Urmariti mai jos mesajul transmis tinerilor liberali de catre vicepresedintele PNL Varujan Vosganian cu ocazia comemorarii victimelor Revolutiei din 1989:

49 Responses to “Urmariti mai jos mesajul transmis tinerilor liberali de catre vicepresedintele PNL Varujan Vosganian cu ocazia comemorarii victimelor Revolutiei din 1989:”

  1. tiberiu spune:

    @VV
    Un mesaj frumos si mobilizator.

  2. Buddha spune:

    VV
    Sunteti fantastic, maestre! Felicitari!

  3. Buddha spune:

    VV
    Imi pare rau ca n-am putut fi acolo, dar va multumim ca ne-ati aratat mesajul. Sa speram ca si tinerii din piata au inteles ce ati vrut sa spuneti dvs.

  4. TudorMih spune:

    Mi-a părut rău când Florin a anunţat că n-aţi putut ajunge, dar a fost o surpriză neaşteptată şi placută ideea dvs. cu acest clip. V-am urmărit cu drag îmrepună cu ceilalţi tineri veniţi din toată ţara.

  5. Shin spune:

    Ce facea basescu in decembrie 89 si mai apoi aflam de la Marius Oprea. http://www.observatorcultural.ro/Ascensiunea-lui-Traian-Basescu*articleID_24095-articles_details.html

    Stie careva pe unde era boc in decembrie 89? dar canacheu, turcan, udrea, toader, anastase, voinescu, oprea, blaga? Ar fi interesant de aflat……

    • @ Shin

      Nu stiunsa fie printre liderii pedisti vreunul care sa fi trecut prin purgatoriile comuniste, in vreun fel sau altul. Interesant ca unii din cei care au lucrat la BBC sau la Europa liberă sunt acum printre apologetii lor.

  6. PAPASTRATOS spune:

    Am participat la eveniment. Mesajul dvs. pentru tanara generatie a fost exceptional.
    Ceea ce m-a dezamagit a fost slaba prezenta si lipsa de reactie a cetatenilor care treceau pe langa noi.

  7. tiberiu spune:

    @VV
    Mi-a placut atitudinea care razbate din cuvinte.Mesajul suna a manifest.Asa trebuie sa sune un mesajul unui om politic democrat in Romania zilelor noastre, ca o chemare la lupta intr-un limbaj concis dar elevat, care face apel la valorile supreme(democratie si libertate) in numele carora oamenii s-au sacrificat in 1989 :
    “Locul acesta spre care am alergat cu sentimentul ca daca nu sunt acolo in acele momente am meritat tot ce am indurat”
    “Ei au murit in locul nostru pentru ca noi sa putem trai altfel”
    “Ei n-au lasat un testament dar noi ne simtim legatarii lor”
    “A construi gresit pe o temelie de sange este o profanare si noi trebuie sa oprim acest sacrilegiu”
    “Sa ne uram in anul care vine izbanda”
    Trebuie bine inteles ca cei de acum (ca si cei de atunci) nu vor renunta in mod democratic la putere si vor fi dispusi sa “treaca peste cadavre” pentru a nu-si pierde averile si privilegiile obtinute fraudulos.

  8. Shin spune:

    Intr-adevar nu stiu nici un membru marcant al pd care sa spuna ca a urmarit evenimentele din decembrie 89′ altfel decit la televizor, nici unul care sa fi avut o atitudine real anticomunista inainte de 89 – as zice dimpotriva, vorbim de oameni cu ceva functii pe timpul trecut si de admiratori mai tineri ai acestora, noua generatie de parveniti analfabeti.

    Cred ca adevaratii nostalgici nu sunt romanii care sufera acum mai mult decit inainte, ci dumnealor care conduc acum tara.

    Si mai curios ca au ajuns acolo ca “anticomunisti” – ulterior se tot straduie sa distruga orice urma de oameni care in mod real au avut o pozitie anticomunista, de la MS Regele Mihai, la cineva ca Marius Oprea, la eroi ai revolutiei carora li se retrage acest titlu.

    E trist ca, la 22 de ani, sa fim in acelasi punct doar pe o spirala cu virful in jos, condusi de niste oameni care de fapt au fost de cealalta parte a baricadei in ’89. Iar acum demonstreaza din plin ca sunt de cealalta parte a baricadei si au declarat razboi deschis unui popor si unui stat de drept, de la un parlament care sa functioneze ca marea adunare nationala, la un basescu cu apucaturi dictatoriale, la recrudescenta supravegherii populatiei, la alegeri care sa fie replica celor prin care comunistii au luat puterea, la tinerea in mizerie a unui popor.

    Mda, a murit Vaclav Havel. Cum spunea? Speranta este o stare a mintii nu a lumii. Si nu este acelasi lucru cu optimismul. Speranta nu este bucuria ca ceva are sanse de reusita, ori a investi in ceva pentru ca va iesi bine, ci acea certitudine ca ceea ce faci are sens si este just indiferent daca va avea succes ori nu. Ma indoiesc ca marele luptator anticomunist basescu, ori papagalul sau boc, ori udrea, ori altii ca ei, mari “luptatori anticomunisti” (cum am putea sa ni-i inchipuim alaturi de un Havel de pilda?) au cea mai mica idee de aceste cuvinte. Justetea e oricum irelevanta si inutila pentru ei, conteaza doar oportunismul.

  9. tiberiu spune:

    @VV
    http://www.ziare.com/politica/comasare-alegeri/majoritatea-tacuta-ce-ar-putea-rasturna-scena-politica-1140242
    Problema ca majoritatea populatiei nu crede inca suficient in capacitatea organizatorica a USL si de aceea este inca rezervata. Incercati sa aduceti acest suflu de entuziam luptator publicului eterogen din piete si supermarketuri si nu in ultimul rand celor din mediul rural.

  10. Shin spune:

    Ma gindeam la ce spuneati/discutam mai acum ceva timp, despre lipsa de sens. Pun in minte vorbele lui Havel alaturi de cele ale lui Frankl: Legatura dintre speranta si sens. Tot Havel spune ca speranta este sentimentul ca viata si munca au un sens.

    Nu stiu daca s-a furat o revolutie sau nu, dar ceea ce se intimpla acum e un furt de sens si in primul rind de speranta, asa cum o defineste Havel. Stiu eu, poate ca ce se asteapta de la opozitie nu este neaparat un “scapati-ne de ei ca sa mai avem o bucata de piine”, oamenii nu mor, nu se sacrifica pentru o bucata de piine. Poate ca nu asteapta lapte, miere si promisiuni iar desarte, dar in mod cert se asteapta sa le readuceti acest sentiment ca viata si munca au un sens si ca ceea ce fac este just: Se poate trai si fara libertate exterioara atita timp cit ti-o pastrezi pe cea dinauntru, dar fara speranta nu. La 22 de ani, oamenii isi vor fi cistigat libertatea, dar nu speranta. Si, in acest sens, ceea ce se intimpla acum e o batalie, la propriu pentru speranta, adica pentru viata ori moartea unei natiuni.

  11. tiberiu spune:

    @Shin
    Nimeni nu-ti poate “fura sensul” el fiind o valoare pur morala.Valorile morale singur le adopti sau renunti la ele. Omul este o fiinta ganditoare care are liberatea deplina de a-si alege valorile indiferent de cei din jurul lor. Ati crezut insa in mod total eronat ca democratia si libertatile va sunt date pentru eternitate indiferent ce gogomanii faceti. Libertatile democratiei trebuie aparate cotidian in fata tendintelor de dominare individuale(trasatura de caracter general umana) care se pot transforma in totalitarism daca nu sunt reprimate cu duritate si in timp util.
    Pentru lucruile valoaroase trebuie sa lupti ca sa le cucerersti si trebuie sa continui sa lupti ca sa le mentii.Nu te poti lasa nciodata pe “o ureche” caci le poti pierde.
    Ex recunoasterea valorii profesionale,relatii de prietenie si de dragoste

  12. Dorin spune:

    @ Varujan:

    Frumos mesajul catre tinerii liberali! Mi-as dori un parlament alcatuit numai din asemenea politicieni. Spuneam mai demult ca astept de la politicieni solutii, nu vorbe. Sustin in continuare teza asta. Cu o observatie: politicienii care gasesc solutii sunt aceiasi cu oamenii care sunt capabili sa gaseasca sensul unei natiuni. Politicienii care, atunci cand orbecaim cu totii in tunel pe intuneric, sunt capabili sa ridice sus felinarul credintei lor si sa spuna: “Veniti dupa mine, stiu unde este iesirea!” Iar iesirea SA SI FIE acolo unde zic ei.

    Si, pentru azi, inca un gand: Odpocivej v pokoji, Pane Vaclave!

  13. Kronstadt an der Graft spune:

    De peste două decenii perioada asta a anului îi face pe “foştii” să fie un picuţ mai atenţi, şi cam atât. La asta se rezumă pedeapsa lor pentru abuzurile săvârşite înainte şi în timpul evoluţiei din 89. Bravo nouă.

  14. Shin spune:

    @Tiberiu

    Vorbim de solutia individuala si de solutia noastra ca societate – poate singurii care nu vor fi avind nevoie de solutia sociala sunt sihastrii. Liber poti fi si pe dinauntru, speranta, pina la un anumit moment, pot sa ai si ca individ, impotriva oricaror circumstante. Totusi, daca nu ti-ai fi simtit aceasta speranta si libertate interioara amenintate, daca ai fi considerat ca sunt suficiente pentru a rezista si exista, nu ai fi plecat. Si tu si eu ne-am asumat apararea acestor valori interioare, cu orice pret, dar doar aparent ca solutie individuala, in fond nu le-am considerat separate de ceea ce ne inconjoara – ne-am cautat terenul pe care aceste speranta si libertate sa creasca, intre oameni cu speranta si libertate ca si comunitate nu doar ca indivizi. Nu esti niciodata liber daca cel de linga tine e in lanturi, nu vei avea niciodata speranta si sens pina la capat daca cel de linga tine moare fara sens si fara speranta. In plus amindoi ne-am cautat profesiuni in care asta facem, construim speranta alaturi de cei care au nevoie de suport, ca e vorba de viata imediata, de sanatate sau supravietuire, ca e vorba de construirea unui sens prin educatie. Ce cauti si ce caut pe acest blog?, de fapt vorbim despre speranta, aceea care nu este numai cea individuala, ci a noastra, si despre un sens care nu este numai individual, ci al nostru.

  15. Buddha spune:

    VV
    Ehe, Maestre, as vrea eu sa fiu asa intelept…

    S-a stins si Havel. Asa se duc toti marii oameni ai secolului trecut…

  16. tiberiu spune:

    @Shin
    Nimeni nu este cu desavarsire nici liber nici captiv,nici integrat nici izolat, totul depinde de trairea ta interioara Incarceratului in temnita sau sihastrului nimeni nu-i poate lua libertatea interioara de a gandi si de a-si imagina orice, dar pot fii unii pe un stadion arhiplin si sa se simta totusi insingurati si izolati.
    In chestiunea pentru care ne-am strans pe blog aveti o Mare Problema cu actualii vostrii conducatori deoarece “v-ati culcat pe-o ureche” ca sunteti “mari si tari” membri in UE si NATO si v-ati lasat “incalecati” de niste canalii lipsite de scrupule.Vot a-ti intrat singuri in belea,voi singuri trebuie sa iesiti.Un lucru trebuie sa fie insa clar : nu se vor lasa dati jos de buna voie si nu pe cai democratice.Asa cred eu.

  17. PAPASTRATOS spune:

    @tiberiu
    BINE PUNCTAT !
    Desi este foarte dificil pentru PNL si PSD sa reconfigureze o speranta reala care sa-i faca pe romani sa mearga la vot datorita unui crez ce este strans legat de viata lor ca cetateni intr-o tara europeana.
    Pornind de la simtamantul pe care-l nutresc marea majoritate a romanilor care considera ca toti politicienii sunt la fel, personal apreciez ca, USL trebuie sa iasa pe piata cu “figuri” noi dar cunoscute publicului larg

  18. Shin spune:

    @ Tiberiu

    Ce legatura are situatia actuala din tara cu un culcat pe ureche cu Nato, sau crezi ca romanii isi inchipuie ca au venit americanii la deveselu sa le dea un scut anti-boc? Faci o marioneta logica, un straw man, dupa opinia mea: cred ca aduci un subiect rupt de ceea ce discutam. Dar cum Papi gindeste altfel si te felicita, probabil nu pricep eu ce spui. (sic)

  19. tiberiu spune:

    @Shin
    Ati crezut ca apartenenta la UE si NATO va asigura automat permanenta institutiilor si drepturilor democratice orice s-ar intampla. De aici o serie interminabila de gogomanii ale populatiei ,ale sindicatelor si ale politicienilor care actualmente apartin aliantei USL.
    Va trebui sa deveniti mult mai calculati,mai subtili, mai angajati.Va fi f.greu dar n-aveti incotro.

  20. Shin spune:

    @ Tiberiu

    Te adresezi cu voi, merci. E un compliment, daca desi eu fiind la sute de kilometri de tara consideri ca sunt acolo, inseamna ca spun NOI. E bine.
    Reciteste ce am scris: ti-am spus foarte clar ca tu ca om plecat din tara nu ai rezistat ca un sihastru cu independenta si speranta ta interioara, ci ai cautat un mediu care sa-ti permita acest lucru. Nu vinde castraveti altui gradinar plecat in bajenie. Modestia si sinceritatea, in primul rind fata de propria statura morala, nu strica nimanui.
    Stai linistit ca nu s-a gindit nimeni ca pica para malaiata din pomul UE si Nato. A cistiga apartenenta la acestea doua a fost o lupta grea, nu stiu cum iti imaginezi ca oameni de stat care s-au batut cu atita indirjire pentru aceasta au devenit brusc imbecili si cred ca de acum le curge democratia in pahare de la divinitatea UE.

  21. [...] lui Varujan Vosganian, un tânâr liber în 1989 Categories: România Tags: 1989, PNL, revolutiei, Romania, TNL [...]

  22. tiberiu spune:

    @Shin
    N-am stiut ca nici tu nu locuiesti inm Ro. Eu desi am plecat din tara de peste 25 de ani, evolutiile interne ale politicii romanesti le urmaresc indeaproape numai de 4 ani. Nu vreau sa reiau seria de gogomanii incredibile pe care populatia, sindicatele si politicienii democrati le-au facut cu o nonsalanta incredibila in acesti numai 4 ani, dar fara aceasta serie de gogomanii actuala putere nu putea ajunge la guvernare si mai ales nu se putea consolida pana a deveni aproape de totalitarism.
    Nu vreau insa sa revenim in trecut ci numai sa ne uitam inainte ce e de facut pentru remedierea situatiei.
    Aceste gogomanii cumulate au dus la actuala situatie si iesirea va consta prin remedierea lor, ceeace va fi insa foarte problematic.
    Distrugerea instuttiilor democratice si instituirea unui neototalitarism de catre actualii guvernanti este un proces care nu stiu cum poate fi reversibil. De un lucru sunt convins,in actuala conjunctura refacerea unui climat democratic nu este posibila intr-un mod pur democrtaic.

  23. Shin spune:

    @ Tiberiu

    Inca nu s-a ajuns in totalitarism, in lumea lui 2+2=5, desi iata, aceeasi lipsa de sens si de speranta ca certitudine a justetii se incearca a fi implementata – nu cu tancul de data aceasta, dar cu saracia, cu propaganda, cu politizarea fortata, cu sudalma, cu litrul de ulei, frica zilei de miine si plasuta verde. Avem o singura sansa, ca doi plus doi fac intotdeauna patru, adica speranta. Cum se straduieste opozitia sa creasca aceasta speranta e important, asa cum e important si ca noi sa-i sustinem atunci cind spun ca doi plus doi fac patru, indiferent ca vreodata sau altadata nu-si vor fi stiut aritmetica, sau sa le amintim uneori, cum a fost cu discutia despre supravegherea votului, ca e important ca doi cu doi sa faca patru.

  24. tiberiu spune:

    @Shin
    Absolut de acord cu tine in situatii limita numai conservarea ratiunii si a bunului simt (2+2=4) poate ajuta.

  25. emi spune:

    Ascultand si citind aceste postari, am vazut un alt tanar, care in urma cu 22 de ani sarea garduri cu geanta agatata de gat pentru ca voia sa participe la evenimentele fierbinti care se “starnisera” in tara sa. Aceeasi dorinta de eliberare de urat si de rau, aceeasi speranta ca viitorul poate fi mai bun. Tanarului din trecut, i-a lipsit calauza, tinerii de azi au de unde alege modele, aveti grija de ei si de sperantele lor, domnule Varujan Vosganian.

  26. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Maestre, revin dupa cateva zile in agora si nu mai inteleg nimic din politichia romaneasca. basescu decoreaza primari psd, Aura Vasile(NB!) pleaca din psd in unpr?!Zau, nu mai inteleg nimic. Este atat de corupta clasa politica? Cum draq sa dai psd pe unpr?
    Ce politica e asta?

  27. epolitikon spune:

    1) Pe cand adevarata revolutie?
    2) Cand se va trage linie intre adevaratii revolutionari si oportunisti?
    Bine ca macar , fie si din lipsa de fonduri, Boc le-a mai taiat drepturile revolutionarilor pe 2012.

  28. tiberiu spune:

    @Un liberal optimist
    Ce nu e clar ca oamenii vor sa traiasca si pentru asta trebuie sa se dea bine cu cine este la putere ? Nu au incotro.Cine nu accepta compromisul cu puterea vor fi lichidati unul cate unul. TB “focalizeaza” aparatul de stat represiv pe reprezentantii opozitiei,unul cate unul ,asa cum un lunetist te ia in catare si te lichideaza in liniste si pace.

  29. Mihai ANDREI spune:

    A propos de săracul Havel, la o emisiune “Cap şi pajură” Hurezeanu povestea că în timpul vizitei acestuia la noi, lui Emil Constantinescu i-a intrat o muscă în gură chiar în timpul intonării imnurilor. Ca să nu strice solemnitatea momentului, a înghiţit-o. Şi-l întreabă Hurezeanu pe CTP: – Ce credeţi, şi băsescu ar fi dat dovadă de aceeaşi delicateţe sau ar fi scuipat musca ? La care CTP: – De unde atâta bun simţ la băsescu … sigur că ar fi scuipat musca, dar nu numai din gură. ar fi scuipat-o în prealabil (i-ar fi tras o flegmă) preventiv, dacă se apropia de el !

  30. un liberal optimist spune:

    @VV;@tiberiu,
    Ei, iaca, aflaram @pe surse ca pe zisa Aura Vasile au apucat-o nervii afland ca nu s-ar mai regasi pe listele USL. Na’ pozna!Acum toti socialistii de top incearca s-o consoleze. Poftim politichie damboviteana.Crin, cred, a caracterizat-o mai bine..

  31. Mihai ANDREI spune:

    @ un liberal optimist
    Aşa rău îmi pare de distinsa d-nă Aura Vasile, lacrimile-mi curg şiroaie … Simbolul subtilităţii şi rafinamentului, al manierelor aristocrate, vocabular ales, tact desăvârşit … Ar trebui propusă şi ea pentru titlul de Dame sau chiar Lady Vasile.

  32. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,

    Felicitari pt mesaj!

  33. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,
    imi pare rau dar nu pot decit sa va stric ziua cu URAAAAAAAAAAAAAA Iar a dat Lovitura de imagine
    Sorin Oprescu

    a creat arena de fotbal Muzeu

    ”Un nou paradox în fotbalul românesc. Deşi condiţiile meteo recomandau tragerea acoperişului pe Arena Naţională la partida dintre Steaua şi Voinţa Sibiu, administratorii stadionului le-au interzis din nou steliştilor să se bucure de această facilitate.

    Prima dată s-a întâmplat la partida cu AEK Larnaca, atunci când ceaţa a fost aproape să împiedice desfăşurarea partidei, însă oficialii Primăriei au motivat atunci Steaua n-a făcut cerere cu 3 zile înainte, aşa cum prevede contractul, astfel că acoperişul n-a putut fi tras.

    Aşa cum ProSport a anunţat încă de la meciul cu AEK Larnaca, se pare că există un pasaj în contractul dintre firma constructoare şi Primăria Capitalei prin care prima instituţie interzice culisarea acoperişului la temperaturi mai mici de 7 grade Celsius.

    Dacă autorităţile locale încalcă înţelegerea, riscă să piardă garanţia asigurată de firma de construcţie. O condiţie aberanţă, având în vedere că ideea acoperişului este tocmai pentru a oferi protecţie în condiţii meteo nefavorabile. De altfel, gazonul a cedat în unele zone încă din primele minute, din cauza excesului de apă.

    230 de milioane de euro a costat construcţia Arenei Naţionale

    20 de milioane de euro a costat acoperişul de pe arena care va găzdui finala Europa League”

  34. Kronstadt an der Graft spune:

    Să ştiţi că am scris evoluţie intenţionat, pentru că asta consider că a fost în 89, şi nu revoluţie. Evoluţie de la monodictatură la pluridictatură. Dacă n-ar fi fost legea aia 18 cu controlul averilor sunt convins că Ceauşescu ar fi murit de bătrâneţe, dacă nu mai trăia şi azi. Acum putem constata că statul este descleiat pur şi simplu, în timp ce se formează centre de putere ba ici ba colo, care vor deveni tot mai viguroase pe zi ce trece. Un lucru nu înţeleg încă, Băsescu urmăreşte acest lucru sau vrea doar să-şi asigure liniştea în perspectivă, disipând puterea legală.

  35. Tiberiu spune:

    @VV
    Sunt numai un “chi bit” politic si Asa cum antrenorii si jucatorii aflati in teren se raporteaza la supporteri la un meci de fotbal la acelasi statut ma astept si eu.

  36. Madalina spune:

    Multumim foarte frumos pt. prezenta Dvs. la Brasov!
    Cuvintele Dvs. ne dau si ne vor da intotdeauna putere.
    Am fost onorati sa va avem alaturi!

    Sa aveti parte de un Craciun minunat alaturi de cei dragi, iar anul ce vine, sa va aduca numai bine!

    Toate cele bune!

    Cu respect,
    Madalina Socarici – Tnl Brasov