Tema zilei – 30 aprilie 2011: Nivelul dezastruos al investitiilor straine in Romania

Una dintre cauzele importante ale declinului economic din ultimii doi ani o constituie reducerea dezastruoasa a nivelului investitiilor straine directe (ISD).
Numai daca am face o scurta evaluare a ISD intrate in Romania in ultimii douazeci de ani si ar fi de ajuns ca denigratorii mostenirii liberale sa taca pe veci.
In toata perioada scursa din anul 1991, anul in care a fost adoptata legislatia investitiilor straine (Legea 35/91), in tara noastra s-au inregistrat cca 54 mld euro ISD. Dintre acestea 32 mld euro s-au inregistrat in perioada 2005 – 2008. Recordul absolut il detine anul 2008 cu 9,5 mld euro.
Cu alte cuvinte in numai patru ani de guvernare liberala, in Romania au intrat 60% din totalul investitiilor straine din ultimele doua decenii! Daca adaugam aceste cifre celor care vorbeau despre recordurile absolute in domeniul ratei de investire din anii 2007 – 2008 (pe care le-am evocat intr-un comentariu anterior) putem vedea cat de mincinoase sunt toate denigrarile ultimilor doi ani care caineaza risipa si consumul exagerat, in dauna investitiilor, din perioda guvernarii liberale.
Asadar, in anul 2008, ISD au fost de 9,5 mld euro. Prin comparatie, in anul 2009, ISD s-au prabusit la doar 3,48 mld euro. Situatia s-a inrautatit in anul 2010, cand ISD au fost de numai 2,6 mld euro!
Cine da vina pe criza economica internationala si pe guvernarea liberala pentru aceasta situatie dezastruoasa are orbul gainilor. Intai despre guvernarea liberala. Daca nu ar fi fost afluxul enorm de ISD , cu deosebire intre 2006 – 2008, investitiile straine din timpul guvernarii PD s-ar fi apropiat de zero, caci mare parte din investitile straine ale ultimilor doi ani sunt aporturi la capitalul social al investitiilor facute in anii anteriori. Ca sa nu mai vorbim de impactul major al ISD din timpul guvernarii liberale asupra nivelului veniturilor bugetare, inclusiv in 2009 si 2010, precum si asupra ocuparii. Fara investitile din anii 2005-2008, Romania, ramasa pe mainile guvernarii pediste, dadea de-a binelea faliment.
Fara indoiala ca si criza economica din lume a avut impactul ei. Dar politica autoritatilor romane in privinta ISD a fost iresponsabila. In anii 2007-2008, primul ministru, ministrul economiei si finantelor precum si ministrul IMM-urilor si comertului erau, cu totii, vorbitori de cel putin 3-4 limbi straine. In perioada mandatului meu de cca doi ani, am sustinut conferinte privind oporturitatile de investitii in Romania in mai toate capitalele europene si centrele financiare importante, pe toate continentele, de la New Dehli si pana la Washington. Ca sa nu mai vorbim de zecile de intalniri cu camerele de comert mixte de la Bucuresti. La fel si ceilalti colegi de care am amintit. Ati auzit de vreo conferinta pe care sa o fi tinut d-l Boc, d-l Pogea, d-l Ialomitianu, d-l Botis ori d-l Ariton la Londra sau la Paris, de preferabil in limba locului? Ati auzit de vreo actiune de amploare pe care sa o fi organizat Ministerul Economiei, prin reprezentantii sai diplomatici? Va amintiti de vreun mare investitor strain care sa fi vizitat Romania, dand mesaje increzatoare opiniei publice romanesti? Singurele evenimente interesante de care–

mi amintesc au fost cele organizate de firmele specializate. Iata, de pilda, la conferinta pe teme de energie organizata la Londra in toamna trecuta de Invest Romania Forum: ministrul economiei din Bulgaria a socotit util sa participe, in timp ce din partea ministerului roman al economiei nu a participat nimeni!
Dar nu dezinteresul Guvernului Romaniei este cel mai mare adversar al ISD, ci interesul excesiv pentru anumite avantaje. Esecul autostrazii spre Comarnic ori licitatiile pentru modernizarea termocentralelor din bazinul Olteniei au fost insotite de adevarate scandaluri internationale. Prezenti la Senat, la sfarsitului anului trecut, ambasadorii tarilor din UE deplangeau coruptia de-a dreptul istovitoare prin marimea comisioanelor la care sunt expuse firmele straine participante la licitatii. ISD nu vin nu pentru ca nu exista astfel de fluxuri internationale, ci pentru ca socotesc mediul economic romanesc drept unul ostil. In momentul retragerii lor din consortiul pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, GDF Suez, RWE si Iberdrola (CEZ se renuntase deja) au facut o declaratie usturatoare pentru autoritatile romane: ele vor continua implicarea in proiecte nucleare, dar in alte tari, cu piete mai putin incerte. Va imaginati ca a sunat cineva de la Guvern la Enel, singurul mare actor energetic ramas in proiect, pentru a-i multumi? Daca va faceti astfel de iluzii, nu stiti cu cine aveti de-a face.
In anul 2008 activau in Romania zeci si zeci de mii de mici companii cu capital italian si spaniol. Aveam in Romania cca 25 000 de investitori italieni si 15 000 de investitori germani. Cautati-i acum si neam de-i mai gasiti!
Mediul privat romanesc nu dispune de resurse de investitii iar bancile din tara, urmand exemplul BNR, nu prea se sinchisesc de dezvoltarea unei politici de sustinere a capitalului autohton. De aceea socotesc ca relansarea economiei romanesti fara cel putin 5 mld de euro/an ISD nu este posibila. Ceea ce necesita o cu totul alta atitudine fata de capitalul strain si, cel mai probabil, un alt Guvern.

48 Responses to “Tema zilei – 30 aprilie 2011: Nivelul dezastruos al investitiilor straine in Romania”

  1. Sfarma -Piatra spune:

    ITZICE neica, iti trebuie un tratament agresiv cu perfuzii pe baza de mercur ! Dupa care sa urmeze niste bai cu furtunul de pompieri la presiune maxima !!! Alta varianta cu tine,nu vad ……..

  2. PAPASTRATOS spune:

    Domnule SENATOR,
    ISD au devenit pentru actualul Guvern o fantazmagorie iar, daca ar fi sa-l parafrazam pe Maestrul Caragiale, acestea exista dar lipsesc cu desavarsire.
    Va mai amintiti cum incepeau sedintele Guvernului Tariceanu in perioda cand ati fost ministru al finantelor ? Daca nu am sa va reamintesc eu (fiind onorat de a participa la cateva); cele mai multe incepeau cu un dialog intre primul-ministru si dvs. Si era firesc caci, D-l Tariceanu punea mare pret pe ministrul finantelor-principalul actor in dezvoltarea rconomico-sociala a Romaniei.
    Astazi, traim intr-o Romanie decredibilizata de catre proprii guvernanti; ce nebun ar mai veni sa investeasca intr-o astfel de tara ?

  3. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Aveti dreptate! Toata lumea fuge de ciuma portocalie:proasta si impredictibila. Ati auzit, probabil?Pamanturile nelucrate sa se supraimpoziteze, autoritatile locale sa ridice impozitele proprietatilor la nivelul pietei! Toata lumea ameninta pe toata lumea. In schimb boc trece falnic fara pas prin toate judetele Tarii dand exemple de munca manuala. Pe mine ma amuza stradaniile jurnalistilor portocalii care tot inventeaza dusmani in randul Opozitiei si a tot mai putinilor jurnalisti antiputere( cat or mai rezista si ei!).Eu zic ca a venit timpul sa devenim ceva mai radicali, sa mai renuntam la privilegii si sa-i dam cumva “de-a berbeleacul”-vorba Domniei Voastre! Rau e pentru toti, dar trebuie sa si imbracam “camasa mortii” sa gasim resursele necesare pentru a ne lupta. Altfel, intram in moarte clinica.

  4. PAPASTRATOS spune:

    Va rog sa verificati de ce pe aceasta cale “http://vosganian.ro/?p=1112″ blogul dvs. si al celorlalti liberali nu mai sunt actualizate

  5. Kronstadt an der Graft spune:

    Beleaua este că timpul trece fără folos. Degeaba îi vom da noi peste bord pe portocalişti la alegerile viitoare, că timpul pierdut cu orbecăiala de acum în domeniul investiţiilor nu se mai întoarce. Ar trebui să-i avertizaţi în modul cel mai serios că din cauza politicii lor duplicitare, se pierd zilnic un număr imens de şanse de progres pentru populaţia din România, oameni care i-au ales tocmai pentru a-i ajuta să prospere şi nu să caute în gunoaie.

  6. lorduljohn spune:

    @VV

    Domnule Senator,

    Ce bazaconii vorbeste dl. Ministru Tabara???? Nu are nici un dialog cu organizatiile profesionale. Nu ai cu cine vorbi in Ministerul Agriculturii. Nu primesti nici un raspuns la adrese oficiale. Vorbesti singur. Macar cei de la Bruxelles te asculta si se arata interesati.

  7. lorduljohn spune:

    @VV

    Solicitam de la inceputul anului trecut includerea sectorului de acvacultura in schema de ajutor pentru creditul agricol, ca ne ucide pretul la furaje, mai ales ca ponderea in total ajutor aprobat de Bruxelles este sub 5%. Nici nu-i intereseaza. Sa manace Pangasius pana le-o iesi pe nas!

  8. sorin gyorgyfalvi spune:

    Foarte trist si foarte adevarat ce ziceti.

    As mai adauga faptul ca si guvernul PSD de dinainte a avut un rol in demararea de investitii straine in tara, chiar daca rezultatele lor au fost mult sub cele liberale. Ideea am urmarit-o inca din anul 2001, deoarece stiam ca asta e unu din cei mai importanti factori de crestere economica. Cu riscul sa par sustinator pesedist, pot spune ca anume Codul Fiscal din 2003 a fost o revolutie legislativa, fata de haosul din legislatia de pina atunci. Liberalii au preluat Codul Fiscal din 2003, si cu toate ca a schimbat metoda de impozitare, si inca multe aspecte imporante din cod a pastrat totusi esenta acelui cod, anume predictibilitatea mediului economic, stabilitatea fiscala si legislativa. Cred ca asta a fost cel mai important motiv in atragerea de investitii straine, si… exact reversul predictibilitatii a facut ca acei investitori sa dispara EXTREM de rapid.

    Nu trebuie sa fi fost profet ca sa-ti dai seama in 2008 ca daca vor cistiga portocalii toata stabilitatea devine istorie. Eu unu am stiut, si ca mine au fost multi care au stiut ca asta vor face portocalii, cu toate minciunile lor din campanie. Cind s-a anuntat rezultatul alegerilor din 2008… BVB a intrat intr-o scadere din care nu si-a mai revenit niciodata.

    Asta e, unde nu e cap… e vai de picioare!

    • @ sorin gyorgyfalvi

      Ttusi, PSD are si el responsabilitatea lui pentru 2009. Acum, cand ii auzi, sunt lipsiti de pacat. BVB o sa-si revina, dar oricum e la un nivel de tranzactii anuale de …3% din PIB.

  9. PAPASTRATOS spune:

    Daca intrati pe blogul dvs. pe calea pe care v-am indicat-o, respectiv prin PNL/Toate blogurile o sa constatati acest lucru

  10. epolitikon spune:

    Nea Stere ar zice: nu mai e bani, e foame mare si nici la spagi nu se mai inteleg nehalitii astia.

    In alta ordine de idei, vreo 5 cicluri electorale o sa-si hraneasca PNL-ul discursul de pe urma anilor 2007-2008. Ce vremuri…nu le vom revedea prea curand.

  11. Sorin Muncaciu spune:

    Domnule Vosganian, consider ca un pic de realism in acest domeniu nu strica. este adevarat ca liberalii au avut o politica activa de stimulare a investitiilor directe. Este , la fel de adevarat, ca intrarea in UE a avut de a face cu cresterea investitiilor , mai ales ca, 80% din acestea au fost tari europene, in principal Austria, Germania si Italia. Totusi, structura investitiilor destinate sectorului de manufactura cu salarii mici din indystria textila si pielariei au evoluat nefavorabil in timp din cauza competitiei de mina de lucru ieftina din Asia. Sectoarele cu valoare adugata mare ca IT desi, au inceput sa fie din ce in ce mai importante in economie totusi, au avut o evolutie mediocra comparativ cu celelalte tari din regiune. Inflatia declansata in august 2007, birocratia, “red tape”-spaga din administratie, lipsa de infrastructura, legislatia nefavorabila si nu in ultimul rind corupta perpeetua din statul roman, au facut ca , odata cu criza de lichiditati din afara, investitile straine sa se prabuseasca . Problema tranzitiei spre sectoarele cu valoare adaugata mare este ca aceste domenii necesita mai multe conditii pentru ca investitiile sa fie atractive. Educatia fortei de munca, infrastructura, administratia, legislatia, nivelul securitatii investitiilor din punct de vedere judiciar, liberalizarea pe piata muncii, coruptia la nivel inalt etc. etc. sint citeva dintre conditiile pentru care investitiile in aceste sectoare sint posibile. Din pacate, guvernul liberal a ignorat unele dintre aceste conditii si nici masurile luate in sectorul public nu au fost de natura sa incurajeze tranzitia spre sectoarele cu valoare adaugata mare. Instalarea guvenului PDL-PSD si apoi guvernele Boc au distrus complet premizele de stimulare a investitiilor straine in aceste domenii. Degradarea din invatamintul monopolist de stat ne indeparteaza si mai mult de conditia, de a avea o forta de munca cu educatie tertiara necesara acestor sectoare, ce sa mai vorbim de emigrarea masiva a tineretului cu educatia necesara.
    In concluzie, desi guvernarea liberala a actionat in mod organizat pentru stimularea investitiilor straine directe, totusi, racilele cunoscute ale societatii romanesti : coruptia, slaba administratie, justitia inadegvata, legislatia substandard, dezinteresul fata de infrastructura si dezintegrarea invatamintului de stat , au fost si sint factori interni convergenti care au contribuit substantial la prabusirea, fara precedent , in tarile din regiune,, a investitiilor straine.

  12. @ Sorin Muncaciu

    De acord cu tine, Sorin. Dar nici macar europenii aia n-au mai venit. Totusi, pestele de la cap se impute.

  13. @ epolitikon

    Ba, dupa 2015 o sa le vezi iarasi. Acum ceva mai asezat, romanii si-au dat seama ca nimic nu se face peste noapte. Sper, adica.

  14. @ PAPASTRATOS

    Prin PNL mai totul merge prost pe internet.

  15. un liberal optimist spune:

    Observ ca lumea incepe sa idealizeze Guvernul Tariceanu. As aduce aminte ca doi ani a guvernat cu pd si 2 ani cu sprijinul parlamentar al PSD. Si in cei 4 ani l-a avut in opozitie pe traian basescu. Sigur, s-au realizat multe, dar cam “la mustata” cum s-ar zice.Cine a inteles trendul a reusit sa realizeze destule dar sa si se opreasca la timp.
    In legatura cu motiunea pe agricultura am auzit o veste trista:nu au fost la vot numerosi parlamentari din Opozitie. Aud ca se mai pregateste una pe sanatate; daca nu se reuseste o dezbatere serioasa si o prezenta la vot decenta, mai bine lipsa.

  16. [...] Tema zilei – 30 aprilie 2011: Nivelul dezastruos al investitiilor … [...]

  17. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Dar si o veste buna:Paul Pacuraru a fost achitat de ICCJ. E drept , mai e o cale de atac la completul de 5, dar oricum a fost o facatura. Poate il convingeti sa reintre in politica.

  18. lorduljohn spune:

    @VV

    Maestre, peştele se impute de la cap daca e mort si nu e pus la gheaţă!!! In materie de peşte contati pe expertiza mea!

  19. epolitikon spune:

    @lorduljohn
    Esti peste de fetite sau te-ai in zodia pestilor? :)

  20. Ciolanus spune:

    Cum sa mai vina cineva cand s-a schimbat tva in 3 zile? Mare minune ca nu s-a schimbat si cota unica.

  21. adrian spune:

    Domnule Senator, am aflat ca Nicolina a intrat in faliment si va fi lichidata. Exista insa cateva componente aflate in patrimoniul cultural national. Este posibil ca statul, in contul datoriilor, sa preia aceste componente? Eu stiu ca cei din ministerul finantelor sunt foarte inchistati si n-au flexibilitati din astea. Stiu de la proprietarul santierului naval vechi din Sulina care ar fi dar acest ansamblu valoros, dar care zace nefolosit, in schimbul stergerii unor datorii ale santierului sau care e sufocat tocmai de acele datorii intr-un cerc vicios. Inteleg ca oricat s-a dat peste cap sa faca aceast chestie nu a reusit. Desi snatierul din Sulina ar trebui clasat in lista monumentelor istorice. Cu putina inventivitate cred ca pe plitica externa s-ar fi putut atrage Franta intr-o cooperare. Eu propusesem un centru de cercetare a ecosistemului deltei care sa poarte numele Jacques Ives Cousteau iar unele vizite exploratorii au existat in cautarea vechiului consulat francez care ar fi existat in vremurile de glorie ale Sulinei.
    Spun chestii complicate … care ar presupune un ministru de externe, un ministru al mediului, unul al culturii, unul al finantelor si, mai presus de toate, un mecanism in PND care sa atraga niste bani europeni (altfel decat pe turism sau dezvoltare rurala) in patrimoniu …

    Dar revin la Nicolina: ce sanse dati ca statul sa preia patrimoniul industrial clasat de acolo si sa-l utilizeze corespunzator pentru oras si judet?

  22. epolitikon spune:

    @VV
    Putin off-topic: legalizarea prostitutiei cum e vazuta de PNL sau ma rog de dvs. in caz ca pe buna dreptate e bine sa evitati sa vorbiti in numele partidului?

    Ca sa fac legatura cu tema zilei, daca FDI-urile nu mai vin pe aici, macar sa dam jos fustita la propriu, poate asa le mai dam un stimulent, le mai atragem atentia cumva :).

    Doar BOR e singurul obstacol in calea acestui demers?

    • @ epolitikon

      Societatea romaneasca nu are inca puterea sa-si formuleze corect temele. Mai e un amestec de prejudecata si ipocrizie in chestiunea prostitutiei.

  23. adrian spune:

    @VV: E adevarat ca nu mai coordonati comisiile de specialitate? Si daca da, v-ati retras dumneavoastra?

    • @ adrian

      Cum am scris pe blog, nu mai coordonez de peste sase luni comisiile. Daca le-as fi coordonat in continuare ai fi aflat ca am facut conferinte de presa, ca am dat declaratii politice, ca am facut intalniri cu mediile profesionale etc.

  24. Ieseanul spune:

    @adrian
    Nu s-a retras, cred c-a fost pedepsit de Crin pentru opozitia sa fata de incheierea aliantei cu PC si PSD.

  25. Dorin spune:

    @ Adrian:

    De fapt, tot sistemul de management al patrimoniului national este complet inadecvat si ar trebui regandit din temelii. Insa n-ai cu cine. Nu-i vezi pe papagalii astia cum vorbesc despre “reforma” si de fapt nu fac decat sa distruga totul in jurul lor. E o frenezie a distrugerii fara precedent. Numai tandari o sa ramana de pe urma lor.

    In privinta legalizarii prostitutiei, cred ca nu numai BOR este obstacolul, ci in primul rand nivelul cultural si institutional redus al romanilor. Prostitutia nu dispare daca e scoasa in afara legii, in schimb anumite categorii de interlopi isi vad mai bine de afacerile lor in felul asta, daca prostitutia este ilegala.

    Revenind la managementul patrimonial, acesta ar include aici si monumente, si zone naturale protejate, dar si bogatii naturale. Deci e o discutie complexa care ar trebui sa faca parte dintr-o strategie pe termen lung a Romaniei. Si, cu cine s-o faci?

  26. sorin gyorgyfalvi spune:

    Il vedem zilnic pe boc cum se declara de dreapta, si ma revolta cind vad ca nimeni nu protesteaza asa cum ar trebui.

    Daca facem o trecere in revista a faptelor guvernelor boc, putem vedea doar decizii radicale: de extrema dreapta sau extrema stinga, respectiv fasciste sau comuniste.

    Adoptarea actualului cod de dialog social prin asumarea raspunderii, cu tot ce cuprinde el, e o masura de extrema dreapta: elimina cu totul sindicatele, taie de la radacina dialogul social.

    Egalizarea salariilor (in jos) a tuturor salariatilor din economie nu face altceva decit sa alunge valorile, sa le trimita peste granita. E o masura de extrema stinga, comunista, prin care se aplica principiul conform caruia un doctor docent nu poate avea un salariu decit de maxim 7 ori mai mare ca decit un necalificat. Daca faceti o comparatie veti vedea ca la fel era in vremea ceausista, o maturatoare avea cam 1000 de lei, si un doctor docent maxim 5-7000 de lei. Doar ca pe vremea aceea cei care ascultau Europa Libera stiau ca adevaratele valori ajungeau chiar sa-si puna viata in pericol pentru ca sa poata pleca, sa ajunga intr-un mediu unde sa le fie recunoscuta valoarea.

    Tot pe vremea comunismului, initiativa privata era total anihilata, la fel ca acum. Existau doar afaceri de stat, si erau tolerate doar acele mici cooperative private care faceau de regula lucruri care nu vroia sa le faca nimeni: reparatii incaltaminte sau imbracaminte, cooperative care faceau perii si maturi, mini-magazine de pesti exotici, si alte citeva (foarte putine) activitati de care statul nu vroia sa stie.

    Daca faceti o analiza fina a economiei din ziua de azi puteti vedea ca nu suntem departe de structura economiei comuniste. Mediul privat tinde sa ajunga o valoare zero, iar restul economiei are intr-o masura destul de mare legatura directa sau indirecta cu statul. Societatile care au o legatura indirecta cu statul apartin cu predilectie celor de la putere.

    In conditiile astea, nu reusesc sa inteleg de ce opozitia nu ataca zi de zi, emisiune de emisiune, actuala “politica” a cretinilor de la putere. Oare CE mai lipseste sa vedem pentru ca sa vedem o opozitie care musca in carne vie ?

  27. Kronstadt an der Graft spune:

    @sorin gyorgyfalvi
    Mă tem că aveţi mare dreptate stimate domn. Apreciez şi eu că avem parte astăzi de o restauraţie în toată puterea cuvântului. Acum se va vedea cine are curaj de adevărat opoziţionist şi cine vrea la mama. După cum văd eu neica Crin e bun doar să ţină discursuri, dar la discuţii se cam încurcă. Aşa a făcut-o mai acu câteva zile la TVR1, unde toată emisiunea doar s-a apărat de reproşuri. Cu unul ca ăsta Băsescu se distrează în faţa auditoriului. Tare mi-e teamă că în 2012 pedeii vor câştiga cu 60-70%, ca să nu mai fie discuţii.

  28. [...] statului român modern. A fost în centrul eforturilor de unificare a diverselor facţiuni de nuanţă liberală într-o singură formaţiune politică, Partidul Naţional Liberal, fiind ales şi [...]

  29. Sorin Muncaciu spune:

    @ Varujan Vosganian, epolitikon

    Domnilor, din punct de vedere strict al doctrinei liberale , legalizarea prostitutiei este considerat un act de drept, un drept al celor care majori fiind au ales in mod deliberat aceasta profesie. In doctrina liberala se stipuleaza, in mod expres , dreptul inalienabil asupra propriei persoane, si libertatea absoluta in a alege modul de existenta , atita timp cit, nu impiedica alte persoane de a-si exercita acelasi drept. Deci, nu are dreptul nimeni sa impuna nici o restrictie asupra altor persoane atita timp cit libertatea acestora nu influenteaza acelasi drept al celorlalte persoane. Aceeasi premiza findamentala functioneaza si pentru drogurile recreationale dar, nu si pentru drogurile adictive care produc degradarea sanatatii oamenilor deoarece, aceste droguri “grele” contravin principiului neagresiunii asupra libertatii altor persoane. Eu, personal, am fost foarte neplacut impresionat cind am auzit ca membrii de frunte din PNL , printre care si Crin Antonescu, au luat atitudine in mod public impotriva legalizarii prostitutiei si a drogurilor recreationale in flagranta opozitie cu doctrina liberala pe care, ar trebui sa o cunoasca si sa o respecte. Nu se poate sa fim liberali ” de duminica” adica, atunci cind ne convine doctrina si sa ignoram apoi principii fundamentale atunci cind nu ne convine, opinia publicului fiind diferita. Acest tip de “pacat” se numeste oportunism ideologic. Oportunismul ideologic este “frate” cu oportunismul politic. Dupa parerea mea, daca, un candidat liberarian la presedentia USA, Ron Paul, a putut sa infrunte puritanismul din societatea americana , pentru a fi fidel liberalismului, la fel si seful PNL trebuie sa fie fidel principiilor liberale si nu oportunismului politic. Domnule Vosganian, v-am mai spus in trecut, este necesar un nucleu ideologic liberal in PNL, pentru a nu mai avea lideri ai partidului luind pozitii opuse doctrinei liberale !!

  30. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Kronstadt an der Graft

    Instinctual tind sa am incredere in Crin Antonescu. Din punct de vedere practic, e asa cum zici… nu vedem prea multe, daaar… eu cred si sper ca in spatele cortinei se intimpla mai multe. Daca este sa fim sinceri… cred ca multi ne regasim ideile in ceea ce spune Crin. Nu ne ramine decit sa asteptam sa vedem acele idei puse in practica.

  31. emi spune:

    Aceasta tema m-a incantat. Sunt intr-un oras european in care unii oameni au drapelul tarii agatat de balcon, in care cetatenii verifica etichetele si pentru a alege produsele tarii lor, refuza sa faca rating unei televiziuni care apartine unui politician gresit ales si prin comportamentul lor zilnic isi dovedesc dragostea fata de pamantul lor si mandria de a fi cetatenii acestei tari. Imi doresc sa traiesc si in Romania aceste emotii, imi doresc sa poata fi toti politicienii romani mandri de realizarile lor, asa cum puteti fi dumneavoastra, imi doresc sa-si respecte si romanii tara si conducatorii dar pentru asta este necesar ca acei conducatori sa se respecte ei intai pe ei insisi. E adevarat ca suntem condusi prost de Bula si portocala lui dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne uram tara, e ca si cum ne-am ura pe noi.

  32. [...] Tema zilei – 30 aprilie 2011: Nivelul dezastruos al investitiilor … [...]