Discurs în cadrul dezbaterii privind retragerea calităţii de senator a domnului Mircea Diaconu

EXTRAS

din stenograma şedinţei Senatului din 29 octombrie 2012

 

 

Domnul  Dan-Radu Ruşanu:

Domnul senator Varujan Vosganian.

Domnul  Varujan Vosganian:

Mulţumesc foarte mult, domnule preşedinte.

Sunt în politică de foarte multă vreme. Sunt, cum s-ar spune,  vechi fără a fi bătrân. Am fost chiar şi membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională. Am rămas foarte puţini dintre cei care au fost şi membri ai acelui protoparlament.

De aceea, experienţa îmi dă curajul de a vorbi astăzi.

Sunt mulţi colegi de-ai noştri care socotesc că orice  atitudine circumspectă a Senatului într-o astfel de situaţie înseamnă a pune  obstacole în calea justiţiei. Pentru respectarea echilibrului puterilor în  stat, Senatul trebuie să lase justiţia să-şi urmeze cursul. Este o opinie, în  principiu, corectă. Dar, în virtutea experienţei de care vă vorbeam, aş vrea să  vă semnalez doar un singur caz. Îmi amintesc de colegul nostru Paul Păcuraru  care era ministrul muncii. Dosarul său a fost înaintat Senatului pentru a  decide cercetarea penală. Am avut, atunci, lungi. Colegii noştri de la Comisia  juridică ne-au avertizat în legătură cu inconsistenţa acelui dosar. Am avut discuţii  şi în conducerea PNL. Atunci am decis, pentru a nu obstrucţiona justiţia, să  permitem declanşarea cercetării penale. Ce s-a întâmplat? Acest om a fost hărţuit  timp de patru ani. El a demisionat pentru a nu face de râs tagma oamenilor  politici, iar după patru ani a fost declarat nevinovat de instanţele în drept. Cine-i  dă înapoi aceşti ani irosiţi în hărţuială? Cine-i dă înapoi două decenii de  carieră politică, pe care eu aş socoti-o mai mult decât onorabilă?

Aţi văzut dumneavoastră în raportul procurorului general ad interim vreo scuză faţă de Paul  Păcuraru? Nu. Pentru mine este o culpă colectivă a noastră, pentru  că am cedat atunci prea uşor.

Suntem, astăzi, într-un caz nu întrutotul diferit. Vorbim  despre reforma clasei politice care înseamnă, în primul rând, împrospătarea  clasei politice cu oameni care vin cu o zestre, care nu folosesc politica ca pe  un tertip, în care să obţină prin politică ce n-au fost în stare să obţină altminteri,  oameni care dau onorabilitate clasei politice prin propria onorabilitate.

Mircea Diaconu a  fost un câştig real, nu doar pentru partidul în care a intrat, ci, pentru felul  în care, prin prestaţia sa, prin sentimentul civic care l-a animat, pentru întreaga  clasă politică.

Cum răspundem noi? Mircea Diaconu devine singurul dintre  noi pe care-l expulzăm  ca fiind un om  corupt, un om care a abuzat de funcţiile sale pentru a obţine câştiguri necuvenite,  care s-a strecurat pe lângă lege.

Tocmai Mircea Diaconu, omul care ne-a bucurat adolescenţa,  tinereţea cu filmele sale, care a fost întruchiparea omului bun, de la „Filip  cel bun” şi până la „Buletin de Bucureşti”.

El este, în conştiinţa colectivă, prototipul omul bun. Noi  nu vorbim aici de un om care după ce-şi încetează activitatea poloitică sau  după un mandat în care eşuează în alegeri dispare. El este parte a conştiinţei publice.
Este un prototip. În virtutea acestei atitudini şi a acestei imagini care din  fericire, în acest caz, concordă (nu vreau să spun că, Dumnezeu să-l  odihnească, Gheorghe Dinică era un om rău, aşa cum erau personajele pe care  le-a jucat), dar Mircea Diaconu chiar este omul pe care l-a întruchipat în  rolurile sale.

El a venit şi a cerut acordul Senatului pentru cumul de  funcţii. Acord pe care Senatul i l-a dat. Nu se poate ca după câţiva ani să-ţi  aduci aminte de Mircea Diaconu, pentru că devine incomod, dar să uiţi că alte  persoane care în declaraţiile de avere au nepotriviri de sute de mii de euro, care  au cumpărat case subevaluate continuă activitatea nestingherit, iar Mircea  Diaconu pentru că a fost director de teatru (ce blasfemie!), membru în  Parlament, şi apoi ministru, trebuie să se retragă din toate poziţiile acestea.

Nu vreau să mai greşesc a doua oară. Un proverb vechi  armenesc spune: „Dacă greşeşti o dată, nu se ştie a doua oară, dacă greşeşti de  două ori, precis greşeşti şi a treia oară”.

Am greşit cu ministrul şi senatorul Paul Păcuraru. Nu vreau  să mai greşesc la fel cu fostul ministru şi actualul senator Mircea Diaconu.

De aceea, cu tot respectul pe care-l am pentru autorităţile  acestei ţări care împart dreptatea, eu voi vota împotriva oricărui atentat la  statutul de senator al lui Mircea Diaconu şi deplâng hotărârea lui de a nu  candida pentru Senatul viitor.

Vă mulţumesc. (Aplauze)

P.S. Senatul a respins restragerea calităţii de senator a lui Mircea Diaconu, pe motiv de incompatibilitate, cu 23 voturi pentru, 10 abţineri şi 32 voturi împotrivă.

 

101 Responses to “Discurs în cadrul dezbaterii privind retragerea calităţii de senator a domnului Mircea Diaconu”

 1. tiberiu spune:

  @Un liberal optimist
  Postarea precedenta pentru @VV iti era adresata

 2. un liberal optimist spune:

  @tiberiu,
  Mi-a cazut fisa!

 3. Corina spune:

  @ un liberal optimist
  Ma bucur ca in sfarsit cineva nu ma considera basista doar pentru ca nu mi s-au suit sondajele la cap.

 4. Liana spune:

  Bun discurs! Poveste timpita, nu pot sa o numesc altfel fara sa ma enervez. Era jenant Mircea Diaconu ? de ce pentru ca a intrebat daca are voie? A cumulat doua slujbe….. Pe bani grei? Grei ca sint monede multe marunte, grele, hirtiile mari sint la altii ga Zegrean care ARE dreptul sa cumuleze salariul de nesimtire la CCR cu o pensie nerusinata si aia. Sa nu vorbim ca zegrenii au indraznit sa isi voteze legea prin care lor si judecatorilor daca retin corect nu li s-a aplicat acea taiere faimoasa de 25% din salarii… Tara hotiei cu staif, cu parfumuri fine si halci de carne de vaca “masata”, icrei negre si alcolului fin la trabuc in vestiare politice unde se fac si desfac faradelegile pe torpile grele de valuta, s-a facut justitie…. Senatorul care a cerut voie trebuie penalizat ca a indrazniut sa ii faca o favoare nevestei lui ?!
  De vina sint ciorchinele de parlamentari care au dormit ani de zile in Parlament in loc sa munceasca din greu la corectat faradelegile comise de tot felul de parasute si imbecili…. Legile sint facute prost de voi parlamentarii, sint nedrepte si inepte pentru ca, atunci cind cei normali erau majoritari au acceptat din diverse interese ca tot felul de boureni, anastasi igasi si alti mutanti cu diplome de studii cumparate sa se apuce sa faca ei legile pentru masurile lor. Porceala si papuceala a continuat cu o formatiune care si-a batut joc de Romania uitind ca si ei cu toata originea lor oracaita sint cetateni ai acetsei tari. Deci orice anomalie cum e cea cu judecarea cazului Diaconu, dar nu si cel al fatucii Anastase, are loc pentru ca dv, toti parlamentarii tarii v-ati batut joc ani buni de romani si ati numit din partide tot felul de napirci nu oameni cu dedicatie si educatie.

 5. Corina spune:

  @alex
  Sunt economist de profesie. Dupa cum spuneam in comentariul la care faci referire, nu solutia propusa ma preocupa, ci tipul de discurs, electoratul vizat si lipsa de mesaj din partea PNL. Altfel, dupa preferinta, pot sa sustin sau sa demontez teoria ARD cu argumente beton. Economia nu e stiinta exacta si de multe ori flerul conteaza mai mult decat modelarea matematica. Asta e insa alta poveste.

 6. Bibliotecaru spune:

  @ Varujan Vosganian

  Astăzi am tot tras cu ochiul ce a înţeles cetăţeanul.

  Cetăţeanul a înţeles că ICCJ a spus că domnul Diaconu trebuie demis şi Senatul s-a împotrivit deciziei ICCJ. Sigur, am sintetizat, dar conceptul cam aşa este.

  Din păcate nu am reuşit să dau de raportul Comisiei Juridice.

  Poate că ar fi cazul să se explice exact legea, ce s-a hotărât în justiţie, şi mai ales ce anume au votat senatorii.

 7. tiberiu spune:

  @VV
  La A3 s-a prezentat o discutie mai veche a lui MRU care sustinea ca ati initiat vanzarea drepturilor de exploatare Cuprumin pe 18 milioane euro .Asa sa fie ?

 8. dan iliescu spune:

  Dumneata spui ca la tara nu merge cu sms-uri si campanie on-line. Absolut corect. asa este. Duminica , la Mogosesti iasi i-am propus Violetei Marian sa va fac niste ziare si reviste pentru tara, asa cum stiu eu, fiindca am experienta. Au trecut aproape cinci zile si nici un raspuns. Daca dumneavoastra credeti ca votantii vor percuta toti la ce spune primarul, va inselati. Succes in campanie.

 9. Buddha spune:

  VV
  E totusi aberant ca Mircea Diaconu sa fie “primul corupt” al tarii. Am ajuns de rasul curcilor.
  Maestre, succes in campanie!
  Pe la noi pe aici se inteteste. Totusi, pt ca aveti colegiu rural, am o singura intrebare: chiar mergeti in toate localitatile? Eu as innebuni dupa 20 de babute si trei mlastini. La soacra-mea in sat oamenii au aruncat cu prune uscate dupa un candidat no-name.Prune uscate!!! :))) Eu le-as fi strans, ca tare bune sunt! L-as fi luat ca pe un semn de sustinere. :) Bine, sunt convins ca dvs nu aveti parte de un asemenea tratament, dar sunt tare curios cam cata rabdare aveti ( pt ca in campanie…multi nebuni intalnesti).

 10. adam mares spune:

  @VV
  Sa va urez si eu succes la vrajit babute? :-) Da, succes!