In urma sedintei Biroului Politic National al PNL de marti 3 mai, a.c. s-a ivit o neintelegere pe care as dori sa o limpezesc. Mai multe agentii de presa si mijloace media au transmis stirea potrivit careia intre mine si Crin Antonescu relatiiile s-au tensionat. Ca urmare, au precizat sursele respective, am fost inlocuit din pozitia de coordonator al Comisiilor de specialitate PNL cu fostul secretar general, Radu Stroe. Cum am primit numeroase intrebari pe aceasta tema, atat din partea presei cat si din partea unor filiale PNL, doresc sa o elucidez in cele ce urmeaza.
Am preluat functia de coordonator al Comisiilor de specialitate PNL dupa congresul din primavara lui 2010. Am asigurat infiintarea comisiilor de specialitate si am redactat regulamentul de functionare, creind si un organism numit Consiliul National de Coordonare al Comisiilor de Specialitate. Intr-un timp record in aceste comisii au activat cca o mie de membri PNL. La inceputul lunii septembrie, potrivit misiunii asumate, am incredintat conducerii PNL, impreuna cu colegii mei din comitetul de redactare, programul “Statul liberal – A doua modernizare a Romaniei”. In ziua in care am dat bunul de tipar pentru multiplicarea programului respectiv, Crin Antonescu, presedintele PNL, a anuntat formarea Guvernului din umbra. Printre membrii acestui Guvern alternativ nu se gasea nici unul din membrii comitetului redactional al programului “Statul liberal”. In luna octombrie, presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat decizia sa de a prelua coordonarea Comisiilor de specialitate, argumentul fiind ca este firesc ca aceasta responsabilitate sa fie preluata primul ministru al Guvernului alternativ, in persoana domniei sale.
Nu cunosc argumentul pentru care Radu Stroe a fost desemnat coordonator al comisiilor de specialitate PNL (banuiesc ca nu este acelasi). Cert este ca aceasta masura nu a avut absolut nici o legatura cu persoana mea, dat fiind ca nu mai ocupam functia de coordonator al comisiilor de specialitate de peste sase luni.
Eu eram convins ca preluarea coordonarii comisiilor fusese ceva oarecum formal din partea presedintelui partidului si ca dumneavoastra va ocupati in continuare de aceasta componenta. Din umbra “guvernului din umbra” ca sa zic asa
Chiar ma miram de ce pare ca lucrurile sunt cam inecate si de ce pare ca guvernul din umbra e in intuneric de-a binelea! Acum mi-e mai limpede …
Poate, daca aveti timp si aveti date, imi puteti raspunde si mie in legatura cu chestiunea falimentului de la Nicolina in raport cu soarta patrimoniului cultural de acolo? Multumesc!
@ adrian
Nu mi-e foarte clar ce fel de patrimoniu cultural e la Nicolina. Daca e vorba de constructii sau de instalatii vechi sau de locomotive vechi. Vrei sa fii mai clar?
Bun, pe asta cred ca ati lamurit-o…
Dar din cite vad tocmai ati creat alte neclaritati: n-ati mai zis nimic despre ce mai reprezinta azi programul “Statul Liberal – A doua modernizare a Romaniei”, n-ati mai pomenit nimic despre relatia dvs. cu Crin Antonescu, si n-ati dat deloc detalii despre o oarecare sciziune de idei care s-ar putea deduce ca ar exista intre grupul celor care au lucrat la program si restul partidului.
Poate ca niste detalii suplimentare ar fi binevenite.
@ sorin gyorgyfalvi
“Statul liberal” e un document indraznet, care inseamna ceva pentru cei care l-au alcatuit si pentru foarte putinii care l-au citit. Pentru toti ceilalti, a ramas doar un teanc de foi nefolositoare astazi. Poate intr-o buna zi, cine stie…
Cred ca suntem cu totii de acord ca, deciziile uni lider trebuiesc respectate. Argumentele care stau la baza luarii unor decizii nu presupun neaparat aparitita uni sentiment de neincredere in persoana “X” say “Y” ci, de cele mai multe ori acestea sunt determinate de momete conjucturale. Faptul ca anumite personalitati ale unei formatiuni politice nu se afla in linia intai a ierarhiei interne, nu trebuie interpretat ca un afront adus acestora. De cele mai multe ori liderii (isteti) pefera “trecerea in rezerva” a unor astfel de personalitati tocmai pentru a le proteja de unele atacuri la persoana, urmand ca, acestea sa fie folosite ca varf de lance in actiunile ulterioare.
In concluzie:
Orice s-ar intampla VARUJAN VOSGANIAN ramane tot VARUJAN VOSGANIAN.
@PAPASTRATOS
Cred ca in legatura cu precautia la adresa mea glumesti…
Dorim sa se faca lumina! Daca norii nu vor dispare curand de pe cerul PNL, riscam sa ajungem niciunde!
Desigur, dar de ce domnul Radu Stroe este fost secretar general… asta este altă discuţie.
Cu fiecare zi care trece sunt din ce în ce mai convins că, pentru poziţia de preşedinte al PNL, domnul Antonescu este cu mult mai slab decât domnul Tăriceanu.
@ Bibliotecaru
Despre toate acestea nu pot eu sa va lamuresc. Nu pot decat sa va prezint explicatiile d-lui Antonescu, dar e mai bine sa le obtineti de la sursa, daca vi se vor da.
Eu cred ca s-a starnit un uragan intr-un pahar cu apa. Pentru ca oricum programul trebuie refacut in acord cu doctrinele celor 3 partide dar si in acord cu noile realitati economice si sociale. Mai ales ca noua legislatie impusa de pd creaza o sumedenie de dificultati de functionare cam in toate domeniile. Cred ca un nou program va trebui sa se refere si la tot felul de chitibusuri legislative care in prezent au blocat functionarea societatii. Asa ca Maestre, sa fiti DVoastra sanatos, ca veti mai avea multa treaba.
@ un liberal
Eu cred ca nu judeci corect. PNL trebuie sa aiba si propria traiectorie prin care sa propovaduiasca valorile dreptei, chiar daca pentru urmatorii patru ani face o guvernare “de avarie”.
SA NE MAI DESTINDEM – BANCUL ZILEI
La vama, in aeroportul din New York , un roman prezinta o valiza mica plina cu pastile.
vamesul : Ce sunt pastilele albe?
romanul: tratament naturist contra tusei.
vamesul: pastilele rosii?
romanul: contra durerilor de spate
vamesul: pastilele verzi?
romanul: contra colicilor biliare si durerilor de stomac
La fundul valizei poza lui Basescu.
vamesul: si asta?
- Contra dorului de tara!!!
@ Bibliotecaru
Nu cred ca e slab Crin Antonescu, rar ma inseala intuitita la oameni, si as zice astfel: Crin Antonescu e pe un profil uman, in timp ce Tariceanu era pe profil real. Diferenta s-a vazut la puterea de convingere, net in favoarea lui Crin Antonescu. Pentru un post de presedinte de partid DE ASTA e nevoie, plus un minim de cunostinte economice… si asta doar pentru a intelege ce spun consilierii pe domeniile economice. Boc de exemplu e bota la capitolul asta, omu a recunoscut la Antena3 acum 4 ani ca e depasit de matematica de clasa a saptea.
Crin Antonescu e dupa parerea mea cel mai abil om politic din ultimii 20 de ani.. dupa Iliescu. In schimb cred ca Antonescu are ideologia economica mai sanatoasa decit a lui Iliescu. Spre comparatie, basescu e un animal politic cu rezultate mai bune decit cei 2, dar pot spune fara teama ca habar nu are despre modul cum s-ar putea realiza macroechilibrele unui stat.
L-am urmarit atent pe Crin Antonescu, si pina acum n-am sesizat nicio scapare sau contradictie intre ceea ce zice comparativ cu ce a mai zis anterior. Coerenta totala pina acum. Ar fi fost imposibil pentru un slab ginditor sa realizeze asta. Am incredere in Crin Antonescu fie si pentru faptul ca nu incearca sa se auto-dovedeasca a fi omul care le poate face pe toate, cum e basescu. Daca va ginditi un pic asta inseamna un bun spirit organizator. Nu mai ramine decit sa speram ca va sti sa-si aleaga perfect oamenii cu care va lucra, iar aici sunt convins ca nici Tariceanu si nici maestrul Vosganian nu vor ramine pe dinafara.
Realitatea e ca PNL nu avea in teritoriu structura unui partid de amploare, motiv pentru care a avut procente derizorii la mai toate alegerile. Dince vad acum, Antonescu incearca sa repare acel handicap, si bine face. Un bun orator e si un bun coordonator sau organizator, si cred ca e exact ce are nevoie PNL acum. Munca de reorganizare e o munca titanica, si tot ceea ce sper este ca Antonescu sa beneficieze de suport total din partea celor de profil real.
@ sorin gyorgyfalvi
Nu comentez chestiunile privind pe Crin Antonescu, n-am facut-o niciodata pana acum din motive pe care partidul le merita, nu o persoana sau alta. Nu inteleg , insa, chestiunea cu PNL care era un partid cu procente derizorii si a devenit un partid de amploare. M-ai lasat cu gura cascata. PNL a urcat la 20% in alegerile parlamentare din 2008. Tu spui ca asta e derizoriu. Si mai spui ca PNL e coordonat si organizat. Poti sa-mi dai exemplul unei singure filiale PNL care e mai bine organizata decat in 2008? Cu exceptia PNL Bucuresti, unde conducerea centrala nu are nici un rol…
@VV,
Una-i viziunea, alta-i programul concret de guvernare. Ati dat afara din casa un mester prost, betiv si hot? Daca da, atunci trebuie sa stiti ca noul mester trebuie sa repare toate stricaciunile produse de cel anterior si abia dupa ,sa se apuce sa-si duca la indeplinirea maiestria si viziunea asupra lucrarii respective.
@ un liberal optimist
N-am inteles nimic din chestia cu mesterul betiv si hot. Te referi la PNL?
@adrian,
Cand eram mic am intrat in Nicolina. Pe atunci erau cei mai tari in reparatii de boghiuri. Toata curtea era plina de vagoane si de boghiuri. Dupa un timp toata expertiza in boghiuri s-a mutat la Rosiorii de Vede (acum in paragina). Nicolina s-a specializat in calorifere de fonta si compactoare. Ca traditie retin ca in 1933 au avut o greva pe cinste, organizata de sindicatele “galbene”, dand afara sindicatele “rosii”, obtinandu-se niste avantaje de top. In schimb la Grivita au murit cateva zeci de oameni nevinovati pentru ca sindicatele rosii au transformat lupta sindicala in lupta politica. Am avut un unchi care a iesit la pensie prin anii ’80, fost expert in boghiuri si participant la greva cu pricina, extrem de scarbit si dezamagit de ce se intampla la Nicolina.Adica, facea calorifere..
@sorin gyorgyfalvi
Pana la urma, un om politic este bun in masura in care reuseste sa ajunga la guvernare si sa aiba acolo rezultate bune. Daca privim asa lucrurile, Antonescu inca nu e “validat” ca om politic de valoare. Exceptand faptul ca e un bun orator, el ramane omul proiectelor-surpriza si al promisiunilor interesante dar nematerializate. Ma refer la proiectul Johannis si la constituirea USL. Ambele proiecte au fost primite cu entuziasm de o mare parte a electoratului satul de balbele si incompetenta guvernantilor, speriat si saracit de masurile de austeritate. Proiectele insa, s-a vazut, aveau/au termene reduse de valabilitate. Initiatorii l-au subestimat pe Basescu si, in general, s-au dovedit idealisti, ca sa nu spun naivi. Dupa parerea mea, USL-ul nu va rezista pana la alegerile de anul viitor. Iar o data cu destramarea acestei aliante contra naturii se va eroda, inevitabil, si imaginea celui ce a initiat-o din partea PNL.
@ Ieseanul
Totul depinde, intr-adevar de trainicia USL. Ma refer la destinul politic al lui Crin Antonescu.
@ Ieseanul
Eu nu pot fi asa de pesimist, pina la urma puterea USL va veni din puterea memoriei noastre, si nu cred ca vor fi prea multi care vor renunta la lupta. Azi USL e o entitate ca o corabie cu pinze, si viteza cu care se deplaseaza depinde direct de puterea cu care noi suflam in pinze. Sper insa ca USL isi va depasi conditia si va pune la corabia aia niste motoare care sa ne traga pe noi dupa ea.
Eu sunt convins ca USL va cistiga detasat alegerile, constructia a fost foarte bine gindita, si pe sistemul electoral actual nu vad cum de exemplu la alegerile locale va putea vreun pedelist sa ia vreo primarie fara smecherii suplimentare. Asa va fi si la parlamentare, singurul lucru de care nu sunt sigur este procentul cu care va cistiga USL: peste 67% saaaau, sub 67%. Cred ca pentru asta trebuie dusa lupta, depasirea majoritatii calificate, si daca se poate cu vreo 5-10 procente in plus, pentru a nu deveni importanti citiva parlamentari care sa inceapa sa faca jocuri de santaj politic pe baza importantei mandatelor lor.
D-le Vosganian,
In vremea cind opozitia refuza sa intre la lucrarile Camerei au sarit ca arsi pedelistii cum ca opozitia nu munceste si ia cu tupeu salariu.
Acum ca boc cu tot guvernu e in campanie de partid prin tara, iar tara nu e condusa de nimeni, nu va ginditi sa-i intrebati de ce mai iau salarii ?
@ sorin gyorgyfalvi
Asta cu salariile nemeritate e ultima dintre prostiile pe care le face guvernul. Si daca ii intrebam ce o sa se intample? Nimic. Pana nu rasturnam majoritatea din Parlament ne racim gura de pomana.
@VV
Oricat ati incerca sa “amortizati” socurile “omiterii’ repetate a persoanei dv. pt. anumite functii din partide , aceste lucruri ar trebui sa va dea mai mult de gandit. Eu am cateva explicatii extrem de limpezi pentru aceste gesturi de “omisiune” din partea lui d-lui Antonescu.
1)”Guvernul din umbra” din care ati lipsit in mod aparent nejustificat are explicatia prin faptul ca guvernul Tariceanu in general si dv. in special ati fost scos “tap ispasitor” de propaganda pedista pentru criza economica care a urmat constituirii guvernului Basescu -Boc . Desi v-am atras in mod repetat atentia ca faceti o gresala poltica (si personala) nereactionand prompt si vehement la aceste invinuiri scandaloase dv. mi-ati replicat ca “cine se scuza se acuza” ,la care eu va replic ca in acest caz tacerea dv. este interpretata ca o “aprobare tacita”. Vrand nevrand si Crin a fost influentat de acest curent de opinie care este deja inoculat in constiinta cetatenilor prin propaganda perseverenta a actualei puteri. In acest caz nu numai ca “tacerea nu este de aur” ci chiar s-a dovedit un adevarat un “bumerang”.
2)Desi D-l Antonescu a inteles(cam tardiv) ca USL este unica sansa pentru a putea spera la o schimbare politica, dv. v-ati exprimat in mod deschis lipsa de simpatie pentru aceste aliante politice.
3)Apropierea dv. fireasca de d-l Tariceanu, care dupa alegerile prezidentiale s-a pronuntat pentru intrarea la guvernare cu PDL, este desigur inca un anumit motiv suplimentar de neincredere.
Asupra acestor chestiuni am atras atentia in mod repetat si mi-a fost luat in “nume de rau”.Nu eu am iesit in pierdere din asta.Cred ca daca ati reusi o discutie cu adevarat sincera cu d-l Antonescu ati afla de la el raspunsuri cam din aceste “zone”.
@ tiberiu
Eu am fost singurul care am luptat pentru apararea guvernului liberal. Si de la trimbuna parlamentului, si la televizor, si pe blog. Actuala conducere a PNL s-a disociat intr-un mod gresit de realizarile acelui guvern si asta o sa ne coste. N-am auzit ca Tariceanu sa se fi pronuntat pentru alianta cu PDL. Eu nu am tacut deloc in PNL, ba dimpotriva. Dar nu am dat cu gura pe-afara, eu zic ca asta nu e corect. Daca PNL e ce e astazi se datoreaza in proportie de 90% guvernarii liberale. De atunci si pana acum n-am adaugat mai nimic. Nu exista nici o personalitate de anvergura nationala care sa fi intrat in PNL din 2008. Nici o filiala (cu exceptia Bucurestiului) nu e mai bine organizata decat in 2008. Ca scor electoral suntem tot pe acolo, cu diferenta ca in 2008 chiar am luat 20% din voturi iar acum le mai avem doar in sondaje. O discutie intre doi oameni poate avea loc numai daca ambii o accepta.
@ Varujan Vosganian
” Statul liberal” este un document indraznet, care inseamna ceva pentru cei care l-au alcatuit si pentru foarte putinii care l-au citit…….” Eu fac parte dintre cei care l-au citit si, asa cum v-am argumentat la momentul potrivit, nu as fi deloc foarte mindru de acest document. In unele capitole scrise,probabil, de colaboratorii dvs. s-au strecurat destule elucubratii si chiar idei caracteristice ideologiilor colectiviste. Nu v-am ascuns dezamagirea mea in cea ce priveste documentul, totusi, consider ca ar fi posibil ca o editie revazuta si adaugata, in conformitate cu doctrina liberala, sa devina document programatic oficial al PNL. In aceiasi ordine de idei, consider ca autorii documentului nu ar trebui sa aiba ” orgolii” in cea ce priveste “utilitatea” acestuia deoarece, participarea la un astfel de proiect trebuie sa fie un act de altruism politic iar impactul asupra celorlalti membrii PNL care l-au citit , este greu de estimat atita timp cit, din punct de vedere ideologic-doctrinar, nu exista nici o disciplina de partid. Lideri si parlamentari PNL, acum si in trecut , au luat pozitii publice in totala opozitie cu doctrina liberala. In continuare, discursul politic despre ” intarirea statului de drept” si indemnurile la ” integrare in birocratia suprastatala a UE” constituie incalcare flagranta a doctrinei liberale, promovarea statului social si a securitatii sociale ca functie a statului constituie un sacrilegiu fata de ideologia liberala. Nu pot sa cred ca un euro-parlamentar liberal, doamna Manescu, adopta o pozitie “pe fata” de stinga in favoarea ” aruncarii cu lopata a banilor rezultati din suprataxarea cetatenilor europeni”, de catre birocratia inepta a UE. Nu este posibil ca un liberal , in deplina cunostinta de cauza, sa favorizeze cheltuirea resurselor financiare de catre stat sau supra stat, in defavoarea sau in locul investitiilor din sectorul privat. Cum este posibil ca aceasta doamna sa nu inteleaga ca orice “extindere” a cheltuielilor publice, de catre stat, se face pe seama restringerii capitalului privat, singurul mijloc de acumulare a bogatiei si propasirii economice ??? Intr-un cuvint, domnule Vosganian, lipsa de disciplina ideologica face ca PNL-ul sa arate ca un “sat fara ciini”.Mai mult, lipsa unui discurs liberal adevarat, face ca electoratul romanesc sa nu intelega ce vor liberalii, cum vor schimba ei destinul natiei romane. Nu aiureli despre ” statul de drept” ar trebui sa auda romanii de la liberali, prostiile astea le pot auzi si de la PSD, ci desfiintarea monopolulilor de stat, abolirea puterii statului in favoarea libertatii individuale, desfiintarea birocratiei reducerea fiscalitatii la minimum, autonomia locala ” de facto”. Asa cum predica Jefferson, statul liberal este o asociere de “mici republici”. Accentul discursului politic liberal ar trebui sa fie : noi vom ridica toate barierele pe care statul le pune in calea propasirii economice a poporului, noi nu vrem sa va invatam cum sa traiti ci, noi, vrem sa-i inlaturam pe cei care nu va lasa sa traiti acum… daca v-ati saturat de mizeria si saracia in care clasa politica de la cirma statuluii v-a adus de generatii atunci… , votati cu noi si noi vom desfiinta opresiunea statului din viata voastra…. Va rog sa ma iertati, m-a luat valul dar, consider ca, la nivel national, nu am auzit un discurs politic liberal care sa-i puna pe ginduri pe romani , din contra, numai banalitati care seamana cu alte ideologii…
@VV
Membrii guvernului Tariceanu si in primul rand d-l Tariceanu si dv. trebuia sa va bateti ca niste “lei” pentru a va apara realizarile in fata invinuirilor marsave ale puterii menite sa-i disculpe pentru propria lor incapacitate de a conduce tara pe un drum ascendent.
Ati preferat sa fiti “domni” si sa lasati oamenii sa compare singuri realizarile guvernarii Basescu-Boc cu guvernarea liberala.A fost o conceptie gresita. Lupta politica impune un angajament total si permanent si in primul rand detinerea INITIATIVEI. Nu asa ati procedat. Din acest motiv principal actuala echipa de conducere liberala se simte incomod fata fata de dv. si d-l Tariceanu. Chiar si acum in ceasul al 16-lea nu este tarziu sa redeschideti acest capitol si printr-o propaganda sustinuta (nu de o zi ,de o saptamana sau de o luna) sa scoateti din capul cetatenilor aberatiile care le-au fost inoculate.Mai bine mai tarziu decat niciodata.
Actualele sondaje nu asigura nici pe departe victoria in viitoarele alegeri., asa ca mai este multa munca pentru a schimba radical in mentalitatile cetatenilor.
@ VV
Nu ma intelegeti gresit, eu cind ziceamd eprocente derizorii… e inclus si 20% (fata de ce visam eu sa fie). 30% e mai bine, e cu 50% mai mult, si cred ca directia e tot in sus. Sper ca de data asta sa nu migreze parlamentari PNL proaspat alesi spre alte partide, pentru ca daca faceti acum calculul cite procente mai are PNL in Parlament veti vedea ca iese un procent derizoriu.
N-am zis ca PNL era mai slab organizat in teritoriu in vremea lui Tariceanu, ci spun ca nici acum nu e organizarea buna… si speram sa se imbunatateasca pe baza unei gindiri bine coordonate de la centru. Sper ca sunteti de acord cu mine ca PNL a avut lipsa de cadre cu pregatire dupa debarcarea pedeului de la putere in 2006. Eu la aia ma refeream, si stiu ca nici acum nu e chiar ok.
Referitor la ceea ce se face si ce nu se face cum trebuie acum sub Antonescu… eu cred ca noi cei din afara nu putem sti prea multe daca dvs. nu prea dati din casa… E un fel de secretism total de unde nu razbate nicio stire… si sper sa nu apara disensiuni exact in momentele cind partidul va avea nevoie de unitate totala. As prefera sa apara ACUM eventualele pareri diferite, sa vedem discutii, tratative, si ajungere la un consens inainte de intrarea in campanie electorala locala.
Va intrebasem mai sus despre starea acuala de spirit din partid, dar ati ocolit elegant …
@ sorin gyorgyfalvi
Mi-e rusine sa dau din casa. M-ar stanjeni sa se stie. Caci sunt aspecte destul de stanjenitoare.
@ tiberiu
Numai pe blogul acesta daca citesti vezi ca avem si argumente si spirit combativ pentru asta. Si sa-ti mai spun ceva, nu mi s-a intamplat mergand printre oameni, vorbind cu unii si cu altii, sa ma acuze cineva de ceva ori sa ma fluiere prin spate. Asa ca s-ar putea sa fie o parere ca romanii dau vina pe Tariceanu si pe mine.
@ Sorin Muncaciu
Eu am redactat primele treizeci de pagini privind paradigma statului liberal, asa cum apare pe blogul meu si nu asa cum a fost tiparita de PNL, care a intrat cu foarfeca in text. Nu stiu ce vezi tu colectivist acolo dar mi-ar face placere sa discutam.
@VV,
Maestre, v-ati pierdut concentrarea:mesterul nepriceput este pd-ul, iar mesterul bun, speram sa fie urmatorul guvern.
@VV
Desigur cetatenii nu sunt atat de nesimtiti incat sa va reproseze ca ati fost “domn” cu ei si le-ati marit pensiile si salariile, dar multi au fost deja convinsi de propaganda perversa pedita ca acele mariri nu erau sustenabile si de aceea Basescu a fost nevoit sa le taie salariile si pensiile “nesimtite”.In ochii lor Basescu este (inca)un justitiar, dur dar drept.
Combativitatea dv. pe blog ,in fata celor care va sustin, este total ineficienta . Lupta propagandistica se duce astazi in principal pe media TV si pe teren prin activistii din teritoriu.In fata camerelor Tv trebuie sa va afirmati calitatile vorbitor combatant, in fata colegilor parlamentari,in fata colegilor de partid ,in fata d-lui Antonescu, pe teren in fata cetatenilor.
Daca in 2009 procentajul PNL de 25% a fost total insuficient cu atat mai insuficient va fi in viitor in conditiile in PD pregateste fraudari de proportii. Faptul ca Anastase nu a fost sanctionata in nici un fel legitimeaza orice fraudare ,oricat de grosolana.
Procentajul de cca 60 % cu care este USL acum creditat este de asemena insignifiant.Numai un procentaj zdrobitor de peste 70% pentru USL ar putea creea sperante reale.Tineti cont ca multi pedisti stiu ca ii asteapta pedepse grele pentru modul in care gestionat tara si de accea nu se vor da in laturi de la nimic pentru a mentine puterea.
@ tiberiu
PNL a avut 22% in 2009, cam tot cat a avut in 2008, cu diferenta ca in 2008 era la guvernare si suporta costurile guvernarii.
Domnule senator, vă citez: “Si mai spui ca PNL e coordonat si organizat. Poti sa-mi dai exemplul unei singure filiale PNL care e mai bine organizata decat in 2008?”
Nu ştiu cum este în alte judeţe dar în Braşov este în aceeaşi situaţie provizorie de ani şi ani. Ia vedeţi câţi consilieri mai are acum de facto PNL în consiliul local Braşov. Ia vedeţi câţi au plecat după alegeri la alţii, din cauza unui singur om care îşi urmăreşte propriile interese cu orice preţ şi care dă semnale permanente la Bucureşti că totul este în ordine. Foarte mulţi din cei care vor să pună umărul din convingere la bunul mers al partidului stau în expectativă, aşteptând o schimbare în bine pentru a se reactiva. Dacă în teritoriu lucrurile nu merg bine degeaba glăsuieşte cu folos domnul Crin că tot nu ajunge, mai trebuie şi provincia să se mişte bine în teren. Iar Braşovul este un judeţ cu orientare preponderent liberal-neportocalie, în care absenteismul se datorează exclusiv proastei gestionări politice a liberalilor.
Astea aşa, din ce mai ştiu şi eu.
@ Kronsdatd
Nu faci decat sa-mi dai dreptate.
@Ieseanul
Ca privitor fara carnet de partid, tare ma tem ca Antonescu (mare chiulangiu in Parlament) e exact cum il turna Blaga la ambasada US, adica un lenes care nu prea se da jos din pat la prima ora pentru ca in ziua aia are multe treburi de facut.
Sa te bazezi pe un singur talent (vrajeala), mi se pare o treaba superflua cu rezultate previzibile pentru cei care fac efortul de a privi macar 1 pas inainte.
Din acest punct de vedere eu cred ca-i deosebit de periculos sa ne trezim cu Antonescu premier.
Lenea si functia de premier nu sunt compatibile. Poate mai merge cu lenea si vrajeala la Cotroceni (poate ne-am saturat ca popor de atata activitate din partea institutiei prezidentiale) dar nu la Palatul Victoria.
Personal nu vad cum un premier ar putea fi eficient in Romania daca nu se pune efectiv macar 64 de ore pe saptamana in slujba tarii. Ar putea tine Antonescu acest ritm vreo 2-3 ani? Eu am mari dubii.
PS: cand vorbesc despre ore muncite stiu ce spun pentru ca mai am inca reflexul cuantificarii muncii depuse.
@ epolitikon
Pai Crin Antonescu a demisionat din functia de premier in clipa in care l-a propus pe Radu Stroe presedinte al comisiilor. Acum nu ca ar fi devenit Radu Stroe premier peste noapte.
@epolitikon
Da’ a parut cumva ca eu l-as sustine pe Antonescu pentru vreo functie importanta ? Dimpotriva, am incercat sa sugerez ca, desi nu e lipsit de anumite calitati, el nu se poate lauda cu cine stie ce realizari concrete iar cariera lui politica se va cam sfarsi odata cu decesul previzibil al USL. Pe de alta parte, harnicia nu duce neaparat la performanta. Cred ca Boc este si harnic si destul de cinstit, comparativ cu altii, dar daca n-are capacitati manageriale si nici cunostinte economice …
@ Ieseanul
Era bine pentru tara ca Boc sa fie ceva mai lenes.
@Ieseanul
Nu as vrea sa cred ca ati luat comentariul meu drept un repros ori dezacord. Asa am crezut eu de dimineata sa-mi exprim parerea pe acest subiect.
Acum, sa dea Dumnezeu sa gasim un premier care sa puna si cantitate si calitate si justitie in munca lui, ca eu nu prea pot numi vreunul care sa fi adus cu el toate cele 3 ingrediente dupa ’90 incoace.
Am eu un pitic pe creier cu justitia dar asta-i alta poveste.
De altfel, cred ca Boc munceste ok (cantitativ) dar nu are acces la viziune de niciun fel (economica, politica, externa, sociala, etc) si rezultatele se vad. Azi crede intr-o chestie, pune 300 de prosti la treaba si peste 1 an realizeaza ca si-a indeplinit obiectivele dar ca rezultatul echivaleaza cu o prostie prin efectele produse.
Totusi, cred ca USL-ul nu si-a spus inca ultimul cuvant. Ca nu are cum sa mearga la infinit e clar dar macar sa-si indeplineasca scopul de a-i trimite pe astia portocalii macar in opozitie daca nu chiar in…societatea civila.
@VV
Ehe, acum nu ca ar renunta Antonescu la functia de premier peste noapte. Stiti dvs. “c-asa-i in tenis”.
Dar desigur, in realitate asta-i o discutie din categoria “blana ursului din padure”.
Acum, fara a fi vreun expert in asa ceva, cred ca Romania are nevoie de o propunere ferma de premier din partea USL, capabila sa genereze reverberatii puternice in constiinta alegatorilor, pe o perioada mai lunga de timp inaintea alegerilor, ceva similar cu proiectul Klaus Iohannis (o figura noua pe prima scena, relativ independenta).
Inteleg ca e greu de facut asa ceva in Romania ca daca-l anuntati pe X de pe acum, pana in 2012 apar pe piata filme cum ca a violat adolescente in Italia ori ca l-a finantat pe Saddam.
Intrebare: daca Boc castiga alegerile in PDL, ce premier credeti ca va propune PDL electoratului in 2012? (Udrea?)
@ epolitikon
PD nu va da premierul dupa 2012.
@ sorin gyorgyfalvi
Spuneţi “Pentru un post de presedinte de partid DE ASTA e nevoie, plus un minim de cunostinte economice… si asta doar pentru a intelege ce spun consilierii pe domeniile economice.”
Cu alte cuvinte, mă siliţi să argumentez şi nu am să fiu deloc delicat (pentru că nu vreau să fiu delicat cu astfel de lucruri).
Stimate domn,
Eu am crezut că domnul Crin Antonescu va aduce PNL o eleganţă liniştită, aşa cum o avea şi domnul Tăriceanu la început. Mi-l aduceam aminte pe domnul Antonescu pe vremea când era ministru şi, recunosc, chiar îmi plăcea în acea perioadă, deşi toată lumea rădea de domnia sa. De aceea m-am bucurat că domnul Antonescu a câştigat. Iată însă că dorinţa mea de eleganţă liniştită nu s-a împlinit. Din păcate domnul Antonescu ţine nişte discursuri de tip satiră/pamflet, care se potrivesc mai mult la PRM decât la PNL.
Părerea mea este că un preşedinte de partid nu ar trebui să se priceapă la altceva decât la funcţionarea optimă a partidului. Preşedintele de partid nu ar trebui să aibă cunoştinţe de viitor premier şi nici nu ar trebui să se exprime pe astfel de probleme. Pentru asta sunt specialişti ai partidului. Preşedintele de partid nu ar trebui să aibă cunoştinţe de viitor preşedinte al României, şi nici nu ar trebui să se exprime pe astfel de probleme. Pentru asta sunt specialişti ai partidului. Preşedintele de partid trebuie să se priceapă la partidul său, cu alt cuvinte trebuie să se priceapă la comunicare (şi aici nu mă refer la discursuri, la pamflete sau la astfel de lucruri), şi mă refer exact la comunicare. Preşedintele de partid trebuie să aibă calităţi de mediator (pentru că rolul lui este să elimine conflictele din interiorul partidului). Preşedintele de partid trebuie să aibă eleganţă, să fie maiestuos, să aibă prestanţă, pentru că este, întâi de toate, reprezentant al mai mult mii de oameni. Preşedintele de partid trebuie să aibă calităţi legate de captarea idealurilor membrilor de partid, deci trebuie să fie un bun ascultător, dar şi să promoveze mediana acestor idei, adică să aibă şi o putere de convingere în susţinerea obiectivelor principiile ale partidului (şi aici nu mă refer la “câştigarea alegerilor” şi nici la “înfrângerea adversarului politic”, ci al principiile doctrinare). Preşedintele de partid trebuie să aibă cunoştinţe temeinice de filosofie politică pentru că în sarcina lui stă vegherea la respectarea doctrinei, dar şi procesul de actualizare doctrinară. Preşedintele trebuie să activeze departamentele partidului, deci trebuie să fie un bun organizator.
Din lista pe care am enumerat-o mai sus reiese că vă dau dreptate în ceea ce spuneţi. Mă refer la faptul că un preşedinte de partid trebuie să aibă o factură umanistă mai degrabă decât un pragmatică, realistă. Dar trebuie să se priceapă la astfel de lucruri (pe care le-am specificat mai sus) şi să nu ajungă să-şi dea cu părerea asupra lucrurilor pe care ar trebui le hotărască masa partidului. Pentru că adevăratul preşedinte nu ia hotărâri în numele partidului, înlocuind zecile de mii membrii de partid, ci veghează execuţia voinţei masei partidului.
Stimate domn,
TOATE partidele româneşti sunt non-democratice. Orice partid aţi lua ca exemplu, există nişte oameni la vârf, foarte puţini (număraţi pe degete), care iau hotărârile în mod real. NICI UN PARTID nu stabileşte strategia funcţie de poziţia simplilor membri de partid, aşa cum ar trebui să fie democratic. Acel vot al Congreselor (sau cum se numeşte la fiecare partid acest forum suprem) este mai mult o şaradă penibilă, pentru că cei care votează acolo îşi fac un joc al lor şi nu votează conform indicaţiei date în teritoriu. Mai mult, de foarte multe ori aceşti oameni sunt aleşi astfel încât votul lor să fie unul previzibil, de confirmare a găştii care deţine puterea. Schimbarea puterii nu se face astfel natural, funcţie de obiectiv, program, nevoie, valoare… ci ca o “lovitură de palat”, cu promisiuni, şantaj… ştiţi dumneavoastră.
Acum că am spus aceste lucruri ca să înţelegeţi că nu mă gândesc nicicum la problema real/uman, pe vremea domnului Tăriceanu PNL avea cu mult mai multă coerenţă şi asta încă în condiţiile în care PNL conducea Guvernul României şi ar fi fost normal ca membrii să se sape unii pe alţii pentru avantaje. Pe vremea domnului Tăriceanu oamenii nu erau daţi afară că au o gândire diferită de a liderilor. În plus, domnul Tăriceanu era totuşi o prezenţă cu mult mai impozantă, chiar şi când avea piciorul în ghips… Eu unul l-am criticat pe domnul Tăriceanu cât m-a ţinut gura, pentru că au fost destule soluţii anti-liberale luate de domnia sa, dar nu am putut să nu admir verticalitatea domniei sale într-o reacţie agresivă venită din partea preşedintelui Traian Băsescu. Domnul Antonescu nu are absolut nimic din ceea ce apreciam la domnul Tăriceanu şi nici alte puncte tari nu are. În plus, NU FACE absolut nimic. Singurul “produs” Antonescu este dat de nişte discursuri de tip “miştou ieftin” care nu spun absolut nici un fel de lucru, transmit doar o stare de surescitare. Am auzit foarte des comentarii la adresa acestor discursuri de tipul… “Bine i-a spus!” Şi totuşi, când am întrebat ce anume a spus domnul Antonescu, nimeni nu a reuşit să extragă o idee concretă. Cum spunea IL Caragiale… domnul Antonescu “ne încalţă”. Am tot analizat aceste discursuri să extrag o soluţie, un concept, ceva original spus. Nu am găsit niciodată nimic. Un glas agresiv care aruncă cu semi-invective şi pare că umple de ruşine pe cel în cinstea căruia este croit… dar nu spune nimic. Un timp am crezut că este vorba despre prima emoţie ca preşedinte de partid, de lipsa de experienţă ca lider politic, am crezut că domnia sa nu înţelege că ajuns în această poziţie a căpătat o responsabilitate imensă. Din păcate, din martie 2009 a trecut deja mai mult de un an… În acest an Crin Antonescu nici măcar nu este prezent în viaţa publică a partidului. Cred că toţi cetăţenii se întreabă ce anume face domnul Antonescu toată ziua? La muncă nu e, la partid nu e, la TV nu e… ce face? Stă ca dl. Videanu prin excursii şi concedii, stă pe acasă, îi place să doarmă mai mult, stă pe MIRC, pe messenger… Nici măcar nu am auzit că ar avea vicii care să-i ocupe timpul. Eu chiar nu pot să înţeleg. Uneori nu apare nici o veste despre domnia sa cu săptămânile.
Stimate domn,
Din motivele de mai sus trebuie să vă spun că eu cred că domnul Antonescu nu are nici măcar 10% din capacitatea de lider a domnului Tăriceanu (despre care, repet, nu aveam o părere prea bună… ca să înţelegeţi că nu sunt neapărat un susţinător Tăriceanu). Puterea corupe. Şi domnul Ponta a fost corupt de putere, a început să răspundă agresiv, a început şi domnia sa cu discursul “pamflet”… Atât şi domnul Ponta cât şi domnul Antonescu lucrează în acest moment exclusiv pentru bunăstarea PDL. Cetăţenii s-au săturat până-n gât de PDL şi USL, în loc să stea liniştiţi şi să accepte “colecta” guvernării Boc, se încăpăţânează să-i gonească în şuturi pe cetăţeni.
Dacă timp de doi ani, cât s-au scurs deja de la alegeri, PSD, PNL, PC nu ar fi făcut nimic, nici un discurs, nici o atitudine… dacă ar fi stat pur şi simplu, cu siguranţă ar fi avut astăzi 70% cel puţin. Este incredibil cu “opoziţia” de astăzi reuşeşte să se auto-accidenteze. Am plecat la formarea USL ca votant captiv şi acum am o frică că ar putea veni dl. Antonescu la Cotroceni mai mare decât o am că este domnul Băsescu acolo.
Este anormal şi o colosală anti-performanţă.
@ Bibliotecaru
In multe privinte, ai dreptate.
@ VarujanVosganian

Am înţeles…