Miercuri, 21 noiembrie 2012, de la ora 17:00, va avea loc lansarea Editurii Liberale la Biblioteca Brătianu, situată pe Str. Biserica Amzei nr. 5-7 (vis-a-vis de Biserica Amzei). Printre invitaţii de seamă se numără Varujan Vosganian, Filip-Lucian Iorga, Ludovic Orban, Radu Câmpeanu, Mircea Ionescu Quintus, Andrei Chiliman, Mircea Diaconu, Rareş Mănescu, Dan Pavel, Laurenţiu Vlad, Adriana Săftoiu şi alţii.
Odată cu lansarea Editurii Liberale va avea loc şi lansarea primelor două titluri ale editurii şi anume Perspective liberale scrisă de Aurelian Slavu şi Clubul Naţional Liberal, antologie de texte ale tinerilor liberali care au scris pentru redacţia Clubului Naţional Liberal, un demers online iniţiat cu scopul de a cerceta, dezbate şi analiza ansamblu de idei conţinute în gândirea şi doctrina liberală.
Domnule Vosganian,
Felicitari! Foarte interesanta initiativa!
Poate asa intelegem si noi ‘Ce inseamna liberalism’, ‘Care sunt principiile Liberale pe care se bazeaza PNL’, ‘Ce inseamna Dreapta si Doctrina Liberala aplicata Romaniei’ si nu numai noi suntem de dreapta (Bratieni, Campeanu etc) si ei sunt de stanga fosti comunisti.
Domnule Vosganian,
Apropos de ‘Perspective Liberale’.
Sper sa le faceti ‘Din perspectiva Romaniei aplicate pe realitatea si cerintele Romanesti’ NU un COPY-PASTE SUA sau alt Model.
Sper sa analizati Documentul de mai jos sa vedeti cum principii corecte aplicate la un moment neportivit duce la efecte DEZASTRUASE!
”In the summer of 2003 one of us traveled to Romania for USAID.1 In a meeting with one of then-President Iliescu’s economic advisors the discussion turned to why
Romania, which remains among the least developed transition countries, continues to languish in poverty. The Romanian advisor expressed the following frustration:
Romanian tax policy more or less copies the tax policy of the United States. The U.S.”
…………………………………….
”But countries at very different stages of development are another
matter. At the time of this conversation Romanian GDP per capita (PPP) was about $3,167, a sum equal to American per capita income in 1887. Developmentally, the
U.S.-equivalent of modern Romania is America 120 years ago, not America today.
…………….
Table 1 shows that America was wealthy when national labor standards were first imposed. GDP per capita was $5,467 in 1935 when the first national labor standards
were enacted. When the next round of labor standards were introduced averageAmerican income was between $6,126 (1938) and $7,010 (1940). By the time it
introduced its last major labor standard, maternal leave, average income was $23,477.”
Domnule Vosganian,
Sper ca va aduceti aminte cand afirmam pe blog si nu numai ca ‘in ciuda aparentelor Romania este condusa tot de securitate’ iar ulterior ca Basescu e in fapt comandantul suprem al Securitatii care inca Conduce Romania?
In special cand discutam depsre ‘cine este Regina si alegeri 2009′
Vad ca sunt si altii care considera asa.
http://www.antena3.ro/externe/al-jazeera-dosarul-de-securitate-al-lui-traian-basescu-a-fost-distrus-romania-controlata-de-securitatea-comunista-192704.html
Deci, PNL-USL vine degeaba la ‘putere’ daca nu PRELUATI si ‘PUTEREA’.
@VV,
Maestre, super initiativa.
O clarificare va rog legata de “Clubul Naţional Liberal, antologie de texte ale tinerilor liberali care au scris pentru redacţia Clubului Naţional Liberal, un demers online iniţiat cu scopul de a cerceta, dezbate şi analiza ansamblu de idei conţinute în gândirea şi doctrina liberală.”
Cine sunt acesti tineri, cum si unde au scris, unde si ce este acest demersonline?
Domnule Vosganian,
Apropos de planuri!
PNL si-a facut ‘contingency plan’ in vederea Ruperii USL-ului dupa alegri si reinstalarea lui Ponta ca Prim-Ministru?
Semnalul se pare ca l-au dat Radu Mazare si Madalin Voicu ‘ Cucoana lasa vrajeala si treci la treaba’ referitor la D-na Campeanu.
@ Varujan Vosganian
Domnule Vosganian,
Aş avea o propunere, anume ca această editură să înfiinţeze o colecţie numită Doctrina Liberală.
Sa fie intr-un ceas bun!
A cui este editura? A PNL-ului?
@VV
@all
O sa incep cu concluzia, citat of course:
pe ce lume trăiesc Mihail Neamţu şi hipsterii care-l susţin, dacă ei cred că poţi schimba pe Facebook, Twitter şi Pinterest o ţară în care oameni îmbrăcaţi ca după al doilea război mondial umblă în căruţe din primul război mondial, trase de cai din vremea războaielor balcanice, pe drumuri din timpul Războiului de Independenţă?
Si articolul de aici:
Orice pliant contează: votează!
Campanie cu banii din porcuşor
http://www.catavencii.ro/Orice-pliant-conteaza-voteaza_0_6325.html#
Te uiţi la televizor şi-l vezi pe Gelu Vişan vorbind ca un om mare, care ştie ce spune, despre fondurile cheltuite de candidaţii la parlamentarele din decembrie: între 200.000 şi 500.000 de euro pe cap de candidat, cu o medie de 300.000 de euro, la un număr de 1.000 de candidaţi dispuşi să cheltuiască bănetul ăsta. 300.000.000 de euro îi iese lui Vişan socoteala că s-ar cheltui în campania asta. Te uiţi, apoi, la analizele fine făcute de pricepuţi de ziua a şaptea, care spun că Obama şi Romney ar fi cheltuit 7-8 miliarde de dolari în campaniile lor şi te mai relaxezi, gândindu-te că suma vehiculată de fostul pedelist, actualmente pepededist, e plauzibilă.
Dacă rămâi la stadiul ăsta, vei trăi cu impresia că în afara fotoliului tău şi a spaţiului cald din faţa ecranului pe care se derulează ştiri aberante zboară porci graşi, cu codiţele pline de covrigi gustoşi. Numai că nu e aşa. Obama a cheltuit în campania din 2012 doar 632.000.000 de dolari, cu 115 milioane mai puţin decât în 2008, iar cheltuielile tuturor candidaţilor au fost de un 1 miliard 171 de milioane, cu 510 milioane mai puţin decât în 2008. E o diferenţă care ar trebui să se reflecte, proporţional, şi în alegerile româneşti. Iar dacă ieşi din casă la doar un grad Celsius, dacă te rupi de Facebook-ul pe care zburdă alde Neamţu şi noua lui republică neînscrisă la tribunal, diferenţa dintre visele lui Vişan şi realitate chiar se vede.
Sâmbătă şi duminică m-am lipit de un soi de caravană de campanie a câtorva candidaţi în unul dintre cele mai sărace judeţe ale României: Tulcea. Sâmbătă ne-am îmbarcat în maşini şi am mers pe drumul dintre Tulcea şi Constanţa. Am trecut de Babadag, am mai mers puţin şi am oprit în Baia, satul reşedinţă al comunei cu acelaşi nume. Pe vremuri localitatea s-a numit Hamangia. Astăzi numără în jur de 2.881 de gânditori, majoritatea ascunşi prin case în momentul în care am ajuns noi. Adevărul e că e frig, înnorat, iar vremea accentuează parcă şi mai tare sărăcia din jur. Câteva bannere întinse pe drumurile principale, câteva afişe lipite pe geamurile magazinelor şi cârciumilor. Şi magazinele, şi cârciumile sunt goale. Din geamul unei farmacii zâmbeşte photoshopat un baron local din PSD, posesor al unei moşii de 420 de hectare. Afişul e lipit în aşa fel încât să se înţeleagă că el eliberează reţete gratuite şi compensate. Poate merge. Caravana pe lângă care mă plimb cu aparatul foto în mână merge şi ea din poartă în poartă. În două ore, candidatul pentru Senat şi cel pentru Camera Deputaţilor reuşesc să vadă cam 200 de oameni. În urma trecerii lor rămân câteva fulare, câteva baloane, flyere de prezentare şi nişte calendare mici, mici de tot. Oamenii spun că sigur vor veni la vot, dar sunt 2 grade afară şi ar spune orice pentru a fi lăsaţi să se întoarcă în casă, unde n-au foc în sobă, pentru că n-au lemne. Iar deputatul şi senatorul nu le vor da lemne. Lemnele vin de la primar, care susţine pe altcineva.
Duminică e zi de târg la Niculiţel. Aşa că maşinile caravanei merg spre Niculiţel. Pe lângă fulare, baloane şi calendare, la Niculiţel au ajuns şi pungile. Legea interzice să fie umplute cum se umpleau pe vremuri, aşa că în locul uleiului, făinii şi al zahărului, în pungă se află o cană de plastic a cărei valoare nu depăşeşte 10 lei. Ca să cheltuieşti 300.000 de euro ar trebui să umpli ţara cu pungi din astea. În nici o oră se dau 600 de pungi. Mai mult se smulg decât se dau. „Da, da, sigur vă votăm, domnu’, sigur o votăm şi pe doamna. Sigur-sigur!“ În spate se repliază rapid echipa contracandidaţilor. Tot cu pungi, dar fără cană. Doar pliante şi chibrituri cu mutra senatorului în funcţie. E singurul fel în care l-au văzut şi alegătorii mai de-aproape în patru ani: atunci când au scos un chibrit să aprindă lemnele pe care nu le au.
Într-un târziu mă-ntorc acasă, cu o febră musculară care mă descalifică din start în cursa pentru vreun eventual post de deputat sau senator şi cu o problemă care nu-mi dă pace: pe ce lume trăiesc Mihail Neamţu şi hipsterii care-l susţin, dacă ei cred că poţi schimba pe Facebook, Twitter şi Pinterest o ţară în care oameni îmbrăcaţi ca după al doilea război mondial umblă în căruţe din primul război mondial, trase de cai din vremea războaielor balcanice, pe drumuri din timpul Războiului de Independenţă?
@Pacala
http://national-liberal.ro/
Aurelian Slavu este un tanar arhitect. Oamenii astia scriu de multa vreme. Nu iti imagina ca e vreo gaselnita de moment :).
@VV
Adica veniti si dvs? Cool!!!
@all,
La aceasta ora marinarul cuvanta de la cotroceni. Oficina hotnews titreaza:
Traian Basescu: Nu exclud posibilitatea ca la acest Consiliu European sa nu ajungem la o solutie / Salut decizia de azi a CCR care a pus Justitia deasupra deciziilor politice, fie ele si ale Parlamentului
Interesant comentariul de dupa:
România demnă (Miercuri, 21 noiembrie 2012, 14:00)
Mazeta [utilizator]
Presimt că la Bruxelles Băsescu va arăta europenilor cine este cu adevărat președintele României și va da cu pumnul în masă să ne apere interesele, dar de sub masă.
@VV,
@all,
Avem o editura liberala? Cooool!
Dar ne mai trebuieste si o Academie Liberala. Cine se incumeta?
@Pacala
Pesimt si eu ca impostorul cotrocenist o sa se duca la Bruxelles si o sa-si impuna punctul de vedere batand din calcaie si zbierand la nemti un “Iawohl Frau Merkel”, de-o sa se sperie toti, ca na, cucoana e dama buna si mizericordioasa, si l-a ajutat pe bagabont in momentele grele.
Dacă cetăţenii ar alege dintre iniţiativele legislative şi nu partide sau personaje, fiecare ar susţine iniţiativele prezentate în campanie. Ce face domnul Toader, şi ceilalţi lideri de grup, că “treaba cu degetul” este generalizată, ar conta mai puţin câtă vreme fiecare îşi susţine iniţiativele pe care cetăţenii le-au ales.
În altă ordine de idei, în lipsa unui penibil răzbel politic, într-un regim de colaborare şi o dezbatere pe concepte, pe ideologii, pe raţiuni economico-sociale… cu siguranţă legile ar fi mai bune şi mai durabile.
Participarea domnului Diaconescu la privatizarea Oltchim a dezvăluit un lucru de care nu eram siguri înainte, licitaţiile sunt, de regulă, “cu adresă”… oricine ar fi “la putere”. Vreţi să ştiţi de ce? Pentru că în afară de o mână de români care au bani mulţi băgaţi în fabrici şi uzine, românii cu bani pompează “capitalul” în tunuri care nu fac nici un bine economiei. Dincolo de controverse, cel ce trebuia Oltchimul dădea tunul dezmembrându-l şi nu oferind economie stabilă. Părerea mea este că România nu este pregătită să aibă coloşi industriali cu capital privat românesc. Din acest motiv România nu ar mai trebui să privatizeze nimic… dimpotrivă, ar trebui să-şi ia înapoi la stat privatizările şi apoi să le privatizeze un procent la şase luni prin bursă astfel încât cetăţenii să poate acţiona pachete mici de acţiuni şi ele să rămână funcţionale pe măsură ce se “îngraşe” cu capital românesc. Numai aşa profitul rămâne în România, numai aşa profitul poate fi recapitalizat
Cineva a pus aici comentariul http://vosganian.ro/?p=3584&cpage=1#comment-181307 ca şi când l-aş fi pus eu.
El este scris de mine, dar în altă parte, cu altă ocazie.
Înţeleg că cineva face aşa ceva destul de frecvent pe acest blog şi nu sunt singurul care beneficiază de o astfel de atenţie.
@VV
Super prezenta de spirit cu leii din politica :)! Daca ma gandesc bine va meritati statutul. Culmea e ca viata de leu e mult mai grea decat cea de vulpe. Adavarul e ca-mi place mai mult PNLul din seara asta decat PNLul care se vede la televizor.
Mai mult, văd că a încercat să-mi şi “spargă” blogul…
@corina
Poate esti si tu mai explicita (dezvolta un pic), pt ca noi n-am fost la eveniment.
Din câte îmi dau seama, cineva din Milan, Italy a încercat să-mi spargă blogul, probabil acelaşi cineva a pus şi falsul comentariu. Este cineva pe acest blog din Milano?
@adam mares
E greu de povestit faza. Discutia era despre lei si vulpi in politica. Unul dintre tinerii autori se plangea ca sunt prea multe vulpi in politica.
@vv
Inteleg ca Alina Gorghiu a explicat cum vrem noi parlamentul in noua constitutie. Adica senatorii reprezinta comunitatile si se aleg uninominal, iar deputatii sunt alesi pe liste. Iar copiem de la francezi, de data asta fix pe invers :). Sper ca e o neintelegere a mesajului.
Cât de greu este să găseşti un român în localităţi mici… Cernusco sul Naviglio sau Castellanza… câteva mii de locuitori… mai ales că avem şi nişte poliţişti români detaşaţi la Milano special pentru prinderea acestor tipuri de români certaţi cu legea… Pariez că folosesc şi cărţi de credit şi acolo dar şi în Milano… poate 10 minute de interogare a bazei de date? Hmmm… e mult 10 minute, poate dacă tastează cu două degete…
Imi pare rau ca am pierdut oportunitatea,…., chiar si asa foarte indignat de liberalul CHITOIU. DAR MULT MAI IMPORATANT. AM VAZUT CA, VIZAVI DE MECMA, CASA SCRIITORILOR A FOST LASATA IN PARAGINA. PROBABIL ESTE VIZATA PENTRU DEMOLARE SI RIDICAREA ALTUI BLOC SUPRAETAJAT. NU PUTEM SA INITIEM CEVA CA SA O SALVAM. NU CRED CA ESTE CAZUL SA VA SPUN CE ESTE INAUNTRU. PE COREENII PE CARE II ADUSESEM PENTRU U3 si U4, II DUCEAM TOT TIMPUL ACOLO SI ERAU FOARTE IMPRESIONATI DE FRUMUSETEA CLADIRII
Domnule Varujan Vosganian,
Întrebarea mea, şi scuzaţi că insist, există o facultate care să înveţe pe cineva să fie ministru (şi aici pe categorii de miniştri, căci ministrul de finanţe nu poate primi aceiaşi educaţie cu unul de externe)? Există o facultate care să înveţe pe cineva să fie primar?
Sigur, există facultăţi de administraţie publică, există facultăţi de ştiinţe politice… nu există însă nici o facultate care să pregătească pe cineva pentru primăria oraşului X.
Nu comuniştii au inventat învăţământul politic şi “Ştefan Gheorghiu”, o astfel de educaţie, repet, suplimentară celei obişnuită, folositoare prin caracterul aplicat, specializat şi prin sinteză, este indispensabilă politicienilor profesionişti.
Încă o dată vă întreb, ce pregătire are Traian Băsescu ca să ajungă preşedinte. Ce pregătire are Crin Antonescu pentru a fi preşedinte? De ce să avem preşedinţi care nu au făcut nici un fel de studii despre drept, diplomaţie, armată… Ce legătură au transporturile şi preşedinţia, ce legătură are istoria şi preşedinţia…? avem nevoie de un preşedinte care să ştie ceea ce trebuie să facă, diplomaţie, constituţie, drept, instituţii publice, armată şi bun-simţ. Nu este necesar să fie cel mai bun în toate aceste domenii, dar trebuie să le cunoască.
La fel şi cu celelalte posturi ocupate de politicieni, cât vom mai avea la primăria capitalei, marinari, ingineri, doctori… De ce să nu avem oameni care sunt specializaţi să fie primari la primărie?
legea partidelor politice stipulează foarte clar că partidele au rolul să-şi pregătească cadrele.
Din păcate este foarte clar şi că domnia voastră vă eschivaţi de a face liberali profesionişti în politică şi vă mulţumiţi cu amatori.
La cum arata astazi partidele politice, eu as desfiinta si organizatiile de tineret. Sunt niste “scoli” de stricare a caracterului.
@ Varujan Vosganian
Domnule Vosganian,
Observ că iarăşi cineva postează în numele meu la http://vosganian.ro/?p=3584&cpage=1#comment-181320.
În asemenea condiţii mă văd nevoit să renunţa a mai posta pe blogul domniei voastre măcar până după alegeri.
Sfatul meu este să fiţi atent la aceşti postaci care doresc să vă destabilizeze blogul.
@ Bibliotecaru
Dragul meu, am obervat si eu ca ceva nu e in regula cu dezbaterile Evei, sentimentul meu e ca ea a inventat un alt bibliotecar cu care se razboieste. Te rog, nu renunta, vom face deratizarile de rigoare cu sobolanii de pe cyberspatiu.
@Bibliotecarul
Nu cred sa fie un liberal care sa fi facut eforturi mai mari decat VV ca sa profesionalizeze cadrele, doar ca are o intelegere mult mai aplicata a notiunii in cauza.
In alta ordine de idei, un autor francez constata dezamagit ca in Franta au aparut extrem de multi politicieni profesionisti, absolventi ai aceleiasi facultati, fie ca sunt in partide de dreapta sau de stanga. Ei nu isi mai reprezinta doctrina, ci devin un soi de tehnocrati in ale politicii.
De ce este nevoie în campania electorală să se apeleze la desfiinţarea adversarului? Este ca şi cum ai alerga la maraton şi cei din spate ar trage câte un glonţ în spinarea celui din faţă… Un astfel de câştig nu poate fi onorabil. Modelul acesta de luptă îi este reproşat foarte des domnului Traian Băsescu.
Dacă Parlamentul României ar fi ocupat de oameni care nu şi-ar guverna activitatea imperativ, după disciplina de partid, contrat prevederilor constituţionale, ci conform menirii lor, aceea de a reprezenta, prin delegarea puterii, poporul român, suveran în ţara sa, credeţi cei de la Guvern, Judecătorii, Preşedintele, “băieţii deştepţi”… ar mai avea reacţiile pe care le au acum? Credeţi că dacă istoria ar consemna în manuale numele celor care angajează poporul român în acţiuni nebuneşti de îndatorare şi “absurdizare”, crime ale umanităţii pe termen lung, pentru ca viitorul să-i dispreţuiască după cum sunt dispreţuiţi marii criminali, credeţi că s-ar mai bătea politicieni pentru câştigarea puterii absolute? Părerea mea este că marea problemă apare mai ales atunci când politica vrea să contorsioneze realitatea pentru ca dincolo de uşa închisă pe care scrie democraţiei să fie dictatură.
Dedicatie celor care imi vor raul:
Gheorghe Bibliotecaru Florescu
Visul WC-ului de visuri
Aprilie 2006
Se făcea că toţi oamenii
Se adunau în jurul meu
Ca la un spectacol comic,
Spărgând cu nonşalanţă seminţe
Şi comentând cu glas stins
Ultimele cote ale hranei spirituale.
Liniştea este însă aparentă.
Zidul sonic se sparge
În miliarde de gâfâieli pofticioase
Şi freamăt de mâini întinse
Spre capul meu.
Toţi îmi vor o parte din personalitate
Îşi introduc mâinile soioase
De ulei de motor
Şi le retrag numaidecât
Pline de visuri.
Pe alocuri vezi prelingându-se
Picături de materie cenuşie.
În capul meu se reinstaurează liniştea,
O linişte la fel de aparentă
Ca cea de dinaintea torturii.
Este o linişte nefirească
A nepăsării
Căci mâinile hulpave
Scotocesc in continuare
După ultimele fărâme de visuri.
Când totul s-a terminat,
Văd o toaletă imensă
În care se înghesuie
Miliarde de burţi pline.
Mă strecor aproape fără voia mea
Şi arunc o privire în vasul de WC.
Constat cu surprindere că în el
Colcăie tot ce numeam odată
„Vis al meu”.
Îmi este greu să le recunosc,
Sunt sfâşiate de acizii gastrici.
Nu încerc nici o părere de rău,
Mintea îmi este perfect liniştită.
Mă preocupă doar igiena,
Trag deci cu grăbire apa.
@Bibliotecaru
Acum stii cum e sa-ti intre cineva “cu bocancii plini de noroi” in suflet. Filmul se afla pe lista mea neagra si faptul ca ai dat barba jos si te-ai ingrasat putin nu te face de nerecunoscut (eu sunt interesata de ochi, ai tai sunt plini de personalitate). Am ales tot ce am gasit mai frumos in sufletul tau (si oarecum on-topic). Acum simt ca suntem chit, poti sa-ti pastrezi listele cu prieteni unde vrei.
buna ziua,
ce parere aveti d-le senator, este posibila propunerea regionalizari in noua constititutie ?
@ maca
Este obligatorie introducerea temei regionalizarii in noua constitutie.
Cum seamana unii deruta in randul alegatorilor.
http://www.zvj.ro/articole-15436-Profesorul+L++utaru+l++mure++te+misterul+bannerelor+cu+cifre.html
Cine are asa forta financiara si care-i interesul.O enigma totala.
@Bibliotecaru: E foarte bună ideea cu o colecţie numită „Doctrina liberală”, chiar o voi lua în seamă.
@All: Într-adevăr, Editura Liberală este un proiect asociat Clubul Naţional Liberal; vedeţi linkul postat mai sus de Corina. De asemenea, la linkul de mai jos puteţi urmări discursul dl. Vosganian de la eveniment.
@Dl. Vosganian: Vă mulţumim şi pe această cale că aţi fost alături de noi la lansare! Tinerii şi toţi ceilalţi invitaţi s-au bucurat mult de prezenţa şi mai ales de intervenţiile dvs.! Vorbind despre liberalismul conservator aţi intuit foarte bine ceea ce ne propunem noi cu acest demers.
http://www.youtube.com/watch?v=nFvZsseEHLE
De asemenea, aici găsiţi poze de la lansare:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.566610233355786.145890.257880490895430&type=1
@ TudorMih
Draga Tudor,
As vrea ca , dupa alegeri, sa colaborez cu voi in realizarea editiei a doua la Manifestul Dreptei.
@VV
Banuiesc ca palaria de pe prima banca e a dvs.
@ Adam Mares
Pana imi da Basescu palaria inapoi.
Va rog sa ma scuzati, m-am inselat, asta nu este “stolul’ meu.
@VV
Cata perspicacitate din partea mea!
Poate ca uneori e mai confortabil sa fii “miop“. Asta o insemna “Fericiti cei saraci cu duhul“?
M-am intrebat de multe ori cum o fi mai bine.
@VV
Ar fi frumos să publicaţi o ediţie actualizată a Manifestului. Am citit lucrarea şi mărturisesc că m-a inspirat atunci când am pornit Clubul Naţional Liberal. Pot să spun că ideile lucrării scrise de dvs. în 2001 au încolţit la zece ani distanţă în cadrul acestui proiect pe care l-am demarat alături de tinerii liberali.
N-am încă maturitatea intelectuală necesară pentru a dezvolta, cu argumente temeinice şi rigoare ştiinţifică, o viziune liberal-conservatoare, inspirată atât din tradiţiile politice româneşti, cât şi din gândirea liberală şi conservatoare occidentală; momentan totul e mai degrabă intuitiv. Sunt însă convins că România, şi PNL în particular, au nevoie de un astfel de proiect doctrinar. Cel mai mult mă preocupă elaborarea unei noi interpretări dintr-o perpectivă actuală, a unei sinteze originale, în cheie liberal-conservatoare, a tradiţiilor politice ale PNL, pe de o parte, şi ale vechiului Partid Conservator, pe de altă parte. Cine a studiat opera şi gândirea lui Titu Maiorescu, de pildă, va recunoaşte în el un liberal-conservator; binînţeles, cu unele amendamente. Vreau ca într-o zi să putem pune alături portretele lui Maiorescu şi Brătianu, având în spate o argumentaţie amplă care să dovedească convergenţa ideilor celor doi mari oameni politici a căror obiectiv a fost acelaşi: România modernă. În acest sens cred c-ar trebui dezvoltat doctrinar conceptul de naţional-liberalism/liberalism-conservator. De altfel, pe aceste coordonate a fost gândit Clubul Naţional Liberal.
Aşadar, ne-ar face mare plăcere să colaborăm.
Rămâne să ne auzim după campanie. Mult succes!
@TudorMih
Exista un studiu interesant despre Maiorescu in “Retori, simulacre, imposturi. Cultura si ideologii in Romania“ de Ciprian Siulea. Interesant pt ca demonteaza prejudecata unui Maiorescu reactionar si antioccidental.
@TudorMih
Mai precis, se discuta in acest studiu si liberalismul lui Maiorescu.
Cred ca se poate realiza ceea ce va doriti.
@VV@maca
“Este obligatorie introducerea temei regionalizarii in noua constitutie”
De ce este obligatorie? Cine ne obliga? Si de ce trebuie sa acceptam?De 22 de ani facem, vizavi de Europa occidentala, numai politica in genunchi. Iar cine sta in genunchi primeste sub mustata. Este exact ce capatam noi romanii.Ce se doreste a fi aceasta Europa? In ritmul asta se va ajunge de la o Europa a statelor la o Europa a satelor si a catunelor. E mai usor sa-ti impui vointa unui numar de jdemii de comune decit in fata a 20 de state.