Gogea Mitu şi politica românească

Gogea Mitu a fost un om nefericit. Măsura 2,36 metri şi a intrat în cartea recordurilor ca fiind cel mai înalt pugilist din toate timpurile. Nu a trăit decât douăzeci şi doi de ani, moartea sa fiind şi astăzi învăluită în mister. Înalţimea sa exagerată se datora unei boli care se numeşte gigantism. Din cauza unei creşteri rapide şi disproporţionate, bolnavii de gigantism sunt, adesea, condamnaţi la o moarte prematură.

Tot astfel şi cu Partidul Democrat. În momentul creerii alianţei cu PNL, în toamna lui 2003, PD avea, în sondaje, abia câteva procente. Din cauza fugarilor către PSD, grupul parlamentar PD din Senat se desfiinţase. Partidul nu mai avea, practic, un corespondent politic în străinătate, câtă vreme PSD îi luase locul, ca membru titular al Internaţionalei Socialiste.

În numai câţiva ani, PD a ajuns la peste 30%. Împreună cu PLD, rupt din PNL, un homuncul născut din laboratoarele băsiste, PD a obţinut, la alegerile europene din 2007, 37% din sufragii (29% + 8%). Cu 29%, PD a devenit primul partid ca mărime, fiind urmat de PSD, cu 23% şi PNL, cu 13%. Fuziunea cu PLD a urcat, pentru mai mulţi ani, PD la peste 30%. Creşterea aceasta gigantică a fost însoţită de trecerea de la stânga la dreapta, de la Internaţionala Socialistă care tocmai îl înlocuise cu PSD, la Partidul Popular. Astfel, fragilitatea produsă de creşterea spectaculoasă, precum o tigaie de floricele de porumb, a fost agravată de lipsa de omogenitate rezultată din schimbarea, peste noapte, a azimutului ideologic. Astfel, Partidul Democrat a rămas o construcţie conjuncturală, la cheremul unor lideri capricioşi, lipsiţi de scrupule şi pusă întruna pe apucate. Sfârşitul era inevitabil.

PD are, acum,  soarta PNTcd de acum zece ani. Un partid la rândul său neomogen, alcătuit, de-a valma, din monarhiştii greco-catolici din jurul lui Corneliu Coposu (una dintre cele mai distinse grupări politice post-decembriste) şi republicanii ortodocşi ai lui Ion Diaconescu, ori din vechea generaţie care trecuse prin închisori şi noua generaţie oportunistă. PNTcd s-a spart în cioburi, care pot fi găsite acum la mai toate partidele, de la PDL şi PC până la PNL.

Traian Băsescu greşeşte atunci când crede că se poate întoarce în politică, pur şi simplu, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Tot astfel cum greşeşte când se consideră reprezentantul legitim al dreptei româneşti. Între timp lucrurile s-au lămurit şi s-a dovedit că Traian Băsescu este, doar, exponentul unui populism care nu are nici ideologie şi nici scrupule.

Cât despre PNL, acest partid a trecut de mai multe examenul dur al propriei identităţi. Lovit de peste tot, uneori chiar sfîşiat din interior, PNL a rezistat şi nu oricum, ci făcând o figură onorabilă atunci când a fost principalul partid de guvernământ. Dacă o parte a PDL va dori să se alăture PNL rămâne să discutăm. Un lucru este cert, nu putem să acceptăm otova refugiaţi politici, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat până acum între noi şi liderii PDL.

Interesant este ce se va întâmpla dacă PDL se va sparge, aşa cum se întrevede. PNL şi PSD vor rămâne ca şi singure pe scena politică.  Cu atât mai mult tact şi determinare vor trebui pentru a păstra unitatea USL, mai ales în condiţiile în care ipoteza unor candidaturi separate la alegerile europene din 2014 este tot mai vehiculată.

 

92 Responses to “Gogea Mitu şi politica românească”

 1. Pacala spune:

  @all,
  Da, deci eu am frustrari, Ponta&comp vegheaza, prostii de oameni sunt rahati, buni de platit factura la energie.
  1. Transelectrica, proprietatea statului:
  “Comitetul de Nominalizare şi Remunerare care funcţionează la nivelul Consiliului de Supraveghere al Transelectrica a propus acţionarilor limite între 6.691 lei (1.500 euro) brut lunar şi 39.000 lei (8.700 euro) brut lunar pentru remuneraţia membrilor directoratului, precum şi limite între 13.000 de lei (2.800 euro) brut/şedinţă şi 16.800 lei (3.700 euro) brut/şedinţă pentru membrii Consiliului de Supraveghere.”

  Vai, dar cum se poate, ministrii sunt platiti putin si la maestru salariul mediu este de 1700 ron pe luna:

  “Potrivit informaţiilor primite de ziarul BURSA de la Consiliul de Supraveghere actual, Oficiul Participaţiilor statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), care este acţionar majoritar al Transelectrica, a transmis, pe 13 martie, conducerii companiei că propune ca limitele generale al remuneraţiei membrilor Directoratului să fie între 6.500 de lei şi 6.691 de lei, iar remuneraţia membrilor Consiliului de Supraveghere să fie de 1% din remuneraţia brută a Directorului general executiv. Astfel, OPSPI nu doreşte să aducă schimbări la nivelul actual de remunerare.
  Reprezentanţii Consiliului de Supraveghere al Transelectrica ne-au mai spus că OPSPI a comandat un studiu privind nivelul de remunerare în companiile energetice, având în vedere recent demarata campanie de recrutare a managerilor şi administratorilor profesionişti. Ei afirmă că, cel mai probabil, viitorii manageri profesionişti vor primi remuneraţii mult mai mari decât cele existente.”

  2. Gazele – Transgaz, apartine statului
  “​Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a emis, in urma cu o saptamana, un ordin prin care majoreaza tarifele de transport al gazelor naturale.
  La gaze, in cazul consumatorilor industriali, prima etapa a liberalizarii a avut loc pe 1 februarie 2013 cand preturile au crescut cu 5%. Vor urma alte cresteri in aprilie (5%), iulie (5%) si octombrie (3%). Pentru consumatorii casnici, liberalizarea incepe pe 1 iulie 2013 cand preturile vor creste cu 8%, urmand o crestere cu inca 2% in octombrie. La energia electrica, in cazul consumatorilor industriali, va avea loc liberalizarea totala a pietei pana in ianuarie 2014. In cazul consumatorilor casnici, deschiderea pietei se va face mai lent, cu 10% in iulie, urmand sa ajunga la 10% pe 1 ianuarie 2014. In aceste conditii, autoritatile trebuiau sa adopte masuri de sprijin al consumatorilor casnici care nu vor putea suporta aceste majorari de preturi. Din cauza ca nu le-a adoptat”

 2. un liberal optimist spune:

  Ce miscari o fi pe piata media? Ciutacu baraseste barca “Jos basescu” si trece in barca “Jos Antonescu”. Oricum era o caricatura de ziarist. Cine naiba se uita la talambul asta care pana la varsta pe care o are am inteles ca nici n-a fost in stare sa-si ia permis de conducere. Iar ca talent jurnalistic, “vaca si chilotii”. Sau o fi simtit ca daca intra patronul la mititica se duce de rapa Trustul?

 3. Pacala spune:

  Un liberal optimist
  Un jurnalist isi schimba locul de munca. Unde poate e platit mai bine. Si va canta aria noului patron. Nu e mai simplu asa?

 4. emi spune:

  PD-L si UDMR au cam aceeasi soarta, sustinere la limita lui 5%. De ce? Pentru ca majoritatea celor reprezentativi pentru partidul respectiv, sunt oportunisti care folosesc o tema falsa. UDMR e un partid etnic fara ambitii politice (sau mai exact, cu o singura ambitie politica), care se dilueaza pe zi ce trece datorita lipsei obiectivelor si a sustinatorilor, PD-L e o satra excomunista, sustinuta in special de banii bulibasei, vesnic doritor de alte surse lejere de castig, care bani si surse de bani, momentan se imputineaza pe zi ce trece. Le doresc sa le dea Domnul, exact ce ne doresc ei noua.

 5. tudor spune:

  @VV

  L am urmarit pe Crn la RTv.
  Onest, expresie a neputintei determinata de multiple constringeri (“europene”, fiscale etc) dar si de lipsa cronica de imaginatie politica.
  Solutia pe care o propune?
  Sa asteptam 2014, cind basescu nu va mai fi presedinte.

  Multumesc frumos.

  Inteleg ca deja va plictiseste subiectul suspendarii.
  Asta dupa ce, laolalta cu intreaga conducere a usl v ati antrenat ta vara intr o actiune absolut pripita, de un neprofesionalism infricosator

  Mda.

 6. Adam Mares spune:

  @emi
  Iti desfiintasi blogul?

 7. adrian spune:

  Ca sa fie mai limpede reiau: am constatat ca ideea de dreptate e relativa si in functie de nivelul de ridicol si grad de plictiseala apreciat de unii sau de altii. Eu constat ca desi n-am vrut sa cred, lozinca “USL-PDL aceeasi mizerie” are totusi un mare sambure de adevar. USL are o indolenta crancena in face dreptate si a trage la raspundee pe cei pentru care oamenii au iesit in strada ca sa fie dati jos or ei sunt chia “absorbiti” in USL incet incet. N-ati fost in stare sa numiti niste oameni la parcehete in timp ce Morar ajunge la CCR iar Kovesi ne vorbeste de bine la Bruxelles. Nici pana in ziua de azi nu ati lamurit cati suntem pana la urma si care este corpul electora ca sa nu va mai scartaiti ca “situatia e aceeasi” in caz de suspendare – referendum. Ghise e nu numai tras pe dreapta dar si ridiculizat prin atitudinea “revolutionarului bunului simt”.
  Cred ca am fost mai limpede acum si, ca sa concluzionez, sigur-sigur nu mai votez USL si nici chiar PNL.

 8. un liberal optimist spune:

  @adrian,
  Cu scuzele de rigoare , pari a fi poet.
  Atata vreme cat A. Nastase si basescu au legat Ro. cu lanturi grele de troica(FMI, BM si mue), efectiv oamenii astia de la USL chiar n-au ce face. Nu vezi smecheria? Morar la ccr(evident, sa apere statul de drepti), Kovesi la DNA1, csm dezmembrat cu un porcuror la sefie-haineala-un nimeni in drum,legislatia pe privatizare este facuta ca pentru coloniile din secolele 17-19, media este aservita grupurile de interese globaliste, Ro. este in pericol de junk, Departamentul de stat USA ne ameninta(desi e un rahat cu ochi in lumea globala), mue ne ameninta(desi zona euro este in junk), agricultura si turismul sunt asaltate ca la Stalingrad, romanii sunt asimiliati cu rommii(tziganii) , basescu face aranjamente cu Globalizarea peste vointa romanilor, Parlamentul pare sa devina un WC in care isi fac nevoile toate grupurile de interese, Guvernul e becisnic, nu are nici legislatie nici competente etc. Asa incat nu te ma enerva! Sper sa nu ajungem si noi ca Grecia, Spania, Portugalia, Cipru unde, dupa cum ai observat mue poate hotara ca si Stalin sa confiste drepturile de proprietate de orice fel! Eu afirm ca inca e bine in Ro atata vreme cat mai avem mici intreprinzatori ca @Filip G.Si nu numai..

 9. un liberal optimist spune:

  @VV,
  ON TOPIC: Cum naiba un estropiat de capitalism(Cristian Diaconescu), fost membru marcant socialist(PSD, in care nu a castigat nimic prin vot), fost mare sef al unui partid populist cu 1%(UNPR), ajunge acum sa infiinteze o fundatie numita “Miscarea de dreapta”; si mai pare a fi propus sa candideze si la Presedintie la anul.Pai nu-i noaptea mintii?
  Doamnelor si domnilor, si mie imi placl paharele temperate si femeile(deocamdata interzise ca sunt in doliu), dar eu raspund doar de interesele private si nu de cele nationale. Nu exista o instanta medicala in Ro. sa-i trimita pe nebunii astia la azil?

 10. un liberal optimist spune:

  @all,
  Mai tineti minte ca prin vara trecuta va spuneam ca cumafaia aia de Mona Pivniceru va fi o mare dezamagire la Justitie? Cat scandal, cate sperante si emotii consumate degeaba. Oricum este esecul major al lui Crin. Ca si cele legate de Silagy, Fenechiu, Chitoiu. Sunt fan al sau, dar e timpul sa ia decizii de sef de partid pe picioarele lui. Asa cum faceau pe timpuri bratienii:nene, daca nu prea iti gasesti locul prin guvern, mergi la brutarie!

 11. gelu spune:

  In timpul epocii de aur organilii de Securitate colaborau pentru ca nimeni sa nu tulbure linistea clasei muncitoare astazi ca doar suntem in demucratie serviciile ii ordona lui Ponta sa coabiteze cu seful serviciilor TB. Foarte curand Ponta va deveni Boc VIII. Restu-i gargara.

 12. gelu spune:

  Dupa ejectarea lui TB la congresul de sambata de catre PDL cand fu ales Blaga nu Udrea la sefia partidului serviciile au facut 3 mutari strategice. Ciutacu a fost transferat de la Antene de la un salariu de 10.000 de euro la televiziunea linge-blide sereiste a lui Ghita pe 15.000 de euro pe luna. Monicuta frecat frunza 4 luni de zile la MJ fuse mutata si ea saraca la un salariu de vreo 20.000 de lei la CCR la fel ca si Moraras de la Parchetul General la CCR tot cu vreo 20.000 de lei pe luna. De unde se vede treaba ca serviciile intotdeauna au grija de angajatii lor si ca ordinele se executa nu se discuta tocmai pentru ca TB seful suprem sa nu piarza puterea din maini si sa ajunga saracul la brutarie.

 13. gelu spune:

  Daca Mona Pivnicieru era interesata de bunul mers al Justitiei in Romania ordona de cum se aseza pe fotoliu de ministereasa un Audit la Parchetul General si DNA pentru a constata cate dosare vechi din 2006 si pana astazi au fost tinute la sertar de oamenii lui Morar si Kovesi si sa vada cate din NUP si IUP date au avut baza legala, dar Mona Pivniceru s-a ferit sa faca asa ceva. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca trebuia sa-i deschida dosar penal lui Daniel Morar pentru infractiunea de favorizare a infractorului Traian Basecui in dosarul Flota, Daniel Morar ordonand cu de la sine putere derularea unei noi contra-expertize pentru a reduce prejudiciul de 300 de milioane de dolari la 0. Daca n-a facut nimic din toate acestea inseamna ca, proasta nefiind, decat ca Mona Pivnicieru e controlata de SRI iar in mod sigur la CCR va vota impotriva USL. Si tocmai datorita acestui fapt Mona Pivnicierul a fost avansata in post de catre SRI pe mana PNL la CCR pe un salariu de 20.000 de lei pe luna pe o periada de 9 ani de zile drept rasplata ca n-a deranjat pe cine trebuie. Cearta ei pe cand era membra in CSM cu TB a fost regizata tocmai pentru a prosti lumea tocmai ca lumea sa creada ca ea, Mona Pivnicieru e anti-basista. Asa se explica de ce Mona fiind ministra a trimis-o pe Kovesi la Bruxelles drept rasplata pentru anchetarea oamenilor care au participat la referendumul de demitere a lui TB.

 14. gelu spune:

  @un liberal optimist asa este am crezut ca glumesti dar pe mine Monicuta m-a dus la inceput. M-am convins de ea cand a propulsat-o pe Kovesi la Bruxelles atunci mi-am zis in barba mea Monicuta cu serviciile se pieptana si lui TB pe tava ii serveste cafeau. Cearta ei din CSM cu borfasul era doar pentru derutarea adversarilor. La fel ca si cea a lui Ponta.

 15. gelu spune:

  Problema cu coabitarea intre o lichea si nelichele face ca si nelichelele in cele din urma sa devina lichele, oricate motive de bla, bla binele tarii, bunastare cetatenilor……. vor fi bagate in fata drept scuza. De aceea cu lichelele nu trebuie coabitat in nici un fel. Lichelele se executa politic rapid din prima miscare dupa care lichelele sunt trimise la brutarie. Asta-i sigura cale care nu duce la pierzanie. Restu-i gargare.

 16. gelu spune:

  @VarujanVosganian, ce cauta Morar si Mona la CCR, sarcina de serviciu de la servicii in slujba marelui curmaci. Tot cum coabiteaza ca sarcina si Ponta cu Traian.

 17. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Drept pentru care si chibitareala e libera. Credeti Domnia Voastra ca eu
  am vreo problema cu Justitia sau ca ma doare-n basca de Cr. Diaconescu, sau de Fenechiu, sau de Chitoiu? Ei reprezinta niste fictiuni , dar care prin prostie si minciuna pot face foarte mult rau natiunii. Care natiune pervertita poate face foarte mult rau fiecarui cetatean roman. Mai ganditi si in perspectiva, atunci cand nu o sa mai aveti Putere, Relatii si Stipendii!

 18. gelu spune:

  Traian Basecui poate sa doarma linistit si sa-si faca de cap in continuare adica sa fure si sa dezmembreze Romania conform ordinele primite de la americani, unguri si germani. I-a pus pe procurorul Morar la CCR, pe procurorul Ponta la Guvern si pe Kovesi o va pune sefa la DNA in timp ce serviciile vegheaza la linistea lui si la ascultarea telefoanelor noastre.

 19. gelu spune:

  @VarujanVosganian, daca era foarte buna trebuia sa stea la MJ si sa faca dreptate. Asa a dat bir cu fugitii iar la DNA va ajunge sefa Kovesi si la Parchetul General tot un om de a-lui Basecui Traian.

 20. adrian spune:

  @VV: Dupa cum v-ati dat seama, nu despre Morar sau Kovesi ma durea pe mine in basca dupa cum spunea si @un liberal optimist. Eu spuneam ca daca acestor cozi de topor Basescu sau presiunea lui Basescu le-a purtat de grija imediat si eficient, dvs, USL, n-ati fost in stare INTR-UN AN DE ZILE sa rezolvati problema numirii unor oameni, oricare ar fi ei numai caricaturi sa nu fie, astfel incat sa n-avem situatia penibila a prelungirii interimatului prelungit. Colac peste pupaza, desi Mona Pivniceru e sustinuta de PNL, din initiatva PNL s-a transferat la CCR, PNL este totusi IN MOD PENIBIL IN OFF-SIDE prin interimatul lui Ponta. Adica nu stiati ca ramane postul vacant??? NU E DECAT O ALTA MOSTRA DE INDOLENTA, despre asta vorbesc, nu despre Kovesi si Morar. Si de o toleranta inacceptabila a manifestarilor Basesciene pe modelul Mioritei : “Si de-o fi sa mor in camp de mohor …” Aveti 70% pentru ca lumea a vrut sa-l anahilati atat pe Basescu cat si pe clica lui. Iar dvs prin modul in care actionati fraternizati cu ei. Asta vad eu, dar eu simtz enorm si vaz monstruos, e adevarat. Poate sunt poet dupa cum imi atrage atentia si @un liberal optimist

 21. gelu spune:

  Inscripturi din stenograma intalnirii de saptamana viitoare dintre Basescu-Ponta. Ponta: Sa traiti sefu am venit!!! Base: Acu…mai.. n-am terminat sticla de vischi…de ce ai venit ma, ha, ha, hic…nu te-am chemat eu ha, ha, ha… Ponta: Sa traiti sefu dar m-ati chemat sa-mi dati numele prucurorilor de la DNA si Parchet. Basescu: A, hau, hic, ha, ha.. acu imi aduc amint…stiuuu ce sunt aia procorori, dar pache…. ha, ha, ha.. dna, ha, ha, hic??? Ponta: Pai sunt institutiilea de forta ale statului care dau drumul la dosare, sa traiti. Base: Acu… inteleg, ha, ha, ha ma pisoia.. tu vrei sa ma legi pe mine? Ponta: Sa traiti sefu chiar asa… stiti doar ce colaborator supus si umil sunt. Doar pu..li…mea. crede ca eu va uresc…Hei va place sefu cum i-am dus pe prostavani??? Base: Ha, ha, hic, ha, ha, ha…esti tare pisoia….s aici mi-a placut hau, hic, hau…ai avut de la cine invat..hau, hic! Victor: Asa ca, sefu da-ti-mi numele ca trebuie sa plec, sa lucrez pentru tara. Base: ha, ha, ha pentru mine pisoa…s pentru mine lucre… tu vrei sa ma pacalesti..Hau, hic, hau..pai ma una e Kovesi saraca aia ce plimba armasarul de la SPP, hau, hic, hau ce fat…stie e ce e de calite..ai vazut pisoias ce arma…sari am, hau, hic, hi, hi, hi…Pai si al doile… procoro..hau, hic, hic, ha, ha, ha am uitat wischi asta e de vina ha, ha, ha sticla e goala, ha, ha, ha… Lazaroiul unde esti mmai, imbe..ci..le… hau, hic..mai adu o sticla hau, hic, ha.. ba tranture…. trebuie sa-ti spun eu, hau, hau, hic, ha, ha, ha, ha…. hai pisoaias pleaca acum…. te sunea maine Daconeasa hau, hic, hau, hic si ti-l da si pe alalt, hau, hic, hau, ha, ha, ha… Ponta: Sa traiti sefu, am inteles, sa traiti, sa traiti. Base: hau, hic, hau cand scap drac… de fonctia asta ma fac dresor, hau, hic, hau de pisoia….ha, ha, ha, hic… ca-mi palce, hau, hau, hic, ha, ha!!!

 22. un liberal optimist spune:

  Iata cum umorul popular poate darama orice statuie de om politic venerabil! Adevarul este ca oridecate ori l-am intalnit pe strada de prin ,90 incoace doar abtiguit l-am vazut, atat ca oficial, cat si ca neoficial. De altfel a si recunoscut aceasta slabiciune in celebra intalnire cu grupurile parlamentare din 2011. “Am zis eu asta?, probabil eram sub influienta alcolului!”