Bilanţul pe luna ianuarie al Ministerului Economiei este deosebit de încurajator. Industria şi exporturile au înregistrat creşteri semnificative

Potrivit datelor furnizate de Comisia Naţională de Prognoză, producţia industrială a înregistrat în luna ianuarie, comparativ cu luna ianuarie 2012, o creştere de 5,7%, în timp ce exporturile au înregistrat un salt pozitiv de 6,1%. Dacă avem în vedere faptul că importurile au crescut cu doar 1,3%, soldul balanţei comerciale (FOB-FOB) a scăzut la  – 135 milioane de euro, faţă de  – 297 milioane de euro. La acestea se adaugă cifrele oferite de BNR privind investiţiile străine care au crescut în luna ianuarie cu 103 milioane de euro, în comparaţie cu numai 18 milioane de euro în ianuarie 2012.

 

113 Responses to “Bilanţul pe luna ianuarie al Ministerului Economiei este deosebit de încurajator. Industria şi exporturile au înregistrat creşteri semnificative”

 1. Adam Mares spune:

  @emi
  Ma duc sa ancorez in patut. :-) Ingerul meu s-a asezat cuminte pe perna si ma asteapta.
  Sa ai somnul lin, la noapte cobor la tine pe-o raza de stea, sa-ti sarut ochisorii.

 2. Pacala spune:

  @vv
  Maestre, dvs ati decupat din comunicatul ins cresterea de 5.7% pe brut. Eu am zis sa fim mai retinuti, sa luam cresterea industriala pe serie.ajustata si eventual marja de eroare. Asa ca nu stiu de ce va mirati de ceva ce nu am zis.

  Maestre, imi place ca vreti si imi place ca nu se poate. Un guvern de 70% si nu se poate nimic la mechel. Dvs taceti, ponta zice.ca nu se poate nimic, ca mechel e o societate 100% privata, poate pentru viitor. O sa va dau un mic indiciu. Netespectarea sarcinilor asumate la privatizare. Uau, dar niste oameni competenti de la dvs au verificat si s-a respectat totul. Cum care, oamenii aia cate au privatizat oltchim cu ddtv.

 3. hermann spune:

  Reintors din Germania unde am avut discutii cu ceva oameni de afaceri, nu stiu acum incotro sa ma indrept, spre bunul meu prieten Dan Sova caruia sa ii propun colaborarile pe care le-am legat acolo sau la noi in parohie??? Dar comisii nu avem, la noi nu ai cu cine vorbi si este mare pacat sunt grupuri mari care doresc sa investeasca in Romania, dar le trebuie siguranta fiscala si predictibilitate, sunt dispusi sa investeasca mult la noi, inclusiv un grup austriac in microhidrocentrale si nu au cu cine sa vorbeasca, nu stiu ce sa fac????

 4. Pacala spune:

  Katrina
  E vorba de serii statistice analizate de institutul national de statistica

 5. Tiberiu spune:

  @Pacala
  de ce iti “place ca nu se poate”? Ce castigi?

 6. Pacala spune:

  @Tiberiu
  Scriu de pe mobil. Pune tu ghilimelele, vreau sa fiu acid. Daca nu se vede nuanta, e alta treaba.

 7. Filip G spune:

  @Tiberiu,economia romaneasca paseste pe un fir subtire,ori in ultima vreme vedem cum orce lovitura cu manta o afecteaza.Nu suntem usa de biserica dar nici nu putem accepta ca din cauza unor indivizi sa se blocheze intreg exportul alimentar.

 8. Tiberiu spune:

  @Filip
  Decredibilizarea intensiva a exporturilor romanesti de carne, pare a fi o actiune de sabotaj concertata,care pare a se inscrie pe linia actiunilor de sabotaj cotroceniste coroborate cu cercuri de interese externe,dupa “magica” formula deja experimentata si ingurgitata de romani pe nemestecate.
  Atunci cand esti atacat ,asa cum este atacata Ro ,pe toate planurile,din interior si exterior si cu rea credinta este total ineficient sa incerci sa te dezvinovatesti permanent.Aceasta atitudine dovedeste numai slabiciune si va incuraja pe atacatori sa te atace in continuare pana te va lichida.
  Pasivitatea si strategia “nu mai da nene ca n-am facut nimic rau” in fata unor agresori pusi pe rele nu au sanse.

 9. emi spune:

  Super articolele despre Cartea soaptelor. Si poza este interesanta.

 10. emi spune:

  Dragul meu cais parfumat, acum stiu de ce m-am visat intr-o gradina, era imaginea trimisa de sarutarea ta. Imi pare rau ca te-am neglijat un pic, am avut probleme de soft. Am noroc ca am “specialistul” aproape, imi mai “sufla” ce trebuie sa fac.

 11. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Am absentat cateva zile in urma unor niste informatii de culise, in ideea sa aduc si vesti bune, de care sunteti informat, fireste.
  Iata Astra Arad are contracte cu Irakul, Evreii vor sa investeasca masiv in Ro, iar mai nou megaproiectul pe energie. Asta inseamna ca ME si ministrul delegat pe energie chiar lucreaza. Oricum, incet, incet trebuie sa ne desprindem de imbratisarea mortala a UE si a zonei euro care produce efecte dezastruoase peste tot. Eu cred ca Mechel isi poate reveni daca vor fi actiuni ferme in modificarea legislatiei. Dati-ii bataie!Evident ca Fondul Prporietatea se va opune, dar daca stam sa ne gandim ca de vreo 5 ani de cand s-a infiintat a produs doar salarii si compensatii uriase sefilor de acolo, cred ca puteti castiga procesele cu ei!

 12. emi spune:

  @Katrina,
  Si site-uri basiste sunt nenumarate, totusi tu iti pierzi timpul pe aici…

 13. un liberal optimist spune:

  @Katrina,
  Eu sunt protestant, fost ortodox, dar cred ca ai o fixatie cu BOR. Eu inainte de a-mi inmormanta sotia in cavoul familiei, am organizat o ceremonie ortodoxa pentru membrii familiei ei, respectand toate cutumele impuse de acest cult. Am invitat toate cunostintele in viata ale acestora, am aranjat cu preotul ca-l platesc cat vrea cu conditia sa tina o ceremonie cat mai scurta, avand in vedere ca temperatura era peste 37C si cu asta basta!

 14. emi spune:

  Iti voi auzi intotdeauna vocile si le voi asculta. Problema este ca fiecare voce spune altceva, e greu sa-mi dau seama ce vrei cu adevarat http://www.youtube.com/watch?v=F8iytb7AATQ

 15. un liberal optimist spune:

  @Katrina,
  Atata vreme cat vor exista ortodocsi care cred mai mult in vrajitorii decat in credinta de Dumnezeu si Isus Cristos BOR va pretinde ca reprezinta credinta nationala. Desi in ultimele decenii increderea in BOR a scazut cu vreo 20 de procente.
  Interesant este ca cei trei Magi, in Biblia ortodoxa sunt denumiti cei trei Vrajitori!

 16. un liberal optimist spune:

  @all,
  Daca n-ati aflat, a murit marea actrita Irina Petrescu!

 17. Pacala spune:

  Tiberiu
  In scandalul carnii producatorii sunt privati, exporturile daca sunt sunt private, statul verifica suplimentar daca e cazul, banii sunt privati. Statul isi ia impozite si taxe si cu asta basta. Statul nu le este partener, daca e isi iau spaga si nu vad unde e complotul basist si politicul aici. Poate daca de un an incoace daniel pc vroia sa faca ceva sa ii ajute si controleze nu se ajungea aici. In vest daca scrie ceva pe eticheta aia trebuie sa fie in produs
  La lidlin viena din 4 sortimente de oua 2 sunt bio, laptele are gust, iaurtul nu are lapte praf iar carnea costa ca la noi. Zi mai bine ca ne-a ajuns rigoarea si pe noi sau falimenteaza teparii.

 18. un liberal optimist spune:

  @Pacala,
  Ma scutesti cu BIO.Nimic nu-i bio intr-o lume plina de produse chimice! Astea sunt vrajeli sa-i prosteasca pe prosti. Noroc ca lumea animala si vegetala se adapteaza mereu. De exemplu, din 1945(utilizarea energiei nucleare) nivelul radiatiilor a crescut de 400de ori. Si lumea se adapteaza. Si in Ro., in general alimentele au gust ca si toate cele produse in UE. E mai nasol cu ale produse inafara UE. Sigur, si in UE mai exista coruptie, de unde si scandalurile. Nu cred ca Ro chiar este tinta unei conspiratii europene si mondiale. Nici eu nu sunt chiar sigur ca atunci cand cumpara carne de vitel n-o fi de manz neintarcat, dar miroase la fel ( a lapte). Si vorba chinezului: tot ce se misca si este verde este comestibil!

 19. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Nu cred ca locul PNL ar fi in PPE! Pur si simplu ideea liberala s-ar pierde in haloimisul de doctrine de acolo! Aveti grija sa nu alunece partidul pe o panta ordoliberala!In scurt timp s-ar piede procente electorale pretioase, cu greu castigate in ultimii 4 ani. Si sfatuiti-l pe Nicolaescu sa se mai abtina de declaratii shok in domeniul sanatatii.

 20. Adam Mares spune:

  @emi
  Nici nu trebuie sa stii ce vreau cu adevarat. Nu-ti foloseste la nimic.

 21. tiberiu spune:

  @Un liberal optimist
  @Pacala
  Asa cum MCV a fost evident redactat la Cotroceni cuvant cu cuvant si semnat doar la Bruxelles de complicii lui BaSecu
  ( limbajul folosit si mesajele sunt exact cele pe care BaSecu le difuzeaza ), tot asa nu este nici o indoiala ca turnatorii lui Basecu s-au gandit sa saboteze industria alimentara romaneasca si in acest scop transmit informatii compromitatoare afara.Este o continuitate in sabotajul Romaniei cu o “mana” care coordoneaza aceaste campanii antiromanesti intensive.Numai orbii sau cei care nu vor sa vada nu vad evidenta.

 22. Pacala spune:

  Tiberiu,
  Avicola Bacau livreaza pui la export controlati de basescu care a complotat. Carnea de cal exportata care era de fapt de vita a verificat-o basescu. Bre, hai sa nu exageram de dragul unei retorici politice.
  Cu carnea de cal lucrurile sunt simple. Firma cipriota x avea contract cu firma z din romania sa exporte carne de cal. Etichetata ca atare. Cipriotii, cu firma lor, au schimbat etichetele si au reexportat-o in franta, unde a fost tocata si asezata in caserole de alta firma. Acolo prin sondaj se analizeaza mostre din loturi diferite si s-a constatat ca vita era cal. Alerta la ministerul agriculturii din franta, care a setat in sistem de alerta UE cazul, care a ajuns la noi prin ANSVSA. Prin computer. Ai nostri au verificat, etichetarea era corecta la noi (se dau avize per etichete/ stoc livrat la export de la Min.Agriculturii), au informat, firma cipriota a fost obligata sa ramburseze valoarea stocului falsificat etc. Unde vezi tu basesti si comploturi? Daca ai nostri erau seriosi munceau ca la carte, nu ca in cazul ploiesti unde sotia sefa la ansvsa iar sotul are carmangerie si a livrat carne cal ca si carne vita. Daniel PC este ministrul agriculturii de un an neintrerupt, a inlocuit politruci pdl cu usl si a impozitat subventia. Dar, daca tu vrei sa o tii intr-una cu comploturi, esti liber.

 23. Pacala spune:

  un liberal optimist,
  bio inseamna ca dpdv legal trebuie respectate niste criterii stricte, verificate pe teren. iar bio inseamna criterii tip comisie europeana, nu merge cu vrajeli, ca implica si niste subventii specifice…

 24. un liberal optimist spune:

  @Pacala,
  Vezi scandalul din Germania cu ouale “bio” scoase pe piata. Orice producator serios iti va explica faptul ca e aproape imposibil sa scoti pe piata ceva bio curat.

 25. Adam Mares spune:

  @emi
  Si mie imi pare rau ca te-am neglijat, dar mai trebuie sa mai si muncesc.
  http://youtu.be/Wc9Q_ncWQfw :-)

 26. emi spune:

  Daca nu inteleg, nu pot admira, daca nu admir, nu pot iubi, daca nu iubesc, nu ma intereseaza, daca nu ma intereseaza, ce caut aici? http://www.youtube.com/watch?v=WNIPqafd4As

 27. Adam Mares spune:

  @emi
  Ce nu intelegi, de fapt?

 28. emi spune:

  De ce ma injura “ecoul”…

 29. Adam Mares spune:

  @emi
  Cine te injura…, ce “ecou”?!

 30. emi spune:

  Iti place sa te joci cu mintea oamenilor. Pe femei daca nu poti dovedi ca-s proaste, le “dovedesti” nebune. Chiar de-ar trebui sa-mi smulg inima din piept, nu ma mai joc cu tine.

 31. epolitikon spune:

  @VV

  Si asta in conditiile in care statul “e cel care-ti sare-n carca, cand te duci la vale” (citat Parazitii) pentru agentii economici.

 32. Adam Mares spune:

  @emi
  Nu vreau sa dovedesc nimic. Nu-ti smulge inima, ca ma doare. Tu esti inima mea.

 33. Adam Mares spune:

  @emi
  Ieri erai beata de dragoste, azi declari ca nu ma mai vrei. Purtarea ta ti se pare de inteles? Cu toate astea, eu inteleg si fara sa-mi spui tu. Pt ca aud vocea ta cea mai profunda, nu doar vocile pe care ti le aude toata lumea.

 34. tiberiu spune:

  @Pacala
  @Un liberal optimist
  Poate ca scandalul carnii de cal nu a venit direct pe filiera BaSecu dar este f.probabil ca la amploarea care a luat scandalul, oamenii lui au pus zdravan umarul.Sunt multe indicii in acest sens.
  Oricum ideea de a marsa in continuare pe sabotarea altor produse alimentare romanesti este clara.Ce sa vezi ,urmatoarele scandaluri care au venit unul dupa altul,scandalul oualor si scandalul carnii de curcan au venit pe filiera draga lui base,tocmai din Germania !
  Cel puitin in ceeace priveste scandalul carnii de curcan informatiile par sa demonstreze ca povestea este “cusuta cu ata alba” care se vede de la o posta
  http://www.curierulnational.ro/Economie/2013-03-14/A+inceput+scandalul+carnii+de+curcan+cu+Romania+in+centrul+atentiei
  Se precizeaza in material ca “Importul a fost realizat de către un trader care a vândut-o apoi unui procesator de carne de curcan din Germania, care prelucrează carne de curcan şi de la alţi furnizori. Din carnea procesată şi comercializată ca preparate, s-au prelevat probe de la raft, după 7 luni de la efectuarea importului, depistându-se reziduuri de antibiotice. “Uniunea Crescătorilor de Păsări din România contestă exactitatea restabilirii trasabilităţii pentru respectiva carne, întrucât, evident, eticheta de la raft purta denumirea procesatorului. Stabilirea originii cărnii s-a făcut doar prin declaraţia procesatorului, fără să existe etichetă care să ateste originea cărnii”

 35. Filip G spune:

  @tiberiu,in anii buni apicoli procesatorii veneau la mine ,luau probe de miere o trimiteau in germania.Cand venea rezultatul veneau cu banul si ridicau mierea.Nu cred ca Germania cumpara carne fara analize stricte.Ori zvonul are efecte naucitoare.Dupa ce romania a modernizat fermele la ultimul standard cu tehnologie occidentala trebuie stopata dezvoltarea producatorilor.Ori firmele romanesti nu au capital sa reziste la asemenea tiruri.Ori romania e atacata atat pe piata interna cat si externa.Un refugiu in piata interna probabil ar fi salvat multe firme,asa……..

 36. tiberiu spune:

  P.S
  Basca povestea aflotoxinei care ba este ba nu este ,dar a venit sa faca “un “careu de nereguli” alimentare intr-o perioada suspect de scurta ,mai mult decat este necesar pentru ca un sector economic intreg sa fie discredidat si sabotat.
  Numai fraierii sau cei de rea credinta nu inteleg ca este vorba de o “lucratura” antiromaneasca marca BaSecu.

 37. tiberiu spune:

  @Filip
  Si in acest caz ca si in altele este neindoielnic un complot antiromanesc realizat gandit la cotroceni, pus in practica de “servicii” cu colaborarea unor cercuri straine ,care oricum sunt interesate sa loveasca in concurenta.”Tirul” intens desfasurat pe o perioada scurta de timp si vizand produse alimentare din Ro intr-o gama diversa demonstreaza o actiune politica dusmanoasa concertata la adresa Ro.
  Ghici ghicitoarea mea,cine are interesul sa saboteze economia si guvernul Romaniei ?
  Cei care au sabotat intensiv economia Ro ducand mai toate firmele romanesti in faliment sunt cei care au guvernat in perioada 2009-2012.

 38. tiberiu spune:

  @All
  pentru Basecu ecuatia este simpla : sau el reusete sa-i termine pe romani sau ramanii il termina pe el.Tertium non datur.

 39. Adam Mares spune:

  Uitati-va la Rares Bogdan. Va vorbi despre ministrii guvernului Ponta.

 40. Adam Mares spune:

  Cred ca are ceva si impotriva dlui VV, dar nu stiu ce.

 41. Adam Mares spune:

  Cica dl VV este inteligent si cultivat, dar viclean.

 42. Adam Mares spune:

  Ce este cu numirea aia de la Transelectrica? (e din parohia lui Nita, nu?).

 43. Adam Mares spune:

  Cu ce lejeritate vorbeste Gusa despre colaborarile unora cu Serviciile!… Cred ca si el tot din peisajul ala face parte.

 44. Adam Mares spune:

  N-am inteles prea bine ce i se reprosa dlui VV.
  Acestea fiind zise, noapte buna!

 45. Buddha spune:

  VV
  Rares Bogdan aseara se tot lua de dvs, dar cum nu zicea nimic concret, am schimbat canalul. Tare enervant, baietica asta. Avea si un invitat de “mare angajament”, Cosmin Gusa, care vorbea rar si apasat, ca si cand toate problemele si misterele lumii isi gaseau rezolvare la el. Doi caraghiosi.

 46. Adam Mares spune:

  Eu il stiam pe Rares Bogdan baiat istet, chiar imi placea de el. Poate a inceput sa se contamineze de “jurnalismul” lui Gusa.

 47. Filip G spune:

  @Adam Mares,
  Sunt multi care au fost alaturi de Pnl in campanie ,fiindca nu au fost recompensati intorc armele.
  Ori eu cred ca acest interviu e memorabil din cariera lui pana in prezent:
  http://www.realitatea.net/mircea-ionescu-quintus-interviu-cu-rares-bogdan-de-la-ora-23-00_982274.html