Strategia de reindustrializare a României se axează pe dezvoltarea polilor de creştere şi a parcurilor industriale (interviu acordat de Ministrul Economiei, Varujan Vosganian- Agerpres, 27 martie 2013)

  Dezbaterea pentru Strategia de reindustrializare a României va fi lansată joi la Ministerul Economiei, prilej cu care autorităţile vor discuta cu reprezentanţii mediului bancar şi cu cei ai mediul de afaceri despre dezvoltarea unor centre industriale, de inovare şi despre poli de creştere.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a acordat un interviu AGERPRES în care a vorbit despre strategia de reindustrializare a României, planurile pentru privatizarea companiilor deţinute de stat, modalitatea prin care autorităţile intenţionează să atragă capital străin pentru investiţii, precum şi despre situatia Oltchim Râmnicu Vâlcea.
AGERPRES: În ce stadiu se află discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene privind acordarea ajutorului de stat pentru societatea Oltchim Râmnicu Vâlcea? Aţi primit un răspuns în acest sens?
Varujan Vosganian: De la Comisia Europeană nu am primit un răspuns oficial. În orice caz, ne construim strategia mergând pe ideea că procedura ajutorului de stat oricum durează mult. Aşadar, strategia noastră pentru menţinerea în stare de funcţionare caută alte resurse. Deja, dat fiind că am reuşit să decuplăm combinatul de la modul în care a fost gestionat, iată că în câteva săptămâni capacitatea utilizată a crescut de la 8% la peste 20%. În acest moment, colegii mei, administratorul judiciar şi administratorul special, au negocieri atât cu furnizori de materie primă şi cu beneficiari, cât şi cu companii de electricitate şi alţi furnizori pentru a dezvolta o capacitate crescută de producţie. Discuţiile cu băncile continuă, iar în situaţia în care am putea obţine de la băncile creditoare un împrumut de 10 – 15 milioane euro, în baza negocierilor cu traderii, am putea creşte capacitatea la peste 50%, ceea ce ar însemna şi păstrarea unui număr important din salariaţii de pe platformă.
AGERPRES: Câţi salariaţi ai societăţii Oltchim vor fi disponibilizaţi?
Varujan Vosganian: Este o decizie pe care o iau administratorii judiciari. Ei au deja discuţii cu sindicatele. Administratorii judiciari caută şi formule de a asigura salarii compensatorii. Disponibilizările vor fi proporţionale cu capacitatea de asigurare a funcţionarii combinatului.
AGERPRES: De aici putem deduce că, dacă societatea funcţionează la o capacitate de 50%, jumătate din numărul salariaţilor vor fi disponibilizaţi?
Varujan Vosganian: Nu. Personalul păstrat este superior capacităţii de producţie pentru că există şi personalul administrativ, care nu este direct legat de procentul capacităţii de producţie. Dacă avem capacitate de 50%, procentul personalului păstrat este mult mai mare. Dar pentru a păstra întreg personalul ar trebui să existe o capacitate de producţie de 80%.
AGERPRES: Cum decurg negocierile cu băncile pentru atragerea împrumutului necesar funcţionării Oltchim? Pe ce argumente se bazează statul roman în discuţiile cu creditorii?
Varujan Vosganian: Faptul că am triplat capacitatea utilizată a combinatului în câteva săptămâni este un semnal încurajator. Dacă am reuşi să obţinem banii, am creşte capacitatea la peste 50%. Este un argument bun pentru bănci.
AGERPRES: Ce companii vor intra în procesul de privatizare în perioada următoare?
Varujan Vosganian: La Cupru Min alcătuim echipele care pregătesc oferta pentru parteneriatul public-privat, formulă care a fost acceptată şi de Guvern. Sperăm ca în scurt timp această ofertă să fie făcută. Cupru Min va fi atractivă pentru această formulă pe care am iniţiat-o. Avem o listă de companii pe care dorim să le introducem în procesul de privatizare. Plafar este următoarea. A ieşit din insolvenţă, acolo este un nivel destul de redus faţă de ce ştiam, dar vom lansa procedurile de privatizare. OPSPI se află în proces de reorganizare. O parte va trece la Ministerul Energiei, o parte la Ministerul Economiei. Sperăm să finalizăm săptămâna aceasta. Plafar începuse înainte.
AGERPRES: Aţi declarat recent că pregătiţi o strategie pentru reindustrializarea României. Care sunt principalele direcţii pe care le aveţi în vedere?
Varujan Vosganian: Joi, la ora 12.00, vom avea la Ministerul Economiei o întâlnire cu 40 de invitaţi de prestigiu din zona bancară, industriaşi, din domeniul academic, precum şi invitaţi de la alte ministere. Joi vom demara strategia de reindustrializare. Săptămânile viitoare vom avea întâlniri cu reprezentanţii industriei prelucrătoare, industriei de servicii, din domeniul energetic, pentru a face o evaluare a opţiunilor fiecărei industrii. Vom adăuga şi o viziune privind dezvoltarea de natură tehnologică şi inovativă, o componentă privind polii de creştere şi parcurile industriale. Sperăm ca până în septembrie să fie gata.
AGERPRES: Aţi vorbit despre polii de creştere, inovare, parcuri industriale. Sunt proiecte similare celor promovate de fostul ministru delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar?
Varujan Vosganian: Voi avea pe agendă o întâlnire cu domnul Lucian Isar, vreau să folosesc experienţa lui. A avut mesaje consistente şi trebuie să preluăm. Am realizat o hartă a parcurilor industriale. Am prezentat acest proiect patronatului francez. Avem câteva zeci, unele funcţionează bine, altele sunt în aşteptare de ofertanţi. Suceava şi Bistriţa sunt în proces de realizare. Până la finalul anului vom avea oferte de investiţii în mai toate judeţele ţării.
AGERPRES: Gândiţi o dezvoltare simultană a acestora sau aveţi o abordare pe zone prioritare? Care sunt acestea?
Varujan Vosganian: Parcurile industriale se dezvoltă prin colaborare instituţională între Ministerul Economiei, Ministerul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale şi autorităţile locale. În cea mai mare parte, parcurile industriale nu sunt iniţiative private, ci sunt dezvoltate în parteneriat cu administraţiile locale. Valorificăm experienţele locale. La Bistriţa au obţinut fonduri europene, şase milioane euro, pentru dezvoltarea parcului industrial. În acelaşi timp vom face un catalog de promovare a lor. Vom include avantajele fiecărei zone. Fiecare are o tipologie a experienţei forţei de muncă. În unele zone sunt centre universitare, cu forţă de muncă educată, în altele există forţă de muncă bine calificată datorită industriilor menţinute, cum este cazul în Zalău, în Bistriţa, în Braşov.
AGERPRES: Aveţi în vedere şi crearea unui fond de investiţii pentru dezvoltarea unor proiecte în parteneriat cu statul?
Varujan Vosganian: Am putea crea un astfel de fond prin transformarea participaţiilor statului. Să se transforme din AVAS, OPSPI într-un fond de investiţii. Dar este o fază ulterioară. Acum încercăm să privatizăm din patrimoniul deţinut. Vom lua în calcul această variantă în paralel cu privatizările. Acolo unde statul are participaţii majoritare mergem pe privatizare. Unde statul are participaţii minoritare putem gândi o formulă pe tipologia fondurilor de investiţii financiare.
AGERPRES: În ce domenii de producţie ne putem aştepta să vină noi investitori mari?
Varujan Vosganian: Industria de automobile este o zonă interesantă şi avem exemplul Ford, care în timp ce se delocalizează în Europa, îşi deschide producţia la noi. Eu cred că există perspective în industria aceasta. Există şi pe infrastructură. Fondurile europene vor atrage investiţii în această zonă. Există mult interes pe zona agroalimentară, pe întregul lanţ. Avem interes pe zona de energie, pentru privatizările din acest an, cât şi pentru dezvoltarea unor capacităţi noi, atât în ceea ce priveşte zona urbană de tipul asigurării utilităţilor pentru aglomerările urbane, cât şi în ceea ce priveşte energia regenerabilă şi parteneriatul cu unităţile existente. Avem deschidere şi interes pentru polii de inovare, IT&C, pentru consultanţă.
AGERPRES: Ce strategie aveţi pentru creşterea exporturilor României?
Varujan Vosganian: Urmărim dezvoltare relaţiilor economice. Există un potenţial mare de colaborare cu SUA. La nivelul diplomaţiei economice vom avea un prim crochiu al strategiei pe comerţ exterior la jumătatea lunii aprilie. Vom mai lucra până în mai. Reţeaua externă este înjumătăţită. În 2010, reţeaua a fost înjumătăţită, trebuie întinerită şi întărită. În Africa nu avem decât în nord şi în sudul extrem. Diplomaţia română este inexistentă în Africa de Nord, în Australia, în Africa de Est. Exportul este în continuare o prioritate. A fost unul dintre pilonii care au ţinut economia în plină criză.
AGERPRES: Credeţi că de această dată vor fi respectate angajamentele statului român cu instituţiile financiare internaţionale în privinţa termenelor de privatizare?
Varujan Vosganian: Pot spune ca toate organismele internaţionale văd Oltchim lichidat. Au fost categorice, au spus că nu are nicio şansă. Este o încăpăţânare românească. Dacă vom reuşi să îl revitalizăm înseamnă că am învăţat sa tragem frontiera între interesul public şi interesul privat. Am învăţat ce nu trebuie să mai facem din ce am făcut până acum, de 20 de ani. Aceasta este miza simbolică. Există şi cea economică. Oltchim este o companie competitivă şi importantă în plan local şi naţional.
AGERPRES: Consideraţi că măsura introducerii managementului privat la companiile de stat va avea rezultate? Va fi un succes?
Varujan Vosganian: Eu sunt adeptul proprietăţii private. Pentru orice altă formulă este nevoie de o anumită determinare a clasei politice. Dar eu zic că pentru a fi siguri că se evită orice ingerinţă a politicului trebuie să se privatizeze. Exceptând Hidroelectrica, reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă, Transelectrica, Transgaz, trebuie să privatizăm tot. Resursa trebuie să rămână într-o formă de concesionare, iar restul tot privatizat. Poate trebuie păstrată o cale ferată de pasageri şi o parte din industria de apărare. Prin intermediul privatizării, problema managementului privat se rezolvă de la sine.
sursa: AGERPRES

76 Responses to “Strategia de reindustrializare a României se axează pe dezvoltarea polilor de creştere şi a parcurilor industriale (interviu acordat de Ministrul Economiei, Varujan Vosganian- Agerpres, 27 martie 2013)”

 1. Marius Bacau spune:

  @Varujan
  Interesanta abordarea dvs. si va doresc succes in punerea ei in practica.
  Maestre, in Romania condusa de USL e un delict sa gandesti? N-as vrea sa cred ca e adevarat, dar aparentele asta probeaza. Din cate stiu eu, OUG nr.109/2011 privind guvernanta corporatista a intreprinderilor publice a fost negociata cu FMI si este obligatoriu de aplicat. Cu toate acestea, la Compania Regionala de Apa Bacau SA nu se aplica. Sau mai bine spus,nu se doreste aplicarea actului normativ. Capitalul social al companiei este detinut integral de unitati administrativ-teritoriale ,deci este public.
  In luna februarie 2012, l-am informat pe directorul general al companiei despre necesitatea aplicarii ordonantei de urgenta intrucat in acea perioada indeplineam functia de consilier al directorului general. M-a intrebat ce interese am legate de problema in cauza, a crezut ca ma intereseaza functia dumnealui.
  Teama bolnavicioasa de schimbare, caracteristica oamenilor slab pregatiti , l-a determinat sa propuna in AGA desfiintarea postului de consilier. Asa incat, a trebuit sa parasesc compania pentru ca am semnalat necesitatea indeplinirii unei cerinte legale. Despre ce reforme vorbim cand in fruntea unor companii importante de interes local, regional sau national sunt astfel de oameni? Cata vreme numirile in asemenea functii vor fi rezultatul negocierilor politice dintre partidele ce compun USL, nu avem nici o sansa.
  Compania de Apa din Bacau deruleaza un proiect finantat prin POS Mediu Axa Prioritara 1. Stadiul de implementare este zero. In afara de prefinantare n-au reusit sa atraga nici un leu, lucrarile n-au inceput si nici nu vor incepe curand. Inca sunt in faza procedurilor de achizitii publice premergatoare semnarii contractelor de lucrari. Asta in timp ce alte companii finalizeaza anul acesta proiectele pe care le deruleaza. Apavital Iasi, CUP Focsani, etc
  Compania se confrunta cu o grava criza de lichiditati, se vor face concedieri datorita incompetentei manageriale a echipei de directori , dar nimeni nu doreste sa ia masuri. Au fost voci care au solicitat un audit economico-financiar si schimbarea conducerii. Nimeni din cei interesati si cu putere de decizie nu face nimic. Cum se cheama asta maestre? Ca depolitizare in mod sigur nu e.

 2. un liberal optimist spune:

  @all,
  Pare-se ca cel mai popular blog politico-economic romanesc si, extrem de permisiv a ajuns un fel de perete unde fiecare gaseste un loc unde sa dea cu capul. Ceea ce nu e bine “domnilor chestori”. Luati-le usurel, astfel incat Maestrul sa poata si sa va raspunda. Ce treaba are Maestrul cu sanatatea, decat ca-i coleg cu Nicolaescu, un tip destept dar cu prea mult testosteron. Asa era si in vechiul mandat, dar cu toate criticile de atunci, ce-a facut a facut bine. El apara un sistem deja existent pe care incearca sa-l apere de rechinii care vor sa-l capuseze. N-ati realizat ca basescu si grupurile lui de interese si cele internationale vor sa acapareze o afacere de miliarde de e? Fondul Proprietatea, creat cu naivitate de Guvernul Tariceanu deja a ajuns in mana americanilor si evreilor. Nimeni nu-l mai poate scoate din ghiarele lor. Toti nefericitii deposedati de comunisti se vor alege cu praful de pe toba.
  Cu siguranta @Marius Nicolae si @gelu au informatiile lor privind penetrarea institutiilor fundamentale ale statului cu ofiteri acoperiti Mosad si CIA ;chiar si eu incep sa cred acest lucru. Nenorocirea Ro consta in faptul ca alti politicieni au cazut in capcana integrarii in mUE si in acordurile cu FMI care se comporta ca si sarpele boa care-si strange victima pana o sufoca. Intorceti-va la istorie si o sa vedeti ca tarile romanesti au avut aceeasi soarta si in secolele 17, 18, 19 si chiar in secolul 20. Sigur, cu sprijinul unor compradori romani care si-au vandut Tara pentru niste firfirici. De ce credeti ca Ro nu are castele si valori culturale ? Simplu, ca si in ultimii 23 de ani compradorii romani si-au vandut Tara pe o vila de neam prost si niste masini de mana a doua.

 3. Marius Bacau spune:

  @un liberal optimist
  Prietene, chiar daca nu ne cunoastem, te respect pentru ca esti un om inteligent si bine informat. Dar lamureste-ma te rog daca poti. Trebuie sa aplaudam tot ce face USL? Eu iti spun ca in teritoriu exista derapaje grave de la legalitate. Trebuie sa ne facem ca nu vedem? Maestrul Varujan e altceva,am spus-o mereu. Ar fi bine daca l-am putea clona sa avem mai multi ca dumnealui. Dar nu toti sunt Varujan. Unii sunt submediocri, altii sunt spagari,altii sunt imbecili,etc. Eu nu pot sa ma mint ca nu e adevarat ce vad doar de dragul ideii ca cei pe care eu ii vad sunt din USL si ab initio sunt onesti,destepti si competenti.
  Sau asa ar trebui pentru binele meu?

 4. Tiberiu spune:

  @Gelu
  Ca odata cu intrarea in NATO Ro a intrat in sfera de influenta a cercurilor de afaceri americane,implicit si a celor israeliene, e la mintea cocosului.
  Ca Ro a intrat cu un handicap enorm in lumea dura si rapace a capitalismului este iarasi la mintea cocosului.
  Handicapul major a fost insa si ramane insa cel mental,incapacitatea de a discerne intre Bine si Rau in lumea moderna,incapacitatea de a dialoga si de a manevra partenerii pentru ati atinge interesele.,incapacitatea de a lua decizii corespunzatoare cu interesele tale ceva mai departe de lungul nasului,capacitatea de a intelege cand esti dus de nas si de contracara adversarii politici sau de
  afaceri.
  Cetatenii romani au luat in ultimii ani o serie interminabila de decizii politice imbecile care I-au adus in actuala situatie grea.
  Constituirea USL a fost o decizie excelenta dar extrem de tardiva,guvernul Ponta a intrat in paine total nepregatit,in special pe plan extern.Orice partid cu pretentii sa guvernare cauta aliati si recunoastere internationala cu mult inainte de a accede la putere.In acest domeniu USL nu a facut Mai nimic inainte de constituirea primului guvern Ponta.Chiar si dupa aceea legturile international au fost “calcaiulp lui Ahile” al guvernului.In procedura de suspendare USL a intrat intempestiv,nepregatit,fara a comunica cu factorii internationali iar toate aceste slabiciuni au fost fructificate de TB si complicii lui.Chiar si acum la Externe avem o Mare Probleme dar Ponta intarzie sa coopteze persoane mult Mai experimentate si Mai cunoscute de cat Corlatean,al caror cuvant sa fie ascultat la cancelariile marilor puteri.
  Poti cauta si gasi multi “tapi ispasitori” de actuala situatie,problema este insa cum poate fi imbunatatita situatia economica si politic a,iar nu cum sa ne vaitam.
  Daca echipa Romaniei a fost spulberata de olandezi cauza nu este numai in forta echipei olandeze ci si in slabiciunea echipei Roamniei,a greselilor echpei tehnice in constituirea echipei si in comunicarea si motivarea jucatorilor.Tinand seama de situatia fotablului romanesc actual Piturca trebuia sa pastreze propane integral echipa lui Steaua,cea Mai in forma,cu una sau doua schimbari.Mutu trebuia sa joace el dovedind in meciul cu Ungaria ca are o pregatire fizica buna.
  Ca Mutu este un “jucator problema” este un loc comun,insa tocmai in Asta consta datoria lui Piturca sa il faca sa inteleaga pe Mutu ca este un moment important al carierei si trebuie sa puna deoparte chestiuni secundare.In loc de asta s-a ajuns la un conflict deschis.
  Desi Stancu si Grozav au avut o prestatie f. Slaba in meciul cu Ungaria ,Piturca s-a incapatanat sa-I foloseasca.Desi Tanase a aratat o forma slab in dubla cu Ajax,Piturca l-a titularizat.Dupa pauza Pitzurca l-a schimbat pe Adi Popa,cel Mai bun jucator din prima repriza,cu Torje care avusese un randament execrable in meciul cu Ungaria.Pe Mutu l-a bagat in teren cu 20 de minute inainte de final cand Eram condusi cu 3-0.Pe Chipciu cel Mai in forma jucator roamn si cel care a salvat meciul cu Ungaria nu l-a titularizat si l-a introdus prea tarziu pe teren.Pe Latovlevici care a demonstrat ca este cel Mai bun funds stanga nici nu l-a selectionat,in schimb Rat a gresit catstrofal si am luat primul gol.S.a.m.d
  Prea multe gogomanii pentru un singur meci.Daca insa federatia nu-l va schimba imediat,in ciuda ultimelor trei jocuri catastrofale ale echpei nationale inseamna ca In Ro sunt niste gogomani care isi merita soarta de looseri.
  In mod similar a fost condusa spre actuala situatie catastrofala Ro de catre cetatenii ei care au luat cele Mai idioate decizii politice in perioada 2008-2012.
  Cum si-au asternut Asa dorm.

 5. Pacala spune:

  @VV
  Atentie la neatentie. Poate le spuneti si ministrilor de finante liberali colegi cu dvs.
  1. “cred ca suntem aprope de punctul critic pentru creditele neperformante si sistemul financiar bancar intra intr-o perioada care va dura cativa ani de restructurare. Ambele inseamana creditare redusa a economiei si implcit crestere economica mai mica. Graficul de mai jos arata nu numai ca sistemul financiar nu crediteaza economica (M3 rata de crestere anuala) dar si ca cererea pentru numerar din economia a scazut. Altfel spus indicatorii monetari arata o economie care se restrange”
  florincitu.wordpress.com/2013/03/27/guvernul-trebuie-sa-reduca-taxele-acum/

  2. “In ultimele zile am tot auzit ca se vrea o reindustrializare a Romaniei. Bineinteles nu este un proces natural pornit dinspre sectorul privat. Ca toate ideile “bune” din Romania este un proiect propus de guvern.
  De ce oare? Graficul de mai jos arata ca rata de crestere a productiei industriale ramane negativa atat in Japonia cat si in UE, iar in SUA este in scadere. Ce inseamna asta? Cerere scazuta pentru acest sector. Si atunci de ce vrea Romania prin “illuminati” sai sa foloseasca resursele putine pe care le are pentru are” florincitu.wordpress.com/2013/03/29/pentru-cine-vrea-guvernul-reindustrializarea-economiei/construi un sector pentru care nu exista cerere? “

 6. Tiberiu spune:

  @un liberal optimist
  corect ai spus ,vinovatii de situatie sunt acei romani care si-au vandut Tara si sufletul strainilor pentru cativa firfirici.
  Mai mult decat tradarea, prostia cetatenilor este responsabila.
  Nu era oare la mintea cocosului ca la alegerile di 2008 cetatenii sa acorde sufragiul lor liberalilor dupa o guvernare exceptionala care le-adus prosperitate generala si mariri substantiale de pensii si salarii?
  Cine este de vina ca PDL si PSD au primit fiecare in parte peste 33% din voturi in timp ce liberalii numai 18%.
  In democratie nu “vorba” ci “votul bate curul”!
  te rig citeste postarea precedenta adesata lui @Gelu

 7. un liberal optimist spune:

  @Marius Bacau,
  Nici eu,, niciun liberal, niciun pesedist si finalmente niciun uselist nu stim toate detaliile unei guvernari incepute sub cele mai dificile auspicii politico-economice. Nu mai sunt oficial de peste 12 ani, dar am ramas cu bune reflexe de analiza prin prisma afacerilor mele. Pentru a te convinge priveste mai atent scenariul realitatilor politico economice si strategice:Isarescu si basescu, niste mediocri de doi lei ne-au adus in cea mai nefavorabila situatie. De Iliescu nu mai zic nimic pentru ca asta era prea cretin sa conduca destinele RO. Dar daca l-a vrut poporul asta a fost!
  Practic astia doi, pe niste firfirici si-au vandut Tara, legand-o de cele mai grele lanturi. Orice ministru care iese cu o idee de progres, automat e tarnosit. Intreaga legislatie a fost corupta, magistratii sunt fie santajati ,fie neputinciosi, oamenii politici la fel. Iti spune ceva faptul ca basescu a declarat ieri ca el nu va permite ca in Ro sa se intample ca in Cipru, dupa care sa reitereze ca solutia ar fi ca Ro sa adere la Schengen si la zona euro. Pai tocmai asta s-a intamplat nu numai in Cipru, dar si in Grecia si in Spania, si in Portugalia. Cica acum urmeaza Elvetia. Asta ca au fost dobitoci ca au intrat in Schengen. Italia a fost salvata de Monti cat a fost sef la BCE. Se vorbeste prin piata ca urmeaza Franta, si, n-ai sa crezi, Germania!

 8. Tiberiu spune:

  @Pacala
  Pietele din Asia,Africa,America Latina,China,Rusia au vreun defect?
  Dolarii lor sunt Mai putini buni decat dolarii americanilor siau japonezilor?
  Daca poti sa produci o marfa buna la un pret competitiv vei avea intodeauna clienti indiferent daca este sau nu criza.
  Cine va incerca sa concureze Chinezii la imbracaminte ieftina este fireste dobitoc,insa poti concura cu Franta in moda vanzand chinezilor la preturi Mai ieftine decat francezii (nu in Franta,Italia sau SUA).Acest mod de gandi ecoonomic poate fi valabil in toate ramurile.

 9. un liberal optimist spune:

  @Tiberiu,
  O sa citesc si o sa scriu mai incolo. Acum am putintica treaba!

 10. un liberal optimist spune:

  @Katrina,
  Pai dacaai pa’sa de ce nu traiesti in Hungary?Acolo e bine, gasesti joburi la alegere, salariile sunt mari, sau ai mari oportunitati de afaceri, ma rog , tot tacamul fericirii pe pamant. Numai ca prietenii mei hungari imi spun altceva…

 11. un liberal optimist spune:

  @Katrina,
  Cu maturatorul de strada ai dreptate. Pe la mine in cartier nu stiu care primarie, de sector, municipala au angajat o companie de curatenie. Ii zice Romprest. Evident ca oamenii astia prost platiti fac si ei curatenie pe strazile principale pe unde ii controleaza sefii.Pe strazile secundare vin doar la comanda. Eu nu-i chem(ca am scule performante sa-mi curat singur portiunea de strada din dreptul proprietatii mele, dar cand vine seful lor ii reclam(lasand portiunea in paragina). Sa vezi cum vin cu matura si lopata-n dinti. Vecinii mei ramasi cu reflexele comuniste muncesc ca prostii de teama amenzii primariei, care, de fapt nu exista.

 12. un liberal optimist spune:

  @Tiberiu,
  In sfarsit am reusit sa citesc ce-ai scris si despre BRICS si despre echipa nationala(desi nu-i un subiect de macroeconomie). Ca sa accesezi la BRICS trebuie sa scapi de Isarescu si basescu(compradori de “succes” ai falimentarii economiei nationale). Numai ca USL s-a trezit tarziu cand a ajuns la guvernare, deoarece in opozitie, pareau ca vor sa scape de grijile guvernarii. Cand s-au trezit in preajama alegerilor au jucat la cacialma desi stiau foarte bine in ce lanturi ne legasera Isarescu si basescu. Nici lor nu le venea sa creada ca vor lua scorurile mirobolante la cele trei scrutinuri. Este limpede ca baietii astia s-au prezentat la examenul guvernarii cu deshtul in gura. Pe ralatiile externe s-au trezit baietii exclusi de la selectie, iar pe intern habar n-aveau ce gauri negre le-au lasat basistii si Troica. Acum trag ponoasele. Eu in toata cariera mea la stat n-am acceptat o pozitie pana nu m-am convins ca merita si sa o domin. Ce face acum Maestrul e un joc inteligent. Asa cum si Nita si Grapini si Chitoiu si Fenechiu incearca sa faca. Dar se izbesc de nisti ziduri medievale construite de compradorii romani sub conducerea lui Isarescu si basescu. Despre cumafaia aia de la Justitie nici nu mai comentez. E marea gafa a lui Crin!Si ea o agenta a serviciilor, ca si Haineala, ca si MRU, ca si fostul sef al BVB( noroc ca l-au depista actionarii si l-au dat afara!).

 13. Ivi spune:

  O intrebare simpla Varujan – de ce lucrezi doar intr-un cerc restrans la Strategia de reindustrializare ?
  Ar fi bine sa organizezi dezbateri deschise si cu alti specialisti si nu doar cu cei din minister…
  Personal astept sa organizezi dezbateri publice deschise tuturor specialistilor si in special ma intereseaza mai intai viziunea (teoria economica, daca vrei), perspectiva din care construiti strategia si apoi planul de actiune… Si sa nu-mi spui ca acestea nu conteaza sau ca nu te intereseaza, pentru ca Keynes iti spune clar ca: ”The ideas of economists and political philosophers, both when they are right and when they are wrong, are more powerful than is commonly understood. Indeed the world is ruled by little else. Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist.”
  …in acest sens mi-ar place sa ne spui si pe viziunea carui economist si/sau curent economic va intemeiati strategia

  • @ Ivi

   Vom avea discutii cu reprezentantii tuturor industriilor. Reindustrializarea nu se bazeaza pe viziunea unuia dintre ganditorii paradigmelor economice de tip clasic, neoclasic, keynesian etc. Dar vom mai vorbi despre asta.

 14. un liberal optimist spune:

  @Ivi,
  Pari inocent. In zilele pe care le mai traim, toate teoriile economice studiate au ajuns la cosul de gunoi! E cam ca prin comuna primitiva, daca te gandesti ca un proprietar de intreprindere(statul) nu poate sa vina cu bani de acasa sa-si salveze afacerea pentru ca niste neica nimeni(Troica) nu-i da voie. Incadreaza tu aceasta situatie inimaginabila intro teorie economica studiata.

 15. un liberal optimist spune:

  Asta ca tot a declarat Ponta ca avand in vedere ca mUE nu aproba ajutor de stat la Oltchim nu se mai poate face nimic. Si Maestrul, dand din colt colt se face ca ploua. Geaba strategie de reindustrializare daca nu esti in stare sa-ti mentii cu banii tai propria ta afacere(Oltchim).

 16. tudor spune:

  @un liberal ….

  ma simt obligat sa i iau apararea Dnei Pivniceru: consider ca a fost cel mai competent si mai bine intentionat dintre ministrii ai justitiei care s au perindat.
  Faptul ca nu a dorit sa si asume nominalizarea CK la dna o onoreaza; sa faci balet intre duplicitatea lui ponta si complicitatea Comisiei, impotriva propriilor convingeri, nu este usor; iar Dna Pivniceru chiar are convingeri!

 17. tiberiu spune:

  @Un liberal optimist
  Iata ca scepticismul meu de ieri in legatura cu Oltchim pare indreptatit. Pai BaSecu si mafia lui ,FMI si CE lucreaza mana in mana sa puna la pamant economia romaneasca pentru a transforma tara in una slaba ,saraca , lesne cumparabila si lesne de jecmanit, iar cetatenii ei in niste sarantoci dispusi sa lucreze pe salarii de mizerie.Pai de ce sa dea aprobare CE sa fie salvat Oltchim cand asta este contrar strategiei lor ?
  Ro a devenit o semicolonie si e pe cale de a deveni o colonie de tipul unei tari africane a secolului 19 dominate de politic si economic de marile puteri si de agentura lor.

 18. tudor spune:

  @Tiberiu

  Cred ca este necesara aparitia unui partid politic eurosceptic.

  Te bagi?

 19. un liberal optimist spune:

  @tudor,
  Cu scuzele de rigoare, esti un naiv!

 20. un liberal optimist spune:

  @Tiberiu,
  Iti scimbi opiniile dupa cum bate vantul stirile. Citind ce produce, eu cred ca cetaten roman platitor de taxe si impozite ca reprezentantii mei in Parlament si Guvern sunt obligati s-o salveze, deoarece e proprietatea noastra. Ca daca tot ne-au marit taxele si impozitele, cu banii astia colectati sa salveze si proprietatea noastra(Oltchim).

 21. un liberal optimist spune:

  @tudor,
  Pai cu exceptia basistilor toate partidele sunt eurosceptice. Pana si BNR!?

 22. tiberiu spune:

  @Un liberal optimist
  Nu-mi schimb deloc opiniile,dimpotriva. @VV a explicat ca ajutorul de stat este considerat de CE ca un factor de deturanre a concurentei si cererea minsterului pentru ajutor de stat la Oltchim a fost respinsa.Mai mult eu sustin ca in cazul Ro aceste parghii sunt folosite cu prioritate pentru a fi falimentata economia.
  Am spus ca acest plan diabolic a fost pus la punct de multa vreme de mafia basista complice cu FMI si CE.
  La fel ca atunci cand arbitrul este cumparat de adversari orice incercare de aparare a intereselor nationale va declansa proceduri de infringement cu taierea fondurilor europeene.
  Aceste amenintari timoreaza guvernul Ponta pe buna dreptate.

 23. un liberal optimist spune:

  @tiberiu,
  Ce zice mUE e ca si monopolul otoman pe intreaga productie agricola a Principatelor Romane. Noroc cu Pacea de la Adrianopole din 1829 cand rusii (cel mai mare dar al lor, Generalul Kiselef(v) sa traiasca) au desfiintat acest monopol prin Regulamentele Organice deschizand Piata Agricola la Bursa de la Amsterdam. Asa au iesit Principatele Romane din starea coloniala. Asteptam un nou General Kiselef(v)!

 24. tiberiu spune:

  @Un liberal optimist
  In zilele noastre “generalul Kiseleff” trebuie sa fie roman(Crin ?) sau poate armean(sic!).
  Daca guvernul Ponta in general si @VV in special resuseste revigorarea economica si industriala a Ro ,nimeni in UE nu-si va mai permite sa trateze o eventuala putere economica cu dispretuil cu care Romania cu Basecu la Cotroceni este tratata.
  Crin la Cotroceni cu un guvern eficient si o tara pe crestere economica Ro va fi vazuta si tratata cu totul altfel.
  E f.f. greu dar sunt optimist

 25. Sorin Gyorgyfalvi spune:

  @ Mihail

  eu nu ma mir de reactia maestrului, a cam ruginit si dansul I-a disparut spiritual revolutionar…

  ia de ici sa vezi un raspuns similar, atentie la data!!!

  http://vosganian.ro/?p=3970&cpage=1#comment-201509

  sorin gyorgyfalvi spune:
  august 4, 2012 la 8:04 pm

  @ VV

  cred ca ar trebui ca Antonescu sa profite de perioada asta de respiro, si sa numeasca procuror general, iar Corlatean sa numeasca sef la DNA. N-are niciun sens sa va mai uitati ce crede sau ce zice UE, pentru ca UE are interese directe si indirecte pentru PPE care e in deriva la nivel european. Chiar si interimar, Crin Antonescu are legitimitate totala, si populatia care i-a dat cu flit lui basescu percepe actualul Parchet General si DNA ca fiind instrumentele lui basescu, folosite in mod total abuziv.

  Odata numit cineva procuror general, indiferent daca revine basescu la cotroceni nu-l mai va putea schimba, iar acea persoana va putea face curatenie acolo. La fel si la DNA. Daca nu se face asta, s-ar putea sa avem inca 2.5 ani de show-uri cu arestari pentru multumirea intereselor lui basescu.
  …..
  …..
  Nu ca m-ar interesa cum urla basescu, dar din experienta anilor trecuti stiu ca unii de prin institutii fac pe ei cind urla basescu. Si stiti de ce? Tocmai pentru motivul pe care l-am spus in primele rinduri: deocamdata ARE la indemina Parchetul General si DNA-ul.

  VarujanVosganian spune:
  august 4, 2012 la 9:28 pm
  @ sorin gyorgyfalvi

  Termenul pentru procurorul general nu a expirat inca. Ar insemna sa o demitem pe Kovesi. Am da apa la moara celor care zic ca vrem sa punem mana pe justitie.