Agenţiile de presă despre discursul prezentat în ziua de 22 februarie 2013 în cadrul Congresului extraordinar PNL

Vosganian: Nu vorbim de pericol de sciziune în PNL, în partid sunt opinii diferite, nu tabere diferite

NEWSIN: Vicepreședintele PNL Varujan Vosganian a declarat vineri, de la tribuna congresului partidului, că este pentru prima oară când poate  să afirme că nu sunt tabere în PNL și nici nu e vreun pericol de sciziune a formațiunii liberale.

“Este pentru prima  oară când eu pot să spun că PNL are azi opinii, dar nu are tabere. Nu vorbim de  tabere în PNL, nu vorbim de pericol de sciziune, pentru că nimic nu unește oamenii mai mult decât proiectele”, a declarat Vosganian, el spunând  că cele trei mari proiecte PNL sunt guvernarea, consolidarea ca partid de dreapta  și victoria lui Crin Antonescu la prezidențiale.

Vosganian a mai declarat  că PNL trebuie să-și impună punctul de vedere în Guvern. “Faptul că suntem  parte a Guvernului înseamnă să lucrăm cu PSD, înseamnă în același timp să avem  prioritățile noastre ca partid de drepta și să urmărim în acțiunea largă a  Guvernului amprenta de dreapta. PNL trebuie să-și fixeze acele priorități în  cadrul guvernării, în colaborare cu PSD, pe care să le poată prezenta în marile  competiții electorale care vin”, a precizat viceliderul PNL.

Vosganian: Este prima oară când pot să spun că  PNL are opinii, nu are tabere

BUCUREŞTI  (MEDIAFAX) – Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a declarat, vineri, la  Congresul partidului, că este prima oară când poate spune că în PNL nu mai sunt  tabere, ci doar opinii şi de aceea susţine Statutul propus de Crin Antonescu.

“Este pentru  prima oară când eu pot să spun că PNL are astăzi opinii, dar nu are tabere. Nu vorbim de tabere, de  pericole de sciziune, pentru că nimic nu uneşte mai mult oamenii decât  proiectele”, a afirmat Vosganian de la tribuna Congresului.

El a adăugat că  proiectele PNL în prezent sunt guvernarea, consolidarea poziţiei de partid de dreapta şi obţinerea Preşedinţiei României.

“Îl susţin pe Crin  Antonescu, pentru că el, ca şi mine, este reprezentantul generaţiei triste  născute după război, care a avut un privilegiu unic în istoria lumii, de a fi  martor la trecerea între două secole, între două milenii, între două sisteme economico-sociale diferite”, a spus Vosganian.

El a arătat că Statutul  PNL propus de Antonescu scoate partidul “din obsesia ciclurilor  electorale” şi “captivitatea orizontului pe termen scurt”.

De asemenea, Vosganian  arată că Statutul propus de Antonescu oferă PNL şi perspectiva de a fi  “sinteza doctrinară a dreptei din România” în cadrul guvernării  comune cu PSD.

“Acest statut reprezintă  pentru prima dată expresia guvernamentală într-o formulă distinctă, expresia de  administraţie locală într-o formulă distinctă. Faptul că suntem parte a  Guvernului înseamnă să lucrăm împreună cu PSD, înseamnă în acelaşi timp să avem  priorităţile noastre ca partid de dreapta şi să urmărim în acţiunea largă a  Guvernului amprenta de dreapta”, a spus ministrul Economiei.

El a adăugat că PNL trebuie să  prezinte electoratului de dreapta la scrutinurile din 2014 şi 2016 şi  realizarea propriilor priorităţi în cadrul guvernării.

“Faptul că noi avem miniştri  este o mare responsabilitate, dar avem o mare responsabilitate şi pentru  ministerele unde nu avem miniştri. De aceea cred eu că trebuie să avem  structuri profesionale la nivelul PNL şi care să funcţioneze, să dimensioneze  această perspectivă de care vorbeam adineauri”, a mai spus Vosganian.

Conducerea PNL s-a reunit, joi  seară, în Delegaţia Permanentă şi a adoptat proiectul de Statut care va fi  propus Congresului. Propunerea pentru noul Statut al PNL prevede înfiinţarea  funcţiei de prim-vicepreşedinte, creşterea numărului de vicepreşedinţi până la  31 şi alegerea pe listă inclusiv a secretarului general.

“Proiectul prevede să existe  trei organisme de conducere, în conformitate şi cu cerințele Legii partidelor politice  – Congresul, Delegaţia Permanentă, care conține Biroul Politic Naţional şi  grupurile parlamentare în principiu, precum şi unii aleşi locali ai partidului,  şi un Biroul Politic Național, format din unii membrii de drept, cum ar fi  preşedinții filialelor teritoriale, preşedinţii Consiliilor Judeţene, primarii  municipiilor reşedință de județ, preşedinții unor organizaţii speciale ale  partidului – de tineret, de studenţi, de femei – precum şi un număr de membri  aleşi de Congres şi anume: preşedintele partidului, prim-vicepreşedintele,  secretarul general şi 31 de vicepreşedinţi”, a susţinut Voicu.

În Delegaţia Permanentă au fost  respinse amendamentele la Statut susţinute de Călin Popescu Tăriceanu, Andrei  Chiliman şi Ludovic Orban care prevedeau alegerea uninominală a membrilor  Biroului Permanent Central al PNL şi desemnarea candidatului PNL la funcţia de  preşedinte al României prin votul tuturor liberalilor.

Primarul PNL al Sectorului 1,  Andrei Chiliman, a declarat, joi, că este foarte dezamăgit de noul Statut  adoptat de Delegaţia Permanentă şi că, în consecinţă, nu va participa la  Congres, dar nici nu va face parte din vreun organism în care, eventual,  potrivit acestei reglementări, ar avea dreptul să fie.

Fostul premier Călin Popescu  Tăriceanu a declarat, joi, la finalul şedinţei Delegaţiei Permanente a  partidului, că va lua partea la Congresul PNL, însă este “îngrijorat”  şi “decepţionat” de atitudinea din partid şi de “somnolenţa  democratică”.

Varujan Vosganian: Îl susţin pe Crin Antonescu,
odată cu el ne vom desprinde definitiv de comunism

Bucureşti, 22 feb
/Agerpres/ – Partidul Naţional Liberal este purtătorul a ceea ce este mai  frumos în istorie – a lucrurilor neaşteptate, nepregătite în vreun laborator, iar Crin Antonescu reprezintă  desprinderea definitivă de perioada comunistă, de egalitarisme, populisme, a  declarat vineri Varujan Vosganian, vicepreşedinte al formaţiunii.

‘Îl susţin pe Crin  Antonescu pentru că şi el, ca şi mine, este reprezentantul ‘generaţiei triste’  născute în România după război. (…) Trebuie ca cei care reprezintă noul să  fie rupţi de vechi, nu să fie în luptă cu vechiul, ci cu faţa către nou. Noi nu  trebuie să fim anticomunişti, trebuie să fim modernişti. Eu îl susţin pe Crin  Antonescu pentru că, odată cu el, ne desprindem definitiv, mai întâi la nivel  instituţional, de perioada comunistă, de egalitarisme, de populisme şi de toate  acele prejudecăţi şi boli cronice pe care comunismul le-a lăsat. (…) Va fi  generaţia care va lăsa o Românie mai curată’, a afirmat Varujan Vosganian, de  la tribuna Congresului extraordinar al PNL.

Potrivit acestuia, PNL se  află într-un moment important al existenţei sale, moment consacrat de noul  statut, dar şi într-un context pe scena politică în care unul din trei români  are o opţiune pentru acest partid.

‘Suntem un partid mare.  (…) Un partid mare este un partid care trăieşte şi are perspective dincolo de  perioadele electorale, care îşi construieşte organismele, care îşi clădeşte  generaţiile pe o perioadă mai lungă’ a spus Vosganian, care a arătat că, odată  cu acest congres, PNL devine un partid al orizontului pe termen lung, un partid  al perspectivelor, ceea ce înseamnă că în Statut structurile trebuie să fie  unele vii.

Vosganian a arătat că,  pentru prima oară, PNL reprezintă expresia guvernării, a administraţiei locale,  într-o formulă distinctă.

‘Faptul că suntem  parte a guvernării înseamnă să lucrăm împreună cu PSD, dar, în acelaşi timp, să  avem priorităţile noastre ca partid de dreapta şi să urmărim în acţiunea largă  a Guvernului amprenta de dreapta. PNL trebuie să fie sinteza doctrinară a  dreptei din România, preluând pe de o parte valorile liberale bazate pe  libertate, pe garantarea proprietăţii, pe funcţionarea statului, până la  valorile conservatoare ale autorităţii bazate pe eficienţă şi ordine (…),  toate acestea într-o viziune organizatorică. PNL trebuie să-şi fixeze acele  priorităţi în cadrul guvernării în colaborare cu PSD pe care le poate prezenta  – alegerile europene de anul viitor, alegerile parlamentare care vor urma. Faptul că noi avem  miniştri este o mare responsabilitate, dar este o egală responsabilitate şi  pentru ministerele unde nu avem miniştri. De aceea, cred că trebuie să avem  structurile profesionale la nivelul PNL care să dimensioneze această  perspectivă’, a subliniat ministrul Economiei.

El a mai pledat, între  altele, pentru dezvoltarea Organizaţiei de Tineret a PNL, pentru identificarea  de noi membri tineri, şcolarizarea şi rofesionalizarea acestora.

‘România este din ce în  ce mai greu de condus, avem nevoie de politică profesionistă. Acest statut pune  pentru prima oară în discuţie acest lucru şi noi trebuie să-l consacrăm’, a  susţinut vicepreşedintele PNL.

 

165 Responses to “Agenţiile de presă despre discursul prezentat în ziua de 22 februarie 2013 în cadrul Congresului extraordinar PNL”

  1. emi spune:

    Her Mann (in germana “sotul ei”)
    Daca nici macar blog nu ai…

    “Iară noi? noi, epigonii?… Simţiri reci, harfe zdrobite,
    Mici de zile, mari de patimi, inimi bătrâne, urâte,
    Măşti râzânde, puse bine pe-un caracter inimic;
    Dumnezeul nostru: umbră, patria noastră: o frază;
    În noi totul e spoială, totu-i lustru fără bază;
    Voi credeaţi în scrisul vostru, noi nu credem în nimic!”
    (Mihai Eminescu, Epigonii)

  2. Corneliu spune:

    Cu tot respectul, este departe de un alt discurs, la care fac referire in postarea mea de azi:

    MARȚI, 26 FEBRUARIE 2013

    Printre … picaturile nimicniciei

    “Dacă vrei să cunoști un om cu adevărat, privește cum îi tratează pe cei inferiori, nu pe cei egali cu el.”
    J.K.Rowling

    Raman, intotdeauna, impresionat de filmele care ma fac sa le urmaresc, chiar daca acest lucru se repeta de mai multe ori. Un astfel de film am reusit sa revad astazi, dupa iesirea din tura si dupa ce stirile din audiovizual si parcurgerea blogurilor care ma intereseaza m-au deceptionat.

    Ca suntem tributari unui sistem total corupt, gresit si putred nu mai trebuie amintit. Elevi raniti si morti in scoli, pacienti decedati dupa “interventii medicale reusite”, coruptie generalizata dar cu razbunari punctuale, lacrimi de crocodil (la pierderea unor avantaje), minciuna si sperjur la cel mai inalt nivel, furturi si devalizari cu aprobarea tacita a boss-ilor, dispret pentru orice tine de bunul simt, imixtiuni si dezinformari acolo unde ar trebui “unire-n cuget si-n simtiri” sunt doar cateva exemple care certifica implementarea raului si adancirea crizei generale (politica, economica si sociala) in detrimentul gasirii acelei mult dorite “luminite de la capatul tunelului” care sa ne permita si noua, romanilor sa fim, cu adevarat, cetateni comunitari cu drepturi depline.

    In acest context, punctat de ploaia mocaneasca indiferenta si insensibila, un film de Oscar m-a atras, nu pentru referintele care l-au apreciat si propulsat in 2011 ci pentru modul in care mi-a relevat, inca odata, importanta unor principii si norme care tin nu doar de societatile democratice ci de orice poate insemna factorul uman.

    “Discursul regelui”, in afara povestii interesante si educative, cred eu, pentru cei care vor sa invete ce inseamna cu adevarat o relatie mi-a relevat, iarasi si din nou, ce a insemnat si inseamna MONARHIA in situatiile critice cu care s-a confruntat lumea celui de-al doilea razboi mondial.
    Iar in intrebarea, profunda, pe care regele i-o adreseaza profesorului sau inainte de intrarea in emisie (si trebuie sa redau doar din memorie) “ce puteri am eu daca nu pot sa dau o lege” si raspunsul primit “dar va asculta o lume, sire” se gaseste, concentrat, esenta a ceea ce, probabil, ne lipseste noua ca popor si natiune: MODELUL CARE SA NE DEPOLARIZEZE si SA NE CONCENTREZE SI MOBILIZEZE INTERESELE SI NAZUINTELE SPRE RENASTERE, asa cum Imperiul Britanic s-a mobilizat la declararea starii de razboi.

    Aceasta lipsa ne face sa fim mici, sa uitam de interesul general, sa ne complacem in nimicnicii, tradari si vanzari care ne-au urmarit in istorie chiar de la Burebista. Si de care nu ne putem dispersa. Pentru ca ne caracterizeaza, de la cel mai inalt nivel, indiferent de culoare politica sau apartenenta de grup.

    In fata acestei stari, nu am gasit decat citatul de inceput care spune mai mult decat randurile de fata.

    Si care ar trebui sa dea de gandit, in special decidentilor.

  3. Adam Mares spune:

    @corneliu
    Subscriu la ce ati spus, ati surprins exact esenta peliculei: insemnatatea publica a modelului si valoarea prieteniei (care nu cunoaste frontiere de rang, tinand doar de factorul uman). Am vazut si eu filmul si m-a impresionat. :-)

  4. @ Katrina

    Schimbările se fc cu viteza sangelui.

  5. @ Katrina

    Cred ca PNL a avut mai mult de paisprezece congrese.

  6. @ Katrina

    Cu ce te-a supărat PNL?

  7. @ Katrina

    Antonescu nu a condamnat comunismul, ci e.mantuit de comunism.

  8. @ Katrina

    Nu marii ci unii mari. Pentru ca mulți alții, cei mai mulți, nu s-au inspirat de acolo.