Conferinta de presa sustinuta de Varujan Vosganian, Ministrul Economiei, 9 mai 2013

 

 

Varujan Vosganian, Ministrul  Economiei:

As vrea in aceasta  conferinta de presa sa facem un inventar al catorva dintre temele traditionale  ale Ministerului Economei si, in acelasi timp, sa facem cateva consideratii cu  privire la activitatea pe viitor.

 

In primul rand, ca  imagine generala, as vrea sa raspuns unor perceptii cum ca la unele dintre  obiectivele noastre nu se intampla inca nimic: cum ar fi Oltchim, cum ar fi Cuprumin.

 

As vrea sa raspund  in felul urmator: cel putin la acestea doua, dar nu numai la ele, noi nu avem  dreptul sa gresim, pentru ca sunt doua privatizari esuate in anul 2012 care au  clintit serios credibilitatea administratiei Romaniei. De data asta lucrurile  trebuie ca lucrurile sa se petreaca exact asa cum cere legea, sa fie  indeplinite toate procedurile, sa luam toate precautiile necesare ca aceste  tinte sa fie atinse. De aceea, celor care socotesc ca la Oltchim nu se intampla  nimic vreau sa raspund si astazi, am mai raspuns si in trecut: atat la Oltchim,  la Cuprumin, la Remin, dar si la alte obiective ale ministerului suntem cu  toate in termen. Termene pe care noi insine  le-am cerut prin memorandumuri aprobate de Guvern sau termene care sunt date de  instantele de judecata, atunci cand se declanseaza anumite proceduri, cum ar fi  insolventa.

 

Asadar, Ministerul  Economiei nu are in acest moment restante, astfel incat nu se poate pune  problema ca Ministerul Economiei este un loc in care nu se intampla nimic. Ca  sa va dovedesc acest lucru, am sa incep cu Oltchim.

In acest moment, la  Oltchim s-au stins toate posibilele litigii de munca, legate de drepturile  salariale. Daca socotim ca de la 1 ianuarie 2012 si pana astazi, capacitatea  Oltchim a fost acoperita in medie cu 33% si ca, in aceste conditii, drepturile  salariale au fost integral onorate in aceasta perioada, pentru intregul  personal, deci pentru o capacitate de 100%, inseamna ca din perspectiva
drepturilor salariale si a revendicarilor sindicale actionarul principal al  Oltchim si-a facut datoria.

Exista niste foarte  mici perioade in care drepturile salariale vor intra la masa credala, este  vorba cred de prima jumatate a lunii ianuarie. Pe fondul de garantare pus la  dispozitie de Ministerul Muncii, asa cum va anuntam acum cateva saptamani, s-au  platit drepturile salariale retroactive, inclusiv cele pe luna aprilie. Prin  Hotararea de Guvern care a fost adoptata ieri, in aplicarea Ordonantei de  Urgenta nr. 36, Ministerul Finantelor, pentru acest an acorda o suma maxima de  7 mil. lei, intr-un plafon de 7 mil. lei, pentru acoperirea veniturilor de  completare.

Nu va pot spune  cifra exacta pentru ca mi-am tinut si de aceasta data promisiunea fata de salariatii de la Oltchim, noi le-am promis ca vom solicita administratorilor  judiciari sa nu procedeze la nicio disponibilizare pana cand, din punct de  vedere legal, nu avem garantia ca respectivele persoane vor beneficia de  drepturile ce decurg din reinnoirea Ordonantei 116/2006 si adoptarea unei  Hotarari de Guvern special pentru Oltchim. Din acest motiv  nu stim exact care sunt drepturile  persoanelor ce vor fi acoperite prin aceasta Hotarare de Guvern, pentru ca  potrivit prevederilor Ordonantei drepturile sunt corelate cu vechimea in munca.
Persoanele angajate cu o vechime de pana la 10 ani vor primi venituri de  completare pe o perioada de pana la un an, iar perioada cea mai lunga este  pentru persoanele care au vechime in munca de cel putin 25 de ani si care vor  primi aceste venituri de completare pe o perioada de 2 ani. Venitul de  completare inseamna diferenta dintre castigul mediu net pe economie si  indemnizatia pentru somaj. Asadar, o persoana cu o vechime medie in Oltchim va  primi 1 an si jumatate venitul mediu pe economie care este egal cu venitul  mediu net din Ministerul Economiei.

 

Evident, ca in  situatia in care persoana respectiva, si ii dorim acest lucru, se va reangaja,  va pierde dreptul la indemnizatia de somaj si la venitul de completare.

 

Indemnizatia de  somaj si venitul de completare se dau pentru persoanele disponibilizate care nu  au loc de munca. In situatia in care o persoana are loc de munca nu mai  beneficiaza de prevederile Ordonantei 36. Este o prevedere legala, este lipsit  de sens. In clipa in care o persoana lucreaza, ea capata drepturile persoanelor  salariate. Ea nu mai este o persoana disponibilizata ci o persoana reincadrata.
Lucrurile nu trebuie sa se opreasca aici, pentru aceste persoane, cred eu,  important este ca ele sa fie reincadrate. Eu nu cred ca venitul de completare  trebuie sa fie o solutie. Eu nu bravez cu asta spunand ca datoria fata de  economia romaneasca este indeplinita in clipa in care dai bani de la buget  pentru o persoana care nu gaseste de lucru.

 

Am vorbit cu dl.  Teodorovici si cu doamna Mariana Campeanu sa gasim o modalitate prin care sa  oferim posibilitatea unor cursuri de reintegrare profesionala pentru persoanele  care vor fi disponibilizate. Acesta nu va fi facut de administratorii  judiciari. Asupra numarului persoanelor si asupra structurii profesionale a  acestor persoane. Fireste ca pentru orice alte drepturi ce decurg din  contractul colectiv de munca se face discutie separata la masa credala, astfel  incat chestiunile de natura salariala si-au gasit rezolvarea in plan legal.  Este unul dintre obiectivele pe care le-am avut: acela de a asigura pacea  sociala.

 

Al doilea lucru pe  care vreau sa vi-l spun este cel legat de activitatea in continuare: maine vom  sti dupa intalnirea, astazi de fapt se intalneste adunarea creditorilor, care  sunt posibilitatile pe care ni le ofera pentru a urma procedurile privind  finantarea in continuare a combinatului.

 

Finantarea in  continuare a combinatului trebuie facuta cu foarte mare precautie, pentru ca  orice implicare a institutiilor statului, CEC, Eximbank, Guvernul Romaniei se  poate lovi de obstructia Comisiei Europene. Noi suntem in permanenta legatura  cu Consiliul Concurentei si miercurea urmatoare vreau sa fac in guvern o  informare despre posibilitatile de finantare.

 

Necesarul de  finantare in continuare este 50 milioane de euro. Din acestia putem obtine  circa 30 de milioane de euro, practic ii obtinem si acum, din materii prime  care sunt oferite Oltchim, asta se intampla si acum. Acesta este si motivul  pentru care Oltchim practic si-a marit de patru ori capacitatea din momentul in  care eu l-am preluat, l-am  preluat cu 6% si acum este aproape 30% capacitatea acoperita.

 

Dar, ca sa nu aiba nici o pierdere si ca sa fie intr-un echilibru are  nevoie si de o sursa suplimentara care poate veni din trei surse. O sursa este  o finantare suplimentara din partea traderilor, care sa fie peste materia prima  oferita.  A doua, este o procedura care  sa utilizeze leasingul, in care pe o anumita perioada sa putem vinde si  reinchiria anumite instalatii. Este o procedura pe care o studiem de cateva  saptamani si trebuie sa gasim o formula care sa includa si banci, si institutii  financiare care sa garanteze operatiunea, si firme de leasing, speram ca pana  saptamana viitoare sa putem da o solutie si la asta. A treia, care a aparut  acum cateva saptamani, este un contract de asigurare pe care l-am gasit acum o  luna in arhivele Oltchim, in care conducerea Oltchim se asigura impotriva  deficientelor manageriale. Asadar, Oltchim s-a asigurat la Astra ca, in  situatia in care managementul comite erori care sa afecteze situatia financiara  a companiei, Astra plateste 10 milioane de euro.

 

Am facut o evaluare a acestui contract, impreuna cu administratorii  judiciari, am anuntat si noua autoritate financiara in legatura cu existenta  acestui contract si am semnalat Astra ca datoreaza Oltchim 10 milioane de euro.  Nu am primit inca raspuns, scrisoarea noastra a plecat pe 30.04.2013, era  saptamana postului, asta e saptamana luminata, asteptam raspuns, cred ca ar fi  neverosimil ca Astra sa ne spuna ca nu sunt intrunite conditiile deficientelor  de natura manageriala, pentru ca nu stiu mai rau ce s-ar fi putut face decat  datorii de aproape un miliard de dolari. Inteleg ca Astra s-a reasigurat la una  din cele mai mari companii de reasigurare din lume, dar asta e problema  dansilor, nu e problema noastra. In opinia mea, Astra, in acest moment, joaca
nu doar cartea Oltchim, ci joaca cartea sistemului de asigurari din Romania,  pentru ca rezolvarea acestui litigiu ar putea sa sporesca prestigiul dovedit de  asigurarile din Romania, pentru ca ar arata ca exista la nivelul companiilor de  asigurari din Romania interesul de a-si achita la termen obligatiile pe care le  au.

 

Asadar, in 30.04.2013, administratorii judiciari au facut aceasta  solicitare de onorare a politei respective, am aici si polita de asigurari  Astra, o arat doar, in care spune ca suma asigurata este de 10 milioane de  euro. Prima de asigurare, am inteles de la administratorii judiciari, era cam  3000 de euro pe luna, pe care  Oltchim o  platea in speranta ca daca se intampla ceva, Astra va plati 10 milioane de  euro.

 

Aceasta polita de asigurare a fost incheiata in 2011, dar a fost  reinnoita anual, dar primele au fost platite la zi. Administratorii judiciari  m-au asigurat ca primele lunare au fost platite in permanenta si ca polita este  in vigoare. Dealtfel, am aici scrisoarea administratorilor judiciari in care  solicita Astra sa faca aceasta plata, iata, va citez: “In temeiul articolului  11 3.b din contractul de asigurare incheiat de societatea dumneavoastra, in  calitate de asigurator si SC Oltchim SA in calitate de contractant, va  instiintam ca sunt indeplinite conditiile evenimentului asigurat prin  contractul de asigurare si va solicitam ca, in limita sumei asigurate, sa  acoperiti prejudiciul provocat de asigurati creditorilor SC Oltchim SA”.

 

Reporter.: Cand ar trebui sa plateasca acesti bani, este un termen  limita?

Varujan Vosganian: Eu cred ca o societate de asigurari plateste atunci  cand i se semnaleaza cazul respectiv, nu stiu daca societatea de asigurari va  incerca sa uzeze de anumite instrumente de natura legala, pot doar sa va spun  ca din perspectiva noastra si a administratorilor judiciari noi consideram ca  Astra ar trebui sa onoreze aceasta suma de 10 milioane euro.

Erorile manageriale pot fi dovedite de raportul efectuat de  administratorii judiciari. In situatia in care Astra considera ca nu sunt  intrunite conditiile si ca Oltchim a mers foarte bine in aceasta perioada si nu  au existat deficiente de natura manageriala probabil ca se va adresa instantei,  argumentand ca Oltchim a fost tot timpul pe castig, ca managementul a luat cele  mai bune masuri si ca nu exista niciun motiv ca Oltchim sa fie socotit a fi  vatamat de management. O firma de asigurare da bani, contractele de asigurare  sunt pe raspundere civila.

In legatura cu Cuprumin suntem de asemenea in termen, in aceste zile,  dupa intrunirea conditiilor de organizare interna, vom stabili cine este  consultantul care va oferi din punct de vedere tehnic, legal si financiar  solutia pentru caietul de sarcini. De ce avem nevoie de toate cele trei  componente juridic, financiar si tehnic?

Juridic, pentru ca am mostenit de la Cuprumin o situatie litigioasa  destul de delicata, cu firma Energomineral care solicita o despagubire de 78 de  milioane de lei si cu firma Roman Cooper care solicita returnarea unei garantii  la contractul esuat de privatizare.

Din punct de vedere tehnic, pentru ca trebuie evaluate necesitatile de  modernizare, cele de mediu si cele de descoperta si din punct de vedere  financiar pentru ca trebuie evaluate toate aceste lucruri. Noi, in caietul de  sarcini pe care il vom prezenta saptamana viitoare, dupa ce am primit  scrisorile de intentie, vom solicita ca termenul de efectuare a acestui raport  tehnico-juridico-financiar sa fie realizat in interiorul lunii iunie, astfel  incat sa fie indeplinite conditiile cu care ne-am angajat in fata guvernului.

Vreau sa spun ca deja la nivelul Ministerului Economiei, la OPSPI, am  primit sase oferte pentru Cuprumin, din partea unora dintre cele mai mari  companii din domeniu. E vorba de companii din Rusia, din Europa si din America  de Nord.

In legatura cu Oltchim, numarul investitorilor, propunerilor si al  scrisorilor de intentie a urcat la zece. Sunt cateva din cele mai mari companii  in domeniul industriei chimice din lume, firme din India, din Azerbaidjan, din Rusia,  din Qatar, din Marea Britanie, din Germania, din Israel, interesul pentru  Oltchim este foarte mare. Eu nu va pot da acum numele acestora, unele au fost  facute publice, ale celor care deja au vizitat Oltchim. De ce nu le fac eu numele  publice? Pentru ca pentru a intra in circuitul public trebuie sa semneze un act  de confidentialitate, pentru ca orice firma care doreste sa fie implicata activ  trebuie sa semneze un document cum ca informatiile pe care le primeste nu le va  face publice si atunci, vizitand Oltchim, devin de notorietate aceste firme, in  ce priveste interesul lor.

Insa, pentru noi formula cea mai buna ar fi o  formula integrata care sa preia si Rafinaria Arpechim de la OMV Petrom, astfel  incat piroliza sa aiba materie prima, iar la randul ei piroliza sa poata oferi  materie prima platformei chimice.

As vrea sa spun acum un cuvant despre Remin. Remin  este o companie care, in momentul in care noi am venit aici, era aflata in  lichidare. Nimeni nu-i mai dadea vreun viitor. Remin are datorii de 120  milioane de euro si un munte de pirita aurifera. Acest munte de pirita a fost  vandut la valoarea de 53 de milioane de euro. Acesti bani se cuvin in primul  rand ANAF, care este cel mai mare creditor, 82% din creantele de 120 de  milioane de euro apartin ANAF. Dar pentru ca ANAF este mai degraba interesat in  recuperarea banilor si mai putin in evolutia companiei, nefiind acesta profilul  ANAF, noi am convenit cu ANAF sa transfere restul de creanta catre AVAS si AVAS
sa fie in Adunarea creditorilor reprezentantul ales al statului, astfel incat  AVAS sa permita adoptarea unui plan de redresare care sa aiba in vedere  reluarea activitatii Remin. Colegii mei de la compartimentele specializate  evalueaza acum potentialul de resurse al Remin, toate licentele care exista  pentru a vedea in ce mod el este interesant. Avem pana acum doua oferte pentru  Remin, daca ele se vor materializa, dincolo de rezultatele economice, am putea  sa dam de lucru la cateva sute de oameni la Baia Mare.

Nu ar fi posibila reluarea Remin in sfera economica  fara modificarea Legii minelor. Saptamana viitoare prezentam proiectul de lege,  eu am incercat o varianta mai scurta,  am  trimis la Camera Deputatilor aceste modificari sa fie incluse intr-un act  normativ deja existent acolo, insa, apoi, m-am gandit, in calitatea mea de  senator, ca nu este corect ca aceste modificari sa mearga direct la Camera  Deputatilor fara sa fie adoptate in Senat. Ar fi vicierea vointei uneia dintre  Camere. De aceea, am convenit cu domnul prim-ministru sa facem totusi un  proiect de lege, care, sa mearga la randul lui in Senat. Ar trebui sa se ofere  posibilitatea redeschiderii minelor inchise, ceea ce astazi, culmea!, prin lege  nu-i posibil.

As vrea doar cateva cuvinte sa va spun despre  celelalte active din portofoliul OPSPI. E vorba despre Plafar. Saptamana  viitoare introducem Memorandumul prin care cerem sa fie scoasa de sub incidenta  companiilor de interes national ca sa poata privatizarea sa fie facuta mai  lesne. Plafar a ramas de foarte multi ani o companie de interes national, intre  timp a pierdut aceasta anvergura. Dorim sa facem o privatizare rapida. Plafar,  la randul sau, este interesanta. Exista cateva oferte, avem sase oferte si la  Plafar din partea unor firma din tara si strainatate.

 

Am semnat nota privind privatizarea Sanevit, insa  avem nevoie de un consultant juridic in niste probleme foarte complicate, intre  Sanevit-ul initial si Sanevit acesta. Exista doua Sanevit-uri: unul care a luat  o garantie de stat, a fost privatizat si renationalizat si acest al doilea  Sanevit. Primul se afla in portofoliul Ministerului Sanatatii, iar celalalt in  portofoliul Ministerului Economiei. Exista cateva litigii de natura  patrimoniala foarte complicate pe care speram sa le rezolvam foarte repede.

Si un ultim cuvant legat de Aversa si Fortus.  Caietul de sarcini pe care l-am reelaborat si care modifica complet optica  initiala nu mai vinde Aversa pe bucati. Cine doreste sa cumpere Aversa o  cumpara chiar daca – nu am putut sa schimb asta – este in lichidare.

 

In mod normal o firma aflata in lichidare se vinde  bucata cu bucata. Am solicitat -si administratorii speciali au acceptat – ca  vanzarea sa nu se faca bucata cu bucata, ci sa se faca vanzarea intregii  instalatii si cu obligativitatea ca cel care o cumpara, cel putin trei ani, sa  continue activitatea si sa pastreze personalul. Este vorba de vanzare. E  lichidare si se vand activele. Si eu vand activele numai toate odata, nu le  vand pe rand. Exact ca in Negutatorul din Venetia, care avea dreptul la o  bucata de carne. E posibil sa obtii o suma mai mare daca vinzi la kilogram,  direct catre topitorii, iar pamantul se face mall-uri, s-ar putea. Dar, noi am  facut o evaluare cu privire la potentialul de piata. Aversa ofera pompe catre  reactoarele nucleare, catre zonele de irigatii, Aversa are o piata foarte buna  in tara si strainatate. Nu ma intrebati de ce a ajuns in stadiul acesta.  Raspunsul vi-l dau acum: Oltchim este in „Top five”. Nu exista nicio harta a Europei, in ce priveste industria  chimica, in care Oltchim sa nu existe. Oltchim este in piata sa unul dintre  primele cinci combinate. Este in “Top five”. Hidroelectrica are un monopol  natural si a intrat in insolventa. Mai are rost sa va explic? Eu mereu cand  repet pana la obsesie – precum Cato cu Cartagina – ca sectorul economic de stat  trebuie sa dispara, unii au impresia ca am niste interese personale. Nu.  Experienta mea ca ministru al economiei si stapanitor peste sute de companii in  care, daca nu sunt in insolventa, sunt in administrare speciala, arata limpede  ca totul trebuie privatizat.

 

Dar, in legatura cu Aversa, va spun sincer, ca am  un sentiment de-a dreptul de durere fizica atunci cand vad ca o companie de  aceasta importanta si cu instalatii care in continuare sunt competitive ar  putea sa fie scoasa la mezat ca fier vechi, iar pamantul folosit pentru  speculatii imobiliare. Ca pamantul va fi folosit pentru speculatii imobiliare  nu ma indoiesc, in orice situatie. Insa, conditia este ca instalatiile sa fie  relocate. N-ai decat daca cumperi pamantul sa faci ce vrei cu el, dar nu sa  distrugi instalatiile. Instalatiile sa le muti unde vrei tu la Popesti-Leordeni,  la Cernica, la Mihailesti sau la Buda, dar ele sa functioneze in continuare, sa  dea de lucru la oameni si sa asigure piata in Romania. La fel si la Fortus. Am  identificat cel putin doua componente care sunt viabile. Acolo chiar am oprit  procedura judiciara a lichidarii. Cam asta am dorit sa va spun.

 

152 Responses to “Conferinta de presa sustinuta de Varujan Vosganian, Ministrul Economiei, 9 mai 2013”

 1. Sorin Gyorgyfalvi spune:

  @ VV

  Nu pot fi de acord cu dumneavoastra privind compromisul, dar am toata speranta ca imi veti dovedi dumneavoastra ca n-am dreptate. Si aici n-am pretentii prea mari, ar fi suficient ca peste 5-6 ani sa fie recistigata increderea oamenilor in propria lor tara… Acum cel putin daca ma intrebati pe mine, urmatorii 15 ani sunt compromise total, iar daca nu incepe de undeva o regindire a strategiei nationale tot timpul care se pierde adauga exponential la perioada de 15 ani…

 2. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Mi-a placut, dar m-a si enervat interviul de seara trecuta de la B1 cu “capul ala de ou de rata”, ca nu i-am retinut numele desi combate zi de zi pe la aceasta televiziune. Ati reusit sa-l enervati ca nu-si ma gasea intrebarile.

 3. liberalism spune:

  Sorin
  De unde stiu cei care au facut acele statistici cum isi raporteaza fiecare tara crimele? O alta statistica din Romania ne arata ca la 4 ore moare un cetatean ( omorat pe strazile patriei). Oare si acesti soferi criminali (fara premeditare) sunt trecuti in statistici?

 4. Sorin Gyorgyfalvi spune:

  @ liberalism

  da, si aia sunt trecuti in statistici, exact aici vroiam sa ajung. Numarul de oameni morti in accidente de masina se incadreaza la alta categorie, cauta prin baza de date si vei gasi tot ce vrei. Zilele trecute a iesit Ponta cu o ipocrizie fara seaman privind numarul mortilor din accidente de masina, cam 2000 pe an, capitol la care ne situam in UE undeva pe la mijlocul clasamentului, in schimb o medie de peste 400 de crime pe an nu le vede nimeni. Multe persoane de seama, politicieni, analisti politici etc vin la tv si sunt la unison de parere ca Romania e o tara pasnica, si slavesc pe Domnul ca nu suntem si noi ca “altii”…. Asa vorbesc in general oamenii care nu mai trec prin filtrul gindirii vorbele pe care le rostesc, si nici nu mai aud vorbele care le ies pe gura…. Majoritatea vorbesc pe baza de clisee si prejudecati, care se bazeaza pe niste realitati demult apuse….

  Ai acolo dovada! Deci domnilor politicieni, nu mai vorbiti inainte sa va documentati! Va place, nu va place… romanii sunt cel mai criminal popor din UE la ora actuala.

  Ponta poa sa lupte in continuare cu vitezomanii care alearga nebuneste cu 100 de km la ora prin localitati, si in loc sa faca drumuri ocolitoare mai bine sa interzica mersul cu masina… :D De la el nu ma astept la nimic logic, ba chiar ma astept ca miine poimiine sa fie laudat de boc, ca aplica exact aceeasi strategie ca el…

 5. Adam Mares spune:

  @un liberal optimist
  De ce nu ne-ai spus si noua? :-)

  @sorin
  Nu cred ca poporul roman are “gene” criminale mai mult decat alte popoare europene. Dar trebuie mers la cauze, iar acestea sunt saracia, alcoolismul si, nu in ultimul rand, lipsa de educatie.

 6. liberalism spune:

  Sorin
  La aceasta ora nu pot accesa acel link pe care l-ai afisat. Eu am citit doar ce ai scris tu si voiam sa vad cine a facut statisticile oferite de eurostat dupa cate se vede in link. Din pacate imi apare asa: session invalid !

  Adam

  Si eu cred ca nu gena este de vina.

 7. Sorin Gyorgyfalvi spune:

  @ Adam Mares

  EXACT ! Despre asta-i vorba! E usor sa faci populisme prefacindu-te ca-ti pasa (ma refer la Ponta) de cei 2000 de morti din accidente de masina, dar e mult mai greu sa vezi official cei peste 400 de oameni OMORITI CU PREMEDITARE intr-un an de zile. Inca nu sunt cifrele pe 2011 si 2012, dar numai din ce am vazut pe la tv imi dau seama ca vor fi poate cresteri semnificative in ulrimii 2 ani.

  Iti dai seama ca daca Ponta va reusi prin dublari si triplari de pedepse sa reduca numarul mortilor din accidente.. nu va reusi altceva decit sa se ridiculizeze singur, pentru ca nu face altceva decit sa apropie numarul de morti din accidente de numarul de CRIME !

 8. Sorin Gyorgyfalvi spune:

  @ LIBERALISM

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/crime/data/database

  incearca asta, si da clik pe primul link de sus, iar cind se deschide baza de date selecteaza Homucides si ordoneaza descrescator anul 2010

 9. liberalism spune:

  Uraganul Katrina

  Se anunta furtuni, ploi, o racire a vremii si ti-ai facut aparitia!?

 10. liberalism spune:

  Sorin
  Multumesc!

 11. un liberal optimist spune:

  @Adam Mares,
  Ieri seara , obosit de peste zi, ma delectam cu un film MGM din prin anii ’50-’60(ceva cu John Wayne). Intre timp au dat o pauza de publicitate, de vreo 15 minute. Asa ca am trecut pe posturile de stiri. Primul zapat a fost B1, unde Maestrul abia se incalzea cu idiotul basist, care incepuse sa-si piarda cumpatul. Maestrul, imperial, ironic, cinic, il baga pe idiot prin toate colturile ringului. Intre timp s-a terminat pauza, am mai urmarit niste scene de lupta, iar in momentul in care s-a trecut la sentimentalisme ieftine, tipic hollywoodiene am zapat iar pe B1 , prinzand si finalul in care idiotul batut mar a batut gongul(ca el era si arbitru in emisiunea cu pricina). Fac precizarea ( mai veche) ca eu prin idiot inteleg chiar pe Idiotul lui Dostoievski(adica unul paralel cu realitatea).

 12. un liberal optimist spune:

  @all,
  Bietul Sova nici n-a inceput autostrazile si deja se gandeste cum sa le taxeze. Taxeaza-le frate cum vrei ca eu oricum o sa merg pe drumuri nationale sau judetene ca-s mai sigure!

 13. Adam Mares spune:

  @un liberal optimist
  Deci Maestrul era Rocky? :-) La cum arata, cred ca a facut ceva sport in tinerete. O fi fost boxul? :-)

 14. tudor spune:

  Am sustinut pe acest blog TVA redus pe circuitul griu – faina – produs final ca un pas necesar pentru o viitoare masura de aplicare a unui TVA diferentiat pentru alimentele de baza inca inainte ca guvernul sa si manifeste aceasta optiune.

  Efectele ar fi doua: ieftinirea acestor produse si reducerea evaziunii fiscale in domeniu.

  Pentru realizarea acestor obiective este nevoie sa fie indeplinite simultan urmatoarele conditii: cunoasterea realitatii comerciale, coerenta si inteligenta.

  Cum se desfasoara in practica evaziunea fiscala la paine, asadar?

  Marile magazine alimentare nu practica evaziunea la paine etc, ele practicind metode mult mai sofisticate de reducere a obligatiilor de plata catre buget :efcientizarea fiscala).

  Ramin micile magazine: acestea, in intelegere cu furnizorul, evidentiaza in documente cantitati mai mici decit cele efectiv vindute, pentru a plati TVA mai putin.
  Teoretic, reducerea TVA ului ar determina evidentierea cantitatilor vindute conform realitatii si acoperirea diferentei dintre TVA ul platit corespunzator unei cote de 24% prin plata TVA ului de 9% aplicata unei cantitati mai mari si reale de produse vindute.

  Dar
  introducerea cotei de impozitare de 3% pe cifra de afaceri va determina in continuare din partea micului comerciant acelasi comportament fiscal de evitare a evidentierii tuturor intrarilor.

  Rezultatul?
  Cele doua masuri se anuleaza reciproc.

  Concluzia?
  Mi e teama ca masura reducerii TVA in panificatie, cu acest nivel de amatorism, va genera concluzia ca nu se recomanda extinderea masurii reducerii acestuia si pentru alte produse alimentare.

  Ce ar fi trebuit facut?
  1. sa gindim
  2. sa avem habar
  3. sa stie stinga ce face dreapta
  4. sa fim coerenti

 15. Sorin Gyorgyfalvi spune:

  @ Katrina

  Traim in secolul vitezei, n-ai viteza… nu poti concura cu vestul, si nici macar cu estul… Noi am ramas undeva la nivelul Africii, romanii au facut electrificarea cailor ferate din Grecia in anii 80, am exportat locomotive… iar azi ei au trenuri de viteza foarte buna, iar noi care le-am avut cu mult inaintea lor nu mai avem nimic.

  De exemplu, stiai ca incetineala din traficul romanesc te costa cam 15% din banii care ii dai pe ORICE PRODUS ? E simplu, daca il faci pe cel care produce sa cheltuie bani aiurea, ei bine… pina la urma o sa-i ia din buzunarul tau….

 16. cris spune:

  @ Sorin, @ Adam

  Ar fi mai coerenta statistica daca ar fi numerele raportate la populatie, altfel e greu de tras o concluzie. Doar aproximativ, gindindu-te la populatie intr-adevar raportat numerele din Romania, Bulgaria, Latvia, Lituania par sa fie mai mari. Cert situatia economica, educatia au de a face cu asta dar nu sunt singurii factori.

  Pentru mine ca privitor la intervale mai lungi, schimbarea in Romania a fost cumplita de cind s-a instaurat tandemul boc-basescu plus acolitii. Bestelirea, denigrarea, injuratul acesta continuu din partea conducatorilor unor tari are un effect pervaziv. In sociologie se vorbeste de efectul Pygmalion si efectul Golem ca opus al primului, amindoua “profetii auto-implinite” Pe scurt a incuraja un om obisnuit il face sa devina mai bun – Pygmalion, a-l besteli continuu il deterioreaza ca performantza- Golem ( Experimentul facut initial si care a demonstrat prima data efectul Pygmalion: s-a dat un test IQ la inceputul anului si li s-a spus profesorilor ca un anume numar de scolari vor avea performantza foarte buna. La sfirsitul anului s-a dat un al doilea test, cei incurajati de profesori avind convingerea ca sunt mai buni decit in realitate, s-au ridicat la nivelul asteptarilor. Experimente similar s-au facut si pe scara mai larga si nu doar in domeniul educatiei.)
  Efectul Golem este exact opusul; desigur nu este un 100%, fiecare om are o structura care nu poate fi schimbata. Dar un mare numar de oameni, chiar cu o structura buna, sunt susceptibili. Probabil, sper, ca situatia s-ar imbunatati si in conditiile in care s-ar face o de-golemizare (tinind seama ca autorul major al acestei deteriorari e, in opinia mea, basescu si ai sai, ar trebui sa se numeasca de-golanizare) a tarii, o convingere si incurajare a populatiei in legatura cu ceea ce sunt in realitate calitatile sale. Doar o imbunatatire economica nu e suficienta, dar o imbunatatire a imaginii noastre despre noi insine cert are si un efect economic, cu atit mai mult cu cit trebuie facuta intr-o mare diversitate, de la imbunatirea legilor la cea a educatiei. Nu sunt de accord ca o simpla inasprire a legilor e suficienta – nu ar fi nimic mai mult decit o pilnie de amplificare a acestui efect Golem.

 17. Adam Mares spune:

  @cris
  Cunosc efectele astea din practica, dar nu stiam ca au nume atat de expresive. :-)
  In general, asa se intampla, desi exista si cazuri mai speciale, fiindca oamenii nu sunt chiar toti la fel.

 18. Sorin Gyorgyfalvi spune:

  @ Cris

  Asta zic si eu, care cum vine la conducere o da in populism, iar astia de la PSD au in ADN chestia asta… Da bine la populatie: sa inasprim pedepsele, bla bla… Eu cind aud chestii de genu ala deja stiu ca n-are de gind sa faca NIMIC pentru a imbunatati situatia, pentru ca daca isi punea 2 neuroni la contributie gasea o metoda foarte simpla pentru reducerea numarului de morti din accidente cu cel putin 30%. Ia uite ce zic eu: ai remarcat ca DE FOARTE MULTE ORI accidentele se produc IN ACELASI LOC ? Ei bine, astea nu sunt intimplatoare, daca undeva se petrec accidente frecvent atunci acolo nu mai e vina vitezomanilor, ci e vina proastei conceptii a circulatiei de pe tronsonul respectiv. Doar daca se elimina locurile unde se intimpla frecvent accidente acestea se vor reduce semnificativ…

 19. Adam Mares spune:

  Un profesor incuraja mereu doi tineri, laudandu-le talentul si inteligenta. Unul, lucid si autocritic, stia ca profesorul exagereaza in mod voit, pt a-l stimula. De aceea, el a continuat sa invete si sa ramana cu picioarele pe pamant. Celalalt a luat de bun tot ce zicea profesorul, a devenit superficial si plin de sine, stopandu-si, astfel, evolutia.

 20. cris spune:

  @ Adam

  dragul meu, cautatul in coarne este cu totul diferit de ceea ce americanii ar numi expectations, ori daca tot iti plac numele frumoase, “transformational leadership”, aceea inseamna nu doar ca dai un potential de incredere ci si ca stabilesti niste baremuri si incurajezi pe cineva sa faca performantza pas cu pas, ca exista o interactiune permanenta intre suportul acordat de leader (profesor daca vrei ori mai bine zis mentor) si motivatia intrinseca a fiecarui membru al unei echipe.

  @ Sorin

  da, bla-blaul cu inasprirea legilor este un alt soi de cautat in coarne, populist – cresti coarne si acolo unde nu sunt ca sa ai exemple de dat de cum te lupti tu cu balaurul. Esential este sa nu ne aruncam noi de la balcon, dupa cum zicea barosanul: daca te inseala nevasta nu te arunci de la balcon, ai coarne nu aripi. Adicatelea daca cineva nu are bun simt, indifferent cit de mizer iti e tu trebuie sa ai acel bun-simt. Cred ca ar trebui sa cam inceteze chestia asta ipocrita cu coarnele gidilate ori dimpotriva lipite intr-adins cu crazyglue pe crestete care nu le merita, pe populism pozitiv respectiv negativ: suntem o natiune de oameni nu de boi, si meritam sa fim tratati si reprezentati ca atare.

 21. Kronstadt an der Graft spune:

  Legat de situația gradului de civilizație din România, hai să ne mai amintim un picuț și prin ce avataruri au trecut românii până astăzi.
  În primul rând am avut 45 de ani de comunism, un sistem în care elitele au fost denigrate sistematic, neutralizate fizic și moral, iar populația îndemnată insistent să nu le respecte. Este știut că doar o populație condusă de o elită puternică și valoroasă poate progresa rapid și eficient.
  Apoi au fost anii negri ai isteriei provocate de Ceaușescu vizând preocuparea obsesivă a populației pentru supraviețuire, similari Coreii de Nord, în care cei mai mulți dintre români au ajuns la conflicte directe unii cu alții pentru a apuca bruma de alimente la care aveau acces, moment în care un procent enorm din populație a lepădat orice urme de principii umane și educație religioasă.
  A urmat apoi perioada de jafuri și distrugeri făcute de grupuri de interese în detrimentul marii mase a populației, care a asistat și asistă încă la aceste acțiuni fără a le putea controla, acumulând frustrări peste frustrări. Bineînțeles totul culminând cu măsurile luate de banda lui Băsescu care profitând de conjunctura crizei pentru a făcut tot ce i-a stat în putință pentru se îmbogăți, tot pe spinarea românilor.
  Și în sfârșit suntem astăzi beneficiarii unui sistem de învățământ aproape desființat, din care mare parte dintre profesorii de calitate au plecat, împănat cu tot felul de suplinitori de calitate îndoielnică, în care cadrele didactice sunt permanent hărțuite de către inspectorate cu tot felul de impusuri derutante, în care membrii ministerului se preocupă de afaceri personale în loc să gândească o strategie coerentă și de perspectivă, iar copii sunt scoși din sistem cu o educație atât de precară încât sunt condamnați la șomaj perpetuu, asta dacă nu au părinți potenți care să-i ajute să-și completeze lacunele prin studiu particular. Dacă urmărim modul de comportament și felul în care vorbesc elevii, începând cu cei de la gimnaziu și terminând cu studenții, constatăm că generațiile tinere actuale au un nivel de educație extrem de slab, și sunt lipsiți de orice reper moral.
  Și atunci de ce ne mirăm?

 22. cris spune:

  @ VV

  adica daca eu mi-am petrecut Pastele intr-o gradina de flori, de sapat si de ingrijit, v-ati petrecut si dumneavoastra pastele intr-o gradina de cuvinte dichisindu-le. Atunci doar spun si eu ca in finalul Citadelei lui Saint Exupery, de la gradinar la gradinar ” in aceasta dimineatza, si eu mi-am ingrijit trandafirii”.

 23. ioana spune:

  Sa reusiti ,,sa dea Dumnezeu ! Redeventele sunt in ograda dv. ? Cine si cand le creste ?

 24. tiberiu spune:

  @VV
  http://www.ziare.com/social/caini-vagabonzi/persoanele-care-hranesc-cainii-vagabonzi-ar-putea-fi-amendate-cu-pana-la-5-000-de-lei-1234920

  O propunere in aparenta necesara dar in realitate cu iz fascist-sadist.
  5000 de lei amenda pentru crima de a fi milos cu cainii vagabonti este o idee diabolica.Pariez ca se vor gasi inspectori perversi sa caute sa prinda batrani care dau de mancare cainilor si acestia neavand banii de amenda sa li se ia casele.Este o masura dementiala,va rog sa interveniti

 25. Adam Mares spune:

  “Putin îmi pasa de lumanarea groasa; doar dupa flacara îi masor calitatea”. (Saint Exupery, Citadela).

 26. Barosanul spune:

  @ All

  Perspactiva ca Marea Britanie sa iasa din UE pare din ce in ce mai apropiata.

  ”I believe that we have to negotiate a better solution that works better for Britain if we are going to stay in and play a part in the European Union in the future.”

  “Life outside would be perfectly tolerable, we could contemplate it, there would be certain advantages.”

  Phillip Hammond, Defence secretary

 27. Adam Mares spune:

  @tiberiu
  Evident ca este o prostie. Daca vor sa faca ceva util autoritatile, sa adune cainii vagabonzi de pe strazi si sa-i duca in niste adaposturi speciale. Niste caini nemancati sunt si mai agresivi.

 28. tudor spune:

  @Katrina

  In baza ideii ca omul cinstit nu are a se teme de legi se pot aplica politici penale si nu numai cu efecte devastatoare pentru societate in ansamblul sau.
  Reducind la absurd se pot trage concluzii de genul: celor care comit infractiuni sa li se taie capul; oamenii cinstiti n au a se teme.
  Tot astfel, oameni de bine afirma: de ce sa nu se asculte telefoanele, oamenii cinstiti nu au de ce sa se teama.

  Majorarea pedepselor, in sine , nu rezolva nimic, dimpotriva: creste numarul celor aflati in puscariile patriei, iar ulterior eliberarii persoanelor in cauza apar probleme legate de integrarea lor sociala, inclusiv de eventuale recidive.
  Toate acestea genereaza cheltuieli care scapa statisticilor dumitale.

  Educarea cetatenilor, cresterea gradului de implicare a acestora in rezolvarea chestiunilor publice, folosirea cu eficienta si discernamint a sanctiunilor penale sunt doar citeva elemente ale unui sistem susceptibil de a determina scaderea infractionalitatii.

  Intr adevar, asa cum spune colega noastra @Cris, simpla enuntare a masurii cresterii pedepselor este demagogie, in sensul ca se adreseaza acelor persoane incapabile de a judeca cu propria minte, adica prostilor.

  @all

  ca katrina mai rar cineva sa le priceapa pe toate, nu?

 29. cris spune:

  @ Katrina

  Dupa cum spuneam, nu cred intr-o onestitate ipocrita – cautatul in coarne, nu cred insa nici in bici. Cred in faptul ca o societate se construieste, nu ca trebuie pusa dupa zabrele. ca nimeni nu trebuie considerat aprioric, pre-dovada, pre-judecata, criminal, nici macar la nivel de lege.
  Vorbeai de Giuliani. Unul din rezultatele “inaspririi” in genere in State: cind am luat greencard-ul a trebuit sa merg sa mi se ia amprentele, m-au pus in rind cu criminalii, cu cei in haine portocalii. Cum crezi ca m-am simtit? ce minte bolnava poate sa puna pe unul care nu are nici macar o amenda de trafic in rind cu criminalii, numai pentru ca si-a cistigat, cu multa munca, dreptul la un greencard?

 30. Tiberiu spune:

  F. Interesanta si instructiva replica lui @Katrina pentru @Cris. Basistul @Katrina care vede ,printre allele, “harta Romaniei fara Ardeal”, dovedeste de asemenea ca are si multa empatie pentru cei din lumea infractionala a caror comunitate nu pare sa-I displaca deloc,ba dimpotriva,o stimeaza.
  Marturisesc insa ca simpla vedere a nick-ului @Katrina mie personal imi provoaca deja repulsie,de parca as vedea fecale servite frumos intr-o farfurie cu tot tacamul.Sa fie numai o impresie personala ?

 31. Tiberiu spune:

  Ca si in cazul @Katrina simpla vedere la Tv a basistilor imi genereaza o repulsie fizica,ca si cum as vedea personaje buzare, abjecte,pestilentiale ,care vin parca dintr-o lumea subterana si respingatoare a canalelor subterane din filmul “Batman” si schimb imediat canalul.
  Acesta este rezultatul “perioadei de trecere” iesirea la suorafata a unei lumi interlope care altadata era interzisa,ba Mai mult multe din aceste personaje care degaja miasme pestilentile au devenit personaje frecventabile pentru media si pentru cercuri respectabile,ba si pentru cercurile exclusiviste ale politicii internationale.
  Ce-I de facut pentru a trimite inapoi in lumea canalelor de dejectii aceste personaje respingatoare ca niste guzgani.

 32. cris spune:

  @ Katrina

  Simplu: faptul ca eu nu am incalcat nicio lege si nu m-am dus la amprentare ca un vinovat de vreo infractiune este diferenta dintre mine si cei in haine portocalii. Nu m-a deranjat amprentarea, doar am amprentele luate de fiecare data cind calatoresc, ci faptul ca am fost pusa in aceeasi camera, in aceeasi coada cu oameni care au incalcat legea. Diferenta este ca eu nu m-am dus cu niste catuse la miini ci la a-mi reitera, la alt nivel, dreptul de libera munca si rezidenta.

  Tirada dumitale e de fapt o variatiune pe tema “potentialii puscariabili” a lui basescu (in opinia dumitale si eu sunt un potential puscariabil) indiferent ca o prezinti ca pe o chemare patetica de tipul make love not war. Te si cam contrazici, nu ziceai putintel mai sus ca a crede in onestitatea oamenilor e populist? acum spui contrariul, cit de onesti sunt borfasii….

  Eu nu vorbesc de superioritate ci pur si simplu despre diferente, dar din nefericire dumneata nu percepi notiunea de diversitate. Acest egalitarism uniformizant care pretinde ca un borfas si un om obisnuit sunt perfect identici nu e democratic, democratie inseamna diversitate. O justitie democratica spune ca oricine este egal in fatza legii, egal insa nu inseamna identic; justitia respecta diversitatea – de nu ar fi asa, Lady Justice ar avea o sarcina mult mai usoara in a judeca si ar da exact aceeasi pedeapsa pentru orice infractiune, pe banda rulanta, taiatul capului de pilda.

  Ceea ce pretinzi ca ar fi democratic este cam acel egalitarism comunist, stupid si ieftin, si intr-adevar, daca asa gindesti, spun ca poate pentru dumneata o fi greu de suportat democratia: uniforma e mai convenabila. In aceste conditii nu ma mira ca doresti ca toata lumea sa fie pusa dupa zabrelele unui stat politienesc.

 33. tudor spune:

  @Katrina

  Katrinel
  fiecare cu experientele sale

  printre colegii de blog sunt numerosi aceia cu experiente cel putin la fel de interesante

 34. Pacala spune:

  florincitu.wordpress.com/2013/05/08/datele-arata-o-alta-economie-decat-cea-prezentata-de-politicieni/

  Rezumat:
  a) Produsul Intern Brut Real: economia se stabilizeaza in jurul unei rate de crestere economica anuala de maxim 1%
  b) Salariul Net Real (variatie anuala %): Din pacate singura dinamica pozitiva o vedem in rata anuala de crestere a salariului net real al angajatilor din sectorul bugetar. Este imposibil pentru o economie sa creasca si sa se dezvolte cand salariile reale (puterea de cumparare) din sectorul privat au o rata de crestere negativa in timp ce in sectorul bugetar observam o dinamica pozitiva
  c) Investitii (variatie anuala reala %): Fara investitii este imposibil sa ai crestere economica pe termen lung. Investiile pe termen lung sunt cel mai bine surprinse de formarea bruta de capital fix. Si aici observam o rata in scadere ceea ce inseamna ca din ce in ce mai putine companii sunt dispuse sa investeasca. Altfel spus, capitalul nu se dezvolta si nici nu este adus in Romania din alta parte.

 35. Pacala spune:

  Barosanul,
  contributors.ro/global-europa/va-ie%C8%99i-marea-britanie-din-uniunea-europeana/
  O analiza la rece despre exit Marii Britanii din UE…

 36. adrian spune:

  Am inteles ca din timpul Bokului Ministerul Economiei a angajat fonduri europene pentru proiecte de a rade de pe suprafata pamantului toate urmele exploatarilor miniere din Valea Jiului care au fost inchise. Unii si-au data seama ca e o tampenie si au facut unele proiecte pentru reabilitarea si conversia unora dintre cladirile mai semnificative. Inteleg ca a fost cu 30% mai ieftin igienizarea/zugrafirea si montarea de tamplarii noi decat demolarea, raschetarea terenului “contaminat” si plantarea acestuia. Dar poate am inteles eu gresit. In prezent exista un astfel de proiect european care incearca mai curand identificarea si salvarea unor instalatii si cladiri de la Petrila si utilizarea lor ca un adevarat patrimoniu local. Banuiesc ca deviza romaneasca este “de ce sa folosim ceva cand e mai lesne si mai scump sa distrugem acel ceva?”

 37. cris spune:

  @ VV

  unii oameni “se schimba” – probabil nu le convine propria persoana si atunci se tot cauta in vreo moda sau alta si oricita pudra pun peste golul interior tot nu reusesc sa fie mai plini ori mai reali; altii doar devin, cresc pe propriile linii de fortza si pe aceleasi radacini. Mare e gradina Domnului, are si papadii si trandafiri, si copaci de rod, si matraguna: o fi vreun rost pentru fiecare.

 38. Buddha spune:

  Maestre!!! :)
  Sunteti cu noi! :)

 39. Adam Mares spune:

  @buddha
  Asa l-a sfatuit consiliera!!! :-)

 40. Adam Mares spune:

  buddha
  Tu sa nu mai spui nimic, decat dupa ce iei niste lectii de ambiguitate literara. :-)

 41. dragospas spune:

  Cine ma ajuta ,va rog,cu o informatie ? Nefiind de specialitate economica,am nevoie de ajutorul unei persoane informate . Despre ce este vorba ?
  Am gasit aceasta informatie :

  ” Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat astăzi 800 de milioane de lei, exact suma vizată prin vânzare de certificate de trezorerie cu maturitate la 12 luni

  De la începutul anului, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat de pe piaţa internă 21,72 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 1,084 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.

  Așadar, de la începutul anului, guvernul USL a împrumutat 7,25 miliarde de euro.

  Investițiile sunt oprite.
  Însă guvernarea USL cheltuie bani împrumutați. ”

  Nu-mi vine sa cred ca acesti bani se duc in consum ci cred ca mai degraba sunt datorii istorice rostogolite cu noi imprumuturi.Ma poate lamuri cineva ?

 42. dragospas spune:

  Cine ma ajuta ,va rog,cu o informatie ? Nefiind de specialitate economica,am nevoie de ajutorul unei persoane informate . Despre ce este vorba ?
  Am gasit aceasta stire :

  ” Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat astăzi 800 de milioane de lei, exact suma vizată prin vânzare de certificate de trezorerie cu maturitate la 12 luni

  De la începutul anului, Ministerul Finanţelor Publice a împrumutat de pe piaţa internă 21,72 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 1,084 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari.

  Așadar, de la începutul anului, guvernul USL a împrumutat 7,25 miliarde de euro.

  Investițiile sunt oprite.
  Însă guvernarea USL cheltuie bani împrumutați. ”

  Nu-mi vine sa cred ca acesti bani se duc in consum ci cred ca mai degraba sunt datorii istorice rostogolite cu noi imprumuturi.