Insolventa Hidroelectricii – o inițiativa indrazneata

Marturisesc ca aceasta veste a declansarii insolventei la Hidroelectrica m-a luat prin surprindere. Ca fost ministru al Economiei, vicepreședinte PNL si presedinte al Comisiei Economice a Senatului n-ar fi trebuit sa aflu din presa de aceasta măsura, dar asta-i situația. Nu stiu cine a oferit expertiza de specialitate, ideea este indrazneata si sper ca toate posibilele consecinte au fost evaluate.

Nu cunosc nici motivele pentru care a fost solicitată insolventa. Dacă vom evalua datoriile pe termen scurt (cateva miliarde de lei), o ipoteza ar fi incapacitatea companiei de a-si onora obligațiile de plata curente. Alt motiv oficial nu-mi vine in minte. Pentru ca, neoficial, scopul ar fi denuntarea unor contracte care produc pierderi, cum ar fi contractele directe cu intermediarii de energie electrică.

Consecintele declansarii insolventei nu sunt dintre cele mai placute. Deși ieri-alaltaieri conducerea ministerului anunța selectarea, in cateva saptamâni, a unui manager privat, aceasta opțiune se amână, câtă vreme ar urma sa fie numit un administrator special. Bancile ar trebui sa treacă datoriile Hidroelectrica la categoria pierdere, ceea ce, dat fiind ca e vorba de sute de milioane de euro, le va afecta profiturile. Ideea privatizării prin bursa trebuie abandonata o bucata de vreme. Denuntarea contractelor va fi insotita de procese complicate cu partenerii, chiar dacă “băieții destepti” se vor găsi intr-o poziție ceva mai slaba. Vor urma negocieri laborioase cu creditorii, ceea ce, in termeni de specialitate, poarta denumirea de “haircut”, adică un fel de tundere a datoriilor. Programele de investitii ar putea fi afectate de declansarea acestei proceduri, nu mai vorbim de lansarea, in perioada respectiva, a unor mari proiecte, cum ar fi cel al statiilor de pompare. Etc.etc.

Pana la sfârșitul săptămânii vom sti daca declansarea procedurii de insolventa va fi acceptata. Ar fi un caz interesant in care o companie fanion a economiei românești alege procedura de insolventa pentru a-si restructura portofoliul de contracte. In speranța ca executivul companiei a îndeplinit procedurile cerute de lege, sa așteptam decizia justiției in ce privește aceasta inițiativa indrazneata.

97 Responses to “Insolventa Hidroelectricii – o inițiativa indrazneata”

 1. Filip G spune:

  Ce urmeaza dupa insolventa?
  Nu este un precedent periculos pentru viitor?

 2. tiberiu spune:

  @VV

  In legatura cu scandalul ICR si Patapievici nu s-a facut pregatirea de “artilerie” necesara pentru a se justifica aceasta actiune.Ponta trebuie sa inteleaga ca nu poate proceda abuziv ca Basescu si Boc ci trebuie sa convinga publicul de necesitatea unor masuri.Va rog sa actionati imediat in forumurile mediatice necessare pentru a reaminti publicului larg ce fel de “gaozar” ordinar al culturii Dambovitene este acest basist .Referinta la interviul lui Patapievici in legatura cu D-l Geoana.”Rahatul” produs de acest ordinar cu aere de om de cultura trebuie pus pe taraba ca oamenii sa-l vada si sa-l “miroase” in toata splendoarea lui culturala.
  Patapievici trebuie bagat cu nasul in propriile sale excremente ca sa faca mai putin pe vctima.Patapievici a decis in mod liber, sau silt.dar pe proprie raspundere, sa produca acele dejectii de cea mai josnica speta pentru a -si servi stapanul de la cotroceni.Cine se amesteca insa in zoaiele ii manaca porcii-aceasta trebuie sa fie lectia morala pe care s-o invete toti ,inclusive aceia care se pretind “oameni de cultura”.

 3. Mihai sr. spune:

  @VV

  Cred ca Legea 85/2006 poate fi o “pleasca” pentru Hidroelectrica. Printre altele, Hidroelectrica poate scapa, pe mana judecatorului sindic, de contractele paguboase. Bravo !
  Dar insolventa este o sabie cu doua taisuri.
  Cine cunoaste stie ca, daca nu reuseste sa se faca un plan de redresare, atunci urmeaza “Lichidarea”.
  Din ce stiti, ce credeti, care din variante sta in atentia initiatorilor ??

  Cu profund respect,

 4. Mihai sr. spune:

  @ tiberiu

  Esti nedrept …
  Imi aduc aminte ce i-am uluit pe cei de la New York cu expozitia noastra de falusuri romanesti.
  ICR a pus in avidenta “ce-i mai bun in noi”.

 5. tiberiu spune:

  @Mihai
  Acele falusuri si insemne naziste ,edificatoare pentru preferintele culturale agreate la ICR, nu vizau pe cineva anume,dar inrolarea politica suburbana in legatura cu M.Geoana decalifica o institutie de cultura care ar trebui sa reprezinte cu onoare neinregimentata politic ce este mai bun si mai frumos in cultura roamneasca moderna.ICR merita alti oameni mai civilizati care sa ne reprezinte cu cinste.Trebuie reamintit publicului larg materialul legat de Geoana care lamureste imediat pe orice novice in ale culturii cu ce om de cultura avem de-a face.

 6. Mihai ANDREI spune:

  @ Varujan Vosganian
  La ce catedră se presupune că predă dl. Spânu ? N-am mai văzut profesori UNIVERSITARI de matematici atât de prostovani. În plus, mi s-a părut şi uşor ameţit – probabil de căldură, ca să nu fiu prea rău. Sau poate că s-a introdus Lucrul Manual la Universitatea din Iaşi … Cât despre moderatoare … hmmm … paula rusu, parcă, cred că am avut mai demult un căţel mai inteligent şi mai manierat decât dânsa …

 7. Mihai ANDREI spune:

  @ tiberiu
  ţi-am mai spus alaltăieri că eşti pe o pistă eronată care dă apă la moară băsiştilor, lungind şi nuanţând inutil disputa:
  ÎN DISCUŢIE NU E DELOC DIMENSIUNEA CULTURALĂ a lui HRP, ci impostura de care a dat dovadă din plin, deoarece:
  1. De gustibus non disputandum – referitor la anvergura sa culturală;
  2. În schimb este evidentă impostura – l-au pus pe el să dea interviul despre Geoană şi nu pe … să zicem udrea, deoarece publicul larg îşi imaginează că oamenii de cultură cu papion sunt îndrituiţi să fie oripilaţi de felaţie, şi
  3. Dacă e să fie schimbat sau nu, e în discuţie STRICT funcţia sa ADMINISTRATIVĂ, “calităţile” sale manageriale, necum cele culturale.

 8. Kronstadt an der Graft spune:

  Domnule senator, am aflat că unii dintre intelectualii la zi ai ţărei au hotărât să contreze guvernul pe tema Patapievici, printr-o mişcare papionardă. Părerea mea este că trebuie avută mare grijă cu asemenea adversari, pentru că pot deveni foarte puternici. Una e când Dorel strigă în Piaţa Universităţii să i se dea banii din pensie înapoi, şi alta e când un regizor mai cu ştaif dă interviuri în presa străină.

 9. tiberiu spune:

  @Mihai
  “à la guerre comme à la guerre”
  Este razboi politic total si orice actiune care produce daune de imagine adversarilor este legitima.

 10. hermann spune:

  @VV Uneori am impresia maestre ca suntem chiar la gradinita, stiu foarte bine ce spune legea cu ICR, dar din pacate trebuie sa ne uitam ceea ce este, diplomatic? Nici vorba, vad ca mereu tratati lucrurile, daca nu v-as cunoaste, cu naivitate, ne trimiteti mereu la chestiuni puerile, dar din pacate realitatea este cu totul alta, asa cum va spun si bloggeri cu filiala din Vrancea (pentru necunoscatori va luati de finantatorii lui… toti) etc si multe, multe altele…
  Maestre vedeti in ce lume traiti pana si pe dvs va mira cazul Hidro si suntem la guvernare acum, pai despre ce vorbim? Cat doriti sa ne mai tineti in aceste comentarii puerile, uneori zeflemistice, pana ce sa coboram cu picioarele pe pamant si sa luam taurul de coarne?
  Sa mai vorbim de alte societati de stat unde au fost numiti fulgerator directori, chiar in ministere conduse de PNL si noi am ramas cu p… in brate, ca azi maine o sa o gasim in cavitatea bucala si noi tot mirati si surprinsi o sa ramanem!!!!

 11. Kronstadt an der Graft spune:

  Măi să fie! Mai acu fo două zile făcea Băsescu aroganţe pe tema că Ponta a fost făcut doctor de Năstase. Da tare şi apăsat spus, pe la ore bine alese. Şi na surpriza, acu veni nuş-ce revistă din cele străinătăţuri să se lege de acelaşi subiect, cum că Ponta a plagiat tomnai la teza de doctorat.
  Luaţi-i bre serviciile de sub mână lui Băse, că au ajuns bieţii oameni să întoarcă toate tomberoanele din spatele palatului Victoria cu gura în jos, poate-poate or găsi ceva de trâmbiţat. Cumplită metamofoză, de la comandant de navă, la vuvuzea cotrocenistă.

 12. hermann spune:

  Manifestul “Opriti un derbedeu sa ajunga presedinte!” va fi lansat in curand, uitati ce face floricica noastra dezechilibrata in legatura cu declaratiile seniorului Radu Campeanu:

  În replică, Antonescu a declarat textual: “Singura mea părere de rău e că nu sunt un om suficient de dur să-l dau pe ușă afară”.

  Chiar așa, cum ar fi ca un… (completați dumneavoastră pe linia punctată) să-l dea afară pe un om care a condus tineretul liberal atunci când comuniștii se instalau la putere, și pentru asta a făcut ani grei de temniță? Cum ar fi ca un… (completați, căci n-aș vrea să scriu eu) să excludă din partid un om de 90 de ani, cu o vechime în partid de 70 de ani?

  Si o sa-i spunem ca asa cum Basescu s-a erijat in numele “binelui poporului” sa ajunga presedinte, el nu o va mai putea face in numele poporului, pentru ca noi nu vrem ca el cu gloata lui sa o aduca pe Placinta si altii si altii, sa faca toate manevrele si porcarile politice pentru a ajunge la masa cu whisky din Cotroceni, uite Crinuletul ca decat asa mai bine nu, mai bine sa stam pe tusa pana avem oameni de valoare si reprezentare, pana ce Kuki si altii ca el de valoare se trezesc si vor sa ne reprezinte, pentru ca cu tine deja ne este tare rusine si mai bine nu!

 13. Corina spune:

  @VV
  @ Kronstadt an der Graft
  Imi inchipui cum a asteptat Base nerabdator pana azi stiind ce meniu avea pregatit, ref Ponta. Tot week-endul trebuie sa-l fi petrecut in pasul strengarului. Probabil buna parte din stafful serviciilor s-a reprofilat pe demascarea plagiatelor.Radem noi, dar nu e de-a buna…

  • @ Corina

   Base o s-o ia peste bot cu povestea cu plagiatul, mai ales ca profesorii “plagiati” i/au luat apararea lui Ponta. Dar imaginea Romaniei se va shifona.

 14. Eva spune:

  Când domnul Radu Câmpeanu vorbește, PNL scade în sondaje. O fi suferit pentru vechiul PNL dar asta nu-i dă dreptul să distrugă ce-au construit cu greu național-liberalii de azi. Poate că domnul Crin Antonescu nu e perfect, dar a reușit să scoată PNL din strâmtul 15%, l-a făcut să conteze pe scena politică. Cine îl jignește declarând că-i întoarce spatele taman acum, nu poate fi de-al nostru.

 15. Sorin Muncaciu spune:

  @Hermann
  Domnule Herman, nu cred ca cunoasteti suficient de bine personajul pentru a face afirmatii, ca unul dintre aceia care au pus serios umarul, la rasturnarea domnului Campeanu din functia de presedinte pot sa va spun urmatoarele :
  1. La primul meeting liberal, inloc sa ne spuna despre linia si ideologia partidului despre viitorul politic al PNL, personajul a batut cimpii aproasta , de parca vorbea copiilor de gradinita.
  2. La primul congres al PNL, am sustinut clarificarea punctului nevralgic al responsabilitatii listelor de candidati, personajul m-a indepartat de la microfon folosin metoda ” baieti sariti la microfon aia care aveti o parere asemanatoare cu a conducerii PNL, adica, de favorizare a sindromului politic Agamita Dandanache.
  3. A participat in guvern cu FSN fara sa asculte de vointa filialelor.
  4. Atunci cind i-am cerut sa ajutam CADA si, sa dezvaluim informatiile despre unitatile militare si ofiterii care au tras in noi, domnul Cimpeanu a pus batista pe tambal, protejindu-l pe Ilioesu.
  5.Excluderea aripii tinere a fost o mascarada care nu a avut nimic de a face cu democratia de partid.
  6. In perioada vizitei presedintelui Frantei, desi era un moment politic important, Cimpeanu a batut cimpii la conferinta cu judetele despre intilnire sa cu Mitterrand, atunci cind am atras atentia asupra necesitatii revenirii la subiect si, din nou , am primit o lectie de democratie.
  7. Dupa plecarea lui Carpan de la prefectura Timis, Consiliu PNL m-a numit pentru postul de prefect Timis, s-a opus noul nostru aliat Alianta Civica, Campeanu a sacrificat vointa PNL Timis, desi aveam 60% din voturi la alegeri, in favoarea unei relatii de circumstanta , politica de cafenea , dupa ureche.
  8. In toamna 1991 am organizat Conferinta de Vest care a clarificat necesitatea de inlocuire a lui Campeanu, Lazarescu desi ne-a inteles, a refuzat sa devina presedinte, dupa patru luni la congresul PNL Campeanu a fost schimbat, pentru mine insa, a fost prea tirziu !!
  Domnul Campeanu nu a avut nici una din calitatile necesare unui presedinte PNL, s-a inconjurat cu “yes” man si a facut compromisuri penibile, in privinta cadrelor. A fost sub influenta lui Sandulescu si Enescu care , din pacate, erau total depasiti de chemarea momentului. Nu cred ca vom afla vreodata daca a fost membru DIA si nici “misterul” plecarii domniei sale cu pasaport in regula in Franta in anii 70′, nu se prea potriveste cu felul in care au fost tratati detinutii politici.

 16. Tiberiu spune:

  @Corina
  Este o batalie ciclopica pentru viitorul Tarii si pentru viitorul politic al taberelor.Sau castiga cei care vor un destin de ospatari si tinichigii pentru Romani si un regim politic feudal in slujba mafiei basiste sau va castiga tabara care vrea sa lupte pentru o Romanie moderna

 17. epolitikon spune:

  Ciudat ca doar 2-3 posturi au legatura cu subiectul insolventei Hidroelectrica…

 18. Eva spune:

  S-a spus că aici e lumea mai civilizată și mai citită… a apărut @aurel ian care se străduie din răsputeri să scrie ca un analfabet și taxează pe oricine își iese un pic din fire (adică și noi suntem aceeași mizerie). S-a spus că TB e derbedeu, acum și domnul Victor Ponta a fost declarat de ziare.com drept derbedeu, ba mai nou se încearcă și domnul Crin Antonescu să fie tratat ca ”aceeași mizerie”. S-a dovedit că procurorul Kovesi a plagiat… ”aceeași mizerie” și Victor Ponta, nici nu mai contează dacă e adevărat. Sunt curioasă cum vor arăta că a plagiat domnul Crin Antonescu. Dar deja suntem obișnuiți, în 2006 și domnul Varujan Vosganian era calificat ”aceeași mizerie” când apărea pe lista cu informatori ai Securității.
  Dacă toți sunt ”aceeași mizerie” atunci TB poate hăhăi în continuare… de ce să-l mai schimbăm. Nu cred că am cunoscut un om căruia să-i fie mai tare frică că mâine nu va mai fi președinte și tocmai de aceea l-aș vrea demis, sunt curioasă de ce îi e frică.

 19. Corina spune:

  @ Tiberiu
  Intotdeauna exista o batalie pentru putere si prost e ala care nu speculeaza oportunitatile. Chiar vorbeam cu cineva cand a fost scandalul cu Mang ca 99% dintre politicienii care au PhD sunt victime sigure si nici nu mai pot face ceva sa se apere. S-a mai dezbatut pe acest blog despre fitza de a avea un doctorat. Nu mi-e clar cum/daca Ponta o va scoate la capat.

 20. gabi spune:

  Poate va fi cineva curios sa verifice teza de doctorat la academia militara a doamnei Udrea! Ar fi chiar interesant de analizat contributia originala a stimatei doamne.

 21. lordul john spune:

  @Mihai Andrei

  Perfect de acord cu analiza ta referitoare la ICR. De acord cu lipsa de justificare a urgentei in cazul ICR, insa unde erau acesti papionagii la desele derapaje democratice ale cuplului Basescu/Boc?

 22. Eva spune:

  Eu îl înțelegeam pe domnul Victor Ponta să-l susțină pe TB dacă stătea cuminte în banca lui prezidențială, dar cum îl șicanează într-una și cu motiv și mai ales fără motiv… de ce oare îl mai susține?

 23. lordul john spune:

  @ aurelian

  Imi confirmi inca o data ca, in ciuda admirabilelor eforturilor supraomenesti pe care le faci pentru a surmonta handicapul gramatical, in fond esti idiot. Imi cer scuze fata de colegii de pe blog, dar nu am gasit un alt cuvant care sa descrie mai bine si mai putin abrupt starea in care ti-ai ales sa fiintezi.

 24. patrascu spune:

  inca o victorie: Mircea Diaconu declarat incompatibil!
  Petre Tutea afirma ca atunci cand vorbeste despre Bratianu trebuie sa se ridice in picioare,atat de mare om a fost Bratianu.
  Mie,cand vine vorba- mai nou- de Pnl imi vine sa ma ascund sub parchet.

 25. lordul john spune:

  @aurelian

  din nefericire pentru noi, tu nu vei fi lasat niciodata sa traversezi singur strada. Oricum, e mare lucru la cata prostie iti napadeste cutia craniana, ca stii, oarecum, sa scrii si sa citesti.

  Daca tot vrei sa ne menajezi, retrage-te si scuteste-ne de tampenia ta indelibila.

 26. Kronstadt an der Graft spune:

  Haida-de, Băselu a început lupta de gherilă. Stă pitit, atacă fulgerător şi se repliază rapid. Singura soluţie este un atac masiv prin învăluire. Cred că trebuie căutată flota cu orice preţ.

 27. lordul john spune:

  @aurelian

  Multumim pentru autocritica, dar nu era nevoie. Stiam asta despre tine!

  Avand in vedere ca exista pe acest blog colegi care exprima pareri critice la adresa PNL, in termeni mult mai civilizati si cu argumente mult mai inteligente decat latraturile tale pe dupa gard consider ca e timpul sa cazi in dizgratie murdarindu-ti genunchii.

 28. lordul john spune:

  @VV
  @all

  propun retragerea acreditarii dlui aurel ian.

  Cine este pentru?

 29. Eva spune:

  Nici eu nu vreau să mai scriu aici dacă @aurel ian va continua să ne murdărească. Poate rămâne singur în zoaiele proprii.

 30. Tiberiu spune:

  @Lordul John
  @Eva
  nu va lasati atrasi in controverse personale.Continuati sa atacati cancerul cotrocenist.Rechinul pedist (azi fara colti) de la cap este imputit.Expresia “guvernul meu” (pe care nu-l Mai are) aduce in planul constiintei publice ca o strafulgerare adevarul pe care orice om de bun simt il cunoaste demult :mentalitatea feudala si opresiva a presedintelui unei tari membre UE care trebuie cat Mai curand eliminat din plan politic.Asa cum bine stim din presatia acestui individ si a mafiei sale scopul lor era subjugarea Tarii si a cetatenilor Tarii
  bunului plac al camarilei sale personale.
  USL este pe Cale sa torpileze definitiv planul lor malefic.Lupta insa nu s-a incheiat.Asadar vigilenta si determinare pana la zdrobirea definitiva a conjuratiei antinationale portocalii.

 31. Tiberiu spune:

  @Eva
  nu fii fraiera sa-I faci jocul.Exact acesta este misiunea lui diversionista: agasarea si perturbarea participantilor antiportocalii ai acestui blog.

 32. Tiberiu spune:

  @Aurel
  Esti copil de tzatza.Mafia portocalie a devalizat in vazul lumii bugetul Tarii fara sa le pese.Funeriu a continuat sa ocupe funcTia de ministru fara bac,Lui Kovesi nici ca-I pasa de acuzele de plagiat,Anastase prinsa fraudand votul in Parlament a continuat linistita,Exista nenumerate dovezi provind excrocheriile pediste in frunte cu base si familia,nimeni nu se sinchiseste.Fi linistit puiule ,totul va fi in regula pe principiul cui pe cui se scoate.Ai pricipit ?

 33. Tiberiu spune:

  @Aurel
  Kelemen Hunor este la palatul Victoria:acesta este cel Mai bun raspuns la toate jocurile de glezna cotroceniste
  Bravo Ponta,tine-o tot Asa !

 34. Dorin spune:

  Apropo, am si eu o nedumerire: De unde si pana unde plagiatul lui Ponta a fost demascat taman in revista “Nature”? Nu era mai potrivita “Horses & Hounds” pentru chestia asta?

 35. Eva spune:

  @Tiberiu
  Amuzant e că ne fac un serviciu imens și nici măcar nu-și dau seama.

 36. Tiberiu spune:

  @Aurel
  Sunt incantat cum trateaza Ponta aceste incercari puerile de manipulare ale unuia care nu are nici macar bac-ul dar a functional ca minstru al educatiei.Funeriu sa ne arate Noua bac-ul inainte de a se ocupa de doctoratele altuia.
  miza acestor jocuri de gradinita sunt miliardele de euro devalizate si care vor fi scoase la iveala de guvernul Ponta.Documentele semnate de Videanu pentru export de energie ieftina sunt o mica mostra pentru ce va sa vina.
  raspunsul la jocurile corroceniului sunt si legile de demitere accelerata ale presedintelui

  presedintelui.

 37. lordul john spune:

  @VV

  Foarte buna observatia cu sefii institutiilor din subordinea politizata a Parlamentului si editorialele lor si sefii institutiilor independente din subordinea Presedintiei si editorialele lor.

 38. Mihai ANDREI spune:

  @ eva & corina
  amputarea simţului ridicolului … al bunului simţ (common sense, cum atât de sugestiv spun englezii). De ce crezi că Antonescu s-a retras de la doctoratul pe care-l începuse cu d-na Zoe Petre ? Tocmai pentru că bunul simţ (nu neapărat raţiunea) i-a transmis că o carieră politică de top nu-ţi permite elaborarea unei lucrări de doctorat valabile.

 39. Mihai ANDREI spune:

  @ lordul john
  sunt unii care cred că o judicioasă utilizare a gramaticii e doar o fandoseală, şi e fizic imposibil să-i convingi de contrariu. cum nu avem nici un vasile coleg cu noi pe acest blog, avem o nouă (ne-necesară) dovadă a faptului că branconierul e stipendiat cumva să polueze cât mai multe bloguri.

 40. Mihai ANDREI spune:

  @ all
  hai să punem în oglindă 2 atitudini – mi-a plăcut enorm reacţia lui Crin faţă de demisia d-lui Mircea Diaconu – simplă, umană, sensibilă, dar şi raţională. Comparativ, reacţiile lui Ponta în cazurile Dumitrescu, Mang şi Diaconu au fost lipsite de suflet, de maturitate, deşi corecte. Acum că e şi el lovit de strict aceeaşi problemă, sper să devină mai înţelept, să nu mai emită atât de pueril judecăţi apodictice.

 41. epolitikon spune:

  @VV

  Care-i legatura dintre Hasotti si cultura?!?!?

 42. Daniel spune:

  VICTOR PONTA, TINTA UNUI ATAC ABJECT DENOTAND DISPERARE SI PANICA

  In cazul mizerabilului atac impotriva lui Victor Ponta- fals acuzat de plagiat- se regasesc toate elementele specifice scenariului- matca al declansarii scandalurilor (extinse inclusiv la aria internationala) care mistificau realitatea din perioada guvernarii Nastase.
  Acest lucru indica, fara putinta de tagada, ca, indiferent de cum s-ar numi, acum, “varfurile de lance” scenaristii (si regizorii) sunt aceiasi.

  Ca si in perioada 2001- 2004 “reteta scenariului” este:
  1. Scandalul este declansat in zona externa, printr-o publicatie si un jurnalist catre care sunt trimise, din Romania, datele care trebuie inserate intr-un articol.
  2. Scandalul este extins in presa externa (prin preluarea, la comanda, a textului de catre alte publicatii; altfel spus, se declanseaza atacul de presa, pe reteta clasica: o publicatie lanseaza subiectul, iar altele, pregatite, il preiau amplificand scandalul.

  Comentariu relevant:
  In perioada 2000- 2004, pentru astfel de mizerii era folosit “Le Monde”- cu semnatura lui Mirel Bran.
  Acum, initial, scandalul a fost declansat de un “condeier” german, specializat pe cartografie- si care, ulterior, s-a ocupat de oceanografie, de geografie- intr-o revista ecologista britanica, al carei corespondent este respectivul “autor” (despre competenta sa juridica, “vorbesc” de la sine pregatirea si preocuparile sale deja precizate).

  Indiscutabil, acelasi text a fost scris si in germana- astfel ajungandu-se sa apara, aproape in paralel, in “Nature” si in Frankfurter Allgemeine Zeitung- ziar crestin-democrat de linie dura. FAZ vine, astazi, cu o completare “ciudata”- dar care intareste ideea sursei romanesti a scandalului: zice-se, Ponta ar fi copiat, in teza sa de doctorat, si din “Romania libera”; in acest caz, orice comantariu este de prisos, atat de stupida este acuza.

  3.Scandalul este “importat” si preluat de presa romana (efectul vizat fiind psihologic- in opinia respectivilor scenaristi, un scandal este mai credibil in Romania daca este declansat in exterior- fiind preluat, aici, “cu nevinovatie”).

  Un al doilea comentariu relevant:
  Si in cazul prezentului scandal declansat via un condeier german s-a implicat masiv Le Monde (in varianta sa online- Le Monde.fr). Asta arata ca “amicii” otraviti ai guvernului Nastase se afla “la posturi” si actioneaza.
  Le Monde,fr preia astazi (19 iunie 2012) scandalul sub titlul:
  “BAC – Si vous plagiez, ne soyez pas premier ministre en Roumanie”.

  ESENTIAL: textul aparut pe Le Monde.fr este postat, cu tenaticitate, online, in nenumarate “spatii” (de limba franceza).
  Acest lucru indica “pregatirea terenului” in sensul tentativei de a-l ridiculiza si minimaliza pe Victor Ponta in spatiul politic francez (unde stanga a obtinut o victorie coplesitoare).

  4. Scandalul este preluat in presa romana pedalandu-se, justificativ, pe aparitia textului in “Nature” si Frankfurter Allgemeine Zeitung.
  Revista 22 are o “scapare psihanalitica”, indicand existenta scenariului declansarii scandalului “cu intentie si dedicatie”: astfel, sub semnatura lui Andrei Cornea sta scris (citez) “Sper că acum, cand se pregateste să plece la Bruxelles la Consiliul European, „doctorul” Ponta a aflat că d-na Merkel citeste constiincios FAZ. ”
  Comentariu personal:
  Fie Andrei Cornea si-a “pierdut pe drum” niste circumvolutiuni, fie imbatat de mirajul victoriei in batalia anti- Ponta a uitat sa-si ia precautii si a “vorbit” prea mult. Daca tacea… Dar, mai bine ca nu a tacut- astfel, ceea ce putea fi considerata doar o deductie a mea, devine realitate dovedita.

  AMANUNT SEMNIFICATIV:
  In mod evident, actiunea a fost declansata si desfasurata in graba, fara ca scenaristii si regizorii sa acorde timpul necesar organizarii minutioase a amanuntelor si “acordarii” detaliilor.
  De la o publicatie la alta- dar si de la un articol la altul, in cadrul aceleeasi publicatii- detaliile esentiale difera intre ele (conform “urechismului” fiecarui autor).

  Astfel, despre “intinderea” asa-zisei parti plagiate de Victor Ponta in lucrarea sa de doctorat- dar si despre dimensiunile lucrarii, aflam urmatoarele:

  1. In Le Monde. fr (articolul “BAC- Si vous plagiez, ne soyez pas premier ministre en Roumanie- aparut in 19 iunie 2012) se afirma (traduc in romana): ”mai mult de jumatate din teza de 432 de pagini (deci, cel putin 217 pagini- jumatate + 1; n.A.) a lui Victor Ponta, avand ca subiect functionarea Curtii Penale Internationale, publicata in 2003, in limba romana, reprezinta text copiat”;

  2. Citez: “jumătate din lucrarea sa – 130 de pagini din 300, fără introducere și bibliografie, scrie FAZ, au fost preluate aproape fără modificări din altă parte” (conform Andrei Cornea- Revista 22/ 19 iunie 2012);

  3. Citez: “Revista Nature si Frankfurter Allgemeine Zeitung au scris, luni seara, ca premierul Romaniei, Victor Ponta, este acuzat de plagiat.(…) 200 din 400 de pagini din teza de doctorat scrisa de Victor Ponta in 2003 sunt copy-paste (revista 22/ 19 iunie 2012; articolul “De ce ai furat, procurorule?”, autor Dan Tapalaga).

  Bref:
  Citand aceleasi surse (revista “Nature” – si FAZ care, dupa cate se spune, ar fi preluat articolul din respectiva publicatie), despre teza lui Victor Ponta aflam ca are:
  a.) 432 de pagini (conform Le Monde .fr).
  b.) 300 de pagini, conform Revistei 22/ 19 iunie 2012 -Andrei Cornea (este greu, daca nu imposibil de presupus ca introducerea si bibliografia ar insuma 132 de pagini, astfel incat sa se ajunga la numarul total precizat in Le Monde.fr);
  c.) 400 de pagini, conform Revistei 22/ 19 iunie 2012- Dan Tapalaga.

  O astfel de “variatie” a unor date care sunt prezentate, penibil, ca fiind exacte, demonstreaza nu doar faptul ca atacul a fost declansat in graba, fara a se pune la punct amanuntele semnificative- dar si miscarea dezordonata, care tradeaza panica.

  O carte, (o lucrare de doctorat)- cu indicarea momentului editarii- are un numar fix de pagini (am afirmat un truism necesar).
  “Atacatorii” panicati ar trebui sa se puna de acord.
  Cate pagini are teza de doctorat a lui Victor Ponta (teza despre care se spune ca a fost plagiata- si ca plagiatul ar fi fost constatat chiar de “ziaristi”, ceea ce presupune ca au vazut-o si au studiat-o): 432, 300, 400?

  De asemenea, jalnicii “atacatori” ar trebui sa se puna de acord si asupra unui alt detaliu esential (chiar amanuntul- cheie).
  Cate pagini au fost plagiate: cel putin 217 (cf. Le Monde.fr), 130 (cf Revista 22- Andrei Cornea), 200 (cf. Revista 22- Dan Tapalaga)?

  Un alt amanunt care tradeaza ridicolul acestui atac denotand disperarea scenaristilor: au uitat sa-i puna de acord pe cei implicati asupra protectiei (sau dezvaluirii) surselor

  Astfel:
  “Autorul” (subliniez ghilimelele!) articolului din “Nature”, neamtul Quirin Schiermeier, afirma – cu demnitatea betivului care iese din carciuma- despre provenienta datelor asa-zidului plagiat comis de Victor Ponta: “Nu pot să vă dezvălui sursele noastre.” (deci, protejeaza sursa; jurnalistic, este corect).

  Cei de la “Evenimentul zilei” -editia din 19 iunie 2012- nu au fost instruiti nici sa protejeze sursa, nici sa nu-l contrazica pe neamtul Quirin Schiermeier, distribuit de regizori in rolul principal.
  Astfel, aflam (citez): “Profesorul universitar doctor Marius Andruh, preşedintele consiliului pentru recunoaşterea diplomelor universitare, a fost cel care a sesizat plagiatul premierului Victor Ponta”.

  Informatia este de mare importanta.
  Ce-l va fi manat “in lupta” pe Marius Andruh si de ce isi va fi riscat numele si demnitatea omului de stiinta implicandu-se in aceasta facatura nu doar abjecta, dar si jenant de prost croita si vizibil insailata cu ata alba?

  Mao spunea (citez din memorie) “o minciuna spusa de un milion de ori sfarseste prin a fi perceputa ca adevar” (au mai afirmat si altii asta, dar Mao mi-a parut totdeauna cel mai aproape de un asemenea demers care necesita “rabdare aplicata” si conseventa).

  Informatia despre asa-zisul plagiat comis de Victor Ponta este o mistificare murdara. Dar, repetata de multe ori- fara a fi contracarata- se va retine, aducand, daca nu prejudicii de imagine, cel putin “zambete furisate” dincolo de care s-ar ghici intrebarea “si daca…?”.

  NU Victor Ponta este cel care trebuie sa contra-atace- dar altii, care trebuie sa faca zid, acum, in jurul lui.
  In ceea ce il priveste, Victor Ponta a dat cel mai bun raspuns cu putinta cand a fost intrebat de jurnalisti cum comenteaza acuza de plagiat:
  “Tot ma duc la Bruxelles in 28 iunie!” (precizand, pe de alta parte, fara inutile dezvoltari, ca teza sa de doctorat sta la dispozitie pentru orice verificare).
  Este raspunsul pe care trebuie sa il dea, constant, Victor Ponta.

  P.S.

  In afara exceptionalei analize “Dottore”, postata de Adrian Nastase pe blogul sau, nimeni nu i-a mai venit alaturi tanarului premier- procuror Victor Ponta.
  “Vad”, aici, aceleasi “umbre” ale celor din 2001-2004, cand se declansau atacurile impotriva Cabinetului- si premierului- Nastase.
  Le transmit respectivilor (deocamdata!) doar:
  “Mai imprastiati, baieti, mai imprastiati- si mai schimbati scenariile. Si invatati sa nu va mai tradati panica, prin actii si gesturi dezordonate

 43. Daniel spune:

  MONICAI MACOVEI, COMPLICE LA ASASINAREA OFITERUL ACOPERIT SRI SORIN CRIVAT , CU SCOPUL STERGERII URMELOR DOSARULUI “ARMAMENTUL” SI UNOR PROBE DIN “TIGARETA II”

  (TRAIAN BASESCU- VIKTOR BOUT- TRAFIC ARMAMENT- continuare 8)

  In baza probelor trimise de Consiliului de Securitate al ONU, in martie 2002- cand Adrian Nastase era prim ministru- procurorul general, din epoca, al Romaniei a dispus inceperea unei anchete legate de traficul de armament, derulat pe teritoriul Romaniei in perioada 1997-1999. In dosar erau implicate (printre altii) generalul Constantin Degeratu, Traian Basescu (in calitate de ministru al Transporturilor), Viktor Bout si altii (exista si o Anexa la care ma voi referi). Traficul de armament se desfasurase cu implicarea unor firme (tigari- armament) “reprezentate” legal de Monica Macovei (in calitate de avocat si de falsificator de documente).
  La sfarsitul anuluii 2004 dosarul era aproape finalizat- trebuind sa isi urmeze cursul.
  O “secventa” esentiala a traficului de armament in perioda 1998-1999 fusese facuta cu fructuoasa colaborare Traian Basescu- Viktor Bout- Omar Hayssam, cu implicarea generalului Degeratu. Mai exact, in calitate de sef al Statului Major General al Armatei, generalul Degeratu fusese cel care autorizase acordul de survol si aterizare pentru rachetele Arsenalului Armatei, exportate de Omar Hayssam (intr-o tara supusa embargoului international. Autorizare transmisa Statului Major al Fortelor Aeriene, prin intermediul biroului Acorduri si relatii internationale, aflata in subordinea directa a sefului Statului Major General.
  Dupa ce Basescu a ajuns la Cotroceni, Dosarul penal “Armamentul” s-a transformat, in Strict Secret de Importanta Deosebita (SSID), primind ulterior nr. 628/D/P/2005. Monica Macovei, numita ministru al Justitiei a avut sarcina de a modifica legislatia astfel incat sa procurorii sa fie subordinate politic (in acest sens modificandu-se abuziv legislatia europeana adoptata in timpul guvernarii Nastase).

  Sorin Crivat, (formal) seful Documentelor Clasificate din OPSPI, a pus la dispozitia procurorilor DIICOT, in 2005, toate dovezile ce au stat la baza intocmirii Dosarului penal 628/D/P/ 2005 (dosarul “Armamentul”).
  Conform celor prezentate de Sorin Crivat legat de Traian Basescu (citez) “pe timpul mandatelor de ministru al Transporturilor, a dezvoltat si intretinut, impreuna cu cetateanul rus Bout Viktor, cunoscut ca dealer de armament in zonele de conflict international supuse embargoului ONU si NATO, reteaua de trafic ilegal cu armament atit de provenienta autohtona, cat si straina”. Dosarul a fost secretizat sin u si-a mai urmat cursul.
  In urma insistentelor de a se da curs dosarului, Sorin Crivat a fost acuzat, fals- cu implicarea Monicai Macovei – printr-un denunt suspect, de trafic de influenta si de primirea sumei de 30.000 de euro ca mita, in calitate de fost sef al Corpului de Control al ministrului Integrarii si sef al structurii de securitate al OPSPI din MEC. Mita nu a fost dovenita niciodata, dar Sorin Crivat a fost retinut si incarcerat in Penitenciarul Codlea in 21 decembrie 2006, urmare a presiunii procurorilor, la ordinul Monicai Macovei (Traian Basescu fiind, desigur, in cunostinta de cauza). .
  Arestarea abuziva si falsele acuzatii aduse lui Sorin Crivat, cu mijlocirea Monicai Macovei, au fost generate de spaima ca marturia acestuia ar f fost credibila- cu atat mai mult cu cat Sorin Crivat era ofiter operativ acoperit SRI, sub criptonimul POPESCU MIHAI (dupa cum reiese din adresa pe care Sorin Crivat i-a trimis-o din Penitenciarul Codlea, in 18 ianuarie 2006, sefului SRI George Maior).
  Sorin Crivat participase la misiuni in tari africane de unde culesese date si informatii legate de reteaua infractionala privitoare la afaceri petroliere si trafic de armament in care erau implicate numele grele din spectrul politic din Romania- inclusiv Traian Basescu.

  In 26 martie 2007 (cu o zi inaintea termenului de judecata din 27 martie 2006- cand Sorin Crivat amenintase ca va declara, public, tot ce stie) ofiterul acoperit SRI a fost asasinat in Penitenciarul Codlea.

  Din nefericire pentru Traian Basescu, Monica Macovei – si “colaboratorii” penali ai acesteia in materie de mare criminalitate organizata, reteaua Dumitru Iliescu- Catalin Voicu – de la locuinta lui Sorin Crivat a fost ridicat un laptop continand date/ documente criptate, referitoare la dosarul “Armamentul” si la o Anexa a acestuia, care elucideaza operatiunea de criminalitate organizata “Tigareta II”. Acestea au fost decriptate.

  Anexa S-207 (care, se pare, a constituit motivul asasinarii lui Sorin Crivat – in aceasta regasindu-se nume si date legate de cei implicate in traficul tigari- armament “Tigareta II”, in care este implicata si Monica Macovei) contine date din registrul de vizitatori la U.M. 0313-SPP.
  Conform documentului:
  “In ziua de 01.04.1998 (cu doua saptamini inainte de “Tigareta 2” n.A.), la orele pranzului, la SPP au sosit Traian Basescu si urmatorii: Duma Claudiu Octavian (Legitimatie SRI, seria DO nr. 0271/01.09.1995), Bojoga Dan (Legitimatie SRI, seria BO nr. 0322/01.09.1995), Molnar Dorel (Legitimatie SRI, seria MO nr. 0459/01.09.1993), Albu Cristina Dorina (tot ofiter SRI) si Radu Gheorghe Catalin (ofiter acoperit SRI – Legitimatie acces Aeroport International Otopeni, seria B, nr. R265005). Prezenta zilnica, timp de aproape o saptamana, pret de cateva ore, a celor mai sus mentionati indica familiarizarea cu un anume gen de activitate si punerea la punct a unui plan de cooperare intre ofiterii (oficiali si acoperiti) ai SRI si cei ai SPP, in vederea indeplinirii unei misiuni. Ofiterii SRI erau subordonatii colonelul Ioan Rusan – seful Diviziunii Filaj a SRI- unitatea respectiva primind si executand misiuni de sprijinire a SPP (serviciul sau fiind subordonat direct, pe durata operatiunii, generalului de brigada Mihai Stan – loctiitorul directorului SPP pentru Siguranta si Protectie Informativa, fostul loctiitor al lui Virgil Magureanu destituit pentru neglijenta in Cazul Berevoiesti), alaturi de ofiteri din filajul MApN (subordonat Directiei Informatii Militare), prezenti si ei in operatiunea din noaptea de 16/17.04.1998. Misiunile SRI se limitau la contrafilaj in afara Bazei 90 Transport Aerian Otopeni, in timp ce, din interiorul acesteia, contrafilajul era realizat de DIA. Asadar, pentru a patrunde in Baza 90, ofiterii SRI aveau nevoie de ofiteri DIA. In acest sens, incepind din data de 03.04.1998, in acelasi Registru de Intrare la SPP, grupului de la SRI i s-a alaturat si lt-col. MApN Radici Francisc (legitimat cu B.I., seria BD nr. 241548 ), seful Compartimentului Filaj din DIA”
  (“Coincident”, dupa ce Traian Basescu a ajuns la Cotroceni, in urma prezidentialelor din 2004, Francisc Radici a fost avansat la gradul de general si numit sef al Directiei de Informatii a Armatei. Subliniez, ca fiind esential, ca, in decembrie 2004, in pofida faptului ca Adrian Nastase castigase prezidentialele, Traian Basescu a fost proclamat invingator – si cu “cooperarea” unor personaje foarte “ciudate” din zona politica, asociabile cu Dumitru Iliescu, Catalin Voicu, Monica Macovei si, nu in ultima instanta, cu Traian Basescu; asocierea se face „transpartinic” pe operatiuni necurate si are legatura cu traficul de armament).
  Potrivit Anexei S-207, “acest tip de cooperare era solicitata de MApN numai in cazul transporturilor speciale avind ca marfa arme romanesti destinate zonelor de conflict militar supus embargoului international”.

  P.S.
  Nu trebuie sa fie cineva foarte perspicace pentru a realiza ca, pe fond, intre situatia lui Sorin Crivat (bagat in inchisoare nevinovat) si presiunile asupra lui Adrian Nastase (pentru a fi incarcerat in urma unei false vinovatii- falsul procurorilor fiind evident) exista o izbitoare asemanare.
  Sa mai amintesc faptul ca dosarul “Armamentul” (cu Anexa S-207, legata de “Tigareta II”- Anexa provocand mari tulburari celor mentionati in ea) a fost finalizat in perioada in care Adrian Nastase era prim ministru- dosarul trebuind doar sa-si urmeze cursul in 2005, cand, sub patronajul lui Traian Basescu si cu complicitatea Monicai Macovei- specifica criminalitatii organizate- dosarul a fost secretizat?

  (va urma)

 44. Sara spune:

  Nu inteleg un lucru. Cum e posibil sa-l compatimiti pe Diaconu, cand a incalcat legea. Nu credeti ca era mai potrivit sa nu accepte functia de ministru daca se stia cu musca pe caciula ? Ca n-a fost mare lucru, fata de altii, de acord dar e vorba de un abuz, cel putin. Daca incercam sa-i toleram pe unii numai pentruca altii fura mai mult e complect gresit. Legat de plagiatul lui Ponta este o rusine pe obrazul tarii sa avem un prim ministru care a savarsit un furt intelectual, pentruca despre asta e vorba. Am comparat si eu cele patru lucrari (inclusiv un articol din Romania Libera) cu lucrarea de doctorat si culmea, nu numai ca s-a inspirat dar a copiat pana si concluziile din lucrare, care ar trebui sa cuprinda ideile proprii ale lui. Nu ma intereseaza cine a declansat acest scandal, dar il felicit pentru c-a facut-o, pentruca acest lucru vorbeste de la sine despre competenta profesionala, corectitudinea si onestitatea celui care a fost aruncat din pacate in fruntea guvernului. Regret ca atat dl. Vosganian cat si altii, incearca sa transfere vina din ograda primului ministru in cea a presupusilor acuzatori. Rusine !

  • @ Sara

   Valeu, Sara! Ce vorbe sunt astea? E drept ca Mircea Diaconu trebuia ferit de o astfel de situatie. Totusi, daca ajunge sa ne fie rusine cu Mircea Diaconu, ce sa mai zicem de atatia altii?! Sara, nu cauta raul acolo unde nu e. Nu stiu cine te inspira sa scrii astfel de comentarii, dar daca totr ai citit – si inteles – lucrarea de doctorat a lui Ponta, ar fi trebuit sa stii ca nu prea se spune “ideile proprii ale lui”.

 45. Buddha spune:

  Doamne Fereste!!!!! Hasotti la Cultura???!!!
  A innebunit Antonescu.
  Dupa toate tunurile care se indreapta acum spre Guvernul Ponta, Antonescu isi baga singur ghiuleaua la inaintare?!
  1. Ce lagatura are Hasotti cu Cultura?
  2. Cine e acest Hasotti? Eu de fiecare data cand l-am vazut la tv (rar) l-am vazut rosu de manie si cu spume la gura, cu dificultati de exprimare in limba romana si…atat.
  3. Oare Diaconu a fost lucrat chiar din interiorul PNL? Poate ca nenea asta Hasotti isi dorea sa ajunga si el ministru cu orice pret.
  4. Naspa in politica, pacat de domnul Mircea Diaconu.

  • @ Buddha

   Nu l/a lucrat nimeni pe Mircea Diaconu din interiorul PNL. Iar Puiu Hasotti vorbeste bine limba romana si e profesor de antropologie culturala. Poate ca a facut uneori spume la gura, dar cati dintre noi n-au facut? Dar ai dreptate, in politica e cam naspa.

  • @ Buddha

   Nu l/a lucrat nimeni pe Mircea Diaconu din interiorul PNL. Iar Puiu Hasotti vorbeste bine limba romana si e profesor de antropologie culturala. Poate ca a facut uneori spume la gura, dar cati dintre noi n-au facut? Dar ai dreptate, in politica e cam naspa.

 46. un liberal optimist spune:

  Si eu cred ca Puiu Hasoti e potrivit la cultura, mai ales ca are aplecare pentru conservarea patrimoniului istoric.

 47. un liberal optimist spune:

  Vad ca s-a declansat un scandal mediatic in toata Europa cu plagiatele oamenilor politici. Mereu m-am intrebat de ce trebuie sa-ti cumperi un doctorat daca n-ai obligatii profesionale legat de el:cercetator, cadru didactic universitar.Ca este limpede ca nu vei fi in stare sa sustii o discutie cu un doctor pe bune. Decat sa te faci de ras, iar daca esti persoana publica sa iesi din viata publica.

 48. lordul john spune:

  @VV

  Un raspuns la intrebarile noastre, legate de ICR

  http://atdoru.wordpress.com/2012/06/19/mai-mult-decat-share-si-like/

 49. patrascu spune:

  “@ patrascu

  Bine ca stateai itit la fereastra cand venea vorba de PD.”

  Observ ca deveniti brusc irascibil daca cineva isi permite un comentariu critic la adresa Pnl.Am sa pun acest lucru pe seama unei perioade mai agitate din viata d-voastra de partid.
  Eu nu ma pot supara pe d-voastra pentru ca,odata,v-am promis un abonament pe viata la inima mea si nu obisnuiesc sa-mi schimb parerile asa de usor ca un om politic.
  P.S. Aici nu era vorba de pd(sper ca acest partid sa dispara sau macar sa fie absolut nesemnificativ ca reprezentare).Pesemne ca o stau la fereastra insotit de Neagu Djuvara,Radu Campeanu,etc.

  • @ patrascu

   Nu sunt deloc irascibil. Cel putin o treime dintre romani privesc USL cu adversitate. Poti fi unul dintre ei, de ce sa ma supar? Cat despre domnii Djuvara si Campeanu, nu e bine sa dea declaratii care sa faca viata mai usoara adversarilor PNL. Daca au ceva cu Antonescu, sa-i spuna intai in PNL. Eu, cand am ceva de spus, ii spun in Biroul PNL si, crede-ma ca nu l/am menajat. N-o sa ma vezi niciodata la telefizor sa ma rafuiesc cu Crin. Asta nu se face.

 50. epolitikon spune:

  @VV

  Cam asa m-am gandit si eu…Aveti totusi o vara la dispozitie ca sa gasiti solutii reale, nu…prefecti.