Data: 30-05-2013, Emisiunea “Sub semnul întrebării”, Televiziunea B1

Moderator:     Robert Turcescu

Invitati: Varujan Vosganian, Mircea Marian, Lucian Davidescu

 

Robert Turcescu: Santaj, acesta  este cuvantul zilei, doamnelor si domnilor, in Romania, pentru ca, dupa cum  bine stiti, e o nebunie intreaga, dupa ce directorul Antena Group, Sorin  Alexandrescu, a fost retinut. Toata lumea vorbeste despre santaj. Va vom arata si  o imagine cu Mitica Dragomir intrand in sediul DNA. Dumitru Dragomir, care mi-a  promis ca in jurul orei 18,30 ca vine in emisiunea „Sub semnul intrebarii”, a tinut
sa adauge la finalul dialogului telefonic, daca scapa de la DNA. Daca iese de  la DNA vine in emisiune si ne povesteste ce se intampla acolo. Pana acum stim ca  Sorin Alexandrescu, directorul Antena 1, mana dreapta a lui Voiculescu, a fost  retinut pentru 24 de ore si despre acest scandal vom discuta pe larg. Deocamdata,  informatiile obtinute pe surse de jurnalisti sunt multe si destul de confuze.  Ba ca sunt inregistrari, ba ca nu, ba sa sunt dialoguri telefonice care nu s-au  aratat deocamdata in acest scandal, nume mari si cunoscute din Trustul Intact, si  nu numai din Trustul Intact, altii care spun ca nu sunt inregistrari, sunt  numai niste inregistrari ambietale. Vom vedea, pentru ca, asa cum am fost obisnuiti  noi toti, nu numai jurnalistii, in momentul in care un astfel de scandal in  care se vorbeste despre DNA, apar foarte rapid si stenograme, unele dintre ele  extrem de relevante si foarte interesante. In prima parte a emisiunii vom  discuta putin despre un alt domeniu, in care cuvantul de ordine sunt  problemele, pentru ca sunt probleme in economia Romaniei, fie ca sunt despre  privatizarile esuate, fie ca vorbim despre protestele pe care si astazi minerii  le-au declansat, fie ca vorbim despre bani si despre salarii foarte mari, asa  cum s-a declansat ieri subiectul salariilor sefilor din companiile de stat. In  emisiune, in aceasta seara, colegul Lucian Davidescu, ministrul Economiei, Varujan  Vosganian, si domnul Mircea Marian, jurnalist „Evenimentul zilei”, buna seara.  Aveti vreun comentariu in povestea asta cu santajul, domnule Vosganian?

Varujan Vosganian: Nu, nu am  niciun comentariu pe aceasta tema, am observat bucuria de pe fata dumneavoastra  si nu vreau sa va tulbur.

Robert Turcescu: De ce as fi  bucuros?

Mircea Marian: Dumneavoastra  sunteti trist?

Varujan Vosganian: Eu nu sunt  trist, pentru ca nu cunosc care este tema, dar am sesizat o anumita bucurie.

Robert Turcescu: Nu, nu. Domnul  Mitica Dragomir… Este ziua lui de nastere astazi. Daca-si petrece noaptea de  nastere la DNA? Vreau sa va arat o imagine cu domnul Ponta, pare suparat pe  dumneavoastra. L-ati vazut astazi?

Varujan Vosganian: Iar va bucurati  degeaba.

Robert Turcescu: Am asa o figura  in care ma bucur cand spun lucrul acesta? O sa spun asa, l-am vazut pe domnul  Ponta astazi…

Varujan Vosganian: Stergeti-va  lacrimile de la coltul ochilor.

Robert Turcescu: Luati de la  libretul pe care l-a scris sotia acuma ultima oara.

Varujan Vosganian: Nu, ca  libretul nu e cu lacrimi.

Robert Turcescu: Vreau sa-l vad.

Varujan Vosganian: Lasati, lasati  acum.

Robert Turcescu: Dumneavoastra ati  deviat subiectul, m-ati luat cu lacrimi, cu plans. Eu voiam sa vi-l arat pe  Victor Ponta ca sa zambiti.

Varujan Vosganian: Da, cu mare  placere. Relatiile mele cu Victor Ponta sunt foarte corecte din punct de vedere  profesional.

Mircea Marian: Corecte? Imi  place termenul. Cum sa fie corecte, domnule Vosganian, cand stia ca ati plecat  la Bruxelles si cu toate astea v-a tras un sut, ca altfel nu pot sa-i zic, ca  de ce nu sunteti la sedinta de guvern.

Varujan Vosganian: Domnule  Marian, imi pare ca va tulbur, dar eu am avut intalnire cu domnul Ponta chiar  acum o ora, in care am discutat cu totul alte probleme, si domnul Ponta si-a  exprimat regretul ca spusele sale au fost interpretate si va mai spun ceva. Am  atatea probleme care sunt reale, incat sa-mi inchipui probleme dupa vorbe spuse  intr-un fel sau altul e mult prea mult pentru mine.

Mircea Marian: El le-a spus, noi  n-am spus nimic.

Robert Turcescu: V-ati lamurit si  cu problema cu salariile?

Varujan Vosganian: Problema cu  salariile era lamurita cu mult dinainte, de ce nu v-ati lamurit si dumneavoastra?

Robert Turcescu: Pai ce sa ne  mai lamurim, ca nu mai intelegem nimic. Ieri, da guvernul o lista cu salariile si  spune astea sunt salariile din companiile de stat, dupa care vorbim cu domnul  Ponta si ne spune ca nu.

Varujan Vosganian: Domnule  Turcescu, sunteti ziarist vechi, nu batran, si eu sunt un om politic vechi, fara  a fi batran. Ce face un jurnalist cand primeste o stire care pare nastrusnica.  Ce face?

Robert Turcescu: Scuzati-ma, inseamna  ca avem un guvern tampit daca stirea e nastrusnica.

Varujan Vosganian: Fiecare cu guvernul lui. Guvernul nu e tampit. Dar cum dumneavoastra nu faceti parte din  guvern, conteaza mai mult opinia mea decat a dumneavoastra.

Mircea Marian: Nu era nicio stire,  era un tabel.

Varujan Vosganian: Domnule  Marian, zau daca ma intereseaza ce cititi dumneavoastra si ce se publica pe  site-uri.

Robert Turcescu: Dar ce va  intereseaza?

Varujan Vosganian: Pe site-uri  am mai avut acum vreo 2 luni o stire in care am irosit cateva zile de discutii.  Faimoasa ordonanta privind protectia sociala, in care pe site-ul Guvernului  cineva a spus ca intre mine si domnul Ponta sunt probleme. Nu era nicio problema,  ca dovada ca ordonanta a fost semnata. Ieri, am avut o discutie cu domnul Ponta  in legatura cu salariile de la Cuprumin, i-am explicat ca la Cuprumin salariile
sunt altele decat cele spuse. Am spus asta cred de vreo 25 de ori, dar nu inteleg  de ce, domnule Turcescu, nu puneti pe cineva de la televiziune sa dea telefon  la Cuprumin?

Robert Turcescu: Domnule  Vosganian, cand primesc un comunicat de la guvern imi inchipui ca asta nu este  guvernul unui stat bananier.

Varujan Vosganian: Domnule Turcescu,  am o rugaminte la dumneavoastra…

Robert Turcescu: Eu va arat  tabelul pe care l-a trimis…

Varujan Vosganian: Am o rugaminte  la dumneavoastra.

Robert Turcescu: Va ascult rugamintea,  dar nu pe tonul acesta, ca nu ma speriati. Adica nu-mi dati lectii despre cum sa  fac jurnalism.

Varujan Vosganian: Eu nu va dau  lectii, ca nu sunt jurnalist.

Robert Turcescu: Uitati, acesta  este tabelul de la Guvernul Romaniei. Te uiti, vezi Cuprumin, 10.000 indemnizatie  manager.

Varujan Vosganian: Domnule  Turcescu, eu am avut o conferinta de presa astazi in care am spus ca salariile  de la Cuprumin sunt urmatoarele. La directorul general 4.650 de lei, la  Consiliul de Administratie 47 de lei. Unui coleg de-al dumneavoastra ii spuneati  ca guvernul spune una, Vosganian spune alta, ia da tu un telefon la Cuprumin, ca  nu ia mai mult de 5 minute si intreaba care e salariul? Si dupa ce cel de la  Cuprumin va spunea ce salariu are, inchideati discutia. Pierdem vremea. Daca  dumneavoastra vreti sa aflati ce s-a intamplat la Guvern, va rog sunati-i pe  cei care au dat stirea. Nu pe mine. Haideti sa discutati cu mine probleme ce tin  de romani, de agenda publica.

Robert Turcescu: Explicati-mi insa  un singur lucru si inchidem subiectul acesta. Vreau sa stiu, azi in discutia cu  Victor Ponta, cand dumneavoastra ati spus pe lista Guvernului, la Cuprumin,  managerul avea 45.000 de lei, asa scris in comunicatul guvernului si dumneavoastra  i-ati spus domnului Ponta ca are 4.500, ce a spus domnul Ponta?

Varujan Vosganian: Mi-a zis ca  trebuie sa verifice, ca Finantele i-au dat cifra asta.

Mircea Marian: O sa pun o intrebare.  Daca a aparut ceea ce spuneti dumneavoastra, eu am in fata un document scris al  guvernului…

Varujan Vosganian: Eu am statul  de plata, imi pare rau ca nu am venit cu statul de plata.

Mircea Marian: De ce Guvernul nu  modifica acest document care la aceasta ora se afla pe site-ul Guvernului?

Varujan Vosganian: Ce ar fi sa intrebati  persoana care a pus pe site acest document?

Robert Turcescu: Imi dati voie  atunci sa rectific. N-avem un guvern tampit, avem oameni care lucreaza in  administratia centrala neprofesionisti. E bine asa?

Varujan Vosganian: Domnule  Turcescu, eu vreau sa fiu un om serios. Va rog, ajutati-ma sa raman serios. In Ministerul  Economiei noi suntem seriosi. Au trecut aproape 5 luni, n-am avut niciun fel  vulnerabilitate, decat de acestea, inventate. Asta e o tema inventata la nivelul  ministerului. La nivelul guvernului nu stiu cine a pus stirea asta. In orice  caz, am doua raspunsuri. Primul: salariul directorului este de 4.560 net, iar  Consiliul de Administratie primeste echivalentul a 10 euro pe sedinta. Doi, intre  mine si Victor Ponta sunt relatii corecte, de cate ori am avut nevoie de  sprijinul lui, pentru Oltchim, pentru Cuprumin, pentru Remin, Victor Ponta mi-a  dat sprijinul lui. Niciodata nu a avut la adresa mea un calificativ negativ cu  privire la prestatia mea la minister. Asta ca sa lamurim lucrurile si sa incheiem.  De aici incolo puteti vorbi cu cei care au pus stirea, de ce au pus-o, mai  degraba de ce au pus-o fara sa verifice.

Mircea Marian: Dar nu e o stie,  e un comunicat oficial, n-am scris-o eu. Nici nu stiu de ce ar trebui sa va  cred pe dumneavoastra, si nu Guvernul Romaniei?

Varujan Vosganian: Domnule  Marian, am o rugaminte. Faceti o cheta aici la B1 si dati-i domnului director  de la Cuprumin diferenta dintre 4.500 si 45.000. Ce ar fi sa discutam despre  Cuprumin si oamenii care lucreaza acolo, decat sa discutam despre un ipotetic  salariu pe care poate peste 100 de ani il va lua directorul general?

Mircea Marian: Dumneavoastra  spuneti ca este ipotetic. Pana la ora actuala, cu toate contrazicerile  dumneavoastra…

Varujan Vosganian: Dar ati dat  un telefon la Cuprumin sa intrebati?

Mircea Marian: Dar de ce sa dau  telefon? La Casa Alba se da telefon nu cumva ati mintit?

Varujan Vosganian: Acum o luna si  jumatate ma suna seful de la HotNews. Domnule ministru, avem niste date ca unul  din cei trei ministri cercetati penal, dati de Comisia Europeana, sunteti  dumneavoastra. Domnule director, de ce nu dati dumneavoastra telefon la  Parchet? Toata seara s-a dezbatut, Vosganian, cercetat penal. A doua zi dimineata,  cu coada intre picioare, ziaristul nostru ma suna si-mi spune ca a sunat la  Parchet si i-au spus ca nu e adevarat. De ce, domnule Marian, nu sunati la  Cuprumin?

Mircea Marian: E uriasa diferenta  intre HotNews si site-ul Guvernului.

Varujan Vosganian: Nu vreti sa  informati corect telespectatorii?

Robert Turcescu: Haideti sa depasim  momentul.

Varujan Vosganian: Dumneavoastra  ca jurnalist aveti o obligatie egala, pentru ca dumneavoastra sunteti parte a  societatii civile care ii apara pe romani. Dumneavoastra aveti interes ca romanii  sa afle adevarul. De ce nu puneti mana pe telefon si sa le spuneti romanilor  adevarul?

Robert Turcescu: Domnule  Vosganian, cu tot respectul, nu ne mai reprosati ca daca a facut Guvernul o tampenie,  ziaristii sunt de vina. Reprosul dumneavoastra trebuia sa fie…

Varujan Vosganian: Cuvantul tampenie  este exagerat.

Robert Turcescu: Bine. A facut o  prostie.

Varujan Vosganian: Prostia o faci  cand in vietile romanilor se vede. Aici in vietile romanilor nu s-a vazut  nimic, este o anecdotica legata de cifre.

Robert Turcescu: Ma gandesc ca  l-a batut nevasta pe ala de la Cuprumin cand a aflat ca el castiga 10.000 de  euro si el duce acasa doar 1.000. I-o fi spus ca duce 9.000 la amanta. Si ala  care a zis sa mor eu ca nu e asa nevasta. Si ea i-a dat cu cratita in cap si  i-a spus ca a aflat de la Ponta, insusi Ponta, premierul Romaniei a spus asta.

Varujan Vosganian: Domnule  Turcescu, vreau sa va intreb ceva. Dumneavoastra, ca jurnalist, aveti  responsabilitatea de a informa corect pe romani, nu pe aceea de a invinovati  guvernul. Dupa ce ati terminat de invinovatit guvernul, ii informati corect.  Care e informatia corecta pe care o dati dumneavoastra romanilor?

Robert Turcescu: In situatia  legata de salarii?

Varujan Vosganian: De salariul  Cuprumin.

Robert Turcescu: Doamnelor si  domnilor, ministrul Economiei, Varujan  Vosganian, spune ca salariul de la Cuprumin este de doar 4.560 lei pe luna,  premierul Romaniei, Victor Ponta…

Varujan Vosganian: Premierul n-a  spus niciodata ca e 45.000. A aparut pe un site.

Robert Turcescu: Pe site-ul  Guvernului.

Varujan Vosganian: E altceva.

Robert Turcescu: Daca apare pe  site-ul Guvernului ca maine e razboi, eu ce fac?

Varujan Vosganian: Care e  informatia pe care o dati romanilor? Dumneavoastra stiti care e salariul celor  de la Cuprumin?

Robert Turcescu: Ca habar n-aveti  in momentul de fata ca echipa de comunicare…

Varujan Vosganian: Domnule  Turcescu, dar cum intrati dumneavoastra in emisiune, fara sa stiti salariul  celor de la Cuprumin?

Robert Turcescu: 4.500 ce mi-ati  spus dumneavoastra astazi. Ati aratat astazi vreun stat de plata?

Varujan Vosganian: Da, la  conferinta de presa. Deci dumneavoastra aveti ca obiectiv sa discutati daca  guvernul a spus sau nu o prostie. Nu informatia.

Lucian Davidescu: Domnule  ministru, se intampla ca au fost plafonate la un moment dat salariile  directorilor la nivel de secretar de stat, in schimb cei de dedesubt au salarii  mai mari, pentru ca nu sunt plafonate. Cumva este salariul adjunctului acesta  de 45.000?

Varujan Vosganian: Va rog sa ma  credeti, nu sunt pregatit, dar nu cred ca adjunctul are mai mult decat  directorul general.

Lucian Davidescu: E un fenomen  destul de generalizat.

Varujan Vosganian: Am o rugaminte.  Nu introduceti teme false in discutie. Ministerul Economiei are salarii  ridicole. La Ministerul Economiei, venitul mediu lunar este 1.500 de lei. Nu   jigniti va rog acesti oameni, introducandu-i in niste discutii care n-au nicio  legatura cu statutul lor. Deja un sfert de specialisti mi-au plecat in ultimele  4 luni. Asa ca a discuta despre salarii mari e un fel de ati bate joc de ei cu  cinism.

Lucian Davidescu: Dumneavoastra  spuneti ca n-are nimeni mai mult de 4.500 de lei in Cuprumin.

Varujan Vosganian: Nu stiu.

Lucian Davidescu: 45.000, de  exemplu, poate are adjunctul.

Varujan Vosganian: Dar poate are  pompierul. Am o rugaminte. Domnule Turcescu, inca o data va intreb, stiti cumva  vreo informatie corecta?

Robert Turcescu: 4.700 de lei.

Varujan Vosganian: V-o asumati ca  este corecta?

Robert Turcescu: Nu. Ati spus-o  dumneavoastra.

Varujan Vosganian: Eu va intreb,  sunteti jurnalist. Dumneavoastra ii iubiti pe romanii care va privesc si vreti  sa dati informatii corecte. Domnule Turcescu, cum v-ati pregatit pentru  emisiunea aceasta? Care este informatia corecta pe care o stiti?

Robert Turcescu: Uitati toata  informatia pe care o am. Aveti acolo toate datele, inclusiv salariul celor de  la Cuprumin. Ce sa le spun telespectatorilor? Ca pe site-ul guvernului apar niste  date si Vosganian vine intr-o conferinta de presa si prezinta alte date, dupa  care Vosganian se intalneste cu Ponta si ii spune lui Ponta ca a gresit si vine  Ponta si spune ca a fost interpretat gresit?

Mircea Marian: Eu cred ca e mai  important sa arati ca guvernul acestei tari nu este in stare sa ofere date corecte.  37 de pozitii erau aici. Si Guvernul, avand in spate Ministerul Finantelor, nu  a fost in stare sa ofere o informatie corecta.

Robert Turcescu: Ca sa inchidem,  deci ati spus ca are 4.700.

Varujan Vosganian: Si Consiliul  de Administratie 47 de lei.

Robert Turcescu: Am inteles. Ne  spuneti punctul dumneavoastra de vedere in legatura cu doua subiecte, scurt, inteleg  ca nu tin de dumneavoastra.

Varujan Vosganian: Intrebati-ma  daca angajam persoane in urmatoarea perioada.

Robert Turcescu: Veniti un pic  mai aproape de masa.

Varujan Vosganian: Stau foarte bine.

Robert Turcescu: Nu, iesiti din  lumina.

Varujan Vosganian: Scuzati-ma.

Robert Turcescu: Suntem la  televizor, asta o stiu eu.

Varujan Vosganian: Emanam  luminile noastre.

Robert Turcescu: Da, exact.  Gazele de sist. Punctul de vedere al lui Varujan
Vosganian
.

Varujan Vosganian: Punctul de  vedere al lui Varujan Vosganian este  punctul de vedere al unui cetatean obisnuit, pentru ca ele nu sunt in
responsabilitatea mea, dar va dau un punct de vedere. In legatura cu gazele de sist  trebuie, in primul rand, sa stim care este tema. Adica sa stim daca exista gaze  de sist cu adevarat. Deci daca merita sa avem o dezbatere in legatura cu ele.  Asta inseamna explorare. In legatura cu exploatarea, nu cred ca poate fi  exploatare in afara vointei comunitatii locale. Eu cand am inaugurat reactorul  de la Cernavoda, in 2007, am avut lungi discutii cu comunitatea locala. Am fost  de mai multe ori acolo si am facut un program de cooptare a comunitatii locale in  sprijinul proiectului nuclear. Pentru ca nu e usor cand te trezesti dimineata si  te uiti pe fereastra sa vezi un reactor nuclear, in loc sa vezi stejarul din  Borzesti. De aceea zic asa, daca nu exista un temei de mediu asumat de Ministerul  Mediului si daca nu exista sustinerea comunitatii locale, nu putem exploata  gazele de sist. Eu sper ca pana se termina procesul de explorare, care dureaza  cativa ani, sa se imbunatateasca tehnologiile, sa existe un dialog cu  comunitatea locala, care sa devina partener si nu adversar, si atunci putem  discuta altfel.

Robert Turcescu: Mai am o singura  intrebare, dupa care ii las pe colegii mei, poate trecem si la problema cu  privatizarile, aceea tine de dumneavoastra. Rosia Montana.

Varujan Vosganian: Nici Rosia  Montana nu e la mine si aici va raspund cu cea mai mare placere. La Rosia  Montana, in principiu, este un proiect tentant, un proiect care da de lucru  comunitatii locale, dar pentru mine eficienta economica nu se poate discuta decat  inauntrul garantarii conditiilor de mediu. Daca Ministerul Mediului isi asuma si  garanteaza protectia mediului inconjurator, cu mare drag voi vorbi si despre  eficienta economica. Pana atunci, discutia despre eficienta economica este  prematura, pentru ca daca noi nu exploatam acum aurul, aurul sta acolo asa cum  sta de pe vremea dacilor. Dar daca exploatam si deterioram mediul, mediul acela  nu se mai repara niciodata.

Mircea Marian: A aparut in  Monitorul Oficial o recenta hotarare de Guvern, prin care actiunile la Rosia  Montana, detinute de Minvest, trec la ministrul Sova.

Varujan Vosganian: Da, asa este.

Mircea Marian: Minvest Deva este  in parohia dumneavoastra?

Varujan Vosganian: Da, este la  mine. Guvernul a considerat ca Rosia Montana, fiind un mare proiect, sa treaca in  administrarea ministerului domnului Sova, si atunci pentru ca Minvest Deva  gestioneaza si licentele pentru neferoase din Muntii Apuseni, am impartit  Minvest in doua, o parte preia domnul Sova cu Rosia Montana si restul a ramas  la Ministerul Economiei.

Mircea Marian: Si atunci cand ati  avut aceasta hotarare de Guvern ati discutat care sunt perspectivele sa se inceapa  acest proiect?

Varujan Vosganian: Domnul Sova a  prezentat un punct de vedere in care a spus ca, in principiu, ministerele de  linie sunt de acord, numai ca de aici si pana la un aviz al Ministerului  Mediului este cale lunga. Deci nu exista un acord. Sentimentul meu este ca, avand  in vedere ezitarile Ministerului Mediului la o alta exploatare de aur, cred ca Ministerul  Mediului ezita sa acorde autorizatia de mediu la Rosia Montana.

Lucian Davidescu: Dupa cum arata  acum o licenta de explorare, ea este legata de cea de exploatare. Daca vreti sa  le decuplati, pentru ca daca nu sunt decuplate, explorarea genereaza automat si  exploatarea, nu poate fi oprit procesul dupa ce compania spune ca a gasit gaze  de sist si vrea sa-l scoata. Nu-l mai puteti opri, pur si simplu, trebuie sa-i  dai dreptul in continuare sa faca si exploatarea.

Varujan Vosganian: Pentru mine  ceea ce spuneti e inedit. In primul rand, ca intre explorare si exploatare  exista o seama de proceduri legale care trebuiesc indeplinite, printre care si  avizul de mediu, care s-ar putea da sau sa nu. Si mai este ceva. Exista si  obligativitatea acordului comunitatii locale, care daca nu se da si exista un  referendum care este ostil, atunci investitia nu are loc. Si dupa parerea mea e  corect.

Robert Turcescu: In momentul de  fata trebuie sa recunoasteti ca este o surpriza pentru toata lumea cum a inteles  actuala guvernare sa imparta, sa sparga…

Lucian Davidescu: Ma scuzati, o  singura intrebare. Dar atunci ati fi de acord sa se faca referendum pentru explorare?

Varujan Vosganian: Nu stiu daca  atunci cand Arhimede a descoperit principiul sau sau cand Newton a descoperit  teoria gravitatiei, trebuia sa faca referendum. In ceea ce priveste cunoasterea,  nu cred ca trebuie facut referendum. In ceea ce priveste modul in care cunoasterea  se transpune in productie, in actiune, trebuie facut. Trebuie sa ne cunoastem tara  si miezul ei, si la suprafata ei.

Lucian Davidescu: Deci asta nu  mai e supusa votului democratic. E decizie guvernamentala.

Varujan Vosganian: Cunoasterea  este altceva. Votul trebuie sa fie in deplina cunoastere. Cand nu cunosti, n-ai  ce sa votezi. Nu poti sa votezi ca nu vrei sa cunosti.

Lucian Davidescu: Deci asta  decide guvernul.

Varujan Vosganian: Asta e o  decizie care s-a luat de pe vremea cand maimuta s-a transformat in om. Cunoasterea  este neingradita. Cunoasterea si democratia sunt doua proceduri care nu merg impreuna.  Nu poti sa ai democratie fara cunoastere si cunoasterea…

Lucian Davidescu: Deci aceasta companie  nu o sa aiba nevoie de un proiect de explorare, o sa aiba nevoie de acordul lui  Arhimede.

Varujan Vosganian: Cred ca interpretarea  dumneavoastra este interesanta. Intr-adevar, ai nevoie si de Arhimede si de Newton,  pentru ca fara traditie noi nu existam, dar la exploatare este nevoie de  acordul guvernului si stiti asta la fel de bine ca si mine.

Lucian Davidescu: Dar nu de vot  democratic.

Varujan Vosganian: Cred ca nu inteleg.  De pilda, pentru ca Exxon Mobil sa exploreze in Marea Neagra aveam nevoie de  aprobarea delfinilor si crustaceelor din Marea Neagra? Pentru a vedea daca avem  carbuni, aur…

Lucian Davidescu: Ma scuzati,  dar cred ca tocmai ati facut o gafa, comparand cetatenii unui judet cu delfinii  din Marea Neagra.

Varujan Vosganian: N-as vrea sa  va suparati pe mine, dar unii spun ca delfinii sunt adevaratii mostenitori ai  extraterestrilor. Dar nu intru in dezbaterea asta si nu cred ca jignesc pe  nimeni daca il compar cu un delfin.

Robert Turcescu: Asta ramane, ca  mi se pare declaratia serii.

Varujan Vosganian: Ca delfinii  sunt adevaratii mostenitori ai extraterestrilor?

Robert Turcescu: Nu vreti sa  discutam daca Newton si Arhimede, poate si Einstein salveaza Oltchim-ul?

Varujan Vosganian: Oltchim-ul sa  stiti ca se salveaza si cu teoria relativitatii, pentru ca la Oltchim este  nevoie de o viziune cu totul noua si de o gandire financiara cu totul moderna.

Robert Turcescu: Deci, vreti sa  spuneti ca inca mai poate fi salvat.

Varujan Vosganian: Dumneavoastra,  prin tonul pe care-l simt… si Fondul Monetar International si Banca Mondiala  mi-au spus ca Oltchim trebuie lichidat. Eu va spun asa, Oltchim apare pe harta  economica a Europei si a industriei chimice europene in orice varianta. Oltchim  este printre primele 5 companii ca forta in domeniul sau in UE. Oltchim dispune   de brevete si patente in valoare de circa 80 de milioane de euro. A distruge  Oltchim sau a suna distrugerea Oltchim, este dupa opinia mea o lasitate.  Trebuie sa incercam imposibilul, sa gasim o solutie.

Mircea Marian: Suna super, dar  cum?

Varujan Vosganian: Va spun cum.

Robert Turcescu: Imi dati va rog  raspunsul dupa publicitate, este o explicatie interesanta si banuiesc ca acum  toti oamenii de acolo, din Valcea cel putin, isi cheama rudele, prietenii in fata  televizoarelor ca sa afle cum le va spune domnul Varujan Vosganian ca va salva sau ar putea salva, sau s-ar putea  salva Oltchim. Ne-am intors in direct. Uitati ce-mi scrie un telespectator. „Dupa  sofismele domnului Vosganian ca un comunicat al Guvernului trebuie verificat ca  si spusele primului-ministru, ce sfatuieste Vosganian ziaristii, de Paste sa-l  sune pe Patriarhul Daniel sa confirme ca a Inviat Hristos?”

Varujan Vosganian: Sa ne intelegem.  Daca acest comunicat al guvernului era ca atare, nu trebuia sa verificati  nimic. Daca insa ministrul Economiei, care are atributii directe, spune  altceva, atunci dumneavoastra ca jurnalist, inainte de a expune telespectatorul  unei alternative din acestea neinduratoare, faceti un minim efort sa-l ajutati   sa aleaga. Daca cineva va spune ca, in mod iremediabil, Iisus a fost inmormantat  si mormantul sau este neclintit, atunci cu siguranta Patriarhul va face un  efort in plus sa explice, altfel decat in slujba de Inviere. Si dumneavoastra
aveti slujba dumneavoastra de inviere, in care redesteptati dragostea de adevar.  Haideti sa nu mai venim pe asta.

Robert Turcescu: Mie imi place sa  polemizez cu dumneavoastra. Dar dumneavoastra vad ca va enervati. Faptul ca  spuneti la un moment dat ziaristilor cum sa-si faca meseria, ma enerveaza, ca  eu ieri l-am sunat pe domnul Ponta, care a avut amabilitatea sa intre direct in  emisiune, si l-am intrebat inca o data daca acestea sunt salariile. Si mi-a spus  ca nu sunt acelea salariile, ca nu le primesc inca, atata erau ele discutate in  consiliul de administratie sa se intample povestea. Dar nicio clipa domnul  Ponta n-a zis, dar stiti, domnule Turcescu, am facut o prostie, am vorbit cu  Vosganian, la Cuprumin nu era atat.

Varujan Vosganian: La drept  vorbind, Cuprumin era una dintre 38 si poate ca domnul prim-ministru n-a vrut sa  insiste pe Cuprumin.

Robert Turcescu: Astazi sunteti  dragut cu domnul Ponta.

Varujan Vosganian: Mereu am fost  dragut. Domnule Turcescu, dumneavoastra ne spuneti noua ce sa facem. De ce va  suparati daca, din cand in cand, va spunem si noi cu tot dragul cate ceva de  felul asta? Adica de ce credeti ca jurnalistii nu trebuie sa primeasca si ei  sfaturi din cand in cand? Nu sunt si ei oameni?

Robert Turcescu: Eu accept  sfaturi mereu, problema este una legata, accept ce sfat vreti dumneavoastra. Nu  accept sa am in aparatul central al Guvernului niste natarai care sa nu  verifice informatia cand o pun pe site-ul guvernului.

Varujan Vosganian: Eu cand merg  la o emisiune cer intotdeauna tematica si in baza tematicii ma informez.  Dumneavoastra aveti tematica Cuprumin. Intrebarea mea este, cum v-ati informat  dumneavoastra? Ati citit site-ul guvernului. Un jurnalist ca dumneavoastra, cu  experienta, trebuia sa faca o incursiune jurnalistica si sa spuna  telespectatorilor…

Robert Turcescu: Va dati seama  daca trebuie sa plonjez in incursiunile acestea jurnalistice pentru fiecare  informatie pe care o publica pe site Guvernul…

Varujan Vosganian: Cred ca nu ne intelegem. Aveati doua informatii diferite. Dumneavoastra, care sunteti ahtiat  de adevar, trebuie sa va urmati vocatia.

Robert Turcescu: Salvati Oltchim?

Varujan Vosganian: In legatura  cu Oltchim, dupa ce am primit sentinta de condamnare la moarte de la FMI, eu am  facut urmatoarele lucruri.

Robert Turcescu: Nu va plac astia  de la FMI deloc.

Varujan Vosganian: Da de ce? FMI  are modalitatile sale. El nu vine nechemat niciodata. Nu sunt armatele rosii. Si  dupa ce-l chemi, nu e frumos sa-l bestelesti. Cata vreme tu l-ai invitat sa-ti  intre in casa, dupa aceea nu poti sa te superi ca ti-a intrat in casa, fara sa  se descalte. In legatura cu Oltchim, intai a trebuit sa-l introducem in  insolventa, pentru ca avea datorii uriase, care depaseau cu mult valoarea Oltchim.  Datoriile erau de 800 milioane de euro. Ca sa evitam situatia in care cei care  aveau de luat bani sa ceara executarea silita si sa care instalatii de acolo si  sa le vanda la fier vechi, am introdus procedura de insolventa. Toate instalatiile  erau gajate la banci si la alti creditori. Numai pasarile care zburau pe cerul  Oltchim-ului nu erau gajate. Si ca sa opresc distrugerea Oltchim, l-am introdus  in insolventa, insolventa in sensul relansarii. Insolventa este singura rampa de  relansare, pentru ca doar insolventa diminua datoriile. Am reusit sa triplam  productia in 3 luni. Sa platim toate salariile din urma, sa asiguram  disponibilizarea in conditii de protectie sociala, cred eu, acoperitoare, in  sensul ca fiecare persoana disponibilizata va beneficia, intre 1 an si 2 ani,  de salariul mediu pe economie net, adica 1.500 de lei, venit pentru fiecare  persoana, ceea ce nu te imbogateste, dar iti asigura posibilitatea sa-ti cauti  un nou loc de munca. Am vorbit si cu doamna Campeanu sa asiguram din fondurile  europene posibilitatea de conversie profesionala. Asta in legatura cu litigiile  salariale. S-au demarat in continuare proceduri legate de insolventa, s-au  reinventariat creditele. Acum suntem in stadiul aproape de finalizare a unei finantari,  care sa asigure pentru Oltchim functionarea cu un usor profit. De ce avem  nevoie de asta? Ca in septembrie, cand incep contractarile, Oltchim sa aiba o  contractare integrala pentru productia din 2014. A fost foarte dificil sa urnim  Oltchim, pentru ca noi am mostenit Oltchim fara niciun fel de contract in  prealabil. Cand Oltchim trebuia sa faca contracte…

Robert Turcescu: Va rog sa ne  oprim putin, pentru ca in cateva momente vreau sa-l ascultam pe Mitica  Dragomir. Va reamintesc, ca astazi este ziua lui.

 

175 Responses to “Data: 30-05-2013, Emisiunea “Sub semnul întrebării”, Televiziunea B1”

 1. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ cris

  subscriu.

 2. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Pacala

  ai dreptate privind masurile economice si privind molipsirea ministrilor. Toate, dar toate vind din compromisul facut in USL, anume koabitarea…

 3. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ liberalism

  daca PSD ar lua 43%, PNL sub 20, ar ramine vreo 25% de impartit intre portocalii, PPDD si ce s-o mai inventa pina atunci, pentru ca sunt 7% ai UDMR si inca vreo 5% alte minoritati si voturi nule.

  Si ba da, ar fi EXACT problema lui Antonescu, pentru ca un sef de partid asa cum stie sa-si asume succesul isi asuma si esecul. De regula un sef de partid perzant in alegeri e halit la micul dejun din primul congres de dupa alegeri….

 4. Pacala spune:

  Sorin,
  Mie personal mi se rupe daca PNL e de dreapta, de centrul, koabiteaza sau mai stiu eu ce. EU stiu ca istoric liberalii au fost izvor de reforme. Bune sau rele, e altceva. Sub Tariceanu dpdv finante si economic lucrurile aveau logica. Dupa jaful si jalea pdista sau basista, acum era nevoie de creatie, reparare rapida. Acolo unde sunt ministri liberali cel putin, trebuia sa fie succes dupa succes. Nu avem nimic. In plus, electoratul PNL este flexibil, nu este fixat in teritoriu, neexistand celule de partid puternice in teritoriu. Votantii PNL sunt oameni antreprenori, culti. Daca nu vad rezu;ltate nu mai vin la vot. Simplu.

 5. lordul john spune:

  @VV

  Da, da, am inteles foarte bine textul, subtextul si metatextul.

 6. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ all

  ponta vrea NOI articole in protocolul USL. Tupeu de tupeu… adica dupa ce a incalcat flagrant articolul care prevede ca deciziile se iau DE COMUN ACORD, el sare peste asta si vrea articole in plus. Pai la ce folosesc articolele in plus daca numai PNL-ul e obligat sa le respecte? Oare n-ar fi mai bine sa i-i se spuna Protocol pentru umilirea PNL-ului ?

 7. Pacala spune:

  sorin,
  Ponta le vrea, ceilalti le accepta si discuta.
  PONTA: “Liderii USL au stabilit luni ce anume trebuie modificat in protocolul de functionare a USL pentru “a face foarte clar membrilor care sunt regulile elementare de conduita in cadrul unei aliante”. “Nu poti sa fii si la Putere si in Opozitie”, a explicat liderul PSD Victor Ponta.

  “Nu finalizam azi. Azi incepem si discutam lucrurile pe care le avem de asezat pentru perioada urmatoare in asa fel incat sa nu mai apara sincope in activitatea USL. Avem propuneri si noi, si liberalii”, a declarat Victor Ponta inainte de a intra in sedinta USL.”
  CRIN:
  Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat, luni, ca protocolul USL va suferi modificari, insa acestea vor viza doar aspect “care sa intareasca gradul de colaborare”.

  “Nu se schimba nimic fundamental din intelegerile care au fost comunicate public alegatorilor nostri. Nu se schimba…nu stiu, toate acele intelegeri de natura tehnica, paritatea in Guvern, de exemplu.
  El a precizat ca la protocolul USL se vor adauga “prevederi care sa intareasca gradul de colaborare, care sa expliciteze anumite mecanisme si sa detalieze, poate chiar sa etapizeze anumite obiective”.

 8. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Pacala

  ce grad de colaborare sa mai intaresti cind stabilesti una si dupa aia vine ponta si INFORMEAZA CA IA O DECIZIE CARE NUUUUUU E CONVENITA CU PNL ??????

  Sau ceea ce face Ponta nu se pune ? Data viitoare o sa vina si o sa zica ca MAI IA O DECIZIE NECONVENITA si ca asta e, PNL sa inghita inca odata!

 9. Pacala spune:

  sorin gyorgyfalvi
  Nu stiu ce colaborare sa existe. Parerea mea este ca trebuie sa fie o abordare constructiva, adica sa vada ce nevoie au privind protocolul, sa se adune la o masa si sa decida expertii. Sa detalizeze guvernamental, parlamentar, local ce si cum.
  Legat de pozitia PNL (inclusiv de protocol), vad ca nu exista o abordare unitara. De ce, nu stiu. Fiecare isi da cu parerea in felul lui, ceea ce nu e normal. Apoi, Crin zice ca el nu negociaza nimic, dupa care o coteste si zice ca updateaza protocolul. Vad ca de la PSD par a fi mai disciplinati. O fi bine, o fi rau, nu stiu. Ponta iese el si explica pentru guvern si psd cam tot. O voce, una singura.
  La PNL de ce nu o putea fi la fel?

 10. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Pacala

  Aminteste-ti ca si la PNL asa a fost. Totul s-a spart de cind a venit Ponta cu varianta Kovesi la DNA. Foarte multi din PNL inca nu au inghitit broasca asta, chiar si cei care nu o arata in fapt clocoteste singele-n ei…

 11. Pacala spune:

  sorin gyorgyfalvi
  Nu ma bag in viata de partid, sa vad cine ar trebui sa fie in frunte si cine nu.
  Dar, pentru o promovare cerenta, trebuie sa ai doar cativa oameni care sa stie ce fac ministrii, ce face PNL, sa comunice coerent. Crin nu imi starneste nici o emotie, nici pro nici contra. Dar nu stie a vorbi, a explica. Uite ce as face eu daca as fi in locul lui. Saptamanal as chema ministrii la partid sa imi explice ce au facut saptamana trecuta. Si secretari de stat. Si as adopta pozitii concise despre temele de dezbatere publica.
  Ma uit la crin ca raspunde de procesul de revizuire a constitutiei. Lumea ar dori sa vada opiniile lui, pro si contra, in fond este seful celui de-al doilea partid din romanica. Iar el, zici ca repeta rolul lui mutulica din alba ca zapada.
  Crin trebuie sa explice si lui tata leana din tara asta ce face, ce vrea sa faca. Si sa bata naibii tara asta la pas, sa organizeze dezbateri locale, sa plece cu lista de probleme locale sa le duca la partid si guvern sa incerce sa le rezolve. Poate chiar sa manance crap la carton la oltenita sau gulas pe islaz la turda.
  Nu stiu, omul incepe sa para suficient si tace. NU e BINE

 12. Pacala spune:

  sorin gyorgyfalvi
  Si inca ceva. Crin trebuie sa se ajute si el, nu doar sa se bazeze ca nu exista contracanditati, ca PSD il ajuta, ca lumea il va vota ca nu exista altul. Nu stii cand apare un Oprescu din palarie sau mai stiu eu cine.

 13. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Salut optimistic 3 stiri:
  1.Ponta a infirmat stirile otravite date de RomTV cum ca jurnalistii de la A3 ar fi facut presiuni pe PM si ministri.
  2.Ponta si Crin au convenit pe votul uninominal pur(desi eu agreez votul pe liste).
  3. Prietenul Avramuta(stiti dacul, cu steagul ala mare!) care s-a scarbit de USL. Sigur, tipul este putin incoerent, dar zice bine ce spune!

 14. Pacala spune:

  un liberal optimist
  legat de A3 si ‘santajul’, nu prea am inteles de nicaieri ce cauta DNA, ca ar fi contracte intre particulari, statul nu pare a fi implicat. Tu ai idee?

 15. un liberal optimist spune:

  @Pacala,
  N-am nicio idee;se pare ca a incercat Ponta si Ghita o smecherie din care smecherie au luat-o in barba. Dovada ca Ponta , speriat s-a grabit sa incheie o intelegere cu Crin pe europarlamentare;adica euroliberalii sa-i nu-i critice pe pontistist pe cele 11 puncte+vreo opt amendamendete potrivit carora Ro. va ajunge in junk. Ma rog, tu esti specialist bancar. Explica-le prietenilor nostri ce inseamna sa intre o tara pe junk. Puscaria i-l mananca pe ponta!

 16. Pacala spune:

  un liberal optimist
  o tara in categoria junk – nimeni nu iti acorda nici un fel de imprumut, oricine, orice fel de imprumut. Si crede-ma, sunt n-spe mii de imprumutatori si titpuri de imprumuturi.
  intrebarea mea era strict de ancheta de la a3 – ce treaba are dna acolo.
  si alta: daca crin si ponta negociaza protocolul, foarte bine, poate lucrurile sunt mai clare. Raman la obiectia ca guvernul presteaza jalnic.
  Crin: am raspuns lui Sorin G mai devreme cum vad eu activitatea lui crinut.

 17. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Pacala

  asta ziceam si eu, Crin Antonescu se complace deocamdata cu tot ceea ce vine de la Ponta. Tot asa o sa vina si Oprescu, de la Ponta. Lui Crin Antonescu i-i se reduc sansele de a mai fi Presedinte cu fiecare zi care trece. Am fost un sustinator total al ideii de USL, dar nu asta era USL-ul anul trecut pina sa apara posibilitatea REALA de a scapa de basescu, si pina cind Sova l-a facut scapat…

 18. Pacala spune:

  Sorin g
  Dincolo de simpatii sau antipatii politice, in perioada de alegeri sau dinainte, presedintii (cei trei) au cam batut tara. Au atatat curiozitati, simpatii si antipatii. Trebuie sa atragi atentia. Uite, fac o prinsoare – sa imi enumere oricine top 3 declaratii sau actiuni crinut pe anul asta. Orice, dar actiuni interesante. Eu nu tin minte nimic. Ba mai mult, l-am injurat anul trecut cand era presedinte interimar, i se ia interviu inainte de referendum, si el declara rituos ca base nu se intoarce. Si supriza, acum coabiteaza si el bine, prin ministrii sai… si el fuse de fata la semnarea actului de coabitare… ca nu a semnat e alta mancare de peste…

 19. un liberal optimist spune:

  @Pacala,
  Nu-mi explica mie, ci prietenilor de pe blog. Eu stiu ce inseamna chestia asta, dar misiunea mea este sa raman ever @un liberal optimist!

 20. Pacala spune:

  @all
  Oricat as fi eu de nervos, sau gica contra, cand aud de ce fac unii ministri nu stiu, sa rad sau sa plang.
  Pe scurt, madam Grapini efectueaza o ‘vizita de lucru’ (SIC) in judetul Cluj, participa la o inaugurare de hotel, se intalneste cu prefectul, dupa care seara participa la o serata data in onoarea ei si primeste si premiul de ‘EXCELENTA’ pentru intreaga activitate.
  Nu stiu de ce, dar parca devin iar trist si nervos. Seamana a cultul personalitatii…
  minind.ro/presa_2013/iunie/info_vizita_MD_M_Grapini_Cluj_01062013.pdf

 21. un liberal optimist spune:

  @Pacala,
  Ei, si ce?! esti invidios pe doamna asta la menopauza? Las-o si pe ea sireaca sa se simta bine in piele de ministru. Pai, zau asa, cati ministri(sau fosti) are Timisoooaara? Lasa sa fie si ei de data asta Banaaatuul frunceeaaa! Ca sireacii, nici echipa de fotbal in Liga lui mitica n-au!

 22. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Pacala

  iti dau eu o actiune tare a lui Crin de anul asta: a fost atunci cind a iesit si a spus raspicat ca PNL nu a fost consultat si ca numirea lui Kovesi la dna e luata doar de Ponta de capu lui…

  In rest ai dreptate: dupa faza aia n-a mai zis nimic, a koabitat si el…

 23. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Pacala
  @ un liberal optimist

  eu sunt de parere ca ministerul asta al turismului e acum exact ceea ce trebuia sa fie si in trecut: adica un minister pur formal. N-avea turismul ce sa haleasca 4,5 miliarde euro pe an, 18 miliarde euro in 4 ani… Acolo e creditul facut de basescu pentru Romania… Acolo sunt banii dumneavoastra! Si realizarile sunt ca s-au cumparat terenuri de 2 bani de la niste smecheri pentru sume de-ti da borsul pe nas, s-au facut telegondole de merg goale acum, piscine fara apa, sali de sport pe cite un milion de euro bucata facute din tabla si care la un vint mai tare sunt spulberate, terenuri cu tribune de 3000 de locuri in sate care au 1000 de locuitori cu totul, si asa mai departe….

  Asa ca in loc sa va uitati la doamna Grapini (care e una dintre cele mai competente persoane din guvern) mai bine uitati-va ce face ministerul Justitiei, ministerul de interne, ministerul comunicatiilor, ministerul marilor proiecte (anulate)… etc…

 24. un liberal optimist spune:

  @Sorin,
  Am dat-o si eu pe gluma, si tu o iei in serios! Dar serios vorbind, eu nu prea am habar ce cauta Grapini, Nita si Sova(sa nu mai spun de Voinea) in guvernul , sa-i zicem, al marelor sperante din 2012. Niste comedianti!

 25. un liberal optimist spune:

  @sorin,
  Daca esti pecist imi pare bine. Ca eu sunt fan A3! Dar chiar nu prea ii gasesc competenta Doamnei Grapini. Oricum, pentru o doamna la menopauza arata destul de bine. Bine, ca nu se compara chiar cu Doamna Cristine Lagard , care-i cea mai tare doamna de pe planeta!

 26. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ un liberal optimist

  nu sunt PC-ist… Insa m-as bucura ca sa fie toti membri guvernului macar de competenta Mariei Grapini. Ministerul ala nu e potrivit, sunt de acord, pentru ca un astfel de minister nici nu trebuie sa existe. In loc ca guvernul sa se tina de povesti, era mai bine daca dadea toti banii de la turism celor de la drumuri, si sa se concentreze sa faca drumuri la tara, pentru ca unde drumul nu duce nimic nu se poate dezvolta.

  Cu restul sunt de acord, Nita e varza, Voinea e ciorba, si Sova de prost nu e prost, dar e din grupul de interese al lui basescu prin prisma santajului care-l face asupra lui ponta…

 27. sorin gyorgyfalvi spune:

  Guvernarea Basescu-PDL a atacat si slabit fiecare structura a statului roman si a afectat viitorul fiecarui cetatean din România. EI A VRUT SĂ BLOCHEZE ORICE FORMĂ DE OPOZIŢIE POLITICĂ, a făcut dosare adversarilor, a încercat să dezmembreze grupurile parlamentare ale opoziţiei, a cumpărat şi şantajat, a abuzat de ordonanţele de urgenţă, a modificat ori de câte ori a vrut regulamentul Parlamentului, a hărţuit aleşii locali din alte partide. BĂSESCU A ATACAT ÎN MOD CONSTANT CREDIBILITATEA PARLAMENTULUI ȘI A TUTUROR INSTITUȚIILOR, a susținut ideea inutilității și ilegitimității acestuia, dând astfel una dintre cele mai grave lovituri democrației și valorilor acesteia. Parlamentul este singura instituție care nu a vrut să i se subordoneze. A DISTRUS ECONOMIA, a generat șomaj și faliment pentru sute de mii de firme, a blocat dezvoltarea infrastructurii, a deturnat fonduri europene, a încercat să vândă resursele naturale pe sume de nimic, punând în primejdie posibilitatea dezvoltării economice ulterioare. A SĂRĂCIT POPULAȚIA, A UMILIT‐O, A MĂCINAT INSTITUȚIILE PRIN CORUPȚIE ȘI INCOMPETENȚĂ, A ÎNDATORAT ȚARA CUM N‐A FĂCUT‐O NIMENI, NICIODATĂ. Care este rezultatul? În 2012, România este o țară cu instituții slabe, la marginea Europei, cu o populație speriată, cu o societate civilă în genunchi și cu o presă fragilă. Instituțiile sale nu oferă servicii publice de calitate. Profesioniștii care au rămas în sistem nu sunt apreciați și recompensați. Proiectele concrete nu sunt susținute, dacă nu rezolvă și interese corupte ale mafiei PDL. Firmele nu sunt ajutate. Plătitorii corecți de taxe și impozite nu sunt protejați. A SUBFINANŢAT ÎNVĂŢĂMÂNTUL, a umilit cadrele didactice, a ridiculizat rolul educaţiei, a închis peste 2000 de şcoli mai ales în mediul rural, a generat ample fenomene de abandon şcolar, determinând o scădere a calităţii actului de învăţământ şi diminuând pe termen mediu şi lung şansele de dezvoltare ale întregii societăţi româneşti. A IGNORAT CU BUNĂ ŞTIINŢĂ SISTEMUL DE SĂNĂTATE, a închis spitale, institute de cercetare, a determinat emigrarea medicilor şi a cadrelor sanitare, a lăsat categorii întregi de bolnavi fără medicamentaţia indispensabilă periclitând nivelul de sănătate şi speranţa de viaţă a românilor. A ABANDONAT SIGURANŢA CETĂŢENILOR, a desfiinţat secţii de poliţie, a redus personalul Ministerului de Interne, generând o creştere a infracţiunilor împotriva persoanei sau a proprietăţii. A SUBFINANȚAT CRONIC ARMATA și a erodat credibilitatea României ca membru NATO. A POLITIZAT JUSTIŢIA, a subordonat instituţiile fundamentale ale acesteia pentru a proteja grupurile de interese din sfera PDL şi pentru a hăitui adversarii politici sau din societatea civilă, ducând la scăderea dramatică a încrederii în lege şi în aplicarea corectă a acesteia. A DISTRUS INSTITUŢIILE CARE PUTEAU SĂ PROTESTEZE, a dezmembrat sindicatele, a politizat societatea civilă, a adus numeroase structuri media la faliment, a demonizat orice contestatar, a folosit instituţii ale statului pentru a pune presiune pe cei cu alte puncte de vedere.

  Stiti de unde e extrasul de mai sus? Pentru cei care nu-si mai amintesc, e din Campania USL cu sloganul SCHIMBARE PÂNA LA CAPAT!

 28. un liberal optimist spune:

  @sorin,
  Ma lasi cu competenta doamnei Grapini pe ce-o fi ea. Eu cred ca ii statea mai bine ca sefa de fabrica de confectii si de presedinta pe domeniul respectiv. Dupa cum cred ca-i statea mai bine in Opozitie decat in Guvern. In rest, e o doamna onorabila de varsta a treia care are si ea saraca ambitia s-o salute toata lumea in Timisoara:”Sa ne traiti Doamna ministru!” . Si atat!

 29. sorin gyorgyfalvi spune:

  da asta-i tare de tot, din acelasi document USL care exista INCA in varianta de descarcat pe alocuri:
  http://www.scribd.com/doc/112622839/Brosura-Solutii-USL-Martor

  Dacă nu mergem înainte, dacă nu facem schimbarea până la capăt, dacă nu începem proiectul “România Puternică”, răul se va întoarce. Și totul va fi în zadar! Tot ce a fost greșit, toată minciuna, corupția, incompetența și nesimțirea vor reveni. Fără o victorie a USL în alegeri, Traian Băsescu va decide din nou în România, va face iar guverne, și va relua tot ce a stricat în acești ani!

  Deci? Cit de tare e asta? Au avut dreptate 99%… cu o singura exceptie: SI CU VICTORIA USL TOT AIA E! :D :D :D

 30. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ all

  amatorilor de comedie le propun sa reciteasca cap coada documentul din linkul de mai sus. Vor ride cu lacrimi, uite de exemplu punctul 11 din Marile proiecte de investitii 2013-2016, FINALIZAM AUTOSTRADA TRANSILVANIA!

 31. Scrie opinia ta spune:

  Domnule Vosganian, v’am visat asta noapte.

  Desi n’am nici o treaba cu subiectul(sunt la baza ing mecanic, lucrez in software), se facea ca era un fel de cenaclu literar unde dumneavoastra prezidati si acordati premii. Incepeti cu o exprimare interesanta, avand onoarea de a’l invita pe domnul … sa’si lectureze prostia de 2 techini neuroni (sau cam asa ceva).
  Apare domnul respectiv, pe la 50-55 de ani, plinutz, cu o camasa scurta, foarte patruns de insemnatatea evenimentului contrastand complet cu prezentarea dumneavoastra, incepe sa’si citeasca un fragment din opera. Citeste omul asa cum va spun foarte patruns primul paragraf (nu retin decat o insiruire de vorbe dezlanate dar cu aer pretios). La finalul paragrafului, vizibil tulburat se opreste rasfoind cu mare grija paginile, mangaindu’le foarte incet una cate una(tziplate, in relief, cu contururile imbracate in piele, cu un model aurit, ce mai, demna de prima reproducere a tablelor lui Moise), iar dupa o pauza , cu voce scazuta spune ca le’a ingrijit singur, avand grija sa le dea insemnatatea cuvenita. Omul era extrem de tulburat. Moment la care m’a trezit din vis si din somn intrebarea nevestei : de ce rad in hohote?

  Ocazie cu care mi’am amintit si visul:)

 32. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ all

  amatorilor de comedie le propun sa reciteasca cap coada documentul din linkul de mai sus. Vor ride cu lacrimi, uite de exemplu punctul 11 din Marile proiecte de investitii 2013-2016, FINALIZAM AUTOSTRADA TRANSILVANIA! E tare, nu? S-a finalizat, nu se mai face!

 33. un liberal optimist spune:

  @sorin,
  @all,
  Cat timp ne vom tot toci varfurile deshtelor pe tastatura si nu vom coaliza “societatea civila”? sa iasa in strada pentru a denunta colonizarea Ro. toate par a fi inutile.Iata, ca popoare, aparent mai fericite ca noi, incep sa se bata cu guvernele corupte si impotente peste tot. Atata vreme cat nevrednicul de roman alege intre a fi gunoier in niste state oricum in junk si a alege sa traiasca precum Robin Hood, din ce creste in curte si ce mai talhareste de pe la cei bogati toate analizele noastre aparent savante par a fi inutile!

 34. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ ub liberal optimist

  subscriu. Uite, turcii ies in strada pentru un parc… Noi nu iesim nici cind ne mint astia in cel mai josnic mod…

 35. cris spune:

  @ sorin

  si-au dat dreptate singuri, au creat singuri acea portita numita coabitare. Cum era cu facutul fratelui cu dracu’? Daca ii iei pe basescu si pe kovesi in circa sa-i treci puntea, la ce poti sa te astepti decit sa ti se suie in cap si sa faca garagatza de bunele tale intentii? Sa-ti scoata perii din cap, sa-ti dea borsul pe nas, sa-ti invinetzeasca ochii si apoi sa te arate cu degetul in vazul lumii de cit esti de jumulit, si mai ales sa arate insistent ca esti deplin responsabil pentru propria zdrentzarosenie.

 36. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ cris

  exact. Ca in autobuzul 139 cind hotul iti ia banii din buzunar dupa care striga: HOOOOTUL, HOOOTUL, si toata lumea sare pe tine in timp ce el coboara in statie…

 37. tudor spune:

  @all

  USL ul a cistigat alegerile fara niciun dubiu, romanii dindu i lui basescu exact ceea ce merita.

  Principalul vehicul media al victoriei usl, trustul intact, este supus unor abuzuri juridice aiuritoare.

  Domnul Ponta, principalul beneficiar al bataliei duse de Intact, prin numirea lui kovesi la dna este complice la toate aceste abuzuri: a anuntat ca si asuma raspunderea, nu?

  Raspunde?
  N o sa vedeti!

  Ce face pnl ul in timpul asta?

 38. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ cris

  Hai sa-ti spun o gluma (nu e din repertoriul propriu, ci din strategia USL de guvernare)

  Capitolul justitie, punctul 146:

  Continuăm să DEMASCĂM CORUPȚIA GUVERNĂRII PDL și să‐i
  trimitem în fața Justiției pe cei care au jefuit din banul public.
  Acțiunile de audit realizate în ministere au scos la iveală cheltuieli
  mari, nejustificate, de ordinul zecilor de milioane de euro, ca la
  Poșta Română sau Hidroelectrica.

  Punctul 148:

  Asigurăm RĂSPUNDEREA JUDECĂTORILOR ȘI PROCURORILOR în
  cazul abuzurilor și încălcării flagrante a legii.

  si cireasa de pe tort:

  Punctul 143 (primul din capitolul Justitie)

  ELIMINĂM INFLUENȚA POLITICĂ ASUPRA SISTEMULUI JUDICIAR.
  Deciziile nu mai trebuie să aparțină celor care dețin funcții politice.

 39. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ tudor

  EEEEEEXACT. Da, super bine punctat. Si chiar basescu a spus un lucru foarte tare: n-a numit propunerile d-nei Pivniceru pentru ca nu a vrut sa-si asume raspunderea, si le-a numit pe cele ale lui Ponta… pentru ca Ponta si-a asumat (eroic nu?) raspunderea …

 40. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ cris

  exista totusi o diferenta: te faci frate cu dracul ca sa treci puntea, dar astia n-au facut asa, ei au trecut puntea fara niciun ajutor si dracul ramasese in urma, li-i s-a facut mila de el si l-au ajutat si pe el sa treaca :D

 41. tudor spune:

  Cred ca SRS a gresit, Ponta nu a halit koabitarea din cauza vreunui santaj, ci pentru ca i s au facut propuneri pe care nu le a putut refuza.

  In orice caz, are obrazul grooooooos.

 42. un liberal optimist spune:

  @tudor,
  Nu PNL trebuie sa faca ceva. Societatea civila trebuie sa faca ceva! Tu nu vezi cat de adormita este asazisa societate civila? E drept ca “organele statului” salta doar pe baietii incomozi coabitarii. Desi daca eu as fi fost in locul directorului de la Intact imi bagam picioarele in segmentul satelit. Cine naiba l-a adus pe boul ala in pozitia respectiva? Geaba jurnalistii d’acolo incearca sa-l salveze, boul tot bou ramane. Bine ca macar Ponta a dejugat mega manipularea de la televiziunea lui ghita? Da cine ma-sa este ghita asta?

 43. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ un liberal optimist

  cine este ghita? buna intrebare… Cel putin atit pot sa-ti spun: e unul pentru care toata guvernarea calca pe cadavre…

  @ tudor

  Noi toti suntem pusi pe o pista falsa: anume sa avem asteptari de corectitudine de la ponta, ca si cum ar fi la indemina lui sa faca sau sa nu faca ceea ce a promis. Eu de ponta m-am lamurit, altii insa vad ca pasc exact in acelasi loc unde pasteau in decembrie….

  Deci, daca de la ponta asteptari n-am, am in schimb (inca) de la Antonescu. Nici asta nu stiu cit o sa dureze, dar timpul care trece nu face decit sa-mi calmeze asteptarile.

 44. Pacala spune:

  @all,
  Oameni buni, dar ce cauta acest DNA in afacerea asta. Trebuie sa fie statul implicat. Unde e statul in santajul asta?

 45. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Pacala

  pai vezi ca gresesti? Statul e implicat! doar ti-a aratat basescu de 1000 de ori cine e statul in tara asta. Statul e toata mafia asta al carui sef e basescu. Deci, pacatosul asta de la antena 1 a deranjat “statul”.

 46. un liberal optimist spune:

  @Pacala,
  Buna intrebare , dar de ce dracu’ se baga DNA-ul intr-o afacere stat privat si de naiba ICCJ a condamnat un privat, un fost ministru MApN si un fost sef a SMG pe o chestie care nu se exista:adica la vremea respectiva terenurilor nu aveau pret. Sau de ce sa-l condamni pe Arogantul pe o chestie cu adunarea banilor pe campanie electorala si de ce sa nu-l condamni pe dosaru; cu Petromodia, Petrom, Sidergia etc. De unde ma-sa a avut 750.000 E sa plateasca pretetentiile INC? Si cred ca si Ciorbea si Iiarescu ar trebui sa mai dea ceva “esplicatii” cu niste privatizari si cu ceva acorduri cu NATO si mUE. Si Tariceanu si base! Dar si ponta! Ce draq fac parchetele astea?

 47. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Pacala
  @ un liberal optimist

  nu sunt sustinator al lui Vantu, dar imi aduc aminte de o faza cind a fost incarcerat pe faza cu Ghita (anchetata tot de DNA) a spus ca S-A CREEAT UN PRECEDENT si ca o sa pomenim noi multa vreme precedentul asta… Avea dreptate, doar inceputul a fost mai greu. Atunci fiind vorba despre Vantu n-a protestat nimeni, iar acum… e cam prea tirziu.

 48. tudor spune:

  @sorin

  ai dreptate, koabitarea nu are nicio justificare politica:

  semnarea “pactului” nu era necesara pentru nominalizarea lui ponta ca PM: cum ar fi putut basescu sa justifice in fata cercurilor externe care l au sprijinit un asemenea refuz fara ca acestia sa se descalifice iremediabil?

  deasemenea, basescu nu ar fi putut justifica la nesfirsit refuzul de a numi, la propunerea MJ, sefi la parchete, iar daca ar fi refuzat, ar fi fost responsabilitatea exclusiva a lui basescu.

  de ce a cedat Ponta?
  n a cedat, doar a acceptat ceva ce i s a parut profitabil

  a te tine de cuvint este …burghez; de ce ne ar mira, prin urmare, aceasta atitudine a lui che guevara?
  (poate ne spune Varujan cum se zice pe frantuzeste :) )

 49. un liberal optimist spune:

  @sorin,
  Ca veni vorba de Vantu:pai de ce n-a primit o condamnare pe viata cu afacerea FNI si a primit o mcrocondamnare pe chestia cu ghita?
  Si eterna intrebare: cine dracu’ este ghitza?

 50. tudor spune:

  @un liberal opt

  societatea civila s a cascavalizat, in buna masura, la fel si partidele politice: mai un santaj, mai un strins cu usa, mai niste bani (multi) …

  societatea civila suntem si noi

  eu n am votat societatea civila sa ma reprezinte politic; am votat usl ul, implicit pe dl vosganian.
  ca odata vazuti pe cai (mari) au uitat ce au promis, e pacatul lor.