Transcriere conferinta de presa pe tema Cuprumin si Moldomin- Varujan Vosganian, Ministrul Economiei (22 mai 2013)

 Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: „In aceasta viata politica palpitanta, noi introducem astăzi un personaj nou, cuprul. Vad ca exista un mare interes pe această tema, chiar o televiziune mi-a solicitat un interviu maine si am înteles ca mi-ati solicitat si un obiect realizat pe imprimanta 3D, am făcut rost de un fluier. Este un fluier realizat pe laser si scos pe imprimanta 3D, care nu are niciun fel de imbinare, dar are inauntru o bila si o sa suflu din fluier in fata dumneavoastra ca sa vedeti ca functioneaza. Este realizat din laser care a coagulat particule.

As vrea in aceasta conferinta sa vorbesc in principal despre situatia a doua companii: e vorba de Cuprumin SA si Moldomin SA, adica despre Rosia Poieni si Moldova Noua. In principal despre Cuprumin. De ce? Maine veti gasi pe site-ul ministerului Anuntul de intentie. Si acum am sa va explic care este semnificatia acestui Anunt de intentie.

Am adoptat un memorandum in Guvern, potrivit recomandarilor acestuia am desfasurat procedurile interne, am selectat un consultant, care este nu doar juridic, ci este si tehnic si financiar, alcatuit dintr-un consortiu cu doua firme, Bostina si Asociatii si Zamfirescu Racoti si Asociatii.  Acest lucru s-a petrecut vineri, imediat am avut o prima intalnire cu consultanii, dansii mi-au prezentat strategia pe care o au, am fixat impreuna termenele pe care vi le si prezint.

Ar urma ca pana in data de 17 iunie consortiul sa pregateasca strategia de atragere a investitiilor – ceea ce inseamna, in primul rand, evaluarea necesarului de investitii pe cele trei domenii, mediu, tehnologie si descoperta. Pana in data de 18 iunie noi vom derula procedurile interne, anume convocarea CA pentru aprobarea strategiei si aprobarea strategiei in Comisia de coordonare, care este o structura a ministerului si fireste semnatura mea cea de pe urma, nu ultima mea semnatura, ci semnatura mea ultima pe aceasta procedura. Urmeaza ca intr-un termen pe care noi il socotim rezonabil, pana la jumatatea lunii iulie, sa avem depunerile de oferte, deschiderea lor si analizarea documentelor de participare. Aceasta ar fi, asadar, procedura.

Noi avem o lectie mara de anul trecut, e drept ca era pe privatizare si nu pe atragere de investitii si am vrea sa evitam capcanele de atunci, drept care o sa procedam la o selectie preliminara. De aceea, inainte ca cei abilitati cu strategia de atragere de investitii sa-si finalizaze documentul, vrem sa tatonam piata si sa vedem care sunt pozitiile unor posibili parteneri. Motiv pentru care, am primit astazi din partea compartimentelor din minister, din partea comisiei de coordonare si a avocatilor un anunt de intentie.

In principal noi am cerut in Anuntul de intentie sa existe niste criterii de seriozitate in ce priveste respectivii parteneri, am sa va citesc partea aceasta. Maine va aparea textul pe site, pentru ca el trebuie tradus si in limba engleza si trebuie sa aiba o prezentare sobra, tin foarte mult la virgule, nu la cele intre subiect si predicat, de aceea va aparea abia maine pe site.

O sa va citesc componenta ce tine de criteriile noastre de selectie. Scrisorea de interes pe care ar trebui sa o depuna companiile – scrisoare de interes este preliminara ofertei, deci scrisoarea de interes vine in urma anuntului nostru si avem un dialog de cunoastere reciproca si de enuntare a intentiilor fiecarei parti. Am cerut asa: „ Scrisoarea de interes va contine o prezentare a investitorului, cuprinzand informatii detaliate despre actionariatul acestuia si/sau despre structura de control corporatist; experienta investitorului in domeniul finantarii si/sau operarii de societati care activeaza in industria miniera, in mod particular in sectorul cuprifer, precum si despre capabilitatile financiare ale acestuia, care sa demonstreze posibilitatea efectiva si imediata de implicare intr-un proiect comun de investitii cu societatea Cuprumin, in vederea dezvoltarii acesteia. In acest sens se solicita ca scrisoarea de interes sa fie insotita de documente financiare relevante, emise de investitor, din care sa rezulte disponibilul de investitii al acestuia precum si de o scrisoare ce confort, emisa de banca investitorilor, care sa confirme existenta si disponibilizarea resurselor financiare respective”.

De aceea, pe noi nu intereseaza atat sa avem investitori, cat sa avem investitori de calitate, astfel incat sa nu transformam acest proces intr-o formalitate in care, dupa aceea, sa privim cu nostalgie la incapacitatea investitorului de a-si onora obligatiile.

Dealtfel, in negocierile pe care le vom avea, vom preveni, prin niste clauze contractuale o astfel de situatie, incat actele juridice sa nu fie incheiate pana cand disponibilul financiar nu este, intr-un fel sau altul, depus la dispozitia noastra.

De ce v-am vorbit adineauri de diferenta dintre scrisoare si oferta? Pentru ca, dincolo de disponibilitatea unui investitor, un element important este cel privind eventuale garantii. Ganditi-va ca o firma va implica zeci de milioane de euro intr-o anumita companie, va trebui sa solicite anumite garantii. Exista lucruri pe care noi nu le putem face. De pilda, noi nu putem oferi scrisoare de garantie suverana pentru aceasta suma. De asemenea, nu putem ceda intregul management unui posibil partener. Insa, exista diferite formule, inclusiv implicarea partenerului in managementul companiei Cuprumin, astfel incat acesta sa aiba un anumit control asupra modului in care acesti bani sunt utilizati.

Va vom tine la curent, eu voiam saptamana viitoare sa ma cer la Comisiile de Industrie, ca sa le fac aceeasi prezentare. Intre timp, inainte sa ma cer eu, m-a cerut Parlamentul, am inteles ca e o motiune pe problema mineritului. Nu pot sa fiu decat onorat ca, in ciuda unor comentarii aparute in presa, Parlamentul ma socoteste in continuare ministrul intregii economii, inclusiv a energiei. Am avut cu dl ministru Nita o discutie astazi si l-am asigurat de intregul meu sprijin si de prezenta mea, impreuna cu dansul la Parlament, pentru a sustine impreuna Strategia energetica in domeniul minier, tinand cont si de experienta pe care am avut-o. Socotesc ca dl Nita va avea suficiente argumente pentru a arata ca acuzele sunt neintemeiate.

In legatura cu Moldomin, lucrurile sunt diferite. In timp ce Cuprumin, are doar o datorie la distribuitorul de energie electrica, de cca. 48 de milioane de lei, pe care a renegociat-o, a reesalonat-o, nu are deloc datorii la stat, nu are credite bancare angajate, deci este o firma curata din punct de vedere financiar, Moldomin SA are deja sentinta de lichidare data si, din cunostintele mele, lichidatorul RTZ & Partners, a si vandut mare parte a activelor. Deci, deasupra pamantului nu mai e mare lucru la Moldomin, in schimb sub pamant exista resurse pe care noi le estimam la peste o treime din resursele totale cuprifere ale Romaniei. Ma uit din cand in cand la colegii mei domnii Plaiasu si Gaman care sunt responsabili de sector, domnul Plaiasu conduce OPSPI si domnul Gaman conduce sectorul minier, ca sa ma conving ca informatiile pe care vi le dau sunt corecte.

Exista un interes explicit al unei companii elvetiene pentru achizitionarea perimetrelor, procedura este destul de avansata, exista niste chestiuni de natura procedurala pe care speram sa le descalcim rapid cu Ministerul Finantelor, care, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, este creditorul principal, astfel incat, in scurt timp sa repunem in circuit acele perimetre, sa refacem exploatarile de cupru din Moldova Noua si sa dam din nou de lucru la oameni. Asta e ceea ce am dorit sa va spun despre povestea cuprului, acum dumneavoastra puteti pune intrebari.

Reporter: Care mai este stadiul autorizatiilor de mediu pentru cele doua companii?

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: In legatura cu autorizatiile de mediu, pe noi ne-a preocupat in primul rand sa asiguram functionarea companiilor – ma refer la Cuprumin, astfel incat, firma sa nu fie oprita. Din acest motiv noi am solicitat si ni s-a acceptat ca jumatate din profitul Cuprumin sa ramana la dispozitia companiei. Stiti ca exista un document guvernamental care solicita ca fiecare companie sa cedeze un procent coplesitor din profituri pentru bugetul statului, 90%. Noi am solicitat sa fim exceptati de la aceasta masura si jumatate din profitul de anul trecut sa fie lasat la dispozitia Cuprumin, astfel incat sa achitam o factura scadenta care, ca ordin de marime, este in jur de 2,5 de milioane de euro, astfel incat Cuprumin sa aiba in continuare posibilitatea de a functiona.

Factura autorizatiilor de mediu insa, nu pot sa va dau o cifra exacta, va dau ca ordin de marime, pentru perioada urmatoare se ridica la circa 17 milioane de euro. Este o factura pe care Cuprumin nu o poate plati, acesta este si motivul pentru care recurgem la aceasta formula de investitii. Ma veti intreba de ce n-am facut o privatizare, ca anul trecut. Exista doua motive argumente pentru care nu facem privatizare.

Primul argument este ca avem doua litigii: un litigiu care se refera la garantia oferita de Roman Cooper si retinuta de statul roman in contul neideplinirii obligatiilor contractuale, neindeplinire asupra careia statul roman si Roman Cooper au viziuni diferite. Din acest motiv Roman Cooper ne-a actionat in instanta si solicita returnarea acestei garantii. Al doilea proces este cel cu firma Energomineral care solicita o suma de cca. 78 milioane de lei in contul unor operatiuni pe care sustine ca le-a efectuat in perioada unei stari contractuale intre Cuprumin si Energomineral. Noi am contestat aceasta solicitare, la Curtea de Apel s-a hotarat ca procesul sa se intoarca la fond, ei bine, avand in vedere aceste doua procese e greu sa privatizezi compania cu aceasta povara in spinare.

Al doilea motiv, care este cel putin la fel de serios, este ca piata cuprului este intr-o situatie delicata. Pretul bursier al cuprului a scazut cu cca. 25% de la peste 1000 la ceva de peste 600 de euro. Deci nu este un moment propice pentru a vinde o companie. Care este diferenta dintre privatizare si formula pe care o avem noi antamata, de atragere de investitii?

Diferenta este ca atunci cand privatizezi ai privatizat si gata. Si cel care o cumpara o cumpara cu situatia data la momentul respectiv. In clipa in care faci atragere de investitii, negociezi contractul, astfel incat, in permanenta pretul la care tranzactionezi conglomeratul de cupru, sa se raporteze la bursa de cupru. Si atunci poti negocia perioada. Poti spune, functie de evolutia preturilor, ca perioada parteneriala poate fi de 3 ani, de 4 ani sau de 5 ani. Pentru ca, daca cuprul e mai ieftin, perioada e mai lunga, daca cuprul e mai scump, perioada e mai scurta. Nu mai e nevoie sa returnam zecile de milioane care se dau. De aceea, in situatia in care atragi investitii nu mai este acest risc, pentru ca il esalonezi si durata contractului difera in functie de pretul international al cuprului. Deci aceste doua motive ne-au facut sa alegem aceasta formula, care este o formula tranzitorie. Noi alegem aceasta formula. Daca ea va reusi, Cuprumin se va pune pe picioare, va avea autorizatie de mediu, va avea o….tehnologica si zacaminte pe care sa le exploateze, astfel incat sa ne putem, la un moment dat, intoarce la procedura de privatizare.

Reporter: Investitorul va avea drept de preemtiune?

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Noi, in Romania, am evitat aceasta formula pana acum. Si la Oltchim am avut astfel de propuneri si le-am evitat.

Reporter: Practic, concesionati zacamintele pe o anumita perioada de timp?

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Nu. Nu concesionam nimic. In ceea ce priveste zacamintele si actionariatul, ele raman integral in proprietatea Cupru Min. Dansii ne dau o suma de bani si in contul acelor bani noi le dam productia pe o anumita perioada de timp. Am incercat sa evitam concesiunea sau actionariatul ca sa nu intram intr-o tema politica  pe care clasa politica romaneasca a tratat-o cu emotie anul trecut. A existat o reactie din partea clasei politice, grupurile parlamentare au privit concesionarea zacamintelor de cupru ca pe o instrainare a avutiei nationale si incercam sa evitam aceasta dezbatere.

Reporter: Pana acum ati…interesul pietei….

 Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Avem o lista de companii pe care nu o voi prezenta pentru ca, intai companiile trebuie sa isi arate interesul. Sa va spun cinstit, nu pot sa precizez exact cate din ele sunt doar pentru atragerea de investitii. Pana acum avem un numar de 7 companii, dintre care insa,  unele isi manifestasera interesul pentru privatizare. Ele nu sunt inca la curent cu aceasta formula . Dupa ce lansam aceasta oferta de atragere de investitii, anuntul de oferta, o sa stim exact care dintre acestea raman la proiectul pe care l-am stabilit noi in continuare. Insa dupa tatonarile noastre cel putin 3 dintre ele  si-au manifestat interesul . Este posibil sa apara si altele.

Reporter: ……………

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Cuprumin nu a intrat in dezbaterile noastre cu organismele internationale. Singura negociere cu organismele internationale am avut-o pe Oltchim. Insa, cu Banca Mondiala noi avem discutii permanente. Chiar ieri am avut o discutie si pot sa va spun ca in aceasta discutie am stabilit sa ne ajute cu un numar de experti internationali la elaborarea strategiilor de reindustrializare si competitivitate. Pentru asta s-a deplasat in Romania chiar responsabilul pe Europa Centrala si Est al Bancii Mondiale si ne-am inteles ca Banca Mondiala sa ne ajute impreuna cu reprezentanti ai Academiei Romane si cu cateva organisme neguvernamentale cu expertiza economica din Romania, cum ar fi GEA, prin domnul Dragos Paslaru, la elaborarea acestor strategii. Este foarte important ca strategiile sa nu fie semnate. In clipa in care cineva semneaza o strategie si si-o aroga, el ramane singur cu ea. Asta e traditia romaneasca de pana acum acum. Deci, vom face o strategie nesemnata, sa fie folclorica, asa ca epopeea lui Ghilgames, astfel incat toti sa aibe impresia ca sunt autori si ca sunt obligati sa o aplice. Deci, nu avem probleme cu Banca Mondiala si nu cred ca formula asta ar fi vreo problema cu Comisia Europeana.

Reporter: Dar care va fi procedura, care vor fi criteriile de selectie…

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei:

Noi avem o solicitare de investitii. Consultantii ne vor spune pana in 17 iunie cati bani ne trebuie. Ei ar putea sa ne spuna cati bani ne trebuie in 3 variante si noi sa alegem varianta cea mai buna. Dar, in orice caz, pana in 18 iunie noi vom sti de cati bani avem nevoie. Si atunci, noi facem o oferta si spunem: cine ofera suma asta, va putea sa beneficieze de un conglomerat de cupru de concentratie atat pe perioada pe care o stabileste calculul pretului mondial al cuprului, probabil, Bursa din Londra. De aici in colo, daca o firma doreste garantii de stat, in opinia noastra nu se califica drept partener. Daca o firma doreste sa controloze integral managementul, iar nu se va putea colabora, pentru ca este o firma de stat si trebuie sa avem decizie asupra ei, pentru ca nu putem sa ne supunem riscului, ca firma respectiva, avand interesul imediat de a extrage cat mai mult cupru sa aiba o abordare superficiala a resurselor . in functie de conditiile care li se pun noi vom selecta dintre acestea partenerul.

Reporter: Ordonanta cu disponibilizarile… vor fi disponibilizati 10 000. Cati dintre acestia vor fi disponibilizati din companiile din subordinea ministerului pe care il conduceti?

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Ordonanta 36. Aceste 10 000 de disponibilizari sunt o cifra orientativa. Orice act normativ este obligat sa aiba o evaluare financiara. In uma consultarii cu colegii nostri de la celelalte ministere – Ministerul Transporturilor, Ministerul Comunicatiilor, Ministerul Energiei- in principal, a rezultat aceasta cifra. Unora li s-a parut mare. 10 000 inseamna 2000/an. Sectorul economic privat al statului are, ca ordin de marime, intre 250 000 si 300 000 de salariati. Ori, 2000 din 250 000 inseamna sub 1%. Orice economie vie disponibilizeaza si angajeaza. De aceea, atunci cand vorbim de 2000 de disponibilizati trebuie sa ne raportam la nivelul intreg al sectorului economic  privat al statului si dupa aceea sa facem evaluare daca este mult sau putin. Este in schimb, un gest pe care il face statul care are avantajul de a fi stat si anume de a oferi o protectie sociala persoanelor care vor fi disponibilizate, asumand, spre deosebire de firmale private, faptul ca spre deosebire de intreprinderile private, in afara erorilor de management care au dus la disponibilizari sau  conditiilor de piata, poate ilustra si alte imperfectiuni administrative. Asta e motivul pentru care statul asigura aceasta protectie sociala. Mai ales ca sindicatele stiu ca statul este mai vulnerabil decat patronatul, pentru ca statul, prin guvernul sau are si niste cerinte de imagine si atunci, probabil, sindicatele sunt mai active. Probabil ca nu ati auzit ca sindicatele sa protesteze cand la BCR au fost dati afara sute de oameni sau la alte companii private.  Insa, cu statul lucrurile sunt mult mai simple pentru ca cer demisia ministrului, vii si faci greva in fata Guvernului si atunci exista aceasta masura, sa zic asa, privilegiata a …in legatura cu Ministerul Economiei, cred ca peste 2 conferinte de presa anuntam ca angajam peste 100 de persoane la extractiile miniere care se redeschid si vom mai angaja peste alte cateva sute de persoane in industria de aparare. De disponibilizat noi nu avem in program disponibilizari.  Cu exceptia Oltchim, care s-a incheiat, noi nu avem in urmatorii ani proiecte de disponibilizare. Sa nu uit: inchideri de mine Petrosani este un proiect de disponibilizare care a fost asumat inainte cu Comisia Europeana pentru minele care se inchid. A fost facut anul trecut cu Comisia Europeana si are un program cu subventii.

Reporter: Doar cele 3 ministere de care ne-ati spus vor face disponibilizari?…..

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei:

Nu stiu ca Ministerul Justitiei sa faca disponibilizari printre grefieri sau Ministerul Mediului la Garda de Mediu. E posibil, dar nu stiu ce ar putea sa disponibilizeze, de exemplu dl. Sova care are doar 70 de salariati.

Reporter: … acestea sunt institutiile cu care v-ati consultat in problema disponibilizarilor?….

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Toate informatiile privind disponibilizarile in sectorul de stat se centralizeaza in ministere pentru ca este vorba de companii care sunt coordonate de ministere. Nu avem nicio companie care sa nu fie legata administrativ de ministere, sa nu-si aprobe BVC prin procedura interna. De aceea ministerele au aceste informatii. Alte ministere care sa aiba sector privat economic de aceasta natura, incat sa procedeze la disponibilizari de aceasta amploiare nu avem.

Reporter: ….

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Doamna, eu v-am spus ca procentele de acolo sunt sub 1% din sectorul economic privat al statului. Daca dvs. credeti ca acest procent este de natura sa creeze o criza puteti sa o faceti, dar eu cred ca orice economie vie are un procent de cel putin 1% pe care il schimba. Disponibilizezi intr-o parte, angajezi in alta. Eu imi dau seama ca e foarte greu pentru o persoana care a fost implicata zeci de ani intr-un domeniu sa gaseasca loc de munca in lata parte. discutia pe care am avut-o cu Ministerul Muncii si cu Ministerul Fondurilor Europene a fost ca sa alocam sume din programele europene pentru conversia personalului. De exemplu, la Ramnicu Valcea e obligatoriu sa facem acest lucru.

Reporter: D-le ministru, citesc in presa locala ca la Cupru Min a fost disponibilizata conducerea.

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Disponibilizata?

 

Reporter: A fost schimbata, scuze.

 

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Cuprumin avea un director adjunct care era provizoriu director general. Si el se reintoarce in functia lui.

 

Reporter: Noul consiliu de administratie al companiei…

 

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: A numit un director. N-aveam director general, acum avem.

 

Reporter: Exista un nou consiliu de administratie incepand de luni…

 

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Da, este un consiliu de administratie alcatuit din persoane implicate de la OPSPI si directia de specialitate.

 

Reporter: Asta era intrebarea mea, care vor fi garantiile pe care poate sa le ofere Ministerul Economiei pentru o conducere transparenta pentru ca, asa cum spunea si colega noastra, avem o conducere noua, noul director general n-a calcat inca la Abrud.

 

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Avem un director general nou, care lucreaza in domeniul minelor de foarte multi ani, care are recomandari profesionale foarte bune. Acum, daca cineva n-a calcat intr-o mina si a calcat in alta…

 

Reporter: La Bucovina, se extrage cupru, s-a extras cupru – pentru ca este in insolventa, intr-un an cat intr-o luna sau chiar cat intr-o saptamana la Cuprumin, este o diferenta foarte mare.

 

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Asa este. Noi am procedat la o conducere in sfarsit la Cuprumin pentru ca era o formula provizorie pe care am evitat-o in acest fel. Exista, am inteles, o reactie de mandrie locala, cum ca la Abrud trebuie sa fie un director din Abrud si eventual acelasi director care a gestionat pana acum. Noi am avut o discutie cu domnul director, o sa avem saptamana viitoare, cred ca marti, si o intalnire cu liderii sindicali ca sa le explicam ca, in Romania, o firma din Focsani nu se conduce neaparat de un focsanean si o firma din Botosani nu se conduce neaparat de un botosanean. Eu, de pilda, sunt focsanean si conduc Ministerul Economiei la Bucuresti. Ce-ar fi ca salariatii din minister sa spuna ca noi vrem un bucurestean, eventual care locuieste pe Calea Victoriei.

Asadar, aceasta este o discutie care n-are nicio legatura cu subiectul.

 

Reporter: E vorba de transparenta. Noi asteptam, de exemplu, sa ne prezentati CV-ul domnului director general.

 

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Daca vreti, il prezint. Il pun pe site si va uitati la CV-ul domnului director general. Domnul director general Iordache inca nu si-a preluat functia, o va prelua in aceste zile si cu siguranta ca el va fi extrem de transparent si va fi prezent acolo pentru dumneavoastra.

 

Reporter: Stim ce probleme au fost la Oltchim…

 

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Nu stiu ce probleme au fost la Oltchim. Cat am fost eu ministru, nu au fost niciun fel de probleme.

Transparenta inseamna ca procedurile sa fie respectate si procedurile au fost respectate. Daca doamna a fost anuntata in legatura cu aceasta chestiune, inseamna ca n-am tinut secret. Noi n-am facut intalnirea in subsol – stiti ca exista in subsol un adapost antiatomic in minister – noi n-am facut sedinta de consiliu de administratie acolo si ca dovada invit la dialog toate persoanele implicate acolo.

Transparenta nu se refera la perioada de dinainte de a lua o decizie. Transparenta se refera la anuntul de dupa ce iei o decizie. Pentru ca in clipa in care eu incep sa dialoghez la toate deciziile pe care le iau, va imaginati ca ar fi un adevarat haos.

Dar in legatura cu domnul Iordache,  Cuprumin si localnicii cunosteau de cel putin o luna intentia mea.

El oricum va fi la dispozitia presei dupa cateva saptamani sau dupa ce se va familiariza cu lucrurile astea.

 

Reporter: Cine sunt consultantii care va vor spune cati bani…?

 

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: V-am spus, Bostina si Asociatii, Zamfirescu, Racoti si Asociatii.

 

Reporter: Care sunt evaluarile, cam cat valoreaza cele doua companii in momentul de fata, Cuprumin si Moldomin?

 

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Dar ce legatura are asta? Ce relevanta are asta? Stimate domn, noi va spunem de cati bani are nevoie ca sa functioneze. De exemplu, o casa, ca sa functioneze, are o factura de intretinere.

 

Reporter: Si ce e rau sa stii ca costa 200 de mii de euro?

 

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Ma puneti intr-o situatie foarte delicata pentru ca a evalua o companie este o operatiune complicata. Singura evaluare pe care o avem in legatura cu Cuprumin este cea facuta la inceputul anului trecut, cand compania a fost evaluata pentru privatizare si s-a oferit un pret de vreo 200 si ceva de milioane de euro. Stiti asta.

Dar nu ma puneti intr-o astfel de situatie. Eu incerc sa va dau informatii corecte. Dumneavoastra ma intrebati ce parere am eu, cam cat ar valora – nu-i corect sa ma puneti in situatia asta. Intrebati-ma lucruri care pot fi verificate.

Ca sa poti sa vezi cat costa Cuprumin, ar trebui sa faci o proiectie financiara, cu tehnologii, cati ani va produce Cuprumin, ce costuri va avea, care va fi evolutia preturilor pe Bursa la Cuprumin, care este factura de mediu in cinci ani, in zece ani

 

Reporter: Astea sunt lucruri pe care un program managerial ar trebui sa le ia in considerare. programul managerial pentru dezvoltarea Cuprumin trebuie sa tina cont de toate aceste lucruri.

 

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Bineinteles ca va tine cont de toate lucrurile astea. Stimate domn, valoarea unei companii nu este un element de strategie. Valoarea unei companii sta in capacitatea ei de a produce. De exemplu, Oltchim – daca ajunge la o capacitate de 60%, va avea un pret, daca ramane, cum e astazi, la 30%, va avea alt pret si daca nu va functiona, va avea alt pret.

Cuprumin, in clipa de astazi, daca nu atrage investitii, peste maxim un an se inchide. Asta e valoarea Cuprumin. Deci s-ar putea Cuprumin sa fie foarte valoros sub pamant, dar sa nu functioneze. De aceea e foarte greu sa va spun cat valoreaza Cuprumin pentru ca valoarea lui sta in cat de viu este. Si va spun ca, pentru ca el functioneze in continuare cu utilaje care intr-un an si ceva isi pierd capacitatea de a produce, cu avize de mediu care vor zavori portile minelor si cu inabusirea din cauza lipsei de descoperta, Cuprumin nu e foarte interesant astfel. Dar va deveni foarte interesant daca va produce.

Singura evealuare de piata pe care o avem este aceea contestata vehement de opinia publica si de clasa politica, in jur de 200 de milioane de euro.

Dar eu va spun ca, daca maine privatizam Cuprumin, cu oricat l-am privatiza, reactia va fi aceeasi pentru ca valoarea zacamantului e mult mai mare decat banii pe care ii iei. Si orice roman patriot e tentat sa compare valoarea zacamantului cu pretul. Dar nimeni nu-ti da pretul egal cu valoarea zacamantului cata vreme zacamatul se va exploata in de 20 de ani si pana atunci sunt si multe alte costuri care scad valoarea totala a zacamantului.

 

Reporter: Domnule ministru, a aparut in presa locala…

 

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Daca cititi presa locala din Rm. Valcea, va ingroziti.

 

Reporter: Asociatii v-au trimis o scrisoare prin care contesta aceasta numire pe motiv ca ar fi una politica si ca domnul nou numit ar fi un apropiat al vicepresedintelui PNL, Relu Fenechiu.

 

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Eu am tot intrebat acest lucru, Relu Fenechiu mi-a spus ca n-a auzit in viata lui de dl. Iordache, dar ca i-ar face placere sa-l cunoasca. Eu personal n-am avut cu dl. Relu Fenechiu absolut nicio discutie pe aceasta tema a domnului Iordache. Exista in legatura cu dl. Iordache tot felul de zvonuri, ca este omul lui Relu Fenechiu, ca a falimentat o firma pe care el a gestionat-o dupa ce a intrat in faliment… Nu ma bagati in folclorul local. V-am spus, daca ati citi presa din Rm. Valcea, v-ati ingrozi. De aceea n-as intra in dezbaterea asta si nu ma puneti pe mine sa comentez astfel de lucruri. Tot ce pot sa va spun ca sa va linistesc este ca, in ultimele luni, n-am avut nicio discutie cu dl. Fenechiu despre dl. Iordache si habar n-am daca-l cunoaste sau nu.

 

Reporter: Dl. Constantin Nita a anunta ca saptamana viitoare va pune in dezbatere in sedinta de Guvern proiectul de ordonanta privind reducerea schemei de sprijin privind energia regenerabila. Dumneavoastra ati avizat proiectul?

 

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Eu vreau sa il las pe dl. Nita sa va raspunda la intrebarile astea.

 

Reporter: Eu doar va intreb daca ati avizat proiectul.

 

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Eu pe lege trebuie sa avizez proiectul. Insa daca v-as spune ca am avizat proiectul, a doua intrebare ar fi ce scrie in el. De aceea eu zic sa-l lasam pe dl. Nita sa raspunda. Sa-i respectam prerogativele si sa-l lasam sa rasunda la intrebarea asta. 

Sunt foarte atent cu aceste relatii pentru ca chiar ieri am vazut un comentariu intr-o gazeta, cred ca „Evenimentul Zilei” ii spunea, si care sustinea ca intre mine si dl. Nita exista un conflict indelungat.

 

Reporter: Si nu-i adevarat?

 

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Nu-i adevarat. Daca imi dati dumneavoastra o singura declaratie sau un singur act politic din care sa sugeram un conflict intre mine si  dl. Nita, va rog sa mi-l aratati. Asta este o inventie care este hranita pentru ca, nu stiu de ce, in Romania victoria este cand oamenii se cearta, nu cand oamenii se impaca. Eu si cu dl. Nita nu am avut niciodata niciun conflict. Am fost impreuna coordonatorii programelor USL din clipa in care USL s-a format si ne cunoastem de foarte multi ani. N-am avut niciodata in viata mea vreo declaratie impotriva domnului Nita si nici dl. Nita la adresa mea.

Si va mai spun ceva, ce i-am spus si domnului prim ministru zilele trecute – domnule prim ministru, cand imparti un minister in trei, ca el sa functioneze e nevoie de o buna colaborare intre cei trei ministri. Si faptul ca cele trei ministere au continuat sa functioneze fara conflicte in noi, este dovada cea mai buna ca intre mine si dl. Nita, innobilati in aceasta relatie de farmecul doamnei Grapini, am reusit sa pastram o relatie cordiala. Imi pare rau ca nu va dau o stire in privinta asta. Imi pare sincer rau ca nu va dau o stire.

 

Reporter: Eu nu v-am intrebat de relatia cu dl. Nita, eu v-am intrebat daca ati avizat proiectul.

 

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Eu v-am spus de ce nu raspund la intrebarea asta. Este o intrebare deschizatoare de alte oportunitati, de aceea il las pe dl. Nita sa raspunda la asta.

 

Eu va multumesc si va promit ca, la urmatoarea intalnire, la jumatatea lui iunie, cand vom face anuntul viitor, il voi ruga si pe dl. Iordache sa vina cu mine. Dl. Iordache inca nu si-a luat in primire functia, de aceea expunerea sa in fata opiniei publice e prematura.”

 

 

         

 

 

 

 

 

 

 

 

42 Responses to “Transcriere conferinta de presa pe tema Cuprumin si Moldomin- Varujan Vosganian, Ministrul Economiei (22 mai 2013)”

 1. lordul john spune:

  @VV

  Poate ceea ce faceti dvs. e singura oaza care contrasteaza viziunii de mai jos:
  “Guvernarea USL pare a fi inspirată de romanele lui Sadoveanu despre locuri în care nu se întâmplă nimic. Decât dureri înăbuşite şi drame sentimentale ascunse. Lipseşte, după cum a remarcat şi dl Dinu C. Giurescu, orice viziune curajoasă, de amploare. E o guvernare provincială în sensul de periferică interesului naţional. Ar putea fi însă o guvernare „provincială” în sensul de guvernare preocupată de revitalizarea economică şi culturală a României profunde, dedicată interesul naţional şi refractară la cerinţele centrului imperial al GEUrmaniei. Din păcate, guvernarea USL e, ca şi discursul public din România, acordată în cheia timidităţii în relaţile cu mandarinatul teutono-bruxellez.”

  aici:
  http://focuriinnoapte.blogspot.ca/2013/05/butoiul-cu-pulbere-al-europei.html

 2. Pacala spune:

  Maestre
  Asa da. Comunicati tot. Si rezultate palpabile, cand le comunicati?

 3. Pacala spune:

  @all,
  O completare tehnica din protocol care spune ce avea sau nu voie SRS:
  In Protocolul de funcţionare a USL scrie negru pe alb, la capitolul VIII, Proceduri privind acţiunile parlamentare comune:

  „În cazul în care cele două partide fac parte dintr-o majoritate parlamentară, parlamentarii celor două partide nu vor susţine sau vota iniţiative parlamentare care au punct de vedere negativ din partea guvernului“.

 4. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Cris, Tiberiu

  am ramas dator cu un raspuns, il scriu aici…

  Ziceati amandoi ca un PM nu trebuie sa fie neaparat un economist, ci un lider politic, care sa stie sa-si puna oamenii etc…

  Pai aici o dati in bara rau de tot daca pentru voi “un bun lider” se poate traduce prin Ponta. No way….

  Dar sa vedem ce anume ziceti voi ca l-ar putea califica pe ponta la capitolul bun lider? Faptul ca i-a impacat pe toti din PSD si i-a convins sa-l sustina? Pai ia sa vedem CUM a facut el asta! De exemplu presiunile baronilor locali (de toate tipurile) le-a rezolvat prin faptul ca le-a dat alora TOT ce au vrut. Le-a promis si regionalizare, si le-a dat deja si posturile de guvernatori locali, oricit refuza PNL-istii sa creada! La ultima conferinta nationala a PSD s-au dat posturile care vor reiesi din regionalizare pentru toata tara, CA SI CUM PNL N-AR FI EXISTAT IN USL. Bineinteles ca ei au dres-o spunind ca nici vorba, ca vor fi alte numiri dupa referendumul regionalizarii, bla bla. Aveti incredere si luati aminte la ce va spun ei: numirile vor fi ALEA CARE S-AU FACUT DEJA IN PSD.

  Sa trecem la punctul 2. Cum s-a impus “liderul” ponta in relatia cu basescu? Pai nimic mai simplu: pact de koabitare, i-a dat lui basescu tot ce a cerut, si o sa vedeti ca intre directivele lui basescu se afla si Vila Dante, si multe alte chestii pe care voi nici nu le puteti banui in ziua de azi. Totate la timpul lor, in strategia de super lider a lui ponta e inclus si faptul ca nu trebuie sa va ia prea tare deodata ca sa nu explodati…

  Cum s-a “impus” ponta in lupta cu coruptii si hotii portocalii din institutiile statului? Aia saracii tremurau in colt cind a fost numit ponta PM, dar a venit ponta si le-a zis: o doamne, stati linistit, nu mai tremurati asa, ca nu va facec nimeni nimic, pe cuvintul meu de lider politic!

  Ponta s-a impus foarte bine si in fata PNL-ului, iesise saracu Antonescu sa spuna: pai, ne-a ponta, noi nu asa ne-am inteles in legatura cu kovesi! Dar ponta i-a zis: ce vrei mah? marsh de ici… Kovesi la DNA, jos basescu nu e un proict de tara! Pe mine (liderul cel mai lider) tara ma va judeca dupa realizarile economice! …..looooooooooool……

  Si mai stiu multi in fata carora s-a impus liderul ponta: in fiecare sfanta zi imi vine in minte maestrul Mircea Diaconu… Fiind unul dintre cei mai mari corupti ai Romaniei n-a putut sa candideze la Parlament, in locul lui fiind preferat Gigi Becali….. Maestrul Ghise abia mai caraie pe ici pe colo, a cam ragusit in ultima vreme…

  N-o mai lungesc, adevarul e ca ponta s-a impus ca un adevarat lider, toata lumea e multumita, pentru ca asa e: la noi in intreprindere toata lumea e multumita!

 5. alexc spune:

  Vedeti ca INSCOP, institut de sondare pesedist, va loveste iarasi, zicand ca liberalii scad cu inca un procent pe luna, pana la 21%, dupa ce erau la inceputul anului la 25%. Mitrea si chelnerul Burci va da la gioale :) . Ocupa mediatic piata cu sondaje

 6. Pacala spune:

  sorin gyorgyfalvi
  Mare adevar graiesti: “la noi in intreprindere toata lumea e multumita!” Daca asa ne este natia…

 7. alexc spune:

  si inca ceva, daca psd scade prin 2015 si pnl va creste , se schimba iarasi raportul intre ministere cum vrea acum ponta cu 70% psd si 30% pnl-pc?

 8. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Marius Bacau

  eu am zis demult ca Antonescu nu va mai ajunte Presedinte, cam din august anul trecut, atunci cind am observat stupefiat ca Antonescu isi face harakiri politic acceptind pe nerumegate directia in care indrepta Ponta USL-ul… Mi-i s-a parut de asemenea foarte ciudat la vremea respectiva faptul ca sfatuitorii de baza a lui Antonescu l-au indemnat sa faca greseli in lant… N-am fost nici atunci, si nu sunt nici acum capabil sa inteleg DE CE a imprimat Crin Antonescu directia asta, de ce s-a lasat asa usor directionat ?!? M-am gindit ca poate Antonescu pur si simplu nu vrea sa devina Presedintele tarii, probail din cauza ca nu vrea sa devina un invins al sistemului, asa cum a fost Emil Constantinescu.. Cine stie.. Unele lucruri din culisele serviciilor incepusera sa se arate spre finele anului trecut, acum insa mi-i se pare ca au reusit sa musamalizeze totul cu oameni cu tot… Nu sunt deloc superstitios din fire, dar daca o tinem tot asa o sa incep sa cred si eu in flacari violet :P

  Eu cetatean simplu pot spune cu certitudine ca Antonescu nu va mai ajunge Presedintele Romaniei, cei din jurul sau majoritatea il incurajeaza sa mearga pe directia asta, si nu vad cum s-ar schimba situatia. Daca cumva mai exista in jurul lui Antonescu oameni care cred sincer ca se afla pe drumul cel bun si il indeamna pe Antonescu sa nu faca valuri si sa se mentina pe directia asta caci ea duce catre presedentie… ei bine, atunci inseamna ca oamenii aia habar n-au pe ce lume traiesc…

  Ar exista o singura mica mica posibilitate ca situatia sa se schimbe, si asta ar presupune ca Antonescu sa se rupa de toti cei care il sfatuiesc gresit si sa ia atitudine ferma, sa redevina omul de initiativa care era si sa-si foloseasca propriile instincte (care au fost foarte bune de-a lungul vremii)… si sa rupa protocolul USL chiar daca ar putea lasa PNL sa sustina guvernul in continuare… Asta ar insemna sa isi impuna pozitia de forta pe care o detine in momentul actual, si sa arate populatiei CINE E DE FAPT LIDERUL. Un lider care isi va datora pozitia milei lui Ponta ala nu poate fi lider, si poporul il va sanctiona ca atare.

  Dar dupa caum am spus, sansa asta e una foarte mica…

 9. cris spune:

  @ Sorin

  cred ca folosim concepte diferite, tu te referi la cel de sef; atit cit imi dau seama este totusi un leader, PSD poate, nu USL, dar stie sa-si organizeze oamenii. Ca proiectele sale sunt cum or fi, asta e altceva, dar si le oganizeaza. In ce priveste pactul cu dracul si faptul ca acesta este mult mai rasfirat si incarcat, ca Ponta trece puntea nu un drac ci o legiune, asta am spus foarte clar. Si ca nu o sa-i poata scoate din circa dupa ce trece puntea am spus, caci drac cinstit zau n-a mai vazut nimeni. In plus qui se semble se resemble. Deci de ce crezi ca am vorbi in contradictoriu? Sa repet ce am scris de curind: But Brutus is an honorable man. (Shakespeare, Julius Cesar, discursul lui Marc Antoniu) vezi tu, nu e nevoie sa urli la cineva or sa-i dai in cap, uneori e mai eficient sa-l vorbesti de bine….

  Friends, Romans, countrymen, lend me your ears;
  I come to bury Caesar, not to praise him.
  The evil that men do lives after them;
  The good is oft interred with their bones;
  So let it be with Caesar. The noble Brutus
  Hath told you Caesar was ambitious:
  If it were so, it was a grievous fault,
  And grievously hath Caesar answer’d it.
  Here, under leave of Brutus and the rest–
  For Brutus is an honourable man;
  So are they all, all honourable men–

  Deci: Ponta este un om onorabil….Ai ceva impotriva?

 10. tiberiu spune:

  @sorin gyorgyfalvi
  Si asa sandramaua USL este destul de fragila si orice actiune nesabuita poate destabiliza guvernul.Daca Antonescu denunta acordul USL scandalul va izbucni si va fi imposibil de oprit, posibil ca Ponta va demite toti ministrii liberali si vor ajunge in locul lor cine stie ce hahalere,poate chiar pediste.Nu cred ca am avea ceva de castigat din si mai multa instabilitate.Daca din cauza lui Antonescu se va destabiliza situatia nu cred ca ar avea ceva de castigat.Dimpotriva ader la opinia lui @Cris ,in situatiile de criza “vorba dulce mult aduce’
  Opinia mea.

 11. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ tiberiu

  da, da, stiu, si capul plecat sabia nu-l taie, si multe alte romanisme de-astea…

  O sa vedem, timpul ni-i le arata pe toate.

 12. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ cris

  daca ma intrebi pe mine personal, nu, ponta nu cred ca e considerat onorabil nici macar de catre oamenii lui. Mai degraba umil, slab, lingau, dar un lingau care e plasat in fata exact asa cum era Nastase plasat in fata de regula de catre aceiasi oameni (Oprea, Mitrea, Oprisan, etc…) pentru ca le convenea de minune sa existe un om care sa preia SINGUR efectele de bumerang ale faptelor lor de coruptie. Aceste camarile au functionat mai in toate guvernele de dupa revolutie, oameni ca Petre Roman, Nastase, boc, sau ponta sunt genul de oameni buni de bagat la inaintare. boc cred ca poate fi dat chiar ca exemplu pentru scris carti pe tema asta. Umilul si blajinul boc a fost o pavaza foarte buna pentru Udrea, Videanu, Berceanu, Blaga, si chiar si pentru basescu. Asa e si ponta. Oameni ca boc, ponta sau nastase sunt genul de oameni care isi supraestimeaza increderea in propria inteligenta de asa natura incit ei cred ca e imposibil ca in spatele lor sa miste ceva despre care ei sa nu stie, pe cind in realitate oameni ca Videanu, basescu, Oprisan etc au sustinut in frunte astfel de oameni tocmai pentru faptul ca ei nu au habar pe ce lume traiesc….

 13. cris spune:

  @ Tiberiu, @ Sorin

  Ce-ar fi sa cititi amindoi ceva Shakespeare, discursul lui Marc Antoniu dupa asasinarea lui Cezar, care nu are nimic de a face nici cu vorba dulce mult aduce nici cu nu stiu ce cap plecat sabia nu-l taie. Asa, de gust, poate va trimite la intregul capitol despre care vorbeam

  http://www.youtube.com/watch?v=hb8lzYi-sLw

 14. Corina spune:

  @cris
  De multe ori in viata mi-am amintit versurile astea din Julius Caesar. As zice ca e bun de trecut la lecturi obligatorii pentru politicieni :). Si da, onorabil, ca doar nu vrei sa iei gloata in piept, fara o minima pregatire :).

 15. Corina spune:

  @sorin gyorgyfalvi
  Poate ca ai dreptate, dar citeste totusi Julius Caesar. Fragmentul e rupt din context. Citeste nitel inainte si inca nitel dupa. Vorbesc serios. O sa constati ca @Cris a fost chiar fff rea cu dl. Ponta. Pacat ca avem prea putini oameni care isi pot taxa adversarul la nivelul asta de subtilitate (ca si Cris).

 16. tiberiu spune:

  @Cris
  M-am documentat putin, citind si despre contextul istoric pe care nu mi-l aminteam. Daca am inteles corect in scena la care te referi Marc Antoniu, tovaras de arme al Lui Cezar, se afla impreuna cu Brutus in fata multimii adunate dupa asasinarea lui Cezar. Brutus aspira la sustinere populara si implicit la succesiune,raporturile de forte se inclinau de partea conjuratiei care il asasinase pe Cezar, dar opinia publica romana oscila inca,iar Antoniu a exploatat cu abilitate ocazia( oferita chiar de Brutus !)pentru a infirma teza conjuratilor ca Cezar fusese un dictator avid de putere(ceeace este nu este departe de adevar) si incearca sa convinga publicul cu aparenta deferenta fata de Brutus ca teza conjuratilor,care ar fi justificat asasinatul, este falsa.

  Acum la “oile noastre”.In primul rand sunt de acord ca situatia politica din Ro aminteste mult de o epoca barbariei politice din lumea antica si ca politicienii zilelor noastre au nevoie de multa siretenie dar si de “killer instinct” pentru a castiga bataliile grele in care se confrunta cu BaSecu,o fiara politica versata,dar si cu o conjuratie mondiala probasista care urmareste colonizarea Roamniei in beneficiul cercurilor de afaceri occidentale aflate in spatele FMI si ale caror interese sunt sustinute puternic de mafia basista.

 17. hermann spune:

  hermann spune:
  mai 22, 2013 la 1:14 am

  Pai nu ziceam ca ne-am lasat condusi de un derbedeu pe care din prima zi PSD l-au ignorat, pai credeti ca Ponta l-a uitat cand astepta dupa el la conferinte de presa, a uitat cand… aoleu sa nu incep sa ma intind cu toate ca iarasi imi sariti in cap!
  Norocul meu ca zilele astea, dupa evenimentul cu George Friedman de la BNR am avut ocazia sa degustam si sa luam lumea la vorba cu guvernatorul asa pe indelete. Am aflat multe, foarte multe, extrem de multe mojicii si nu numai, iar dupa o discutie de genul asta parca incepi sa intelegi tot, de ce suntem in rahat pana in gat si nici nu vrem vreodata sa iesim din el, pentru ca multora le este bine asa…
  Cat despre PSD nici nu mai trebuie sa vorbim pentru ca este un subiect inchis, adica ei asa sunt nu se mai fac bine, problema se pune la noi, noi cei care am uitat tot de la Prin noi insine pana la O Romanie moderna. Episodul cu SRS a fost bun, dar prost, foarte prost regizat, desi a fost facut de profesionisti si uite asa, asa cum v-am promis o sa scapam de derbedeu si asta pentru simplul motiv ca ne-am atins obiectivul “A FOST PRESEDINTE”, iar noi in managementul profesionist am trecut la, asa cum se face, la urmatorul obiectiv. Dar pana atunci continuam cu intalnirile regionale cu investitorii straini, si din pacate o facem cu reprezentantii lui Ponta, ca nici macar din finante nu vin de-ai lui Daniel, vai, vai ca suntem josnici la capitolul comunicare in interior sa nu mai zic dpdv organizational, ca nici nu existam!!!
  hermann spune:
  mai 22, 2013 la 1:28 am

  @Adam Mares
  Ce incantare frate, ca ajunge de il scuipa lumea pe strada de mai zice ca Parlamentarii nu-s strungari, sa scoata legi la norma!!! Pai ba fiu de proletar, strungarii aia pana una alta din industria automotive si nu numai iti dau tie sa te poti lauda la TV, tara pe crestere si fac cele mai mari exporturi baaaaaaaaaaaaaaaa! Pai nu ii este rusine, el care cu munca legislativa sta dintre cel mai prost din toate punctele de vedere, noroc cu fetele de pe la grup si cu lingaii care il mai trec pe hartiile lor, ca in rest somnicul…
  Pai el, cu pretentii de candidat la presedinte zice asta, si in conditiile in care de parca am avea un sistem legislativ care merge struna, pai domniilor mai mergeti, daca nu stiti macar prin salile de judecata, sa vedeti cate ineptii au legile noastre, de rad si judecatorii cu avocatii intre ei si isi dau din umeri. Pai avem o legislatie labila, execrabila si ei sa lauda ca nu le fac la norma, pai ar cam trebui ca derbedeul sa inceapa sa le linga pe toata si sa initieze o reforma legislativa, de care va mai vorbeam in trecut, ca suntem sub orice critica de…
  Acum imi amintesc de toate, pai cum bai fratilor sa se aiba el bine cu serviciile, cand nici macar nu a luat certificatele de la baieti pe mandatul de presedinte sa stie si el ce este in jur, era prerogativa de presedinte baaaaaaaaaaaaaaaaa, nu-i ca la noi la grup sa-ti ciripeasca una si alta din fetele alea tot ce le trece lor prin paranoia aia din cap, era vorba de tara baaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!! Ce sa mai zicem frate, noi l-am pus acolo si vom pati ca Moromete saracu’

 18. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Corina @ Cris

  de citit recunosc ca nu am timp sa citesc literatura in ultimii ani, dar pentru filme bune mai aloc niste timp. N-am vazut Julius Caesar varianta din 1953, dar l-am descarcat si o sa ma uit la el. De regula inainte sa vizionez astfel de filme imi asigur un oarecare confort psihc si spiritual, nu ma uit daca exista sansa de a fi distras de ceva. Zilele trecute am revazut de exemplu 12 angry men

 19. tudor spune:

  Hai sa mai si ridem:

  fostul secretar de stat valentin preda a fost trimis in judecata de dna pentru “„complicitate la folosirea, in mod direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informatii in legatura cu fapte de coruptie si infractiunea de detinere, in afara indatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat”

  era vorba despre note sri privind legaturile dintre liviu dragne si firme care au contracte cu cj teleorman.

  doar ca din nebagare de seama baietii de la dna au pus in dosarul trimis instantei, care este public, informatiile secrete despre care il acuza pe preda !!!

  e banc?

  http://www.luju.ro/dezvaluiri/anchete/secrete-de-stat-uitate-in-dosar-la-instanta-avocatii-ex-secretarului-de-stat-valentin-preda-debarcat-din-functie-in-urma-unei-dubioase-declansari-de-catre-dna-a-urmaririi-penale-au-semnalat-judecatoarei-raluca-morosanu-de-la-cab-ca-procurorii-anticoruptie

 20. tiberiu spune:

  @Cris
  Cred ca cei mai multi subestimeaza dificultatile enorme cu care se confrunta Ponta si guvernul asediat intern si extern si confruntat cu o extrema slabiciune economica, politica si militara a tarii.

 21. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ tiberiu

  pai, tocmai aici e hiba: ponta n-avea nevoie de nicio abilitate, de nicio compromitere pentru a cisgiga votul popular. In cursa electorala de anul trecut a alergat de unu singur, era imposibil sa iasa pe 2. Ar fi cistigat chiar daca iesea la tv si spunea inainte de alegeri ca va face pact cu basescu, ca el nu vrea sa vineze coruptii ci vrea sa scape tara din criza economica. Nu l-am considerat niciodata pe ponta prea destept, dar nici batut in cap nu l-am crezut ca sa pot accepta teza cum ca a tradat cauza la care se abonase pe motiv ca s-a luminat asa deodata si a vazut ca alta ar fi calea de urmat, si ca poporul n-are el cum sa priceapa subtilitatea, dar o va intelege intr-o buna zi… Deci nu. Tradarea lui nu poate fi decit parte a unui plan diabolic, si cind vorbim de diavol el se numeste basescu. Si din toata combinatia asta reiese ca numai santajul poate sta la baza tradarii, ceea ce a facut ponta, modul cum a procedat arata clar ca a urmat niste indicatii foarte exacte pe care le-a executat intocmai si la timp.

  Am scris de multe ori in comentariile mele, un paragraf din intelepciunile lui Solomon: in viata totul depinde de vreme si de imprejurari. Imi aduc aminte cind s-a format USL-ul maestrul a fost unul dintre putinii care s-a opus initial. La vremea respectiva am sustinut ca USL TREBUIE sa se formeze, pentru ca altfel basescu ar fi sters cu toti pe jos. USL in mod clar si-a dovedit utilitatea. De acum insa, USL nu-si mai are sensul pentru care s-a format. Reactiunea din PNL care prefera sa ramina conservatoare poate face mult rau PNL-ului, pentru ca asa cum am spus, in viata totul depinde de vreme si de imprejurari. Un lucru mic facut la timp poate avea importanta enorma, pe cind un lucru extrem de mare facut in contratimp poate dauna. Cind ponta si-a anuntat tradarea PNL trebuia sa reactioneze ferm si violent, si va spun sigur ca azi PNL ar fi fost masculul dominant in ochii electoratului. PNL insa a ezitat, si continua sa mearga pe burta, in speranta ca va fi bine in final. NU, nu va fi bine deloc pe strategia asta. Dar stii ce? Nici nu stiu daca PNL AR MERITA sa ajunga principalul partid din Romania, pentru ca prin modul de comportament politic din zilele astea nu ne arata altceva decit faptul ca daca ar avea puterea totala n-ar sti ce sa faca cu ea!

  Deci, nu ne ramine decit gustul amar al dezamagirii…

 22. Pacala spune:

  @ALL
  Bun Piperea asta. Iote, Maestre, inca o mostra de competenta. Sunt sigur ca va resui si la oltchim fix pix cam la fel, adica rateu. Din pacate:
  După nici 48 de ore de când avocatul Gheorghe Piperea (administrator judiciar la Oltchim SA) anunţa triumfalist obţinerea mărcilor REALITATEA şi victoria în numele clientului său, Elan Schwartzenberg, astăzi două instanţe au dat drept de cauză definitiv şi irevocabil companiei-mamă, SC REALITATEA MEDIA SA, în acest război. Astfel, cele 126 de mărci naţionale şi o marcă comunitară rămân în patrimoniul SC REALITATEA MEDIA SA.

 23. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Pacala

  e bun Piperea. Incurcate sunt caile domnului, mai ales cind e vorba de dreptate in justitie…. Un avocat oricit ar fi de avocat singur nu poate face prea multe.

 24. Barosanul spune:

  @ sorin gyorgyfalvi Re:

  ”mai 23, 2013 la 6:01 pm @ tiberiu
  da, da, stiu, si capul plecat sabia nu-l taie, si multe alte romanisme de-astea… ”

  Am facut candva si aici pe site ‘pacatul’ proverbelor Romanesti care nu a facut altceva decat sa slabeasca fibra Romanilor si sa avem astazi o Natie duplicitara.

  ‘Catelus cu parul cret’ -unde e Ok sa furi, ba chiar amuzant si cum se spune ‘cool’

  Totusi cel mai adevarta este ”În ţara orbilor, chiorul este împărat.” :)

 25. cris spune:

  @ tiberiu

  referitor la discutia noastra cu perdaful si cu activitatile extraministeriale ale lui VV

  poate face parte din normalizare sa invatam ca oamenii fac si altceva decit politica, si sincer imi place obstinatia lui VV in acest sens.

  Uite, e ca in meseria mea, majoritatea medicilor cred ca scopul lor e sa dea pastille, sa diagnosticheze, sa controleze tensiunea ori colesterolul. Fals: scopul lor si al medicinei nu e un numar de colesterol de 200 ori o tensiune de 120/60, ci sa faca un om apt sa iasa din lumea problemelor de sanatate si sa se intoarca la o viata normala in care sa se ocupe de munca lui, de visele lui, de placerile ori datoriile lui. Cam asa e si cu politica, scopul ei nu este politica ci tocmai posibilitatea ca un om de toate zilele sa-si vada de ale lui in liniste, si VV da un exemplu in acest sens.

 26. tiberiu spune:

  @Cris
  Si pe mine ma incanta personalitatea fermecatoare a politicianului si artistului de exceptie care este @VV.Acesta este modelul uman spre care am aspirat dintotdeauna,deoarece consider ca numai o constiiita cilezata prin execitiul artei poate receptiona si exprima prin decizii politice uneori dificile nevoile oamenilor.
  Inteligenta lipsita de sensibilitate afectiva fata de oameni si nevoile lor poate fi complet amorala si malefica,precum basismul care in acceptiunea mea este o forma de satanism politic.
  Basismul,o anomalie maligna a spiritului si a climatului social este inca prezent si nu se poate face abstractie de el.In aceste conditi de anormalitate consider ca un comportament normal poate deveni periculos si poate fi mstificat si interpretat de satanele basiste ca o slabiciune.
  Din motiuve asemanatoare dezaprob ferm actiunea lui SRS de a initia o lege dezavuata de guvern printr-o asociere parlamentara ad-hoc cu PD si PP-DD.
  Pozitia lui Antonescu ca Parlamentul nu trebuie sa fie subordonat guvernului este corectasi normala,dar nu in imprejurarile actuale care sunt extrem de anormale. In imprtejurarile actuale initiativa “noemala” al lui SRS si a celor care au colaborat cu el este cat se poate de nociva pentru USL ,fiind implicit un act de colaborationism cu basistii care vaneaza cu disperare orice fisura in USL si PNL pentru a sabota alegerea lui Antonescu la Cotroceni.

 27. Mihai ANDREI spune:

  @ Cris vs. Sorin
  Sigur că avem proverbul care zice că adevărul e pe la jumătatea drumului – uşor simplist/defetist ca majoritatea proverbelor noastre – dar, după părerea mea, balanţa înclină ceva mai mult în favoarea analizei lui Sorin.
  Fac şi eu recurs la istoria recentă – în 2009, în perioada monstruoasei coaliţii – Ponta era dintre cei mai virulenţi atacatori ai PNL, deşi mentorul său Năstase se exprimase violent contra alianţei cu băsescu şi, evident, în favoarea celei cu PNL, deşi exigenţele lui Tăriceanu erau maximaliste. Coroborat cu actuala coabitare cu băsescu, mi se pare o dovadă limpede a unui oportunism exagerat, o slăbiciune de caracter incompatibilă cu noţiunea mea de lider de atare nivel.
  În afară de “meritele” amintite de Sorin eu aş mai evidenţia unul – e vorba strict de relaţia sa personală cu Antonescu, care pare că-l poate, cumva, ţine aproape de drumul cel bun atât datorită vârstei cât şi a charismei sale.
  E mult, e puţin, vom vedea. Problema mult mai serioasă mi se pare a fi următoarea: oare PNL ştie să profite de AVANTAJELE acestei perioade pentru a-şi lecui călcâiul – relativ slaba organizare teritorială ? Mă tem că europarlamentarele de la anul vor arăta din nou ce mare partid e PSD şi că nici măcar PNL nu poate câştiga alegeri naţionale pe cont propriu mizând doar pe carismaticii lideri de la centru …

 28. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Barosanul

  :D

  stiai ca chiorul a ajuns chior dupa ce a fost nenorocit in bataie de fratele unei fete pe care o violase ? Tot el i-a bagat cutitul in obraz…

 29. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Mihai Andrei

  Cris nu m-a contrazis, dimpotriva, a incercat sa sublinieze sarcastic anumite aspecte si sa scoata in relief un peisaj care acum 2000 de ani era la fel de actual ….

 30. tiberiu spune:

  @VV
  Important !
  Consider f buna propunerea d-lui Chiuariu

  http://www.ziare.com/tudor-chiuariu/pnl/radu-f-alexandru-propunerea-lui-chiuariu-privind-presedintele-inacceptabila-si-meschina-1237118

  Propunerea are insa dezavantajul ca in forma prezenta poate fi atacata ca o incalcare a drepturilor omulu.
  Propun insa sa fi interzisa intrarea in politica a membrilor serviciilor de securitate si din armata (implicit si a presedintelui care a parasit functia care este seful securitatii si armatei)pentru o perioada de 5-7 ani dupa parasirea acelei functii care implica legaturi cu organele de securitate.Asemena legi care previn implicarea politica a serviciilor de securitate exista in toata lumea occidentala
  Presedintelui i este interzisa implicarea politica si din acest motiv
  Va rog sa actionati in consecinta

 31. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ tiberiu

  USL e format din PNL+PSD… cel putin deocamdata.

  Eu cred ca nu PNL-ul trebuie convins de propunerea lui Chiuariu.

  Incearca in cealalta parte, si probabil o sa-ti dai seama cam cum functioneaza USL-ul zilele astea :D

 32. tiberiu spune:

  @sorin gyorgyfalvi
  Propunerea lui Chiuariu pica usor la CCR pentru incalcarea drepturilor omului( desi e greu de spus ca TB este om)
  Te rog citeste tot comentariul meu pentru a intelege care este propunerea mea pe care o propun atentiei @VV pebtru ca domnia sa o avanseze comisiei de revizuire a Constitutiei

 33. cris spune:

  @ Mihai Andrei

  Un conducator mai trebuie sa aiba si caracter nu doar spirit organizational. Vorbind de europarlamentare, nu m-as mira sa le vad si pe eba ori chiar pe macovei sustinute, vizibil sau nu, de psd: in fond, cind semnezi pactul cu dracul si o treci si pe kovesi puntea, poti trece pe oricine. Pai daca te sacrifici sa treci dracul puntea, te sacrifici pina la capat, nu? – caci asta inseamna tarie de caracter si respectarea cuvintului dat. Asadar, indiferent ce zici nu ai sa ma convingi sa-l vorbesc pe Ponta de rau: este nu doar un bun intelect organizational ci si un om politic de cuvint si cu spirit de sacrificiu. Ramin deci la parerea mea: Ponta este un om onorabil.

  PS. Dincolo de aceasta diferentza de pareri dintre noi, ma bucur sa te citesc, mi-ai lipsit.

 34. alexc spune:

  ha,ha, dna va tinteste numai pe voi , liberalii. ordin de la ponta

 35. cris spune:

  @ Corina

  Cred ca un politician trebuie sa aiba multe lecturi obligatorii. Inclusiv proverbele romanilor, care nu sunt paguboase cum zice barosanul ci constatari ale unor realitati, caci nu proverbele ne fac pe noi ca oameni, ci noi oamenii proverbele.

  Inclusiv basmele romanilor: uite ca imi vine in minte Chirica din Stan Patitul: daca te slujeste dracul ca i-ai dat un botz de mamaliga, si l-ai trecut puntea foamei, se poate ca acesta sa te slujeasca bine vreo trei ani, si la sfirsit cind isi ia plata sa ti faca si pustiul de bine sa-i scoata coltii si coasta de drac a nevestei si sa-ti ia si baba de pe cap. Si se vede ca si chirica care a luat un botz de mamaliga la referendum de a ramas presedinte, lucreaza bine, il ajuta pe Stan. Te pomeni ca la sfirsit, o si cuminteste pe nevasta antonescu, i-o ia si pe baba cu bigudiuri penelista de pe cap. Mda, povesti…..

  http://www.7p.ro/Default.aspx?PageID=1132

 36. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ tiberiu

  am citit propunerea ta la prima lectura :D

  Eu sunt pentru. Si nu vad de ce sa pice la CCR (decit din cauza componentei CCR)… Tot in Constitutie scrie ca Presedintele are dreptul la 2 mandate. N-are nicio legatura cu ingradirea de drepturi. Statul e si angajator, si ca angajator poate pune niste conditii la angajare. Din moment ce nu exista discriminare pe criterii etnice, rasiale, etc.. nu vad de ce ar putea CCR sa pice o astfel de prevedere. Discutia oricum e mult mai larga, pentru ca nu de CCR trebuie sa treaca in primul rind, ci de PSD… mai precis de ponta, care e omul lui basescu.

  Si referitor la faptul ca ii ceri maestrului sa mearga cu propunerea ta… iarasi e un drum gresit, pentru ca exista forumul constitutional, condus de profesorul Parvulescu, si care ia in considerare orice propunere. Toate propunerile venite din partea populatiei (cele care respecta un minim de logica si bun-simt) vor fi inaintate comisiei parlamentare conduse de Crin Antonescu.

  Pina aici ar fi partea teoretica. Partea practica e ca nu va fi nicio reviziure de nicio Constitutie….

 37. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ tiberiu

  uitasem, ai dat linkul ala si cind l-am deschis il vad pe radu f alexandru … Nu mai face te rog din astea, tocmai ce mincasem si mi-i s-a facut greatza….

 38. tiberiu spune:

  @Sorin gyoryfalvi
  Il cunosc pe moaca asta de Radu Feldman din tinerete,ne intalneam prin cenacluri si am fost coleg de an cu fratele lui la Politehnica.Este lamentabil pentru unul care se considera intelectual sa fie vuvuzeaua mafiotilor basisti si a trogloditului de la Cotroceni.Daca l-as intalni i-as spune “bai bulangiule nu ti-e rusine cu cine te-ai inhaitat ?”
  Fiecare tiran cu pajii si bufonii de curte.

 39. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ tiberiu

  nu cred ca l-a incercat vreodata un sentiment de rusine pe omu ala, daca s-ar trezi vreodata constiinta in el cred ca in secunda 2 s-ar arunca de pe bloc….

 40. tiberiu spune:

  @sorin gyorgyfalvi
  In tinerete Radu mamii era baiat de comitet,dar probabil PD l-au ajutat sa i se joace piesele si s-au folosit de el ca sa dea impresia ca portocaliii sunt iubiti de “telectuali” ca Plesu, Cartarescu si altii.
  Am un bun prieten basist in mare masura datorita lui Plesu.Spunea asa :”daca “marele folozof” Plesu il sustine pe base inseamna ca base merita sustinut”

 41. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ tiberiu

  intotdeauna am refuzat sa fiu snob, si am refuzat sa judec cu ajutorul capetelor altora… Eu la nivelul la care ma pricep judec TOTUL cu capul meu. Bun, astea fiind zise… pentru mine Plesu n-a fost niciodata mai mult decit s-a dat singur de gol in emisiunea aceea cu liiceanu, cind n-a stiut sa raspunda la 2 intrebari de logica de clasa 1

  Vrajitori de genul lui boc, cu papagal cu limba de lemn sunt destui in tara asta. Partea proasta e ca romanii apreciaza valorile doar in spirit de turma. De oi. De oi care merg dupa magar. Brancusi de exemplu n-a valorat in Romania nici cit o ceapa degerata. In 1998 am stat in Tg Jiu un an, si in parcul central unde erau operele lui Brancusi pe masa tacerii mancau taranii brinza cu slanina si cu ceapa… iar in acel parc trebuia sa calci cu foarte mare atentie ca sa nu calci intr-un rahat…. In acelasi timp, unu ca boc ajunge prim ministru…