Crăciunul copilăriei mele

Crăciunul copilăriei mele este asociat, mai ales, cu mirosurile. Dintre toate simţurile, mirosul este cel mai încărcat de memorie. O viaţă întreagă ar putea fi descrisă prin aromele ei. Tot aşa ar putea fi povestită şi copilăria mea.

Întâi de toate, mirosul aluatului cald, care creştea de seara până dimineaţa ca o fiinţă vie. Bunica şi sora ei îl întindeau până se prefăcea în foi subţiri. Femeile aşterneau cearşafuri netede pe paturi, pe mese, peste care întindeau foile acelea subţiri de baclava. Apoi bunica le ungea cu ulei amestecat cu ou. Dimineaţa, uscate şi foşnind, erau aşezate una peste alta. Între ele se presăra miez pisat de nucă şi, deasupra, se turna sirop cald. Apoi se rumeneau,încet, la cuptor. La prânz, de Crăciun, bunicul meu  tăia baclavalele cu un cuţit lung şi împărţea la fiecare.

Mirosul fructelor umplea toată casa. Mai ales de Anul Nou, când la armeni e încă postul Crăciunului şi se fierbe în crătiţi mari anuş-abur. Care, în traducere, ar însemna « supă dulce ». E un fel de colivă, numai că în grâul fiert se amestecă tot felul de fructe : smochine, curmale, stafide, nuci. Şi, deasupra, se cerne o pudră de scorţişoară.

Şi să nu uit mirosul de portocale. În vremea copilăriei mele, mirosea a portocale numai de Crăciun.

95 Responses to “Crăciunul copilăriei mele”

 1. tiberiu spune:

  @Cris
  “Camumflajul Rambo” a fost reusit si am cazut de fazan.
  Termenul de “Afacere”(provine de la “A face”) in legatura cu religia nu are nicidecum un sens peiorativ ci satisfacerea nevoilor omenesti pentru servicii de cult (dar nu numai, asa cum te refereai la serviciile medicale construite in cadrul unei anume biserici).

 2. lordul john spune:

  @Cris

  Locuiesc la 100 m de o policlinica a Mitropoliei Moldovei.

 3. lordul john spune:

  @Cris

  Cei care cred se asuma. Restul inca se mai cauta.

 4. cris spune:

  @ LordulJohn

  Asta e veste buna. Macar acolo la voi, la Mitropolia Moldovei, se gindeste cineva si la oameni. Sa faci un spital insa ori lant de spitale necesita un efort institutional major, constant si dedicat, In conditiile actuale din Romania as vrea sa vad ca ar avea precedenta fata de o catedrala. Si cred ca ar aduce mult mai multi oameni inspre biserica decit orice moaste si procesiuni.
  Da, cind scriam ma gindeam la “credinta ta te-a mintuit”, ca poate este gindul esential al Evangheliilor, esti indemnat la asumare.

 5. colateral spune:

  @VV
  E, poate, perla anului scoasa de boc (si a scos nenumarate).
  A cam scapat neobservata, insa.

  @Lordul
  Aceasta conceptie este vehiculata de prelati, teologi si cei oarecum din preajma acestora.
  Atitudinea asta de cinesuntemnoisaijudecam cred ca nu foloseste, pe fond, clerului si cu atat mai putin Bisericii.
  “Sa faci ce zice popa si nu ce face popa” demonstreaza ca boala e veche.

 6. cris spune:

  @ tiberiu

  Dmpotriva, tu mi-ai dat ideea si iti multumesc – bune si transeele la ceva-, probabil ca doar nu te asteptai sa te si ascult.

  Nu spun afacere peiorativ, atunci cind cunosti ceva din adevarata lume a afacerilor stii ca se joaca dupa reguli foarte clare si ca adevaratii oameni de afaceri desi duri au un anume cod moral. In Romania insa, afacere nu vine de la face ceva, a construi cu cineva, impreuna, spre beneficiul ambilor, este legat mai degraba de “a face pe cineva” de data asta in sensul peiorativ, un stil amoral si prostesc din care in final si cel inselat dar si inselatorul pierd. Cred ca adevaratii oameni de afaceri din Romania sunt pe cale de disparitie, domneste traficantul, dupa modelul basescu si contrabanda cu zgirciuri.

 7. lordul john spune:

  @cris

  Nu este bucurie mai mare decat sa daruiesti, iar cand daruiesti “sa nu stie stanga ce face dreapta”. In acest fel te asumi si devii “Catedrala Neamului”.

  @colateral

  Conceptia/atitudinea, cum o numesti tu, nu e de la prelati, ci vine din Sfanta Scriptura. Si dupa cum spunea parintele Steinhardt: Virtuos poate deveni doar cel ce a cunoscut pacatul, iar grija noastra trebuie sa fie sa alegem pacatul cel mai mic.

 8. emi spune:

  Peste Biserica Ortodoxa au trecut doua revolutii mari in mai putin de cincizeci de ani. Iar BO romaneasca in 45 de ani de comunism a fost sabotata non stop. Biserica Ortodoxa este o institutie a statului si ca orice institutie, neglijata si atacata non stop, autoritatea si functionalitatea ei slabesc. Si totusi, este inca institutia cea mai puternica in Romania, daca tinem cont ca poate strange mase mari de oameni mai usor decat orice alta institutie si poate oferi o masa calda fara ajutor de la stat.
  Si eu cred ca divinitatea este in tot ce este viu dar, ca sa iti simti divinitatea, ca sa o intelegi, trebuie sa poti vibra la “soapta” ei. Unii au cu ce, altii nu. Ma veti intreba de unde stii cand primesti mesaje de la divinitate si cand primesti mesaje de la diavol. Eu cred ca asta e lectia pe care trebuie sa o invatam in viata, sa deosebim “mesajele”. Tocmai pentru ca este foarte greu sa deosebesti binele de rau, in clipa cand ai inteles si te pocaiesti sincer, adica chiar iti pare rau ca ai gresit, exista posibilitatea iertarii. Asta poti face si fara sa alergi la biserica dar, pentru cei care nu pot intelege singuri mesajele, biserica devine singurul “far” in mijlocul furtunii. Farul poate fi bine intretinut sau ponosit, important este ca lumina sa fie puternica.

  • @ emi

   Eu am gasit in biserica un loc bun si cu unii preoti si calugari am avut un dialog foarte pilduitor. De ilda, cu parintele Galeriu de la Biserica Silvestru, cu parintele mitropolit Bartolomeu Anania, cu parintele episcop Ioan de Harghita, cu parintele calugar Calistrat de la Barnova s.a.

 9. emi spune:

  Asta este deosebirea majora intre o “calauza” priceputa si una nepriceputa: “calauza” buna este atenta la tot ce misca si invata lucruri noi si de la o gaza, “calauza” nepriceputa le stie pe toate si “oarba” si “surda” iti prezinta mlastina drept loc sigur. Nici nu mai conteaza ca crapa si ea impreuna cu tine…

 10. lorduljohn spune:

  @VV

  Parintele Calistrat are har. Ne cunoastem de pe vremea cand fusese prigonit la Barnova.

 11. tiberiu spune:

  @Cris
  Nu m-am “prins” deoarece stiam ca sunt boicotat si
  (S) nu mentiona de regula surse exhaustive asa cum eram obisnuit, desi afirma ca nu locuieste in tara, se ocupa de asistenta si parea in relatii oarecum familiare cu @lordul John. Scriu asa pentru discretia camumflajului cu ramurele.
  In alta ordine de idei poti constata limbajul extrem de violent pe care il foloseste Crin referindu-se la mafia portocalie in legatura cu comasarea alegerilor, decizie prin care democratia este aruncata definitiv la groapa de gunoi. Nu imi fofloseste la nimic sa spun “v-am spus-o”, dar a devenit cred evident ca batalia electorala se va desfasura dupa “metoda Anastase” si ca atare daca opozitia vrea sa spere la o sansa reala de victorie trebuie sa-si schimbe radical modul de a gandi si de a actiona.Daca oamenii opozitiei vor continua sa se ancoreze intr-o viziune conventionala, ca si cum nimc deosebit nu se intampla, puterea se va consolida definitiv,nici o opozitie reala nu va mai fi posibila in viitorul previzibil, iar capii opozitiei vor trebui sa-si plece spre alte zari.
  Pentru asta ei sunt atat de interesati de deschiderea spatiului Schengen-sa scape cu usurinta de opozanti.

 12. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Ce mai stiti despre scandalul de la Fondul Proprietatea? Cred ca Templeton deranjeaza rau interesele pd. Documenti-va si lamuriti-ne si pe noi ce se intampla. Eu am fost unul dintre norocosi care am luat totul in natura. Insa cunosc multi oameni care acum isi plang mostenirile.

  • @ un liberal optimist

   Fondul le/a stat de la inceput in gat pedistilor. Care, datorita prestatiei lor, i-au si afectat imaginea. Sunt chestiuni procedurale, nu stiu sa-ti spun acum precis.

 13. un liberal optimist spune:

  @tiberiu,
  Ai dreptate sa fii nemultumit de prestatia Opozitiei, insa trebuie sa o intelegem. Nefiind la parghiile Puterii nu are informatii complete si cred ca ar fi riscant sa declanseze acum o campanie dura in conditiile in care boborul e complet neinstruit in materie politica, economica si sociala. Asta in conditiile in care nici A3(singura televiziune pe care se mai bazeaza) e plina de prosti oportunisti(nu ti se pare suspect ca o promoveaza pe udrea 24 din 24 de ore?). Pana la urma e televiziune comerciala. In schimb toate televiziune sunt cu Puterea. Ce naiba sa mai inteleaga romanul neistruit? Nici chiar cei mai instruiti par a nu intelege nimic…

 14. emi spune:

  Daca Udrea ii ia locul lui Boc, incepe “razbelul” in pd-l. Mie-mi convine.

 15. cris spune:

  @ Tiberiu

  Mi se pare mai degraba ca aceasta comasare a alegerilor este o tehnica de ev mediu, sau chiar de grota, se bazeaza puternic pe influenta cu bita, toporul si interesul a orangutanilor locali.

  Chiar ieri vorbeam cu un bun prieten – si el si alti citiva si-au luat cite o bucatica de teren si si-au facut case undeva la munte, nu zic unde. S-au trezit de curind ca domn primarele local le-a dublat impozitele pe motiv ca sunt “venetici” – ca asa ceva e ilegal nu mai discutam, si se si pune intrebarea unde se duc acesti bani, ca doar nu la stat. Acelasi primare s-a folosit de banii alocati acum citiva ani si a tras tevi de apa din munte pentru orasel, dar si-a tras si dumnealui o teava mai mare (pe banii comunitatii fireste) si comercializeaza apa ca apa plata – normal mi s-ar fi parut ca asa ceva sa se faca printr-o asociatie locala si in beneficiul oamenilor de acolo ca locuri de munca si venituri. Un alt amic din grup, om de vita domneasca, se zbate cu acelasi primare de peste zece ani in tribunale pentru proprietatile lui mostenite – fireste beneficiile acestor proprietati sunt in buzunarul aceluiasi primare de peste zece ani.

  Iti dai seama ca oamenii de acolo sunt cumva minati de acest latifundiar (latifundiar de la posteriorul lat pe care si l-a asezat peste oameni si loc). E un soi de pseudo-democratie grotesca in care rechinii ai mai mici selectati local sunt de o cruzime, nerusinare si rapacitate fara seaman – sunt pentru binele propriu si placerea rechinilor mai mari in asemenea masura incit lege nu exista, mai mult, inventeaza legi locale dupa bunul plac. Si asa iar imi vin in minte acei Capo – garzile lagarelor naziste selectate dintre prizonieri, mai cruzi decit chiar SSul, dar si faptul ca sunt urmasi destoinici ai secretarilor de partid si directorilor de C.A.P din vremuri recente. Mda, nimic nu e mai eficient decit coada de topor.

 16. tiberiu spune:

  @Cris @Un liberal optimist
  1)Alegerile comasate inafara de faptul ca incalca legislatia privind cadenta autoritatilor locale,sunt ,enite sa impiedice desfasurarea normala a procesului electoral. Este clar ca datorita celor 6 formulare de orice om normal ar fi derutat daramite oameni simpli.Este de asemenea clar ca datroita timpului de examinare si complectare corecta al formularelor timpul afectat votului se va prelungi fara masura,se vor crea “dopuri” in procesul de vot de aceea un mare numar de persoane nu isi vor putea exercita drepul legal de vot.La precedentele alegeri prezidentiale multe sectii s-au inchis si au ramas afara un mare numar de persoane.
  Este o sfidare
  2)Nu inteleg pentru ce politicienii opozitiei nu protesteaza energic in plenul parlamentului.A protesta energic inseamna pentru mine a face scandal monstru(cu portavoce, cu pancarte,cu tropaituri ,cu urlete,chiar cu pumnii) de asa natura incat sa se inroseasca faxurile tuturor agentiilor de presa internationale pana in Honolulu ca In Ro. se INTAMPLA CEVA NEOBISNUIT.
  Daca cei din USL se comporta in parlament atat de,dragut,de civilizat si de manierat sunt luati de FRAIERI si puterea merge inainte cu abuzurile

 17. lorduljohn spune:

  @Vv

  Da, e la Manastirea Vladiceni care e chiar langa biroul meu. E un bun prieten al familiei noastre de foarte multa vreme.

 18. lordul john spune:

  @VV

  E suparat cu drumul, dar drumul, chiar asa cum este nu-i impiedica pe credinciosi sa vina la el pentru mangaiere si sfat.