Confesiunea unei hiene

Am văzut, ceva mai devreme, aşezat pieziş pe colţul unui bulevard al Capitalei, un afiş stradal numai bun de  băgat lumea în sperieţi. El reprezenta un fel de monstru cu gura larg deschisă şi înţesată cu colţi uriaşi, ascuţiţi şi încălecaţi, precum vârcolacii din serialele Twilight. După lămuririle care însoţeau imaginea fiarei, ea era una din gaşca celor 256 de hiene care au votat în Parlament pentru a-l suspenda pe Traian Băsescu şi pentru a-l apăra pe Adrian Năstase, hiene de care, dacă socotim imaginea zbârlitoare şi înfricoşată de pe panou, românii ar face mai bine să se ferească.

 

Mă număr printre cei care au votat, în Parlament, pentru suspendarea preşedintelui, astfel încât mă calific pe deplin, în faza eliminatorie, de a fi suspectat ca făcând parte dintre bestiile cu chip de hienă pe care, cu atâta talent portretistic, le evocă respectivul afiş. Cu această onorantă suspiciune, rotindu-se ca o aură deasupra creştetului meu – pardon, colţilor mei! – mă simt obligat să mărturisesc.

 

Ideea că cei care au votat pentru suspendarea preşedintelui, au votat, de fapt, pentru protecţia puşcăriaşilor şi puşcăriabililor este o campanie abilă, dusă în acelaşi registru cu lovitura de stat, cu practicile staliniste, cu colapsul economic care ne aşteaptă, cu datul afară din Uniunea Europeană, cu hăituirea judecătorilor şi altele asemenea. Nu neg că or fi şi dintre aceia care s-au gândit mai întâi de toate la pielea lor, nu pot să bag mâna în foc pentru nimeni, dar vă asigur că, cel puţin în ce mă priveşte pe mine, motivele au fost cu totul altele.

 

Eu am o poziţie oarecum specială. În anul 2004, am luptat, din răsputeri, în campania electorală, împreună cu Traian Băsescu împotriva lui Adrian Năstase. Faptul că PNL este aliat cu PSD nu mi-a schimbat opiniile în legătură cu guvernarea PSD din perioada 2001 – 2004. USL înseamnă, în primul rând, o alianţă de partide, nu de persoane. Motivul pentru care am acceptat alianţa cu PSD nu este acela că am reconsiderat abuzurile FSN din anii de început ai tranziţiei, ori rolul lui Ion Iliescu în mineriada din 1990. Aici nu e ca la tango, când dansează fiecare cu fiecare şi îţi alegi partenerul. E ca la horă unde joci împreună cu mai mulţi dintre care nu toţi trebuie să-ţi fie pe plac. Motivul pentru care am ales să colaborăm cu PSD e acela că PD condus de Traian Băsescu a devenit din cale-afară de nociv pentru sănătatea României şi trebuie înlăturat de la cârma ţării.

 

Am luptat, atunci,  în 2004, împreună cu Traian Băsescu. După terminarea cu succes a campaniei, el a simţit nevoia să-şi exprime recunoştinţa în faţa naţiunii, m-a invitat alături de el pe scena extazului,  dar mi-a mulţumit în felul lui, adică luându-mi pălăria şi aruncând-o în mulţime. Scena a intrat în istorie, cum, din păcate, şi pălăria mea, pe care n-am mai recuperat-o. Nu i-am cerut niciodată  nimic lui Traian Băsescu, în contul recunoştinţei pe care a mărturisit că mi-o poartă. Nu i-am cerut nici măcar o pălărie, deşi m-a invitat public să merg la Cotroceni să-mi dea alta. In schimb, el a ales să-mi mulţumească în felul său, purtându-se – ca să fiu eufemistic – mizerabil. Nu faţă de mine ca persoană, pentru că în privinţa asta orice poate să creadă ce vrea şi să se poarte ca atare. Ci faţă de calitatea mea de candidat la postul de comisar european, de ministru al economiei şi finanţelor ori de preşedinte al comunităţii armenilor. Dar nu pentru asta am votat suspendarea lui Traian Băsescu. Ci pentru că aşa cum s-a comportat faţă de mine, s-a comportat cu imensa majoritate a românilor.

 

Nu m-am gândit nicio clipă că votând suspendarea, apăr puşcăriabili. Am văzut, apoi, şi lista lor. Adică a puşcăriabililor noştri. N-am văzut, însă, şi lista puşcăriabililor lor. La noi lista e cam închisă, dat fiind că n-am mai fost la guvernare de atâţia ani şi, dacă era ceva de descoperit, la cum ne-au căutat, s-ar cam fi descoperit până acum. La ei, însă, lista e deschisă, şi probabil că teama lor e mai răspândită şi mai intensă decât a noastră. Câtă vreme Guvernul PD a condus România, sub conducerea lui Traian Băsescu, niciun ministru ori secretar de stat nu a fost ameninţat de cercetările penale. Cu excepţia bietei doamne Ritzi la care nu Parchetul, ci presa s-a sesizat. Vreţi să spuneţi că o guvernare doborâtoare de recorduri în materie de corupţie, precum Michael Phelps în materie de probe la înot, nu a păcătuit decât cu cei şaptezeci de mii de euro cât a costat scena de la Costineşti a doamnei ministru al tineretului? Haida-de! Faptul că toate marile tunuri din domeniul licitaţiilor, al administrării fiscale, al contractelor de electricitate, toate comisioanele de până la 20% care oripilau pe ambasadorii europeni acreditaţi la Bucureşti ori nepotismele strigătoare la cer au rămas nepedepsite până azi e doar un exemplu convingător al modului în care a funcţionat justiţia „independentă” lăudata la Bruxelles. Aşadar, înainte de a ne acuza de apărarea puşcăriabililor, e bine  să-i numărăm, şi pe unii dar şi pe ceilalţi, Cu aceeaşi măsură şi cu asupra de măsură.

 

Cât despre Adrian Năstase, iată cum stau lucrurile, din punctul meu de vedere. Mi-am exprimat, deja, poziţia potrivit căreia, la nivelul probelor administrate şi al învinuirilor, pedeapsa cu executare mi se pare excesivă. Asta, însă, nu are legătură cu modul întocmai  în care trebuie aplicată legea şi sentinţele judecătoreşti. Nu cred că Adrian Năstase, în situaţia în care Traian Băsescu va fi demis, va cere să fie graţiat. Nu cred că ar fi bine, nici pentru ţară, dar nici pentru el, ca viitorul preşedinte să-l graţieze. Nu am auzit pe nimeni, în USL, vorbind de ipoteza graţierii lui Adrian Năstase. Faptul că această campanie oribilă, însoţită –  pe post de ponei cu zurgălăi –  de vârcolaci şi de alte hidoşenii, ia drept certitudine ceva ce nu există, astăzi, nici măcar la nivel de ipoteză, ne argumentează, odată în plus, de ce trebuie să mergem la referendum şi să votăm Da!

 

 

146 Responses to “Confesiunea unei hiene”

 1. Barosanul spune:

  @ All
  @ Cris
  Macar pe Romani in UK http://www.romani.co.uk/
  am reusit sa punem adresele

  Referendumul Naţional din 29 iulie 2012 pentru demiterea Preşedintelui României
  - Secţii de votare Marea Britanie-

  1. Londra 1, Ambasada României–Sediul ICR, 1 Belgrave Square, London, SW1X 8PH. Tel. 020 7752 0134, Fax. 020 7235 0383.

  2. Londra 2, Ambasada României-Secţia Consulară, 344 Kensington High Street, London, W14 8 NS. Tel. 020 7602 9833, Fax. 020 7602 4229.

 2. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Apropos de sectiile de votare din strainatate. Mari dobitoci sunt aia de la MAE

  http://www.mae.ro/sites/default/files/file/alegeri_locale_2012/19.07_10.20_listafinala.pdf

  Apar o multime de sectii suplimentare spre exemplu 5 suplimentare in Marea Britanie ”Londra3 (Brent), Glasgow,
  Cardiff, Leeds, Birmingham”

  Iar cum nu se dau lamuriri referitoare la adrese ne lasa sa banuim ca ele sunt ‘pe dreapta’ ‘pe stanga’ si ‘pe centru’ depinde de vointa si preferinta fiecaruia.

  Sunt platiti de pomana iar Dl Marga mai bine se apuca de Educatie ca la Externe e VARZA.

 3. cris spune:

  @ barosanul

  Sunt mai multe sectii pentru voi decit cele postate de tine, uite lista mae la care am ajuns cu mare greutate. O postez pentru ca poate va ajuta si pe altii care citesc blogul. O sa si dau niste telefoane si va lamuresc cum merg lucrurile cu informatiile si prietenosenia celor care pot fi contactati sa afli care sunt conditiile

  http://www.mae.ro/sites/default/files/file/userfiles/hcoc_2012/referendum_2012/lista_sectii_votare_strainatate_inclusiv_suplimentare-23_iul-ora_14-30(1).pdf

 4. cris spune:

  @ barosanul

  Domnul Marga nu poate sa le faca pe toate, iar in conditiile haloimasului extern creat de basescu cu atit mai putin. Problema e ca nu are suportul necesar – nu e treaba lui sa posteze pe fiecare site de amabasada care sunt locatiile, ar trebui sa fie obligatia lor.

 5. Filip G spune:

  @Cris
  Multumesc mult pentru lista.
  Aseara discutam cu un prieten din Germania ,el dorea sa mearga la vot dar nu stia de sectie la MUNCHEN.Deseara il anunt sa transmita romanilor din MUNCHEN.
  Mobilizarea!

 6. Barosanul spune:

  @ All

  Pt Cei interesati

  Am facut rost de adresele si celorlate 5 sectii suplimentare din Marea Britanie

  3. Edinburgh, Biroul Consular al României, 7/9 North St. David Street, Edinburgh,EH2 1AW. Tel. 013 1524 9498, Fax. 013 1524 9499.

  4. Londra 3, Brent-Nord, Brent Town Hall, Forty Lane, Wembley, London, HA9 9HD.

  5. Glasgow, Centrul Cultural Shettleston,111 Killin Street, Glasgow, G32 9AH. Tel. 013 1524 9498.

  6. Cardiff, The Greek Cypriot Community Centre, Church Street, Off Bute Street, Cardiff CF10 5HA.

  7. Leeds, Civic Hall, Portland Crescent Entrance, Leeds, LS1 1UR, West Yorkshire.

  8. Birmingham, Birmingham Council House, Victoria Square, Birmingham, B1 1 BB.

 7. cris spune:

  @ Filip

  Spune-i sa dea telefon sa verifice, asta fac si eu miine dimineata, si sa-ti comunice – s-ar putea sa avem noi surprize……
  Barosane, acelasi lucru, pune mina pe telefon ca lista are si numerele de telefon si verifica.

 8. Barosanul spune:

  @ Cris

  Treaba domnului Marga, ca a oricarui manager este sa dispuna si sa verifice ca s-au pus in practica. Iar daca nu sa ia masuri, de 1 m de 2 sau sa-i dea afara :)

 9. cris spune:

  @ barosanul

  un manager nu poate lucra daca nu are cu cine lucra, iar datul afara si gasitul altor oameni ia timp, un timp pe care inca nu-l avem….poti fi rupt din soare, daca nu ai o echipa pe masura, degeaba.

 10. Filip G spune:

  @ Cris
  Lista ar trebuii confirmata de MAE,are parghii suficiente.
  Gata cu tepele,daca nu sunt in stare dupa Referendum -Revizuirea posturilor celor ce intoxica cetatenii.

 11. cris spune:

  @ Filip

  Nu ma face sa ajung la vorbele lui Kennedy: nu te intreba ce poate face tara pentru tine ci ce poti face tu pentru tara. In primul rind e interesul nostru si trebuie sa asteptam ceva de la noi, cetatenii intoxicati suntem noi, si ajunsi la discretia unui stat pentru care nu existam. Ce sa astept de la mae?, un mae care a fost ani de zile stricat de basescu si pe care un om, Marga, nu-l poate reforma peste noapte? Nimic sau foarte putin, dar de la mine, de la tine si de la toti ceilalti astept ceva, vorba ta: mobilizarea.

 12. Filip G spune:

  Simpatizantii ori membrii USL nu-s crema societatii precum PDL.
  Dar nici sinucigasi in serie.
  A disparut un sustinator dar il razbuna 10 din neam.
  Fie-i tarana usoara!

 13. Filip G spune:

  @
  Cris
  Am condus oameni si cred ca stiu cum e.
  Daca esti ferm si corect ,ceri oamenilor un lucru iar ei il executa.
  Cine nu executa suporta consecinte.
  A cere sa informezi corect ,nu-i abuz.
  Iar in fisa postului angajatului MAE este grija fata de cetatenii aflati in strainatate sa fie informati corect.

 14. cris spune:

  @ Filip

  Ajungem sa fim ca la obiecte pierdute: cetatean, pierdut stat, minimalizat si volatilizat de basescu. Gasitorului recompensa. Decit sa asteptam gasitori mai bine punem noi mina sa ni-l regasim, caci stim bine cine ni l-a subtilizat. Cetatean, mi s-a furat statul de catre basescu, mi-l iau inapoi. Pe 29 iulie.

 15. cris spune:

  @ Filip

  da, Filip, dar problema inca este ca nu usl conduce ci basescu, oamenii lui asculta de el, sunt multi si pretutindeni, el cere, ei executa.

 16. 香港 spune:

  Traian basescu si interesele pe care el le reprezinta au in spate un urias mecanism de intoxicare si aruncat nori de fum. El este creat in Romania, de catre romani. Problema, probabil in acest moment este ce mai poate el produce pentru a avea si un efect, pentru ca poate cativa romani sa mai poata crede aceste aiureli. Problema acestui regim, lasand la o parte pe cine reprezinta si cat de servil a fost, este ca a ridicat nesimtirea, obraznicia, tupeul, golania la statut de valori nationale. Decenta,bunul-simt, pudoarea sunt lucruri desuete ,ba chiar jignitoare. A fost ultimul lucru de care Romania de dupa 1989 avea nevoie.

 17. Filip G spune:

  @ Cris
  Noi facem partea noastra
  MAE partea sa
  Dar gata cu idea ca dupa 29 iulie totul va fi ca inainte.
  Dupa 29 schimbam barca si totul va fi OK .Cine joaca la doua capete sa stie ce pateste.
  Eu am grija sa nu scuip ,findca nu ma intorc sa ling acolo unde am scuipat.

 18. Barosanul spune:

  @ All

  Cand Basescu a afirmat ca ‘Scoala Romaneasca scoate tampiti’ s-o fi uitat la Ficasa Elena Basescu :).
  Asa ca mai poti zice ceva? Omul a facut autocritica familiei.

 19. Filip G spune:

  Da ,aurel
  Si marmota……………
  Am schimbat un primar PDL cu unul USL in orasul meu.
  Iar acum mobilizarea va fi de peste 70%
  Domnul Toader nu influienteaza votul cu degetul.
  Multi PDL-isti au comandat bulina pentru buletin,e ceva nu?

 20. xod spune:

  daca va fi lasat de alegatori, base isi va continua furturile si abuzurile,o parte din imprumuturile facute de acesta sunt probabil folosite in aceasta campanie pt realegerea sa

 21. tiberiu spune:

  @VV
  Am vazut declaratia dv de presa sub egida USL.Mi-a placut determinarea afisata,convingerea care s-a transmis ca pe 29 iulie TB va fi demis indiferent de jocurile lui murdare de-a veniti /nu veniti la vot.TB este intradevar o epava politica care se scufunda indiferent ce gaselnite mizerabile va incerca sa inventeze.Lumea este lamurita cu ce canalie au de-a face si sunt convins ca va fi un vot zdrobitor impotriva lui care va insemna eliberarea de sub jugul mafiei portocalii.Va fi o zi de sarbatoare in care cetatenii vor avea sansa de a lua ,vorba lui S.Oprescu “o portie de liberate”

 22. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Uite ca prietenul nostru Aurel imi dadu o idee.

  Primarii usl sa fie evaluati dupa referndum la ce procent de locuitori au scos la vot, indiferent dupa cum voteaza.

  Cautind am ajuns la concluzia ca la PDL era un procent minim de 70% de scos la vot inainte de a o da cotita acum.

 23. Barosanul spune:

  In Ianuarie s-a strigat:
  ‘Nu producem cat furati’
  acum vorba unuia, referitor la indemnul de ne prezentare, ar trebui sa se strige
  ‘Nu votam cand comandati’

 24. andrei spune:

  Pentru Basescu ar fi mai bine daca ar demisiona acum.
  Nu o va face, dar exista riscul pentru el sa pateasca ca Ceausescu.
  Vom iesi in strada asa cum am iesit in Piata Universitatii si de data asta nu vor mai fi doar cateva mii de oameni, ci mult mai multi.
  Basescu nu mai are nici o sansa.
  Sa plece sau va pati ca Ceausescu.

 25. Kronstadt an der Graft spune:

  @andrei
  De reţinut totuşi că în timp ce Ceauşescu a încercat în ultimul moment să mai dea două sute de lei la salarii, Băsescu vrea să taie o sută de mii de paturi de spital.
  Nu pricep ce neam blestemat suntem noi, ca după nici o generaţie să ne procopsim cu încă un smintit la conducere.

 26. florin spune:

  …hienele de udrea, boagiu, andreea vass, ritzi si roberta sunt in realitate cele care asteptau moartea a tot ceea ce este romanesc; au omorat spitale, scoli, au ingropat sosele si autostrazi..!..de ce sa nu iesim la vot.?! sa-i aparam de fapt pe ei si pe marinarul odios..?!

 27. sorin gyorgyfalvi spune:

  Ce va ziceam eu ca vine basescu pe ultima suta de metri si cere electoratului sa nu vina la vot ?

  Eu zic ca in conditiile astea referendumul e compromis, nu doar din punct de vedere al unui rezultat pozitiv ci si din punct de vedere legal, deoarece legea referendumului asa cum e ea prevede ASIGURAREA PARTICIPARII LA VOT

  Eu zic ca USL ar trebui sa scoata ceva iepurasi din joben, acuma repede!

 28. Sorin Muncaciu spune:

  Domnule Vosganian, din pacate , dezavantajul de a fi intr-o alianta politica esta ca erorile partenerilor de alianta se rasfring si asupra noastra, fara ca noi sa ne dezicem sau, separa de aceste erori. Eu inteleg spiritul diplomatic practicat de domnul Ponta in interviul cu Der Spiegel, totusi, au fost intrebari la care obedienta si umilinta au depasit cu mult toleranta pentru spiritul diplomatic. Imi este rusine ca un asemenea politician umil reprezinta guvernul tarii mele si partidul al carui membru sint. Nu am avut niciodata iluzii, in cea ce priveste, adeptii stingii, a ideologiilor colectiviste. Dar, seful celui mai important partid de stinga sa fie un asenenea caracter slugarnic, oportunist , lipsit totalmente de mindrie barbateasca si demnitate nationala nu mi-am inchipuit ca exista. Nu pot sa inteleg complexul de calitati pe care un lider PSD trebuie sa le intruneasca pentru a ajunge in capul partidului. Tineretea si lipsa de experienta politica sint defecte grave atunci cind , maturitatea si caracterul sint cea ce este necesar in exercitarea acestei functii. Nu se poate ca prim-ministrul Romaniei sa fie un papagal care face in pantaloni cind este luat la intrebari !! Este de domeniul absurdului, ca un fost simpatizant Maoist , domnul Barosso sa argumenteze aiurea pentru o modalitate nedemocratica, respinsa chiar de Comisia de la Venetia, de validare a referendului si, domnul Ponta sa inghita ca papagalul argumentele birocratului si, in ultima instanta, dictatul CE , fara ca nici un vot sa nu fi fost exprimat in favoarea timpeniei tip Barosso. Ce fel de prostie este aceasta,un prim-ministru sa afirme ca se supune orbeste deciziei maoistului Barosso in ciuda consecintelor grave pe care ignorarea vointei poporului roman le poate avea pentru stabilitatea politica din tara. Aici, prin actiunile sale Ponta se situeaza pe aceiasi pozitie de tradator al intereselor nationale, pe care se afla semnatarii scrisorii GDS, madam Macovei si toti aceia care se ploconesc in fata birocratiei inepte a UE. Eu am inteles punctul dumneavoastra de vedere , domnule Vosganian, sfatul batrinilor : ca nu trebiue sa deschizi un al doilea front daca nu este absolut necesar! Nu sint deaord cu acest mod simplist de a judeca situatia, aici vorbim de demnitatea si interesul national , nu de o sezatoare de la sate !!
  Din pacate , istoria se repeta, ” cancelariile europene” nu ne dadeau voie sa ne unim, sa formam statul national roman modern, a fost ingenuitatea romanilor care au ales acelasi Domnitor pentru Unire , in ciuda cancelariilor care au inghitit cu noduri.Bratianu exasperat de amestecul intreburile interne ale natiei a hotarit sa tempereze presiunea externa prin aducerea la tron a unui egal al “cancelariilor”.Tot ” cancelariile ” , cea germana in speta, au fost acelea care au rupt Basarabia si Bucovina , de trupul tarii, sau Nordul Ardealului, prin dictatul de la Viena. Astazi Romania este o tara libera si independenta care, a aderat voluntar la UE ca stat independent, care si-a ales, in mod democratic, succesiunea la conducerea statului dar , care, este tratata ca o republica bananiera si domnul Ponta inghite o asemenea umilinta cu seninatate, luindu-si angajamente absurde. Domnule Vosganian, eu nu stiu pe ce lume traieste conducerea USL sa nu inteleaga ca , in acest moment, CE si comunitatea UE se afla sub presiunnea popoarelor nemultumite de criza economica prelungita de scandalurile financiare si iminenta disolutie a uniunii monetare, cu alte cuvinte, birocratia UE este contestata pretutindeni si nu se afla in situatia de a se face de ris cu sanctionarea a proasta a Romaniei. Chestiunea imprumutului IMF nu poate constitui un motiv de santaj, atita timp cit exista alte alternative de finantare care, odata adoptate de Romania ca alternativa , ar da mult mai multe dureri de cap IMF -ului decit noua.
  Revenind la situatia creeata de domnul Ponta, consider ca este absolut necesar conducerea PNL sa adopte o pozitie ferma impotriva dictatului CE, a domnului Barosso personal. Va trebui scrisa o scrisoare deschisa la adresa CE in care, toate argumentele de incalcare a vointei democratice a Parlamentului Romaniei si a consecintelor ignorarii rezultatului votului cetatenilor romani situeaza CE de partea regimului totalitar Basescu-PDL. Impunerea sub amenintarea cu sanctiunile CE a cvorumului, in ciuda recomandarilor Comisiei de la Venetia, face posibila aberatia anti – democratica in urma caruia sustinatorii lui Basescu care boicoteaza referendumul sa cistige, de facto, prin invalidarea arbitrara a vointei celor care participa democratic la vot !!! Acesta scrisoare conjugata , eventual, cu o rezolutie in PE, din partea partidelor de orientare liberala, ar turna gheata in pantofii alora care alearga sa sanctioneze Romania .
  Pe plan intern, PNL ar dovedi , inca odata, ca are intereseul national sfint, in ciuda pretentiilor absurde ale cancelariilor. Basescu & co va vor improsca cu noroi dar , in constiinta nationala gestul de respingere a dictatului arbitrar al CE nu va fi uitat ! Pentru o asemenea intreprindere politica, conducerea PNL trebuie sa aiba
  “guts”, acum, se deosebesc barbatii de imberbii fatalai !! Atunci cind, in joc este demnitatea poporului roman , nu au nici o importanta aberatiile doamnei Muller sau Merkel, Barosso, GDS, ICR, Basescu, Macovei…… sau cancelariilor care, de atitea ori, ne- au calcat in picioare…Dati-le un raspuns care, sa fie pe masura insultei pe care ne-au adus-o, cind ne-au confundat cu o republica bananiera…..

 29. Mihai ANDREI spune:

  @ Varujan Vosganian
  Dvs. veniţi azi la mitingul de la Oradea ?