Înainte şi după şase seara

Înţeleg că PSD va merge singur la alegerile europene de anul viitor şi că pentru acest partid campania electorală începe chiar de mâine. E un gest curajos, al unui partid care are încredere in forţele sale şi nu putem decât să luăm act de el, ca atare.

În acelaşi timp, nu putem să nu ne gândim că cel mai important lucru nu e să învingi în alegeri, ci să învingi după alegeri. Alegerile sunt ca un fel de uşă prin care intri. Importantă nu e uşa pe care o deschizi, ci casa în care intri. De aceea, dincolo de îndemnurile mobilizatoare de la Congresul PSD, rămâne întrebarea: cum va arăta România cu un Guvern în care de mâine partidele componente intră în campania electorală, unul împotriva celuilalt?

S-ar putea spune că va fi o campanie electorală de o factură aparte, fără patimile campaniilor pentru Parlamentul naţional. Oricum am lua-o, e o competiţie. Candidatul PSD va spune: “Votaţi-mă pe mine!” Candidatul PNL îi va ţine hangul: “Ba votaţi-mă pe mine!” Alegătorul se va uita când la unul, când la celălalt şi va întreba, pe oricare din ei şi pe bună dreptate:  “Dar de ce să te votez pe dumneata şi nu pe celălalt?” Ce va spune atunci candidatul? Că el trebuie votat, pentru că e cel mai bun. Suntem, e drept, împreună, la guvernare, dar ai noştri alcătuiesc partea bună, ceilalţi, Dumnezeu cu mila…Va fi destul o scânteie ca pălălaia să se aprindă.

Cel mai nostim va fi, în campanie, cu noi, miniştrii. Până la şase după-amiaza vom fi colegi de Guvern, solidari unul cu celălalt. Ne ajutăm unii pe alţii, ca fraţii, ne avizăm actele legislative unii altora, participăm cu sârg la comitetele interministeriale. După şase seara, când mergem la televizor, lucrurile se schimbă. Suntem preopinenţi, fiecare trebuie să convingă în dauna celuilalt. Ne vom privi cu căutături piezişe, vom arunca unii în alţii cu cuvinte ca, în filmele mute, cu farfuriile de frişcă. Nu mai vorbim de mitingurile din provincie unde neînduplecarea faţă de toate celelalte partide trebuie să fie plină de elan, ca să înaripeze activiştii de partid.

Cred că cel mai important lucru nu e să învingem în alegeri, ci să ne învingem destinul. De zeci de ani – dacă nu chiar de sute – noi, românii, nu luăm un lucru de un capăt ca să-l ducem neabătut până la capătul celălalt. Şi, de acolo, înnodând lucrurile, să le continuăm spre ceea ce înaintaşii noştri numeau evoluţie organică. România are nevoie de stabilitate politică, iar autorităţile au nevoie de încredere, atât de la cetăţenii români cât şi de la partenerii externi. Dacă ceva, chiar dacă nu ne e pe plac, e menit să menţină stabilitatea, atunci merită făcut. Iată, de pildă, decizia PNL de a renunţa la Ministerul Justiţiei. Dacă ceva creează riscuri, atunci unii sau alţii s-ar putea să câştige pe moment, dar România în ansamblul ei nu.

E bine să fii puternic şi să fii conştient de asta. Dar uneori, pentru tine şi pentru ceilalţi, e mai bine să fii cumpătat.

65 Responses to “Înainte şi după şase seara”

 1. Adam Mares spune:

  Vorbeam despre viata reala, Emi. Dragostea virtuala are specificul ei, care o protejeaza si de marile nefericiri, dar o lipseste si de marile fericiri. Nu cred ca e nevoie sa detaliez.
  Nu are cum sa evolueze dragostea noastra. Despre mine oricum nu vei afla mai multe decat stii deja. Exista o limita a intimitatii pe care n-o voi depasi aici, pe blog. Sigur, am putea sa ne jucam in continuare, am putea sa vorbim in continuare despre tot felul de lucruri. Am descoperit prietenia, iar prieteniile pot dura o viata intreaga.
  Altfel, cred ca nu e cazul sa ne mintim. Sunt si obstacole de natura subiectiva. Crezi tu oare ca mie ar fi putut sa-mi stea ceva in cale daca eu as fi simtit ca merita incercarea?

 2. emi spune:

  Nu merit(a)…

 3. Adam Mares spune:

  Tu nu esti “libera”, de aceea nu…

 4. emi spune:

  Pe 23 eram inainte de 6 seara, pe 26 suntem dupa ora 6.
  Cine te mai crede?

 5. Adam Mares spune:

  Nu ma cunosti si nici nu ma vei cunoaste vreodata.

 6. emi spune:

  De necaz si de inima albastra, mi-am cumparat poseta.

 7. @ Katrina

  Orice categorie profesionala are avantajele ei sociale. Cat despre parlamentari, peste tot in lume au un regim special.