Despre Uzina de Rulmenti Barlad, despre reindustrializare si despre contributia investitiilor turcesti in Romania

Transcriptul  discursului susţinut, marţi, 12 martie 2013, de către ministrul Economiei,  Varujan Vosganian, la Conferinţa „Rulmenţi Bârlad – 60 de ani de tradiţie şi  performanţă în România”, organizată de URB Group, proprietarul Fabricii de  Rulmenţi Bârlad

„Multumesc pentru  aceasta invitatie pe care am onorat-o cu multa bucurie. Eu, intr-un fel, sunt  martor al evolutiilor pe care le-a inregistrat Uzina de rulmenti din Barlad. Am vizitat aceasta uzina in anii ’90, ultima oara  inaintea privatizarii in anul 1997, cand devenisem senator de Iasi si presedinte  al Comisiei de buget-finante a Senatului. Imi amintesc si acum de ingrijorarile  pe care le exprimau cei care conduceau uzina in legatura cu viitorul ei si in  legatura cu locurile de munca. Iata ca astazi, dupa un deceniu si jumatate,  putem spune ca raspunsul care a fost dat ingrijorarilor de atunci a fost unul pozitiv.  Uzina de rulmenti din Barlad s-a mentinut intr-o competitie mondiala pe care o  infrunta cu mult succes.

Sunt intr-o postura oarecum delicata, dupa o seama  de experiente recente. Acum doua saptamani  m-am intalnit cu reprezentantii industriei siderurgice si am facut un inventar  de probleme pe care l-am prezentat public. Am evocat demersurile facute la  Ministerul Finantelor, la Agentia Nationala pentru Reglementare in Domeniul  Energetic si la companiile care se  ocupa  cu comercializarea fierului vechi. Raspunsul pe care l-am primit din partea  unor colegi din mediul politic a fost acela ca sunt aservit Rusiei si aceasta  idee a si fost  preluata de unele canale  media. Trebuie sa-i informez pe colegii mei ca aservirea mea merge chiar mai  departe. In ultimele doua saptamani m-am aservit si capitalului american, m-am  aservit capitalului francez, capitalului belgian, capitalului polonez,  capitalului ucrainean, iar astazi, cu mare bucurie, ma aservesc si capitalului  turcesc. Vreau sa va spun, ca ministru al Economiei, ca om care a ocupat in  ultimele doua decenii demnitati din cele mai inalte in statul roman, ca, pentru  mine, o firma inscrisa in Romania, indiferent de provenienta capitalului,  face  parte din marea familie a natiunii  romane. Pentru mine, ca pentru oricare dintre colegii mei din Guvern, trebuie sa  fie un titlu de mandrie sa apere industria romaneasca,  sa apere mediul de afaceri romanesc. Si poate  ca pentru aceia dintre colegii mei care au considerat ca este excesiv sa ajut  public o firma romaneasca ar fi util sa participe la intalnirile pe care le am  cu sefi de guvern, cu ministri, cu sefi de state din alte tari care intotdeauna  au la ei o lista de companii ale caror solicitari le prezinta in mod expres. Sa  nu avem nicio stanjeneala sa reprezentam in mod deschis, transparent,  interesele industriei romanesti. De aceea, eu asum astazi, prin cele spuse,  sustinerea totala pentru sectorul de producere a rulmentilor din Romania, un  sector pe care eu il consider din multe puncte de vedere exemplar. Exemplar in  ceea ce priveste faptul ca este integral privat, exemplar prin faptul ca in  diverse colturi ale tarii a reusit sa pastreze locurile de munca, prin faptul ca  reuseste sa ramana competitiva in Uniunea Europeana si pentru faptul ca a  reusit sa fie prezent in peste 90 de tari din lume, si, de asemenea, exemplar  pentru felul in care isi indeplineste obligatiunile fata de statul roman. Din  toate aceste puncte de vedere consider ca este de datoria noastra sa asumam ca  reprezentanti  ai statului roman si  reprezentarea aestei industrii. Eu sunt ministrul Economiei, dar nu doar sunt ministrul economiei de  stat. Eu nu sunt un supra-director al companiilor de stat, ci sunt in masura in care companiile o doresc si  multumesc pentru aceasta responsabilitate care mi se da astazi, si  reprezentantul industriei private. Un guvern trebuie, pentru a fi un guvern al  secolului XXI intr-o tara democratica, sa asume societatea deschisa si economia  de piata in integralitatea lor.

Si acum cateva cuvinte despre uzina de rulmenti Barlad.

O cifra de afaceri intr-un deceniu de peste un  milliard de dolari, investitii de peste 100 milioane de dolari, 3.000 de locuri  de munca, peste 90% din productie indreptata catre export. Promisiunea ca  intr-un an dificil sa se investeasca sume de ordinul zecilor de milioane de euro,  toate acestea ne indeamna ca astazi sa participam la aceasta intalnire sustinind  prin prezenta noastra, a mea si a altor colegi care sunt prezenti aici din Departamentul  de politica industriala, ideea ca in Romania avem si modele de succes. Am avut  zilele trecute o intalnire televizata cu un grup de jurnalisti economici care  imi vorbeau despre industria romaneasca, asa cum vorbesti despre un sector in  declin. Le-am spus: uite,  putem sa facem  prinsoare, dumneavoastra o sa-mi vorbiti despre o societate aflata in  dificultate si eu am sa va dau un exemplu de succes si va marturisesc ca Uzina  de Rulmenti Barlad era unul dintre acestea! E foarte bine ca Uzina de Rulmenti  din Barlad exporta peste 90% din productie, dar cum spunea o gluma: ”Vestea  buna este ca exporta peste 90%, vestea proasta este ca exporta peste 90%”.  Pentru ca mi-ar fi placut ca sectorul de constructii romanesc, mi-ar fi placut  ca industria de automobile din Romania sa aiba mai multa nevoie de acesti  rulmenti. Piata interna romaneasca este una dintre garantiile desfacerilor de  produse din industria romaneasca. Intotdeauna cand vorbesc cu oameni de afaceri  din strainatate – deunazi am avut o intalnire foarte incurajatoare in capitala  Belgiei cu investitorii valoni-  ei ma  intreaba: de ce ar trebui sa venim in Romania? Si primul argument al meu este ca  Romania e o piata mare!. As vrea ca piata romaneasca sa fie mai incapatoare  pentru rulmentii care se produc in Romania.

In ziua de 26  martie vom avea prima intalnire privind elaborarea unei noi strategii de  reindustrializare pentru Romania. Eu cred ca industria unei tari, face  prestigiul acelei tari. Sunt tari care si-au dobandit prestigiul international  si prin industria lor, cum este Suedia, cum este Germania si exemplele pot continua.  Mi-ar face placere ca intr-o zi romanii sa fie mandri de industria lor. Mi-ar  face placere ca cineva, oriunde in lume, vazand un produs care vine din Romania  sa spuna, e bun pentru ca  a fost produs  in Romania. Si stimate coleg (catre Ismail Hakki Tuyun – Director Financiar URB  GROUP) va invit de pe acum, pentru ca in aceasta comisie vor fi si  reprezentanti ai industriei, va invit sa faceti parte din aceasta comisie care  va elabora, speram pana la inceputul toamnei, strategia de reindustrializare.

Asadar, prima tema a noastra este aceasta in  legatura cu ce ati spus, sustinerea de anasmblu a economiei astfel incat  rulmentii produsi la Barlad sa gaseasca piata si in Romania, si nu numai cei  produsi la Barlad, ci si la Alexandria,  la Brasov,  la Sibiu, la Ploiesti  ori la Suceava.

In ceea ce  priveste a doua chestiune, pe care nu o ridicati doar dumneavoastra, aceea a  contrafacerii si evaziunii fiscale, avem intr-adevar obligatia sa le prevenim.  Dumneavoastra sugerati o aplicare pe scara larga a nanometriei. Doresc sa va  informez ca avem in ceea ce priveste tehnologiile inalte inclusiv nanometria un  obiectiv precis impreuna cu ministerul inovarii sa dezvoltam aceste tehnici  astfel incat, in timp real, sa putem impiedica, prin utilizarea modalitatilor  de verificare, comertul cu produse contrafacute, comert al caruia uneia dintre  victime este si Rulmentul Barlad.

In ce priveste alte chestiuni de ordin general avem  in vedere ca, in urmatorii ani, pe masura consolidarii fiscale si al cresterii  economice, sa avansam in proiectul nostru de reducere a taxei pe valoarea  adaugata si a contributiilor la asigurari sociale, astfel  incat programul dumneavoastra ambitios  investitional de peste 50 de milioane de euro sa aiba resursele sale.

Stiu ca Rulmentul Barlad este o companie foarte  integrata si care lucreaza destul de putin cu industria orizontala. Cred, insa,  ca dezvoltarea industriei la acest nivel ar putea sa fie o sansa si pentru  intreprinderile mici si mijlocii. Intreprinderile mici si mijlocii se dezvolta  pe langa marile companii. De aceea, in strategia noastra de reindustrializare  incercam sa scoatem IMM-urile din zona in care ele sunt socotite mai degraba un  segment vulnerabil si sa le introducem in acest front larg al industrializarii.

In aceasta saptamana avem mai multe evenimente care  sunt legate de prezenta capitalului turcesc in Romania si vreau, pentru ca am  acest prilej astazi, sa apreciez prezenta investitorilor din Turcia. Chiar  saptamana aceasta o sa am o intalnire cu Asociatia oamenilor de afaceri turci  si cred ca in continuare Turcia va ramane pentru noi un partener foarte  important. Desi nu face parte din subiectul nostru de astazi, cred ca intr-o  anumita masura si dezvoltarea sectorului energetic din Romania este legat de  felul in care vom dezvolta relatiile economice cu Turcia.

Eu va urez mult succes, ca om care a copilarit in  Moldova si al carui proiect politic este legat de Moldova. Iata doua orase care  din pacate nu se pot lauda cu mari succese pe taramul privatizarii si in care  mai toate fabricile si uzinele din sectorul uzinei grele s-au inchis sau sunt  in mare suferinta. Numesc Focsaniul, unde am copilarit, si Iasiul, unde am  reprezentarea politica in Senat. Acest loc care este la jumatatea drumului,  Barladul, cu uzina de rulmenti este un exemplu ca speranta nu trebuie pierduta  si ca astfel de modele pot exista in Romania.

Va multumesc inca o data foarte mult si nu uitati  invitatia la Comisia de elaborare a strategiei de reindustrializare.”

134 Responses to “Despre Uzina de Rulmenti Barlad, despre reindustrializare si despre contributia investitiilor turcesti in Romania”

 1. Pacala spune:

  @VV
  Maestre, revin si va readuc aminte si cum ar putea statul si chiar dvs prin ministerul coordonat sa ii ajutati pe bune pe investitorii turci de la Barlad:
  “Nu ne puneţi să plătim TVA de 24% la achiziţiile de echipamente” (ziarul financiar). De asta de ce nu spuneti ceva, cumva despre a-i ajuta? In fond sunt putini acei investitori seriosi…

  @all,
  @VV
  O sa il supar pe maestru si o sa ii arat ca oamenii domniei sale platiti ff bine fac treaba de mantuiala. treaba lor ar putea sa o faca si niste absolventi de facultate, care stiu o limba straina.
  La adresa dce.gov.ro/Materiale%20site/Oportunitati_afaceri/index_2013.html
  se regasesc “Oportunitati de afaceri 2013 identificate de consilierii economici din reteaua externa a Ministerului Economiei”; alegeti o tara si plangeti de cum descriu domnii si doamnele consilieri economici (si cui?) oportunitatile de afaceri. Exemplu, in franta o doamna consilier a identificat o firma care produce “Butoaie din lemn de stejar de Caucaz, de foarte buna calitate, in special de 225 l” desi datele le poti gasi si cu google. In Portugalia se identifica oportunitatea “Achiziţia de articole de papetărie şi alte articole din hârtie” iar firma romaneasca care ar dori sa fructifice oportunitatea de afaceri are varianta “Caietul de sarcini şi informaţii suplimentare pot fi obţinute de la adresa indicată mai jos. Ofertele se vor transmite la aceeaşi adresă.”

 2. un liberal optimist spune:

  @Tiberiu,
  La birou am UPC ca doar firma asta de cablu e prin zona;acasa am ramas cu RDS-RCS(care are sport pe paine-si ce sa faca un “mosh” care nu mai este competitiv? voyorism sportiv, normal) si DOLCE pe care il agreeaza copiii. Am o harababura in cap cu ordinea posturilor ca ma doare mintea.
  Oricum, ne ofera Maestrul transcriptul conferintei de presa.

 3. un liberal optimist spune:

  @Pacala,
  Nu te mira! Ma indoiesc ca a studiat careva la facultate Teoria butoaielor de stejar si la ce servesc ele. Totusi, fatucile alea, presupun, inteligente au intuit, obiectul de activitatea al ministerului care le plateste. Adicatelea sa faca politica economica. Daca eu ma hotarasc sa-mi infiintesc o plantatie de vie trebuie sa accesesz site-ul ME si sa vad de unde imi iau butasi, butoaie, alte scule de procesarea productiei mele. Asa incat nu le ocari!

 4. Tiberiu spune:

  @un liberal optimist
  am gasit inregistrarea pe net Digi24.Nu stiu daca e integrala
  Se asteapta confirmarea de la CE ca Oltchim nu a primit ajutor de stat.Cu alte cuvinte sunt suspiciuni ca a primit?
  Ar fi tipic pentru ticalosii portocalii sa fi finantat Oltchim si sa fure banii pe Alta parte.

 5. Pacala spune:

  Unliberal optimist
  Pentru detalii in portugalia firmele romanesti trebuie sa mearga in portugalia…

 6. un liberal optimist spune:

  @Tiberiu,
  Ideea este ca eu sunt fanul bratienilor. Adica, pentru a fi respectati de Europa trebuie sa fim cei mai tari din parcare. Maestrul, presupun, la fel. Plus ca suntem monarhisti amandoi. Imi imaginez cu ce sentiment s-a dus el la Almunia, sa cerseasca o aprobare de 20 milioane ca ajutor de stat. In conditiile in care Ro., pierde anual zeci de mld pe hotie, coruptie si prostie.Cum? Statul roman , proprietar pe un combinat de importanta europeana n-are voie sa vina cu bani de acasa, ca orice proprietar de firma din lume, sa stabilizeze intreprinderea?

 7. un liberal optimist spune:

  @Pacala,
  Iti imaginezi ca daca eu am nevoie 100 de butoaie de stejar si un milion de dopuri din pluta ma duc eu in Portugalia? Nici vorba! Vine proprietarul la mine!

 8. un liberal optimist spune:

  @all,
  In sfarsit azi sunt liber! Ce citesc pe site-urile de stiri? Ca ministrul de interne e un tampit ca aplica legea;adicatelea , orice oficial din MI chiar daca e urmarit penal nu-si pierde pozitia pana nu-i condamnat;ca nustiu ce carne de curcan e infestata cu nustiuce, ca dupa Pasti se scumpesc alimentele;
  ca Crin a cacarau(habar n-an de ce!); ca economia ro. e pe duca; ca basescu si-a vazut visul cu ochii si a behait in fata unui Parlament unicameral(205 din 588),ca liberalii sunt de porc, ca Liviu Varciu(cine naiba e asta?) a tradat sau a fost tradat; ca Blaga a declarat ca el nu va pleca nicand din pdl(dar cine il primeste?), ca Stanisoara e un bou ca a tradat partidul; ca basescu vrea sa i-o traga lui Crin afirmand ca e singur prezidentiabil la anul.S.a, s.a. Si ne mai miram ca a disparut presa din ro.!

 9. tiberiu spune:

  @Un liberal optimist
  Absolut de acord cu tine, cand te duci la Europa cu caciula in mana si le ceri aprobare pentru un drept elementar,evident ca esti privit ca un ZERO.
  Fata de raporturile inadmisibile cu mafia lui Merkel,SUA ,FMI, Romania are un statut de tara ocupata. Guvernantii si intreaga natiune se afla in fata unei dileme grele: sau accepta permanentizarea acest statut care include si permanentizarea mafiei basiste si transformarea Ro intr-o colonie de tip african a secolului 19,sau cu toate riscurile tara trebuie sa se reorienteze politic cautand aliati mai principiali. Problema este ca la ora actuala economic si politic Ro nu are forta de negociere datorita celor 3 ani de regim basist,care a pus Ro pe butuci.
  E o mare .mare problema.Am totala incredere in echipa lui Ponta, minus Corlatean pe care nimeni nu da un scuipat.
  In opinia mea trebuie adus imediat P.Roman la externe,care are o imagine buna afara si trebuie activata imediat Casa Regala.
  Situatia este grea si cere mare dibacie sa se iasa din kkt in care ne-a bagat BaSecu si complicii lui dinauntru si dinafara.

 10. un liberal optimist spune:

  @Tiberiu,
  Si mie mi s-a parut Corlatean un fel de paj de casa. Totusi in momentul cand a declarat ca Schengenul nu-i o prioritate, mi-am dat seama ca baietelul asta chiar are nuci pe el. Imediat Ponta a fost de acord. Dupa parerea mea Don Pedro nu mai poate. Are prea multe probleme personale. Sa zica mersi ca PNL( pe care l-a scuipat in fata de atatea ori) ii mai ofera un refugiu de fost PM.
  Argument:ca tata si ca sot nu-ti poti abandona fiicele si sotia ca sa te dai in spectacol cu o femeie de mana a 7-a. Daca la nivel personal te comporti asa, ce prestigiu sa ai in functii oficiale?

 11. un liberal optimist spune:

  @VV,
  @all,
  Toata stima pentru Ghise! am vazut si un video cum i-a tras-o lui base ieri in Parlament! Rusine Zgonea! S-a comportat ca un valet. Cred ca si lui Ponta ii este rusine de acest umil functionar parlamentar( ca de Presedinte n-are tinuta necesara!), dar deh, asa functioneaza partidele azi in Ro.: sunt dependente de baronii locali. D’aia le taia capetele Tepes, Stefan cel Mare si alti domnitori!

 12. emi spune:

  V-am zis de ieri… Eu am dat si mana cu domnul Ioan Ghise, sac!

 13. un liberal optimist spune:

  @emi,
  Respect! Brava Tie!

 14. un liberal optimist spune:

  @all,
  Tocmai citii pe un site, de un sondaj facut de nimeni in drum cum ca Tari ar fi cu un procent peste Crin. Cu tot respectul pentru Tari, dar nu cred porcaria asta!

 15. emi spune:

  @Adam Mares
  L’anima in italiana inseamna “al treilea ochi” sau glanda pineala…

 16. emi spune:

  Sau suflet.

 17. emi spune:

  Si animus inseamna dusmanie. Ciudat!!!

 18. emi spune:

  In latina ambele cuvinte inseamna suflet, dar substantivul masculin are si sens de gand, judecata, curaj iar substantivul feminin, mai inseamna si viata, suflare. Probabil din latina au foat “importate”.

 19. tiberiu spune:

  @Un liberal optimist
  Nu cred ca anumite aspecte (discutabile) ale vietii personale sint decisive pentru un om de stat.Si Tariceanu a avut cam multe neveste dupa gustul meu ceeace nu l-a impiedicat sa fie un PM de exceptie.
  Avem nevoie la Externe de o persoana cunoscuta si respectata pe plan international si P.Roman este.Desigur ca Ponta si Crin nu
  s-ar simti comod cu o persoana mai experimentata si mai cunoscuta ,iar P.Roman care odata reintrat in joc poate deveni un candidat periculos ca premier sau presedinte.Ro insa insa asediata si trebuie sa iasa din incercuirea politica externa cu orice pret.

 20. un liberal optimist spune:

  @Tiberiu,
  Parerea mea ca este ca Don Pedro e terminat si politic si social.Nici ca parlamentar (ales la oha) nu se poate exprima. Ce sa mai zic prin niste studiori de TV..Te rog, fii realist!

 21. Adam Mares spune:

  HABEMUS PAPAM!

 22. Adam Mares spune:

  Nu stiu ce aveti cu dreptul omului la fericire (ma refer la Petrica).

 23. tiberiu spune:

  @Adam Mares
  Eu nu-mi permit sa judec viata altuia mai ales cand n-o cunosc.Eu il simpatizez enorm pe P. Roman care a pus Ro pe sina democratiei, desi a facut si greseli. Il judec numai ca om politic,viata lui personala nu ma intereseaza.

 24. Adam Mares spune:

  @emi
  Te-ai pus pe studiu? :-)

 25. Filip G spune:

  In romania totul porneste de la teoria chibritului,in ce parte trebuie aprins.Am vecini care au MOPED si nu-l mai scot pe ulita desi soseaua nationala e la 10 km.Politistul recunoaste ca nu e cadrul legal adecvat pentru a intra in legalitate,dar exista o solutie sa dea toti pentru categoria B,C………….daca au permis de masina poate intelege.Si uite asa ,nu se consuma combustibil,taranul renunta la holda aflata la distanta sa o lucreze.Deci GRIUL nu-i NEGRU,exista legal si mai putin legal depinde de cine judeca.Despre ANSVSA nu mai discut,taranul nu furajeaza cu concentrate e prea sarac,totusi e marginalizat de autoritati.Afacerile se fac in stil mare iar granita dintre legal si ilegal depinde de o semnatura.Ori maestru are de gestionat o multime de probleme.Daca rezolva problemele punctual se vor gasi nemultumiti,daca rezolva problemele global nu stiu daca gaseste resurse.Ori economia romaniei se afla intr-un sens giratoriu.Pori sa te invarti la infinit ori poti gasi calea corecta in viata.Bafta multa!

 26. emi spune:

  @Adam Mares
  Eu invat tot timpul, doar prioritatile sunt altele. Este si recomandat de catre medici sa inveti ceva non-stop, este un fel de gimnastica a mintii, o lupta impotriva dementei. Ce nu se foloseste, se atrofiaza, se usuca si cade.
  @Katrina
  Cred ca liberalul optimist se referea la numarul mainilor prin care a trecut acea femeie. Eu i-as reprosa ca numara din doi in doi (ca Roberta). Intr-un fel e normal, fiecare om are doua maini, dar nu “mainile” ar fi corect sa fie numarate. Parerea mea.

 27. emi spune:

  Se pare ca in afara spatiului Shengen raman cei care nu sunt buni catolici. Iar pedepsitii de serviciu sunt ortodocsii (Grecia mai putin, dar ea e muuult mai bogata). Iata ca Nigel Farage are curaj, (ca de obicei), sa spuna ce gandesc cu adevarat, cetatenii “europeni”:
  http://jurnalul.ro/stiri/politica/un-parlamentar-britanic-s-a-dezlantuit-impotriva-romaniei-in-parlamentul-european-doar-un-bulgar-a-incercat-sa-ne-apere-video-639064.html

 28. Tiberiu spune:

  @emi
  Din pacate cifrele dure evocate de Farage referitoare la infractionalitatea romanilor din Marea Britanie (daca sunt reale) justifica temerile fata de posibilitatea deschiderii Spatiului Schengen pentru Romani.

 29. Filip G spune:

  Restrictiile financiare au efecte groaznice pentru romania.Ori reducand costurile zilnic ajungem la un dezastru.Am gasit un filmulet sugestiv.
  http://www.youtube.com/watch?v=twAwUVE6xYA

 30. un liberal optimist spune:

  @all,
  Din pacate romanii si bulgarii sunt vinovatii de serviciu pentru euroscepticii din UE. Asta dupa ce UE a impus si impune in continuare demantelarea economiilor acestor tari. Ei ascund in mod voit pericolul crescand al emigrantilor din afara UE. Asa era si secolul 19. Dar atunci in ambele tari au venit la putere oameni politici cu viziune care au construit de la zero economiile tarilor respective, intarindu-le monedele pana la concurenta cu cele mai tari monede din lume. Asteptam oameni politici care sa reconstruiasaca ceea s-a destructurat in numai 2 decenii. Si retineti: ocupatia ruseasca de dupa Adrianopole a modernizat suficient cele 2 tari, astfel incat dupa 1860-70 a inceput sa se construiasca pe un teren consolidat.

 31. Tiberiu spune:

  @un liberal optimist
  Esti intradevar optimist cand spui ca UE a intentionat numai demantelarea economica a Roamniei.Faptele demonstreaza ca se urmareste cu tenacitate si destructurarea statala a Ro.Alegerea lui Tokes ca vicepresedintele PE ales cu sprijinul neprecupetit PD si PPE,colaborarea stransa intre Orban si BaSecu ,actiunile energice pe plan local si international pentru obtinerea “autonomiei secuiesti”,de fapt pentru ruperea Ardealului ,sustinerea neprecupetita a marilor puteri pentru regimul criminal basist,demonstreaza indubitabl ca se urmareste destructurarea statului roman,transformarea sa intr-o colonie de tip African a secolului 19 si impartirea prazii(resurse naturale,terenuri agricole etc) cercurilor de afaceri occidentale,in timp ce conducerea politica locals urmeaza sa fie transferata mafiotilor din familia personala si politca basista.
  Ro se afla intr-un pericol mortal iar trezirea la realitate prin constituirea aliantei salvarii nationale USL s-a petrecut cu f. Mare intarziere si de aceea remedierea situate este f. Problematica

 32. un liberal optimist spune:

  @Tiberiu,
  Ai perfecta dreptate, insa eu am vrut sa accentuez doar aspectul economic si social. Ce spui e adevarat. Uite ce batalie e pe sefia parchetelor. Sau judecatori implicati in dosare grele si care sunt saltati in plina noapte ca in anii stalinismului(e drept pe alte fapte, de aceea nici nu le tin partea).

 33. Tiberiu spune:

  @un liberal optimist
  Saltarea judecatorilor implicati in cazul Nastase si Voiculescu este poate ca urmare a unor inscenari.Si @VV a fost acuzat de spionaj de mafia basista ca sa nu ajunga in PE

 34. un liberal optimist spune:

  @Tudor,
  Sigur, DNA actioneaza la comanda politica. Totusi corpul magistratilor nu-i asa de fara pata si prihana asa cum ne facem noi iluzii. Stiu din experienta proprie. Doar ca sunt lasati in pace pana apare interesul politic.Uite, cazul lui Neacsu de la CSM:el a fraudat sistemul intocmind devize false, incasand astfel niste bani, mult timp. I s-a activat dosarul doar in momentul in care a deranjat echilibru basist in CSM. Dar cinstit nu este in calitate de magistrat.

 35. emi spune:

  Eu sunt oarecum trista si confuza. TB nu poate face singur totul, il mai ajuta si serviciile, totusi marile hotarari se iau in Parlament. Daca TB rezista inca in functia de Presedinte, inseamna ca mai are ceva de rezolvat. Ma tem ca dezmembrarea Romaniei este scopul si razbunarea sa finala si cred ca lucreaza cu febrilitate si pe ascuns la scopul sau. Opinia unui transilvanean (@Katrina) ca Ardealul nu este romanesc, poate insemna si vocea lui TB aici pe blog, dar poate insemna si vocea unui liberal mai mult sau mai putin dizident. Descoperirea de ieri m-a aruncat in butoiul cu melancolie, pana nu inteleg ce se petrece… va pup dulce pe toti (pe unul, evident, de trei ori).

 36. emi spune:

  “Daca nu poti explica ceva unui copil de sase ani, atunci nici tu nu ai inteles.” (Albert Einstein)
  Explicatiile sunt patetice, nici tu nu prea esti de acord, pare ordin de sus…

 37. Marius Bacau spune:

  @all
  S-a intarit baronul ! Asta daca mai era nevoie. Va avea si mai mult mana libera sa faca ce doreste muschii lui in Republica Vrancea pe care o pastoreste de 20 de ani. Nu mai scapam de asta decat daca se va solutiona dosarul penal in care este acuzat,sau daca Doamne fereste, moare. Deja anticipez ca la inmormantarea lui,vrancenii vor trebui sa planga precum coreenii la moartea lui Kim Jong Il. Oricum nu e mare diferenta intre Oprisan si defunctul dictator nor-coreean.
  http://www.cotidianul.ro/ponta-a-gasit-un-papa-in-psd-lui-marian-oprisan-i-se-va-schimba-probabil-numele-in-francisc-al-ii-lea-208853/

 38. un liberal optimist spune:

  Din cate stiu toate judetele din Transilvania isi acopera deficitele din bugetul central. Acum mai vor si acoperirea arieratelor nebugetate, adica acele “investitii” aprobate de ministrii pdl pe criterii politice.Doar ca ” miticii” le-a avertizat de acum 2 ani ca ele nu vor putea fi platite. Pana si FMI a agreat aceasta procedura. D’aia se si sperie de regionalizare!

 39. Filip G spune:

  @Un liberal optimist,
  Eu tot nu pricep cum in urma unei licitatii publice pretul unui obiect e de 10 ori mai mare decat daca il cumperi direct din magazinul de profil.Apoi nu sunt de acord cu actele aditionale care se intocmesc ulterior.Ori cineva trebuia sa spuna stop joc,ai o firma cu 3 angajati iar tu licitezi lucrari pentru zeci de ani.Regionalizarea fara capitalizare va fi un esec de proportii.Ori daca acum trebuie sa parcurgi 100 km pentru a rezolva o problema ,cum va fi sa se mareasca aceste distante pana la resedinta de regiune?

 40. Adam Mares spune:

  http://www.pesurse.ro/2013/03/14/ministerul-economiei-lanseaza-o-noua-forma-a-ordon/

  @emi
  Pe ganditorul din poza il pupai de trei ori sau pe mine? :-)

 41. tiberiu spune:

  @emi -Zoe fii barbata !
  @Katrina este un agent diversionist basist de duzina ,asa cum au mai fost multi altii pe blog. Nu te lasa impresionata de un gunoi basist a carui misiune este sa demobilizeze adversarii, daca nu-i poate invinge. Cel mai bun lucru este s-o tratezi cu sictir, desi nu ajuta la cata nesimtire are. La nesintirea basistilor trebuie raspuns cu aceeasi masura , conform legii biblice a talionului:
  masura pentru masura .

 42. tiberiu spune:

  @Katrina
  Un om normal la cap nu se incapataneaza sa ramana la infinit intr-un dialog in care este permanent dezavuat si insultat de interlocutori.Asta este masochism.Sunt poate si asemenea dezaxati.
  Mai este insa si o alta explicatie: ai misiunea sa ne enervezi.
  NU ai nici o sansa sa ne enervezi,in schimb ai sansa de a fi “sac de box”. Chiar ma amuza atata tembelism.
  In gandirea retardata a basistilor asta inseamna poate “capacitate de rezistenta la stress”.

 43. un liberal optimist spune:

  @Katrina,
  Atata vreme cat proprietarul blogului te accepta, te consider prieten al blogului. Dar sa fie limpede ca miticii si-au varsat sangele pentru Transilvania, nu pentru profit, ci doar sa-i aduca in vatra nationala de cei umiliti de unguri. Transilvania e un teritoriu mort. Dar noua ne sunt dragi locuitorii transilvani(fie romani, fie sasi, fie slovaci, fie maghiari). Dar daca o sa studiezi statisticile Transilvania e unul din cele mai contraperformante teritorii romanesti. Prin anii ’80 Ceausescu a si vrut sa demonstreze acest lucru, lasandu-i muritori de foame(mai putin Bistrita-Nasaud care se puteau intretine singura). Nu uita ca eu am fost expert pe ceva in toate regimurile!

 44. un liberal optimist spune:

  @Katrina,
  Daca le gasesti da-ne si noua de veste! Nu uita ca eu am multe investitii de succes in Transivania si stiu ce-i acolo!Sigur, nu pe banii mei!

 45. tiberiu spune:

  @un liberal optimist
  @Katrina e ” prieten al blogului” precum un asasin tocmit fata de “tinta”.

 46. un liberal optimist spune:

  @Tiberiu,
  In fine, nu conteaza! Probabil Maestrul, “hatru bun de glume” o (il) accepta doar sa ne provoace la discutii. Si pana acum e un succes(desi, ne pierdem timpul), asa cum si USL isi pierde timpul de pomana cu basescu!

 47. un liberal optimist spune:

  @Tiberiu,
  Cred ca @Katrina e femeie deoarece s-a shukarit pe o chestie feminista:adica de ce am zis ca Don Pedro si-a parasit nevasta si fiicele pentru o femeie mai tanara si compromisa. “S-a demascat!”, pentru a folosi o expresie a lui Don Pedro cand i-a “salvat” pe Domnii Coposu si Diaconescu din sediul PNTCD in 1990 cu TABU-l. Iti mai amintesti?

 48. tiberiu spune:

  @un liberal optimist
  @Katrina este o javra basista delegata sa colporteaze mesajele basiste pe blog si care (atentie!) incearca sa acrediteze tradarea intereselor nationale ca un fapt banal de la sine inteles.
  Comentariile ei pe o tema sau alta legate de Don Pedro Roman,BOR si alte aiureli sunt mai putin importante.
  In opinia mea ea trebuie tratata cu suturi in gura si in nici un caz privita ca un “prieten al blogului”.Pozitia lui @VV de politician si ministru care trebuie sa afiseze o comportare diplomatica nu intra si in obligatiile noastre de “chibitzi”.
  Cine joaca in teren trebuie sa fie f. retinut caci este privit de multi ,dar noi ca si “chibitzi din tribuna” trebuie sa ne exteriorizam.

  In alta ordine de idei “Hai Steaua” !