Transcriere conferinta de presa privind privatizarea si crearea de locuri de munca- Varujan Vosganian, Ministrul Economiei- 5 iunie 2013

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Bună ziua, două subiecte în cadrul conferinţei de presă de astăzi: un subiect care ţine de strategia Ministerului Economiei pe care am anunţat-o privind privatizarea şi crearea de noi locuri de muncă şi cel de al doilea, unele evenimente internaţionale în care este implicat Ministerul Economiei.

Aş vrea să încep cu proiect care are şi o valoare practică, şi o valoare simbolică. Există o dezbatere stârnită în ultima vreme în România privind asocierea în participaţiuni la Cuprumin, există voci care spun că astfel de proiecte s-au mai făcut şi că există riscul să repete experienţe trecute. E drept, că, experienţele trecute, din ultimii 20 de ani, nu sunt foarte încurajatoare pentru orice am face de acum înainte, dar va trebui să încercăm iar.

Am făcut, în mic, un experiment de tip Cuprumin la SC Băiţa, în jud. Bihor, care este la întretăierea localităţilor Băiţa şi Nucet. Experimentul este următorul: în luna aprilie am încheiat un contract cu două companii, negocierile începuseră mai demult, dar ele trenau. Deci, în luna aprilie am încheiat acest contract cu Remat Group Management şi BS Recycling. Acxest contract prevede ca cel două companii să furnizeze o sumă de bani, destinată modernizării şi capitalului de lucru, inclusiv plăţii unor datorii restante. La Băiţa nu există, ca la Cuprumin, probleme de mediu.  

Reporter: În schimbul a ce?

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: În schimbul faptului ca jumătate din producţie să fie dată acestor două companii. La Băiţa se extrage dolomita şi calcarul, importante în industria construcţiilor dar şi pentru producerea de magneziu, foarte util în industrii mai mult sau mai puţin strategice. Deja companiile au livrat suma, suma a început să fie utilizată pentru plata unor datorii şi pentru achiziţia de utilaje, zilele acestea sunt angajate 50 de persoane şi până la începutul toamnei încă 50. Poate că 100 de noi locuri de muncă nu înseamnă foarte mult pentru noi, dar, pentru localităţi care numără câteva mii de locuitori 100 de persoane cred că înseamnă foarte mult. 

Reporter: Care este suma?

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Suma este 8,5 milioane lei. Probabil, în jur de două milioane de euro.

A doua acţiune pe care am finalizat-o ieri cu Ministerul Finanţelor este legată de Fabrica de arme Cugir. Fabrica are peste 600 de salariaţi şi recent am încheiat un contract pentru dublarea activităţii. Fabrica de arme Cugir produce arme uşoare. Ministerul de Finanţe este, în general, foarte reţinut la crearea de noi locuri de muncă la unităţi care au datorii, temându-se poate, pe bună dreptate, că noi angajări ar putea să sporească pierderile. Eu am vorbit cu colegi de la Ministerul Finanţelor, dat fiind că şi eu am trecut pe acolo şi am o anumită sensibilitate faţă de argumentele Ministerului Finanţelor. Noi am convenit, de principiu, ca de fiecare dată când aduc contracte suplimentare, faţă de capacitate, să mi se permită angajarea de personal pe perioada contractului şi în număr necesar pentru îndeplinirea obiectivului respectiv. Am convenit, astfel, să prezentăm în Guvern un Memorandum, pe care l-am acceptat împreună cu ministerele, în care să angajăm 300 de persoane la Fabrica de arme Cugir.

Reporter: Pe ce perioadă angajaţi?

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Pe o perioadă mai lungă. Cei care sunt angajaţi acum sunt pe o perioadă care depăşeşte ordinal de mărime, în ani. Noi sperăm ca acest contract să se prelungească şi persoanele să fie definitiv angajate. E vorba de livrări de arme. În orice caz e vorba de o ţară membră NATO şi e vorba de armament uşor care, în general, înseamnă puşti, pistoale, pistoale automate s.a.m.d.

Reporter: Dar valoarea contractului se poate spune?

Varujan Vosganian, Ministrul Economiei: Nu cunosc valoarea contractului, însă dacă socotim că Fabrica de arme Cugir a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 11 milioane de lei şi că acest contract dublează capacitatea vă puteţi face o imagine cu privire la ordinul de mărime. 

Avem acţiuni similare în discuţie cu Ministerul Finanţelor şi la Metrom Braşov. De asemenea, există două instalaţii care au fost, una terminată la Orăştie, şi una aproape terminată la Carfil şi nu ştiu din ce motiv după ce au fost terminate au fost oprite acum aproape zece ani, şi acolo discutăm despre o formulă partenerială prin care să le reintroducem în circuit. Dar, acum voiam să vă anunţ dublarea activităţii la Fabrica de arme Cugir. Am făcut un inventar al portofoliului de contracte şi sunt destul de surprins de ce Industria de apărare din România a ajuns în acest impas pentru că interesul e real.

Am avut o discuţie de dimineaţa cu managementul domeniului aeronautic. La nivelul Ministerului Economiei, am luat decizia de a porni procedurile pentru privatizarea IAR Ghimbav, Întreprinderea de Avioane Craiova şi Romaero. Decizia este luată la nivelul ministerului. E vorba de unităţi care sunt implicate direct în capacitatea de apărare a României.

Tot ce pot să fac eu acum este să evaluez oportunitatea şi piaţa pe acest domeniu. Procedural, e nevoie de implicarea altor instituţii, fiind vorba de capacitatea de apărare dar, la nivelul ministerului, noi pornim activitatea de consultanţă şi de expertiză pentru privatizarea acestor trei companii valoroase, toate trei, cu expertiză extraordinară în domeniu, dar Întreprinderea de Avioane Craiova – într-o situaţie extrem de critică, Romaero, cu datorii, iar IAR Ghimbav, cu o reducere dramatică a producţiei. Dar, repet, toate trei extrem de valoroase şi cu expertiză în domeniul mentenenţei şi modernizării pe aparatură de primă lnie în domeniul respectiv, de la Avione Hercules până la elicoptere.

 

Aş vrea să mai spun un lucru, mâine voi fi la Bruxelles, la o conferinţă de un foarte mare prestigiu, care este deschisă de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi în care, împreună cu vicepreşedintele Comsiei Europene, Antonio Tajani, cu ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană, cu preşedintele Confindustria Italia şi cu ministrul economiei din Portugalia, vom vorbi despre Strategia de reindustrializare în Europa.

Este un pas important, care arată că România se află în prima linie a acestui efort. De altfel contactele pe care le-am avut în ultima vreme cu colegii mei din grupul Visegrad, cu patrulaterul oţelului – Franţa, Luxemburg, Belgia şi România – au fost până acum încununate de succes.

În ziua de 11 iunie este planificată o dezbatere în Comisia Europeană cu privire la Pactul Oţelului. În situaţia în care Comisia Europeană va aproba, în ziua de 11 iunie, imediat după aceea am comunicat Primului Ministru că doresc să înfiinţăm un task force pe industria oţelului în România.

Mă veţi întreba de ce n-am făcut-o până acum. Acest pact privind oţelul permite abordarea unor teme care, fără un acord de principiu al Comisiei Europene, nu pot fi abordate ca atare pentru că sunt chestiuni care ţin de politica vamală, sunt chestiuni care ţin de schimbările climatice, care ţin de politica liber schimb a Uniunii Europene, care ţin de regulamentele privind piaţa internă şi care nu pot fi rezolvate doar la nivel naţional.

 

 

48 Responses to “Transcriere conferinta de presa privind privatizarea si crearea de locuri de munca- Varujan Vosganian, Ministrul Economiei- 5 iunie 2013”

 1. Pacala spune:

  Vv
  300 de oameni la cugir, niste teste pentru cuprumin, o sa privatizati niste falimentare fabrici, mergeti la brusel in task force. De mare angajament rezultatele la 6 luni. In task force-ul asta scadeti si pretul energiei pt mital galati si terminati si syrategia? Nu va suparati maestre, dar din tot ce puteti ca om si ministru doar cu firimituri din astea veniti?

 2. tudor spune:

  @VV

  Laudabile eforturile dumneavoastra; luna asta 100 de noi locuri de munca, peste doua luni aproximativ 300, incet incet se face mia.

  Ioan Nicolae, securistu ala cu combinatele chimice da afara doua mii de oameni lunar; spune ca si n conditiile triplarii costului la gaze ar exista solutii, dar nu l asculta nimeni.

  Pardon, l a primit o data nitza si i a spus ca nu prea stie despre ce i vorba, intrucit hotarirea cu scumpirea gazelor a fost promovata in guvern de voinea ….

  Misto!

 3. tudor spune:

  La cit de operativ se misca cei de la comisie si la cit de rau intentionati sunt, am renuntat la a mai astepta ceva bun dinspre Bruxelles.

  Ei exceleaza in chestiuni majore, cum ar fi brichetele cu piedica sau olivierele de unica folosinta!

 4. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ all

  am dat peste un calcul de-al meu care nu l-a luat nimeni in seama anul trecut:

  http://radu-tudor.ro/camere-video-stenograme-interceptari/#comment-29872

 5. hermann spune:

  Mare lucru maestre, daca mai continua si Base’ cu arestarile la baietii smecheri o sa avem o tara ca o floare, parca zicea cantecul! Mitica Dragomir ordinarul si cu Relu al nostru daca vor fi luati am mai starpit din cancerul Romaniei, ca tot s-au dat baietii de la Departamentul de Stat de toti peretii cum sa faca justitie independenta in Romania si nu au gasit decat o metoda brevetata de bolsevici, dar foarte eficienta, adica datu’ in gat unii pe altii si zanzania intre ei ca altfel nu puteau rupe serparia din Romania, acesta fiind si un punct foarte important al coabitarii impuse…
  Felicitari deja lucram la statuie…. dar comisiile!

 6. Marius C. spune:

  Dumneata stii care este salariul minim in Romania? Dumneata poti dormi linistit noaptea?

 7. un liberal optimist spune:

  @all,
  Inainte de a improsca cu rautati si ironii sa asteptam efectele eforturilor intreprinse de ME pentru salvarea a ce mai poate fi salvat. Pentru ca locuri de munca pot oferi si companiile unde statul este proprietar. De altfel nici companiile private nu ofera zeci de mii de locuri de munca. Cat priveste industria energofaga masurile de luat pentru micsorarea preturilor imputurilor(in special ale energiei) tin mai mult de capacitatea guvernului de a negocia cu mUE , dar si de masuri interne( organizarea burselor de energie si marfuri).

 8. Marius Bacau spune:

  @all
  Cred ca dincolo de strategii ceea ce conteaza este bunastarea cetatenilor. Or, ea e sublima, dar lipseste cu desavarsire. Nivelul de asteptare e mare, iar oferta politicienilor e mica, mica de tot. Masuri neliberale, impozite si taxe suplimentare si multe, multe rateuri.

  http://www.cotidianul.ro/aproape-jumatate-din-populatia-romaniei-nemultumita-de-situatia-financiara-a-familiei-215204/

 9. Marius Bacau spune:

  @Katrina
  Nu toti, sa stii. Au fost unii care au votat cu speranta intr-o viata mai buna. Poate va veni si bunastarea, dar cu siguranta nu noi vom beneficia de ea. Poate copiii nostri.

 10. un liberal optimist spune:

  @Marius Bacau,
  Stii ce ma amuza, dar si ma ingrijoreaza? Pana acum cativa ani umblau pe strazi niste barbati cu o cazma, o coasa, o secera, un foarfece de taiat vita de vie si unde vedeau o curte intrebau daca n-ai nevoie de serviciile lor. Acum avem parte doar de cersetori si tzigani cu ochii doar pe furat. Ca un ban se mai castiga si la negru ca daca il dai din buzunarul ala impozitat deja t nu se numeste evaziune. Dar unde naiba mai sunt barbatii aia care isi ofereau disponibilitatea de a lucra. In schimb cutiile postale sunt pline de oferte de catering, de la hipermarketuri, eventual de la niste firme de cartier care zic ca ca se pricep la nustiu ce. In concluzie, nu stiu ce asteptari are populatia daca nu isi mai ofera competenta pe piata muncii. In schimb aflu din sondaje ca romanii sunt multumiti de coabitare, ca Ponta este cel mai iubit dintre pamanteni, ca liberalii sunt rai si ca antenele trebuie inchise. Asa o fi?

 11. un liberal optimist spune:

  @ Aflu acum ca tantalaul ala de la antene a carui gura proasta a vorbit fara el va fi eliberat! Sa vedem reactia spurcaciunilor de la RTV si B1!

 12. Marius Bacau spune:

  @un liberal optimist
  Multumiti de coabitare sunt doar activistii PSD care isi pupa sefii pe toate partile. Ponta ? Victor-Viorel e din acelasi os de securist ca si Basescu si se vede ca-i place. De aici manipulare, minciuni si multa propaganda , toate menite a confirma ideea exprimata de pesedisti ca trebuie sa aiba propriul prezidentiabil.
  Liberalii sunt buni, doar ca sunt cam timizi in spatiul public. Ar trebui sa fie mai vocali, mai determinati si mai fermi. Pesedistii ne-ar manca, dar nu ne vor in opozitie. Trebuie sa fructificam asta.
  Cat despre munca ce sa spun? Cata vreme majoram venitul minim garantat, iar pe beneficiarii acestuia ii folosesc primarii in campaniile electorale, nu va fi buluc la munca.
  Eu sunt de acord cu ajutorul statului pentru cei care nu pot munci . Dar nu voi fi niciodata de acord cu plata nemuncii in schimbul unor nenorocite de voturi.
  Sa fie clar, metoda acordarii cu duiumul a ajutoarelor sociale fara respectarea criteriilor in schimbul unor voturi, a fost brevetata cu succes de PSD.
  De ce sa fie Romania stat social? Eu asta nu inteleg. Cineva spunea aici pe blogul maestrului ca 60% dintre romani sunt liberali. E adevarat. Nu inteleg de ce nu ies la iveala.

 13. Marius Bacau spune:

  @u liberal optimist
  Reactia B1 Tv si Rtv? Spume la gura! Cristoiu cu ochii iesiti din orbite, Turcescu in pragul nebuniei, Banciu dezgustat etc.
  Asta va fi, sunt sigur.

 14. Marius Bacau spune:

  @all
  Din ciclul : ” a gandit si Zgonea ceva, ca doar e si el om”

  http://www.cotidianul.ro/zgonea-lansam-un-concurs-pentru-reamenajarea-esplanadei-din-fata-parlamentului-215223/

 15. un liberal optimist spune:

  @Marius Bacau,
  Eu tot repet ca 60% din romani sunt liberali, cu alte cuvinte, pe cont propriu. Necazul este ca toti se descurca braunian:adica ce pica . Foarte putin au idei clare de afaceri, la fel de putin invata meserii si capabilitati noi. Omul invidiat de toti e smecherul si baiatul de cartier care ofera protectie, cel care da tunuri cu statul . Ved ca le merge bine asa, ei bine se mai supara vreun om politic sau un primar sau un porcuror si-l salta. Iese pe recurs din arest , mai fuge pe nu stiu unde etc. Pai nu-i mai bine sa dau tunuri decat sa muncesc? Dar chiar si-asa ei gandesc tot liberal. Necazul este ca nu stie nimeni de la PNL cum sa-i atraga in circuitul economic si cum sa-i educe.
  Pe de alta parte, vrem nu vrem, trebuie sa mentinem un stat social cateva decenii, deoarece nu cetatenii Ro au fost vinovati de demantelarea economiei nationale, ramanand fara locuri de munca timpuriu, fara contributii la asigurarile sociale. Va fi o perioada dificila, dar pentru alte state, asazise dezvoltate(Ex. Germania si Franta) care sunt vai de ele la cate probleme sociale au si la cate probleme economico-financiare o sa mai aba.

 16. hermann spune:

  @marius bacau
  Dupa parerea mea este proiectului anului in Romania si chiar din ultimii ani, noi ne tot chinuim de prin 2001 sa facem asta, parca a mai incercat si Nastase, dar fara rezultat. Este pacat sa ramana gardul acela acolo unde se ascund tone de gunoaie si mizerie in locul unei peisagistici de exceptie cum ar putea iesi acolo.
  Noi deja lucram gratis sa imbunatatim conceptul nostru din 2001 pentru toata suprafata cladirii si sa il propunem acolo, va iesi ceva superb cum rar gasim in Europa, poate Asia sa mai aiba de genul acesta propus de noi!

 17. Marius Bacau spune:

  @all
  De ce sa nu fie traseisti politici? Doar asa vor PSD si PD-L , adica fostul FSN .

  http://www.cotidianul.ro/revizuirea-constitutiei-psd-s-a-opus-sanctionarii-traseismului-politic-215232/

 18. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Marius din Bacau

  imi aduc aminte de proiectul handicapatului Prigoana (handicapat mental)… care vroia sa faca din Parlament centru de cazinouri… Fata de Prigoana Zgonea e ceva mai normal, dar cind ma gindesc ce probleme are tara asta, cite legi sunt CRUNT de proaste, si facute pe interes de guvernarea boc si nu se ia nimeni de ele… imi vine sa-mi dau cu tesla-n brisca…

  La asta cea mai buna expresie e: tara arde si Zgonea se piaptana…

  A, si apropo… eu nu-mi imaginez ca Zgonea e chiar atit de cretin ca intr-un moment ca asta sa vina cu astfel de proiect, ci ma gindesc ca are o tematica impusa: poporul n-are piine, sa-i dam circ…

 19. Marius Bacau spune:

  @Sorin
  @Hermann
  Exact la asta ma gandeam si eu. S-au rezolvat cumva problemele legislative, cele economice si sociale, astfel incat doar asta i-a ramas lui Zgonea de facut? Nu spun ca proiectul e inutil, dar parca totusi exista alte prioritati.

 20. lordul john spune:

  @VV

  1. Care este impactul asupra economiei românești generat de viitoarele acorduri economice care se prefigurează intre SUA si China si intre SUA si UE? Tema este foarte prezenta in presa internațională in timp ce la noi se discuta despre un gigel de la Antena 1.

  2. In aeroport la Stockholm este un pian pe care scrie “Play me”. In timp de așteptam avionul, o fetita de vreo 12 ani s-a așezat în genunchi, pentru ca nu avea scaun, si a cantat senzațional! Cata vreme mai exista piane, mai avem o șansă!

  • @ Lordul John

   Acordul cu SUA nu se face de azi pe mâine, mai e mult pana atunci. Nu știu ce efecte va avea, întâi sa vedem ca sunt temele de negociere. Cât despre pian, e forte bine. S cânte cât mai multă lume, inclusiv miniștrii.

 21. tudor spune:

  @Marius B

  Sunt doua activitati care nu se exclud in niciun fel: una e amenajarea peluzei si alta activitatea parlamentara.
  Nu cred ca i pune cineva pe senatori sa sape fundatia vreunei pravalii de le esplanada Parlamentului.

  Propunerea mi se pare binevenita, din mai multe considerente:
  - aduce un aer de civilism intregii zone, altfel excesiv de sobra, umanizeaza peisajul, sa zic asa
  - orice noua constructie, mai ales daca are caracter comercial, este un bun cistigat

  Mai mult, eu vad amenajarea esplanadei Parlamentului intr un plan mai larg, impreuna cu amenajarea comerciala si peisagistica a Dimbovitei, in continuarea Centrului Istoric.

  Desigur, ideea nu i apartine lui zgonea, el doar a enuntat o.

  Unde ma despart de Zgonea, bugetivor prin definitie: spune ca sa vada unde vor gasi bani pentru proiect.

  Nu e nevoie de niciun banut public, totul se poate face din surse private, inclusiv proiectul ( acesta sa fie platit de cei care si asuma investitia)

  La fel se poate face si amenajarea comerciala si peisagistica a Dimbovitei.

  Altfel, toataziuabunaziua politicienii romani sunt cu parteneriatul public privat in gura!

 22. Pacala spune:

  lordul john
  pianul era la stockholm si a cantat o fetita oarecare. La noi…

 23. Pacala spune:

  sorin gyorgyfalvi
  Sociologic, pe baza de studii, te anunt ca s-a cam terminat perioada de ‘creditare’ a guvernului ponta 2 si usl. daca nu se misca cu talent se vor prabuis acerb.

 24. hermann spune:

  Marius Bacau

  Cu siguranta la nivel de Parlament si asta era o problema si este pe cale sa se rezolve ceea ce este bine, foarte bine…
  Cat despre prioritati ce sa mai vorbim, ele oricum nu exista si nici macar nu stau in mana unui om cu este Zgonea, cutuma care exista si care a facut sa creasca stratul de lancezeala pe ilustrii nostri parlamentari este ca Guvernul da tonul, si asta inca de pe timpul lui Nastase si mai abitir am consfintit-o pe vremea lui Kuki, unde am facut dintre cele mai mari greseli pe toate fronturile, de aproape ca nu s-a mai vazut laptele si mierea…
  Noi o tot zicem si in Programul nostru de guvernare in 100 de puncte, ca trebuie facuta o reforma legislativa pentru ca nimeni nu mai stie ce haos este in legislatia noastra, altfel Parlamentul este si va fi … nimic, asa cum cei mai multi il trateaza

 25. tudor spune:

  Parlamentul nu va mai legifera nimic important, e n asteptarea noii constitutii.
  Care constitutie nu va trece, din varii motive; usl ul va trebui sa pregateasca un plan B.
  Foarte posibil, esecul promovarii constitutiei revizuite va marca inceputul unei pierderi accelerate a increderii populatiei in usl.

  • @ tudor

   Ba Constituia va trece pana la urma. Nu înțeleg de ce, de fiecare data când apar teme de dezbatere in comisia constitutionala, se considera ca sunt probleme in usl.

 26. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Pacala

  mie-mi place mult ce se petrece zilele astea. Cei de la antena3 in ultima vreme o ardeau cu faze de genu: sa-l creditam pe ponta macar un an, sa vedem cum redreseaza el economia, ca intr-adevar jos basescu nu e un proiect de tara, si alte de-astea… Pina acu vreo 6 zile cind minunatii procurori creditati de ponta in persoana le-au saltat directoru general de la antena 1… Super super tare faza… Dintr-o data parca s-au curentat :D

  Le-a taiat kovesi tot piuitul… in special la radu tudor care e cam intotdeauna in contratimp cu previziunile. Imi aduc aminte cum urla el pe vremea guvernului Tariceanu pe taxa auto, si numai dupa un an de guvernare boc cred ca uitase cu desavirsire despre taxa auto… Eu cum am memoria ceva mai lunga am incercat sa-i aduc aminte pe blog, dar se pare ca nu prea i-a cazut bine la stomac…

 27. Barosanul spune:

  Domnule Vosganian,

  Observ ca mai nimeni nu clarifica situatia cu regionalizarea.

  Mi-e nu-mi miroase a bine!

  Suna cam un fel de FEDERALIZARE cu pericolul de spargere a Romaniei UNITE.
  Un fel de 1968 cu o Romanie cu SUVERANITATE Limitata sau un fel de Regiunnea Agrara, Regiunea Industriala si asa incadrate intr-o Regiune mai mare a Prostilor care sunt MANARITI de SFORARII de la Buxelles si alte Clanuri de interese (SUA).

  • @ Barosanul

   Între regionalizare si federalizare nu e nicio legătura. Dar regionalizarea nu este încă lamurita in detaliile ei, așa ca oricum nu te grabi cu concluziile.

 28. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ all

  apropo de zgonea cu parcu lui…

  Va dati seama cit de paraleli sunt astia in Parlament din moment ce toate problemele tarii trec razant pe lunga ei ? Au rezolvat problemele cu cazarile parlamentarilor, au rezolvat si cu bugetul pentru ca sa aiba parlamentarii toti masini, soferi si alte alea, au rezolvat si cu scaunele din plen, birouri, locurile la salile de mese, si toate astea in scurtul timp dintre sarbatori, aniversari si vacante, iar acum dupa atita munca si inainte de o binemeritata vacanta de vara de 3 luni si-au zis ca e bine sa o puna de-un parc…

 29. sorin gyorgyfalvi spune:

  @ Barosanul

  stai relax, ca nu se face nicio regionalizare… Prima trebuie sa vina modificarea Constitutiei, iar la capitolul asta sunt suficiente impedimente. Si regionalizarea daca depaseste toamna asta degeaba se mai face…

 30. un liberal optimist spune:

  @lordul john,
  Nu se va ajunge la niciun razboi comercial intre UE si China. In China activeaza tot companiile occidentale unde gasesc mai multa eficienta, organizare si preturi de productie competitive. Daca ai observat, orice cumperi de pe piata in materie de produs tehnologic e fabricat in China sub o anumita marca de prestigiu occidentala.Initiativa doamnei Merkel sta sub semnul apropiatului scrutin din Germania.
  In plus, UE aflata in recesiune, are mai multa nevoie de China pentru a-si plasa exporturile, care este o piata in extindere.

 31. lordul john spune:

  @un liberal optimist

  Acordurile comericale nu vor fi intre China si UE ci intre UE-SUA-China. Deci, the miiddleman e cel care face acordurile!

 32. alexc spune:

  Cineva de aicea zice ca trebuie sa mentinem statul social. Fals! Statul social da faliment peste tot in lume. S-a mentinut din imprumuturi.De ce credeti ca Franta si Germania au datoria publica 89% din PIB? Plus ca fara stat social oamenii ar fi motivati sa se angajeze , iar salariile ar fi mai mari, pentru ca nu s-ar mai plati contributiile la stat. Iti faci tu la privat daca vrei. Cheia e absenta codului muncii. Fiecare sa-si negocieze cu patronul clauzele. Nu ai skill-uri prea multe, sa nu ai pretentii , asa e corect. Acum vine statul si ii ajuta pe cei mai incapabili.

 33. un liberal optimist spune:

  @lordul john,
  SUA are de multa vreme acord comercial cu China si face presiuni sa-si largeasca piata de consum. Pana la urma, se vor intelege!
  Dar razboi comercial, sigur nu va fi.

 34. un liberal optimist spune:

  @alexc,
  Si Imperiul roman era stat social! Ca de altfel si cel mai liberal stat din lume-SUA.

 35. Corneliu spune:

  Buna ziua,

  Desi nu am mai fost de mult pe aici nu pot sa nu “admir” proiectele de dezvoltare economica. Am pus ghilimelele deoarece oricate proiecte am avea, noi, poporul tot rau o vom duce. De ce?
  Mi-am exprimat parerea in ultima mea postare pe blog, astazi:

  “vineri, 7 iunie 2013

  Dusmanul din noi

  Dragostea de patrie este cea dintâi religie a omului civilizat.
  Napoleon Bonaparte (http://subiecte.citatepedia.ro/despre.php?s=patriotism)

  O melodie m-a bantuit ieri, toata tura, adica 24 de ore.
  Si nu pentru ca as fi nostalgic dupa “epoca de aur”, cu toate ca la cate “binecu-vantari” ne-a adus “democratia romaneasca originala” stai si te intrebi daca nu era mai bine “tot inainte”.

  Nu, starea de cercetare a venit dupa ce mi-am amintit de un film antologic, unde un medic de tara, platind coparseul pe care-l comandase fara sa stie ce este acela, spunea (redau din memorie): ” In numele tuturor medicilor care au trecut pe aici … eu platesc” (vi-l mai amintiti pe regretatul Emil Hossu, in “Toamna bobocilor”? Acelasi Emil Hossu care, cu putin timp inainte de “plecare” se solidariza cu MULTIMEA DEMOCRATA care a reusit sa inlature mult-hulita guvernare Boc.)

  Si mi-am mai amintit ca, de mai bine de 20 de ani, CEL CARE PLATESTE toate ponoasele politicilor financiar-economice PERDANTE PENTRU TARA, dar in beneficiul propriilor buzunare de “baieti destepti”, indiferent de culoare si apartenenta politica, ESTE POPORUL, cel care “A SALVAT REVOLUTIA PENTRU A FI DEVORAT DE EA”.

  Dovada?

  Pai mi-a mai “sarit” in atentie declaratia unui ministru delegat care spunea: “despăgubirile pe care statul le are de plătit companiei americane vor fi de 37,2 milioane de euro.” (http://www.gandul.info/financiar/epopeea-unui-jaf-geostrategic-sova-contractul-cu-bechtel-a-fost-reziliat-ce-suma-onesta-si-corecta-plateste-statul-despagubire-americanilor-10910447)

  Cum, LA PLATA, statul suntem noi, contribuabilii si din material reiese si un alt aspect:
  “După încheierea formalităţilor de reziliere, contractul va fi şi desecretizat, a mai spus Şova, precizând că ”pentru a fi posibilă negocierea a trebuit să plătim datoria de 50 de milioane de euro lăsată de Anca Boagiu”.,
  nu am putut sa nu ma intreb cine NE SUNT PATRIOTII si cine patrihotii intr-un caz singular, din miile de cazuri postdecembriste de jaf si inrobire a poporului, fara ca cineva, din cei PLATITI SA APERE TARA, sa miste vreun deget (privatizarile mai mult decat cu cantec, disparitia unor importante “repere economice”, vanzarea resurselor pe nimic – cadouri comisionare etc.). Caci, de platit, NUMAI POPORUL PLATESTE, nu-i asa?

  O veche zicatoare spunea: “Fereste-ma Doamne de prieteni, ca de dusmani ma pazesc singur”.

  Dar de dusmanul din noi, cine ne fereste?

  Oricare ar fi raspunsul, adevarul spus de N. Bonaparte este mai mult decat elocvent. Ca si versurile frumosului “imn” al Cenaclului Flacara!

  http://www.trilulilu.ro/

  Dulce Românie

  Mircea Vintilă

  Tara fapta tara de dor
  Din pamantul tau eu cresc
  Pe pamantul tau cobor
  Ca pamantul romanesc
  Brazda mi-i si perna
  Din pamantul tau eu cresc
  Ca pamantul romanesc
  Brazda mi-i si perna

  Dulcele din asprul ei
  Anii buni din anii grei
  Binele il scoti din rau
  zbuciumat destinul tau
  patrie eterna
  Binele il scoti din rau
  zbuciumat destinul tau
  patrie eterna

  Nu te misca vant nici val
  Tara mea fara egal
  Rămâi demna in furtuni
  Tara mea cu oameni buni
  Preamarire tie
  Rămâi demna in furtuni
  Tara mea cu oameni buni
  Preamarire tie

  Omul tau pe-al tau pamant
  Zis cel mare zis cel sfant
  Zis cel bun zis cel viteaz
  Omul tau de azi
  Zis cel mare zis cel sfant
  Zis cel bun zis cel viteaz
  Este omul tau de azi
  Dulce Romanie
  Dulce Romanie”

  Numai cand vom invinge acest “dusman” din noi, atunci si numai atunci toate planurile vor reusi.
  Va multumesc pentru atentie.

 36. tudor spune:

  @VV

  Sunt pesimistul de serviciu :)

  V am avertizat si cu referendumul pentru demiterea basescului .
  Mda

 37. tudor spune:

  @lordul john

  Te deranjez cu o intrebare, am vazut ca esti in domeniu, oarecum.

  Ai stiinta despre existenta cadrului legislativ pentru realizarea unui parteneriat public privat care sa realizeze monitorizarea/combaterea braconajului piscicol in apele “libere”?

  Acum doua seri, pe o structura informatica organizata de mine ad hoc am reusit sa retinem si sa identificam niste indivizi care curentau la greu pe Arges.

 38. lordul john spune:

  @tudor

  in noul proiect de lege la care se lucreaza se va incerca introducerea notiunii de garda privata. In principiu, problema e ca statul nu-si pazeste proprietatea, dar nici privatului nu-i da voie sa si-o pazeasca pe-a lui. E un fel de golaneala generalizata. Pe de alta parte pescarii “sportivi” sunt primii braconieri, iar AGVPS-ul e stat in stat. Se va incerca instituirea unei ordini, dar sa vedem ce zice PSD-ul (AGVPS e sub aripa lui).
  Pe de alta parte in nici o tara din UE peste din apele naturale nu e mai ieftin decat cel din acvacultura (statul isi vinde prea ieftin resursele unora care nu prea platesc taxe si impozite).

 39. lordul john spune:

  @tudor

  cei care raspund cel mai rapid sunt cei de la Garda de Mediu, mai ales ca e prohibitie.

 40. lordul john spune:

  @VV

  Americanii vor sa punem totul pe masa negocierilor, vad ca francezii vor excluderea culturii (productiile culturale( sa fie exceptate.

 41. un liberal optimist spune:

  @lordul john,
  Eu cred ca piscicultura ar trebui sa ajunga la nivelul viticulturii(cel mai performant domeniu agricol).Pestele trebuie sa fie hrana saracului ca dintotdeauna si ca de peste tot!

 42. un liberal optimist spune:

  @VV,
  Din pacate tema regionalizarii este o palarie prea mare pentru bietul Dragnea, care la origine este un biet si insignifiant baron local. Dupa 12 ani de baroniada si-a adus judetul pastorit intre cele mai sarace judete ale Ro. Nu prea inteleg ce interese l-a facut pe Ponta sa-l umfle cu pompa. Dar ma rog, e treaba lor:asa cum l-au tradat amandoi pe Iliescu si pe Geoana, sa vedem acum, care pe cine tradeaza. Dar sigur nu-i treaba noastra sa ne bagam in baroniadelor lor!

 43. lordul john spune:

  @un liberal optimist

  In UE, pestele nu mai e demult hrana săracului. In Romania, daca nu s-ar fura si daca nu s-ar vinde la negru ar putea fi mai ieftin decat acum.