    @ VV, @ Corina, @ LordulJohn
    @ all

    Am descoperit de curind o bijuterie, se numeste The Hangman, Calaul. Un poem pentru copii (e citit in clasele 6-7), un soi de zece negri mititei. (hmmm, un zece negri mititei deloc copilaros, e doar o juxtapunere bine tintita de naivitate si cruzime). Cu mult mai subtil si mai dureros decit poemul pastorului Niemoeller, publicat in 1959. Mai jos e un link pentru un filmulet facut in 1964, un poem video: http://www.youtube.com/watch?v=_ZSS3yxpnFU

    Cu atit mai mult vreau sa postez acest poem al calaului cu cit acest basescu s-a strecurat la putere si se tine acolo sus pe aceasta tema a calaului: a inceput cu aceasta falsa condamnare a coruptilor si securistilor/comunistilor…. apoi executa profesori, executa politisti, militari, pensionari, medici, mame, copii, invalizi. Ca si in poem incet incet spinzuratoarea lui creste, se hraneste cu singe, ajunge mai inalta decit justitia. Si mai mult, nu, nu te-a inselat, ti-a spus de la bun inceput ce ti se pregateste, el doar a pus in practica programul cu care a ajuns presedinte, tu l-ai lasat, tu i-ai dat voie sa-ti pregateasca funia de spinzurat. Asemanarea e cumplita.

    • @cris

      Degeaba dam vina pe Basescu, intr-un fel el e rezultatul slabiciunilor noastre. Face tot ce noi ii ingaduim sa faca. I-am dat puterea in 2004, i-am mai dat-o odata in 2009, crede ca ii e ingaduit totul, adica ceea ce noi ii permitem. Cand simte ca a mers prea departe, zice ca ii pare rau si o ia de la capat.

  27. cris spune:

    “You tricked me. Hangman!,” I shouted then,
    “That your scaffold was built for other men…
    And I no henchman of yours,” I cried,
    “You lied to me, Hangman. Foully lied!”

    Then a twinkle grew in the buckshot eye,
    “Lied to you? Tricked you?” he said. “Not I.
    For I answered straight and I told you true —
    The scaffold was raised for none but you.

    For who has served me more faithfully
    Then you with your coward’s hope?” said he,
    “And where are the others who might have stood
    Side by your side in the common good?”

    “Dead,” I whispered. And amiably
    “Murdered,” the Hangman corrected me:
    “First the foreigner, then the Jew…
    I did no more than you let me do.”

    textul complet: http://homepage.mac.com/steveklein/hangman.html

  28. Offtopic. Buna ziua, domnule Vosganian!

    Va invit sa aruncati o privire aici:

    http://national-liberal.blogspot.com/

    Toate cele bune! Tudor Mihaescu.

  29. Un liberal optimist spune:

    Vad ca brokerii sunt multumiti cu acest culoar de 61-63%. Desi se mira ca nu vin marile fonduri. Nici eu, daca n-as avea ce face cu banii ,nu m-as baga!