“Cartea Şoaptelor” -Varujan Vosganian, Editura Polirom, 2009

Cartea soaptelor este cartea in care senatorul liberal Varujan Vosganian descrie genocidul din 1915 impotriva armenilor. Romanul a aparut deja la Editura Polirom si se gaseste in librarii.
Actiunea din Cartea soaptelor incepe intr-un registru pitoresc, pe o straduta armeneasca din Focsaniul anilor ’50 ai secolului trecut, printre aburii cafelei proaspat prajite si miresmele din camara bunicii Armenuhi, printre bucoavnele si fotografiile bunicului Garabet. “Batrinii armeni ai copilariei” lui Varujan Vosganian nu au de istorisit intimplari delectabile, ci fapte de-a dreptul nelinistitoare.

“Este o carte iesita din comun, nici numai memorialistica, nici numai fictiune, cu cite ceva din amindoua, si deopotriva extraordinara prin modul in care tese pe canavaua istoriei numeroase destine individuale. Bogata, variata, palpitanta, cartea nu se poate lasa din mina, pentru arta de povestitor pe care autorul o dovedeste ca si pentru interesul documentar al reconstituirii unei istorii tragice.” - Nicolae Manolescu

“Scriind acest roman, Varujan Vosganian a cistigat un pariu pe care l-a pus cu el insusi. Si, sint sigur, va cistiga si pariul cu viitorii lui cititori.” – Stefan Agopian
Varujan Vosganian s-a nascut la Craiova, la 25 iulie 1958. Copilaria si adolescenta si le-a petrecut la Focsani. A absolvit Liceul „Alexandru Ioan Cuza” din Focsani, apoi Facultatea de Comert a Academiei de Studii Economice si Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti. Este presedintele Uniunii Armenilor din România si vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor. Este senator de Iasi si intre decembrie 2006 si decembrie 2008 a fost ministru al Economiei si al Finantelor. Lucrarile sale includ trei volume de poezie – Samanul albastru (1994), Ochiul cel alb al reginei (2001), Iisus cu o mie de brate (2005) –, precum si volumul de nuvele Statuia comandorului (1994), pentru care a primit Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti.

Sursa

4 Responses to ““Cartea Şoaptelor” -Varujan Vosganian, Editura Polirom, 2009”

 1. anais spune:

  Am citit cartea. Este una dintre cele mai bune carti citite in ultimii ani si cred ca sunt in asentimentul multora…Anumite scene zugravite, mi s-au intiparit in minte de parca le-as fi vazut aievea. Felicitari, domnule Vosganian!
  Cu admiratie, Anais.

 2. Blonda spune:

  Felicitari pt carte D-le Vosganian, inca nu am citit-o in intregime dar este una dintre cele mai bune carti pe care le-am citit.
  Sunt din medias si am fost si la lansarea de carte de aici.
  Va multumesc pe aceasta cale ca ati dat ocazia mediesenilor de a-si imbogati cultura cu excelenta carte pe care ati scris-o.
  Va multumesc

 3. thalia spune:

  ha,ha, ha! şi uite aşa Crin şi PNL devin clar şi detaşat cei care-l schibă pe Băsescu, cei care în mod explicit îi fac vânt de la Cotroceni. CE drag imie!!!!!!!!!Deci….cine sapă groapa altuia….( a lovit sub centură PNL-UL in 2006, a vrut să-l desfiinţeze!)….cade singur în ea!!!!Este, Băselu???????