Discursul ministrului Economiei, Varujan Vosganian, la simpozionul „NucInfo’ Day 2013”- 15 mai a.c.

 “Vă mulţumesc foarte mult. Domnule Preşedinte, domnilor deputaţi, domnule primar, dragi colaboratori din vremea când gestionam problemele energiei, stimaţi participanţi.

Am ţinut neapărat să particip la această întâlnire nu doar în calitatea mea de colaborator al Agenţiei Nucleare, ci şi în calitatea mea de demnitar al statului român şi să vă spun că sunt un susţinător al extinderii programului nuclear pentru producerea energiei electrice în România. Este o continuare a unei atitudini pe care am avut-o şi în trecut. În 2007, având şi posibilitatea coordonării Ministerului Finanţelor, am urgentat inaugurarea Reactorului 2 de la Cernavodă, care fusese pornit cu mult timp înainte, iar în anul 2008 am semnat parteneriatul cu mari firme din domeniu pentru demararea reactoarelor 3 şi 4. Nu doresc să evoc acum motivele pentru care investiţia în Reactoarele 3 şi 4 nu a mai fost continuată. Poate însă că ceea ce s-a întâmplat în trecut să fie învăţătură de minte pentru ceea ce avem de făcut de aici înainte. Eu nu socotesc un eşec fără ieşire ceea ce s-a întâmplat cu parteneriatul pe care l-am încheiat în 2008, ci doar un  impas din care sper să ieşim şi să reuşim să găsim investitori de acelaşi prestigiu, de aceeaşi talie, cu care să continuăm această investiţie.

România a dovedit că poate gestiona în mod corect, atât din perspectiva siguranţei sistemului energetic şi a securităţii nucleare, cât şi din perspectiva transparenţei informaţiilor şi a relaţiei bune cu comunităţile locale, că poate gestiona, aşadar, programul nuclear. Trebuie să vă spun că în toate clasamentele de specialitate Reactoarele 1 şi 2 se află printre primele locuri în ceea ce priveşte securitatea nucleară şi buna funcţionare a instalaţiilor. Aş vrea să evoc aici şi strădania celor de la Turnu Severin, celor de la Piteşti, care, prin producţia de apă grea, prin cercetările pe care le-au făcut, au contribuit la menţinerea programului nuclear în scopuri paşnice şi în acelaşi timp au menţinut potenţialul de extindere a producţiei de energie electrică pe bază nucleară.

Nu este adevărat că în lume, în ceea ce priveşte energia nucleară, suntem într-un impas. Realitatea arată că în lume există astăzi circa 440 de reactoare nucleare. Există peste 60 de reactoare nucleare care sunt în construcţie în diferite colţuri ale lumii. Previziunile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică arată că ţările lumii intenţionează să sporească acest număr cu circa 80 de reactoare nucleare. Noi suntem parte a UE. Trebuie, însă să învăţăm, atât din perspectiva fluxului investiţional, din perspectiva comerţului internaţional şi din perspectiva strategiei energetice să ne socotim, în acelaşi timp, şi parte a lumii întregi. Şi în acest context trebuie să vă spun că programele nucleare, utilizarea energiei nucleare în scopuri paşnice, sunt în continuă expansiune.

De ce nu am face asta? Energia nucleară ne asigură independenţă energetică, este o energie curată, este o energie relativ ieftină, avem resursa umană necesară, dispunem de tehnologii avansate şi în acelaşi timp asta ar putea pe un termen mediu să contracareze epuizarea unor alte resurse, cum este gazul metan, resurse ale căror compensare din bazinul Mării Negre nu este încă certă la nivelul eficienţei extracţiei.

De asemenea, trebuie să vă spun că autorităţile române sunt avansate şi în ceea ce priveşte managementul şi depozitarea în condiţii de siguranţă a deşeurilor radioactive şi a combustibilului uzat. De asemenea, Agenţia Nucleară este implicată în programele internaţionale şi participantă activă la dezbaterile internaţionale în domeniu şi veţi vedea în luna iunie la Sankt Petersburg reprezentanţii noştri vor avea un punct de vedere similar cu cel pe care îl am eu astăzi în ceea ce priveşte dezvoltarea programului nuclear.

În clipa de faţă nu avem o dimensiune certă cu privire la perspectivele programului nuclear. Suntem în căutare de investitori pentru Reactoarele 3 şi 4. Colaborăm cu Ministerul Marilor Proiecte şi cu Ministerul Energiei în această privinţă. Avem, de asemenea, păstrată în evaluare şi posibilitatea deschiderii unei centrale nucleare în centrul ţării, acolo unde riscul seismic este redus şi unde există condiţii pentru instalarea unei astfel de centrale nucleare.

Există voci care spun că România nu ar avea nevoie să-şi extindă programul nuclear. În general, România este într-o anumită criză în ceea ce priveşte evoluţia consumului de energie electrică. Într-adevăr, semnalele ultimei perioade arată că economia românească nu şi-a sporit consumul de energie electrică, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, ba chiar pe pieţele  reglementate de energie, pe OPCOM, preţul energiei electrice a înregistrat o anumită scădere, scădere care dacă ar continua, la nivelul preţului şi la nivelul consumului, ar putea să pună sub semnul incertitudinii lansarea unei investiţii în ce priveşte înfiinţarea de noi reactoare nucleare. Eu am o anumită ezitare în ce priveşte acceptarea unei astfel de viziuni. E drept, este o situaţie concretă, reală, însă economia românească va avea o evoluţie care va necesita o creştere a consumului de energie electrică în perioada următoare pentru că sistemul energetic trebuie să se coroboreze în strategia energetică, cu strategia de reindustrializare a ţării, cu strategia privind creşterea competitivităţii şi în  acest context cred că locul unei sporiri a producţiei energiei pe bază nucleară este adecvată.

Aşadar, din perspectiva Guvernului României, noi dăm întreaga susţinere programului de extindere a energiei electrice pe bază nucleară, a utilizării energiei nucleare în scopuri paşnice, a dezvoltării cercetării în acest domeniu şi facem loc acestor posibile investiţii printre marile investiţii pe care le preconizăm în perioada următoare.

Mă bucur foarte mult de acest interes, mă bucur foarte mult că reprezentanţii comunităţilor locale sunt prezenţi aici, ceea ce este o garanţie a faptului că energia nucleară în scopuri paşnice este corect percepută de opinia publică. Îmi manifest speranţa că şi în ceea ce priveşte alte subiecte delicate privind sistemul energetic, cum ar fi explorarea sau exploatarea gazelor de şist, comunicarea dintre autorităţi şi opinia publică va fi la fel de bună şi cu consecinţe la fel de pozitive, aşa cum s-a întâmplat cu utilizarea energiei nucleare şi vă mulţumesc pentru invitaţie. Vă urez mult succes!”

164 Responses to “Discursul ministrului Economiei, Varujan Vosganian, la simpozionul „NucInfo’ Day 2013”- 15 mai a.c.”

 1. tiberiu spune:

  @adam mares
  Interesant interviul lui Fridman care a spus cateva lucuri serioase
  1)Forta militara a unei tari nu se poate baza pe cateva rachete de la Deveselu si nici pe protectia NATO ,ci numai pe o forta terestra puternica si bine echipata.
  Subtextul:fara o forta militara puternica Ro este ” “fiica ploii”.
  2)Ro. trebuie sa-si cantareasca singura optiunile si interesele si nu sa se uite cu gura cascata la ce ii dicteaza altii(inclusiv SUA)

 2. Adam Mares spune:

  @tiberiu
  Da, cica scutul anti-racheta e mai mult un simbol militar, iar o tara nu se poate apara cu simboluri. :-)

 3. tiberiu spune:

  @Adam mares
  Nu numai ca este doar un simbol ,dar si simbolul asta este sub comanda americana (nu romana).
  Asigurarea lui Fridman ca nu exista amenintare din Vest asupra Ro este pentru retardati.Asta este ca asigurarea leului ca nu va papa caprioara.

 4. cris spune:

  @ Adam

  Asurzit de zgomotul dorintei uiti ca cel pe care il iubesti traieste in adincul inimii tale. Opreste zgomotul si atunci ii vei auzi glasul in tacere. – Rumi

  Fiecare om pe care il intilnim este acolo pentru un anume motiv, pentru o clipa, o vara, un an, sau pentru o viatza. Fiecare om este raspunsul catre o anume nevoie a inimii noastre, si de multe ori aceasta nevoie este cea de a invatza despre noi insine, si despre necesitatea de a cobori si mai mult in noi insine pina la acea goliciune a deplinei sinceritati in care tot zgomotul se opreste. Abia atunci poti sa incepi sa auzi.

  Sa crezi ca iubirea este de pe alta planeta inseamna nu ca aceasta nu exista, ci ca ai drum lung pina in tine insuti.

  http://www.youtube.com/watch?v=9W6R5Cs3-8w

 5. Adam Mares spune:

  @cris
  Era o gluma, Cris. :-) Sigur ca iubirea nu e de pe alta planeta.

 6. Adam Mares spune:

  Ar fi bine ca fiecare om sa fie raspunsul unei nevoi a inimii noastre, dar nu cred ca este asa. Unii oameni sunt doar raspunsul unor nevoi primare ale noastre.

 7. cris spune:

  @ Adam

  Adincimea este o dimensiune nu un punct, de la suprafatza pina la centru nici un moment al acestei dimensiuni nu e lipsit de importantza. A fi in centrul propriei persoane nu inseamna ca devii punct in loc de sfera, ci ca devii un intreg. Inseamna sa te vezi si sa te accepti asa cum esti, pe toate coordonatele tale.

  ” Eu
  nu ma caiesc,
  c-am adunat in suflet si noroi-
  dar ma gandesc la tine.
  Cu gheare de lumina
  o dimineata-ti va ucide-odata visul,
  ca sufletul mi-asa curat,
  cum gandul tau il vrea,
  cum inima iubirii tale-l crede.
  Vei plange mult atunci ori vei ierta?
  Vei plange mult ori vei zambi
  de razele acelei dimineti,
  in care eu ti-oi zice fara umbra de cainta:

  ‘Nu stii,
  ca numa-n lacuri cu noroi in fund cresc nuferi?’ ”

  Am memorie, nu sunt decit citeva zile de cind ai spus ceva despre a iubi si a darui si ti-am raspuns la timpul respectiv. Nici nu-mi schimb parerile despre un om ori altul dupa cum bate vintul sau mi se pare mie pe moment. Doar ti-am spus si eu o poveste cu vulturul la patruzeci de ani…..si uneori e bine sa iei o poveste serioasa nu in gluma, nu te banuiesc de asa ceva, ci cu un suris.

  Asa incit zimbim, si discutam de altele, de pe o dimensiune ori alta, de pe o planeta ori alta.

 8. Adam Mares spune:

  @cris
  http://vosganian.ro/?p=3540&cpage=5#comments

  ps. Am o intuitie extraordinara, m-am dus din prima la postarea pe care o cautam. :-)

 9. cris spune:

  @ Adam

  Inseamna ca suntem amindoi consecventi, si tu cu intutia, si eu cu faptul ca nu cred ca o viata ori un om e o gramada de petece, ci o tesatura, ba chiar una multidimensionala. Asa ca hai sa te mai intreb o data: mai e mult pina departe cu vulturul acela (smiley)? – doar nu crezi ca esti singurul zimbaretz de pe planeta.

 10. Mi-a fost dor de tine Cris… :-)

 11. cris spune:

  @ Corina Chiriac

  Si mie de tine.

  Pentru Emi am pus clematis. Ce flori sa pun pentru tine?

 12. @cris
  Te las pe tine sa alegi. Si…voi fi nerabdatoare sa aflu :-)

 13. cris spune:

  @ Corina

  Irisi, stinjenei.

 14. @cris
  Ma simt putin…stanjenita :D Faci tu asta pentru mine?