Pe cine mai reprezintă Traian Băsescu

La ora la care scriu, rezultatul este încă incert, dar posibilitatea ca referendumul să nu fie validat e destul de mare. Sondajele la ieşirea de la urne dau un rezultat zdrobitor în favoarea votanţilor pentru demiterea preşedintelui. Din punct de vedere politic, acest referendum este un eşec lamentabil pentru Traian Băsescu şi oamenii săi. Iar ideea pedistă potrivit căreia eşecul aparţine, de fapt, USL, care a coborât în opţiunea de vot de la 50% la 38% e o aiureală. Opţiunea susţinută de USL, de demitere a preşedintelui,  a obţinut, la referendum, cu 3 milioane de voturi mai mult decât obţinuse USL la alegerile locale.

Mobilizarea la vot a fost a susţinătorilor demiterii lui Traian Băsescu, în ciuda rezultatului, a fost foarte mare. Să ai aproape cincizeci la sută participare la vot într-o zi caniculară de iulie, în condiţiile în care pedeliştii au boicotat şi ungurii au sfidat referendumul, este o performanţă. Iar dacă acest aproape cincizeci la sută se raportează la o Românie fantasmagorică în care listele electorale permanente sunt umflate cu vreo trei milioane de votanţi, lucrurile sunt şi mai limpezi. Mă întreb ce se va întâmpla când Institutul Naţional de Statistică va anunţa rezultatele finale ale recensământului. Dacă populaţia stabilă va fi de 19,2 milioane de locuitori, aşa cum o arată rezultatele parţiale, cum se va mai putea explica acea gogoriţă cu 18,4 mlioane de votanţi pe listele permanente? Ce-ar trebui să facem atunci? Să cerem Curţii Constituţionale reevaluarea referendumului din 29 iulie? Căci va fi limpede, atunci, că votanţii de pe listele permanente nu puteau fi mai mulţi de 15 milioane la 29 iulie. A păstra pe lista permanentă electorală o persoană care nu are domiciliul stabil în România e o ficţiune, menită doar să ne protejeze numărul de reprezentanţi în Parlamentul European.

E clar că, raportat la România reală a celor 19,2 milione de locuitori din lăuntrul frontierelor – în funcţie de care ar trebui să se stabilească orice cvorum – Traian Băsescu a pierdut umilitor acest referendum şi că rezultatul, în condiţiile corelării datelor din referendum şi ale celor din recensământ, ar fi trebuit să ducă la validarea referendumului. Ideea că cei care au absentat sunt susţinătorii lui Traian Băsescu e o inepţie pe care nu o poate crede nimeni. Şi atunci, pe cine reprezintă, în fapt, Traian Băsescu?

Impunerea cvorumului, mai ales în condiţiile necorelării dintre România reală şi România de pe listele electorale, a fost o opţiune stranie. Nu se poate să umileşti pe cei care au votat, să le ignori opţiunile, în numele absenţilor. Nu se poate ca absenţii să decidă în locul celor prezenţi. Cu atât mai mult cu cât opţiunile reale ale absenţilor nu le cunoaştem, poate că nici ei înşişi, în multe cazuri, nu le cunosc, în timp ce opţiunile celor care au votat sunt clare. Nici o ţară democratică de mărimea României, din întreaga lume, nu are o astfel de prevedere pentru validarea referendumului.

Traian Băsescu, în situaţia în care se va reîntoarce la Palatul Cotroceni, va fi reprezentantul unei Românii care nu există. Sau, în cel mai bun caz, al unei Românii absente. Nu ştiu cum se spune, în româneşte la persoanele care boicotează: boicotişti, boicotarzi, boicotangii… Dar indiferent cum se spune acestor boicotofili, Traian Băsescu, cu un uriaş vot popular împotrivă, va fi doar reprezentantul lor şi al ungurilor. Ceea ce va fi cam puţin pentru a reprezenta o naţiune întreagă.

Ce e de făcut mai departe, o să mai avem prilejul să discutăm săptămâna aceasta.

155 Responses to “Pe cine mai reprezintă Traian Băsescu”

  1. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ VV

    romanii au fost suficient de disperati, eu vad ca inca n-ati inteles nici dvs dimensiunea reala a participarii. Exista 11 milioane de anti basisti, din care 7.5 milioane au iesit la vot. Asta inseamna o participare de 70%, pentru ca restul au fost incitati sa nu vina. Deci… 70% dintre toti anti-basistii n-au fost de ajuns. Trebuia sa fie 80%, adica ceva de domeniul sf, cu batrini de la tara, unii izolati, cu batrini singuri, nedeplasabili, cu tineri zahaiti care n-au prea mare simt civic, cu canicula, si toate celelalte…

  2. Filip G spune:

    Faceti o chestiune interesanta.o paralela
    Roberta numarand voturi fara a fi votate si romani votand fara a fi luati in seama.

    Care e romania normala?
    Ce spune domnul Baroso despre asta,toate petrecute sub Basescu?

  3. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ filip g

    crezi ca barosso stie ca basescu e tilhar si violator ?

    violul l-a facut in 1973, tilharia acu 3 ani, cind i-a luat telefonul jurnalistei

  4. adam mares spune:

    Sunt de acord cu @sorin gyorgyfalvi. Problema este ca USL-ul s-a apucat de mamaliga fara malai si facalet, adica fara a sti exact nr. votantilor.

  5. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ filip g

    Mi-a atras atentia ieri o baba care vizita casa dante, care si-a amintit ca acu 2 ani basescu se plingea in timp ce le taia salariile bugetarilor, ca salariul de presedinte e si el mic, si nu putea omu sa-si ia un costum mai de doamne’ajuta… in schimb inspecta de zor amenajarile si dotarile de la vila dante si lac 3

  6. Filip G spune:

    A jucat murdar,a castigat iar acum doreste reconciliere.
    Acum nu mai este un razboi intre USL si Presedinte.
    E un razboi intre cetatean si presedinte.
    Nu conteaza in ochii presedintelui 8 milioane de cetateni prezenti la vot,dar conteaza restul ce nu participa.
    Razboiul asta nu are final fericit pentru Basescu.
    Depinde de USL cum se pozitioneaza.

  7. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ adam mares

    se stia exact numarul votantilor usl, a fost in crestere de la 6.6 milioane acu 3 saptamini, pina la 7.4 milioane azi, si cei mai multi dintre ultimii au fost convinsi de vila dante. Pentru mine, ca nestiutor si fara infrastructura informatica a fost clar ca nu se vor atinge 8.5 milioane (stiam ca vor fi cel putin jumate de milion de basisti ignoranti care se vor duce la vot)… Toate calculele le regasesti pe acest blog daca iei comenturile din ultimele 8 zile. Stiau si ei cifrele, dar se pare ca au asteptat o minune… Portocalii si cind fura se bazeaza pe calcule, usl-isti stau relaxati chiar si cind toate atuurile sunt la adversar, asta e diferenta. Nu-mi vine sa cred ca USL n-are sistemd e numaratoare paralela, sau… ca sova a mintit aseara.

  8. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ all

    stiti care ar fi bucuria suprema a basistilor azi ?

    sa se retraga Antonescu…

  9. Filip G spune:

    @sorin gyorgyfalvi
    Bucurie si frecari de maini ar fi si in USL.
    Eu nu doresc sa plece Crin,dar daca ai cuvant……..trebuie sa-ti asumi deciziile luate.
    Altfel ,las ca merge si asa.

  10. tudor spune:

    @VV

    4000 de taximetristi?

    A fost pe toate krolurile televiziunilor de stiri.

  11. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,

    ”USL le/a dat romanilor prilejul sa scape de Basescu. Romanii au rata acest prilej.”

    Gresiti enorm facand aceste afirmatii. Mai ganditi-va!

    Acum nu vreau sa elaborez, o sa o fac dupa ce se limpezesc aple. Acum Lupta inca nu e pierduta.

    Iara daca USL isi joaca cartile cum trebuie, Basescu pleaca.

  12. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ filip g

    daca ar pleca Crin, credibilitatea USL o ia la vale, nici eu nu sunt convins ca as mai merge la vot. Poate doar daca ar deveni Tariceanu presedinte PNL, ceea ce iarasi n-ar fi bine, pentru ca popularitatea lui Tariceanu a fost erodata de atacurile din ultimii 3 ani a lui boc, si la care PNL n-a raspuns cum se cuvine, dupa umila mea parere. Adica a raspuns, dar n-a convins.

    Tare mi-e ca daca se intra in “normalul” de dinaintea suspendarii, Antonescu se va tine de cuvint, si l-as intelege pe deplin. Si tare mi-e ca mult timp de azi inainte nu vom mai gasi un lider atit de lucid, stabil, si onest.

  13. Filip G spune:

    Dupa data de 29 iulie ,politica nu se va mai face ca inainte.
    Bunicul meu spunea:
    Cuvantul dat e act oficial.
    Nu stiu ce va fi in viitor,eu nu acord cec in alb nimanui ce a promis un lucru apoi s-a razgandit.

  14. Corina spune:

    @sorin gyorgyfalvi
    Fara Crin probabil ca USL nu ar rezista, dar resurse de presedinti ar mai avea PNL. Uite de exemplu pe blogul cui ne conversam. Eu m-as simti foarte bine cu un presedinte de partid economist si scriitor consacrat in lume, in stare sa se converseze in atatea limbi ca nu ma tine pe mine memoria sa le enumar aici. Eu am avut aceasta revelatie acum vreun an cand il incolteau vreo 5 insi la B1 si a scapat sclipitor.
    Asadar, zilele astea nu resursele de presedinti PNL sunt factorul de stres.

  15. Filip G spune:

    Eu in campania pentru primarie am stricat prietenii,am mers pe mana USL.Acum am participat activ si multi se uita urat pe strada la mine.
    Merg pana-n panzele albe ,dar sa simt ca si asociatii mei o fac.

  16. adam mares spune:

    sorin gyorgyfalvi
    Ma refeream la listele electorale si la rezultatele statistice ale ultimului recensamant.

  17. tudor spune:

    @VV
    Am vazut miile acelea de oameni, multi dintre ei de abia tirindu se spre vot.
    USL ul ar fi trebuit sa securizeze indirjirea acestora: pe plan extern, organizational, legislativ.
    Organizational, pnl ul este sub orice critica, ceva de neimaginat.

    Si ca sa nu credeti ca vorbesc in necunostinta de cauza, o sa va dau un exemplu:
    Document:
    GHIDUL DELEGATULUI NOSTRU (PNL) IN BIROUL ELECTORAL AL SECTIEI DE VOTARE – REFERENDUM 29 IULIE 2012
    Cap.III
    1. Intilnirea din AJUNUL zilei referendumului – VINERI ORA 18.00
    …..
    2. Intilnirea din ZIUA REFERENDUMULUI – SIMBATA ORA 07.00
    .
    .
    .

    Carevasazica referendumul era simbata, conform GHIDULUI.
    Mda.

  18. Eva spune:

    Și mie îmi place ce spune Ioana, curat, matematic și respectând toate toanele băsebocilor și legile lor strâmbe. La lovitura asta măiastră nu se așteaptă și nu au timp s-o pareze. HAI USL!!!

  19. sorin gyorgyfalvi spune:

    @ Ioana

    n1, foarte logic

    acum sa speram ca si CCR se bazeaza pe logica, si ar trebui sa te uiti un pic daca poti sa vezi ce scrie si in lege, pentru ca in zelul de neoprit al USL-ului de a da curs ordinelor lui Barosso sa nu cumva sa-si fi batut singuri un cui in talpa, si textul de lege sa prevada mai mult decit cerea CCR…

  20. buddha spune:

    VV
    Si in afara de juristii care NU si-au facut treaba, cred ca usl trebuie sa ceara capul lui Ioan Rus. Omul asta v-a jucat pe degete. A facut-o intentionat sau nu, nu ma intereseaza.
    Da, Maestre, eu sunt extrem de dezamagit de felul in care usl a gestionat acest referendum, de la juristii incompetenti la ministrul de interne de rea credinta, de la mobilizare la mesajele publice. Eu sunt greu de dezamagit, dar de data asta, pe langa nenorocitii de la pd, mi se pare ca am fost jucat pe degete de oamenii pentru care m-am luptat prin votul meu.

  21. Barosanul spune:

    @ All

    4 motive bine documentate de validare a Referendumului.

    http://radu-tudor.ro/patru-argumente-pentru-validarea-referendumului/#comment-33992

    Domnule Vosganian,

    Oare nu e ridicol ca juristii/specialistii USL sa fie mult sub atatea sugestii facute de amatori de pe bloguri si alte retele de socializare?

  22. buddha spune:

    VV
    Dra Gorghiu a absolvit univ. Dimitrie Cantemir?! Vai de capul nostru! Un jurist avem si nici ala n-a terminat la stat?! Nu vreau sa judec apriori, dar cunosc trei persoane care au absolvit Dimitrie Cantemir si sunt 0 barat. Nulitati absolute. Nu e cazul drei Gorghiu, care macar stie limba romana, dar faptul ca a absolvit Dimitrie Cantemir imi explica multiplele ei scapari…
    In general am o parere foarte proasta despre absolventii de facultati particulare. Si stiu ce vorbesc, credeti-ma.

  23. Buddha spune:

    vv
    Bine, sa zicem ca astept doctoratul serios. :) Ca altfel nu ma convinge, sa stiti!
    Dar cum sunt un om rabdator, astept sa vad ce-i poate pielea. Ca pana acum…

  24. movilaieremia spune:

    scursurile socetatii

  25. Buddha spune:

    all
    Mare scofala ce a a aratat RTV: Mona Pivniceru in masina lui Andrei Nastase. Asa, si?
    In ce tara traim….