Data: 30-05-2013, Emisiunea “Sub semnul întrebării”, Televiziunea B1

Moderator:     Robert Turcescu

Invitati: Varujan Vosganian, Mircea Marian, Lucian Davidescu

 

Robert Turcescu: Santaj, acesta  este cuvantul zilei, doamnelor si domnilor, in Romania, pentru ca, dupa cum  bine stiti, e o nebunie intreaga, dupa ce directorul Antena Group, Sorin  Alexandrescu, a fost retinut. Toata lumea vorbeste despre santaj. Va vom arata si  o imagine cu Mitica Dragomir intrand in sediul DNA. Dumitru Dragomir, care mi-a  promis ca in jurul orei 18,30 ca vine in emisiunea „Sub semnul intrebarii”, a tinut
sa adauge la finalul dialogului telefonic, daca scapa de la DNA. Daca iese de  la DNA vine in emisiune si ne povesteste ce se intampla acolo. Pana acum stim ca  Sorin Alexandrescu, directorul Antena 1, mana dreapta a lui Voiculescu, a fost  retinut pentru 24 de ore si despre acest scandal vom discuta pe larg. Deocamdata,  informatiile obtinute pe surse de jurnalisti sunt multe si destul de confuze.  Ba ca sunt inregistrari, ba ca nu, ba sa sunt dialoguri telefonice care nu s-au  aratat deocamdata in acest scandal, nume mari si cunoscute din Trustul Intact, si  nu numai din Trustul Intact, altii care spun ca nu sunt inregistrari, sunt  numai niste inregistrari ambietale. Vom vedea, pentru ca, asa cum am fost obisnuiti  noi toti, nu numai jurnalistii, in momentul in care un astfel de scandal in  care se vorbeste despre DNA, apar foarte rapid si stenograme, unele dintre ele  extrem de relevante si foarte interesante. In prima parte a emisiunii vom  discuta putin despre un alt domeniu, in care cuvantul de ordine sunt  problemele, pentru ca sunt probleme in economia Romaniei, fie ca sunt despre  privatizarile esuate, fie ca vorbim despre protestele pe care si astazi minerii  le-au declansat, fie ca vorbim despre bani si despre salarii foarte mari, asa  cum s-a declansat ieri subiectul salariilor sefilor din companiile de stat. In  emisiune, in aceasta seara, colegul Lucian Davidescu, ministrul Economiei, Varujan  Vosganian, si domnul Mircea Marian, jurnalist „Evenimentul zilei”, buna seara.  Aveti vreun comentariu in povestea asta cu santajul, domnule Vosganian?

Varujan Vosganian: Nu, nu am  niciun comentariu pe aceasta tema, am observat bucuria de pe fata dumneavoastra  si nu vreau sa va tulbur.

Robert Turcescu: De ce as fi  bucuros?

Mircea Marian: Dumneavoastra  sunteti trist?

Varujan Vosganian: Eu nu sunt  trist, pentru ca nu cunosc care este tema, dar am sesizat o anumita bucurie.

Robert Turcescu: Nu, nu. Domnul  Mitica Dragomir… Este ziua lui de nastere astazi. Daca-si petrece noaptea de  nastere la DNA? Vreau sa va arat o imagine cu domnul Ponta, pare suparat pe  dumneavoastra. L-ati vazut astazi?

Varujan Vosganian: Iar va bucurati  degeaba.

Robert Turcescu: Am asa o figura  in care ma bucur cand spun lucrul acesta? O sa spun asa, l-am vazut pe domnul  Ponta astazi…

Varujan Vosganian: Stergeti-va  lacrimile de la coltul ochilor.

Robert Turcescu: Luati de la  libretul pe care l-a scris sotia acuma ultima oara.

Varujan Vosganian: Nu, ca  libretul nu e cu lacrimi.

Robert Turcescu: Vreau sa-l vad.

Varujan Vosganian: Lasati, lasati  acum.

Robert Turcescu: Dumneavoastra ati  deviat subiectul, m-ati luat cu lacrimi, cu plans. Eu voiam sa vi-l arat pe  Victor Ponta ca sa zambiti.

Varujan Vosganian: Da, cu mare  placere. Relatiile mele cu Victor Ponta sunt foarte corecte din punct de vedere  profesional.

Mircea Marian: Corecte? Imi  place termenul. Cum sa fie corecte, domnule Vosganian, cand stia ca ati plecat  la Bruxelles si cu toate astea v-a tras un sut, ca altfel nu pot sa-i zic, ca  de ce nu sunteti la sedinta de guvern.

Varujan Vosganian: Domnule  Marian, imi pare ca va tulbur, dar eu am avut intalnire cu domnul Ponta chiar  acum o ora, in care am discutat cu totul alte probleme, si domnul Ponta si-a  exprimat regretul ca spusele sale au fost interpretate si va mai spun ceva. Am  atatea probleme care sunt reale, incat sa-mi inchipui probleme dupa vorbe spuse  intr-un fel sau altul e mult prea mult pentru mine.

Mircea Marian: El le-a spus, noi  n-am spus nimic.

Robert Turcescu: V-ati lamurit si  cu problema cu salariile?

Varujan Vosganian: Problema cu  salariile era lamurita cu mult dinainte, de ce nu v-ati lamurit si dumneavoastra?

Robert Turcescu: Pai ce sa ne  mai lamurim, ca nu mai intelegem nimic. Ieri, da guvernul o lista cu salariile si  spune astea sunt salariile din companiile de stat, dupa care vorbim cu domnul  Ponta si ne spune ca nu.

Varujan Vosganian: Domnule  Turcescu, sunteti ziarist vechi, nu batran, si eu sunt un om politic vechi, fara  a fi batran. Ce face un jurnalist cand primeste o stire care pare nastrusnica.  Ce face?

Robert Turcescu: Scuzati-ma, inseamna  ca avem un guvern tampit daca stirea e nastrusnica.

Varujan Vosganian: Fiecare cu guvernul lui. Guvernul nu e tampit. Dar cum dumneavoastra nu faceti parte din  guvern, conteaza mai mult opinia mea decat a dumneavoastra.

Mircea Marian: Nu era nicio stire,  era un tabel.

Varujan Vosganian: Domnule  Marian, zau daca ma intereseaza ce cititi dumneavoastra si ce se publica pe  site-uri.

Robert Turcescu: Dar ce va  intereseaza?

Varujan Vosganian: Pe site-uri  am mai avut acum vreo 2 luni o stire in care am irosit cateva zile de discutii.  Faimoasa ordonanta privind protectia sociala, in care pe site-ul Guvernului  cineva a spus ca intre mine si domnul Ponta sunt probleme. Nu era nicio problema,  ca dovada ca ordonanta a fost semnata. Ieri, am avut o discutie cu domnul Ponta  in legatura cu salariile de la Cuprumin, i-am explicat ca la Cuprumin salariile
sunt altele decat cele spuse. Am spus asta cred de vreo 25 de ori, dar nu inteleg  de ce, domnule Turcescu, nu puneti pe cineva de la televiziune sa dea telefon  la Cuprumin?

Robert Turcescu: Domnule  Vosganian, cand primesc un comunicat de la guvern imi inchipui ca asta nu este  guvernul unui stat bananier.

Varujan Vosganian: Domnule Turcescu,  am o rugaminte la dumneavoastra…

Robert Turcescu: Eu va arat  tabelul pe care l-a trimis…

Varujan Vosganian: Am o rugaminte  la dumneavoastra.

Robert Turcescu: Va ascult rugamintea,  dar nu pe tonul acesta, ca nu ma speriati. Adica nu-mi dati lectii despre cum sa  fac jurnalism.

Varujan Vosganian: Eu nu va dau  lectii, ca nu sunt jurnalist.

Robert Turcescu: Uitati, acesta  este tabelul de la Guvernul Romaniei. Te uiti, vezi Cuprumin, 10.000 indemnizatie  manager.

Varujan Vosganian: Domnule  Turcescu, eu am avut o conferinta de presa astazi in care am spus ca salariile  de la Cuprumin sunt urmatoarele. La directorul general 4.650 de lei, la  Consiliul de Administratie 47 de lei. Unui coleg de-al dumneavoastra ii spuneati  ca guvernul spune una, Vosganian spune alta, ia da tu un telefon la Cuprumin, ca  nu ia mai mult de 5 minute si intreaba care e salariul? Si dupa ce cel de la  Cuprumin va spunea ce salariu are, inchideati discutia. Pierdem vremea. Daca  dumneavoastra vreti sa aflati ce s-a intamplat la Guvern, va rog sunati-i pe  cei care au dat stirea. Nu pe mine. Haideti sa discutati cu mine probleme ce tin  de romani, de agenda publica.

Robert Turcescu: Explicati-mi insa  un singur lucru si inchidem subiectul acesta. Vreau sa stiu, azi in discutia cu  Victor Ponta, cand dumneavoastra ati spus pe lista Guvernului, la Cuprumin,  managerul avea 45.000 de lei, asa scris in comunicatul guvernului si dumneavoastra  i-ati spus domnului Ponta ca are 4.500, ce a spus domnul Ponta?

Varujan Vosganian: Mi-a zis ca  trebuie sa verifice, ca Finantele i-au dat cifra asta.

Mircea Marian: O sa pun o intrebare.  Daca a aparut ceea ce spuneti dumneavoastra, eu am in fata un document scris al  guvernului…

Varujan Vosganian: Eu am statul  de plata, imi pare rau ca nu am venit cu statul de plata.

Mircea Marian: De ce Guvernul nu  modifica acest document care la aceasta ora se afla pe site-ul Guvernului?

Varujan Vosganian: Ce ar fi sa intrebati  persoana care a pus pe site acest document?

Robert Turcescu: Imi dati voie  atunci sa rectific. N-avem un guvern tampit, avem oameni care lucreaza in  administratia centrala neprofesionisti. E bine asa?

Varujan Vosganian: Domnule  Turcescu, eu vreau sa fiu un om serios. Va rog, ajutati-ma sa raman serios. In Ministerul  Economiei noi suntem seriosi. Au trecut aproape 5 luni, n-am avut niciun fel  vulnerabilitate, decat de acestea, inventate. Asta e o tema inventata la nivelul  ministerului. La nivelul guvernului nu stiu cine a pus stirea asta. In orice  caz, am doua raspunsuri. Primul: salariul directorului este de 4.560 net, iar  Consiliul de Administratie primeste echivalentul a 10 euro pe sedinta. Doi, intre  mine si Victor Ponta sunt relatii corecte, de cate ori am avut nevoie de  sprijinul lui, pentru Oltchim, pentru Cuprumin, pentru Remin, Victor Ponta mi-a  dat sprijinul lui. Niciodata nu a avut la adresa mea un calificativ negativ cu  privire la prestatia mea la minister. Asta ca sa lamurim lucrurile si sa incheiem.  De aici incolo puteti vorbi cu cei care au pus stirea, de ce au pus-o, mai  degraba de ce au pus-o fara sa verifice.

Mircea Marian: Dar nu e o stie,  e un comunicat oficial, n-am scris-o eu. Nici nu stiu de ce ar trebui sa va  cred pe dumneavoastra, si nu Guvernul Romaniei?

Varujan Vosganian: Domnule  Marian, am o rugaminte. Faceti o cheta aici la B1 si dati-i domnului director  de la Cuprumin diferenta dintre 4.500 si 45.000. Ce ar fi sa discutam despre  Cuprumin si oamenii care lucreaza acolo, decat sa discutam despre un ipotetic  salariu pe care poate peste 100 de ani il va lua directorul general?

Mircea Marian: Dumneavoastra  spuneti ca este ipotetic. Pana la ora actuala, cu toate contrazicerile  dumneavoastra…

Varujan Vosganian: Dar ati dat  un telefon la Cuprumin sa intrebati?

Mircea Marian: Dar de ce sa dau  telefon? La Casa Alba se da telefon nu cumva ati mintit?

Varujan Vosganian: Acum o luna si  jumatate ma suna seful de la HotNews. Domnule ministru, avem niste date ca unul  din cei trei ministri cercetati penal, dati de Comisia Europeana, sunteti  dumneavoastra. Domnule director, de ce nu dati dumneavoastra telefon la  Parchet? Toata seara s-a dezbatut, Vosganian, cercetat penal. A doua zi dimineata,  cu coada intre picioare, ziaristul nostru ma suna si-mi spune ca a sunat la  Parchet si i-au spus ca nu e adevarat. De ce, domnule Marian, nu sunati la  Cuprumin?

Mircea Marian: E uriasa diferenta  intre HotNews si site-ul Guvernului.

Varujan Vosganian: Nu vreti sa  informati corect telespectatorii?

Robert Turcescu: Haideti sa depasim  momentul.

Varujan Vosganian: Dumneavoastra  ca jurnalist aveti o obligatie egala, pentru ca dumneavoastra sunteti parte a  societatii civile care ii apara pe romani. Dumneavoastra aveti interes ca romanii  sa afle adevarul. De ce nu puneti mana pe telefon si sa le spuneti romanilor  adevarul?

Robert Turcescu: Domnule  Vosganian, cu tot respectul, nu ne mai reprosati ca daca a facut Guvernul o tampenie,  ziaristii sunt de vina. Reprosul dumneavoastra trebuia sa fie…

Varujan Vosganian: Cuvantul tampenie  este exagerat.

Robert Turcescu: Bine. A facut o  prostie.

Varujan Vosganian: Prostia o faci  cand in vietile romanilor se vede. Aici in vietile romanilor nu s-a vazut  nimic, este o anecdotica legata de cifre.

Robert Turcescu: Ma gandesc ca  l-a batut nevasta pe ala de la Cuprumin cand a aflat ca el castiga 10.000 de  euro si el duce acasa doar 1.000. I-o fi spus ca duce 9.000 la amanta. Si ala  care a zis sa mor eu ca nu e asa nevasta. Si ea i-a dat cu cratita in cap si  i-a spus ca a aflat de la Ponta, insusi Ponta, premierul Romaniei a spus asta.

Varujan Vosganian: Domnule  Turcescu, vreau sa va intreb ceva. Dumneavoastra, ca jurnalist, aveti  responsabilitatea de a informa corect pe romani, nu pe aceea de a invinovati  guvernul. Dupa ce ati terminat de invinovatit guvernul, ii informati corect.  Care e informatia corecta pe care o dati dumneavoastra romanilor?

Robert Turcescu: In situatia  legata de salarii?

Varujan Vosganian: De salariul  Cuprumin.

Robert Turcescu: Doamnelor si  domnilor, ministrul Economiei, Varujan  Vosganian, spune ca salariul de la Cuprumin este de doar 4.560 lei pe luna,  premierul Romaniei, Victor Ponta…

Varujan Vosganian: Premierul n-a  spus niciodata ca e 45.000. A aparut pe un site.

Robert Turcescu: Pe site-ul  Guvernului.

Varujan Vosganian: E altceva.

Robert Turcescu: Daca apare pe  site-ul Guvernului ca maine e razboi, eu ce fac?

Varujan Vosganian: Care e  informatia pe care o dati romanilor? Dumneavoastra stiti care e salariul celor  de la Cuprumin?

Robert Turcescu: Ca habar n-aveti  in momentul de fata ca echipa de comunicare…

Varujan Vosganian: Domnule  Turcescu, dar cum intrati dumneavoastra in emisiune, fara sa stiti salariul  celor de la Cuprumin?

Robert Turcescu: 4.500 ce mi-ati  spus dumneavoastra astazi. Ati aratat astazi vreun stat de plata?

Varujan Vosganian: Da, la  conferinta de presa. Deci dumneavoastra aveti ca obiectiv sa discutati daca  guvernul a spus sau nu o prostie. Nu informatia.

Lucian Davidescu: Domnule  ministru, se intampla ca au fost plafonate la un moment dat salariile  directorilor la nivel de secretar de stat, in schimb cei de dedesubt au salarii  mai mari, pentru ca nu sunt plafonate. Cumva este salariul adjunctului acesta  de 45.000?

Varujan Vosganian: Va rog sa ma  credeti, nu sunt pregatit, dar nu cred ca adjunctul are mai mult decat  directorul general.

Lucian Davidescu: E un fenomen  destul de generalizat.

Varujan Vosganian: Am o rugaminte.  Nu introduceti teme false in discutie. Ministerul Economiei are salarii  ridicole. La Ministerul Economiei, venitul mediu lunar este 1.500 de lei. Nu   jigniti va rog acesti oameni, introducandu-i in niste discutii care n-au nicio  legatura cu statutul lor. Deja un sfert de specialisti mi-au plecat in ultimele  4 luni. Asa ca a discuta despre salarii mari e un fel de ati bate joc de ei cu  cinism.

Lucian Davidescu: Dumneavoastra  spuneti ca n-are nimeni mai mult de 4.500 de lei in Cuprumin.

Varujan Vosganian: Nu stiu.

Lucian Davidescu: 45.000, de  exemplu, poate are adjunctul.

Varujan Vosganian: Dar poate are  pompierul. Am o rugaminte. Domnule Turcescu, inca o data va intreb, stiti cumva  vreo informatie corecta?

Robert Turcescu: 4.700 de lei.

Varujan Vosganian: V-o asumati ca  este corecta?

Robert Turcescu: Nu. Ati spus-o  dumneavoastra.

Varujan Vosganian: Eu va intreb,  sunteti jurnalist. Dumneavoastra ii iubiti pe romanii care va privesc si vreti  sa dati informatii corecte. Domnule Turcescu, cum v-ati pregatit pentru  emisiunea aceasta? Care este informatia corecta pe care o stiti?

Robert Turcescu: Uitati toata  informatia pe care o am. Aveti acolo toate datele, inclusiv salariul celor de  la Cuprumin. Ce sa le spun telespectatorilor? Ca pe site-ul guvernului apar niste  date si Vosganian vine intr-o conferinta de presa si prezinta alte date, dupa  care Vosganian se intalneste cu Ponta si ii spune lui Ponta ca a gresit si vine  Ponta si spune ca a fost interpretat gresit?

Mircea Marian: Eu cred ca e mai  important sa arati ca guvernul acestei tari nu este in stare sa ofere date corecte.  37 de pozitii erau aici. Si Guvernul, avand in spate Ministerul Finantelor, nu  a fost in stare sa ofere o informatie corecta.

Robert Turcescu: Ca sa inchidem,  deci ati spus ca are 4.700.

Varujan Vosganian: Si Consiliul  de Administratie 47 de lei.

Robert Turcescu: Am inteles. Ne  spuneti punctul dumneavoastra de vedere in legatura cu doua subiecte, scurt, inteleg  ca nu tin de dumneavoastra.

Varujan Vosganian: Intrebati-ma  daca angajam persoane in urmatoarea perioada.

Robert Turcescu: Veniti un pic  mai aproape de masa.

Varujan Vosganian: Stau foarte bine.

Robert Turcescu: Nu, iesiti din  lumina.

Varujan Vosganian: Scuzati-ma.

Robert Turcescu: Suntem la  televizor, asta o stiu eu.

Varujan Vosganian: Emanam  luminile noastre.

Robert Turcescu: Da, exact.  Gazele de sist. Punctul de vedere al lui Varujan
Vosganian
.

Varujan Vosganian: Punctul de  vedere al lui Varujan Vosganian este  punctul de vedere al unui cetatean obisnuit, pentru ca ele nu sunt in
responsabilitatea mea, dar va dau un punct de vedere. In legatura cu gazele de sist  trebuie, in primul rand, sa stim care este tema. Adica sa stim daca exista gaze  de sist cu adevarat. Deci daca merita sa avem o dezbatere in legatura cu ele.  Asta inseamna explorare. In legatura cu exploatarea, nu cred ca poate fi  exploatare in afara vointei comunitatii locale. Eu cand am inaugurat reactorul  de la Cernavoda, in 2007, am avut lungi discutii cu comunitatea locala. Am fost  de mai multe ori acolo si am facut un program de cooptare a comunitatii locale in  sprijinul proiectului nuclear. Pentru ca nu e usor cand te trezesti dimineata si  te uiti pe fereastra sa vezi un reactor nuclear, in loc sa vezi stejarul din  Borzesti. De aceea zic asa, daca nu exista un temei de mediu asumat de Ministerul  Mediului si daca nu exista sustinerea comunitatii locale, nu putem exploata  gazele de sist. Eu sper ca pana se termina procesul de explorare, care dureaza  cativa ani, sa se imbunatateasca tehnologiile, sa existe un dialog cu  comunitatea locala, care sa devina partener si nu adversar, si atunci putem  discuta altfel.

Robert Turcescu: Mai am o singura  intrebare, dupa care ii las pe colegii mei, poate trecem si la problema cu  privatizarile, aceea tine de dumneavoastra. Rosia Montana.

Varujan Vosganian: Nici Rosia  Montana nu e la mine si aici va raspund cu cea mai mare placere. La Rosia  Montana, in principiu, este un proiect tentant, un proiect care da de lucru  comunitatii locale, dar pentru mine eficienta economica nu se poate discuta decat  inauntrul garantarii conditiilor de mediu. Daca Ministerul Mediului isi asuma si  garanteaza protectia mediului inconjurator, cu mare drag voi vorbi si despre  eficienta economica. Pana atunci, discutia despre eficienta economica este  prematura, pentru ca daca noi nu exploatam acum aurul, aurul sta acolo asa cum  sta de pe vremea dacilor. Dar daca exploatam si deterioram mediul, mediul acela  nu se mai repara niciodata.

Mircea Marian: A aparut in  Monitorul Oficial o recenta hotarare de Guvern, prin care actiunile la Rosia  Montana, detinute de Minvest, trec la ministrul Sova.

Varujan Vosganian: Da, asa este.

Mircea Marian: Minvest Deva este  in parohia dumneavoastra?

Varujan Vosganian: Da, este la  mine. Guvernul a considerat ca Rosia Montana, fiind un mare proiect, sa treaca in  administrarea ministerului domnului Sova, si atunci pentru ca Minvest Deva  gestioneaza si licentele pentru neferoase din Muntii Apuseni, am impartit  Minvest in doua, o parte preia domnul Sova cu Rosia Montana si restul a ramas  la Ministerul Economiei.

Mircea Marian: Si atunci cand ati  avut aceasta hotarare de Guvern ati discutat care sunt perspectivele sa se inceapa  acest proiect?

Varujan Vosganian: Domnul Sova a  prezentat un punct de vedere in care a spus ca, in principiu, ministerele de  linie sunt de acord, numai ca de aici si pana la un aviz al Ministerului  Mediului este cale lunga. Deci nu exista un acord. Sentimentul meu este ca, avand  in vedere ezitarile Ministerului Mediului la o alta exploatare de aur, cred ca Ministerul  Mediului ezita sa acorde autorizatia de mediu la Rosia Montana.

Lucian Davidescu: Dupa cum arata  acum o licenta de explorare, ea este legata de cea de exploatare. Daca vreti sa  le decuplati, pentru ca daca nu sunt decuplate, explorarea genereaza automat si  exploatarea, nu poate fi oprit procesul dupa ce compania spune ca a gasit gaze  de sist si vrea sa-l scoata. Nu-l mai puteti opri, pur si simplu, trebuie sa-i  dai dreptul in continuare sa faca si exploatarea.

Varujan Vosganian: Pentru mine  ceea ce spuneti e inedit. In primul rand, ca intre explorare si exploatare  exista o seama de proceduri legale care trebuiesc indeplinite, printre care si  avizul de mediu, care s-ar putea da sau sa nu. Si mai este ceva. Exista si  obligativitatea acordului comunitatii locale, care daca nu se da si exista un  referendum care este ostil, atunci investitia nu are loc. Si dupa parerea mea e  corect.

Robert Turcescu: In momentul de  fata trebuie sa recunoasteti ca este o surpriza pentru toata lumea cum a inteles  actuala guvernare sa imparta, sa sparga…

Lucian Davidescu: Ma scuzati, o  singura intrebare. Dar atunci ati fi de acord sa se faca referendum pentru explorare?

Varujan Vosganian: Nu stiu daca  atunci cand Arhimede a descoperit principiul sau sau cand Newton a descoperit  teoria gravitatiei, trebuia sa faca referendum. In ceea ce priveste cunoasterea,  nu cred ca trebuie facut referendum. In ceea ce priveste modul in care cunoasterea  se transpune in productie, in actiune, trebuie facut. Trebuie sa ne cunoastem tara  si miezul ei, si la suprafata ei.

Lucian Davidescu: Deci asta nu  mai e supusa votului democratic. E decizie guvernamentala.

Varujan Vosganian: Cunoasterea  este altceva. Votul trebuie sa fie in deplina cunoastere. Cand nu cunosti, n-ai  ce sa votezi. Nu poti sa votezi ca nu vrei sa cunosti.

Lucian Davidescu: Deci asta  decide guvernul.

Varujan Vosganian: Asta e o  decizie care s-a luat de pe vremea cand maimuta s-a transformat in om. Cunoasterea  este neingradita. Cunoasterea si democratia sunt doua proceduri care nu merg impreuna.  Nu poti sa ai democratie fara cunoastere si cunoasterea…

Lucian Davidescu: Deci aceasta companie  nu o sa aiba nevoie de un proiect de explorare, o sa aiba nevoie de acordul lui  Arhimede.

Varujan Vosganian: Cred ca interpretarea  dumneavoastra este interesanta. Intr-adevar, ai nevoie si de Arhimede si de Newton,  pentru ca fara traditie noi nu existam, dar la exploatare este nevoie de  acordul guvernului si stiti asta la fel de bine ca si mine.

Lucian Davidescu: Dar nu de vot  democratic.

Varujan Vosganian: Cred ca nu inteleg.  De pilda, pentru ca Exxon Mobil sa exploreze in Marea Neagra aveam nevoie de  aprobarea delfinilor si crustaceelor din Marea Neagra? Pentru a vedea daca avem  carbuni, aur…

Lucian Davidescu: Ma scuzati,  dar cred ca tocmai ati facut o gafa, comparand cetatenii unui judet cu delfinii  din Marea Neagra.

Varujan Vosganian: N-as vrea sa  va suparati pe mine, dar unii spun ca delfinii sunt adevaratii mostenitori ai  extraterestrilor. Dar nu intru in dezbaterea asta si nu cred ca jignesc pe  nimeni daca il compar cu un delfin.

Robert Turcescu: Asta ramane, ca  mi se pare declaratia serii.

Varujan Vosganian: Ca delfinii  sunt adevaratii mostenitori ai extraterestrilor?

Robert Turcescu: Nu vreti sa  discutam daca Newton si Arhimede, poate si Einstein salveaza Oltchim-ul?

Varujan Vosganian: Oltchim-ul sa  stiti ca se salveaza si cu teoria relativitatii, pentru ca la Oltchim este  nevoie de o viziune cu totul noua si de o gandire financiara cu totul moderna.

Robert Turcescu: Deci, vreti sa  spuneti ca inca mai poate fi salvat.

Varujan Vosganian: Dumneavoastra,  prin tonul pe care-l simt… si Fondul Monetar International si Banca Mondiala  mi-au spus ca Oltchim trebuie lichidat. Eu va spun asa, Oltchim apare pe harta  economica a Europei si a industriei chimice europene in orice varianta. Oltchim  este printre primele 5 companii ca forta in domeniul sau in UE. Oltchim dispune   de brevete si patente in valoare de circa 80 de milioane de euro. A distruge  Oltchim sau a suna distrugerea Oltchim, este dupa opinia mea o lasitate.  Trebuie sa incercam imposibilul, sa gasim o solutie.

Mircea Marian: Suna super, dar  cum?

Varujan Vosganian: Va spun cum.

Robert Turcescu: Imi dati va rog  raspunsul dupa publicitate, este o explicatie interesanta si banuiesc ca acum  toti oamenii de acolo, din Valcea cel putin, isi cheama rudele, prietenii in fata  televizoarelor ca sa afle cum le va spune domnul Varujan Vosganian ca va salva sau ar putea salva, sau s-ar putea  salva Oltchim. Ne-am intors in direct. Uitati ce-mi scrie un telespectator. „Dupa  sofismele domnului Vosganian ca un comunicat al Guvernului trebuie verificat ca  si spusele primului-ministru, ce sfatuieste Vosganian ziaristii, de Paste sa-l  sune pe Patriarhul Daniel sa confirme ca a Inviat Hristos?”

Varujan Vosganian: Sa ne intelegem.  Daca acest comunicat al guvernului era ca atare, nu trebuia sa verificati  nimic. Daca insa ministrul Economiei, care are atributii directe, spune  altceva, atunci dumneavoastra ca jurnalist, inainte de a expune telespectatorul  unei alternative din acestea neinduratoare, faceti un minim efort sa-l ajutati   sa aleaga. Daca cineva va spune ca, in mod iremediabil, Iisus a fost inmormantat  si mormantul sau este neclintit, atunci cu siguranta Patriarhul va face un  efort in plus sa explice, altfel decat in slujba de Inviere. Si dumneavoastra
aveti slujba dumneavoastra de inviere, in care redesteptati dragostea de adevar.  Haideti sa nu mai venim pe asta.

Robert Turcescu: Mie imi place sa  polemizez cu dumneavoastra. Dar dumneavoastra vad ca va enervati. Faptul ca  spuneti la un moment dat ziaristilor cum sa-si faca meseria, ma enerveaza, ca  eu ieri l-am sunat pe domnul Ponta, care a avut amabilitatea sa intre direct in  emisiune, si l-am intrebat inca o data daca acestea sunt salariile. Si mi-a spus  ca nu sunt acelea salariile, ca nu le primesc inca, atata erau ele discutate in  consiliul de administratie sa se intample povestea. Dar nicio clipa domnul  Ponta n-a zis, dar stiti, domnule Turcescu, am facut o prostie, am vorbit cu  Vosganian, la Cuprumin nu era atat.

Varujan Vosganian: La drept  vorbind, Cuprumin era una dintre 38 si poate ca domnul prim-ministru n-a vrut sa  insiste pe Cuprumin.

Robert Turcescu: Astazi sunteti  dragut cu domnul Ponta.

Varujan Vosganian: Mereu am fost  dragut. Domnule Turcescu, dumneavoastra ne spuneti noua ce sa facem. De ce va  suparati daca, din cand in cand, va spunem si noi cu tot dragul cate ceva de  felul asta? Adica de ce credeti ca jurnalistii nu trebuie sa primeasca si ei  sfaturi din cand in cand? Nu sunt si ei oameni?

Robert Turcescu: Eu accept  sfaturi mereu, problema este una legata, accept ce sfat vreti dumneavoastra. Nu  accept sa am in aparatul central al Guvernului niste natarai care sa nu  verifice informatia cand o pun pe site-ul guvernului.

Varujan Vosganian: Eu cand merg  la o emisiune cer intotdeauna tematica si in baza tematicii ma informez.  Dumneavoastra aveti tematica Cuprumin. Intrebarea mea este, cum v-ati informat  dumneavoastra? Ati citit site-ul guvernului. Un jurnalist ca dumneavoastra, cu  experienta, trebuia sa faca o incursiune jurnalistica si sa spuna  telespectatorilor…

Robert Turcescu: Va dati seama  daca trebuie sa plonjez in incursiunile acestea jurnalistice pentru fiecare  informatie pe care o publica pe site Guvernul…

Varujan Vosganian: Cred ca nu ne intelegem. Aveati doua informatii diferite. Dumneavoastra, care sunteti ahtiat  de adevar, trebuie sa va urmati vocatia.

Robert Turcescu: Salvati Oltchim?

Varujan Vosganian: In legatura  cu Oltchim, dupa ce am primit sentinta de condamnare la moarte de la FMI, eu am  facut urmatoarele lucruri.

Robert Turcescu: Nu va plac astia  de la FMI deloc.

Varujan Vosganian: Da de ce? FMI  are modalitatile sale. El nu vine nechemat niciodata. Nu sunt armatele rosii. Si  dupa ce-l chemi, nu e frumos sa-l bestelesti. Cata vreme tu l-ai invitat sa-ti  intre in casa, dupa aceea nu poti sa te superi ca ti-a intrat in casa, fara sa  se descalte. In legatura cu Oltchim, intai a trebuit sa-l introducem in  insolventa, pentru ca avea datorii uriase, care depaseau cu mult valoarea Oltchim.  Datoriile erau de 800 milioane de euro. Ca sa evitam situatia in care cei care  aveau de luat bani sa ceara executarea silita si sa care instalatii de acolo si  sa le vanda la fier vechi, am introdus procedura de insolventa. Toate instalatiile  erau gajate la banci si la alti creditori. Numai pasarile care zburau pe cerul  Oltchim-ului nu erau gajate. Si ca sa opresc distrugerea Oltchim, l-am introdus  in insolventa, insolventa in sensul relansarii. Insolventa este singura rampa de  relansare, pentru ca doar insolventa diminua datoriile. Am reusit sa triplam  productia in 3 luni. Sa platim toate salariile din urma, sa asiguram  disponibilizarea in conditii de protectie sociala, cred eu, acoperitoare, in  sensul ca fiecare persoana disponibilizata va beneficia, intre 1 an si 2 ani,  de salariul mediu pe economie net, adica 1.500 de lei, venit pentru fiecare  persoana, ceea ce nu te imbogateste, dar iti asigura posibilitatea sa-ti cauti  un nou loc de munca. Am vorbit si cu doamna Campeanu sa asiguram din fondurile  europene posibilitatea de conversie profesionala. Asta in legatura cu litigiile  salariale. S-au demarat in continuare proceduri legate de insolventa, s-au  reinventariat creditele. Acum suntem in stadiul aproape de finalizare a unei finantari,  care sa asigure pentru Oltchim functionarea cu un usor profit. De ce avem  nevoie de asta? Ca in septembrie, cand incep contractarile, Oltchim sa aiba o  contractare integrala pentru productia din 2014. A fost foarte dificil sa urnim  Oltchim, pentru ca noi am mostenit Oltchim fara niciun fel de contract in  prealabil. Cand Oltchim trebuia sa faca contracte…

Robert Turcescu: Va rog sa ne  oprim putin, pentru ca in cateva momente vreau sa-l ascultam pe Mitica  Dragomir. Va reamintesc, ca astazi este ziua lui.

 

175 Responses to “Data: 30-05-2013, Emisiunea “Sub semnul întrebării”, Televiziunea B1”

 1. un liberal optimist spune:

  @tudor,
  Se vede ca esti de la Comana:o dai la tricotat ca si Blandiana si altele.. si altii…!

 2. tudor spune:

  @1 liberal 8

  n o dau deloc la tricotat, dimpotriva

 3. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ tudor

  eu nu cred ca ponta a luat directia asta de bunavoie. Si n-o sa cred asta chiar daca in urmatorii 20 de ani nu va iesi nimic la iveala, dar o sa iasa totusi adevarul la iveala… O sa aflam si de ce s-a imbolnavit subit stolojan, si abhazia cojocaru, si melescanu, si toti…

  Eu referitor la ponta sunt convins ca a fost constrins prin intermediul lui oprea, care a fost re-evaluat la O ZI dupa ce votase impotriva caderii guvernului Unguentu…

 4. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ un liberal optimist

  cine e Ghitza ? Simplu de tot. E omul care a fost taisul de sabile pentru acapararea Realitatii TV, actiune in care Ghita a fost doar virful icebrg-ului. In partea de sub linia de plutire sunt serviciile secrete si beneficiarul real e basescu.

 5. un liberal optimist spune:

  @sorin,
  Ce spui tu straine ca peste 20 de ani. Pai in 20 de ani vom fi de 20 de ori in junk si tot de 20 de ori vom iesi din junk!

 6. tudor spune:

  @sorin

  koabitarea tocmai asta face: impiedica aflarea adevarului, limpezirea apelor, identificarea vinovatilor, perpetuarea “sistemului”.

  dupa cum vezi, ponta impune pnl ului transformarea parlamentului intr o masina de votat legile si ordonantele guvernului si atit.

 7. tudor spune:

  Lucida analiza lui Nistorescu la ReaTv.
  Toate angajamentele importante ale usl ului au fost abandonate.

 8. Adam Mares spune:

  Tudor, am auzit la barfoteca serii ca iar l-a facut praf pe VV.

 9. tudor spune:

  @Adam

  Nu chiar, dar e clar ca nu i printre agreatii lui cornel, varujan.

  A zis despre VV ca n are habar de economia reala, sau ceva in sensul asta; atit.
  Este parerea lui.
  Si ca in timpul guvernarii pdl i s a tradus cartea pe banii statului.
  Chiar atit.

 10. tudor spune:

  @Adam

  In principiu sunt impotriva sprijinirii artistilor din fonduri publice.
  Dostoievski, Balzac sau Jack London n au fost sprijiniti de icr, ceea ce nu i a impiedicat sa fie mari criitori.

 11. Marius Bacau spune:

  @all
  Gata, a luat PSD si Steaua. Economistul de geniu Andrei Hrebenciuc fiul tatalui sau, va fi instalat presedinte executiv la Steaua. Foarte tare ,nu?

  http://www.prosport.ro/fotbal-intern/liga-1/exclusiv-el-va-fi-noul-presedinte-executiv-al-stelei-are-28-de-ani-preda-la-ase-si-a-scris-o-carte-despre-criza-10922555

 12. Pacala spune:

  Marius Bacau,
  Investitii. Nimic nu se pierde, totul se recircula. Sa ii zica FC PSD Steaua??? :)

 13. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ tudor

  eu fiind liberal get-beget sunt chiar impotriva sprijinirii cultelor din banii statului. Nici la cultura n-as da niciun leu, as sprijini cultura prin eliminarea impozitarii veniturilor obtinute prin vanzarea CU AMANUNTUL a culturii (carti, bilete de teatru, muzee, expozitii) si as preciza explicit ca firmele nu pot deduce cheltuielile facute pentru achizitionarea de actiuni culturale, tocmai pentru a impiedica “sponsorizarile” mascate. Asta ar incuraja institutiile de cultura sa vinda direct al utilizatorul final.

  Legea sponsorizarii fiind lasata INTENTIONAT extrem de slaba, un becali poate afirma cu nesimtire ca a vrut sa “premieze” U Cluj ca sa CISTIGE meciul cu CFR. Conform legii ar fi imposibil ca becali sa-mi arate CHITANTE pentru premierile care le-a facut in viata asta pentru ca o chitanta nu poate depasi 5000 de lei (n-am zis extras bancar pentru ca omul se deplasa cu milioanele in valiza). As vrea sa vad cum si-au inregistrat beneficiarii in contabilitate veniturile din asazisele premieri si sa vad si impozitele platite statului pentru acele venituri…. Totul e atit de evident, atit de pe fata, penal total, si totusi justitiei ii ia ani si ani de zile ca sa-l infunde pe un deceniu, ba mai mult are toate sansele sa fie gasit nevinovat.

  Acum revenind la treaba cu biserica. In afara de faptul ca biserica e stat in stat si nu plateste impozite pe niciun fel de venit, ei mai vin si cu tupeu sa se milogeasca la guvern si la parlament pentru fonduri. Crezi ca face oare cineva socoteala cite miliarde au luat clericii pentru sutele de biserici incepute imediat dupa 90 si neterminate pina azi? Catedrale ale neamului exista in fiecare mare oras, inghit in continuare tone de bani si cu toate astea nimeni nu se sesizeaza. Eu as fi curios cit la suta din PIB invirte biserica…

 14. Marius Bacau spune:

  @Pacala
  Trebuia sa se implice Guzganul rozaliu, nu? Ca doar e si el om, chiar daca nu pare.

 15. Pacala spune:

  Marius Bacau
  Katrina
  “Nu voi credita cu 3 milioane eur clubul Steaua si nu voi fi presedinte executiv. ​Steaua nu va avea nicio problema financiara pentru ca un club care a facut milioane de romani fericiti nu are voie sa se prabuseasca. Trebuie sa avem in tara asta valori de neatins. Restul discutiilor sunt inutile”, a precizat pentru HotNews.ro Andrei Hrebenciuc, despre care Prosport scria ca va imprumuta formatia ros-albastra cu suma de trei milioane de euro, in schimbul banilor urmand sa devina presedinte executiv .”

 16. Marius Bacau spune:

  @Pacala
  M-a emotionat pana la lacrimi mesajul lui Hrebenciuc jr. Serios,abia imi revin. Din ras.

 17. Mircea Marian spune:

  M-am nimerit din intamplare pe aici si am vazut comentariile post emisiune. Si, trebuie sa spun, ca are dreptate Varujan Vosganian: eu personal, nu vorbesc in numele colegilor, am venit slab pregatit in emisiune. Trebuia sa ma fi gandit ca orice comunicat oficial emanat de un guvern de mincinosi, avand in frunte un plagiator care a ras vreo doua comisii academice de evaluare ca sa-si acopere frauda, trebuie verificat si ras-verificat. Ma indoies ca, de exemplu, jurnalistii din SUA re-verifica datele transmise de Trezorerie, prin Casa Alba, dar adevarul este ca noi suntem in Romania uselista. Orice date oficiale venite de la guvern sau MF trebuie privite cu maxima suspiciune si tratate ca o stire difuzata de antena 3. Multumesc Varujan Vosganian ca, dintr-o perspectiva de insider, m-ai ajutat sa inteleg cu ce fel de guvern lucram.

 18. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Mircea Marian

  esti mircea marian, adica fecalul ala ambulant care era in emisiunea cu turcescu ? Daca da, atunci indiferent ce scrii putem sari peste…ca peste orice rahat