Vrem ca OTV să ne spună cine l-a ucis pe Burebista

Trebuie să mărturisesc că nu prea mă uit la televizor. Dumneavoastră ce-aţi spune dacă seara, în tihna casei, deschizând televizorul, aţi revedea pe colegii de serviciu şi i-aţi auzi întruna vorbind, ba chiar certându-se? Pe colegii de cancelarie, dacă sunteţi profesor, pe colegii din secţie, dacă sunteţi medic ori poliţist (scuzaţi!), pe cei cu care lucraţi în tură dacă sunteţi angajat într-o fabrică? Aşa şi cu mine. Primesc rezumate consistente, uneori din oră în oră, de la departamentul de comunicare al PNL, asta îmi oferă o informare utilă şi promptă şi mi-e de ajuns.

E drept că aceste informări nu au nimic din farmecul dezbaterilor şi, ceea ce e sigur, nu cuprind toate năzbâtiile care se încrucişează, prin intermediul televiziunii şi radioului, pe cerul patriei. Am căpătat confirmarea acestui fapt încă o dată - dacă mai era nevoie – deunăzi când, butonând la întâmplare, am dat peste un domn cu cravată violetă şi care vorbea ca un automat, de parcă citea de pe prompter, şi, mai ales, întruna, de parcă nu trebuia să se mai oprească să ia câte o gură de aer, ci respira prin branhii, ca peştii. Nu-mi amintesc ce spunea, cred că era ceva legat de felul în care va dispărea OLTCHIM pentru că nu l-a cumpărat dânsul de la popor, ca să-l redea poporului.

Acest monolog se petrecea pe jumătatea dreaptă a ecranului. Pe partea stângă mergeau la vale tot felul de angajamente. Reţin câteva. Să se interzică importul de produse alimentare. Cum printre acestea se găsesc şi cafeaua, portocalele ori bananele, mă întreb cui i-a trecut prin cap o asemenea bazaconie. Să se acorde amnistie fiscală întreprinzătorilor români. Parcă şi văd ghişeele unei administraţii fiscale. La un ghişeu se acordă amnstii fiscale. Acolo stăm noi, în costume populare româneşti, cântând din caval şi primind adeverinţele pline de îngăduinţă. La ghişeul celălalt stau cei care şi plătesc impozitele, purtători de turbane şi şalvari, siluete zvelte, cu piele întunecată şi lucioasă, purtând nişte frunze în jurul şalelor sau europeni eleganţi, cu valize diplomat, şi din cale-afară de bucuroşi să plătească impozitele în locul localnicilor. Nu mai vorbim de faptul că mulţi întreprinzători au societăţi mixte, adică sunt îmbrăcaţi cu cojoace dar şi cu şalvari şi ar trebui să stea, pe rând, la ambele cozi, adică să fie amnistiaţi de taxe pentru partea românească şi înglodaţi în biruri pentru partea străină.

Dar cea mai straşnică măsură şi care va îmbunătăţi substanţial viaţa de zi cu zi a românilor este cea privind redeschiderea dosarului morţii eroului naţional Mihai Eminescu. Sunt convins că Guvernul violet va dovedi o viziune de excepţie, ocupându-se şi de împrejurările altor morţi neelucidate, cum ar fi, de pildă, cea a lui Nicolae Labiş sau a lui Marin Preda. Nu mai vorbim de uciderea lui Mihai Viteazu, iţele acelei conspiraţii nefiind lămurite nici până astăzi. Până la Burebista nu îndrăznesc să merg, se poate ca, deja, faptele consipratorilor de atunci să se fi prescris, fiind vorba de trecerea de la o eră la alta.

Cineva işi bate joc de poporul român. Bine ca mai avem puterea să mai şi râdem.

125 Responses to “Vrem ca OTV să ne spună cine l-a ucis pe Burebista”

 1. liberalism spune:

  @Eva
  Mama ta a avut curaj la acea vreme ca sa-ti dea acele sfaturi. M-ai facut sa zambesc. Imi imaginez fetele vecinilor cand le raspundeai:)
  Am observat ca uni copii seamana mai mult cu bunicii decat cu parintii.

 2. adam mares spune:

  @eva
  Eu sunt un român caligrafic. :-)

 3. liberalism spune:

  @erata
  am mancat un i (unii copii)

  @adam mares
  In zona mea traiesc foarte multe etnii. Cu ce ne hranim, cam asa mirosim. De exemplu turcii mananca carne de oaie, mirosul acestora este specific.

 4. adam mares spune:

  @liberalism
  Chiar credeti ca mancarea determina mirosul?
  Atunci evreii ce mananca de au mirosul dulceag? (Eva zice, eu n-am adulmecat evrei).
  Sau tiganii? Sau negrii? (al caror miros nu pot sa-l definesc, pot spune doar ca e urat).
  Si romanii ori alte etnii de ce nu au un miros aparte? Ca mananca si ei ceva. Sau diversitatea alimentelor anihileaza preeminenta unui anume miros?

 5. adam mares spune:

  @liberalism
  De fapt, orice om are un miros: mirosul de om :-). Doar Grenouille nu avea miros, din cate-mi amintesc.

 6. adam mares spune:

  Alimentatia contribuie la mirosul corpului uman, dar nu este singurul factor.
  Am citit acum cativa ani o carte interesanta, Despre miresme si duhori, scrisa de Madalina Diaconu.