Înainte şi după şase seara

Înţeleg că PSD va merge singur la alegerile europene de anul viitor şi că pentru acest partid campania electorală începe chiar de mâine. E un gest curajos, al unui partid care are încredere in forţele sale şi nu putem decât să luăm act de el, ca atare.

În acelaşi timp, nu putem să nu ne gândim că cel mai important lucru nu e să învingi în alegeri, ci să învingi după alegeri. Alegerile sunt ca un fel de uşă prin care intri. Importantă nu e uşa pe care o deschizi, ci casa în care intri. De aceea, dincolo de îndemnurile mobilizatoare de la Congresul PSD, rămâne întrebarea: cum va arăta România cu un Guvern în care de mâine partidele componente intră în campania electorală, unul împotriva celuilalt?

S-ar putea spune că va fi o campanie electorală de o factură aparte, fără patimile campaniilor pentru Parlamentul naţional. Oricum am lua-o, e o competiţie. Candidatul PSD va spune: “Votaţi-mă pe mine!” Candidatul PNL îi va ţine hangul: “Ba votaţi-mă pe mine!” Alegătorul se va uita când la unul, când la celălalt şi va întreba, pe oricare din ei şi pe bună dreptate:  “Dar de ce să te votez pe dumneata şi nu pe celălalt?” Ce va spune atunci candidatul? Că el trebuie votat, pentru că e cel mai bun. Suntem, e drept, împreună, la guvernare, dar ai noştri alcătuiesc partea bună, ceilalţi, Dumnezeu cu mila…Va fi destul o scânteie ca pălălaia să se aprindă.

Cel mai nostim va fi, în campanie, cu noi, miniştrii. Până la şase după-amiaza vom fi colegi de Guvern, solidari unul cu celălalt. Ne ajutăm unii pe alţii, ca fraţii, ne avizăm actele legislative unii altora, participăm cu sârg la comitetele interministeriale. După şase seara, când mergem la televizor, lucrurile se schimbă. Suntem preopinenţi, fiecare trebuie să convingă în dauna celuilalt. Ne vom privi cu căutături piezişe, vom arunca unii în alţii cu cuvinte ca, în filmele mute, cu farfuriile de frişcă. Nu mai vorbim de mitingurile din provincie unde neînduplecarea faţă de toate celelalte partide trebuie să fie plină de elan, ca să înaripeze activiştii de partid.

Cred că cel mai important lucru nu e să învingem în alegeri, ci să ne învingem destinul. De zeci de ani – dacă nu chiar de sute – noi, românii, nu luăm un lucru de un capăt ca să-l ducem neabătut până la capătul celălalt. Şi, de acolo, înnodând lucrurile, să le continuăm spre ceea ce înaintaşii noştri numeau evoluţie organică. România are nevoie de stabilitate politică, iar autorităţile au nevoie de încredere, atât de la cetăţenii români cât şi de la partenerii externi. Dacă ceva, chiar dacă nu ne e pe plac, e menit să menţină stabilitatea, atunci merită făcut. Iată, de pildă, decizia PNL de a renunţa la Ministerul Justiţiei. Dacă ceva creează riscuri, atunci unii sau alţii s-ar putea să câştige pe moment, dar România în ansamblul ei nu.

E bine să fii puternic şi să fii conştient de asta. Dar uneori, pentru tine şi pentru ceilalţi, e mai bine să fii cumpătat.

65 Responses to “Înainte şi după şase seara”

 1. Pacala spune:

  VV
  Dar era decis demult intre preainteleptii si cuviosii sefi ai usl ca la europarlamentare fiecare cu aia masii. Pe dvs va doare de metafizica proiectului comun, da-l in masa, nu se strica caruta cand e ciolan pt toata lumea… :)

 2. Cristi spune:

  Domnule Vosganian
  Sunt curios ce va face PNL cu Tariceanu,de vreme ce luni isi va oficializa relatia cu MRU via “Romania Liberala”.Personal gestul sau de a sustine acea gasca basisto-unguentista m-a dezamagit profund si cred ca foarte multi din cei ce sustin PNL la ora actuala simt acest lucru.

 3. Marius Bacau spune:

  @Varujan
  Era de asteptat ca PSD sa faca gestul acesta si sa-si anunte in stilul caracteristic intentia de a candida pe liste separate. In cercurile PSD se vorbeste tot mai insistent despre chinul de a imparti puterea cu PNL si despre usurarea care se va simti in randurile membrilor PSD atunci cand PNL va parasi de buna voie guvernarea si USL se va destrama.
  Maestre, comentariile mele din ultima perioada au fost putin cam acide, recunosc. Nu mi-au placut absolut deloc declaratiile bombastice si triumfatoare ale liderilor PSD lansate de la tribuna congresului. Ei fac regionalizarea, ei modernizeaza Romania, ei fac, ei dreg. Ei guverneaza tara, asa se intelege.
  Ii incurcam maestre, se vede cu ochiul liber. Dar sa nu uite liderii PSD ca datorita aliantei cu PNL credibilitatea lor a crescut. Sa nu uite liderii PSD ca multi dintre ei sunt penali.
  PNL stie sa-si respecte intelegerile si parteneriatele. PNL niciodata nu a tradat vreun partener de alianta indiferent cum s-a numit acel partener.
  Maestre, alegerea celor 8 vicepresedinti regionali ai PSD ma duce cu gandul ca varianta finala e regionalizarii va fi cea anuntata de Dragnea, cu 8 regiuni. Nu vor tine cont de varianta PNL . Domnul Johannis trebuie ascultat.
  Nu stiu ce va fi, dar eu unul sunt ingrijorat. Se discuta mult in culise, iar la tv se mimeaza dragostea.

 4. Pacala spune:

  Inca una. Dupa 2 luni de zile in care bolnavii de cancer nu au avut medicatie, in care presa era acuzata, azi face marele nicolaescu conferinta de presa in care anunta victorios ca a rezolvat criza citostaticelor. Criza o mai rezolvase si ponta acum o luna. Coane, ne vedem la europarlamentare…. Criza s-o fi rezolvat ca or fi murit saracii oameni….

 5. emi spune:

  Si PSD singur cum face regionalizarea?

 6. adrian spune:

  Paradoxal, o competitie intre aliati ar trebui sa fie o sansa pentru dezbatere caci, intr-o tara civilizata cu oameni civilizati, “catindatii” – de fapt influentii sau platitorii de loc eligibil – ar trebui sa isi sustina campania prin a arata ce fac ei mai bine si nu cum face celalalt mai prost. Or, sa fim realisti, nu va fi vorba despre asa ceva iar pentru mine oricum decizia e luata. Voi vota cu Laszlo Tokes. Sa fie “caterinca” pana la capat caci daca nu ma duc la vot nu rezolv nimic. Va dati seama ce natie e asta care din 33 de europarlamentari se disting: Tokes, Vadim, Becali, EBA, TRU si nu in ultimul rand Severin? Iar doza de incredere cea mai mare ni se spune ca o are o mincinoasa nerusinata precum Macovei? Eu spun sa votam autodistrugerea in continuare …

 7. Marius Bacau spune:

  @Pacala
  Vezi ca in nota in care postezi iti vei atrage reprosuri. Aseara le spuneam celor deranjati de comentariile mele ca nu inteleg sa aplaud ca o foca tot ce face unul sau altul.

 8. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Si mie mi s-au parut prea triumfaliste declaratiile de la congres! Insa eu cred ca sunt inutile avand in vedere mentinerea austeritatii in acest an. Nici anul viitor nu se anunta prea bun. Eu cred ca pana la urma se va reveni la listele comune pentru europarlamentare.
  Dar , oricum daca incepe campania mai devreme scotet-ii la bataie pe candidati. Ministrii. sa-si vada de guvernare.
  Adevaratul test pentru anul acesta va fi la referendum, cand se vor racori multe capete infierbantate.

 9. adrian spune:

  @VV sper sa aveti dreptate! Poate dl Busoi va gasi un alt loc de lancezeala iar dna Valean va face lobby pentru Rosia Montana Gold Corporation din alta postura. Pacat ca dna Nicolai n-are destui colegi pe masura si pacat ca dna Weber a cam tras pe dreapta (in sensul de odihna nu in sensul bun al politicii). Dintre ceilalti se pare ca doar dl. Ivan de la PSD putea sa fie mai articulat. Dezbaterea aia despre referendum m-a lasat un gust extrem de amar dupa cum am si scris la momentul respectiv … Am vazut o adunatura de mincinosi (PDL) sprijiniti de incoerenta celorlalti (USL). De aceea, cumulat cu dezamagirea morala grava din ultima vreme produsa mie de USL, am decis sa votez cu acel maimutoi, spre paguba tuturor daca binele nu mai poate fi atins.

 10. adrian spune:

  Adica asta scriam in 14 septembrie 2012:

  “Am fost stupefiat de modul în care s-a desfăşurat aşa-zisa dezbatere asupra situaţiei din România. În primul rând nu am înteles de ce bugetul nostru s-a mai subţiat un pic pentru a-i deplasa acolo pe dnii Zgonea şi Şova !? Dar asta e doar un amănunt …

  Am stat cu gura căscată ascultând “discursul” dnei comisar Reding. Am avut senzaţia ca m-am întors în timp iar domnia sa era de fapt комиссар în vremurile tribunalelor poporului. Căci n-am auzit de mult un asemenea straşnic limbaj de lemn în care sunt aruncate de-a valma cuvinte şi formule cheie (“statul de drept” fiind în exces) într-o acuzaţie fără niciun fel de element concret in spate. Dar nici macar un element concret prin care Ponta ar fi facut şi ar fi dres. Comisia e în continuare îngrijorata …
  Eu nu sunt îngrijorat, eu sunt îngrozit de-a dreptul de faptul că un asemenea politruc poate da peste cap o ţară şi nimic nu i se poate întâmpla (politic desigur). Am fost insă şi complet dezamăgit de nivelul reprezentannţilor noştri în PE. Vadim, ca întotdeauna un nebun egocentric care nu a ratat oportunitatea de a spune tuturor că a fost şi el o dată în turul doi al alegerilor prezidenţiale. Cred ca ăsta fost subiectul intervenţiei lui. Ungurii n-au avut treabă cu referendumul n-au avut nici acum cu subiectul discutat, ei au tras cu “castravetele”, cu proprietăţile lor şi cu alte alea … Nu zic de obişnuita şopârlă numită Macovei. Nu zic nici măcar de absolut neruşinatul domn Preda.
  Ba să zic, să fie clar de ce cred că este o LEPRĂ. Cum poţi să ai tupeul să arunci o minciună imensă în PE spunând că românilor din afară li s-a încercat negarea dreptului la vot? (“Cum să reacţionezi când cetăţenilor din România care muncesc sau studiază în statele membre li se contestă dreptul de a vota” a zis meschinul, luat de aici). Daca pretinzi că predai ştiinţe politice se presupune că înţelegi noţiunea de “listă electorală permanentă” şi ca eşti în stare să constaţi că nimănui nu i s-a negat dreptul la vot. Când socoteşti însă cvorumul, este altceva în discuţie iar ca să amesteci în acest fel lucrurile şi să tragi concluzia ca se încearcă împiedicarea dreptului la vot al celor de peste hotare înseamnă că renunţi fără nicio ruşine la onoare. Căci omul nu poate pretinde că este un cretin care nu înţelege despre ce este vorba în propoziţie, este doar un nemernic ce minte fără să i se mişte un muşchi de pe faţă altfel decât obişnuitul sau rictus dispreţuitor faţă de ceilalţi.
  Revin la dezamăgiri. Dl. Paşcu este cea mai mare. S-a agitat ca un băieţel în curtea şcolii care vrea să-i explice el învăţătoarei de ce s-au bătut doi colegi: “eu, spun eu … am şi bileţel albastru!”. Până la urmă a vorbit de două ori fără să fie în stare să spună nimic dar părea foarte vesel că a apucat să spună şi el ceva. Aceeaşi bâlbâială şi la domnii ceilalţi de la PSD. N-au fost în stare să pună o întrebare coerentă în 30 de secunde ori s-au înecat în chestii de detaliu care nu interesează pe nimeni în cadrul unei discuţii de principiu (Boştinaru). O astfel de abordare aduce doar o doză de mahalagism românesc în Europa căci distinsul domn nu făcea decât să-i trasmită un sincer “ba pe-a mă-tii” mumei pădurii portocalii … Apoi acea doamnă făţoasă, cu steluţă în piept, cu coafura care rezista, a luat cuvântul. Aş zice că dna eurodeputat Dăncilă e o incompetentă politic pentru că zis de mai multe ori, dând apă la moară scursurilor, că Băsescu a fost demis de Parlament. Să faci o asemenea confuzie de termeni e o dovadă de prostie, nu ca la dl. Preda care face chestiile astea conştient şi cu neobrăzare. Doamnă dragă, Băsescu a fost suspendat; demiterea era în grija poporului chemat la referendum!
  Asta era de fapt şi esenţa care trebuia explicată dobitocilor de la PPE care se informează din “presă” cănd aruncă pe gură gugumăniile pe care le aruncă! Mulţi imbecili cu nasul pe sus în acel parlament şi din păcate/fericire au fost şi foarte, foarte puţini prezenţi. Parcă a fost o reuniune româno-maghiară acolo … Nici unul n-a înţeles nimic şi unii au şi spus asta cu subiect şi predicat. Au plecat cum au venit, cu credinţa că dna комиссар Reding n-are cum să spună altceva decât nişte adevăruri, chiar dacă, de justiţie ocupându-se dumneaei, nu a susţinut cu absolut niciun fapt ceea ce a afirmat cu o morgă atât de serioasă. Şi ca să nu uit de asta, aceeaşi morgă serioasă a abordat-o când s-a dus Corlăţean la ea la comisie săptămânile trecute. Aşa apărea în frânturile de la ştiri, venind pe coridor şi intrând în clasă cu o figură severă întinzând mâna ministrului nostru de externe cu un anumit gest de greaţă. Mie mi s-a făcut greaţă când am văzut cum l-a primit. N-am spus degeaba “clasă”. Aţi văzut în ce birouaş meschin l-a primit şi cum a aşteptat-o Corlăţean cuminte acolo între patru pereţi? Asta mie mi se pare foarte ofensator dar nimeni nu pare că a remarcat chestiunea asta de protocol a primirii unui ministru de externe al unui stat membru UE. Bine că nu l-a primit la registratură, din spatele ghişeului … dar asta e altă poveste.

  Noroc totusi cu tânărul Ivan, europarlamentar de la PSD, care a fost foarte articulat şi a putut să spună pe puncte despre ce e vorba. Şi noroc că a fost şi dna Nicolai care să insiste coerent asupra unor principii care sunt călcate grav în picioare, de natură să intereseze PE TOŢI europenii şi nu numai pe nişte argaţi români ai Comisiei Europene ce suntem, din pacate.

  Jalnică dezbatere, jalnică pregătire, jalnic rezultat. Şi nici nu costă puţin …”

 11. Kronstadt an der Graft spune:

  Nu pricep ce atâta surpriză pe capătul unora că PSD încearcă să fure startul. Cam cât credeați că ține alianța asta contra naturii? Înțeleg că ați făcut o alianță anti PDL, sau mai bine zis anti Băsescu. Acum de bine de rău l-ați scurtcircuitat cumva pe marinar, așa că vă puteți vedea de împărțit puterea. Cel puțin așa cred baronii teritoriali, care abia așteaptă să-și satisfacă interesele. Evident că este prematură ruptura, și evident că o să vă coste enorm asta din punct de vedere electoral, dar asta e altă poveste, ce nu-i interesează pe acești baroni de conjunctură care vor să-și trăiască momentul cu orice preț, chiar dacă bănuiesc că ar putea pierde pe termen lung. Pentru că în final programele pentru termen lung sunt ale celor de la București, pe când în provincie programele sunt de azi pe mâine.
  Atât timp cât PNL-ul nu va fi un partid pentru toată țara nu va avea succes mai mult de 25%.

  • @ Kronstadt

   Alianta cu Basescu a inceput sa scartaie dupa vreo sase luni. CDR cred ca a rezistat ceva mai mult. Sper ca, totusi, USL sa bata recordul de longevitate. Altminteri cine o sa mai dea doua parale pe toate aliantele noastre?

 12. adrian spune:

  @VV: nu stiu despre ce comediant vorbiti. Nu voi vota lista PNL pentru ca nu mai vreau sa cautionez alte tepe electorale. Singura varianta in care ma voi razgandi va fi cea in care as regasi-o pe dna Nicolai prima pe lista. Si, cumulat, sa nu-i mai regasesc degeaba pe dl. Busoi si nici pe dna Valean.

 13. lordul john spune:

  @VV

  Important este care va fi mesajul european al PNL la europarlamentare. Ce curent doctrinar va prevala? Vrem o Europa a natiunilor sau o natiune eurupeana?

  PS. am povestit catorva pcolegi englezi despre Cartea soaptelor si au fost foarte impresionati. Unde pot gasi cartea, in varianta in limba engleza?

 14. Kronstadt an der Graft spune:

  VV
  Din păcate noi nu avem în general politicieni de anvergură, cu pretenții pentru termene lungi. Există oportuniști politici care vor să-și satisfacă interesele pe termen scurt, pentru ca apoi să-și digere agoniseala pe îndelete. Am sperat că Ponta va fi preocupat de o carieră politică de lungă durată, pentru care ar fi avut nevoie de multă abilitate și corectitudine în ceea ce face, dar se pare că nu reușește să vadă dincolo de alegerile următoare. Problema lui, cariera lui, dar și problema noastră căci ne-a furat speranțele investite în USL.
  În același timp Antonescu se lasă dus cu zăhărelul că o să fie ales președinte, dar în ultimul moment va constata că a fost înșelat. Ar fi bine dacă și-ar lua măsuri de siguranță din timp, pentru că pe socialiști nu te poți baza nici să te treacă strada.

 15. tiberiu spune:

  @VV
  Absolut de acord cu dv si absolut in dezacord cu decizia lui Ponta de a candida separat pentru PE
  Voi incepe sa bombardez “blogul lui Ponta ” cu reprosuri.Din fericire mai este multa vreme ca sa poata fi schimmbata aceasta decizie eronata.

 16. Pacala spune:

  Mariud bacau
  Ti se pare ca aplaud ca foca?? Cine nu e de acord cu opiniile mele nu are decat…

  Vv
  Ba eu aud de vreo juma de an chestia cu participarea separata la europarlamentare, zisa chiar de sefii usl. Nu preaam inteles atunci, acum pot candida si incrucisat, eu votla usl nu mai dau. Sa ii voteze matusa tamara…

 17. Pacala spune:

  Crin Antonescu: Formal, ACD si PSD pot candida si separat la europarlamentare
  http://stirileprotv.ro/stiri/politic/crin-antonescu-formal-acd-si-psd-pot-candida-si-separat-la-europarlamentare.html
  (acum 3 luni)

  PNL si PSD vor candida separat la alegerile pentru Parlamentul European din 2014. Europarlamentarul PNL Renate Weber afirma ca inca de la constituirea USL s-a decis ca liberalii si pesedistii sa mearga impreuna “pana la europarlamentare”.
  http://www.revista22.ro/pnl-si-psd-vor-avea-liste-separate-la-alegerile-europarlamentare-din-mai-2014-23874.html

  02.12.2012 Crin Antonescu: La alegerile europarlamentare din 2014, PNL şi PSD ar putea CANDIDA SEPARAT
  http://www.ghimpele.ro/2012/12/crin-antonescu-alegeri-europarlamentare-2014-pnl-psd-ar-putea-candida-separat/

  Deci stire noua DA? Jos Ponta. haida de!!!

 18. tiberiu spune:

  @all
  Decizia de a participa separat la alegerile europarlamentare este extrem de periculoasa.Cine crede ca mafia pedista -basista si-a spus ultimul cuvant si alegerile prezidentiale de anul viitor sunt deja pierdute pentru ei va inselati amarnic.
  Pana dupa alegerile prezindentiale USL TREBUIE sa mearga impreuna pentru a avea garantia succesului.Orice alta solutie inseamna un joc politicianiast tupid din categoria gafelor monumentale ale lui Geoana si prezinta riscul enorm ca anul viitor sa fie un presedinte probasist la Cotroceni cu efecte politice si economice dezatruase.

 19. Pacala spune:

  tiberiu
  Era decis de luni bune. Vezi mai sus declaratii si data lor. Deci, niama noutate….

 20. papy spune:

  ATI RAMAS LA FEL DE SIMPATIC CA SI INAINTE DE A FI MINISTRU !
  HARUL DVS DE A SCRIE ESTE VIZIBIL SI IN ACEST CONTEXT IN CARE, DE FAPT, VA EXPRIMATI O MARE “UIMIRE”.

 21. tiberiu spune:

  @Pacala
  Alegerile pentru PE sunt deocamdata o chestiune de imagine publica, mai putin pentru alegatori si mai mult pentru proprii activisti de partid .Daca se anunta de pe acum ca USL va merge impreuna multi activisti PSD,PNL,Pc creditati cu mai putine sanse nu ar fi depus eforturi. Asa insa se anunta o competitie deschisa.
  Ponta este superinteligent,desi in problema procurorilor a dat-o in bara.,nu atat prin CINE a fost desemnat cat mai ales CUM a fost procesul de decizie(total gresit in opinia mea)

 22. tudor spune:

  Decizia candidaturii separate pentru europarlamentare este corecta.

  Argumentele, atit de natura ideologica, cit si tehnica, sunt puternice: in timp ce la nivel european exista un proiect comun (usl), acesta nu si gaseste corespondent la nivelul parlamentului european (socialisti/ alde); tehnic, se voteaza pe liste, ceea ce , in principiu, maximizeaza rezultatele candidaturilor separate.

  In fapt, europarlamentarele vor constitui un test de maturitate pentru pnl;
  ramine de vazut masura in care va reusi sa si fructifice cele citeva avantaje substantiale pe care le are din start:
  - alde a sustinut, de cite ori a fost nevoie, promopt si consistent pnl ul, fata de socialistii europeni care, mai ales in chestiunea referendumului antibasist au fost cel putin sovaielnici, ca sa nu spun altfel
  - sir graham watson a devenit o persoana de oarecare notorietate in romania si este apreciat, mai ales de o buna parte a electoratului antibasist, iar folosirea sprijinului acestuia in campanie va fi un atuu; prin comparatie, swoboba este sters, ambiguu, alunecos
  - doamnele renate weber, norica nicolai si ramona manescu sunt foarte active, au initiat actiuni actiuni si dezbateri in PE asupra unor probleme de interes pentru electoratul antibasist; comparativ, doar ivan a miscat ceva
  (de acord cu faptul ca busoi e mina moarta, iar doamna antonescu , foarte discreta).

 23. tudor spune:

  @VV

  Atentie la nitza girimea: am impresia ca vrea sa va ia si pianina!

 24. Pacala spune:

  Tiberiu
  Eu am gasit relatari in presa ca decizia separarii la europarlamentare e mai veche. Deci nu e o surpriza. Ah, motivatia politica si electorala e alta mancare de peste. In rest, sanatate, eu nu mai votez usl…

 25. emi spune:

  Dragoste cu sila nu se poate. Ramane ca PNL sa-si vada de drumul sau cu fruntea sus si cu responsabilitate, ca si pana acum. Oricum nu muncea PSD pentru PNL…
  In Italia, de teama ca va castiga alegerile prezidentiale Stefano Rodota, care nu are tangenta cu sistemul mafiot, s-a decis revenirea lui Giorgio Napolitano care are deja 88 de ani, la sfarsitul acestui mandat va avea 95 de ani, si care se pricepe al naibii de bine sa protejeze Sistemul. Se pare ca se urmareste chiar sa modifice Constitutia, pentru ca Italia sa devina Republica prezidentiala (acum presedintele e ales de Parlament cu minim 2/3 din total voturi). Este prima data cand un presedinte italian este reales.
  Show-man este Beppe Grillo, care promite luna de pe cer cu mult talent si acuza contracandidatii folosind cuvinte obscene:
  http://adevarul.ro/international/europa/italia-miscarea-beppe-grillo-nu-vrea-coalizeze-niciun-partid-cere-sa-i-incredintat-postul-premier-1_513d911f00f5182b85f2a7e0/index.html

 26. tudor spune:

  erata:
  in timp ce la nivel “national” exista un proiect comun (usl),

 27. emi spune:

  Ce-ar fi sa se rupa PSD inaintea ruperii USL?

 28. Buddha spune:

  EMI
  Cred ca am voie sa-mi exprim o dezamagire, chiar daca in centrul ei e maestrul. De Adam nu prea ai de ce sa te iei, el a INCERCAT sa ma tempereze.
  Si nu, nu am seminte.

 29. buddha spune:

  Emi
  Ce ne facem daca se rupe totusi PNL inainte sa se rupa USL? Toata miscarea asta cu Romania liberala, care reuneste nume ca Sever Voinescu si Toader Paleologu, pe langa initiatorii Chiliman si Moisescu, mi se pare cel putin dubioasa.

 30. Sorin Gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  eu cind v-am spus ca de la fisura cu kovesi vine si ruptura probabil ca nu m-ati crezut. PNL s-a pus singur in situatia asta, Ponta trebuia sanctionat grav cind si-a exprimat intentia de a o pune pe Kovesi la dna. Ati preferat sa duceti lupte surde in interior, iar astialalti pe exterior au tot dat in PNL pe la gioale… Atunci era momentul ca Antonescu sa puna veto, adica sa amentinte cu ruperea IMEDIATA a USL daca ponta nu isi baga mintile in cap. In felul asta, ar fi cistigat in ochii electoratului, dar asa… probabil ca va fi vazut ca un partid care accepta orice compromise de dragul puterii. Nu era nicio gravitate daca s-ar fi rupt USL, si PNL ar fi intrat in opozitie, pentru ca in primul rind ca PNL si asa nu are mari beneficii din guvernare, dupa cum vedeti se allege doar cu oalele sparte, si in al doilea rind nu s-ar fi ajuns la ruptura daca PNL ar fi fost ferm pe pozitie, deoarece PSD fara PNL nu ar putea face nicio reorganizare administrativa, de Constitutie nici nu mai vorbim. In schimb, daca am fi vazut un PNL ferm, in mod cert Antonescu ar fi putut merge in alegeri fara nicio sustinere directa din partea PSD, ci ar fi putut obtine suportul popular masiv. Niciun PSD nu s-ar fi putut pune in calea unui Antonescu extrem de popular. Si in loc ca sa se declanseze rupture in cadrul PNL s-ar fi activat niste voci contra lui Ponta in PSD.

  Abia astept sa vad cine se va mai alatura lui Chiliman in pleiada tradatorilor. Au acolo o pleiada de tradatori sadea: Pavelescu, Unguentu, Server Voinescu, ii mai astept pe suparatii portocalii gen Macovei, Cristian Preda, etc… Era sa uit de Melescanu :P

  Oricum imi place ce se intimpla, unii care au gresit politic incep sa se arda, isi merita pe deplin soarta. O sa iasa o ciorba de toata frumusetea, poate se satura odata poporul asta si da cu toti de pamint.

 31. tiberiu spune:

  @Sorin Gyorgyfalvi
  Fisura din USL cu ocazia nominalizarii lui Kovesi nu a rezultat atat din nominalizare ci din faptul ca nominalizarea s-a facut fara consultarea copresedintilor USL.
  De fapt fisura a fost initiata anterior cu ocazia semnarii acordului de coabitare cand acest acord ar fi trebuit convenit sau respins de toti copresedintii USL si nu numai de Ponta.
  Acum din nou aceeasi comportare disfunctionala a lui Ponta care a anuntat la Congresul PSD ca la europarlamentare se va merge separat fara a fi convenit anterior asupra acestui proiect cu partenerii de coalitie.
  Ponta a deraiat de pe “sina”.

 32. Adam Mares spune:

  Buddha
  N-avem decat sa ne bagam dezamagirea in buzunar si sa lasam oamenii sa se iubeasca. :-)

 33. Sorin Gyorgyfalvi spune:

  @ tiberiu

  nu esti bine informat. Ponta anuntase USL-ul ca vrea sa o puna pe kovesi la DNA inca din septembrie anu trecut la Murighiol. Diferenta consta in faptul ca Antonescu a refuzat categoric, iar Ponta s-a sters undeva cu parerea lui Antonescu. Deci, e chiar cu mult mai grav decit stiu toti sustinatorii koabitarii…. Ca sa intelegi subtilitatea, Ponta le-a dat PNL-istilor mura in gura faptul ca se va alia cu basistii, iar PNL-istii au refuzat sa priceapa… De ce crezi ca imediat dupa alegeri a iesit ponta cu varianta “sa-i luam si pe UDMR la guvernare” ? Simplu: pentru ca PSD+UDMR+basistii radicali din PDL=guvernare fara ajutorul PNL

 34. tiberiu spune:

  @Sorin Gyorgyfalvi
  “Subtilitatea” pe care Ponta nu o sesizeaza este ca suminand USL cu actiunile lui necungetate isi submineaza de fapt propria pozitie.
  Este naiv cine crede ca TB nu va darama guvernul atunci cand va reusi sa submineze unitatea USL.
  Plecarea liberalilor din guvern ar duce la un guvern monocolor PSD cu o sustinere parlamemntara problematica si cu noi ministrii mai slabi ca echipa de ministriii liberali ceeace va face ca sansele lui de reusita sa se micsoreze sensibil.
  Convingerea mea in continuare este ca rationalul lui Ponta este afectat psihotronic

 35. Sorin Gyorgyfalvi spune:

  @ tiberiu

  eu cred ca in mai putin de un an de zile vom avea alt govern: Ponta prim ministru, sustinut de PSD + tabara Udrea din PDL + UDMR + tradatori de prin PPDD + minoritati. Am prezis inca de anul trecut ca daca USL merge pe linia pe care pornise (racolari de portocalii, lipsa de explicatii privind tactica de guvernare, etc…) Antonescu nu va mai ajunge Presedinte, stiam inca de pe atunci ca Antonescu va suferi din plin din cauza lui Ponta

 36. Adam Mares spune:

  @emi
  Te-am visat azi-noapte. Si erai bolnava in visul meu.
  Dar esti bine, nu? Banuiesc ca e doar un vis netot.

 37. emi spune:

  @Adam Mares
  Sunt bolnava de dor…

 38. emi spune:

  @Adam Mares
  Visul tau arata mai curand ingrijorarea ta pentru tacerea mea. In general, in vis, boala cuiva este simbolizata printr-un animal mare. De exemplu daca ma visai ca tin de funie o vaca, sau ma joc cu pui de urs, atunci era un avertisment legat de boala. Dar, e adevarat ca bantui cam mult printre tuberculosi, doamna mea este repartizata intr-un salon cu teava de oxigen, in care sunt tratate sase femei cu probleme serioase de respiratie. Foarte interesanta a fost noaptea trecuta, afara era frig, caloriferele erau reci, iar in camera nu mai era nicio patura (sefa de pavilion a crezut ca a venit vara si le-a dat la spalat). Eu venisem cu un poncho pentru mine, pana la urma a beneficiat doamna Leon de sal. A fost un concert de tuse toata noaptea, pe mai multe voci, sarmanii infirmieri nu au avut o clipa de liniste. A inveli tuberculosii cu cearceafuri, cand in camera nu sunt 20 de grade, este deja culmea nesimtirii…

 39. Adam Mares spune:

  @emi
  Probabil. Ma ingrijorez frecvent pt cei dragi. :-)

 40. Adam Mares spune:

  In Evul Mediu si in Renastere, dragostea era considerata o boala (vezi, de pilda, Marsilio Ficino). Apoi, un filosof modern (Kant, daca imi amintesc bine) defineste dragostea drept un afect senzorial patologic. Eu inclin sa le dau dreptate. Ca pt orice boala, trebuie sa existe insa si niste remedii. Care sunt cele mai bune, nu stiu.
  Stai sa ma mai gandesc putin. :-)

 41. Adam Mares spune:

  O descriere muzicala a bolii :-)

  http://youtu.be/mL_MFVzhMZ0

 42. Adam Mares spune:

  Chestia asta este si on topic: pana la sase seara partenerii din USL se iubesc, dupa sase, incep sa se urasca. :-)

 43. emi spune:

  Mai, cais bolnavior, ai iesit din post? Mihaita, daca ma mai visezi mult nu mai ai nevoie de remedii, pentru ca te vei plictisi de mine. Cel mai simplu, ca sa nu te plictisesti e sa faci precum uselistii: pana la sase vezi jumatatea generoasa a paharului iar dupa sase, pe cea gaunoasa (love, hate). Eu nu consider dragostea o boala ci ca pe o bucurie de a vibra pe aceeasi lungime de unda cu o alta persoana, dragostea este energie pura care apare exploziv din fuziunea a doua jumatati de inimi regasite. Foloseste-o constructiv si te vei simti renascut, nici nu mai conteaza a cata oara…

 44. Adam Mares spune:

  @emi
  In general, eu am un somn profund si nu stiu ce visez, nu-mi amintesc. Doar cosmarurile le retin, pt ca ma trezesc speriat. Te-am visat de vreo doua-trei ori, in ipostaze nefericite. Atat.
  Tu ai zis ca esti bolnava de dor. Poate glumeai. Oricum, dragostea noastra de pe blog a fost o joaca. Frumoasa si tonica, chiar daca uneori m-am razboit, prin tine, cu spectrele din viata mea.
  Am avut un an greu si tulbure, dar e pe sfarsite.

 45. Adam Mares spune:

  Doar oamenii prosti se plictisesc. Si singuri, si impreuna.

 46. Adam Mares spune:

  Dragostea poate fi si boala, atunci cand intampina obstacole. De pilda, doi oameni pot suferi ca nu se pot vedea, ca nu se pot iubi. Totul este sa intelegi natura obstacolelor. Daca sunt totalmente obiective, dragostea, cu toate suferintele inerente, ramane vie, se autoalimenteaza din energia ei. Daca obstacolele tin de tribulatiile partenerilor, dragostea secatuieste sufletul, insa boala poate fi vindecata prin apelul la ratiunea inteleapta.

 47. Adam Mares spune:

  Vorbesc prea elegant. Mai simplu spus, daca obstacolele tin de slabiciunea, rautatea sau egoismul partenerilor, e indicat sa te faci chirurg si sa tai fara mila tumora amoroasa. Daca nu faci asta, cred ca trebuie sa te tratezi de prostie.

 48. Adam Mares spune:

  Freddie Mercury and Monserrat Caballe – How Can I Go On
  http://youtu.be/8CjUvbSjyPY

 49. emi spune:

  Se pare ca nu-i tumoare, sunt obstacole de netrecut, obiective. Asta nu inseamna ca dragostea nu poate evolua, precum plantele, imbracand zidul obstacolelor, inghitindu-l, prin adaptare si invaluire. A fost si joc, mi-e si dor, dar nu vreau sa-ti spun, e secret.