Tema zilei, 28 octombrie 2011: Atentie, bugetari! De fapt, Bugetul pe anul 2012, in ce priveste finantarea sectorului public, va fi excedentar!?!

Este interesant ca in dezbaterea privind legea bugetara pe anul 2012 se discuta despre orice, mai putin despre sectorul bugetar insusi. De altfel e de prost gust, ca sa nu spunem de-a dreptul antinational, sa pomenesti despre necesitatea ca oamenii s-o duca (macar) la fel ca acum si nu mai rau, ca statul sa-si indeplineasca ceva mai bine responsabilitatile ce ii revin in privinta politicilor publice, nu mai vorbim de statutul dascalilor, al medicilor, al functionarilor publici si ai politistilor, tot felul de obezi care traiesc in huzur pe spinarea celor ce muncesc. Sub aceste neobisnuite auspicii se desfasoara dezbaterile privind legea bugetului pe anul 2012. Nimeni nu pomeneste despre starea de degradare in care a ajuns sectorul public. Dimpotriva. Suntem cu atat mai patrioti cu cat deficitul public e mai jos, cu cat statul este mai iresponsabil. Pentru anul viitor inteleg ca deficitul bugetului consolidat, pe cash, adica executia bugetara efectiva, fara alte influente, cum ar fi cele ale bugetelor companiilor de stat, va fi de sub 2% din PIB (cu adaugirie metodologiei ESA, cam 2,3 – 2,4%). Asta ca sa mai ramana, pana la 3%, ceva loc pentru costurile suplimentare ale refinantarii datoriei publice, daca vremurile se inrautatesc .Iata , insa, si semnificatie reala are aceasta declaratie a presedinelui Romaniei, insusita imediat de guvernanti si, banuiesc, salutata de FMI.

Potrivit evolutiei datoriei publice, daca lucrurile nu se inrautatesc, Romania va plati in anul 2012 costuri ale datoriei publice de cel putin 2% din PIB. Asta inseamna ca, daca deficitul bugetar este de sub 2%,  in ceea ce inseamna finantarea sectorului bugetar, bugetul statului va fi, de fapt, excedentar! Cheltuielile se vor taia de doua ori. O data pentru a cobora deficitul de la 4% la sub 2%. Nu stim daca PIB va creste si cu cat va creste, un lucru e cert, insa, cresterea nominala a PIB, coroborata cu evolutia cursului de schimb (posibil impact negativ), nu va putea acoperi intreaga aceasta scadere de deficit. Asadar, adio indexari de salarii si de pensii. Acestea vor scadea, in termeni reali, cel putin cu rata inflatiei. Deci se poate si mai rau decat in 2010 ori in 2011.

In al doilea rand, cheltuielile se vor taia pentru a face loc costurilor suplimentare, fata de 2011, ale datoriei publice. Un buget excedentar in ce priveste finantarea sectorului public este un obiectiv extrem de pretentios pe care numai tari foarte dezvoltate, cum ar fi cele scandinave, si-l pot permite. Romania, tara in care majoritatea scolilor abia obtin – cand au noroc – autorizatie de functionare, cand spitalele nu au, uneori, nici macar vata pentru pansamente, cand drumurile capata reliefuri lunare si salariile ori pensile se masoara in cativa euro/zi, nu se afla printre acestea.

Ma numar printre cei care sunt preocupati de gravitatea situatiei in care ne aflam si nu sunt dispus, doar pentru ca nu sunt la guvernare, sa cant aria populismului. De aceea, poate ca ati observat, nu m-am intrecut sa cer, pe acest blog, tot felul de reduceri de taxe si majorari de venituri. Nu pot, insa, sa nu observ ca, utilizand argumentul crizei internationale, guvernantii nostri cauta sa-si justifice buimaceala, transformand poporul roman intr-o cohorta de supusi obiditi care primesc orisice coaja de paine ca pe o binecuvantare, multumind celor care le-o arunca pentru bunavointa si Domnului, ca nu e mai rau. Care e raspunderea reala a Guvernului, cum trebuie gestionata tara in vreme de criza si cum trebuie saditi lastarii viitoarei relansari economice, astea sunt teme ignorate. Inca nu a venit vremea sa ne gandim si la noi. Trebuie sa ne gandim, intai de toate, la siguranta conducatorilor nostri. Intai ei si abia apoi, daca mai ramane loc, timp si bani, noi ceilalti.  Ce importanta are ca asta facem de trei ani, adica acceptam tot felul de lectii, de dojeni si de pedepse, fara ca orizontul sa se limpezeasca? E pe dos ca la scoala, acolo pedepsele sunt mai severe daca nu esti cuminte. La noi, la cei mari, pedepsele sunt cu atat mai severe si mai umilitoare cu cat suntem mai cuminti.

52 Responses to “Tema zilei, 28 octombrie 2011: Atentie, bugetari! De fapt, Bugetul pe anul 2012, in ce priveste finantarea sectorului public, va fi excedentar!?!”

  1. Bibliotecaru spune:

    Asta da victorie… O ţinem 100 de ani tot aşa şi ne plătim datoriile mai devreme decât sunt scadente. :D

  2. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Ieri seara am renuntat la meciul Poli-Steaua(rezultatul fiind previzibil) sa-l aud pe basescu pe TVR1. Omul asta e de o incompetenta rara. Cum naiba nu se inteleg parlamentarii sa-l azvarle la groapa de gunoi a istoriei? Mai ales ca nici ai lui din Coalitie nu mai cred in steaua lui.

  3. gabryela spune:

    credeti ca bugetarii vor iesi in strada?
    oare pana cand mai suporta poporul pe actualii conducatori criminali?

  4. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Nu prea inteleg ce naiba i-a apucat pe fraerii astia de taranisti sa se duca sa se inchine la basescu sa-i infrateasca? Acum, imi dau seama la cat de incompeteti au fost in perioada ’97-2000; cam asta urma sa li se intample. Desi i-am simpatizat( sau, ma rog, i-am compatimit). Dar asa ceva? Sa-l vezi pe Ciorbea, pe Lupu inchinandu-se la un securist de doi lei? Doamne fereste! Cred ca se zvarcolesc in mormant Domnii Coposu si Diaconescu. Brrrrr!

  5. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Oricum, nu-i mai plangeti pe bugetari sau pensionari! La cati bani le-a dat guvernul Tariceanu-Vosganian, cred ca mai rezista vreun an, doi. Sa-i vedem dupa liberalizarea energiei. Desi nu cred ca vor iesi in strada, mai degraba vor prefera sa moara morti de foame si de frig in casele lor. Nu ca grecii. Cinste lor!

  6. Kronstadt an der Graft spune:

    Domnule senator, da începeţi odată o campanie în presă privind ghiduşiile tovarăşilor instalaţi la putere! Nu mai povestiţi toate cele doar pe bloguri. Tot îi place lui Antonică să vorbească, daţi-i teme de discurs şi scoateţi-l în public să-i răpună pe neosecuriştii ăştia. Uite ultima trăsnaie este asta cu ordonanţă de urgenţă privind igienizarea terenurilor nelucrate. După ce că nici în ziua de azi nu s-a lămurit situaţia a sute de mii de hectare de teren neretrocedat, retrocedat anapoda, sau pur şi simplu furat cu acte în regulă, mai vin şi comoniştii ăştia întârziaţi şi bagă sula în coaste la micii proprietari să plătească amendă sau să-şi vândă bruma de pământ recuperat cu chiu şi vai. În loc să-i ajute, aşa cum ar fi obligaţia unui guvern democrat, în loc să le creeze condiţii să cultive pământul în folosul lor şi al comunităţii, îi amendează. Şi mai au tupeul să-şi zică partid de dreapta. În Braşov oamenii nu mai au chef să-şi cultive terenurile din cauza ţiganilor, care le culeg în grupuri mari recoltele, de nici poliţia nu se poate apropia de ei. Iar dacă îl pocneşti pe unul din hoţi tot tu rişti să faci puşcărie, că aşa-i legislaţia la noi.
    V-am mai scris şi altă dată, avem nevoie imperativă de un guvern care în primul şi în primul rând să-şi facă o obsesie din aplicarea legii pe tot teritoriul ţării. Atunci oamenii ar avea alt curaj să înceapă refacerea economiei. Dar într-o ţară în care oamenii lui Bercea îşi fac de cap, nu poţi cere refacere economică.

  7. Ionut spune:

    Ce descoperire!
    Oamenii astia de la banci inseamna ca sint timpiti: m-am dus sa imi mai iau un credit si s-au apucat idiotii sa-mi scada din venituri ratele la celelalte credite pentru a-mi calcula suma pe care pot sa mi-o imprumute.
    Domnule Vosganian, va rog sa le explicati ca, de fapt, bugetul familiei mele este excedentar, chiar daca la sfirstul lunii soldul contului meu este sub limita descoperitului de cont!!!

  8. [...] Varujan Vosganian m-a cutremurat la un moment dat când m-a întrebat: „cine-l mai plânge pe Mircea Vulcănescu, cine mai ştie cum dormea pe podeaua rece a închisorii, pentru a-l proteja pe Iuliu Maniu?”. M-am gândit atunci la cuvintele sale, rostite înainte să plece în lumea celor drepți: “Să nu ne răzbunați!”. Ce om ! Și-a pus viața în slujba ideilor, în slujba crezurilor, în slujba României. A pus cuvânt langă cuvânt în poezie, filozofie, sociologie. A lucrat pentru stat, în diverse ministere, iar apoi, când statul construit de români era sugrumat de bolşevici, a ales să lupte pentru stat. S-a sacrificat până în ultima clipă, încercand să îl protejeze pe Maniu sau să ii motiveze pe ceilalți detinuti, ținând conferințe. Pe 28 octombrie 1952 a plecat spre cer de la Aiud. [...]

  9. Ionut spune:

    Dacă mai ai si alte credite, ele îți diminueaza venitul disponibil.
    Pai cum domnule Vosganian, asta e valabil doar in acest caz particular? In cazul statului cheltuielile de finatare a deficitului nu greveaza venitul disponibil?

    PS. Nu sint suparat pe ei, situatia era ipotetica in ceea ce ma priveste; in cazul BGC nu este insa, chiar daca d-voastra vreti sa sustineti contrariul.

  10. [...] ale refinantarii datoriei publice, daca vremurile se inrautatesc”, scrie Varujan Vosganian pe blogul luiBy economie.hotnews.ro Yaab No tags for this [...]

  11. Mihai ANDREI spune:

    1. Şcolile: având în vedere cât de multe s-au închis cât şi faptul că au fost închise cele mai mici şi sărace – deci mai vulnerabile la acest capitol – PROCENTUL de şcoli autorizate ar fi trebuit să crească ŞI DACĂ NU S-AR FI FĂCUT NIMIC, dacă ar fi existat măcar un status quo faţă de 2008 !!! Concluzia e clară – dacă acest procent a reuşit, totuşi, să scadă, ne ducem dracului.
    2. Excedentul: teoretic, da, există, reducerile au fost sălbatice. Problema e în altă parte. ROATA ECONOMIEI NU SE MAI ÎNVÂRTE.
    Încasările bugetare sunt doar teoretice, previzionate.
    Acelaşi fenomen era şi până în 2004, dar din alt motiv – cota de 38%. Majoritatea patronilor avea ca preocupare importantă o formă sau alta de evaziune – diminuare a bazei de impozitare.
    Acum e mai rău – se încearcă ascunderea cu totul a unei părţi din cifra de afaceri, din cauza TVA-ului. Asta nu se poate face decât dacă ÎNTREG lanţul de agenţi economici din tranzacţia respectivă se pune de acord. Efectele asupra bugetului sunt, cred, mai grave.
    Între 2004 şi 2009 patronii erau mult mai preocupaţi să nu fie furaţi, deci informatizarea firmelor se generalizase, aşa încât se renunţase masiv la evaziune.
    Dacă un nou guvern nu va sparge acest cerc vicios, prevăd probleme şi mai grave la plata pensiilor sau la rambursarea TVA, etc.

  12. Bibliotecaru spune:

    @ VarujanVosganian
    Evident că era o glumă, speranţa mea este să plătim datoriile înainte de 100 de ani, dacă ne ajută un pic Dumnezeu să împrospătăm clasa politică cu oameni care şi se pricep să conducă statul român. Amatorismul, dacă va continua, ne va duce la pieire şi, românii care vor mai rămâne, se vor retrage în munţi pentru a se ascunde de creditori, urmând să trăiască cu apă de izvor, lăcuste şi rădăcini… precum sfinţii călugări ce-şi caută asceza în cele singurătăţi “peşteroase”. Operaţiunea se va numi retragerea băsesciană.

  13. Coraian Zoltan spune:

    Maestre, nu are legatura cu subiectul:
    Un grec, un italian si un irlandez stau in circiuma si beau bere.
    Cine plateste?

  14. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Maestre, finalul comentariului e cam plangacios. Romanii au nevoie de solutii. Sigur, nu Opozitia trebuie sa le ofere, desi o sumedenie de “analisti cu ochii umezi” se ratoiesc la reprezentantii Opozitiei ca :”ce domnilor, voi aveti solutii?”. Probabil ca avem, dar sa ajungem la guvernare. Desi cred(si am ceva experienta ca fost oficial guvernamental), ca in momentul in care un partid(alianta) ajunge la guvernare se confrunta cu o gramada de cartite lasate de precedenta guvernare care au misiune sa intarzie(din misiune partinica sau supravietuire ) sa intarzie orice masura salvatoare. Aminti-va doar perioada 2005-2006 cu cartite din psd si pd. Practic, in acea perioada nu ca nu s-a mai miscat nimic, dar s-au intarziat o gramada de reforme adevarate. Ia mai studiati celebra lege 247 scoasa de flutur si macovei ca sa vedeti cu cat ne-au dat inapoi( chiar si fata de regimul Nastase!?).

  15. un liberal optimist spune:

    @Coraian Zoltan,
    Potrivit traditiei romanesti”Turcul plateste!”

  16. Ionut spune:

    Da, numai ca spre deosebire de tine, statul își majorează capacitatea de plata prin emisiunile de titluri.
    Care-i deosebirea? Eu nu ma pot imprumuta oricit din cauza normelor, statul nu se poate imprumuta oricit pe motiv ca titlurile de stat mai trebuiesc si cumparate de cineva (si, in plus, dupa cite vad normele vor fi intrduse mai strict si aici).

    De la ce am plecat? De la asta: Bugetul pe anul 2012, in ce priveste finantarea sectorului public, va fi excedentar!?! Asta e o aberatie. Lozincile de aici nu difera cu nimic de cele ale celor pe care ii blamati.

  17. Shadow spune:

    @Ionut

    asa este ca nu ai inteles nimic? Deci luam de la excedentul bugetar public si platim dobanzi facute tot de susnumitii. tare “inginerie”. Unde e aberatia? In mintea lui ionut.

  18. tudor spune:

    S ar putea sa se apeleze si la ultima solutie, evitata pana acum, devalorizarea monedei, masiva.

  19. Coraian Zoltan spune:

    Da, neamtul plateste.
    (Mi l-a zis ieri un grec. Scuze pt off-topic.)

  20. PAPASTRATOS spune:

    Domnule Senator,

    Aveti perfecta dreptate ! Tragismul situatiei in care ne aflam este mult accentuat de incompetenta acestui guvern. Solutiile de rdresare economica sunt inexistente iar, primul-ministru Basescu continua sa ne uimeasca cu deciziile lui care nu genereaza decat austeritate. Politici Publice ? Glumiti ! Toti reprezentantii puterii folosesc aceasta sintagma in a-si motiva extraordinarele masuri pe care le implementeaza pentru a salva acest brav popor de nenorocirile la care au fost supuse alte state din zona euro (cea mai des invocata fiind Grecia), fara a stii, in fapt ce inseamna o politica publica.
    Personal apreciez ca, singura solutie pentru redresarea acestei tari este schimbarea cat mai grabnica a actualei puteri si a actualului presedinte

  21. Bibliotecaru spune:

    @ VarujanVosganian

    Devalorizarea monedei în cazul unui credit în moneda devalorizată (în cazul nostru RON) cu rate fixe (adică în condiţiile în care dobânda nu va creşte) este un lucru în avantajul celui care are creditul şi în dezavantajul băncii.

    Scumpirea importurilor, respectiv ieftinirea exporturilor, ajută la echilibrarea balanţei comerciale şi la creşterea PIB-ului într-o unitate monetară nedevalorizată (de vreme ce exportul se adună la PIB iar importul se scade… adică românii vor consuma mai mult produse româneşti şi mai puţin produse de import).

    În sfârşit, devalorizarea monedei permite scăderea veniturilor de orice fel (inclusiv al salariilor “la stat” şi a pensiilor) fără a fi nevoie de încălcarea legilor prin scăderea lor invocând abuziv art. 53 din constituţie, precum a făcut domnul Boc.

    Cursul valutar este, sau ar trebui să fie, o consecinţă a pieţei. Menţinerea unui curs stabil acţionează spre mascarea bolii economice. Dacă avem un curs leu dolar de 8:1 şi BNR îl menţine 4:1, de fapt economia se reîntoarce la condiţiile de fixing valutar de dinainte de 1989 şi economia de piaţă devine un mit urban.

    • @ Bibliotecaru

      Nu prea exista credite pe termen lung cu rate fixe. Scumpirea importurilor are implicatii mari asupra economiei unei tari dependente de importuri cum e Romania. Impactul inflationist al deprecierii externe neu poate fi evitat. Slabirea masiva a monedei nu poate fi niciodata in avantajul unei tari, cu atât mai mult cu cat Romania are o capacitate redusă de a exporta.

  22. unguru' spune:

    @Gabryela
    @VV
    Bugetarii nu cred ca vor iesi in strada si, chiar daca o vor face, vor dansa un pinguinul si cam atat. Din pacate nu avem nicio treaba cu protestele. Cred ca e o chestiune de cultura civica. Ne cam lipseste.

  23. Bibliotecaru spune:

    @ VarujanVosganian

    Eu nu am spus că este bine sau rău, eu am spus că are şi laturi bune şi laturi rele şi le-am identificat pe cele bune de vreme ce domnia voastră le-aţi identificat pe cele rele.

    Sincer, domnule Vosganian, dacă mă gândesc că ceva ar putea să silească România să se reindustrializeze, să-şi relanseze agricultura (lipsa importurilor sau importurilor scumpe va induce o oportunitate pentru producţia internă)… aş putea să trăiesc cu un an sau doi cu o creştere a cursului, chiar dacă asta ar însemna să nu mai apuc să văd România ieşită din criză.

    Altfel aflu că administratorul de bloc nu mai poate (sau nu mai vrea, că nu mi-e clar) să depună cererile pentru ajutor de căldură şi nici un pensionar nu se va aventură să meargă hăăăăt departe şi să stea la cozile acelea. Mai aflu că nu mai sunt bani pentru tratamentele de neoplasm şi diabet. Numai insulina pentru un diabetic înseamnă 4-8 milioane de lei, nu mai vorbesc de multele medicamente pentru bolile asociate diabetului. Poate că e un zvon fals şi se va rezolva, se vor vira banii… dacă nu, din iarnă nu vor ieşi foarte mulţi cetăţeni decât cu picioarele înainte, orbi, cu picioarele amputate, cu boli de inimă, cu boli de plămâni, comă diabetică… şi metastaze… neoplasmul şi diabetul fără tratament evoluează foarte rapid.
    Dacă la un moment dat nu voi mai scrie aici, probabil că voi fi şi eu unul dintre cei ce nu au putut trece iarna. Dar măcar să merite, măcar să se ajungă la ieşirea din criză a României, măcar să supravieţuiască câteva milioane de români dincolo de plata datoriilor.

  24. Ionut spune:

    @Shadow
    Deci luam de la excedentul bugetar public si platim dobanzi facute tot de susnumitii. tare “inginerie”.
    Care susnumitii Shadow? Daca e vorba de guvern – nu au facut altceva decit ce sugera d-l Vosganian: au emis titluri de stat; ca sa ce? sa acopere deficitul bugetar, nu? ca daca era excedent nu aveau de ce sa emita titluri de stat (iti poate explica asta si d-l Vosganian, ca asta au facut si dinsii in ultimile 4 luni din 2008 cind veniturile la bugetul consolidat au scazut brusc pe de o parte iar pe de alta erau presati pe toate partile sa creasca cheltuielile).
    A face abstractie de dobinzile pe care statul trebuie sa le plateasca si a declara astfel “un buget excedentar in ceea ce priveste finantarea sectorului public” e o aberatie (cel putin din punct de vedere economic); din alte puncte de vedere e o lozinca si trebuie marcata in consecinta.

    @VarujanVosganian
    Bă diferența e ca dacă statul nu mai are bani ia de la tine, prin impozite sau prin reduceri de salarii. Tu n-ai de unde sa iei.
    He he. Vasazica statul e la mina mea ;). Si va inselati: posibilitatile mele de “a lua” bani sint mult mai mari si mai multe decit ale statului.

  25. Bibliotecaru spune:

    @ VarujanVosganian
    Evident că pe termen scurt, până ce regulile pieţei stabilizează totul la dimensiunea economică reală a României. Evident că pe urma va fi rău… dar asta pentru că economia României nu nici ea prea bine. Revigorarea României va atrage apoi cu sine şi bunăstarea economică a cetăţenilor, de data aceasta pe baza unei economii sănătoase cu cangrena îndepărtată.

    Domnule Vosganian,
    Dacă nu sunt îndepărtaţi acei “oameni de afaceri” care fac milioane de euro din tunuri şi speculă financiară şi mită şi furăciuni pe lângă lege şi trafic de influenţă şi alte lucruri imorale (dar poate legale) pe seama economiei naţionale, orice muncă este în zadar.

  26. [...] ale refinantarii datoriei publice, daca vremurile se inrautatesc”, scrie Varujan Vosganian pe blogul luiCiteste tot articolul: economie.hotnews.ro Categorie: [...]

  27. Bibliotecaru spune:

    @ VarujanVosganian

    Spuneţi-mi atunci ce aş putea face eu, ca simplu cetăţean, să institui o societate cu adevărat deschisă (vă rog însă, nu-mi indicaţi iarăşi votul sau intrarea în politică, ceva ce pot face eu care să influenţeze cu adevărat starea greşită a societăţii actuale). Este de datoria politicii să indice cetăţenilor cum anume trebuie să se implice pentru ca democraţia (deci drepturile lor civice) să funcţioneze.

  28. Bibliotecaru spune:

    @ VarujanVosganian

    Ca “simplu cetăţean” nu înseamnă singur ci doar alături de alţi simpli cetăţeni, fără a avea o calitate de orice fel.

    Deci dumneavoastră mă îndemnaţi fie să intru pe Chat, Neogen, Facebook şi alte reţele de socializare, ori poate prin reţea de socializare vă referiţi la legături cu alte persoane care vor să facă ceva, la fel ca mine. Dacă nu asta, ar trebui să mă afiliez unui ONG sau să înfiinţez unul. În sfârşit, varianta a treia ar trebui să fie înrolarea într-un partid. Totuşi din aceste direcţii nu a venit NICIODATĂ un semnal-presiune pe zona exercitării puterii. Imediat după revoluţie au existat mişcări de tipul Alianţei Civice care au constituit un etalon până ce s-au implicat şi ele politic, devenind asociaţii cu caracter politic adică tot un fel de partide. Sunteţi sigur că intrând în reţele de socializare sau într-un ONG pot acţiona asupra celor care compun organigrama generală a statului pentru ca ei să funcţioneze în normalitate, aşa cum este prevăzut în sistemul instituţional?

    Apoi, dacă mă înscriu într-un partid… să zicem de exemplu în PNL… ce şanse am eu să ajung în 10 ani să promovez într-o poziţie în care să influenţez schimbarea mentalităţii colegilor din partid astfel încât partidul să se democratizeze şi puterea să fie de jos în sus şi nu de sus în jos cum este acum, aş putea să fac partidul să funcţioneze aşa cum se prevede în statut şi aşa cum este normal să fie democratic? Cum aş putea să fac eu membrii de partid să înţeleagă că cei aleşi nu sunt, într-o democraţie, liderii care trebuiesc urmaţi în luptă, ci doar cei care execută deciziile organizaţiilor de bază şi apoi, în sus, preşedintele partidului ajunge să execute ceea ce decid democratic toate organizaţiile de bază. Din bogata dumneavoastră experienţă politică credeţi că aş putea ajunge la un astfel de rezultat, să spunem… în 10 ani de la înscrierea în partid?

    Aş putea ajunge să determin în clasa politică mentalitatea că puterea nu se câştigă ci se execută la comanda cetăţenilor?

    • @ Bibliotecaru

      Dacă ești bun, te impui. Dacă ai personalitate alții te vor unda.Dacă nu ești împreuna cu alții, intr-o formula sau alta, singur nu poti sa faci nimic, decât eventual sa-ți dai foc in piata publica.

  29. Bibliotecaru spune:

    @ VarujanVosganian
    Asta cu datul focului nu este o soluţie. Acel pensionar militar care şi-a dat foc în faţa Palatului Cotroceni o dovedeşte. Preşedintele a întors capul în altă parte şi, probabil, că au dat cu ceva spray de cameră, din cel cu reclama, ca să nu mai miroasă a carne de om arsă. Sunt atâţia care s-au sinucis cu câte un bilet care învinovăţeşte clasa politică, premierul, preşedintele… serviciile ajung întotdeauna mai repede decât ochiul şi urechea oamenilor. Sinuciderea este poate o cale de a scăpa atunci când nu mai poţi suporta, dar cu siguranţă nu se schimbă nimic. Cineva s-a aruncat în gol în momentul camerelor reunite ale Parlamentului… aveţi impresia că a produs o schimbare a mentalităţii clasei politice, cetăţenii s-au revoltat atât de mult încât să de cu cine trebuie de pământ? Nicidecum.

    Nu te urmează nimeni dacă ceea ce promiţi este conceptul creştin de sacrificiu pentru binele altuia, toţi vor suspecta un interes personal în acest deziderat. Este nevoie de o revelaţie a mentalităţii, de o metanoia, care să se întâmple la nivel personal.