Varujan Vosganian- despre “Teama de a fi patriot” (dezbateri din cadrul conferintelor “Mircea Vulcanescu”, gazduite de Muzeul Taranului Roman (6 dec. 2011)

part 1

part 2

part 3

part 4

part 5

part 6

38 Responses to “Varujan Vosganian- despre “Teama de a fi patriot” (dezbateri din cadrul conferintelor “Mircea Vulcanescu”, gazduite de Muzeul Taranului Roman (6 dec. 2011)”

 1. Bibliotecaru spune:

  “Noi în loc să fim modernişti am fost anticomunişti”.

  În sfârşit aud şi recunoaşterea asta.

  Domnule Vosganian,
  Spuneţi lucruri interesante, din păcate însă nu au putere. Ele vor dispărea după o zi de la audierea lor. Aceste spuse au însă rădăcini în doctrina liberală şi, ideal, ar trebui promovate prin şcoli de partid. Vor trece deci, la un moment dat, tinerii politicieni în stadiul unor politicieni profesionişti? Atunci când politica va fi plină de profesionişti, cu siguranţă că aceste principii nu se vor mai uita de la o oră la alta.

 2. Mihai ANDREI spune:

  @ Varujan Vosganian
  O sugestie şi mai dureroasă pentru titlul ciclului dvs. de conferinţe: “JENA SAU CHIAR FRICA DE RIDICOL de a fi patriot în ţara asta …”

  @Bibliotecaru’
  Mă bucur să vă “revăd”. Nu v-am mai “auzit” de o mie de ani.

 3. Mihai ANDREI spune:

  @ Varujan Vosganian
  “Camera inferioară a parlamentului francez a votat astăzi legea care transformă în infracţiune negarea genocidului armean, informează agențiile internaționale. Turcia și-a rechemat ambasadorul la Paris și a anunțat măsuri dure în replică la votul din Adunarea Națională.”
  Cine zicea că băsescu e de sorginte turcă sau tătărească ? Long live Aznavour !

 4. Bibliotecaru spune:

  @ Mihai ANDREI
  :( Nimeni nu mă prea observă în ultimul timp…

 5. Mihai ANDREI spune:

  @Bibliotecaru’
  Nu vă autovictimizaţi … v-am observat cu drag din prima. Pur şi simplu n-aţi mai scris aici de când am avut disputa cu Shin şi lordul john în care vă rugasem să interveniţi, pe vremea când îmi explicau ce frumoasă e viaţa în ţara asta de ………

 6. Mihai ANDREI spune:

  @Bibliotecaru’
  Chiar că vă alintaţi. Dădui o căutare avansată şi văd că v-a remarcat azi şi Achitatu’ – fost Arogantu’ – din pletora de postări feminine din cauza cărora eu nu-i mai accesez blogul.

 7. tiberiu spune:

  @VV
  Discursul dv. a fost extrem de interesant,valoros, plin de continut dar, cum sublinia si @Bibliotecaru, lipsit de nerv, de spirit combativ,de optimism mobilizator.Tonul dv. a fost chiar depresiv,ati reprosat neasumarea propriei istorii, teama de esec, teama de dictatura, teama de a fi patriot etc. in loc sa insuflati auditoriului incredrea in viitor, in succesul la alegeri si in schimbarile pozitive care vor urma.
  V-as sugera sa initiati pe plan parlamentar actiuni de comemorare si ridicarea unor monumente in memoria eroilor anticomunisti(acel ultim luptator cazut cu arma in mana,cel care asemenea lui Jan Palah s-a autohertfit).De asemena ar trebui initiate actiuni parlamentare de reevaluare a Revolutiei din 89, cu participarea revolutionarilor ,a d-lui Petre Roman,Sergiu Nicolaescu dar si a d-lui Iliescu al carui rol pozitiv ar trebui reevaluat(in ciuda greselilor).Nu va lamentati ci preluati conducerea si initiati toate actiunile reparatorii pe care le considerati oportune..

  • @ tiberiu

   Nu era un discurs politic. Si in afara de asta, tema nu era, de fapt, teama de a fi patriot ci mandria de a fi patriot. Imi pare rau daca n-am reusit sa exprim asta. Dar nu puteam sa fiu din cale-afara de mobilizator, spatiul era cultural. Dar depresiv, lipsit de nerv?

 8. emi spune:

  Un patriot isi respecta si conducatorii. Aici m-am ratacit.

 9. tiberiu spune:

  @VV
  Interventia finala a celui din “public” demonstreaza ca serviciile nu pazesc, nu numai ca pandesc dar si “parlesc” opozantii regimului.
  Reactia dv. a aratat ca nu erati pregatit pentru actiuni diversioniste. V-as sugera sa mergeti in gasca la actiuni si v-as sugera sa fiti pe “sase” si in… somn. Asta este conditia celor care fac politica antibasista.

 10. lordul john spune:

  @VV
  @mihai andrei, @ emi

  Continuand comentariile de aseara privind eutanasierea Mioritei, iata si o reactie prompta si o viziune care parareste cliseele, aici: http://mirceaplaton.com/html/articole_Miorita.html , reactie care se leaga si de tema, profund abordata, mai sus.

 11. Bibliotecaru spune:

  @ Mihai ANDREI

  Da, dar nu din ciclu “deşteaptă-te române!”. Oricât de mult aş vorbi despre democraţie, oricât de argumentat, oricât de coerent… nimeni nu dă o importanţă suveranităţii poporului, şi mă doare că mai ales poporul nu dă doi bani pe drepturile sale. Pentru ce şi pentru cine mă chinuiesc eu?

  Sigur, de comunicat comunicăm, dar de ascultat nu ascultăm…

  Acelaşi lucru îi spuneam şi domnului Vosganian. Vorbele sunt frumoase, dar trecătoare.

  http://www.trilulilu.ro/Andreialpha/92c05d86e9221a

 12. emi spune:

  @lordul john
  Acum avem rolul “Mioritei”, suntem martorul discret al faradelegii. Si pe noi ne-ar eutanasia…

 13. Mihai ANDREI spune:

  @ Varujan Vosganian
  Străbunii mei au emigrat în Moldova din Creta, tot din cauza bunelor maniere ale ocupanţilor turci. Chestiile astea, transmise de la o generaţie la alta, au făcut ca şi în zilele noastre bătrânul meu tată să nutrească resentimente iraţionale la adresa otomanilor …

 14. tiberiu spune:

  @VV
  Si Van der Lubbe era sarit de pe fix,De asta a si devenit unealta nazistilor pentru o actiune de diversiune total dementa. Actualul regim calca vartos pe urmele lor.Sper cu alte rezultate

 15. antigalbeni spune:

  Incredibil: Gheorghe Ialomitianu, ministrul de finante al anului in Europa

  • @ antigalbeni

   Probabil ca a fost un lobby acolo, e posibil sa fi fst si ceva publicitate. Eu cred ca daca reduceau salariile cu 50% si majorau tva la 27% ajungea si ministrul anului in lume.

 16. lordul john spune:

  @emi

  Buna observatia!

 17. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian

  Aş vrea să vă citez nişte versuri aduse în lumină de Vali Bucuroiu…

  Sunt cuvinte cu ieşire la mare,
  Altele-s puse să zacă-n deşert
  Se bate pendula incert,
  Trecând peste clipa cea mare.

  Cuvinte scăpate din mână
  Prin roiuri de raze şi scrum,
  Cuvinte oprite din drum,
  Şi puse să zboare-mpreună.

  Sunt cuvinte, crestate în piscuri,
  Când vulturi aleargă să bea,
  Din roua tăcută de stea,
  Pândiţi de amarnice riscuri.

  Cuvinte cu arc de rubin,
  Şi platoşe grea de granit,
  Când aripi fără sfârşit,
  Ajung sub un arbor senin.

  În La Major… http://www.trilulilu.ro/Octombriee/14b9c3c4a5f162

  Cum de sunt răspândite naţional bâiguirile fără subiect şi predicat iar cuvintele cărămidă în conştiinţă se transformă în nisip învăluite de deşert? Cine sunt cei care aleg, apăsând pe butoane, ce anume trebuie să răzbată şi ce anume trebuie să moară cu vată îndesată în gură?

 18. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Maestre,
  Imi aduc aminte ca un coleg de facultate de-al tatei ne-a vizitat inainte de ’89, dupa o excursie in Republica Socialista Moldoveneasca. A venit cu niste impresii extraordinare de acolo, privind indestularea moldovenilor ,gratie puterii sovietice. Tatal meu mi-a relatat discutia. La randul meu i-am explicat ca mie, ca oficial al statului roman sovieticii(fiind vorba de mai multe popoare incluse in acel imperiu) aproape nu aveau ce sa-mi dea sa mananc. Noroc cu pateurile si cascavalul de acasa. Concluzia:romanului mereu i s-a parut mai bine la altii. Din aceasta cauza s-a vandut sau si-a vandut averea pe nimic. Daca ne aducem bine aminte niciun politician roman de 22 de ani nu ne-a vorbit de puterea si virtutile statului roman. Toti ne-au edulcorat in crezul beneficiilor de la NATO, UE si globalizarii. Nici macar liberalii!

 19. lordul john spune:

  @VV

  Cat despre “eutanasierea Mioritei” initiata din cercul acelorasi intelectuali care s-au facut ca nu observa acuzatiile imbecile din cazul Turcu?

 20. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian
  Extraordinar concertul lui Tudor Gheorghe.

 21. Bibliotecaru spune:

  @ VarujanVosganian
  Concertul transmis la Antena 3

  Nu e foarte nou spectacolul, îl puteţi asculta pe youtube… urmărind seria.

  http://www.youtube.com/watch?v=spR7-6IcPIw

  Desigur, la Antena 3 este cel mai recent şi înregistrat în condiţii deosebite.

 22. tiberiu spune:

  @VV
  Ca o concluzie,desi expunerea a fost extrem de interesanta si plina de continut atunci cand subiectul conferintei este “TEAMA”de a fi patriot si cand expresia de “teama” revine repetat, in mod inevitabil se naste in ascultator sentimentul de teama.
  Eu excud din lexicul propriu utilizarea cuvantului “teama”pentru ca acest cuvant imi poate induce chiar si mie teama.Incerc sa fiu prudent dar sa imi reprim orice legatura cu acest sentiment.
  Daca interlocutorii nu ar fi fost deja deprimati ar fi ripostat celui care cu a venit acolo cu misiunea evidenta(pentru mine) de a torpila conferinta.Ceeace a si reusit, caci nimeni nu a mai indraznit sa ia cuvantul.Nu a fost in regula.

 23. tiberiu spune:

  @VV
  A procedat deci superinteligent; a aruncat “rahatul” si v-a lasat sa il “curatati” .Este 100% clar ca a fost in misiune pentru a transmite un mesaj final “orwellian” participantilor : “Nu miscati in front, sefu’ vegheaza”.
  Asta imi confirma inca odata ce efort organizatoric extraordinar se depune in “laboratoarele cotroceniste” pentru sabotarea actiunilor opozitiei pana in cele mai mici amanunte.
  Zi si noapte ei “sapa” numai la acest obiectiv suprem ,de care depind libertatea si averile lor.Aveti in fata un adversar fara scrupule si care actioneaza militarizat
  Fara organizarea opozitiei intr-un mod mai eficient decat ei USL nu are multe sanse.Nu mai contati pe un “joc” democratic.

 24. tiberiu spune:

  @VV
  Cea mai buna solutie ar fi sa-i invingeti sa-i la urne.Pentru asta USL trebuie sa se organizeze ca o forta de comando : un “comandament USL” versat si neinfricat, disciplina de fier ,discretie totala, actiuni in tromba imprevizibile etc.
  Primul pas : parlamentarii USL trebuie sa se manifeste cu proteste zgomotoase in parlament, semnalizand prin exemplu personal populatiei sa iasa din letargie.