Intrebare adresata ministrului Finantelor Publice, cu privire la influenta asupra deficitului bugetar a acordarii de despagubiri persoanelor fizice

Potrivit metodologiei europene, transferul de acţiuni la companiile de stat ȋn contul unor despăgubiri acordate persoanelor fizice (de exemplu, prin intermediul Fondului Proprietatea) se include ȋn deficitul bugetului consolidat. La acestea se adaugă alte tipuri de despăgubiri stabilite prin lege, avȃnd ca scop repararea unor abuzuri ȋmpotriva persoanelor şi ȋmpotriva proprietăţii, ȋn diverse perioade.

 

         Ȋn consecinţă, domnule ministru, vă rog să-mi comunicaţi :

 

         1. Ȋn ce mod a fost influenţat deficitul bugetar (ȋn nivele nominale şi ca procent ȋn PIB), ȋn perioada 2007 – 2011 de acordarea urnătoarelor drepturi persoanelor fizice :

-          acţiuni la companiile de stat prin intermediul Fondului Proprietatea sau prin alte mijloace (de pildă acţiuni la Transelectrica sau Transgaz) ;

-          plăţi efective acordate persoanelor fizice ȋn contul bunurilor imobile ce nu mai pot fi retrocedate ;

-          despăgubiri pentru depunătorii CEC ȋn scopul obţinerii de automobile Dacia ;

-          despăgubiri pentru deportaţii din Basarabia/Bucovina şi strămutaţii din Cadrilater ;

-          plăţi ȋn executarea unor sentinţe judecătoreşti definitive.

 

         2. Dacă sunt prevederi ȋn bugetul pe anul 2012 ce ţin de onorarea unor astfel de obligaţii.

 

         Solicit răspuns ȋn scris.

Varujan Vosganian

Senator PNL

26 Responses to “Intrebare adresata ministrului Finantelor Publice, cu privire la influenta asupra deficitului bugetar a acordarii de despagubiri persoanelor fizice”

 1. Filip G spune:

  La ce capitol sunt prinsi banii din vanzarea unor cote parte din companii romanesti,prinse in acordul cu FMI pentru 2012?

 2. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Maestre, intrebarea asta este ca cea a lui Moise in desert. Pai DVoastra ati mai intalnit vreun hot sa-l despagubeasca pe pagubit?. De ce credeti ca azi am baut sampanie pentru Arogantu’. Asa cum a fost el arogant si “corupt” a aplicat cu sfintenie legile 1/2000 si 10/2001. Precum si alte acorduri semnate de guvernele anterioare. Mie mi se pare nedrept sa-l ataci pentru ca a respectat dreptul privat si international. O fi el adversarul nostru politic in nuce, dar are valoare politica!Dovada ca nu prea am scris pe blogul lui, desi imi place nivelul intelectual pe care l-am gasit acolo!

 3. PAPASTRATOS spune:

  Le tot puneti intrebari, ei in nemernicia lor nu stiu sa va arspunda si, in final, vor da vina pe dvs. ca ii distrageti de la problemele natiunii.
  Si mai este un lucru foarte important ! Astazi, Romania nu mai are un ministru al finantelor publice ci, un ministru al FINANTELOR PRIVATE PDL.

 4. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Eram sa-l uit pe Varujan Vosganian in tot ce a realizat in mandatul sau executiv. Numai ca VV nu are dosare penale. Pentru VV beau o sampanie oridecateori am prilejul. Si nu numai eu.

 5. tiberiu spune:

  @VV
  Imi place intrebarea dv.este parsiva.Este un mod inteligent de a pune puterea in “zugzwang politic”.

 6. emi spune:

  Fara sa vrea domnul Boc v-a “ridicat mingea la fileu” si n-ati ratat ocazia. Se poate afirma ca acest Guvern saboteaza dreptul la proprietate prin toate mijloacele (desi se da liberal)?

 7. Tiberiu spune:

  @VV
  Acele plati pentru despagubirea unor persoane fizice vaduvite de bunurile lor de regimul comunist a fost un mesaj politic de incurajare extrem de graitor (poate mai greu cuantificabi) adresat mediului privat de afaceri din strainatate.
  Ati putea face o estimare oarecare care a fost impactul acelor sume vazute ca o investitie de imagine a unei Romanii liberale pentru atragerea de investitii straine ?

  • @ tiberiu

   Pot sa-ti spun ca, in perioada in care am fost ministru, aceste sume, care s-au adaugat deficitului bugetar, au fost de vreo 1,5 mld euro. Sa vedem ce ne spune si guvernul.

 8. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Ei pe dracu’. basescu poate vinde orice ca sa faca oleaca de zestre pentru fetele lui urate si idioate!

 9. Mihai ANDREI spune:

  @ liberalul optimist & răutăcios
  1. Ce, dacă aia mică ar fi în haremul tău, eventual cu buzele lipite, ai mai vorbi aşa ?
  2. Sigur că am devenit şi mai pesimist – nu mai suntem capabili de judecăţi de valoare obiective, reacţionăm pavlovian la stimuli externi. Din cauza faptului că băsescu nu poate fi doar detestat, ci ştie să se facă urât de-a dreptul, noi ne-am modificat percepţia asupra tuturor adversarilor săi politici, uitându-le trecutul şi sinele. Nu neapărat Adrian Năstase e problema mea, dar să facem din Iliescu şi Vadim corifei ai democraţiei doar pentru că, recent, sunt opozanţi ai lui băsescu, mi se pare o scăpare de memorie şi o viciere a sistemelor de valori.

 10. Mihai ANDREI spune:

  @ liberalul optimist
  Mi-a plăcut stilul oratoric al postării tale de pe blogul lui Năstase. Clasic, ai început cu un micuţ captatio benevolantiae – şampaniile (mai mult de una, cum ne-ai spus nouă aici) băute în cinstea achitării lui, după care i-ai tras un dos de palmă băsescian care m-a uns pe suflet. Şi eu am iertat dar nu pot uita atitudinea lor faţă de PNL şi Guvernul Tăriceanu din 2009. Vivat USL !!!

 11. un liberal optimist spune:

  @Mihai ANDREI,
  Sa scapam mai intai de molima pd-unpr-udmr. Ca, dupa aia avem timp sa modelam si caracterele socialiste. In principiu nu sunt baieti rai. Stau mai prost cu cultura. Par niste baieti incremeniti in proiect. Tocmai am comis-o ,citandu-l ori pe Plesu ori pe Liiceanu. Naiba sa-i ia ,ca ambii seamana cu un basescu invins(stii, ala adus la PNA pe timpul Arogantului). Si iertat de fraierul ala…Imi pare bine ca Victor aseara la Ciutacu a recunoscut ca Crin ii este superior. Cand a venit vorba de Arogantu’ a ezitat. Pai daca ne punem noi cu liberalii nostri pe ei praf ii facem!

 12. tiberiu spune:

  @VV
  @un liberal optimist
  “Fetele lui Base” nu sunt urate si idioate ci de-a dreptul hidoase prin mentalitatatea lor Anti-feminina. O femeie lipsita de feminitate interioara si moralitate nu este femeie ci monstru cu chip de femeie.
  Imi provoaca o repulsie fizica numai vederea lor desi credeti -ma ca apreciez in cel mai inalt grad adevarata frumusete feminina arunci cand este si exterioara si interioara.Ambalajul(aspectul fizic) este important atunci cand in interiorul lui exista un produs(om) de calitate, iar nu un produs defect (d.p.d.v al valorilor umane).

 13. un liberal optimist spune:

  @tiberiu,
  Hai, nu mai argumenta inutil.Toate curvele pediste sunt urate si idioate. Pentru ca ele au intrat in politica alaturi de un marinar mafiot si urat ca draqu ,venind doar la furat!Uite si tu ce femei minunate sunt la USL. Mai putin Olguta Vasilescu, pe care am suspectat-o mereu ca ar vrea sa faca parte din tabara cealalta. O mai tii minte de la PRM?. Sau Lavinia Sandru care s-a dat cu DDD si unpr.Vorba lui base:niste centuriste!

 14. Mihai ANDREI spune:

  @ liberalul optimist
  M-ai făcut să roşesc cu postarea ta de mai sus. Distinsele doamne ale PD sunt nişte virgine sfioase, chiar dacă centuriste. Îmi aduc aminte de o emisiune la care a participat şi dl. Vosganian în timpul căreia fecioarei Raluca Ţurcan i-au dat lacrimile urmare a dialogului cu Bogdan Chiriac şi Dan Şova. Cât despre marinar, n-a venit doar la furat cu vestalele, ci şi pentru a da frâu altor porniri aspru ostracizate de decalogul creştin.

 15. emi spune:

  Mai baieti, mi-ati amintit de 14 noiembrie 2009, “duelul” Antonescu-Basescu de la Cluj, doamna Basescu nu a vrut sa se aseze pe scaunul alaturat Elenei Udrea si atunci, intre cele doua doamne s-a asezat cineva imbracat intr-un pulover foarte violet. Fara sa gandesc am murmurat “favoritele stapanirii”. Va mai amintiti cine purta puloverul violet?