A avea speranţe şi a fi încrezător nu e acelaşi lucru

Campania electorală e în toi. Colegiul meu, Iaşi 1,  este unul dintre mai mari din ţară, cuprinde 42 de comune, ceea ce înseamnă peste două sute de sate şi aproape două sute de mii de locuitori. Este acelaşi colegiu în care am candidat şi pe care l-am câştigat în anul 2008.

În timpul campaniei precedente, eram ministrul economiei şi finanţelor. Aşa cum s-a întâmplat peste tot în ţară, în perioada în care am fost ministru, comunităţile locale din judeţul Iaşi obţinuseră multe finanţări. La nivelul PNL Iaşi alcătuisem chiar o carte destul de groasă în care inventariasem o mie de proiecte, finalizate sau demarate, pentru judeţul nostru. Cele neterminate au rămas în acelaşi stadiu până azi.

Deşi oamenii o duceau ceva mai bine decât în 2004, ei nu păreau foarte convinşi de acest lucru. Eu trebuia să explic ce s-a făcut, deşi drumurile asfaltate, şcolile reparate, grădiniţele noi, alimentările cu apă şi gaze ori bisericile renovate stăteau proaspete mărturii. Ca să nu mai vorbim de sporirea veniturilor (numai pensiile agricultorilor se triplaseră), de sporirea locurilor de muncă, de diversele drepturi pe care le căpătaseră profesorii, medicii, funcţionarii publici ori preoţii. Cu toate acestea am avut o campanie dificilă, în faţa unui electorat prea puţin convins. Am câştigat locul întâi cu mare dificultate (am obţinut 17 800 voturi), la o diferenţă de numai 1200 de voturi de candidatul PSD şi la 2500 de voturi de candidatul PDL, ambii complet necunoscuţi în colegiu.

Interesant este că acum, după patru ani, campania mea este cu totul diferită. Acum nu trebuie să mai prezint argumente pentru candidatura mea. Alegătorii sunt cei care îşi amintesc de ceea ce am făcut. În fiecare comună în care îmi lansez candidatura, ei evocă realizările mele, mă poartă prin locurile unde finanţările de atunci au dat roade. Mărturisesc că unele dintre ele nici nu mi le aminteam. Mă gândeasc chiar că cel mai frumos lucru pe care îl poate face un om e binele de care nu-şi mai aduce aminte.

Nu e un lucru de laudă că în colegiul meu vorbim doar despre lucruri făcute cu patru-cinci ani înainte, căci altele mai noi nu sunt. Pentu o zonă atât de săracă este chiar trist. Pe de altă parte, cine spunea că oamenii sunt resemnaţi, se înşela. Ei au încă multe speranţe, chiar dacă privesc cu neîncredere către majoritatea candidaţilor. Ceea ce trebuie să facem noi, oamenii politici, este să  le dăm românilor puterea de a avea speranţe şi de a fi încrezători, în acelaşi timp. Şi să nu mai trebuiască să se mai reîntoarcă, melancolici, în timp, cu mintea cea de pe urmă.

68 Responses to “A avea speranţe şi a fi încrezător nu e acelaşi lucru”

  1. Eva spune:

    Sa nu ne mai plangem ca TB nu a facut nimic. A dat romanului mintea cea de pe urma. Fara intuneric, nu am fi in stare sa distingem lumina.

  2. Bibliotecaru spune:

    @ Varujan Vosganian

    Ar fi frumoase ceva fotografii, mai ales că zona Ieşilor este destul de aproape de inima şi esenţa românismului.

  3. adam mares spune:

    Sperantele pot fi si irationale, bazate pe credinta in D-zeu sau pe instinctul de supravietuire. Increderea in oameni se bazeaza pe lucruri concrete, pe fapte. Poti sa dai un cec in alb, uneori, in necunostinta de cauza. Dar, dupa ce constati ca ai pariat gresit, e foarte greu sa mai fii increzator.

  4. Taraboste spune:

    Speranta moare ultima … :)

  5. adam mares spune:

    @VV
    Am auzit ca popii va iubesc mult. :-)

  6. alex spune:

    Ati vazut ce a spus de Lituania pe blog Victor Ponta? Partidul Muncii in discutie face parte din ALDE. Se vede cata “forta” are acest grup pe plan european. Si de ce s-a pus in dicutie acum 7-10 ani migrarea PNL catre PPE. In fine. Fiecare cu ideologia lui.

    • @ alex

      Eu am fost unul dintre cei care am pus aceasta tema in discutie, impreuna cu Crin Antonescu, acum noua ani. Dar s-a opus Calin Tariceanu, care se ocupa de relatiile externe.

  7. @ Adam Mares – Credinta in Dumnezeu e irationala? Interesanta viziune pentru un om de dreapta…

  8. tiberiu spune:

    @VV
    Imi place grozav ideea din postare, cum realizarile frumoase ale guvernarii liberale au devenit mai evidente in prin contrarealizarile guvernarii basescu-boc.Trebuie reamintit de asemena permanent ca guvernul liberal s-a bucurat de sustinere parlamentara PSD.De aceea consider ca alianta USL este solutia optima pentru Ro in conditiile actuale,ea dovedindu-si eficienta in guvernare in perioada 2007-2008.
    Va rog sa dezvoltati cu insistenta aceasta idee si pe alte cai.
    O solutie ar fi sa va adresati unui post de televiziune sa faca un reportaj pe aceasta tema :”Ce a facut guvernarea liberala,ce a facut regimul basescu-boc”
    E o tema de campanie puternica si poate deveni o parghie electorala decisiva.
    Succes

    • @ tiberiu

      Eu, personal, nu mai am vreme pentru campanii nationale. Astra e una din carentele votului uninominal, ca fixeaza, in campanie, liderii de glie. Eu nu mai pot iesi din colegiul meu,

  9. Marius (Bucuresti) spune:

    Mie mi-a placut mult ideea binelui pe care l-ai facut si de care nu-ti mai aduci aminte! Pentru ca asta inseamna ca ai facut atata bine, incat nu-ti mai reamintesti chiar toate faptele bune. Daca ai facut o singura fapta buna in toata viata, sigur ca ti-o amintesti. Excelent!

  10. tiberiu spune:

    @VV
    Cel putin incercati sa cereti sprijinul unei televiziuni pentru un astfel de reportaj realizat in colegiul dv.,de care veti profita indiscutabil

  11. Bibliotecaru spune:

    @ Varujan Vosganian

    Domnule Vosganian,
    Dumneavoastră aţi ajuns cu siguranţă la cunoştinţa alegătorului, în unele cazuri şi la inima lui. Nu e vorba că lumea nu vă cunoaşte şi de aceea ar trebui să puneţi poze pe blog.

    A prezenta activitatea cu poze şi cu filmuleţe postate pe blog are însă două dimensiuni informative.

    1. Atunci când nu este campanie electorală (şi CNA-ul nu interzice) televiziunile vor prelua această informaţie pusă la dispoziţie de domnia voastră pentru a vă ilustra activitatea în spaţiul programului de ştiri. (ei fac asta cu plăcere pentru că înseamnă cheltuieli de producţie zero)

    Dacă veţi căuta pe Google, respectiv

    https://www.google.com/search?num=10&hl=en&safe=off&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1024&bih=588&oq=Varujan+Vosganian+&gs_l=img.12..0i24l4.622.622.0.1927.1.1.0.0.0.0.150.150.0j1.1.0.cdymh..0.0…1.1.vUmhhbZjPIw&q=Varujan%20Vosganian&tbo=d

    … veţi vedea cât de puţine fotografii în afara clădirilor sunt cu domnia voastră. Aveţi poze de la întruniri, din parlament, de la emisiuni… pe stradă ceva mai puţine… asta pentru că presa nu merge după domnia voastră pe stradă, cum merge după dl. Becali de exemplu.

    Ştirile, mai ales cele din presa scrisă, folosesc cu mare drag fotografiile pe care politicienii le pun pe bloguri (în parte legat şi de drepturile de autor) şi este cu mult mai bine să controlaţi dumneavoastră imaginea pe care o aveţi în ziarele României. Şi practic nu vă costă nimic, pentru că puteţi lua cu dumneavoastră un tânăr de la TNL, care astfel îşi formaţi pentru un viitor politic, care să facă aşa ceva. Cred că veţi găsi cu uşurinţă un tânăr care să dorească să fie stagiar pe lângă domnia voastră. Sigur că da, ziarele mari nu vor scrie de campania electorală pe care o aveţi, sunt prea ocupate de scandaluri, de cine merge la Consiliul European şi toate aceste lucruri, dar măcar gazetele locale vor pune aceste poze, televiziunile locale vor folosi fişierele video…

    2. Spuneam că sunt două emisiuni informative. “Efectul secundar” al primul punct este că relaţia pe care ai ca cetăţean cu un politician pe care “îl vezi ce face” în fiecare zi este una de apropiere. Este practic ca şi cum te-ai vedea cu un vecin zi de zi, nu mai poţi trece unul pe lângă altul pe stradă, simţi nevoia să spui… Salut vecine, cum mai merge treaba?

    Colegele domniei voastre, Ana Gorghiu, Diana Tuşa, Cristina Pocora s-au construit foarte bine politic pe seama faptului că au făcut un blog pe care, nu numai că au o relaţie apropiată cu cetăţenii care scriu acolo (căci aici staţi foarte bine şi domnia voastră) dar mai ales că ilustrează foarte des activitatea lor (parlamentară şi extra profesională) cu fotografii (doamna Diana Tuşa mai rar în ultimul timp).

    Şi ar mai fi un 1 bis. Dacă prezentaţi, pe cât posibil, exhaustiv ceea ce faceţi, nimeni de la ştiri nu va putea “băga strâmbe”. Sigur, nu sunteţi un obişnuit al atacurilor de presă, dar paza bună trece primejdia rea. Sunt unii oameni care mai fabulează despre semenii lor şi e mai bine să vă păziţi şi din acest punct de vedere.

  12. Filip G spune:

    E foarte greu de urmarit un candidat la Tv,din ce am discutat cu amicii mei e o suprasaturatie.Iar orice mesaj e considerat promisiune electorala.O strangere de mana,a asculta doleante face mult mai mult decat un discurs .
    Iar ppDD,castiga teren aici.

  13. Bibliotecaru spune:

    @ Filip G

    Nu ştiu dacă aţi observat modul facil prin care domnul Diaconescu face bani în această perioadă? Dorinţa domniei sale nu este, nici pe departe, să convingă electoratul să-l voteze… domnia sa doreşte să aibă o producţie TV interesantă cu costuri medii. Întâlnirile domniei sale cu alegătorii sunt un fel de emisiune “fata de la ţară” sau orice altă producţie de tip realTV.

    Provoacă discuţii în mass-media, de orice fel, începând cu preluarea Oltchimului… după care preia acele emisiuni în toată zona emisiei în care se vorbeşte despre el, fie că este chiar el în emisiune, fie pur şi simplu că într-o emisiune cineva îl înjură, şi pune totul pe OTV. Cu cât se vorbeşte mai mult despre el, cu atât mai mult spaţiu de seară-noapte este acoperit. Practic ocupă ore în şir de emisie fără absolut nici o cheltuială de producţie. A doua modalitate este aceea de a înregistra absolut tot ce face în campania electorală, respectiv costurile sunt doi cameramani care stau şi filmează.

    PPDD câştigă teren mai ales pentru că ei au atins culmea demagogiei populiste, respectiv promit pentru după alegeri (doar dacă ies cu peste 50%, adică nici o şansă de a se ţine de cuvânt din cauza “ciocoilor”) orice vrea cetăţeanul, fără oprelişti… ORICE. Cum să combaţi o astfel de ofertă electorală?

    Domnul Diaconescu va creşte pe măsură ce dezamăgirea faţă de ARD şi USL va creşte. Nu uitaţi însă că nu acesta este scopul domniei sale.

    Singura cale de a fi contracarat rămâne prezentarea iniţiativelor legislative formulate. De ce? Pentru că promisiunea este foarte uşor de făcut, şi domnul Dan Diaconescu ştie asta, formularea unei iniţiative însă nu numai că obligă, dar se loveşte şi de controlul juridic, asta pentru că în iniţiativă nu mai poţi să spui tot ce-ţi trece prin cap, ea trebuie să fie conform Constituţiei, trebuie să identifice resursa bugetară… şi aşa mai departe.

  14. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,

    Apropos de recent mult uzitata expresie a politicienilor ‘ARE Sange-n instalatie’ si Mult mediatizata Domnita-Curtezana Lambru.

    Sper ca Lambru sa aibe mult mai mult sange ramas in instalatia dansei, cu toate ca are pierderi naturale, decit ale altor parlamentari ‘imberbi’ si sa-l cheme pe MRU intr-o comisie Parlamentara sa explice ‘Cum e cu Serviciile Secrete si Crin Antonescu’, ‘Cum a manipulat MRU Serviciile Secrete de a nu-l DISTRUGE POLITIC pe Antonescu pt ca in campanie MRU sa poata face amenintari SANTAJISTE?’

  15. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,

    Va prezint cateva stiri din Regat!

    ”Pacaleala pesedista la Londra

    Zilele trecute mi-a retinut atentia o postare de pe pagina de Facebook a PSD Anglia care anunta desfasurarea unui eveniment ce parea a fi de mare interes: REUNIUNEA ROMANILOR DIN MAREA BRITANIE.
    Evident, un asa eveniment nu trebuie ratat, mi-am spus. Ca atare am dat citire grabnica intregului anunt pentru a ma dumiri despre ce este vorba.
    Dar iata cum suna anuntul:
    „Duminica, 11 noiembrie 2012, incepand cu orele 17:30 va avea loc la Londra reuniunea romanilor din Marea Britanie, intalnire ce are ca scop definirea strategiei de promovare a intereselor romanilor din aceasta zona.
    La intrunire sunt asteptati Valeriu Zgonea, presedinte al Camerei Deputatilor, Parlamentul Romaniei, alaturi de o delegatie de parlamentari romani, Victor Socaciu, deputatul PSD, Parlamentul Romaniei, candidat USL in Colegiul 1 Camera Deputatilor, reprezentanti ai Camerei de comert Romano-Britanica, reprezentanti ai comunitatii romanesti precum si oameni de afaceri romani.

    PACALEALA!! V-am TRAS-o ‘A fost CIUCIU’!!! USL- MIZERIE!

    ”Regele Mihai a fost sărbătorit la Londra, la 75 de ani de la primirea Ordinului Regal Victorian
    Majestatea sa Regele Mihai a fost sărbătorit miercuri, 7 noiembrie 2012, la Londra, în cadrul unei vizite pe care a făcut-o în Marea Britanie şi Irlanda de Nord. Regele a fost însoţit de Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, de Principesa Elena şi fiica sa, Elisabeta Karina.”

    ”ATACURI MURDARE IN PRESA DIN UK

    The Sun: Valul de imigranti din Romania ameninta sa scufunde Marea Britanie
    Bulgaria si Romania sunt printre cele mai corupte tari europene, cu puncte de frontiera prost pazite si cu regimuri criminale.
    Valul de imigranti din Romania si Bulgaria ameninta sa scufunde Marea Britanie si sa inunde piata locurilor de munca, titreaza, duminica, cotidianul The Sun.”

    ”Limba romana predata la Oxford

    Primul lectorat de limba romana finantat de statul roman in UK a fost deschis la data de 29 octombrie la Facultatea de Lingvistica, Filologie si Fonetica din cadrul universitatii britanice Oxford.
    Primul lector de limba romana a acestui program este specialistul de lingvistica al Universitatii Bucuresti, dna Oana Uta-Barbulescu.”

    ”Alina Serban

    Alina Serban este o tanara romanca de etnie roma care urmeaza un master in actorie la Royal Academy of Dramatic Arts. Luna octombrie a anului 2012 i-a adus diploma pentru Cheia Succesului Profesional- pentru tenacitate, efort si inteligenta in reusita profesionala”

  16. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,

    Apropos de Pacaleala PSD la Londra!

    Nu credeti ca USL ar trebui sa candideze sub sloganul
    ‘Votati USL!
    Mintim la fel de bine si guvernam la fel de prost!, iar Romanii din starinatate ne intereseaza la fel de putin.
    Votand USL aveti continuitate si predictibilitate!’ ?

  17. adam mares spune:

    Paul Slayer Grigoriu
    Nu sunt nici fideist, nici tomist. Nu pot sa fac abstractie de ratiune, iar daca incerc sa mi-l explic pe Dumnezeu rational ajung la aporie. Da, cred irational, si-mi pun intrebari rationale menite sa ramana fara raspuns. Cam ca Iov, care, desi crede, nu se poate abtine sa nu intrebe de ce.

  18. Filip G spune:

    @Bibliotecaru
    Eu am fost la inceputul lunii o saptamana in Bucuresti,m-am crucit cand am discutat cu doctori si persoane importante care cred in ppDD.Ce sa mai vorbim de OTV-isti.
    Inainte criticam bunicutele de la tara ,dupa acest episod…..nu.
    Din pacate va fi un vot de sanctiune,iar ppDD are candidati ce stiu cu psihologia maselor.
    Cand am cerut 3 puncte ce vor fi realizate de USL in primele 100 de zile.
    Un buget pentru 2013
    USL nu stie sa explice ce doreste sa faca,iar asta costa.

  19. Bibliotecaru spune:

    @ Filip G

    Aveţi dreptate. Mai adăugaţi şi faptul că PPDD este singurul partid care, prin demagogia populistă deşănţată, oferă o speranţă.

    Iluzia PPDD este menţinută de faptul că a atras, prin publicitatea oferită de o televiziune, multe minţi şi inteligenţe reale, dar marginalizate de societatea românească, oferindu-le o platformă de exprimare şi, nu în ultimul rând, o platformă politică. Tinerii aceia care au studiat prin străinătate sunt reali, din păcate demagogia dublată de lipsa unui plan real face ca totul să fie apă de ploaie.

    Este evident că modalitatea de manipulare, foarte aproape de perfecţiune, deţinută de Dan Diaconescu şi cei câţiva realizatori de emisiune, care fac un circ spectaculos stând încruntaţi şi lovind în “ciocoi”… ajută şi la captarea încrederii. Chiar şi faptul că emisiunile violent-politice sunt puse seara şi noaptea, atunci când capacitate de reacţie a omului este scăzută, nu este întâmplătoare.

    Faptul că nimeni (dintre politicieni, că pe mine nu m-a ascultat prea multă lume… toţi au probleme mai importante la ordinea zilei şi nu au timp de ceea ce spun eu) nu explică în mod exact de ce ceea ce propune domnul Diaconescu în cele 100 de puncte nu sunt realizabile, mai ales prin suprapunerea conceptelor în context macro-economic (pentru că unele din măsuri au sens dacă sunt privite la nivel micro), conduce la încredere şi speranţă. Se întâmplă acelaşi lucru ca înainte de referendumul pentru trecerea la parlament unicameral când politicienii PSD şi USL, fiind siguri că nu se vor face cei 50% de voturi, nu şi-au bătut capul să explice că trecerea la o singură cameră poate însemna un mic dezastru pentru România. Cetăţenii, în mare parte dispreţuitori faţă de luxul politicienilor, au înţeles că scopul unicameralului este să arunce ceva parlamentari la coş… şi cum ura pentru Parlamentul plin de “parlamentari afacerişti care dorm la şedinţe şi îşi cumpără numai chestii de lux” este destul de mare în România, mulţi au înghiţit găluşca.

    Sigur, a fi competent nu este chiar aşa de uşor pentru nimeni, de aceea este mai uşor ca politicianul să fie, până la urmă, un produs media, foarte asemănător cu nu ştiu ce starletă plină de botulism şi silicon.

    Iată de ce este important ca electoratul să nu mai ceară politicianul prefabricat din pixeli ci “omul de stat” capabil să schime, în bine, viitorul României. Pentru asta cetăţeanul trebuie să ceară EFECTIV candidaţi competenţi şi cinstiţi. După cum vedeţi, cetăţenii nu vor însă să-şi apere drepturile lor (oricât am încercat să înţeleg acest fenomen, nu am reuşit să află de ce), se înscriu însă cu plăcere în acest război politic generalizat, chiar dacă războiul le este personal dăunător din toate punctele de vedere.

  20. Emil Mihai spune:

    @Bibliotecaru
    Care om de stat? Cumva Dragnea , care a furat de a rupt si o baga
    pe secretara in Parlament ,stind pe 74%?
    Sau ,protectorul tinerei Andreea de 27 de ani , care a folosit canapeaua lui Crin?
    Daca cineva imi spunea ca voi trai aceste lucruri acum 20 de ani eram in stare sa-l scuip!
    Suntem infrinti , o generateie esuata , fara lideri si fara elite!
    Daca miine ne-am apuca de treaba ,probabil peste 15 ani ar aparea
    primele semne; Dan Diaconescu , culege ce au semanat Iliescu , Vacaroiu , Roman ,Cimpeanu acum 22 de ani!
    Personal am regretul ca Revolutia nu l-a prins pe C. Coposu cu
    20 de ani mai tinar; a fost singurul politician de virf care nu a tintit direct puterea ; important pentru el era sa construiasca un partid; din nefericire era prea batrin si a fost inconjurat rapid de o gasca de securisti . Deziluzia majora in zilele astea se numeste
    Crin A. :pentru omul asta nu cred ca exista notiunea de partid ca esenta a democratiei parlamentare ci mai degraba exista notiunea de gasca sau camarila.
    Ma enerveaza profund ca pe seama incapacitatii lui de organizare , Basescu se metamorfozeaza in “omul care are dreptate”.
    Ani de zile am sustinut ca reducerea nr. de parlamentari este o
    prostie ; D-nii Antonescu si Ponta m-au convins ca Basescu are
    dreptate: pai daca ajungi sa pui pe liste eligibile secretara , nevasta , baiatul ,amanta socrul s.a.m d. atunci este clar ca avem prea multe functii si trebuie reduse.
    Eu credeam in prostia mea ca e nevoie de parlamentari mai
    multi ca sa nu poata fi cumparati toti de unul ca Basescu; Ori Crin ma convinge ca familiile Mocanu , Mitrea , Manescu , Uioreanu si cite or mai fi trebuie sa-mi voteze intreaga viata!

  21. Bibliotecaru spune:

    @ Emil Mihai

    Stimate domn,
    Teoretic nu ar trebui să existe o clasă politică, respectiv politicienii nu ar trebui să aibă interese de clasă.

    Teoretic oricine ar putea să adere la un partid politic şi să aibă astfel şansă să ocupe apoi o funcţie în stat.

    Teoretic noii veniţi ar trebui să modifice (să împrospăteze) modul de a face politică al celor vechi din partid.

    Teoretic politicienii ar trebui să fie vârfurile naţionale, valorile incontestabile, oameni de valoare ai unei ţări (şi sincer pe mine nu mă interesează ceea ce fac ei în intimitate, doar activitatea publică… eu mă aştept ca politicienii să nu fie perfecţi).

    Faptul că realitatea este, în mare parte, exact opusul teoriei… are două cauze. Politicianul nu funcţionează, de regulă, pe baza unei voinţe politice care să vizeze schimbarea societăţii în scopul unei societăţi “Mai Bune”, ci pe baza unor interese personale legată de exercitarea puterii în stat. Să spunem însă că se îndreaptă prima cauză şi cei câţiva politicieni care stau “pe salariu” şi chiar au sentimentul patriotic că trebuie să se schimbe ceva în bine vor triumfa în partidele româneşti, există şi a doua cauză, anume că politica nu are o infrastructura a cunoştinţelor necesare efectuării acestor schimbări (dacă mai ţineţi seama de “specialiştii” lui Emil Constantinescu).

    România nu are specialişti de înaltă clasă măcar în interpretarea Constituţiei, şi nu vorbesc despre un profesor la fiecare facultate de Drept, dar ei nu există nici măcar să acopere cele 9 persoane necesare CCR, ce să mai vorbim de un milion de politicieni care să fie capabili să aibă înţelesul real al prevederilor constituţionale şi astfel să respecte Constituţia şi să nu se certe între ei cu înţelesuri particular-interesate? Păi cum să nu se certe aceşti oameni pe cine merge la Consiliul European dacă, după 22 de ani şi deja o revizuire constituţională ei nu ştiu exact ce face premierul şi ce face preşedintele?

    Nu avem 10 politicieni specialişti în macro-economie ca să fie miniştrii economiei, nu avem nici 10 finanţişti de top pentru a fi miniştrii de finanţe. Sistemul de asigurări de sănătate este condus de un medic şi nu de un specialist în asigurări… şi aşa mai departe.

    Păi cum să meargă lucrurile bine?, vă întreb eu.

    Noi nu avem nevoie de alţi politicieni, nu avem nevoie de partide care să aibă numele schimbat… avem nevoie de un alt tip de politică şi de un alt tip de politicieni. Aceştia nu vor veni dacă tot timpul se face o rotaţie a cadrelor.

    Nu fiţi aspru cu cineva doar pentru că a fost secretara cuiva important. Acest acces la “secretariatul” unui om politic este, până la urmă, ca şi cum ai fi intern ori stagiar… aşa se capătă experienţă. Problema nu este asta, ci dacă provenienţă cadrelor nu înseamnă cumva “gaşcă”. Ţineţi minte cât de reprezentat era Clujul prin instituţiile bucureştene pe vremea domnului Boc… Sigur, omul şi-a pus oameni de încredere, întrebarea era dacă aceşti oameni de încredere, fie ei şoferii, secretarele sau rudele celui în cauză… sunt şi specialişti, capabili să se achite de funcţie în care au fost desemnaţi…? Dacă încrederea şi slugărnicia sunt singurele argumente,…

    Eu nu cred că domnul Coposu ar fi fost un politician de top, cel mult un politician de încredere. El a fost arestat în tinereţe şi, pe perioada arestului, nu a avut acces nici măcar la capacitatea politică a PCR, deci nu a exercitat deloc o conştiinţă de natură politică. “Singurul” politician real benefic României a fost, după părerea mea, Ion Raţiu. Cu un preşedinte ca Ion Raţiu puteam spera la reforma politicienilor şi politicii încă din naşterea democraţiei româneşti. Ion Raţiu era un politician practicant de politică britanică de calitate şi, mai ales, un purtător de democraţie. Sfatul meu este să reevaluaţi tot ce a spus domnul Raţiu şi a rămas cumva în arhiva României. Abia în ultimul timp am înţeles în mod real ce spunea domnul Raţiu atunci. “Răsplata” domniei sale a fost casa devastată de mineri… dar nu s-a descurajat şi a murit crezând în idealul democraţiei. Domnul Raţiu îmi dă acel imbold să nu renunţ, oricât de murdar aş fi atacat. Dacă domnia sa şi-a cheltuit banii şi sănătatea pentru România, atunci mă simt şi eu obligat să încerc măcar să-i urmez exemplul.

  22. Bibliotecaru spune:

    @ Emil Mihai

    Înţeleg, sper să nu greşesc, că şi domnia voastră sunteţi membru PNL. Puteţi încerca să învingeţi ceea ce vă deranjează fiind un politician mai profund, mai implicat, mai puternic.

  23. Emil Mihai spune:

    @Bibliotecaru,
    De acord cu Ion Ratiu; in 90 i-am facut campanie; din pacate
    oamenii lui Iliescu ne alergau cu pietre; nu am reusit decit 3%.
    In iarna lui 92 a venit in februarie sa ne sustina dumnealui la campania de locale ; mi-a acordat un frumos autograf pe o carte a domniei sale , carte ce sta
    alaturi de cartile (de asemnea cu autograf) ale domnilor Emil Constantinescu , Varujan Vosganian sau fotografiei cu M.S. MIHAI I
    din 1997;
    Viata m-a facut sa nu mai depun atit de multa pasiune fata de
    acum 20 de ani; ma intreb daca am procedat bine in 1993 cind am refuzat sa plec in Africa de sud pe un post in software;
    Material ,nu regret nimic ; am suficienti bani! Dar cind fica mea a venit si mi-a spus ca vrea sa plece definitiv din Romania ,mi-am
    dat seama ca generatia mea a esuat :in cei 20 de ani nu numai ca nu s-a imbunatatit nimic ci ne-am cufundat in analfabetism!

  24. Bibliotecaru spune:

    @ Emil Mihai

    Nu erau vinovaţi nici oamenii lui Iliescu, democraţia se învaţă… Numai că noi în loc să învăţăm, parcă uităm şi mai mult.

  25. dan iliescu spune:

    Daca-mi aduc bine aminte l-ati cistigat cu 28% iar urmatorul avea 27%. Oricum, l-ati cistigat.

  26. ionescu spune:

    “Răul e necesar, dacă el nu ar fi binele nu s-ar cunoaşte”-spun francezii ( Le mal est necessaire, s’il n’existait le bien n’existerait non plus) Am mari emoţii, simt că răul spiritual al ultimilor trei ani şi ceva se depărtează cu greu de mine, mă implic în “pătrăţica mea” pentu USL şi vă rog din suflet nu vă pregetaţi nici o clipă. Fără o victorie zdrobitoare nu vom reuşi mare lucru în viitorii şapte ani! Şerpii stau la pândă iar “balaurul” îi ajută şi ne ţine de proşti!!!

  27. Bibliotecaru spune:

    @ Emil Mihai

    Aş mai adăuga că lumea este şi astăzi împărţită într-o formă pseudo-ideologică anticomunistă şi o formă pseudo-ideologică anti-burghezo-moşierească. Forma “anti” în ambele cazuri reprezintă o remanenţă a istoriei. Modificarea de paradigmă din 1989 şi Constituţia nouă în sine, ar fi trebuit să ne conducă cumva la forme “pro”, în special pro-democraţie, pro-libertate, pro-normalitate instituţională. Ei bine tocmai acest “pro” nu apare de nici un fel.
    Pluralismul constituţional nu se aplică decât indirect partidelor, în schimb în România pluralismul este în acest “anti”, un pluralism al urii şi incapacităţii de adaptare, un pluralism al discordiei şi al disoluţiei.

    De aici se nasc şi toate problemele noastre, din faptul că societatea nu numai că nu este pregătită să primească un mod de trai diferit de statul totalitar… dar astăzi societatea nici nu recunoaşte un alt mod de viaţă pentru că revoluţia nu a însemnat decât schimbarea cadrelor din structuri şi partide, dar nu s-a schimbat nimic în profunzime nu a existat acea schimbare profundă de mentalitate care să transfere conceptul statului patriarhal în statul administrativ neintervenţionist. Nu numai că statul se aştepte să de comenzi cetăţenilor României, dar şi cetăţenii României se aşteptă să le spună statul ce anume trebuie să facă.

    Acest lucru se observă plenar în relaţia dintre politicieni şi preşedintele României. Deşi constituţional preşedintele are un rol formalizat de “purtător de sigiliu regal” cum era pe timpuri în Asia, un fel de notar de fiţe, iată el este considerat şi astăzi drept şef de stat, ca în Constituţia din 1965. Asta se întâmplă, cum spuneam, pe seama faptul că nu a exista în 1989 o metanoia a înţelegerii politice. Din păcate cei 22 de ani scurşi de la revoluţie încoace înseamnă o mare şi imensă cutumă ce nu mai poate fi aşa uşor modificată.

  28. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,

    ”Nu prea am inteles ce spui in legatura cu santajul lui MRU”

    Simplu-
    1. Faceti o comisie parlamentara si chemati-l pe MRU sa explice ‘Implicarea Serviiilor in politica’.
    2. Sesizati parchetul ca MRU sa identifice documentele ‘asa zis compromitatoare la adresa lui Antonescu’ pe care el le stie si le ‘tine la sertar’ in scop de SANTAJ’.

    Dar punem un pariu ca asa cum NU s-s facut nimic dupa FRAUDAREA la prezidentiale in 2009, USL v-a pune si acum batista pe tambal.

  29. Barosanul spune:

    Domnule Vosganian,

    ”Candidatul nostru in diaspora la Senat e Cristian David care e un om educat si constient de importanta diasporei.”

    Ma bucur sa aud asa ceva!

    Dar ce proiecte are pt Diaspora? Ce v-a face CD pt Diaspora?

    Stiti si Omenirea e ‘constienta’ de inaclzirea globala dar NU face NIMIC!

  30. adam mares spune:

    @VV
    Pfoa! Ce poza aveti cu TB: tampla langa tampla!

  31. Pacala spune:

    @VV,
    Maestre, din pacate comunicarea nu a fost pct forte nici al guvernarii nastase, nici la tariceanu. Care au realizari. Dar a excelat la guvernele boc si mru, care au distrus. Si iar se repeta faza, acum parca s-au cumulat deficientele de comunicare ale PSD si PNL.

    @alex,
    ce spune ponta pe blog legat de lituania am spus eu aici, preluat din alte surse deasemenea – asta ca sa fim corecti:
    http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/basescu-a-tras-poc-start-in-campania-electorala-cu-ipocrizii-mai-mici-si-mai-mari-86964.html.

    @all,
    am vazut pe digi 24 o stire. Ponta si Crin la Bistrila lansau candidatii USL. Partea pozitiva. Partea negativa. Nu s-a sups nimic de ei, ce si cum , doar referirea la secretara de 23 de ani a lui Dragnea. Comunicare USL ciuciu. Noroc cu Basescu si lipsa optiunilor in afara USL.

    • @ Pacala

      Mare e boala asta cu propaganda. Daca nu te lauzi, nu esti bun. Nu e chiar asa. Stolojan disparuse complet si dupa zece ani avea imagine buna. La fel acum Tariceanu, aproape absent in dezbaterea publica, si care si-a imbunatatit imaginea tocmai de asta. Isarescu nu apare niciodata la televizor. Numai la stiri. De asemenea, patriarhul. Nu trebuie sa apari des ca sa fie bine.

  32. adam mares spune:

    în casa noastră

    în casa noastră e întuneric,

    de parcă murisem demult, seminţie după seminţie, şi mă adăugam în tăcere strămoşilor mei. Sau poate că nu am murit, ci doar am uitat…

    Era o răspântie, într-o dimineaţă ploioasă de mai,

    Urmele mustind de apă şi de osteneli.

    păreau prea mari, îmi amintesc,

    şi mersul lor prea apăsat pentru pasul meu de copil.

    Dar nu mai ştiu ale cui erau

    şi dacă au ajuns vreodată.

    în casa noastră lucrurile sunt mai uşoare ca aerul. Poate că nu am murit, sunt doar mai mirat decât de-obicei. în locul nostru au rămas numele noastre, sclipesc ca firele de păianjen, ca borangicul şerpuiesc prin brocarturi.

    Nu am fost la război, morţii mei nu au răni, par cu atât mai inexplicabili, serioşi, de neocolit.

    E loc destul, încăpem, cu umerii strânşi, colţuroşi, pe paturi, pe socluri, în sertare, aşa subţiaţi încât pentru trupul fiecăruia din noi e de ajuns un cuvânt să-1 cuprindă.

    în casa noastră e frig, cenuşa din vatră nu scânteiază, ca ninsă dintr-un cer negru. Nu avem pături să ne acopere, nici memorie, nici recunoştinţa. Ne învelim unul în celălalt.

    http://carteasoaptelor.ro/?p=1312

  33. Irinuca a Petrii spune:

    Remarcabil articolul, interesante comentariile….modul de comunicare al guvernului USL e slab dar si din pacate si cel al PNL e tare slab. De la site-ul PNL pana la felul cum e organizata campania de lansare a cadidatilor PNL/USL. Un foarte mic exemplu, nici macar lansarea candidatilor pe orase/judete nu e centralizata, discursurile sant imprastiate ba pe Facebook, ba pe Youtube (video cu lansarea candidatilor din Bucuresti de pe Youtube nici macar nu are sonor, halal lansare), site-ul PNL e incalcit, pe el nu am gasit lista candidatiilor la Parlamentare, m-as fii gandit ca fiecare cadidat are un profil al lui pe site-ul PNL si apoi un link spre Facebook, blog,ceva…..in ce secol santem ? pnl.ro are pe pagina principala Alegerile Locale!!!
    Oare la ce nivel trebuie sa se ia decizia de organizare in timp real a site-ului PNL?

  34. ionescu spune:

    Pentru toţi comentatorii: M-aţi provocat!
    Timpul actualului regim se apropie de sfârşit!El nu v-a intra în istorie fără a muşca rău! De sus şi până jos, în USL-cu care eu oricum voi vota-se propagă o amorţeală care mă duce cu gândul la înţelegerile “pe sub masă” care se fac în politică. La mine în judeţ se cam ştie cine este “iepuraş” şi cine va câştiga. Se cunosc şi căile prin care necâştigătorii să declare că alegerile au fost fraudate, una dintre ele fiind calea declaraţiilor mincinoase ale reprezentanţilor lor din secţii, care sunt instruiţi cum să mintă pe parcursul zilei sau la finele ei.
    Eu cosider că nu numai comunicarea în partide şi USL este proastă, trunchiată şi falsificată, din 90 până azi ci şi consultarea şi luarea în consideraţie a soluţiilor novatoare. Românii au un proverb bătrânesc, “dacă doi inşi îţi spun că eşti beat, te duci acasă şi te culci” ! Dar dacă doi inşi îţi spun că Adriana Săftoiu nu avea ce căuta în PNL şi la Comisia Parlamentară de învăţământ unde i-am înaintat propuneri de luat în seamă de care nu a mai auzit nimeni, ce faci? Aştepţi să-ţi vină alte “electorale”? Sunt mii de oameni care au ceva de spus şi din o mie de soluţii imposibil să nu fie una bună!
    Ştiţi ce se face la minister din 90 încoace cu propunerile noastre? Se adună de către nişte necunoscuţi suspecţi, unii de prin anii 80, mimează că se uită pe ele apoi le aruncă în nişte saci care se predau celor care strâng deşeuri de hârtie..
    Nu există la partide comisii sau consilii de resurse umane. Nici un interes pentru o activiate performantă de recrutare a acestor resurse. Nu se vrea!Calitatăţile oamenilor-caracter, voinţă, profesionalism-sunt, pe măsură ce timpul trece-din ce în ce mai îndoielnice! Ca să nu mai vorbim de “secretomania” şi suspiciunile care persistă în jurul celor care iau decizii, unele mai nefundamentate deât altele.
    Toate acestea, şi multe altele, se văd, se simt, se trăiesc! Pomiţi Varujane că le vei lua în seamă şi vei ţine cont de ele? Eu sunt dispus să te cred!

  35. florin spune:

    ..plauzibil.!.daca pe atunci la nivel de partide cutitele stateau pe masa, acum nu mai e nimic de demonstrat; toti ne amintim de cel mai bun Prim-ministru pe care l-a avut Romania in acesti ani; in acelasi timp nu poti sa-l uiti pe ministrul de finante; una peste alta toti am beneficiat de perioada aceea; personal an facut economii in aceea perioada;..acum dupa atati amar de ani, in care securistii care m-au guvernat in neputinta lor de a atrage bani europeni si de a cultiva un mediu antreprenorial, economic si social intr-adevar real si in folosul cetatenilor, au tanjit la economiile populatiei; am cosumat tot ce adunasem, iar in plus sunt pe “crestere negativa”…asa cum ii place sa spuna acestui presedinte marinar, adica pe intelesul tuturor, ma imprumut la sfarsit de luna sa platesc laptele copilului, astfel costurile alocate cosului zilnic sunt mai mari in fiecare luna; asta-mi amintesc si asta cred ca-si amintesc toti romanii; nu aveam nevoie de parcuri la tara, sali de sport ori spa-uri, aveam nevoie sa modernizam spitale, scoli, drumuri sa extindem retelele de apa si canal, intr-un cuvant aveam nevoie de civilizatie; nu pot sa nu zambesc amar cand vad fosta blonda de la dezvoltare mutandu-se intr-un bloc din Roman, sau ministresa de la transporturi cand sa lauda cu realizarile personale (..n.r. a se citi in folosul personal..) iar eu merg la tara pe un drum ciuruit cum n-am vazut nici in Kosovo ori in Montenegro in anii 90”..?!?..iar apa in mediul rural e un vis indepartat;

  36. Bibliotecaru spune:

    @ Varujan Vosganian

    Domnule Varujan Vosganian,
    În întrebaţi pe Barosanul…

    Daca ar fi sa facem comisii la fiecare prostie pe care o spune un om politic, unde am ajunge?

    Poate că un posibil răspuns ar fi şi… “La mai puţin prostii spuse de oamenii politici”…

    Teoretic declaraţia unui parlamentar, ministru-premier, preşedinte al României, primar, nu ştiu ce consilieri sau “oameni din staff”… ar trebui să fie lucruri irefutabile pe care să nu mai avem nevoie să le confirmăm din alte surse. Din păcate astăzi am ajuns la stadiul în care nimic nu este mai îndoielnic decât declaraţia unui politician sau a unui oficial al statului. Putem sta în acest stadiu sau putem evolua.

  37. Adam Mares spune:

    @VV
    N-am postat eu poemul. Cineva mi-a furat Numele.

  38. Filip G spune:

    http://cristianpreda.ro/2012/11/18/putina-demnitate-va-rog/
    “A pierde nu e o rușine, dar a sprijini un adversar este.
    Puțină demnitate, vă rog!”
    Comportament de haita fara mascul alfa.
    ARD e PDL cu 0,5 % adougat.Greseala PDL la referendum nu va fi iertata de cei 7,4 milioane de votanti pentru debarcarea lu’ Basescu.
    O incercare de delimitate intre ARD si Basescu si invers acum,e tarzie si tardiva.

  39. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Observ Maestre ca de cand ati inceput sa va vizitati colegiul ati devenit mult mai intelept. Si asta-i bine!. Urmatorul pas, dupa castigarea colegiului, ar fi sa va ascultati alegatorii incepand a modifica prevederi de legi proaste. Exact ce tot va propun de ani de zile prietenii acestui blog. Succes!

  40. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Nu legile in esenta lor, ci unele prevederi care trebuie sa tina cont de evolutia economica! Nu insist atata timp cat inca nu v-ati castigat zdrobitor colegiul.Va tinem pumnii!
    Si oricum, pun pariu ca nu le-ati bagat taranilor carora le cereti votul, textul cu stabilitatea fiscala, aia care acum cateva luni, tot DVoastra si, noi de pe aicea am tot criticat-o.

  41. alexis spune:

    Ati raspuns “liberalului optimist” ca nu atat legile sunt proaste, cat aplicarea lor si aveti mare dreptate. Legea invatamantului a fost schimbata aproape de fiecare ministru. Sigur, nici unul dintre fostii ministri ai educatiei nu a fost atat de paralel cu realitatea ca Funeriu. Revenind, cum poti sa afirmi ca o lege este proasta si trebuie schimbata, daca nu a fost niciodata implementata corect? E adevarat pentru legile educatiei, dar si pentru foarte alte multe legi. Ar fi momentul sa ne indreptam atentia spre ceea ce se numeste micromanagement, sa reformam administratia, incepand cu ministerele, pentru a putea fi siguri ca politicile publice, stabilite prin legi sau alte acte normative, se aplica corect. Este de inteles ca USL va trebui sa intreprinda serioase modificari legislative dupa ce Basescu, Funeriu si altii au utilizat legile pe post de jucarii.

  42. un liberal optimist spune:

    @VV,
    Maestre,
    Mai sunt vreo 20 si ceva de zile de campanie. Pentru a deveni un excelent om politic(ministru sau altceva) v-as propune un experiment: impreuna cu sefii de organizatii liberale-ar merge si impreuna cu cei ai organizatiilor PSD-, sa va selecteze vreo 70-80 de familii(gospodarii) din colegiul DVoastra, pe care sa le vizitati si sa stati de vorba cu ei. Din ce surse traiesc, cum isi organizeaza bugetul familial, cu ce-i ajuta (sau franeaza) politicile locale, guvernamentale si europene, care sunt idealurile lor, ce vor pentru ei si pentru copii lor, cum e cu scoala, cu sanatatea, cu agricultura, industria etc.
    Ideea ar fi sa nu mergeti cu primarul sau cu functionari din primarie, ci cu oamenii din organizatie, care sunt mai atasati de problemele comunitatii. Pun pariu ca veti deveni cel mai capabil om politic dupa aceasta experienta.

  43. dan iliescu spune:

    un liberal optimist@
    Nu-i nevoie sa se deplaseze vosganian pina acolo pentru a primi o parte dintre raspunsuri. Am sa o fac eu pentru ca stiu zona. mai precis, este vorba de niste comune de prin apropierea iasului, care pot fi grupate generic sub numele de “taranoaia’ sau “gheboaia”. Acolo candideaza domnul senator. Suresele de trai sint gospodaria proprie sau, in caz de absenta de acasa a vecnilor, gospodaria lor. Buget familial? La tara, in judetuil Iasi? nu stii ce vorbesti, cred ca esti din alta lume. Politica locala este una singura: “Sa traiesc eu, primarul, pentru ca eu sint tata vostru”. Cit despre alea guvernamentale sau europene ori o iei pe aratura ori nu ai fost niciodata la tara. Pe unii ii ajuta asta pe alti nu, depinde daca sint in relatii de rubedenie sau afaceri cu primarul. Care sint ide…ce? In primul rind bautura, cit mai multa bautura, daca se poate pe caiet si cu plata mai catre sfintu asteapta. ideea cu mersul prin comuna fara primar sau politist nu cred ca este bine. Ar putea intilni un grup de tineri domni caora sa nu le placa de fata lui si sa il ia la poceala. Daca domnii tocmai ies de pe la crisma , rezultatul este garantat.
    P.S. Ce scriu eu nu sint glume, asta este realitatea. Ia-o de buna.

  44. un liberal optimist spune:

    @dan iliescu,
    Stiu zona, ca si alte zone rurale.
    Ideea este ca Ro nu ar fi ajuns atat de jos daca politicienii chiar s-ar implica in ridicarea acelor zone rurale. Catastrofele sociale pe care le descrii se intampla si pe aici in Bucuresti.
    Aud ca prin UE se discuta despe catastrofa economico-sociala din regiunea nord-estica a Ro, exact unde candideaza Maestrul!
    Asa incat nu ma certa pe mine ci pe Maestrul. Eu daca as fi candidat m-as fi dus “pi shentrul bucalei” unde am un limbaj de comunicare potrivit-macar pot sa ma injur cu toti soferii bulangii si sa le dau shuturi in cur la toti parcangii ilegali. Si daca m-as alege parlamentar, ce naiba sa fac cu aceasta demnitate daca n-as putea sa schimb niciun paragraf de lege..decat cu aprobarea unui oarecare sef de grup parlamentar, care ridica sau coboara un deget…

  45. Adam Mares spune:

    “pi shentrul bucalei” = bucuresti?

  46. Bibliotecaru spune:

    Cea mai importantă parte a Guvernului României este PROGRAMUL DE GUVERNARE.

    ARTICOLUL 102 – Rolul si structura
    (1) Guvernul, potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament,…
    (3) Guvernul este alcatuit din prim-ministru, ministri si alti membri stabiliti prin lege organica.

    În consecinţă, cea de a doua parte a Guvernului este întreaga listă a Guvernului.

    Deci pe de o parte Guvernul are dimensiunea politică a Programului de Guvernare, cel transmis, spre execuţie, dinspre Parlament spre Guvern cu ocazia votului de acordare a încrederii, şi o dimensiune a organigramei executive care are rostul ducerii la îndeplinire a Programului de Guvernare. Rolul Parlamentului este să controleze că premierul şi echipa sa realizează Programul de Guvernare întocmai şi la timp.

    Remanierea înseamnă modificarea modului de a aborda execuţia programului de guvernare. Constituţia spune că în cazul în care există o remanierea ce necesită schimbarea unor oameni în Guvern, preşedintele se ocupă de revocare şi numire. Constituţia mai adaugă… dacă remanierea are şi o dimensiune care afectează latura politică (programul de guvernare) atunci Guvernul trebuie să ceară avizul Parlamentului.

    Eu nu am observat ca în Constituţie să se facă şi cea mai mică referire la membrii Guvernului ca la membrii de partid. De ce ar avea importanţă dacă un ministru este de la un partid sau altul? Rolul lui este de executant, de specialist, nu are treabă cu emiterea politicilor… ele sunt deja în Programul de Guvernare.

    Remanierea, cu schimbarea de structură şi compoziţie politică a fost, de exemplu, comasarea şi desfiinţarea spitalelor.

    În Programul de Guvernare

    http://www.gov.ro/capitolul-6-sanatate__l1a2085.html

    se spune, printre altele, că…

    6. Asistenţa sanitară în mediul rural
    · Stimularea folosirii de personal medical contractual pe perioadă determinată pentru asigurarea cu personal în zonele sau domeniile deficitare, plata în funcţie de eficienţă şi de finalitatea actului medical.
    · Creşterea stimulentelor financiare (prime de instalare şi salarii) pentru personalul care va lucra în mediul rural în zonele neacoperite cu asistenţă medicală.
    · Dezvoltarea unei reţele de centre multifuncţionale pentru asistenţa medicală de bază.
    · Organizarea centrelor de permanenţă pentru asigurarea asistenţei medicale permanente în mediul rural.
    · Dotarea cu ambulanţe de intervenţie a centrelor de permanenţă din mediul rural.
    · Introducerea în programul de educaţie pentru sănătate în toate şcolile din mediul rural şi a unui program de prevenţie şi profilaxie (în special pentru elevi) în patologia dentară.
    · Asigurarea caravanelor medicale (radiologie şi laborator de analize) în zonele rurale şi greu accesibile constituite din 15-20 unităţi mobile repartizate geografic.

    Or nu numai că acest lucru nu s-a făcut, dar unităţile sanitare sau şi închis, adică s-a făcut taman pe dos, nu s-a dat ci sa s-a luat. Domnul preşedinte smulgea problema ambulanţelor din programul de guvernare şi o arunca în curtea primăriilor… Spunea domnia sa, să cumpere ambulanţe în loc de panseluţe… ;)