Ce se va intampla cu reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda?

Iata ce aflam ieri de la TVR:

“Doar 490 de centimetri era adancimea fluviului la Galati inregistrat, miercuri dimineata, cu peste doi metri mai jos decat nivelul obisnuit si cu  aproape opt metri mai putin decat in iunie 2010, cand s-a atins un nivel maxim.Situatia ingreuneaza nu doar navigatia, ci si transportul cu bacul dintre judetele Galati si Tulcea.”

Avand in vedere aceasta situatie dar si prognozele meteo, situatia pare mai dificila decat in 2003. Atunci era in functiune un singur reactor si el a fost oprit. Acum functioneaza doua reactoare si eforturile de a pastra in functiune sistemele de racire sunt cu mult mai mari si necesita debite mai consistente.

Oprirea reactoarelor este o decizie dificila. Ele furnizeaza cca o cincime din productia de energie electrica. Oprirea lor poate avea consecinte dramatice pentru siguranta sistemului energetic. In acelasi timp, intarzierea unei decizii in ce priveste demararea procedurilor de oprire prezinta alte categorii de riscuri. Ministerul Economiei este dator cu o declaratie oficiala prin care opinia publica sa fie corect informata atat in legatura cu posibilele riscuri cat si cu alternativele in ce priveste decizia ce trebuie luata.

18 Responses to “Ce se va intampla cu reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda?”

 1. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Eu nu am fost un sustinator entuziast al folosirii energiei nucleare(macar ca si olimpic de fizica in liceu). Dar este limpede ca proiectul a fost prost conceput de la inceput. Cred ca ar fi trebuit niste uriase captari de apa din subsol pentru completarea unor debite discutabile din Dunare. Expertii in domeniu sa se pronunte!

  • @ un liberal optimist

   Nu cred ca proiectul a fost prost conceput. Era apa destula, pe vremea aceea. Ar trebui niste amenajari hidro pe bratul Dunarii si asta ar rezolva lucrurile. Daca vrem sa facem si reactoarele 3 si 4 e obligatoriu.

 2. emi spune:

  In perioada cand domnul Tariceanu a fost prim-ministru, au fost inundatii una dupa alta. Ma si intrebam de unde mai are tara asta atatia bani sa tot repare ce strica apa. Nu s-a construit mult la autostrazi dar s-au reparat multe poduri mari si sosele doborate de Siret si nu numai.
  Seceta din 2003 a fost vara si necesarul de energie era mai mic. Daca se inchid reactoarele se va scumpi brusc energia electrica pentru ca trebuie importat ceva (ori direct energie electrica ori gaze naturale sau carbune pentru a produce suplimentar curent n termocentrale). Daca nu se inchid reactoarele se vor distruge adica mai devreme sau mai tarziu fac explozie. Deja lucreaza din vara in “regim de avarie” pentru ca Dunarea e mica de multe luni. Se pare ca norocul basebocilor s-a cam terminat…

 3. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Maestre,
  Dvoastra nu sunteti un expert in domeniu. Asa incat nu are rost sa aparati acest proiect, realizat dintr-o economie prost inteleasa.

  • @ un liberal optimist

   E drept ca nu am fost expert, ci doar seful expertilor. Pot, insa, sa-ti spun ca atunci cand a fost proiectat, debitul Dunarii nu prezenta nici un risc. Cat despre amenajari, aici stiu bine ce spun. In plus, energia nucleara este singura noastra sansa de a avea independenta energetica.

 4. PAPASTRATOS spune:

  Nu poate da o declaratie oficiala caci este incurcat de declaratia lui Basescu legata de “insuccesul” in lupta cu baietii destepti din enerigie.

 5. un liberal optimist spune:

  @PAPASTRATOS,
  Marea problema cu Maestrul este ca el nu-si poate permite ca noi sa critice un sistem pe care l-a aparat ca om politic si ca executiv.Maestrul deja a ajuns un om politic de talie mare asa incat isi rezerva unele abtineri. Ca de exemplu:deficit structural, acord interguvernamental european pe Constitutie sau pe o lege de acelasi grad de putere, politici sociale &politici investitionaletc. Daca ai observat eu am rabdare cu Maestrul in finante publice . Nu ma dau tare la Domnia Sa pentru ca () candva a depus un juramant de confidentialitate si, ca si principiu de onoare trebuie sa-l respecte.

  • @ un liberal optimist

   Chestiunea e ca la mine nu e destul sa critic cele trei bujii care sunt, ci trebuie sa spun si cum se poate adauga a patra bujie care sa faca motorul sa mearga. Nu am sfiala sa critic ceva daca nu e bun, doar pentru ca sunt parte a clasei politice si am fost ministru. Toti am gresit, intr-un fel sau altul.

 6. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Nu trebuie sa va justificati.Nici macar nu trebuie sa aparati un proiect conceput pe cand erati elev de liceu( ca si mine!). Ce ati facut a fost bine: ca si sef de comisie parlamentara sau ca ministru. DVoastra ca si mine chiar ne convine ca pe ce am lasat la Ministerul Economiei s-a ales praful.Chestia asta nici nu mai reprezinta importanta pentru mine. Dar ma gandesc la viitoarele generatii.Ca si DVoastra avem copii aidoma unor sumedenie de romani fara speranta.Ce facem cu ei?

 7. adrian spune:

  Domnule Senator, am mai comentat subiectul asta dar cateodata imi place sa repet. Dupa cat am vazut eu amenajarea de langa centrala, acumularea de apa pare foarte meschina si se bazeaza pe cotele normale si optimiste ale Dunarii. Inteleg ca sorburile si “castroanele” de unde traga apa sunt prea sus. Era normal sa faca un bazin de acumulare, cu cota luciului de apa la nielul canalului Dunare- Marea Neagra si sa aiba un mic canal de captare independent care sa asigure acea acumulare artificiala de apa mereu sub cota chiar a fundului Dunarii. Asta ar fi insemnat probabil un amplasament in legatura cu Canalul Dunare Marea Neagra si nu in relatie directa cu Dunarea. Parerea mea …
  Ca la morile de apa traditionale din Maramures. Nu-ti trebuie un debit senzational ci o cadere suficienta asa ca se aduce apa pe niste jgheaburi din lemn aproape orizontale pentru ca roata sa fie cu ceva metri mai jos. Si aici, trebuia ca pompele de apa sa aiba cum sa traga dintr-un bazin de acumulare aflat sub cota de avarie cea mai de neinchipuit a Dunarii. Deci trag concluzia ca e o deficienta de conceptie acolo sau de meschinarie romaneasca a taierii investitiilor pentru o solutie care “merge si asa”.

 8. Dorin spune:

  @ Adrian:

  E foarte simplist sa spunem ca la proiectarea lor “au dat rasol”. Lucrarile de la Cernavoda au avut in vedere scenarii mult mai complexe decat ne-am imagina, insa ca orice scenariu uman, el poate fi dat peste cap de factori naturali obiectivi care n-au fost luati in calcul. In cazul de fata, scaderea drastica a regimului de precipitatii pe bazinul Dunarii. Pentru a vedea cat de complexe au fost scenariile la care s-au gandit, vezi: http://www.acn.ro/index.php?id=21

  Vei vedea ca este prevazuta inclusiv o descarcare din CNE in Canalul Dunare-Marea Neagra, iar surplusul de apa este trecut printr-o mica hidrocentrala. Nu stiu daca e posibil si scenariul invers, ca apa din canal sa fie utilizata la racire. Teoretic ar fi posibil, avand in vedere ca nivelul Canalului este cu vreo 7 metri mai sus decat nivelul (variabil) al Dunarii. Candva, apele din Canal erau folosite si pentru irigatii, dar in momentul de fata am putea sa intrebam retoric: care irigatii?

  Din pacate, asta este riscul oricaror lucrari ingineresti care perturbeaza echilibrul naturii. La fel s-a intamplat si la centrala atomica de la Fukushima, care a fost protejata pentru un val tsunami de 7 metri. Iata ca s-a petrecut inimaginabilul, a fost lovita de un val tsunami de 14. Iar japonezii n-au experimentat niciodata pe pielea lor binefacerile sistemului comunist!

 9. TudorMih spune:

  Bună seara domnule Vosganian,

  Acum câteva zile citeam pe blogul Alinei Gorghiu un post unde amintea despre o discuţie avută cu dvs. despre blogosfera liberală. Chiar dacă mulţi dintre colegii noştri liberali n-au încă blog, tinerii liberali sunt foarte activi, atât în blogosferă cât şi pe Facebook. Apropo, când vă faceţi cont pe Facebook? :)

  Vă invit să citiţi o dezbatere (despre care mi-aţi spus c-o veţi aborda şi dvs. în „Mesajul dreptei..”) între tinerii liberali pe tema integrării României în UE şi a specificului naţional în contextul integrării.

  Poziţia eurospcetică a unuia dintre colegi:

  http://national-liberal.ro/2011/12/13/eurosceptic-i/

  Şi pozitia mea pro-integrare într-o Europă a naţiunilor:

  http://national-liberal.ro/2011/12/14/ganduri-despre-europa-divide-et-impera/

  P.S. Dacă îl convingeţi pe M. Diaconu, C. Ţopescu sau pe oricare alt coleg liberal să-şi facă blog, îi puteţi pune în legătură cu mine, căci cu asta mă ocup. De asemeni, dacă doriţi să interveniţi în dezbaterea de pe Naţional-Liberal, vă aşteptăm cu drag.

 10. un liberal optimist spune:

  @adrian,
  Am citit acum foarte multi ani niste memorii scrise de una din fiicele lui IC Bratianu, in care povestea si viata lui IIC Bratianu. Ei bine, IIC Bratianu a lucrat cativa ani, ca inginer stagiar la constructia podului de la Cernavoda. Am retinut ca zona era o imensa mlastina unde fratele autoarei era cat pe ce sa moara de febra tifoida. Din pacate, cartea am obtinut-o “pe surse”, asa incat nu pot s-o citez. Dar cum comunistii se credeau zei au zis ca fac ceva excavari si rezolva treaba.Marile proiecte ingineresti nu se fac dupa ureche. Ca si in cazurile de centrale nucleare:trebuie sa ai un sol solid, surse de apa la discretie dar si locuri sigure de depozitare a deseurilor radioactive. Pun pariu ca era materie de anul 3 sau 4 de liceu.

 11. Shin spune:

  Ma tot intrebam ce a priceput bocul din Yes, we can. Na ca a venit cu explicatia, similara cu intelegerea lui pentru Lincoln: da, se poate.
  AU!

  Da, (eu spun da) adica: sunt aici, sunt gata, particip, imi asum personal ce se intimpla cu mine si cu noi, efortul. Apoi Noi (noi nu “se”), adica eu si toti cei de linga mine lucram impreuna, si abia apoi rezultatul acestei asumari, a implicarii personale a mea si a celorlalti care spun da: putem, impreuna putem.

  Drept care la el “se poate” piscine si patinoare, fintini cintatoare si sosele de nicaieri pina niciunde, si mai ales pentru nimeni altcineva decit pentru ei. Se poate, cu succesuri inexistente pentru ceilalti, si dupa ei potopul, ca oricum unui “se” nu i se cere socoteala. Se poate: Romania nu e tara lui Da noi putem, ci tara tuturor posibilitatilor si nefacutelor, pentru ca in vidul de participare si asumare civica, in tara nimanui, daca nimeni nu isi asuma personal soarta sa si a celor de linga el, orice se poate. As pune sintagma ultracunoscuta un pic altfel: Romania e o tara frumoasa, pacat ca nu e locuita.

  Ma uitam la bizdigania aceea de la Metrorex, vorba lui Razvan Dumitrescu, ficusul mutat dintr-un birou in altul: cum de indraznesti sa-i ceri socoteala, da’ ce, e treaba ta?, emblematic pentru toata clica, de la basescu la ultimul servitor din increngatura. Cum de indraznesti sa-i ceri socoteala, el poate orice in tara lui “se poate”. Ei nu isi asuma personal decit chestii de felul “i-am ciuruit”, acolo e personal. Acolo e noi, adica ei; restul e ceatza lui “se”.